Vyhledávání v poradně

Pokud chcete procházet poradnu, musíte vybrat tématický okruh.
Pokud chcete položit otázku, musíte se přihlasit / zaregistrovat.

17.12.2014

nachlazeni

Dobry den.Je mozno kombinovat paralen grip horky napoj a tussin?Dekuji za odpoved Slavikova

Dobrý den,

 

tyto přípravky můžete kombinovat.

 

S pozdravem

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

16.12.2014

ublinkávaní i po odříhnutí

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat po jaké době bych měla řešit ublinkávání po odříhnutí.Mám dvojčátka a začala mi po dokrmení a odříhnutí ublinkávat.Mají cca 7 týdnů.Během krmení je nechávám alespoň 2 krát odříhnout než dojí.Zajímalo by mě jak tomu předejít nebo se mám raději již poradit s lékařem.Ublikávájí cca 2 dny, ale jen trošku.

Předem děkuji za odpověď.

s pozdravem

L.D.

Dobrý den,

u kojenců je i po odříhnutí ublinkávání velmi časté, proto se pravděpodobně není čeho obávat. Kdyby se potíže zhoršovaly, je možné vyzkoušet Nutrilon 1 A.R., který se používá pro výživu kojenců ublinkávajících po běžné kojenecké stravě nebo při odříhnutí. Také je možné poradit se s lékařem.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

10.12.2014

Nystatin

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné u vás v lékárně nechat připravit Nystatinovou izotonickou suspenzy dle této receptury:
http://www.praktickelekarenstvi.cz/pdfs/lek/2010/01/07.pdf
Nutně bychom potřebovali recepturu č. 2.
Děkuji předem za co nejrychlejší odpověď - záležitost hodně spěchá.
Zdravím Tvrzníková

Dobrý den,

bohužel nemáme skladem některé suroviny pro přípravu této receptury.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

27.11.2014

Bércové vředy

Dobrý den , mám dotaz ohledně Bércového vředu -otevřený velký již 3m. léčený s žádným výsledkem :( Jedná de o babičku 89let . Bohužel je slabá a velice pláče při a po převazech -používáme Hemagel . Jsou nějaké léky na bolest? Velice děkuji Haková

Dobrý den,

u bolestí spojených s bércovými vředy se nejdříve podávají neopioidní analgetika, při jejich nedostatečném účinku jsou potom indikovány slabé, případně i silné opioidy. Pro pacienty nad 65 let je nejvhodnější volbou paracetamol v dávce 750-1000 mg/den ( 3g/den je potom maximální dávka). Je možné ho podávat průběžně přes den, nebo jen podle potřeby - před převazem. Opioidní analgetika jsou potom vázaná na recept, proto by bylo nutné konzultovat tyto potíže s ošetřujícím lékařem. ( Vzhledem k tomu, že neznáme medikaci a celkový zdravotní stav Vaší babičky, doporučujeme konzultaci s lékařem před nasazením jakýchkoli analgetik).

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

18.11.2014

RTG

Dobrý den,můj syn (13) má za sebou už 10 RTG měl zlomený malíček 2 a malíček na noze pokaždé 2x tak se chci zeptat jestli mu něco hrozí (Rakovina) pokaždé měl zástěru ale stejně se tomu nedá vyvarovat :/ předem děkuji za odpověď

Dobrý den,

RTG patří mezi poměrně běžně prováděné vyšetřovací metody a případné následky nebo poškození nelze vyvrátit, ale ani potvrdit.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

07.11.2014

nohy

dobry den pred mesicem mne zacala bolet noha dali mi prasky ortoped obstrik a ze mam plochou nohu ale druhou mam taky a neboli uz jsem vyzkousela od cibulovych zabalu a z po rengen vse a noha porad boli pod prstama spis na nartu je to bolest jak kdyz zavrxce nekdy mne aj na urcitym miste z prava na pate zaboli podpatky jsem odhodila,ale noha porad prosim poradte mi co to muze byt
Zatím nezodpovězeno
30.10.2014

zenske veci

dobry den je mi 59 let mam atrofie bulvy pouzivam kres s agolutinem pomaha,ale mam po delsi milovani jsem sucha vim ze hraje aj hodne psichyka v tom bych chtela poradit a jaky je promne nejlepsi lubrikacni gel kvuli te atrofii
dekuji
Zatím nezodpovězeno
09.10.2014

Násadce na fr. berle

Pred niekoľkými rokmi som si u vás objednal gumené násadce na fr. barle zn. Schober a potreboval by som ich znovu - váš e-shop mi však nákup odopiera, že len do Čiech. Uvedené násadce sú veľmi kvalitné a na SK ich nemožno kúpiť. Napíšte mi či by bolo možné mi ich znovu poslať. Vopred ďakujem Peter Jankových VK, SK, EU

