Samoleceni.cz

 
Nákupní košík
Košík je prázdný

On-line poradna

Vyhledávání v poradně

Pokud chcete procházet poradnu, musíte vybrat tématický okruh.
Pokud chcete položit otázku, musíte se přihlasit / zaregistrovat.


Odborný tým Samoléčení.cz

PharmDr. Vladimír Végh PharmDr. Jana Švejdová PharmDr. Zdeněk Procházka MUDr. Jiří Slíva

PharmDr. Vladimír Végh
Edukafarm s.r.o. Praha

PharmDr. Jana Švejdová
Lékárna Aesculap, Brno

PharmDr. Zdeněk Procházka
Edukafarm s.r.o. Praha

MUDr. Jiří Slíva
Edukafarm s.r.o. Praha

Mgr. Lucie Kotlářová MUDr. Pavel Kostiuk, CSc Petra Nezvalová

Mgr. Lucie Kotlářová
Edukafarm s.r.o. Praha

MUDr. Pavel Kostiuk, CSc.
Edukafarm s.r.o. Praha

Petra Nezvalová
Dermoporadenství

Poslední dotazy

28.04.2017

rozostrene videnie

Dobry den,
mam viacero problemov a neviem si s tym rady. OBraciam sa na Vas s prosbou o pomoc. Vo february tohoto roka som navstivila ORL, boleli ma vsetky zuby na sanke (zubne vyš ok) a mala som bolesti pri jedeni. Pan Dr mi dal ATB. V marci sa mi z pravej nosnej dierky sajmovolne spustila priesvitna, nažloutla tekutina. ORL, rentgen, "hnisave ložisko" a zase ATB. Asi tak v rovnakom čase sa mi zapalili oči, spojivky, palia, svrbia a rano sa vzdy zobudim so zlepenymi očami do teď a nevidim OSTRO. Na očnom mi dala okuliare, 0,25 a 0,75 do dialky a že si mam kapat umele slzy. Rozostrene videnie trva neustale a už je to skoro 2 mesiace. Teraz po 3 tyzdnoch, cez okuliare nevidim dobre a ani bez nich.
Ďalej ma trapia (neviem či to stým suvisi) suche lupiny vo vlasoch, zapach z ust, riedka stolica až hlienovita, zimne ruky, NEUVERITELNA chut na sladke, bolesť klbov, nehty na nohach mi nepriliehaju k ložku a su žlte až take drolite.... Ďakujem Vam za Vasu pomoc!

32 rokov, 164/64
uživam iba vitamínové preparaty.

Janka
Zatím nezodpovězeno
25.04.2017

Molusky

Dobrý den. Přípravek Kolodium forte se nechá aplikovat i při odstraňovaní molusek?

Dobrý den,

přípravek Kolodium forte se používá na odstranění kuřích ok a bradavic, na molusky vhodný není. Pro odstranění molusek se používá přípravek InfectoDell, nanáší se třikrát denně po dobu 14 dnů. Pokud by léčba InfectoDellem nebyla úspěšná, doporučuji návštěvu kožního lékaře, který molusky mechanicky odstraní.

Důležité je pamatovat na to, že se jedná o infekční virové onemocnění, které se přenáší přímým kontaktem s nemocným i společným použitím ručníků, hraček nebo návštěvou bazénu a dodržovat tedy patřičná hygienická pravidla.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

22.04.2017

bolest kloubu a svalů

V srpnu 2013 jsem měl těžký úraz hlavy s následným krvácením do mozku a jeho otokem byl jsem cca 14 ndí v komatu měl jsem taky dvě operace mozkun;yní mám středně těžkou levostrannou hemiparézu. Po operacích jsem měl atrofované svaly a nemohl jsem ani zvednout ruku nyní ponáročné rehabilitaci a vlastním cvičením(se zatnutými zuby) chodím o francouzských holích nebo s chodítkem asi před 10 dny jsem znovu začal posilovat a asi jsem to přehnal. Dělal jsem dřepy u žebřin kliky proti žebřinám a cviky na rovnováhu a posílení břišnihop slalstva na velkém baloně. Od té doby mě moc bolí zejména levérameno bolewst vystřeluje až do prstů a zhoooooooooooooršuje se po chůzi s chodítkem. ˇŽena je lékařka a říká že to mám hodně zatuhlé a nožná, že to je od krční páteře protože mě brní prsty levé ruky. Zaslechl jsem něco oinjekcích una kterými se postižené mígsto opíchá. m,Můžete mi prosím o nich sdělit něco bližšího. Na co slouží jak ,ůčinkují kde se dají sehnat apod. Děkuji.
S pozdravem Malátek

Dobrý den,

injekce z řady GUNA MD jsou zdravotnické prostředky, které obsahují kolagen a bylinný extrakt. Pomáhájí zlepšit pohyblivost kloubů a zpomalit degenerativní procesy. Při aplikaci se postupuje podle předem daného protokolu, který zvolí lékař na základě vyšetření. 

Jedná se o volně prodejné přípravky, nicméně jejich aplikaci musí provádět proškolený lékař. Aplikací se v České republice zabývá např. inPharm clinic v Jesenici u Prahy, zde by měl být k dispozici i seznam proškolených lékařů z ostatních regionů.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

21.04.2017

Zaléhání ucha

Dobrý den, asi před tydnem mi zničeho nic zalehlo levé ucho - cca 30 min. po umytí hlavy- voda mi do ucha nenatekla a od té doby mi zaléhá a odléhá, je to velice nepříjemné.Asi před dvěma měsíci mně ucho chvílemi pobolívalo- jen občasný pocit, někdy mi v něm i znělo.Byla jsem v unoru i březnu na ORL, paní doktorka se mi podívala do ucha a řekla, že je vše v pořádku. Můžete mi poradit jak to řešit, popř. o jaký problém by se mohlo jednat?
Už rok řeším diskonfort v krku, někdy pocit uvízlého sousta, hleny v krku,rýmu nemám ale mám jakoby ucpaný nos.Byla jsem na gastru, tam mi řekli, že jde o reflux, dali mi kapsle Emanera, Helicid, osypavám se po těchto lécích, neberu nic, obcas Gasterin sačky. Na ORL jsem byla během roku tolikrat, vše je pry v pořadku.Nevím, zda se jedná o alergii??? Děkuji za radu.
S pozdravem M.S.

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že nosní dutina a vnitřní ucho jsou vzájemně propojené v oblasti nosohltanu, může problém se zalehlým uchem souviset s dlouhodobými potížemi s ucpávajícím se nosem a zahleněním. Doporučila bych vám začít pravidelně používat konvičku na vyplachování nosu, která pomáhá očistit sliznice (i od případných alergenů), při dlouhodobém používání se snižuje výskyt rýmy a pocitu ucpaného nosu. O alergické potíže se ve vašem případě může jednat také, zde je ale nutná návštěva alergologa a provedení nezbytných testů pro potvrzení diagnózy.

Co se týká potíží s refluxem, rozhodně není vhodné je podceňovat, dlouhodobě je vhodnější užívat léky snižující tvorbu žaludeční kyseliny. Pokud vám léky typu Helicidu způsobují alergické reakce, požádejte vašeho lékaře o záměnu za lék z jiné skupiny, můžete vyzkoušet volně prodejný přípravek Ranisan, ostatní léky tohoto typu jsou vázány na lékařský předpis.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

30.03.2017

Lactobaob

Dobrý den,
je možné užívat Lactobaob vysypaný z kapslí a smíchaný s jídlem?
S díky
M.Tesařová

Dobrý den,

dle vyjádření zástupce firmy by se kapsle otevírat neměly, aby nebyla narušena účinnost přípravku.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

29.03.2017

Lactobaob

Dobrý den,

imunolog dítěti doporučil užívat Lactobaob, ale dcera není schopná kapsli polknout.
Je možné obsah kapsle vysypat? Neovlivní to účinek?
S díky
Tesařová

Dobrý den,

dotaz jsme předali na firmu a čekáme na odpověď.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

16.03.2017

Hubnutí

Dobrý den, dovolte abych se na začátek stručně představila. Je mi 46 let jsem maminkou dvou malých dětí. Měřím 158 centimetrů a vážím 80 kilogramů. Již 3 týdny beru lék Xenical který mám předepsaný od své lékařky, výrazně jsem omezila příjem potravy a to hlavně tuky a cukry. Váha se však za tuto dobu nepohnula. Co se týká pohybu, tak ten je více méně jen kolem dětí a domácnosti. Velice mě to trápí, chtěla bych být pro své syny pěknou maminkou, chodit s nimi v létě třeba na koupaliště, dovádět a nebýt omezena únavou a bolestmi zad. Moc Vám děkuji za případnou odpověd a přeji krásný den. Marcela Sentencká.

Dobrý den,

účinek léku Xenical, který vám lékařka předepsala, se hodnotí po 12 týdnech užívání, kdy by jste měla při dodržování nízkokalorické diety pozorovat úbytek hmotnosti alespoň o 5%. Zkuste tedy v jeho užívání vytrvat. Jedná se o velmi dobrou podporu hubnutí, pokud jeho užívání spojíte se snížením obsahu tuků ve stravě a přidáte pravidelný pohyb, alespoň 3x týdně 30 minut. Pokud si nejste jistá, jaký pohyb a jídelníček zvolit, zkuste se obrátit např. na centrum STOB, které se specializuje na pomoc při hubnutí.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

13.03.2017

Puchýřek na hrudi

Dobrý den, já obvykle s kožním onemocněním vyhledávám lékařskou pomoc osobně ale bohužel mého tatínka nemohu přesvědčit, aby lékaře vyhledal. Přemluvila jsem ho tedy alespoň o vyfocení "útvaru", který se mu asi před dvěma měsíci udělal na hrudi. Jedná se o pupínek, který vypadá jako puchýřek a kolem je asi s ohledem na sražení kůže nahnědlý. Je nepravidelného tvaru asi kolem 0,5cm.
Ráda bych přiložila foto, ale bohužel nevím kam. Taťkovi je 51 let žádným (doufám) vážnějším zdravotním onemocněním netrpí a léky také nebere.
Předem moc děkuji, Veronika

Dobrý den,

fotografii nám můžete zaslat na email lekarna@samoleceni.cz

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

05.03.2017

kombinovani leku

Dobrý den, beru antibiotika ospen 1500 na anginu 3x denně po 8 hodinach a porad mi pretrvava drazdivy kasel chtela jsme se zeptat jake leky mohu na kasel s antibiotiky kombinovat?mohu protazin na sklidneni? dekuji

Dobrý den,

tato antibiotika můžete kombinovat se všemi léky na kašel.

Pokud máte pouze suchý dráždivý kašel bez hlenů, můžete užívat např. lék Sinecod. Pokud jste zahleněná a je potřeba odkašlávat, můžete používat léky s obsahem ambroxolu (např. Ambrobene nebo Mucosolvan), které pomáhají rozpustit hustý hlen, a také usnadňují průnik antibiotika do dýchacích cest. 

Kombinace s Prothazinem je také možná, ale lék je vázán na lékařský předpis. Pokud máte doma zbytek od předchozí léčby, raději se poraďte s lékařem, zda je i tentokrát vhodné jej začít užívat.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

04.03.2017

anémie

Dobrý den,lékařka mi přišla,že mám málo železa a přepepsala sorbifer,je možné ,že je bolení žaludku a je na zvracení,můžete poradit co mám dělat.A prosím vás,mám ještě jednu otázku mami je 50 a bere prestarium,je to silný lék,pak antidepresiva arketis,v poledne půlku warfarinu a večer na spaní derin,a není jí dobře,a když to říká lékařce tak ji přepepíše třikrát denně neurol,už nevím co mám s makou dělat.Prosím poradíte mi.Děkuji Mašková

Dobrý den,

potíže, které popisujete, jsou při užívání léku Sorbifer velmi časté a souvisí s dráždivým účinkem vysoké dávky železa na zažívací trakt. Variantou by mohla být výměna preparátu, zkuste se domluvit s lékařem.

Co se týká vaší matky, není v možnostech této poradny posoudit správnost a účinnost nasazených léků vzhledem k tomu, že neznáme žádné podrobnosti o jejím zdravotním stavu. Pokud nejste spokojeni s přístupem ošetřujícího lékaře, vyžádejte si konzultaci u jiného.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

 

25.02.2017

Embolie plic

Dobry den,partner prodelal embolii plic,jiz pres dva roky uziva warfarin. Je mozne tento lek nahradit necim prirodnim,u ceho se nemusi omezovat pri uzivani vitaminu K.

Dobrý den,

bohužel warfarin není možné nahradit žádnou přírodní alternativou. Potraviny s obsahem vitamínu K můžete do jídelníčku v rozumné míře zařadit, není třeba je vynechávat úplně, pouze se musíte vyvarovat vysoké jednorázové konzumace. Domluvte se s ošetřujícím lékařem, podle vašich stravovacích návyků je vždy možná úprava dávky warfarinu na požadované INR.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

24.02.2017

mozková mrtvice

Manžel měl 14.12.2016 mozkovou mrtvici,jaká homeopatika byste doporučili,nyní dostává Arniku 9,dále mu bylo doporučeno hypericum perforatum.Je to správné?Moc děkuji za odpověď.M.Zachurčoková

Dobrý den,

základem léčby po prodělané cévní mozkové příhodě jsou léky s antiagregačním, případně antikoagulačním účinkem (laicky řečeno "na ředění krve"), které mají klinickými studiemi prokázaný účinek a snižují riziko opakované cévní mozkové příhody. Z homeopatik jako podpůrného prostředku se mi podařilo v dostupné literatuře najít Phosphorus 9CH, dávkování 2x denně 5 granulí, samozřejmě v kombinaci s předepsanými léky, homeopatie nenahrazuje terapii stanovenou odborným lékařem.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

23.02.2017

Dávkování antibiotik

Dobrý den,

dítě 11 měs. má předepsaná ATB (angína, 40 st. horečky). Má brát po 8mi hodinách. Musím dítě budit kvůli dávce, nebo posunutí max. o jednu hodinu nevadí (s tím, že následnou dávku vezme po 7mi hodinách, abychom srovnali čas.

Děkuji za Vaši odpověď

Dobrý den,

tento posun v dávkování můžete provést. Bezpečnější je upravit dávkování postupně po 1/2h.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

06.02.2017

Artrodar

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli přípravek Artrodar má vedlejší účinky. Na příbalovém letáku je zmínka, že není vhodné užívat ve věku od 65 let. Je mi 67 let, mám po operaci kyčle a lékař mi ho napsal, protože mám problémy i s koleny. Děkuji za radu.

Dobrý den,

nejčastějšími nežádoucími účinky léku Artrodar jsou zažívací potíže, zejména průjem (často úporný) a nadýmání, dále kožní nežádoucí reakce (svědění, vyrážka) a zvýšení jaterních enzymů. Z těla je vylučován převážně ledvinami, jejichž funkce se s věkem snižuje. Toto a výše zmíněné nežádoucí účinky jsou pravděpodobně důvodem, proč není doporučeno jeho užívání ve věku nad 65 let.

Doporučuji tedy znovu zkonzultovat nasazení Artrodaru s ošetřujícím lékařem, který zná váš zdravotní stav a může posoudit, zda je pro vás vhodné jeho užívání. Pokud se objevily jakékoliv nežádoucí účinky, lék vysaďte a informujte o tom svého lékaře.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

05.02.2017

Dlouhodobé ucpávání nosu

Dobrý den,mám problém s ucpáváním nosu který přetrvává už 5 let. Problém nastal po zcela normálním nachlazení. Od tohoto nachlazení se nemohu zbavit ucpávání nosu.Před asi 5 lety jsem navštěvoval cca půl roku alergologa který mi ordinoval různé léky a nosní spreje na jejichž názvy si už bohužel nepamatuji a to bezúspěšně. Navštívil jsem i ORL kde výsledkem vyšetření bylo vše v normálu. Obvodní lékař mi naordinoval XYZAL a AVAMYS ale také bez úspěchu.Jediné co mi pomáhá je nosní sprej OLYNTH. Vím že tento sprej se může aplikovat max.3 dny ale nemohu si pomoci, bez tohoto spreje bych se asi udusil,nemluvě o tom že tento sprej při dlouhodobém užívání leptá nosní sliznici.Solným jeskyním a operačnímu zákroku se chci vyhnout. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

pokud již 5 let používáte nosní sprej Olynth, je u vás rozvinutá závislost a musíte počítat s tím, že odvykání nebude snadné a rozvinou se příznaky z vysazení. Přesto není jiná možnost, jak se závislosti na Olynthu zbavit, než jej úplně vysadit. Spreje, které vám předepisoval alergolog a praktický lékař (např. Avamys), se používají pro překlenutí počátečního období odvykání. Používají se obvykle několik měsíců a během této doby se musí postupně snižovat dávka Olynthu a během několika týdnů jej vysadit úplně. Ačkoliv se vám ze začátku bude zdát, že nemůžete dýchat, musíte to vydržet, sliznice se nevrátí do původního stavu ihned.

Po letech používání Olynthu se ale může stát, že už nosní sliznice zduří do takové míry, že se do přirozeného stavu sama nevrátí, a potom je nezbytný chirurgický zázrok. Jestliže jste tedy spreje používal podle pokynů lékáře a dostatečně dlouhou dobu a efekt se nedostavil, doporučuji vyšetření na ORL a zvážení chirurgického řešení potíží.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

03.02.2017

Reakce na mou odpověď - http://www.samoleceni.cz/on-line-poradna/6/akutni-onemocneni#

Děkuji za odpověď, věděla jsem, že mám zvolit gynekologa nebo praktického doktora, ale to ž v pondělí. Jenže dnes je pátek! A chtěla jsem poradit, co koupit v lékarně na víkend. Zda to může být něco od močového měchyře?
Děkuji.
Zatím nezodpovězeno
03.02.2017

Bolest v podřišku a v zádech

Dobrý den, 47/162/72, již pár dnů mě trápí bolest v podbřišku a dolní části zad a přidává se i tlak do konečníku. Mám pocit potřeby na častější močení. Výtok ani krev v moči nemám. Momentálně užívám pouze 3x1 ibalgin proti bolesti a nevím, ke kterému lékaři jít? A než k němu půjdu, co si mám pro zmírnění obtíží zakoupit v lékárně?
Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,

doporučuji vyšetření u praktického lékaře nebo gynekologa, a to co nejdříve. Ibalgin pouze tlumí bolest, ale neřeší příčinu vašich obtíží.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

01.02.2017

Menstruace

Dobrý den, prosím o radu při bolestivé menstruaci. Je mi 29 let, děti nemám. Při menstruaci mám velké bolesti - křeče v břiše, výkyvy nálad, podrážděnost. Při bolestech užívám algifen, ibalgin. Měla jsem také cysty na vaječnících, které mi praskly a nemusela jsem na operaci. Dále trpím poševním výtokem. Gynekoložka mě léčila, ale problémy se stále opakují. Ráda bych zkusila homeopatické léky. Poradíte, prosím.

Dobrý den,

obtíže, které popisujete, musí řešit odborný lékař. Doporučuji znovu si vyžádat komplexní vyšetření včetně ultrazvuku, může se jednat o cysty nebo endometriózu, a toto nelze řešit volně prodejnými přípravky.

Pro částečné zmírnění bolestí, podrážděnosti a výkyvů nálad můžete zkusit užívat bylinné kapky Mastodynon.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

31.01.2017

Hubnuti po antikoncepci

Dobry den,
muzete mi prosim napsat co by mi pomohlo zhubnout. Rok a pul jsem brala injekcni antikoncepci sayana a zacala jsem pribirat na vaze. Hodne zadrzuji i vodu. Injekci jsem vysadila a zacala brat leky na odvodneni ale nic se nedeje. Beru mudoretic.
Kdyby se telo mohlo dat zase dohromady. Ziji zdrave.
Zhubnu nabrana kila? Dekuji

Dobrý den,

zvýšení hmotnost patří mezi nejčastější nežádoucí účinky spojené s použitím tohoto typu antikoncepce. Po vysazení může trvat i několik měsíců, než dojde ke srovnání menstruačního cyklu a také k úpravě hmotnosti.

Vytrvejte, důležitá je úprava jídelníčku, dostatečný příjem kvalitních bílkovin a vlákniny a pravidelný pohyb alespoň 3x týdně 30 minut. Pokud již cvičíte, můžete zkusit pro zlepšení spalování užívat doplňky stravy s obsahem karnitinu a synephrinu, např. Nutrend nebo Lipoxal.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

26.01.2017

vypádávaní vlasů

Dobrý den trpím nadměrným vypdáváním vlasu v dusledku špatné funkce štítné žlázy užívám letrox 150. 7x týdne. Jsou nějaké přípravky které by mi pomohly ho omezit a vvýšit růs. Byl mi doporučen minoxidil ale aplikace je časově náročná a podle recenzí po přerušení je rychlý návrat vypadávání

Dobrý den,

na trhu je kromě přípravků s minoxidilem k dispozici také řada kosmetických produktů. Konkrétně vám mohu doporučit Ducray Neoptide sérum proti chronickému vypadávání vlasů. Obsahuje aktivní látky, které pomáhají upevnit vlas ve vlasové cibulce a oddálit tak jeho vypadnutí, a dále látky, které podporují růst vlasů a zlepšují jejich kvalitu. Jedno balení obsahuje kůru na 3 měsíce, aplikuje se 1x denně. Narozdíl od přípravků s minoxidilem, kde po vysazení rychle dochází k návratu do původního stavu, stačí tuto kůru zopakovat 2x ročně.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

 

23.01.2017

Lecitamin

Prosím o info, zda je možné brát bez přestávek Lecitamin,který mi pomáhá snižovat cholesterol. Užívám tento přípravek v prášku asi 2 roky kontinuálně.Zvýšený cholesterol se mi ukázal po 60.roce věku,ačkoliv jím dietně, v podstatě vegetariánsky a dodržuji zdravý životní styl.Dále beru denně Omegu3,6,9. Děkuji za vaši radu.

Dobrý den,

doplněk stravy Lecitamin je vhodný i pro dlouhodobé podávání jako součást opatření vedoucích ke snížení hladiny cholesterolu. Mezi další vhodné návyky v prevenci srdečně - cévních onemocnění patří pravidelná pohybová aktivita a úprava jídelníčku s vynecháním nasycených trans - mastných kyselin (průmyslové tuky a margaríny) a jednoduchých cukrů, a naopak jeho obohacení o nenasycené mastné kyseliny, zejména omega - 3.

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

22.01.2017

Hořčík

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, který hořčík byste mi doporučili z hlediska dobré vstřebatelnosti. Je třeba Magnosolv na recept účinnější než ostatní doplňky? Četla jsem, že exixtují různé druhy hořčíku, některé mají větší účinek na mozek, jiné na svaly. Já bych potřebovala podpořit hlavně svaly, které mám ztuhlé i bolestivé.Užívám Telmisartan/hydrochlorothazid na tlak a Euthyrox 125 na štítnou žlázu. Může mít Telmisartan vedlejší účinek na svalovou ztuhlost?
Ještě prosím o radu. Dělají se mi na kůži malá zánětlivá ložiska (něco jako akné nebo malé vřídky), která se něchtějí vyhojit, opakují se stále,většinou na zádech a částečně i na obličeji. Mohlo by pomoci užívání Senzycolu nebo nějakého enzymatického přípravku?
Děkuji mnohokrát za odpověď.

Dobrý den,

opravdu na trhu existuje více typů přípravků s obsahem hořčíku, který je dostupný v různých formách - solích. Nejlepší využitelnost pro tělo mají organické soli - citrát, laktát, glukonát, ze kterých se po podání vstřebá až 60% deklarované dávky hořčíku. U anorganických solí, jako je oxid nebo uhličitan, je vstřebatelnost značně nižší (některé zdroje uvádí pouze 10%). Nejlepší využitelnost má hořčík ve své přirozené podobě, tak jak se vyskytuje ve stravě.

Doporučená denní dávka hořčíku (respektive jeho ionizované formy) je 365 mg. Tuto dávku je vhodné rozdělit do více denních dávek, protože platí, že čím větší jednorázovou dávku podáte, tím méně se z ní vstřebá. Optimální způsob podávání by tedy měl být asi 100-150 mg hořčíku 2-3x denně. Vstřebání dále snižuje současné podání tučné stravy, solí zinku a vápníku a nedostatek vitamínů skupiny B (B1, B2, B6). Pro vyrovnání hladiny hořčíku a odstranění obtíží, jako je svalová bolest a ztuhlost, je nutné dlouhodobé podávání, minimálně po dobu 3 měsíců.

Svalové bolesti a ztuhlost mohou být i nežádoucím účinkem léku na vysoký tlak, který užíváte. Pokud přetrvávají i po podávání Magnosolvu, doporučuji konzultaci s ošetřujícím lékařem.

Mezi nežádoucí účinky vašeho léku na tlak patří i kožní vyrážky, zkuste tento problém probrat s praktickým nebo kožním lékařem. Přípravek Senzycol se na řešení kožních projevů nepoužívá.

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

 

 

 

17.01.2017

Poděkování

PharmDr. Lenka Wojnarová, moc Vám děkuji za pomoc.Migrény příchází nečekaně, během chvilky, možná znám hlavní příčinu a to je ostré světlo, třeba odraz slunka od protijedoucího vozidla, nebo někdy i monitor pc, ale i televize.Začínám vidět žárovkové vlákno a vím,že je zle, slyším hlasy jak kdyby z dálky. Když jsem o tom mluvil s neuroložkou, tak četnost mých migrén prý ještě není tak častá na důkladné vyšetření. Teď mi napsala magnosolv a ještě jsem si koupil B6 Někdy migrénu chytnu 1x za měsíc, někdy 2x do týdne a jednou jsem ji měl 2x během jednoho dne. CT hlavy mi nechala dělat asi před 8 lety, nějaké poruchy krční páteře, 3 nebo 5 obratel prý tam jsou vady, v popředí výrazná psychogení nástavba, nevím jestli to může mít vliv na migrény, nejsem lékař.V povolání jsem řídič pracovního stroje, to znamená, že moje páteř, není jak by měla. Dříve jsem brával i cinarizin , nevím jestli bych ho měl znovu začít brát, bylo to 25mg .Bolesti hlavy při migréně bývají tak 3- 4 dny. Když to vysvětluji obvodní dr, tak si připadám, že si vymýšlím.
PharmDr. Lenka Wojnarová, nevím jestli se tím dá ještě něco dělat, obvodní mi už řekla, co by jste chtěl. už vám bylo 60.
Moc děkuji, Franta
Zatím nezodpovězeno
15.01.2017

Ještě jedna otázka k migréně

Četl jsem někde, že migréna je psychického charakteru, je to pravda? Mě ji vyvolává hlavně ostré světlo.Můžu rivotril brát denně, třeba 2 kapky ráno a 2 večer.Není návykový? Rozjetá migréna je velice nepříjemná na oči.
Moc děkuji za odpověď, Franta

Dobrý den,

teorií vzniku migrény existuje více a žádná z nich nebyla stoprocentně potvrzena. Nejedná se o psychický problém, ale změny spojené s psychikou, stresem, vyčerpáním nebo různé zrakové a zvukové vjemy mohou být její vyvolávající příčinou. Pokud tedy znáte příčinu vzniku, je vhodné se jí vyvarovat.

Co se týká užívání přípravku Rivotril, jedná se o návykový lék, který se na prevenci migrény nepoužívá. Pokud se vaše obtíže opakují, doporučuji návštěvu neurologie, kde vám na základě vyšetření zvolí vhodný preparát (všechny léky používané na prevenci migrény jsou vázány na lékařský předpis).

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

15.01.2017

Migréna

Dobrý den, měl bych prosbu. Asi před 14 dny jsem měl migrénu, ta přichází nečekaně, vzal jsem si rivotril asi 3 kapky a ibuprofen rapid.Sice se mi migréna nerozjela úplně,ale šílená bolest na čele byla, ani jsem nemohl zakašlat. A ke všemu mi začaly oční halucinace, občas vidím neexistující předměty, při čtení mi někdy poskakují řádky. Momentálně jsem na pracovní neschopnosti, chřipka a zánět průdušek.
Na migrénu mi obvodní dr. napsala talvosilen a indometacit 50. Je to v pořádku, nebo mám zajet na neurologii.? Existuje nějaký lék, na migrénu který se dá brát průběžně? Jinak beru ob den magnosolv a mimo to hořčík s B6
Za odpověď moc děkuji. Franta

Dobrý den,

v dotazu neuvádíte četnost výskytu migrény, ale pokud se u vás vyskytly zrakové halucinace, neostré vidění nebo výpadky zorného pole, jednoznačně vám doporučuji návštěvu neurologa, který vám udělá komplexní vyšetření včetně CT. To je nezbytné pro posouzení příčiny vzniku vašich obtíží a případné nasazení léků, které pomáhají zmírnit nebo omezit výskyt migrény z dlouhodobého hlediska.

Léky, které vám předepsala vaše obvodní lékařka, se používají pro zvládnutí akutních bolestí, ale nejsou vhodné pro pravidelné podávání. Dlouhodobě je možné podávat jako podpůrný prostředek vámi zmíněný Magnosolv a případně vitamín B6.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

15.01.2017

únava

Dobrý den,čtyři roky mám silnou únavu,stavy vyčerpání,častá nachlazení,je mi 49let,léčba rakoviny lymfat.uzlin v roce 1999,autoimunitní onemocnění štítné žlázy,mírné astma,před 10 lety zjištěna infekce chlamydie pneum.,chtěla bych požádat o radu a doporučení homeopatik na léčbu chlamydíí,předem děkuji a přeji pěkný den.

Dobrý den,

bohužel není v našich možnostech doporučit konkrétní preparát takto přes internet. Homeopatika se nasazují podle více různých kritérií, které musí zhodnotit proškolený lékař. Vzhledem k vaší komplexní diagnóze a prodělaným chorobám vám tedy doporučuji obrátit se přímo na lékaře - homeopata, z brněnských lékařů vám mohu doporučit MUDr. Elišku Bartlovou nebo MUDr. Ilonu Ludvíkovou. 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

15.01.2017

Aulin

Dobry den. Chtela bych se zeptat jestli se da aulin kombinovat treba s ibalginem nebo jinym lekem. Dekuji za odpoved.

Dobrý den,

kombinace několika léků na tlumení bolesti ze skupiny nesteroidních protizánětlivých látek, jako je např. Aulin (nimesulid), Ibalgin (ibuprofen) a jiné (např. s obsahem diklofenaku, naproxenu, dexketoprofenu a dalších látek), není vhodná. Nedochází ke zvýšení účinnosti léku, ale hrozí zvýšené riziko nežádoucích účinků.

Proto tyto léky nikdy neužívejte současně, vždy je třeba dodržet dávkování doporučené lékařem a minimální rozestupy mezi jednotlivými dávkami - u Aulinu je to 1 tableta po 10-12 hodinách, u Ibalginu 1 tableta po 4-6 hodinách. Léky užívejte vždy po jídle.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

03.01.2017

pupik

Dobrý den,casto mi vyteká z pupiku tekutinka a zapachá prosím můžete mi poradit co stim?

Dobrý den,

může se jednat o zánět nebo bakteriální infekci. Doporučuji návštěvu lékaře, který vám předepíše vhodnou léčbu.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

03.01.2017

Výživový doplněk draslík

Dobrý den,
jaký je prosím u výživového doplňku Draslík rozdíl mezi formou citrátu/citronanu a formou glukonátu/glutonanu draselného? Jsou kvality a hodnoty těchto forem stejné?
Děkuji.

Dobrý den,

citrát draselný je přirozeně se vyskytující forma draslíku v ovoci a zelenině, glukonát draselný je synteticky připravená sloučenina. Co se týká rozdílu ve vstřebatelnosti, nepodařilo se mi najít žádné informace.