Dobrý den,

 

bohužel je možné zasílat balíky pouze na území ČR.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

08.10.2014

léky

Dobrý den chci vás poprosit o radu. Chci se zeptat zda je možné kombinace léků antidepresivum Trittico a léky na uvolnění svalů Sirdalud. Trittico mám předepsané 1/3 na noc a lék Sirdalud na noc tabletu. Nevim jestli to můžu vzít oboje na noc. Děkuji Zemanová

Dobrý den,

 

ano, můžete tyto léky užít současně na noc, nicméně může dojít ke zvýšení celkového útlumu a ospalosti až k závratím, proto je důležité zejména ze začátku užívání zvýšit opatrnost a při potížích se poradit s lékařem. Zároveň může být ovlivněna schopnost řídit a obsluhovat stroje.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

08.10.2014

mírná bolest na levé straně krku

Dobrý den.
Mám takovou mírnou bolest na levé straně krku. Není to pořád, ale jako když mě tam něco táhne nebo mi tam něco překáží. Mám problémy s krční páteří. Jsem po obsolvování 2 běhů rehabilitace. Na další již nemám nárok. Bylo mi řečeno, že mám hodně zkrácené šlachy na krku (nevím zda to formuluji správně(. Dost se o sebe teď bojím, neboť mi před půl rokem zemřela maminka na rakovinu slinivky břišní. nechci vypadat jako hypochondr, ale nechci nic zanedbat. Mám za sebou i rentgen krční páteře, kde se žádné cizí těleso neprokázalo. Mohlo by to být právě od těch zkrácených šlach na krku? Jsem diabetik a mám dědičný chronický zánět ledvin.
Děkuji. A.

Dobrý den,

 

vzhledem k tomu, že jste již byla v péči lékařů a na rehabilitacích a po vyšetření a ani na rentgenových snímcích se neprokázalo žádné cizí těleso nebo jakýkoli abnormální útvar v oblasti krku, nemáte se pravděpodobně čeho obávat. Nepříjemné pnutí bude nejspíše způsobeno zmíněným zkrácením šlach. Pravidelně docházejte ke svému lékaři na kontrolu kompenzace nemoci diabetes mellitus a na kontrolu stavu ledvin a nemusíte se bát, že byste něco zanedbávala. Samozřejmě při náhlém zhoršení jakýchkoliv potíží vyhledejte lékaře ihned.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

19.09.2014

užívání vitamínů

Dobrý den,
moc Vám děkuji za předchozí odpověď.
Mám ještě dotaz, mohu Vás poprosit, aby jste se podívali na složení přípravku : Pharmaton Geriavit a přípravku : HLÍVA ÚSTŘIČNÁ s RAKYTNÍKOVÝM OLEJEM a ECHINACEOU ? Mohu současně užívat tyto dva produkty??? Děkuji za Váš čas.
S pozdravem Hanka

Dobrý den,

ano, oba tyto přípravky můžete užívat současně. Pharmaton Geriavit slouží na doplnění vitamínů a minerálů, hlíva ústřičná je s rakytníkovým olejem a echinaceou určena na podporu imunity.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

15.09.2014

jaké vitamíny??

Dobrý den přeji, je mi 35 let , jsem zdravá a na nic se neléčím. Ale mám problém s velikou únavou. Začala jsem se zdravěji stravovat a ještě jsem se rozhodla koupit si pár produktů, abych svému tělu trošku dopřála a únava vymizela. Tak jsem včera začla užívat tyto vitamíny : Chlorella, B-karoten, Coenzym Q10 s vitamínem E a Selenem, Ginkgo biloba s Guaranou , Graviola a Ženšen. Celkem jednou denně polykám 8 tabletek( dle návodu) . Potřebuji poradit, zda užívání toho všeho má význam, jestli to mé tělo naráz příjme. Nebo jestli si mám zakoupit třeba jiný produkt, který obsahuje vše co užívám a je to jen v jedné tobolce?? A ještě na tom ušetřím?? Napadá mě jeden produkt : Rakytníkový olej a nebo hlíva ústřičná , pokud bych si ho koupila, tak které uvedené vitamíny co užívám, bych měla vyřadit? Moc Vám děkuji za Váš čas a brzkou odpověď. S pozdravem Hanka