Doporučená denní dávka draslíku se dle různých zdrojů liší, pohybuje se mezi 1800 - 5000 mg draslíku za den. Zdravý dospělý člověk by měl denně přijmout asi 2000 mg, což je dávka, kterou pokryje pestrá strava. Nejlepším zdrojem draslíku jsou banány, červené maso a játra. Vzhledem k obsahu draslíku ve většině běžných potravin není u zdravého člověka nutná suplementace pomocí doplňků stravy.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

01.01.2017

Dotaz

Dobrý den. Chci se zeptat zda mohu užívat tablety Maca v těhotenství. Děkuji za odpoved.

Dobrý den,

tento přípravek není vhodné užívat v těhotenství.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

20.12.2016

Klouby

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Je mi 21 let, před 3 lety jsem byl na plastice předního skříženého vazu kolene. Od te doby mne koleno stále při vyšší námaze hodně boli, stačí abych sel vic jak 2 km a nemohu skoro chodit, plus na koleno hodne pusobi zima, a stále mam koleno vratke a nestabilni. Navíc mě bolí klouby v kolenou a v zápestí, plus se často pripojuji zádá. Můj lékař mi predepsal ruzné gely proti zanetum a bolestem plus tablety Flexove na klouby, nic mi nepomáhalo a chtěl bych zacit zase sportovat a posilovat ale tyhle problémy mi to nedovoluji, chci se tedy zeptat jaky pripravek použít na bolesti kloubu a problémy s vazy, popr. jaky protein nebo něco jiného pro zpetne nabrani telesne hmoty nebo nejake další dobře moznosti při těchto problemech. Dekuji

Dobrý den,

jednou z dalších možností, které můžete vyzkoušet, je aplikace injekcí Guna MD. Jedná se o řadu přípravků, které se aplikují přímo do postižených kloubů nebo jejich okolí, pomáhají zmírnit bolest a poškození kloubů po úrazech, operacích nebo při degenerativních změnách. Injekce aplikuje proškolený lékař, seznam partnerských lékařů najdete na internetových stránkách http://cs.gunainternational.com/ .

Při výrazné ztrátě svalové hmoty se pro doplnění výživy používá bílkovinový koncentrát Protifar. Jedná se o prášek neutrální chuti, který se dá přidat pro zvýšení výživové hodnoty do běžného jídla (jogurt, kaše, polévka).

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

06.12.2016

Bioderma Atoderm

Dobrý den. Mam atopický ekzém. Chtěla bych se zeptat, jaký je rozdíl mezi produktem Bioderma Atoderm intensive a produktem Bioderma Atoderm intensive baume? Děkuji za odpověď...

Dobrý den,

pravděpodobně se jedná pouze o změnu obchodního názvu produktu, Atoderm intensive již není v oficiální distribuci dostupný a je nahrazen Atoderm intensive baume. Můžete jej používat ve stejných indikacích, jedná se o zklidňující balzám na kůži s projevy atopického ekzému, který je vhodný jak pro preventivní ošetřování, tak pro fáze vzplanutí.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

30.11.2016

Venotonika

Dobrý den, je mi 52 roků, v roce 2009 jsem prodělala hlubokou žilní trombózu a plicní embolii. Léky na ředění krve již neberu. V loňském roce mi zjistili chronickou žilní nedostatečnost. Nejvíce mi otíkají nohy v létě. Vím, že chr.žil. ned. může být spouštěčem trombózy. Můžete mi prosím doporučit jaké mám užívat nejvhodnější venotonika, které by mě ochránili před trombózou? A musím nosit kompresní punčochy i teď v zimě nebo stačí nosit jen v létě při zátěži? A doporučit mě prevenci? Jsem abstinentka, nekuřačka, veganka. Mnohokrát děkuji za odpověď. Renata

Dobrý den,

základem prevence i léčby žilní nedostatečnosti je kompresní terapie, proto byste měla při chronických potížích kompresní punčochy nosit každý den a sundávat je pouze na noc. Pokud vám nohy výrazně neotékají, můžete nosit punčochy I. kompresní třídy (jsou volně dostupné bez lékařského předpisu). Pokud otok přetrvává nebo se zhoršuje, je lepší volit vyšší kompresní třídu (II. nebo III. kompresní třída), tyto pomůcky již předepisuje lékař.

Venotonika můžete při chronické žilní nedostatečnosti užívat dlouhodobě, jejich účinek spočívá hlavně v redukci otoků, pocitu těžkých nohou, pálení a bolesti. Nejedná se tedy o prevenci vzniku nebo zvětšování již přítomného trombu, pomáhají hlavně s úlevou od výše zmíněných příznaků.

Nejlepší účinek z dostupných látek má diosminol a hesperidin v dávce 500mg 2x denně. Ideální je volit přípravek v mikronizované formě, který se lépe vstřebává, např. Detralex (v současnosti vázán na lékařský předpis) nebo Diosminol.

Vhodnou prevencí je i pravidelné cvičení, chůze, plavání nebo jízda na kole, které pomáhají posílit svaly na nohou a tím podpořit žilní návrat.

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

 

28.11.2016

Hemoroidy

Dobrý den, je mi 19 od 17 trpím hemoroidy. Nejdřív to začalo tak,že jsem měla jakoby nadržený řitní otvor a potom se mi udělal vnější hemoroid. Ze začátku to krvácelo více a ze začátku mě to při vyprazdnování hodně bolelo.Dříve jsem měla pocit i nedokonalého vyprázdněni.Krev se objevovala na toaletním papíře.Nyní se občas objeví,ale jsou to třeba jen 2 malinké kapičky nebo jenom takové červené jakoby odření na toaletním papíře skoro nepatrné.Krev a hlen jsem nikdy ve stolici nespatříla. Dost často mě to svědí.Občas mám častější nucení na stolici během dne,někdy to přejde,ale někdy si na záchod musím dojít.Většinou chodím 1 za den ale někdy musím 2× nebo 3×. V poslední době když jdu na záchod tak mám 2 malé bobky a potom fyziologicky dlouhou stolici.Nebo tu stolici mám dost často kouskovanou.A nebo je tmavě hnědá a bobkovitá. Včera se mi stalo že stolice byla bobkovitá a tmavě hnědá potom jsem šla během oběda a byla světle hnědá a kouskovitá a potom jsem šla večer a byla také světle hnědá a kouskovitá.Den předtím jsem pila alkohol,tak nevím jestli to může být tím.Někdy mi připadá jako kdybych v tom konečníku něco měla trochu mě to řeže.Když mám kouskovitou stolici tak ta stolice se někdy jakoby droli a rozpadá když do toho něčím kuchnu.Snažím se denně vypít 3 litry.V poslední době se z toho hodně nervuju,tak nevím jestli je to tím.Nyni po 2 letech jsem se rozhodla jít k praktické lékařce.Vyšetřila mě per rectum a napsala detralex a potom že uděláme nějaké kontrolní vyšetření,ale to jsem ještě neměla takovéto problémy se stolicí. Detralex mi pomohl,ale nezbavil mě toho.Dostala jsem žádanku na rektoskopii.Myslíte,že by to mohlo být něco vážnějšího? Mám z toho opravdu veliký strach.Promiňte za tak podrobný výklad. Nashledanou
Hezký zbytek dne

Dobrý den,

potíže s vyprazdňováním, které popisujete, budou pravděpodobně psychického rázu. Vzhled, barva a konzistence stolice se mohou lišit podle druhu konzumované potravy a příjmu tekutin. Za patologii se považuje stolice výrazně odlišné barvy (žlutá, zelená, černá) a zápachu, což asi nebude váš případ. Každopádně si pro vaši jistotu zajděte i na rektoskopii.

Při problémech s hemoroidy vám chválím pitný režim, vhodné je vypít minimálně 2 litry tekutin denně. Důležitý je i dostatečný přísun vlákniny, jako je např. psyllium, která má změkčující efekt na stolici a snížuje tím podráždění konečníku. Vhodné je také užívání probiotik, velmi dobrý efekt při dlouhodobých potížích má kultura Synbio® v přípravku Eubiomed.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

21.11.2016

kopřivka

Dobrý den.po porodu před 5 měsíci se mi začaly dělat pupínky a kolem nich fleky tak 3cm červené.přikládala jsem to porodu.po čase se fleky přestaly dělat ale pořád se mi dělaly tzv.komáří štípance.bylo léto tak jsem myslela že to jsou opravdu komáři.po čase mi to už bylo divné a osypala jsem se na celých rukách a k tomu se mi štípance dělali různě po těle.na kožním mi bylo řečeno že je to kopřivka-alergická reakce na něco.jenže se to dělá i mým dětem a to zároveň.kromě nejmladší tu plně kojím.syn byl na víkend u otce jel tam bez vyrážky.přijel a dobrý ale ihned druhý den vyrážka oblečení u otce měl vyprané ode mě takže prášek stejný.Vůbec nevím z čeho by jsme to měli.zaráží mě že to máme všichni ve stejný čas.já tedy déle než děti ale ony ve stejném období.nic nového doma nemáme.nové jídlo taky nejí.strašně nás to svědí.nemůže to být něco jiného než kopřivka?Moc děkuji za rady

Dobrý den,

podle popisovaných příznaků by se mohlo jednat o nákazu svrabem, kterou jste si mohla přinést domů z porodnice. Toto infekční onemocnění je způsobené parazitem zákožka svrabová a projevuje se právě tvorbou extrémně svědivých pupínku, jejichž okolí bývá červené. Na kůži mohou být také patrné tenké červené linky, což jsou chodbičky, které parazit v kůži vytváří. Protože se parazit cyklicky rozmnožuje, může se u onemocnění střídat období relativního klidu a vzplanutí, typické bývá úporné svědění, zejména v noci.

Vzhedem k tomu, že toto je pouze internetová poradna, nelze na dálku nijak přesně diagnostikovat, doporučuji vám okamžitou návštěvu lékaře. Pokud by se opravdu jednalo o svrab, je nutné přeléčení mastí Infectoscab, která je dostupná pouze na lékařský předpis.

Součástí léčby jsou i další opatření, zejména důkladné vyprání všech textilií minimálně na 60°C a vyžehlení na vyšší teplotu. Textilie můžete nechat také vymrznout. Doporučuje se po vyprání nechat je tři dny ležet nepoužívané, za tuto dobu zákožka bez kontaktu s člověkem hyne.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

05.11.2016

Svědící fleky

Dobrý den, prosím mám dotaz.Opakovaně se mi dělají červené svědivé flíčky vel.asi 1x1cm a to na stejných místech(kloub ma prstu,téměř v podpaží a zarudnutí a svědění mam i v mistě po odstranění prý nezhoubného útvaru na rameni.Objevuje se to opakovaně a za pár dní to zas odezní.Nově se mi teď udělal i opar na rtu.Má to nějakou souvislost? Co by to mohlo být? Děkuji za rychlou odezvu.

Dobrý den,

může se jednat o projev ekzému nebo alergickou reakci. Na zklidnění svědění můžete užívat antihistaminikum v tabletách, např. Analergin Neo, lokálně lze kůži ošetřit krémem Bepanthen Sensiderm, který má zklidňující účinek. Pokud se vám potíže opakují, doporučuji návštěvu kožního lékaře.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

26.10.2016

puchýřky na loktech

Chtěla bych se zeptat na kožní výstupky na loktech. Někdy dřív jsem již měla jeden, myslela jsem, že je to jen z otlačení, ale tet se mi udělali na obou loktech a cca 5-6 na každém. Mohli by to být bradavice? Kojím a dětská dr. mi doporučila sholl na bradavice, ale neukázala jsem jí to jestli to opravdu bradavice jsou.V tehotenství jsem se hodně opírala o lokty a když kojím v leže tak se také stále opírám, mohlo by to být jen z toho? Přiložím foto.děkuji za odpověd

Dobrý den,

podle přiložených fotografií se zdá, že se jedná o půchyřky naplněné tekutinou, mohlo by se tedy jednat o nějaké infekční onemocnění. Doporučuji vám raději problém konzultovat s kožním lékařem.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

21.10.2016

Diagnostika moci

Dobry den, jake diagnosticke prouzky jsou idealni pro domaci testovani moci u batolete - na pritomnost zanetu mocovych cest? Dite drive prodelalo pyelonefritidu.
Dekuji predem za odpoved.

Dobrý den,

 

domácí diagnostika močové infekce u malého dítěte je možná za pomoci univerzálních testovacích proužků Multi Urine screen 10 nebo pomocí jednorázového domácího testu Veroval. V moči se sledují markery infekce – nitrosloučeniny a leukocyty.

Domácí vyšetření ale může být velmi nepřesné a poskytovat falešně pozitivní výsledky v důsledku nesprávné techniky odběru vzorku moči. Odběr je nutný do sterilní zkumavky, která nesmí být při manipulaci kontaminována (nesmí se sáhnout dovnitř ani na vnitřní stranu uzávěru). Je nutné nejprve pečlivě omýt vodou a mýdlem genitálie, osušit čistým ručníkem a poté odebrat vzorek ze středního proudu moči (trochu nechat odčůrat do mísy a poté teprve do zkumavky). U malých dětí bývá dodržení těchto zásad často problematické, proužky lze tedy považovat za orientační pomůcku pro rozhodování, ale nemusí vám dát přesný výsledek.

Kromě nitrosloučenin a leukocytů se v moči sledují i další parametry, které doma není možné vyšetřit. Za zásadní se považuje hlavně kultivace a stanovení citlivosti na antibiotika.

Z těchto důvodů bych vám při jakémkoliv podezření na infekci doporučila okamžitě vyhledat lékaře a upozornit ho na již prodělanou pyelonefritidu.

U dětí se navíc infekce močových cest často neprojevují specifickými příznaky jako u dospělých, jako je bolest a řezání v podbříšku a pálení při močení. Bývají spíše unavené, apatické, špatně přijímají potravu, může být přítomna zvýšená teplota. Může se měnit množství a barva moči. Může se objevit časté nebo naopak málo časté močení.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

19.10.2016

Jícen

Dobrý den,
potřebovala bych poradit, spodní jícen se mi nedovírá, léky už beru, ale 6 kilo jsem kvúli tomu zhubla a proto vás žádám o radu, co by mi pomohlo aspoň trochu přibrat, dietu dodržuji. Předem děkuji Kateřina

Dobrý den,

při větších ztrátách hmotnosti je možné zvýšit denní kalorický příjem pomocí vysokoenergetických doplňků výživy, např. z řady Nutridrink. Pro doplnění požadovaného množství energie při běžné stravě se doporučuje užívat 2-3 lahvičky denně. Při větších ztrátách svalové hmoty je vhodná proteinová varianta těchto nápojů s vyšším obsahem bílkovin, dostupná je také ve formě pudinku.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

18.10.2016

kozni problem v oblyceji

Dobry den před 3 roky jsem byla u kozni lékařky kvůli bolakum kolem pusy a brady také me trapilo svedeni oblyceje a hlavy po 2 mesicich trapeni mi oznámila ze to je zlaty strepkokok nebo stafilokok ted presne nevim dala mi mast a po kontrole mi rekla ze to je zahojene. Bolaky se zahojili ale stále me trapi to svedeni brady a hlavy brada mi vždy zcervena po nespokojenem leceni p.doktorky jsem na kozni nesla a rozhodne uz ne k ni prosim o radu dekuji Vaskova 31 let 55 kg 167 cm

Dobrý den,

svědění a pnutí pokožky může přetrvávat nějakou dobu po prodělané stafylokokové infekci. Na zklidnění pokožky můžete zkusit používat krém Bioderma Sensibio Tolerance+, při svědění je možné užít lék s obsahem antihistaminika, např. Claritine. Pokud ovšem problém přetrvává již tři roky, doporučuji vám znovu kontaktovat kožního lékaře a řešit problém s ním, takto na dálku vám nic konkrétnějšího poradit nemohu.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

13.10.2016

Rentgen

Dobrý večer,
mám za sebou letos víc jak 6 rtg + CT a při každém bylo uděláno 5-6 snímků. Před 2 měsíci jsem byla na zákroku,který byl dělaný rovněž pod rentgenem a trval 10-15minut. V lednu mám jít znovu. Bojím se, že už je ozařování moc.
Co mám brát,abych organismus vyčistila-posílila? Jódové tablety nebo něco jiného?
Děkuji za odpověď.
HanaK

Dobrý den,

chápu, že považujete větší množství rentgenových vyšetření za rizikové, ale nelze obecně říct, v jaké míře a kolik takovýchto vyšetření představuje riziko přímo pro vás, jedná se o velmi individuální záležitost. O vyšetření a zákroku pod rentgenem rozhoduje vždy ošetřující lékař. Ten musí volit takový postup, který pro vás bude co nejvíce přínosný a v mnoha případech není jiná alternativa, jak pacienta vyšetřit, aby bylo možno zvolit nejvhodnější léčebný postup. Jednotlivé dávky při vyšetřeních jsou voleny s ohledem na co nejmenší zátěž pacienta a co nejnižší riziko vzniku poškození. S použitím rentgenu vás musí lékař vždy seznámit a je na zvážení každého, zda dá s vyšetřením souhlas. Je ale třeba mít na paměti, že toto vyšetření představuje stále nízké riziko ve srovnání s riziky neuskutečněné léčby.

Rentgenové záření může v organismu způsobovat tzv. oxidativní poškození, kterému můžete předcházet užíváním přípravků s antioxidačním účinkem. Mezi nejsilnější antioxidanty dostupné ve formě doplňků stravy patří gluthation (Biotad) a pycnogenol.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

07.10.2016

Vyrážka a boláky v tříslech

Dobrý den, chtěla bych se na Vás obrátit s prosbou o radu. Je mi 22 let, již několik roků se potýkám s vyrážkou, zanícenými pupínky a podkožními boláčky v oblasti třísel a vnitřní strany stehen. Některé jdou vymáčknout jako klasické akné, ty podkožní ne, občas narostou do takové velikosti, že je pro mě např. sezení či sportovní aktivita nepříjemná, namažu to višňovského mastí a po pár dnech je to lepší. Nicméně je to dlouhodobý problém a těch boláků a pupínků je opravdu hodně. Hygienu nezanedbávám, myji se každý den, nijak extrémně se nepotím. Třísla si holím, je možné, že je to vyrážka z holení? Vždy použiji Alpu jako dezinfekci a namažu krémem, ovšem vyrážku mám permanentně a i v místech, kde se neholím. Mohl by pomoci nějaký přípravek z lékárny, nebo je nutná návštěva dermatologa a např. nasazení antibiotik?
Děkuji za radu.

Dobrý den,

vyrážka v tříslech může souviset s pravidelným holením. Je třeba dodržet některé zásady, používat vždy ostré holítko a gel na holení, který chloupky změkčí a sníží tření žiletky o kůži. Můžete vyzkoušet např. Eucerin gel na holení, který obsahuje antibakteriálně působící stříbro. Po holení je vhodné ošetřit kůži zklidňujícím přípravkem, např. Saforelle krémem a případně zklidnit termální vodou Avene. Tímto postupem snížíte riziko zarůstání chloupků a tvorby vyrážky.

Co se týká tvorby pupínků v oblasti stehen, kde se neholíte, doporučila bych vám konzultovat problém s kožním lékařem. Takto na dálku není možné přesně určit, co je příčinou jejich tvorby a doporučit adekvátní léčbu.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

30.09.2016

Kožní onemocnění

Chci touto cestou poděkovat paní doktorce za odpověď na můj dotaz, dle rady navštívím ještě kožní oddělení. V současné době opět skvrna zhnědla, ale na jak dlouho nebo co bude dál se nedá přepokládat. M.Bastlová
Zatím nezodpovězeno
26.09.2016

Čeervená skvrna u podbradku zasahující na bradu

Dobrý den,
prosím radu s tímto problémem, asi piočátkem září po návštěvě na chatě u známých jsem zjistila ten flek - 1,5cmx2,,5cm - svědilo to a trochu někdy pálilo a nakonec se objevilo ohraničení jakoby loupající se kůže. Jelikož jsem měla naplánovanou operaci, tak jsem navštívila kožní lékařku a bez bližšího vyjádření mě dala mastičku Fucidin H. Skvrna poněkud vybledla a vypadala jako stařecká skvrna. Stále jsem mastičku používala, 2x denně, ale nezmizelo to. Dnes jsem objevila novou skvrnu ve vrásce u nosu ohraničenou loupanou kůží. Občas to svědí a cítím pnutí. Užívám dlouhodobě Xyzal 1x denně, mám alergii na prach, plísně a roztoče a některé léky na bolesti a na PNC.
Opět uvažuji o návštěvě na kožním odd., ale po přečtení odpovědi na předchozí podobný dotaz se ještě obracím na Vás.
Prosím o radu a moc děkuji předem.
Miroslava Bastlová

Dobrý den,

pokud vás projevy svědí, šupí se a zároveň uvádíte, že máte potvrzené alergie v osobní anamnéze, může se ve vašem případě jednat o projev ekzému nebo alergickou reakci. Doporučuji co nejdříve znovu navštívit kožního lékaře, aby zhodnotil situaci a nasadil vhodnou léčbu. Mezitím můžete pro zklidnění svědění potírat postižená místa krémem Bepanthen Sensiderm a dále užívat tablety Xyzal.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

23.09.2016

Loziska

Dobry den. Moj problem zacal pred mesiacom. Boli sme s rodinou na kupalisku. Ked sme sa vratili domov, mala som na bocnej strane nad nohou velky cerveny flek ( priemer 3,5x4cm). FLek ma nasvrbel,nebolel,nic proste. Tak som to neriesila. Flek nemizol,nezmensoval sa ani nic. Presli cca 2 tyzdne a na tele sa mi zacali objavovat dalsie loziska. Zacalo to na krku,postupovalo to na hrudnik,chrbat,brucho,stehna..Isla som ku koznej dr a ta mi povedala ze je to pravdepodobne nejaka pitoriaza ( neviem ako sa to pise). dala mi nejaky tekuty puder. Presli 4 dni a dnes som tam bola zase. Puder vobec nezabral, naopak sa loziska zvacsuju, svrbia ma. Nie stale ale dost casto. Tak mi dnes povedala ze je to asi nejaka alergia,dala mi dalsiu masticku (nazov na nej napisany neni) a mam brat 1x denne Zodac. Neviete mi prosim povedat co to je? Neviem ako sem pripojit fotky. Som uz dost zufala. Mimochodom infekcne to pravdepodobne neni, nema to ani syn (17mes) a ani manzel. Dakujem za radu.

Dobrý den,

 

podle přiložených fotografií se s největší pravděpodobností jedná o plísňové onemocnění, způsobené ať už vámi zmíněnou Pityriasis versicolor nebo jiným patogenem. V tomto případě je třeba zvolit cílenou protimykotickou léčbu. Na kůži je vhodné používat antimykotický krém, např. Myfungar nebo Lamisil. Léčivý krém se nanáší jednou denně, nejlépe večer, na ložiska a ještě asi jeden centimetr okolo ložiska v tenké vrstvě. Léčba je obvykle záležitostí několika týdnů a je třeba v ní pokračovat ještě dva týdny po vymizení viditelných potíží.

Dále je třeba dodržovat některé další zásady, kůži zbytečně nepřesušovat a nedráždit, vyhnout se horkým koupelím, raději se sprchovat vlažnou vodou a používat jemné mýdlo, např. La Roche-Posay Lipikar sprchový gel, vždy vlastní ručník a nosit vzdušné, bavlněné oblečení.

Tekutý pudr uplně vynechte, kůži zbytečně vysušuje, což není vhodné. Pokud vás budou ložiska svědit, můžete užívat Zodac dle doporučení vaší lékařky.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

19.09.2016

užívání veterinárních léků

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné kombinovat Relaxis mini a Allegris mini, mám na mysli podávat tyhle dva léky současně. Nemůžu se rozhodnout který koupit, moje fenka je hyperaktivní a současně někdy až agresivní, což je v Relaxis mini na zklidnění a v Allegris na agresivitu, ráda bych ji umírnila.
Děkuji za odpověď, Dokoupilová

Dobrý den,

 

s užíváním těchto doplňků stravy nemáme u psů zkušenosti, doporučuji vám poradit se nejprve s veterinárním lékařem nebo specialistou na výcvik psů. Zkuste hledat příčinu jejího chování a řešit ji výcvikem nebo terapií. Jako podpůrný prostředek pro ztlumení agresivity můžete výše zmíněný přípravek Allegris využít, ale nejedná se o dlouhodobé řešení, spíše ho podejte jako krátkodobou pomoc při výcviku.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.09.2016

ucpávání nosu

Dobrý den,

dlouho trpím chronickým ucpáváním nosu. Bohužel jsem si vypěstovala závislost na muconasalu plus (dříve jsem používala sanorin, kterého jsem se zbavila). Snažím se ho používat co nejméně (1 necelý střik, což pomůže). Ucpává se mi pravá nosní dírka (na ORL mi řekli, že mám vybočenou nosní přepážku a doporučili operaci, které ale nedůvěřuji). Problém s ucpáváním je spíše před spaním nebo když je venku dusné počasí. Každý večer nos proplachuji rinohornem a společně s muconasalem stříkám vincentku na zvlhčení. Je nějaký jiný nosní sprej, který je podobný musonasalu, ale je vhodnější? Ráda bych se ho postupně zbavila. Nebo nějaká jiná léčba pomocí homeopatik? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

vaše rozhodnutí zbavit se závislosti na nosních sprejích s obsahem dekongestiva určitě chválím. Při odvykací léčbě je potřeba trpělivost, může trvat několik týdnů. Ke snadnějšímu vysazení Muconasalu vám může pomoci nosní sprej Beclomet, který obsahuje kortikosteroid a pomáhá snížit otok a zánět nosní sliznice. Po jeho aplikaci nastává úleva během 3-7 dnů používání, nedostavuje se pocit ucpaného nosu a je proto vhodné v této době vysadit Muconasal. Beclomet se používá další 2-3 týdny a postupně se vysazuje. Delší doba používání není bez konzultace s lékařem vhodná.

Jako první pomoc od pocitu ucpaného nosu můžete místo Muconasalu využít také přírodní spreje s obsahem silic a mořské vody, např. Aspecton. Jedná se o šetrnější, přírodní, nenávykovou variantu.

Při dlouhodobém používání nosních sprejů bývá problém i s nadměrným vysušením nosní sliznice. Při těchto potížích můžete využít na zvlhčení a regeneraci některý z přípravků s obsahem kyseliny hyaluronové. Spreje jsou vhodné pro dlouhodobé používání, např. Hysan Care sprej nebo Tantum Protect sprej.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

11.09.2016

Zarudnutí penisu

Dobrý den, před dvěma týdny mi po dvou dnech po sexu s partnerkou zčervenal žalud a předkožka, svědilo to a tak jsem hledal a našel, že se možná jedna o kvasinkovou infekci - začal jsem používat clotrimazol a cca po třech dnech ustalo svědění a zarudnutí žaludu, ale předkožka je zarudlá do teď, nesvědí ani nepálí nic, je jen zarudlá.

Dobrý den,

pokud se jednalo o kvasinkovou infekci, je třeba Clotrimazol krém nanášet dvakrát denně po dobu 14 dnů, aby se předešlo návratu infekce. Po tuto dobu je třeba také sexuální abstinence. Začervenání způsobené podrážděním by mělo postupně samo vymizet. Tyto zásady léčby je třeba dodržet u obou partnerů. V případě přetrvávajících potíží doporučuji návštěvu lékaře.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

01.09.2016

vyrazka s pleší

Dobrý den,synovi (26mesicu) se ve vlasech udelala pleš s vyrazkou (uprostred lupovite a okraj cerveny)....Byli jsme na kožním bez diagnozi s doporucenim na alergologii, dnes vysledky krve ktere neukazuji na nic (stitna zlaza,protilatky) již pres tyden mazeme advantan kremem a stav se stale nemeni a ples rozrusta. dekuji

Dobrý den. Kožní problémy tohoto typu zvlášť u dětí musí řešit specialista. Těžko na dálku radit, pokud nemůžeme vizuálně posoudit. Může se jednat o autoimunitní onemocnění - neinfekční zánět nebo ložisko může být např. plísňového, mykotického původu.

Takže jednoznačně doporučujeme péči dermatologa nejlépe se specializací na dětské pacienty.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

 

23.08.2016

vitamíny a probiotika

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, jestli se můžou brát probiotika zároveň s vitamíny, vápník-hořčík-zinek.
Předem děkuji za odpověď Katka

Dobrý den,

 

tyto potravní doplňky můžete užívat současně.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

14.08.2016

tržná ráná

Dobrý den,roztrhla jsem si dost ošklivě a hodně hluboko nohu nad kolenem.Tržná rána je ve tvaru U,Úraz se mi stal 30.6 a nehojí se to.Když po měsíci začali vyndávat stehy tak se to na dvou místech uvolnilo apořád s toho teče a dole mi odstříhávaj kousky zčernalí kůže a pod tím to pořád hnisá.daváj mi na to ialugenoví čtverce,ale vůbec se to nelepší.Prosím o radu co s tím.předem děkuj u za odpověďHoráčková

Dobrý den,

terapie chronických zanícených ran, kde dochází k tvorbě nekróz, patří vždy do rukou lékaře specializovaného v oboru hojení ran. Jestliže současné krytí není dostačující a rána se nehojí, zkuste se s ošetřujícím personálem dohodnout na záměně použitých materiálů za některý z produktů vlhkého hojení ran, které představuje nejmodernější a velmi účinný způsob, jak ošetřovat nehojící se rány. Ve svém portfoliu má tyto produkty např. firma Hartmann Rico, Lohmann&Rauscher a jiné.

V počáteční fázi je důležité odstranit z rány nekrotickou tkáň a ránu vyčistit, používá se např. savý polštářek TenderWet. Po vyčištění nastává fáze granulace a tvorby nové tkáně spolu s uzavřením rány, kde se používá prodyšné krytí, které v ráně udržuje vhodné prostředí a chrání ji před infekcí z okolí, např. Hydrosorb nebo Hydrotul. Tyto produkty je možné po dohodě s lékařem předepsat na poukaz s úhradou ze zdravotního pojištění.

I v případě použití vlhkého hojení je potřeba počítat s délkou léčby podle velikosti rány v řádu týdnů a provádět ji ideálně pod dohledem zdravotníka, který zavčas odhalí případné komplikace a rozhodne o záměně typu krytí za vhodnější s ohledem na stav rány. Případné použití antibiotik je pouze v rukou lékaře.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

14.07.2016

Hnědé fleky kolem intimní zöny

Dobry den, je mi 25 let, jsem zdravý a neužívám žádné léky. Üž nekolik let (alespon 5 co vim), mam kolem nad penisem, pod pupikem kde se holim hnédé fleky/skvrny - posílám 3 fota k nahlédnutí:

www.ivannovak.euweb.cz/1.jpg
www.ivannovak.euweb.cz/2.jpg
www.ivannovak.euweb.cz/3.jpg

Ještě zmíním, že někdy jsou fleky výrazně hnědé barvy a někdy takové vybledlé, že skoro nejdou vidět. Vždy tam ale jsou.

Jak to mám vyléčit?

Předem mockrát děkuji za váš čas a odpověď.