Dobrý den,

v boji proti nadměrné únavě je dobré nejen doplnit vitamíny a minerály, ale zároveň je důležité dodržovat určitý životní styl - jíst pravidelně a v klidu, zařadit do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, co nejvíce se vyhýbat stresovým situacím a snažit se relaxovat ( např. při procházce). Z doplňků stravy bych mohla doporučit přípravek Pharmaton Geriavit, což je komplex vitamínů a minerálů a obsahuje navíc i ženšen, takže přispívá ke zlepšení celkového fyzického i psychického stavu. Je v něm obsažen také hořčík, který se užívá při stavech zvýšené únavy a vyčerpání. Byla by to pro Vás vhodnější varianta i kvůli tomu, že stačí užívat 1 tobolku denně.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

15.09.2014

užívání vitamínů

Dobrý den přeji, je mi 35 let , jsem zdravá a na nic se neléčím. Ale mám problém s velikou únavou. Začala jsem se zdravěji stravovat a ještě jsem se rozhodla koupit si pár produktů, abych svému tělu trošku dopřála a únava vymizela. Tak jsem včera začla užívat tyto vitamíny : Chlorella, B-karoten, Coenzym Q10 s vitamínem E a Selenem, Ginkgo biloba s Guaranou , Graviola a Ženšen. Celkem jednou denně polykám 8 tabletek( dle návodu) . Potřebuji poradit, zda užívání toho všeho má význam, jestli to mé tělo naráz příjme. Nebo jestli si mám zakoupit třeba jiný produkt, který obsahuje vše co užívám a je to jen v jedné tobolce?? A ještě na tom ušetřím?? Moc Vám děkuji za Váš čas a brzkou odpověď. S pozdravem Hanka
Zatím nezodpovězeno
02.09.2014

Dlouhodobá bolest hlavy

Dobrý den, moji pritelkyni dlouhodobě bolí hlava, klidně celý den. Nevíme z čeho by to mohlo být, objevilo se to tak před 3mi týdny a je to čím dál tím horší. Mysleli jsme si že by to mohlo být ze špatné snášenlivosti antikoncepce, ale tu bere už 2 měsíce. Myslíte, že by to mohlo býti z toho, nebo z čeho? Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

bolest hlavy může mít mnoho příčin. Může být způsobena například nedostatečným příjmem tekutin, zvýšením krevního tlaku, nebo také cévním, případně nervovým poškozením. Zároveň se může jednat o vedlejší účinky při užívání některých léků, třeba právě zmiňované antikoncepce. Určitě bych doporučila vyšetření u lékaře, aby zjistil konkrétní příčinu těchto obtíží u Vaší přítelkyně a stanovil další postup.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

02.09.2014

Cofi - tabs

Dobrý den,

pravidelně u Vás nakupuji potravinový doplněk Coffi -tabs, který v současné době není v nabídce. Prosím o informaci kdy se počítá s jeho naskladněním ? Byla by možná i individuální objednávka např. prostřednictvím Vaší lékárny při osobní návštěvě ?
Děkuji za informaci
S pozdravem Skála

Dobrý den,

 

tento produkt momentálně není skladem ze strany dodavatele a nevíme, kdy bude opět naskladněn, takže jej není možné objednat na e-shopu a ani osobně na lékárně. Můžeme Vám místo něj nabídnout podobný produkt Caffit 20 tbl.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

27.08.2014

stres

Dobrý den moc děkuji za odpověd a jen se chci ještě zeptat jestli tedy GS Anxiolan mám brát denně pravidelně. Děkuji Zemanová

Dobrý den,

ano, můžete užívat denně 1-2 tablety.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

25.08.2014

Stres

Dobrý den chci vás poprosit o radu, dnes jsem si v lékarně koupila GS Anxiolan. Chtěla jsem něco na zklidnění nervů a stresu a paní mi nabádla tento výrobek. Ráda bych věděla zda opravdu pomůže, mám v poslední době hodně starostí a ozývá se mi to dost na uzkosti a stresu. Občas mi dost bije srdce ale trvá to chvíli, sevře mě veliká uzkost a strach a za chvíli tento stav odezní.. Lékař mi nabízel antidepresiva ale ještě jsem chtěla zkusit něco přírodního co by třeba mohlo pomoci a tak jsem dnes koupila v lekarně tento přípravek. Ráda bych věděla zda mi tedy toto dokáže opravdu pomoci od těchto problému? Děkuji Zemanová

Dobrý den,

přípravek GS Anxiolan je skutečně určen na zmírnění pocitů vnitřního napětí, úzkosti a neklidu. Jeho výhodou je to, že je nenávykový a navíc šetrný k organismu, proto bych Vám doporučila začít s jeho užíváním a teprve v případě nezlepšení ( nebo zhoršení obtíží) vyhledat lékaře.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

23.08.2014

kombiovani leku

Dobry den,
Beru leky na alergii analergin a hrozne me boli hlava. Mohu ho kombinovt a atralginem? A jeste mam alergii na vejce a lepek a nevim jstli jsou v ataralginu pouzity . Predem Vammoc kuj z odpoved