S pozdravem Ivan Novák

Dobrý den,

podle obrázku se zdá, že se jedná pouze o zvýšenou pigmentaci, kterou léčit nelze. V dotazu neuvádíte, zda vás skvrny nějak svědí nebo se třeba olupují - pokud ano, mohlo by se jednat o ekzém nebo plísňové onemocnění, které je třeba řešit s kožním lékařem nebo dermatovenerologem.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

12.07.2016

reakce na odpoved

Jeste me tak napadlo, v listopadu jsem byla na konizaci cipku. Predtim jsem mela nejaky 4 stupen. A tim to styhli na 2 stupen. Pokud se mi to tedy opet nezhorsilo.Na kontrolu opet jedu v zari... Muze to souviset s tim, co se mi deje s kuzi? Po dvou tehotenstvi, mam pry hodne oslabenou imunitu... Monika
Zatím nezodpovězeno
12.07.2016

reakce na odpoved

Dobry den. Dekujimoc za predchozi odpovedi. Mam jeste posledni otazku. Vcera jsem se dozvedela, ze mi mamka koupila Wonder Sonic. Myslite, ze by mi to mohlo pomoci? A muzu to vubec vyzkouset? Dekuji a preji hezky den Monika

Dobrý den,

tento přístroj bohužel neznáme. Zkuste se zeptat v nějakém kosmetickém salonu, zda mají zkušenosti s přístroji tohoto typu.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

09.07.2016

reakce na odpoved

Dobry den, moc vam dekuji za odpoved. Chtela bych vas jeste o neco poprosit.Pochazim z Mostu.Driv jsem dochazela na kozni v Chomutove. A s pani doktorkou jsem bohuzel spokojena nebyla. Psala mi neustale dokola lety, ktere mi ani nepomahaly. A jejich uzivani mi bylo neprijemne. Rada bych tedy zasla k nejakemu Koznimu tady v Moste. Jen nejak nevim, koho si vybrat. Aby lecba neprobihala stejnym zpusobem. Muzete mi nejak poradit, ke komu se objednat? Cetla jsem ruzne recenze. Ale stejne netusim, podle ceho si vybrat.Jeste jednou moc dekuji za dalsi odpoved
Monika

Dobrý den,

naše poradna sídlí v Brně, takže s výběrem lékaře v Mostě vám bohužel neporadíme. Pokud s lékařem nebudete spokojená, můžete jej po třech měsících změnit, na to máte ze zákona právo.

Je potřeba mít dostatek trpělivosti, kožní problémy tohoto charakteru vyžadují dlouhodobější léčbu a některé z léků plně rozvinou svůj účinek až po měsíci a více pravidelného používání. Zkuste zvolenému lékaři důvěřovat a věřím, že se při dodržování léčby výsledky dostaví.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

07.07.2016

jizvy

Dobry den. Uz od puberty me trapi pupinky. Nic proti tomu, co mam ted. je mi 33 let. Po prvnim tehotenstvi, cca pred 2 lety, mi na obliceji zacly zarustat chloupky, oboci. A pupinky, co se mi ted delaj jsou mnohem bolestivejsi nez driv.Nedaji se normalne vymacknout. Nekdy trva i dyl nez mesic, nez se mi povede z bolestiveho uz rozskrabaneho mista povede vyndat bily tvrdy valecek. A az pote se mi misto zacne hojit. Takze mam oblicej samou jizvu. A tim padem spoustu bylich skvrn na obliceji.Muzete mi prosim poradit. Nebo mi vysvetlit,co se to se mnou deje. Dekuji moc

Dobrý den,

potíže, které popisujete, mohou souviset s hormonální nerovnováhou nebo změnami v průběhu menstruačního cyklu. Menší obtíže, jako je maštění pleti nebo ojedinělý výskyt pupínků, jsou přirozené. Ve vašem případě bych ovšem neváhala a vyhledala kožního lékaře.

Projevy, tak jak je popisujete, mohou souviset se zánětem v hlubších vrstvách pokožky a není vhodné se je pokoušet doma nějak mechanicky odstraňovat, různě vytlačovat nebo rozškrabávat, do kůže se zanáší infekce a nečistoty a vzniká dlouhodobý zánět, který se špatně hojí a dochází ke zjizvení kůže, přesně tak jak píšete.

Chloupky v oblasti obočí je potřeba vytrhávat vždy po směru růstu, nejlépe po koupeli, kdy je kůže napařená a více poddajná a vytrhaná místa jemně vydezinfikovat a případně zklidnit termální vodou, např. značky Avene. Ostatní chloupky by měl vždy odstraňovat proškolený personál v kosmetickém salonu, aby se předešlo zarůstání a infekci v kůži.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

 

06.07.2016

absces v krku

Dobrý den, moc Vás prosím o radu, jak je možné ulevit od bolesti - absces v krku. Manžel užívá Warfarin.Děkuji za radu

Dobrý den,

na bolest může manžel použít některý z léků na bázi paracetamolu, např. Paralen. Při tělesné hmotnosti nad 70kg může užívat dvě tablety současně v šestihodinových rozestupech, maximálně potom 4x denně 2 tablety. Jestli absces není příliš hluboko, je možné přidat pro lepší úlevu ještě roztok na kloktání, který léčí zánět a zároveň tlumí bolest, např. Tantum verde kloktadlo.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

27.06.2016

zánět

Dobrý den, na gynekologii mi zjistili zánět,zavádím si každý večer macmiror complex a stává se mi,že špiním,bojím se,jestli něco není špatně. Děkuji za odpověď. Kateřina

Dobrý den,

globule Macmiror Complex obsahují žlutohnědé barvivo, může se jednat o pozůstatek tohoto barviva. Špinění může být způsobeno také probíhající infekcí nebo souviset např. se zvýšenou stresovou zátěží. Vzhledem k tomu, že neuvádíte žádné bližší informace, doporučuji vám pro jistotu další vyšetření u gynekologa.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

21.06.2016

Vyrazka hrbolky

Dobry den. Od 17.6. Uzivam xorimax 500 mg a kolem 19.6. Se mi udelala mala vyrazka na pra em predlokti pote na prave spodni casti zad a z vrchni casti chodidel a nartu... Neni to nijak zaridle jen takova krupicka. Chci se zeptat jestli je nutne s tim jit k lekari nebo jestli to do dobrani leku samo prejde. Dekuji za odpoved

Dobrý den,

vyrážka nebo kopřivka patří mezi nežádoucí účinky, které se mohou vyskytnout při užívání tohoto antibiotika. O jejím výskytu byste měla informovat ošetřujícího lékaře a poradit se s ním o dalším postupu léčby (zda antibiotika vysadit nebo ne). Pokud vás pupínky svědí, můžete je ošetřovat zklidňujícím gelem s obsahem antihistaminika, např. Fenistilem nebo užít celkové antihistaminikum ve formě tablet, např. Analergin Neo. Při zhoršení projevů rozhodně doporučuji ihned vyhledat lékaře.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

27.05.2016

bolavé pupinky kolem nosních dírek

Dobrý den. Obracim se na Vas s prosbou o pomoc. Vždy po nějakém čase my naskacou kolem nosních dírek pupínky,které jsou zarudlé,trochu svedive,bolavé a občas je v nich voda. Zkoušela jsem různé masticky ale jediný co my ulevy je mast Beloderm ale to je kortikoidni mast což není optimální. Žiji zdravým životním stylem, piju převážné čistou vodu, nejim paliva - ostrá jídla a hormonalni antikoncepci neberu již 2,5 roku. Moc si přeji abych se toho už nadobro zbavila, je to opravdu nepříjemné. Mam popřípadé i fotografie mého nosu. Mnohokrát děkuji za Vas cas.

Dobrý den,

těmito příznaky se může projevovat řada kožních onemocnění. Může se jednat jak o alergickou reakci, tak o výsev oparu nebo bakteriální infekci, příčin může být celá řada. Pokud se potíže opakují, doporučuji vám vyhledat specializované kožní pracoviště, takto na dálku není možné určit příčinu onemocnění.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

26.04.2016

Bolestivé úpony šlach

Cca 10 let se léčím pro revmatoidní artritidu malých kloubů..Posledního 1/2 roku ale mám velké problémy s úpony šlach na pravé lopatě kosti kyšelní..Nejprve mi můj revmatolog doporučil infuzní léčbu kortikoidy..Ta mi krátkodobě pomohla,ale další kortikoidy jsem odmítla a absolvovala léčbu v Centru tradiční číské medicíny ve FN HK.Měla rychlý analgetický účinek,ale myslím,že neřešila podstatu problemu.Nyní vám píši z lázní Bohdaneč,kde se bohužel moje "úpony" opět ozvaly a nevím,zda-li 3týdení pobyt dokončím.
Ráda bych vyzkoušela FRM Guma konkrétně Guna, S.p.a. MD-TISSUE ampulky. Zajímal by mě váš názor či rada jak dál postupovat v léčbě.
Děkuji za odpověď. Hájková Hana

Dobrý den,

přípravek Guna MD Tissue je jedním z celé řady přípravků fyziologické regulační medicíny, které se aplikují lokálně k ovlivnění zánětlivých a bolestivých procesů v různých částech těla. Jejich základem je kolagen, tělu vlastní protizánětlivé působky a bylinné extrakty, které po podání do cílové tkáně brzdí zánětlivý proces, tlumí bolest a navozují regenerační procesy včetně novotvorby kolagenu.

Konkrétně přípravek MD Tissue pomáhá působit proti stárnutí pojivových tkání a přispívá ke zmírnění lokální bolesti způsobené degenerativními změnami pojiva. Jeho použití, ať už samostatně, nebo v kombinaci s dalšími přípravky Guna, by měl doporučit odborný lékař po vyšetření Vašeho stavu a stanovení celkového léčebného postupu. Doporučuji Vám kontaktovat některého z lékařů proškolených v používání a aplikaci přípravků Guna. Jejich seznam najdete na internetových stránkách http://cs.gunainternational.com/seznam-lekaru-proskolenych-v-frm/ .

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

 

 

19.04.2016

Kraječ zeleniny

Dobrý den,
snažím se jíst zdravě, ale mražená zelenina je dost drahá a tak bych si chtěla připravit na období zimy zeleninu vlastní ze zahrádky.
Nejvíce mi vyhovuje zpracování na nudličky julliene, ale nevím jakou kuchyňskou pomůcku pořídit.
Dokážete mi poradit??
Děkuji

Dobrý den,

znalost domácích spotřebičů přesahuje informační okruhy naší poradny. Doporučuji Vám obrátit se na prodejnu domácích potřeb.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

06.04.2016

Opar na penisu

Dobrý den,můj přítel má na penisu něco co vypadá jako opar.Stěžuje si na velkou bolest nemůže pořádně provést hygienu tak moc ho to bolí.Na internetu jsem si přečetla že genitální opar je pohlavně přenosný.Jsme s přítelem 4roky a během té doby jsme si věrní.Aspoň do téhle doby jsem si to myslela.Je možné že mě podvádí?

Sérotyp HSV-2 zapříčiňuje opar genitální (herpes genitalis), který se řadí mezi přenosné infekční pohlavní nemoci. V některých případech však může původce oparu na rtu HSV-1 způsobit genitální opar a naopak.

Onemocnění se přenáší kontaktem. Nákazu infikovaný člověk na zdravého přenese líbáním, pohlavním stykem, nepřímo společným používáním prádla nebo ručníků, žínek, příborů, sklenic, balzámu na rty apod. Z epidemiologického hlediska je důležité, že se infekce herpes simplex může přenést i v asymptomatickém období díky bezpříznakovému vylučování viru. Inkubační doba se pohybuje mezi 3 – 14 dny po kontaktu, klinicky manifestní rekurence, opakování výsevů, se projevují obvykle 3-4 krát do roka.

Herpetické nákazy mohou probíhat ve dvou fázích. Při průniku viru do organismu se může rozvinout tzv. primoinfekce nesoucí klinické příznaky chřipkových onemocnění s malými puchýřky. Současně se tato první fáze nemusí vůbec dostavit.

Po vyléčení primoinfekce příznaky mizí, ale virus v těle zůstává. Virus se usídluje v tzv. gangliích periferních nervů, což jsou nervové uzlinky obsahující nervové buňky. Je v klidovém latentním stádiu a nezaznamenává žádné projevy. V momentě, kdy dojde k oslabení organismu nějakou zátěží v podobě nemoci, výrazného stresu apod., se virus probudí a projeví se ve formě charakteristického puchýřku.

Příznaky nekomplikovaného oparu odezní do deseti dnů. Pro urychlení léčby oparu se používají antivirové systémové přípravky (aciclovir ve formě tablet), které jsou vázané na lékařský předpis. Pokud hodláme využít volně prodejné masti na opar např. Zovirax krém, musíme je bezpodmínečně aplikovat ve fázi, kdy opar ještě nepraskl, optimálně před jeho výsevem. Po prasknutí už léčbu neurychlíme.

Léčbu herpes genitalis řeší dermatovenerolog a to především z toho důvodu, aby potvrdil nebo vyvrátil, že jde o herpes genitalis nebo jinou pohlavně přenosnou chorobu. Prevencí proti infekci je v případě genitálních oparů a snížení rizikového sexuálního chování a bariérová ochrana, tzn. kondom, ovšem jen za předpokladu, že se příznaky herpes nachází v oblasti, kterou kondom pokrývá.

Doporučujeme určitě konzultaci u odborného lékaře - dermatovenerolog, urolog.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

04.04.2016

Lymphomyozot

Dobrý den, od jakého věku lze podávat Lymphomosot (vzhledem k obsahu alkoholu)? Mám 19 měsíční dceru. Má asi zvětšenou mandli po několika rýmách, které prodělala během zimy v posledních měsících, v noci chrápe. U syna, který měl zvětšenou mandli také, jsem jej podávala spolu s Agraphis nutans 9 CH a díky tomu nás minula operace, kterou mu doporučili. Ale tomu bylo už 3,5 roku. Děkuji LK.

Dobrý den,

 přípravek Lymphomyosot obsahuje 35 objemových % alkoholu, pro děti do 6 let se doporučují přípravky s max. obsahem alkoholu 0,5%. Z tohoto hlediska považuji přípravek za nevhodný pro podání dětem, zejména při dávkování doporučeném pro akutní podávání by mohlo dojít k intoxikaci.

Pokud chcete pokračovat v homeopatické léčbě, volte raději monokomponentní přípravky ve formě granulí rozpustných v ústech. Konkrétní přípravek a indikaci je třeba konzultovat s ošetřujícím homeopatem.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

30.03.2016

Malé červené flíčky, které nemizí.

Vážený pane doktore, pani doktorko, píši za svého přítele.
Žijeme nyní již nějaký čas v tropické části Austrálie a na Velikonoce jsme byli kempovat. Před 4 dny ráno jsme si ve stanu všimli malých červených flíčků, které se příteli objevily po celé délce horních končetin, stehen, břiše a na hrudníku. Tyto flíčky ani po 4 dnech stále nemizí. Zpočátku nesvědily, nyní se svědivost občas objevuje. Přítel má lehkou alergii na slunce, ale tyto části slunci nevystavoval - měl kratasy a triko z celkem pevného materiálu (navíc na zádech se mu fleky neobjevily). Projev alergie vždy do druhého dne vymizí. Poslední rok má problémy s občasnou bolestivostí malých kloubů ruky a kolen (nejsem si jistá zda by přímo toto mohlo mít souvistost s takovým kožním projevem na těchto místech). Lékařská péče není v oblasti kde žijeme na příliš vysoké úrovni, proto Vám budu velice vděčná za jakoukoli myšlenku nebo možnosti o co by se případně mohlo jednat.
Ráda zašlu fotografie vzhledu flíčků.

Velice Vám děkuji a přeji úspěšný den.

S pozdravem, Monika

Dobrý den,

projevy, které popisujete, jsou poměrně nespecifické a mohou se vyskytovat u více druhů kožních onemocnění. Zkuste nám zaslat fotografie na email  info@samoleceni.cz .

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

16.03.2016

Častá únava,motání hlavy

Dobrý den,je mi 21 a už delší dobu mám problém s tím že se mi často motá hlava a špatně se mi dýchá.Například když vstanu z postele(né rychle,ale normálně pomalu) hned se mi zamotá hlava a musím si sednout.Nebo když si dřepnu a pak chci vstát už se mi špatně dýchá a dělají se mi mžitky před očima a poleje mě studeno.Nikdy jsem to nějak zvlášť neřešila ale je to čímdál tím horší.To samé s únavou.Každý den když příjdu z práce už mi nezbývá energie na nic jiného.Téměř každé odpoledne prospím a nic se mi nechce.Prosím poraďte mi.

Dobrý den,

vámi popisované potíže, jako je zvýšená únavnost, spavost, nedostatek energie, mohou ukazovat na sníženou funkci štítné žlázy nebo na chudokrevnost. Doporučuji návštěvu praktického lékaře, který provede krevní testy a případně vás odešle na specializované endokrinologické pracoviště.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

 

15.03.2016

rybí olej

Dobrý den
Chtěla bych pro děti ( 3 a 5 let ) nějaký rybí olej, tuk.
Ale četla jsem, že většina preparátů je tepelně zpracovaná, což je údajne u rybího oleje, tuku špatné zpracování. Dokonce prý rakovinotvorné... Rybí olej se má zpracovávat prý za "studena", fermentací. Takové oleje jsou údajne
jediné v pořádku. Ovšem takto upravený rybí olej jsem našla pouze jediný, Blue ice BIO FERMENTOVANÝ OLEJ Z TRESČÍCH JATER.
Cena je tedy šílená:-)
Můžu poprosit o nějaké info o téhle problematice,popř. jaký další rybí olej, tuk můžu bez obav pro děti dlohodobě používat.
Velice děkuji

Dobrý den,

doporučujeme lékopisný rybí olej Oleum jecoris aselli, získaný z čerstvých jater různých druhů tresek, především Gadus morrhua (treska obecná), který je ochlazením zbavený nežádoucích složek a který obsahuje vitamín A,D v předepsaném množství. Požadovaný objem Vám připraví v lékárně dispenzací do sterilní lékovky. Doba použitelnosti je ale kratší z důvodu zachování kvality a jakosti oleje. Dávkování je pro děti 1čajová lžička denně.

Pokud by Vám děti tento olej odmítaly přijímat kvůli charakteristické chuti a zápachu, můžete nahradit pouze vitamínem D pro děti buď ve formě kapek Walmark vitamin D3 15ml nebo ve formě tablet Swiss vitamin D3 efekt Kids tbl.60.

Pro rybí olej i vitamín D platí užívání při nebo krátce po jídle kvůli vstřebávání v tucích rozpustných vitamínů.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

14.03.2016

Časté močení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Syn 6let často chodí močit. Např. jde 5krát po 10 min pak půl hodina pauza a na novo. V noci močit chodí málokdy. Podle vyšetření moči byla jen zvýšená bakterie 2. Podle paní doktorky je to v normě. Problém trvá už asi 2měsíce. Někdy se stane, že se syn i pomočí. Nevíme si rady co s tím. Na žádné bolesti si nestěžuje. Předem dekuji

Dobrý den, pokud se nezjistí jiná organická příčina častého močení (např. hyperaktivní močový měchýř), přistupuje se k přezkoumání psychického stavu dítěte. Sledujte tedy, zda nemá potíže ve škole nebo v kolektivu dětí, který navštěvuje. Často se totiž trápení dítěte projeví tímto způsobem, který popisujete.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

12.03.2016

Jak dlouho trvá nástup antibiotik Xorimax 500?

Dobrý den, manžel měl dýchací potíže provázené záchvaty místy až dávivého kašle,provázeného tvorbou velkého množství vazkého hlenu.Při dýchání dost chrčí.Paní doktorka mu předepsala od stolu (bez jakékoliv fyzické prohlídky) Xorimax 500 před 5 dny. Zatím má ale pocit,že se situace příliš nelepší. Je možné,že účinek antibiotik může být až kolem tohoto pátého dne? Zahlenění je navíc tak silné,že třeba neusne,až velmi pozdě, prý se mu při tom neustálém zahlenění špatně dýchá a má pocit vzduchové nedostatečnosti. Je možné, že tato antibiotika nemusí účinkovat? Děkuji za každou radu, Radka.

Dobrý den,

u zánětů horních cest dýchacích dochází po nasazení antibiotik k ústupu potíží obvykle druhý nebo třetí den užívání. Pokud je antibiotikum neúčinné, může se jednat buď o infekci bakterií, která k nasazené léčbě není citlivá, nebo o virovou infekci, kde antibiotika nezaberou vůbec. Proto bych vám doporučila znovu navštívit lékaře a požadovat opakované vyšetření, nejlépe včetně CRP testu na rozlišení typu infekce.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

 

07.03.2016

Poděkování

Děkuji Vám mockrát za odpověď a doporučení ohledně alkalického refluxu.
S pozdravem Jana
Zatím nezodpovězeno
04.03.2016

paleni v krku a jazyka

Dobry den.Pali mne uz mesic krk a jazyk jaki kdyz snim feferonky.Je to uz neprijemne.Na orl zadny nalez.U obvodniho lekare vse v poradku.Nevim jak se toho zbavit.Je to prekyseleny zaludek nebo naka alergie.Dekuji za odpoved Haš
ková.
44let, 158cm, 64kg,.Problem se objevil po zalevani chemickych hmot.
Zadne leky neuzivam.

Dobrý den,

pro rychlejší regeneraci sliznice dutiny ústní můžete vyzkoušet některý z přípravků ve formě pastilek, např. PanthenolVincentka nebo Isla Medic. Obsažené látky mají příznivý účinek na hojení podrážděné sliznice, pastilky se nechají rozpustit v ústech několikrát denně do zhojení potíží, lze je i kombinovat.

Dále můžete popíjet minerální vodu Vincentku a vlažné čaje s obsahem šalvěje, heřmánku a řepíku.

Při práci používejte ochranné pomůcky (rouška, maska), aby nedošlo k dalšímu podráždění dýchacích cest.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

28.02.2016

Alkalický refluf

Dobrý den,
synovi byl před několika lety ( v jeho 12 letech) diagnostikován alkalický reflux.Nějaký čas užíval prokinetika ( tehdy ještě ganaton ) a asi 1 rok jsme zkoušeli pití Aloe od fa LR. Nyní syn neužívá nic,jenom pije bylinné čaje ( sléz,šalvěj,heřmánek,máta ).V současné době bere Fromilid kvůli opakovaně pozitivnímu streptestu a u vás jsem mu objednala propolisové pastilky Prevapis.
Správné stravovací návyky myslím celkem dodržujeme.Synovi je nyní 17 a potíže se trochu zlepšily,nicméně přetrvávají.Hlavně po ránu a po prvním ranním jídle,občas i během dne.Jelikož se jedná o reflux alkalický,nemůže použít obvyklé přípravky na úpravu pH a zklidnění. Bohužel se setkáváme s nepochopením problému a nerozlišováním od klasického refluxu a to často i u odborníků.Jelikož se jedná o onemocnění s minimálním výskytem,neřeší se a my nemůžeme sehnat dostatek informací, jak synovi pomoci.Obáváme se případných budoucích problémů na sliznici jícnu ,popř. hltanu.Také jsme přesvědčeni o tom,že díky tomu trpí neustálými virozami,angínami (dlouhodobě pozitivní streptest ) apod.Z těchto důvodů již ted,jako mladý,aktivní kluk, má spoustu zdravotních omezení. Mohli byste nám prosím poradit co dělat,co užívat ( z léčiv i z přírodních zdrojů ) a jestli jde vůbec tento problém odstranit. Nebo abychom alespoň co nejvíce eliminovali negativní působení alkalického refluxu na žaludek,sliznice a zdraví našeho syna.
Děkuji moc. S pozdravem Jana

Dobrý den,

 

pokusila jsem se dohledat v odborné literatuře informace vztahující se k vašemu specifickému problému, ale zjistila jsem, že tato problematika je zřejmě velmi okrajová a mnoho informací se mi najít nepodařilo.

S velkou pravděpodobností lze říct, že opakované infekce dolních cest dýchacích jsou průvodním nežádoucím projevem refluxního onemocnění. Dokud tedy nebude dobře zaléčena refluxní choroba, budou se nejspíš opakovat, protože vracející se trávenina narušuje fyziologickou funkci a regeneraci sliznice jícnu a potažmo i hrtanu a vede k rozvoji zánětu, snížení imunity a tím ke zvýšené náchylnosti k infekčnímu onemocnění.

Neřešený problém také může, jak sama uvádíte, vést k zánětlivým změnám na sliznici jícnu a v nejhorším případě až k rozvoji prekancerózy (tzv. Barretův jícen) nebo karcinomu jícnu.

Doporučila bych vám tedy podrobné vyšetření na specializovaném gastroenterologickém pracovišti, kde jednak zjistí aktuální stav sliznice, ale také navrhnou další postup léčby. Pravděpodobně bude nutné opětovné nasazení medikace, v této indikaci lze použít léky ze skupiny prokinetik, které podporují posun tráveniny ven ze žaludku do střev, a případně gastroprotektivum, které chrání sliznici před agresivním působením žlučových kyselin.

Na místě je také dodržování určitých stravovacích doporučení. Je vhodné jíst spíše častěji menší porce jídla a poslední večerní jídlo si dát nejpozději 3 hodiny před ulehnutím.Váš syn by se měl vyhnout hodně kořeněným a tučným jídlům, kávě, kolovým a syceným nápojům, čokoládě, česneku a cibuli. Vhodná není ani máta a mátový čaj. Všechny tyto potraviny uvolňují sevření dolního jícnového svěrače a tím zhoršují příznaky.

Z čajů můžete použít heřmánek a řepík, jsou vhodné na podporu trávení a zklidnění zažívání.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení

 

 

 

23.02.2016

Trombóza po úrazu a operaci

Dobrý den,

prosím o radu. Je mi 35 let, doposud zdravotně výborně, v rodině jen křečové žíly, u mě potíže s otékáním nohou po delším stání, cestování, nebo v horkých dnech, kvůli tomu neberu antikoncepci. Před 14 dny se mi při lyžování stal úraz na lýtku - během nastupování na lanovkovou sedačku mě sedačka prudčeji narazila do lýtka, dostala jsem velmi silnou křeč, která trvala ještě dlouho poté. V lyžáku jsem nohu nedovedla protáhnout a bála se ji vyndat, abych botu pak obula. Kopec jsem sjela s křečí a u auta těžko botu zula. Následně jsem nemohla hýbat nohou od kolene dolů, velmi mě bolela, velký problém s chůzí. Po vyšetření 2x na sonu zjistili modřinu ve svalu. Měla jsem jít na plánovanou lehčí gynekologickou operaci, tomu úraz neměl vadit. Chodila jsem ale s velkými obtížemi, noha stále bolela, udělala se mi velká krvavá modřina kolem kotníku, i zespoda na chodidle, prý jak krev stekla dolů, noha byla oteklá. Operaci jsem podstoupila, dostala preventivně injekce na ředění. Pak byla chůze ještě těžší, nakonec nemožná, bolest nesnesitelná. Po propuštění z gynekologického odd. jsme s manželem jeli hned na pohotovost, tam zjistili hlubokou žilní trombózu v horní části lýtka těsně pod kolenem, plicní embolii vyloučili. Po operaci jsem užívala ATB Duracef, Entizol, na ředění při trombóze mám Eliquis, na bolest Novalgin - ten již neužívám. Nohu stahuji kompresní stehenní punčochou tř.II, doposud jsem ji měla i na noc. Stále nemohu chodit, lýtko je celkem volné na pohmat, díky punčoše není nateklé, jen do večera trochu oteče. Ovšem kotník a chodidlo mám stále jednu oteklou bouli, modřina je malinko menší. Potřebuji poradit s tím otokem a pohyblivostí. Modřinu nasvěcuji Bioptron.lampou od Zeptru, otok chladím několikrát denně, mažu 2x denně krémem Hirudoid forte, celý den mám nohu staženou punčochou, až na krátké hopsání o berlích v klidu a zvednutou, v leže podkládám pod kolenem, protože je nepříjemné mít lýtko položené na podložce. Otok je každý den stejný. Ráno trochu lepší, večer zas boule jak nafukovací balónek. V lýtku mi sem tam cuká na více místech, od kolene dolů mohu pohybovat jen málo.
Poraďtě mi prosím, co dělat, abych se zbavila otoku, postupně zvýšila pohyblivost nohy a předešla jiným komplikacím spojeným s trombózou.

Děkuji, Anna

Dobrý den,

jak z Vašeho popisu vyplývá, otok ve spodní části končetiny je pravděpodobně způsoben kombinací poškozené tkáně po pohmoždění a prodělané trombóze. Nahromaděná krev, která se postupně vstřebává, potom ještě přispívá ke zhoršení potíží. Bohužel Vás musím sdělit, že potíže, jako jsou bolestivost, otok a snížená pohyblivost, vás můžou trápit několik týdnů až měsíců po prodělané trombóze, jejich ústup bývá zdlouhavý. Všechna opatření, která provádíte (punčochy, potírání Hirudoidem, chlazení), jsou na místě a pokračujte v nich. Na rychlejší vstřebávání otoků je možné ještě užívání tablet Aescin, ale jejich účinná látka může zvyšovat riziko krvácení při současném užívání některých antikoagulancií. Pokud byste je chtěla začít užívat, doporučuji se nejdříve poradit s ošetřujícím lékařem. Dále doporučuji zkusit končetinu alespoň trochu rozpohybovat, vhodně zvolené rehabilitační cvičení urychlí vstřebání otoku.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení

22.02.2016

neštovice

Dobrý den
Poradíte čím natírat neštovice aby se neutvořily jizvy? Dcera 5 let ted neštovice má, zatím natírám Tanno Hermalem. Ale po zaschnutí se chci zeptat, čím nejlépe mazat, aby se vše co nejlépe zahojilo? Na obličeji si přes veškerou snahu nějaké trochu škrábe, tak mám právě obavu, aby jí nezustaly škaredé jizvy.
Moc děkuji

Dobrý den,

přípravek Tanno Hermal lze určitě využít v akutní fázi onemocnění na zmírnění svědění a vysoušení mokvajících pupínků. Pokud již místečka zasychají a začíná se tvořit stroupek, doporučila bych Vám gel Hemagel pro vlhké hojení všech typů drobných kožních defektů, který urychluje hojení, působí protibakteriálně a zároveň předchází vzniku jizvy. Na ošetření již zaschlých míst lze s velmi dobrými výsledky použít také hojivý krém Avene Cicalfate krém, který ošetřuje, urychluje hojení a má protizánětlivý efekt.

Pokud se Vám nedaří utišit svědění pomocí lokálních přípravků, můžu Vám doporučit podání kapek Fenistil. Bez porady s lékařem je podávejte max. 3 dny a dodržujte dávkování uvedené v příbalovém letáku.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení

20.02.2016

Migréna

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Mívám mígrény u kterých zjistím nástup, auru před migrénou, žárovkové vlákno, ale nevím jak tomu preventivně zabráním, nějaké doplňky stravy nebo něco podobného. Nosím u sebe Rivotril, když mi nabíhá migréna kapnu si 2 kapky na ruku a olíznu.Někdy se mi podaří migrénu zastavit,nebo omezit, aspoň si to myslím, protože jsem nikdy nezkoušel nechat migrénu rozjet," jen" mi asi 3 dny bolí hlava. Jen jednou, to jsem měl teplotu a zimnici a zvracení. Z léků beru jen hořčík.
Za radu moc děkuji. Franta

Dobrý den,

určitě schvalujeme doplňky stravy s hořčíkem. Můžete ještě kvůli lepší vstřebatelnosti vyzkoušet hořčík+vitamín B6, např. ve formě jednodávkových sáčků, kde je tak jednoduše umožněno mít stále 1ks při sobě viz. Magne B6 Forte stick pack, Pro předcházení migrenózních stavů je důležitý dostatečný příjem tekutin, minimalizace stresové zátěže, psychického vypětí a dostatek spánku. Na začátku aury můžete užít např. Panadol extra rapide, Apo-ibuprofen Rapid 400mg. Pokud by se záchvaty vyskytovaly častěji doporučujeme znovu navštívit odborného lékaře a pátrat po přesné příčině migrény.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

19.02.2016

Suché ruce-scvrklé

Dobrý den,mám takový problém.Před 3 měsíci jsem začala pracovat ve výrobně uzenin.Pracuji tam 8-10 hodin denně kdy celou dobu mám promočené ruce.Rukavice nepomahají a já po těch 3 měsícich mám ruce hnusné a scvrklé jako stará paní(podotýkám že mi je 21let).Krémy jako indulona apod vůbec nepomáhají a já už jsem zoufalá.Chci se tedy zeptat zda není nějaká rada jak o ruce pečovat aby byli zase krásně hladké,nebo musím změnit zaměstnání?Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den,

stav rukou určitě souvisí s Vámi popisovaným nepřetržitým kontaktem s vodou, solnými nálevy atd. Právě dlouhá expozice má za následek agresivní poškození kuže odstraněním ochranné vrchní bariéry.

Doporučujeme používat do pracovního prostředí pod rukavice: Excipial Protect krém a dále použití regeneračního krému po práci: Excipial Repair krém. Samozřejmě je potřeba ruce co nejvíce chránit před kontaktem s vodou a dalšími agresivními látkami (chemické dezinfekční látky, detergencia, prací prostředky aj) i v domácím prostředí a předejít tak vzniku závažnějšího stavu - tzv. ekzemu z opotřebování, kdy se vytvoří úporně svědící, puchýřkovité skvrny a musí se často nasadit kortikosteroidní mast.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

19.02.2016

Erdomed

Dobrý den, chtěla bych ze zeptat zda lék Erdomed může předepsat praktický nebo pouze odborný.

Dobrý den,

praktický lékař může předepsat léčivý přípravek Erdomed, ale musíte počítat s Vaší plnou úhradou. Většinou je pak na receptu poznámka: Hradí pacient. Pojišťovna hradí částečně tento lék předepsaný pneumologem a to pouze pro indikaci:

R05CB15

Erdostein je hrazen u pacientů s prokázanou CHOPN od stádia II, která má mukopurulentní fenotyp a více jak 2 exacerbace za posledních 12 měsíců. U pacientů, u nichž nedojde ke zlepšení průběhu CHOPN za 3 měsíce, má být léčba erdosteinem přerušena.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

12.02.2016

Nežádoucí účinky Lymhomyosotu

Dobrý den, moc by mě zajímalo, jak jste ve své odpovědi dospěli k tomuto tvrzení: "Obecně se nedoporučuje podstupovat detoxikační a lymfatické kúry při probíhajícím infekčním onemocnění, což může být Váš případ, pokud jste začala přípravek užívat při začínající infekci. Zvětšení lymfatických uzlin tedy může s jeho užíváním souviset." O nežádoucím efektu například lymfatickcýh masáží apod. při infekci samozřejmě vím, infekce se tím roznáší do celého těla, ale:
v příbalovém letáku i na samotném obalu přípravku Lymphomyosot se u dávkování uvádí, že "zpočátku při akutních obtížích užívejte 10 kapek každých 15 minut po dobu 2 hodin...". Samotní výrobci tedy při počínajících infekcích doporučují dávku naopak extrémně zvýšit (stejně tak Lymphomyosot řada pacientů začíná užívat až v momentě, kdy se infekce projeví, s cílem ji zastavit, aby nemuselo dojít k užívání ATB), doporučení výrobce je tak v přímém rozporu s Vaším vysvětlením.
Prosím tedy o Vaši reakci.

Děkuji.

P.S. mezitím jsem absolvovala sono s nejasným výsledkem, čeká mne tedy biopsie - i lékaři se však prozatím kloní k tomu, že se jedná o nežádoucí reakci na Lymhomyosot, neboť se mi nejméně jedna z bulek (lékařka kromě bulky na krku objevila ještě další bulku u klíční kosti) na lymfatické žláze objevila několik dní po zahájení užívání tohoto přípravku.

Dobrý den,

 

moje odpověď vychází z obecných zásad užívání léků. Pokud se na začátku užívání jakéhokoliv přípravku dostaví jakákoliv nepředvídatelná nebo neočekávaná reakce organismu, která s užíváním léku může souviset, vždy bych jako první věc doporučila přípravek vysadit a sledovat zdravotní stav, a pokud by nedošlo k úpravě stavu, vyhledat lékaře.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení

 

08.02.2016

Gastrogel

Lék "Gastrogel" se již nevyrábí a není v prodeji. Mám dotaz, zda existuje k tomuto léku alternativa, která taktéž obsahuje léčivou látku "magnesii aluminas" (hlinitan horečnatý). Za odpověď předem děkuji. S pozdravem M.P.

Dobrý den,

lék Gastrogel již opravdu na našem trhu není dostupný, alternativu s úplně stejnou účinnou látkou se mi nepodařilo najít.

V tekuté formě jsou v současné době dostupné přípravky na bázi hydroxidu hořečnatého a hlinitého, které mají díky dvěma účinným složkám rychlý nástup účinku a jejich efekt přetrvává několik hodin po užití (4-6 hodin). Jsou to např. Maalox suspenze a Anacid sáčky. Užívá se vždy jedna polévková lžíce nebo jeden sáček přípravku hodinu až tři hodiny po jídle nebo podle potřeby při výskytu obtíží.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

03.02.2016

Lymphomyosot a otok krku

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na možný nežádoucí efekt přípravku Lymphomyosot Heel:
je mi 33 let, 170cm, 60 kg, před 11 dny jsem preventivně začala užívat tento přípravek (v množství dle příbalového letáku). Po 4 dnech užívání se mi na krku 3cm pod levým uchem vytvořila asi 1cm velká na dotek bolestivá bulka - možná uzlina, ovšem není ani těsně pod uchem, ani u čelisti, místo je pro uzlinu tedy trochu atypické.

Další dva dny poté mě začalo bolet v krku (spíše nosohltan než angina, protože mám rýmu a kašlu, ale jsem bez teplot, nemám potíže s polykáním a mandle mám čisté), současně mě však stále více bolí ona "uzlina" a během dneška mi mírně otekla levá část krku, přesněji žláza vedoucí od oné bolestivé bulky šikmo směrem dolů ke krční jamce. Žláza je na dotek bolestivá a její zvětšení je (stejně jako "uzlina") nejen hmatné, ale i viditelné.

K doktoru jsem prozatím nešla s tím, že jsem se až do dneška domnívala, že jde pouze o běžný zánět nosohltanu a "uzlinu" jsem tomu též přičítala, i když se mi moc nezdá její lokalizace. Zánět jsem se snažila zaléčit jitrocelovým sirupem, bylinkovými čaji, cibulovým čajem, silným česnekovým vývarem a zvýšenými dávkami vitaminu C, též jsem před několika dny přidala lichořeřišnicové kapky pro případ, že by byla "viroza" způsobena streptokokovou či stafylokokovou infekcí. Běžné léky neberu, neužívala jsem ani analgetika či antipyretika, jediná možná interakce tedy potenciálně může být s jitrocelovým sirupem, lichořeřišnicí či běžnými bylinkovými čaji na nachlazení.

Současně pokračuji v užívání Lymhomyosotu, vzhledem k časové ose vzniku a vývoje problému ale nabývám dojmu, zda sám Lymphomyosot tyto obtíže nezpůsobil (v minulosti jsem nikdy Lymph. nebrala a žádný podobný problém jsem nikdy v životě neměla, tj. ani uzlinu v daném místě, ani otok krku), tedy zda Lymphomyosot nemůže nějak přeaktivovat lymfatické žlázy a způsobit takovouto přehnanou reakci lymfatického systému. A případně pokud ano, zda jde pouze o jakési "překlenovací období" nutné k tomu, aby se lymfatický systém pročistil (tzn. zda mám v užívání přípravku pokračovat), nebo zda je to natolik atypická reakce, že je vhodné s jeho užíváním okamžitě přestat.

Tímto prosím o Váš názor.

Děkuji.

Dobrý den,

přípravek Lymphomyosot je homeopatická specialita bez schválených léčebných indikací, u které nejsou známy nežádoucí účinky, a která se tradičně užívá na detoxikaci a pročištění lymfatického systému. Jediná možná interakce je s léky na štítnou žlázu vzhledem k obsahu levothyroxinu.

Obecně se nedoporučuje podstupovat detoxikační a lymfatické kúry při probíhajícím infekčním onemocnění, což může být Váš případ, pokud jste začala přípravek užívat při začínající infekci. Zvětšení lymfatických uzlin tedy může s jeho užíváním souviset.

Doporučila bych Vám užívání Lymphomyosotu přerušit a znovu začít užívat až po přeléčení probíhající infekce.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

28.01.2016

Vyrážka na žaludu

Prosím vás, potřebuji nutně vaší pomoc.
Je mi 17 ale už přibližně 2-3 roky mám v záhybu žaludu větší množství pupínků které nepatrně vykukují z kůže a mají uvnitř něco bílého. Nejdříve jsem to nechal být, ale po nějaké době už jsem začal zjišťovat co by to mohlo být. Pohlavní nemoc to být nemůže, protože jsem sexuálně neaktivní. Potom jsem našel v jedné diskuzi téma o papilách. Tak jsem se ani nesnažil pupínky vymáčknout a nechal jsem to asi rok být. Teď už mi to ovšem začíná vadit. Rád bych začal být sexuálně aktivní ale bojím se co na to přítelkyně. Nějaký lékař v té diskuzi radil, mazat si to krémem Canesten a pít řepíkový čaj + zlepšit hygienu v postiženém místě (okamžitě jsem zlepšil). Už je to týden co aplikuji tuto léčbu ale pořád nevidím nějaký rozdíl. Neustupuje to a zdá se mi že je to pořád ve stejném množství. Pupínky mne nesvědí ani nedráždí.
Prosím vás poraďte mi jestli jsou to opravdu papily a nebo jak zlepšit léčbu. Vím že je to hloupé, ale jsem velice stydlivý a k lékaři se mi s tím nechce. Zatím jsem to nikomu neřekl.
Předem vám moc děkuji za vaši odpověď.

Dobrý den,

podle Vašeho popisu se pravděpodobně jedná o papily. Bílá výplň pupínků je způsobená nahromaděním tukového sekretu, který produkují mazové žlázy. Zvýšená produkce mazu nastává právě v období dospívání a souvisí se změnou hladin pohlavních hormonů. Posílám odkazy, které Vám mohou lépe diagnostikovat Váš stav.  

http://www.livedoctor.cz/home/detail?id=9180

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hirsuties_papillaris_genitalis

Schvalujeme zvýšenou hygienu, používání nealergizujících přípravků pro intimní hygienu, tzn. neparfemované, bez barviv... Pokud by se objevily další komlikace, určitě se nebojte navštívit lékaře, který Vás případně odkáže na urologickou ambulanci. Nemusíte se stydět, tyto potíže jsou normální součástí života.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

28.01.2016

podezření na syndrom toxického šoku

Dobrý den,
prosím o radu, jak oslovit dětskou lékařku, aby se jí nedotkly moje "rozumy"
Dcera na přelomu dubna/května 2015 byla hospitalizovaná v nemocnici na dětském oddělení s tím, že se jí hodně točila hlava až jí kmitaly oči, zvracela, měla teplotu, na velkých kloubech se objevila vyrážka, na ploskách měla velké puchýře, ale důkladné vyšetření jako lumbálka, CT mozku, kožní lékař a přesně nevím čím ještě prošla, vše bylo negativní, přesto dceři byly naordinované antibiotika, v nemocnici byla 2 týdny, ale i tak jsem si ji domů odvážela s točením hlavy a brněním v rukách, tak jsem se chtěla zeptat, jestli by se mohlo jednat on syndrom toxického šoku z užívání menstruačních tamponů. Dceři tehdy bylo necelých 16 let, ale nic takového lékařská zpráva nenaznačuje. Jenomže jsem se zmínila kamarádce, jejíž maminka byla zdravotní sestra na gynekologii a ta mě přivedla na tu myšlenku. Ráda bych znala Váš názor a jestli se to dá nějak zpětně zjistit. V propouštěcí zprávě z nemocnice stojí selhání imunitního systému i když krátce před tím jsem shodou okolností nechala dělat testy na imunitu a ty měla v pořádku. Zajímalo by mě však co dceři bylo, moc děkuji za radu. S pozdravem Dokoupilová

Dobrý den,

v případě syndromu toxického šoku (TSS) se jedná o rychle se rozvíjející závažný stav, který může nastat při přemnožení bakterií Staphylococcus aureus, pokud je v těle zaveden vysokoabsorbční menstruační tampon. Bakterie produkují do těla toxin, který vyvolává řadu nespecifických příznaků, jako je náhlá vysoká horečka, bolesti hlavy a svalů, obluzení, zvracení, průjem, červená vyrážka kdekoliv na těle (často velkého rozsahu, postižen může být celý trup nebo končetiny, může být malinový oteklý jazyk). Typický je také rychlý pokles krevního tlaku. U neléčeného syndromu dochází u většiny pacientů k rychlému rozvoji šokového stavu spojeného s akutním syndromem dechové tísně, kolapsem a selháváním řady orgánů (ledviny, játra) a je nezbytná hospitalizace na JIP. Do jednoho až dvou týdnů po léčbě může docházet k následnému olupování kůže na rukou a nohou.

Pro potvrzení této diagnózy slouží řada laboratorních metod. Zejména je to kultivační průkaz S. aureus produkujícího toxin TSST-1 ze stěrů. Dále pak zvýšená hladinu kreatininu (prokazuje zhoršenou funkci ledvin), zvýšená hladina jaterních enzymů a bilirubinu a zvýšená srážlivost krve.

Základem léčby jsou antibiotika, u těžších stavů se podávají léky pro stabilizování krevního tlaku a objemu krve.

U části pacientů může po prodělání syndromu vzniknout imunita vůči původci onemocnění, ale není to pravidlem. Jako prevence se tedy doporučuje zvýšená hygiena po dobu menstruace a vyřazení používání menstruačních tamponů.

Z Vašeho popisu mi nejsou úplně jasné všechny okolnosti a časové souvislosti vzniku potíží a nelze tedy s jistotou říci, o jaký stav se u Vaší dcery jednalo. Pokud se laboratorně neprokázal příslušný patogen, mohlo se jednat o jiný akutní stav. Doporučuji tedy dbát všech preventivních opatření vzniku TSS a případné nejasnosti v lékařské zprávě neváhat konzultovat s ošetřujícím lékařem. Nebojte se zmínit lékařce o své domněnce, neboť se jedná o život ohrožující stav a určitě i ona uvítá Vaši snahu předejít další podobné události.

 

S pozdravem

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

 

25.01.2016

tlakoměr na zápěstí

Dobrý den, chtěl bych si pořídit cestovní tlakoměr. S ohledem na rozměry mne zaujal Tensoval Mobil nebo Omron R1 Smart, příp. Omron RS1 Chtěl bych vědět, do jaké míry je měření na zápěstí spolehlivé (doma mám na paži). Je nějaký zásadní rozdíl mezi uváděnými tlakoměry, případně jaké je Vaše doporučení? Děkuji Jakoubek

Dobrý den,

výběr značek je dobrý. Oba typy zmiňovaných zápěstních tlakoměrů mají dost podobné parametry. Rozdílná je např. kapacita baterií měření. Tensoval 1000 měření, Omron 300 měření. Omron RS1 má kontrolu tlakování a utažení manžety. Tensoval umožňuje měření pro 2 uživatele. Obecně platí, že se zápěstní tlakoměry nehodí pro pacienty s arytmií, nepravidelným pulsem a cukrovkou. Na základě výše uvedeného srovnání si můžete zvolit  pro Vás vhodný typ tlakoměru na zápěstí. Doporučujeme řídit se kvallitou, recenzemi, Vašimi potřebami a nikoliv cenou.

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

16.01.2016

Plíseň mezi prsty

Dobrý den, již skoro rok bojuji s plísní mezi malíčkem a prsteníčkem na pravé noze. Koupala jsem v chytré houbě, octové lázni, mazala Imazolem, Clotrimazolem. Vždy s krátkodobým efektem. Nyní plíseň zasáhla i vedlejší meziprstí. Lze jít na plíseň i nějak vnitřně? Děkuji za odpověď Žaneta O.

Dobrý den,

 

v případě plísňových onemocnění je třeba léčbu provádět dlouhodobě a pokračovat v aplikaci antimykotika ještě 2 - 3 týdny po vymizení příznaků, jinak se problém často vrací. Kromě aplikace krémů s účinnou látkou je třeba dbát na zvýšenou hygienu, prát prádlo nejlépe na 90°C, boty nechat vždy řádně vyschnout a ošetřovat je pomocí sprejů s protiplísňovým účinkem, např. Demycan sprej.

Pokud se Vám při dodržení všech těchto zásad problém vrací, doporučuji vyhledat kožního lékaře, který může u závažnějších případů předepsat vnitřní léčbu.

 

S pozdravem

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

 

lékárna Samoléčení.cz

11.01.2016

dvoje antibiotika

dobry den muze se brat dohromady cotrimoxazol forte a doxibene soucastne nebo s nejakym casovym odstupem?dekuji

Dobrý den,

raději dodržujte odstup 2 hodin.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

08.01.2016

Hodne velky zahleneni a kasel

Mam 6ti tydeni miminko kasel ma 3 dny a je silene zahleneny odsavam ale ma ciste nudlicky bez hlenu davam mu mucosolvan junior jen rano a dopoledne ale stejne to moc nezabira se mi zda a kdzy uz odkasle tak to zase spoulkne. Davam ekaliptovi olejicek an mokrx rucnicek a k postylce aby se mu lepe dychalo je ve zvysenx poloze hlavickou ... ale nevim si rady ani moc s eku nechce uz papat jako driv a blbe se nam usina driv usnul bez problemu :) dekuju predem za rady :)

Dobrý den,

podle Vašeho popisu postupujete správně. Nadále podávejte Mucosolvan junior sirup na odhlenění, doporučuje se i zvýšený příjem tekutin (dětský čaj). Odsávejte hleny a udržujte miminko v teple. Na potíže s dýcháním můžete krátkodobě použít např. Nasivin 0.01% kapky. Pokud by se potíže nelepšily, nebo by se dokonce zhoršily, vyhledejte dětského lékaře.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

05.01.2016

Plíseň

Dobrý den,na penisu (prdkozce) m zacala belat kuze projel jsem net a zjistil jsem cosi o plisni predkozky jak byva caste nemam cas a nerad by sem sel na kozni pomuze mi canysten krem a zvysena hygiena nebo rovnou lekar ? :)
Dekuju za odpoved pospicha dekuji za pochopení

Dobrý den,

můžete nejdříve vyzkoušet zmíněný Canesten krém, který má antimykotické účinky (nanášejte 2-3x denně +  dodržujte zvýšenou hygienu). Postupně by mělo docházet k ústupu Vašich potíží, jestliže ne, pak bude nutné vyhledat lékaře.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

28.12.2015

Carnosine Extra PM pro ženy cps.60

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je vhodné užíváního tohoto přípravku, eventuelně PM Lyciogid RS při snížené funkci štítné žlázy. Užívám Euthyrox 125 a také lék Tezeo na vysoký krevní tlak a Godasal. Delší dobu pociťuji únavu, hlavně po ránu. Na imunologii vyšetření je v pořádku. Co byste mi mohli doporučit v tomto případě? Je mi 66 let a před 2 lety jsem byla na operaci TEP kyčle. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

zmíněný přípravek můžete užívat, dodržujte dávkování doporučené výrobcem.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

17.12.2015

bradavicky v okoli genitalii

Dobry den.Pred rokem jsem podstoupila lecbu dusikem na papilomaviry.Bohuzel se mi za cas objevily opet bradavicky na kuzi v oblasti genitalii.Gynekolog rekl,ze tohle nejsou ty papilomaviry,at si zajdu na kozni.Nezvetsuje se to,ale svedi.Vetsinou jsou ty bradavicky naproti sobe na kuzi,jako kdyz se jedna strana kuze nakazila tou druhou.Prosim o radu co me ceka na koznim a jaka je lecba a zda je bolestiva.Dekuju.

Dobrý den,

léčba bradavic se provádí několika způsoby - např. pomocí roztoků, mastí, kryoterapií nebo chirurgickým odstraněním (v lokální nebo celkové anestezii). Volba konkrétní metody pak záleží na lékaři, rozhoduje se na základě vyšetření (nejčastěji jen pohledem). Informujte se tedy potom přímo u něj, jak zvolená léčba probíhá, jak je úspěšná, jestli je bolestivá...

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

16.12.2015

moucnivka

potrebovala bych neco na moucnivku u kojence

Dobrý den,

vyzkoušejte genciánovou violeť. Dítěti vytírejte pusinku vatovou tyčinkou, vhodné je nanášení roztoku i na bradavky a dvorce matky.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

07.12.2015

Angina

Dobrý den,v sobotu jsem dobrala antibiotika,měla jsem anginu.Dost ošklivou,2 dny jsem měla vysokou teplotu a já nikdy teplotu neměla,tak mně to dost vykolejilo z provozu,.Do toho na obličeji 4 opary asi díky anti.se dobře hojili až na jeden veliký ten mám ještě pořád.No a v neděli se mi začali dělat zarudle horké boule na holeních,dost mně i bolí.Prosím poraďte mi co s tím K dr. se mi nechce abych nevypadala jak hypochondr.

Dobrý den,

zvýšená teplota, zarudnutí a bolest signalizují zánět postiženého místa. Pravděpodobně se u Vás jedná o bakteriální infekci, která se mimo jiné projevuje i tvorbou hnisu. Léčba probíhá pomocí antibiotik (lokální i celková forma), případně i chirurgickým ošetřením. V každém případě bude nutné navštívit lékaře a podstoupit vyšetření.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

03.12.2015

Vyrážka

Dobrý den,
jednou ročně se mi na břiše vytvoří flek cca 2cm2, který postupně zrudne a vytvoří se na něm bílé pupínky. Místo potírám desinfekcí a dosud po cca 10ti dnech zmizel. Tentokráte je i mírně bolavý. Přiložil bych foto, ale postrádám "možnost vložení". Jsem po nehodě a špatně chodím a nevím zda s tím někam jít...
Děkuji za odpověď. 45let 120kg 192cm

Dobrý den,

jestliže dochází po potírání postiženého místa dezinfekčním přípravkem ke zlepšení, aplikujte ho i nadále. Lékaře vyhledejte v případě nezlepšení potíží, nebo při jejich zhoršení.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

29.11.2015

vyrazka spolu s otekanim rukou

Dobry den, Marketa (37let, 170cm, 56kg),
predevcirem jsem se vzbudila s vyrazkou na obou rukou po cele delce od zapesti po lokty. Byly to nacervenale pupinky v podobe slehancu od kopriv, ktere zacaly svedet po jejich dotyku. Zjistila jsem ze tuto stejnou vyrazku mam i v oblasti kostrce. Myslela jsem si, ze je to asi nejaka koprivka. Ten den jsem pak mela rano smoothie z bananu, avokada, hrusek a kiwi, bylinne caje a vecer brambor a leco. Vse vypadalo ze se to lepsi, pak jsem si dala sweet potato lupinky a platek bagety s chorizem a syrem a v noci se vyrazka zacala rozrustat po celych pazich, po hyzdich smerem na stehna a navic mi zacali otekat ruce v predlokti a kolem zapesti. Natrela jsem se kokosovym olejem a vzala si vit E, pred spanim me to trochu palilo a otoky neustavaly tak jsem se potrela cerstvou aloe. Rano jsem se vzbudila vyrazka na rukou je nepatrna, na nohach jsou stale videt mapy po pupincich, ale je to o dost lepsi, ale otoky na rukou zuataly, na prave ruce vice.
Chtela bych se zeptat, zda si myslite ze jde o nejakou potravinovou reakci ci to muze byt ekzem, reakce z okolniho prostredi. Pracuji jako ucitelka pohybu a tance, takze jsem v primem kontaktu s podlahou/kobercem. Muj instinkt mi rika, ze bych se asi mela zamerit na moji stravu, procistit si jatra a snad i dietu na procisteni strev. Co si o tom myslite vy? Jak zmirnit otoky na rukou? Nevim co ted jist, aby se to nezhorsovalo. Zadne leky neuzivam, s antibiotiky jsem velice opatrna, jsem spise na alternativni medicinu. Predem dekuji za vasi odpoved.

Dobrý den,

pravděpodobně se opravdu jedná o alergickou reakci na nějakou látku, se kterou jste přišla do styku. Může to být v podstatě cokoliv, zkuste vysledovat/řešit u lékaře, o co konkrétně se jedná, pak je nutné se dané látce vyhýbat. Při akutních projevech Vám doporučuji užít antihistaminika - v lokální formě Psilo-balsam gel, pro celkové užití např. Analergin Neo tablety (lze spolu kombinovat; je nutné dodržovat dávkování doporučené výrobcem). Utlumením alergické reakce dochází ke zmírnění svědění, zarudnutí i otoků.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

19.11.2015

Znaménko na jizvě

Dobrý den,

manžel (26 let, 85 kg, 180 cm) byl jako dítě na operaci kýly. Dnes jsme si všimli, že se mu přímo na jizvě po operaci vedle genitálu objevilo malé hnědé (nevystouplé) znaménko. Jen takový flíček. Může to být nebezpečné? popř. mohl by se z toho vyklubat melanom? Děkuji moc za odpověď.

S pozdravem

MB

Dobrý den,

nová znaménka se vytvářejí zcela běžně. Zpozornit byste měli v případě nápadných změn - ve velikosti, zbarvení, okraje znaménka (podezřelá jsou znaménka s nepravidelným ohraničením). V  tom případě je potom nutné vyšetření u lékaře.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

10.11.2015

dotaz

Dobrý den, mám takový dotaz před 2 lety jsem užívala antidepresiva coaxil a wellbutrin je něco co můžu za léky nahradit? Hlavně potřebuji doplnit dopamin. Stav se opět vrátil k horšímu. Špatná stabilita, motání, třes v nohách hlavně v předklonu, bolest nohou a tlak v nich ve stoje.V sedě třes nohou i rukou. Celkově nikam nedojdu,pálení obličeje a v hlavě a nějaké divné pocity v hlavě.Trochu i úzkost nervozita,celková únava. Byla jsem na vyšetření a na krvi vše OK opět mě odkázali na antidepresiva už je nechci opět nasazovat.Zkoušela jsem i třezalku a ta mě úplně dorazila. Můžete mi poradit? Je mi 40 let. Děkuji Andrea

Dobrý den,

bohužel Vás budu muset zklamat, léky, které jste užívala, není možné nahradit volně prodejnými přípravky. V případě takových obtíží je opravdu nutná konzultace s lékařem - Váš praktický lékař Vás může odeslat na specializovanější pracoviště, kde podstoupíte vyšetření a následně se zvolí vhodný postup.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

29.10.2015

Infadolan - mast, délka používání

Jsem alergik a nemohu používat každý kosmetický produkt, včetně těch z lékárny. Místo nočního krému proti vráskám používám mast Infadolan. S účinkem jsem spokojena . Mohu používat tuto mast - aplikace 1x denně na noc na obličej - stále ? Děkuji za informaci s pozdravem Skálová

Dobrý den,

s dlouhodobou aplikací by neměl být problém, jestliže Vám přípavek vyhovuje, můžete jej používat (vyhněte se ale okolí očí a mast nesmí přijít do styku s oční spojivkou!). Nicméně si myslím, že existují i vhodnější přípravky na obličej, tak případně zvažte i jiné produkty.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

26.10.2015

Zarudlá kůže

Dobrý den,

je mi 41 let.
Mám na šourku zarudlou kůži. Zřejmě 1 - 2 dny. Kůže mě nepálí, nemokvá, objevil jsem to náhodou.

Jedná se o flek velikosti asi 4 - 5 cm2. Viz.přiložený obrázek.

Ničím si to zatím nemažu.

Pravidelně beru pouze Euthyrox 100.

Co by to mohlo být ?

Děkuji za odpověď.
PM

Dobrý den,

podle Vašeho popisu je možné, že se jedná o mykózu. Doporučila bych Vám vyzkoužet např. Clotrimazol AL 1% krém, který se nanáší 2-3 denně. Pokud nedojde do 7 dnů ke zlepšení, nebo se potíže ještě zhorší, vyhledejte lékaře.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

22.10.2015

imunoglukan s kalobou

Dobry den. Chci Vas poprosit o radu. Syn (tri a pul roku) nastoupil do skolky, a je skoro porad doma: kasel (mukosolvan, kdyz je nejhure, tak na noc stoptussin), ryma (sterimar), laringitida (protazin, rektodelt) - to uz zname; nove nabeh na bronchitidu (nasazen ventolin)...
Na odkaslavani nam, pri posledni atace kasle, pomohla poprve vyzkousena kaloba (nahradila velmi uspesne mukosolvan).
Nyni jsme mu nasadili na zkousku imunoglukan, protoze neco proste vyzkouset chceme (nejen, ze je nemocny syn, ale chyta to i desetimesicni dcerka a je to porad dokola). A nyni resime, zda muzeme priste (coz bude jiste velmi zahy) pri prvnich priznacich nachlazeni (ryma, kasel) mu nasadit opet kalobu (kdyz bere imunoglukan)...ci zda pouze zvysit mnozstvi imunoglukanu...ci zda soucasne s beznou davkou imunoglukanu muzeme nasadit mukosolvan ci jina leciva na kasel...snad je to srozumitelne, predem dekuji za odpoved...

Dobrý den,

přípravek Imunoglukan sirup se může užívat dlouhodobě, při nachlazení nadále podávejte běžnou dávku (při silnějších obtížích ji můžete i zvýšit podle doporučeného dávkování výrobce) a k tomu můžete přidat Kalobu sol., popřípadě Mucosolvan Junior sirup.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

20.10.2015

užívání Inocellu

Dobrý den,
chci se poradit ohledně správného užívání Inocellu.Užívám ho preventivně s ohledem na rodinnou anamnézu a prodělané velké stresy v poslední době-úmrtí v rodině.Užívám ho v podstatě pořád, vždy udělám tak 14 dní pauzu a začnu ho užívat znovu. Nevím ale, jestli nedělám chybu, protože jsem už slyšela, že tělo si na přípravek zvykne a ten pak přestává učinkovat, to prý platí hlavně u přípravků na imunitu.
Chci se tedy poradit, jak správně Inocell preventivně užívat a dále mám pocit, že o té doby, co došlo k určité úpravě tablet, tak ty se hůř jakoby rozpouští a pak mně leží strašně dlouho v žaludku, proto je při užívání rozkoušu, ale nevím, jestli to nevadí a neztrácí tím účinek.
Děkuji.S pozdravem Sylva

Dobrý den,

hlavní součástí přípravku Inocell jsou inositol a IP6 (inositolhexafosfát), což jsou přírodní látky, které se běžně vyskytují i v potravě (ale v menším množství). Využívají se především pro podporu funkce jater, pro zvýšení imunitního systému organismu a pro zvýšení ochrany před nádorovým onemocněním. Je možné je užívat i dlouhodobě, nevykazují nežádoucí účinky (pro optimální účinek se doporučuje užívat 2-3 měsíce, pak udělat pauzu). Správně byste měla užívat 2 tobolky denně nalačno, tzn. asi 30 minut před jídlem. Nově už je přípravek ve formě tobolek, které můžete vysypat.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

13.10.2015

slintani

Dobry den,mame 4 a pul mesicniho chlapecka a casto pres den a nejenom po jidle se mu delaji ze slin bublinky u pusinky a snazi se i sliny vyprskavat. krmime Hipp bio PRE stravou.Je to normalni?

Dobrý den,

nadměrné slinění je u malých dětí ve většině případů "normální", často je zapříčiněno prořezáváním zoubků. Pokud by se ale objevily i jiné příznaky jako např. kašel, říhání, dávení se nebo obtížné dýchání, vyhledejte lékařskou pomoc.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

 
 

© 2003 - 2015 Edukafarm, s.r.o. Všechna práva vyhrazena
Aesculap - lékárna Brno