Dobrý den,

 

léky kombinovat můžete. Doporučuji užívat Analergin na noc a Ataralgin dále při potížích, vyhnete se tak možnému tlumivému účinku při kombinaci léků přes den. Lék Ataralgin zmíněné alergeny neobsahuje.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová Alexandra

Lékárna Samoléčení.cz

01.08.2014

užívání hořčíkových injekcí

dobrý den

chtěla bych se zeptat, jak dlouho je možné užívat Mg(10%) injekcích, loni jsem chodila na injekce po 14 dnech, teď chci interval změnit, ale objevují se u mě závrati, zaléhání uší po chrnickém zánětu dutin, objevila se u mě tetanie, chtěla bych se zeptat na vedlejší účinky Mg. , po delší době mě bolí nohy v oblasti lýtek, brní mi obličej, píchá vlevo pod hrudní kostí....s pozdravem R. hasalová

Dobrý den,

dávkování injekčního přípravku Magnesium sulfuricum 10% je přísně individuální a o jeho podání rozhoduje lékař na základě aktuálního stavu pacienta. Proto Vám doporučujeme konzultaci s ošetřujícím lékařem, popř. s odborným lékařem - ORL, neurolog - vzhledem k prodělanému zánětu dutin a přetrvávajícím potížím 

Pro Vaši informovanost uvádíme možné nežádoucí účinky spojené s aplikací Magnesium sulfuricum inj:

Opatrnost je nutná při poruchách funkce ledvin a při hyperkalemii(zvýšený obsah draslíku v krvi)

NÚ: Vyskytují se asi u 5% léčených, zvlášť starších jedinců: svalová slabost až úplná ochablost, nauzea (nevolnost), periferní vazodilatace s hyperemií (zvýšené prokrvení), pokles krevního tlaku, poruchy srdeční činnosti až riziko totálního AV-bloku, zvýšené pocení, somnolence (ospalost), hypo- až areflexie. Při poruchách ledvin zvýšené riziko vzniku hypermagnezemie, respirační deprese, srdeční arytmie, neuromuskulární bloky.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

30.07.2014

lék

CHci se zeptat,zda se lék condrosulf 800 podává na recept,nebo se dá koupit volně?.Má matka má nějaké potíže,lékař ji předepsal tento lék,ale recept ji nedal.Paní v lékárně se divila,že matce lék nepředepsali na recept,tudíš si to musela hradit celé.Děkuji za odpověd Linhartová

Dobrý den,

lék Condrosulf je v síle 400mg volně prodejný a v síle 800mg vázán na recept a má částečnou úhradu od zdravotní pojišťovny. 

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

24.07.2014

roupy

Dobrý den, před týdnem a třemi dny jsem zjistila že mám roupy,před 6 dny jsem si šla koupit vermophyt, včera jsem ho dobrala roupy jsem našla dneska rano ještě na toaletním papíře jen jednoho ale stejně, mám si dojít k lékaři pro vermox ? A přelečit celou rodinu ? pokud ano kde vemu tolik vermoxu ? a četla jsem na internetu že dávkování co je na obalu nepomáhá jak ho mám použít a ještě jak bude probíhat prohlídka u lékaře,stydím se a bojím je mi 14.

Dobrý den,

ve Vašem případě bude nutné navštívit praktického lékaře, který provede parazitologické vyšetření stolice. Pokud se přítomnost parazitů potvrdí, lékař rozhodne o dalším postupu ( lék Vermox je vázán na recept). Zároveň se doporučuje přeléčit všechny členy společné domácnosti nebo kolektiv. Důležité je také dodržovat zvýšenou hygienu - mytí rukou po každé toaletě, častá výměna ručníků a ložního prádla. Asi po 4 týdnech se doporučuje léčbu ještě jednou zopakovat.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

10.07.2014

užívání hlívy ústřičné

Dobrý den, ráda bych začala užívat doplněk stravy Hlíva ústřičná s rakytníkovým olejem (bylo mi doporučeno na posílení imunity lékařem). Užívá se 2x denně 1 tobolka (ideálně ráno a večer, před jídlem). Může být problém současné užívání doplňku stravy Capimin (1 tobolka ve stejné době ráno a večer, akorát po jídle)? Mohou se tyto doplňky navzájem nějak ovlivňovat, případně rušit účinek? Capimin užívám již delší dobu na zvýšené vypadávání vlasů, i jako prevenci téhož, tak bych ho ještě ráda brala dál. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den,

přípravky můžete užívat současně, dodržujte akorát doporučení výrobce ( množství, doba užití).

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

27.06.2014

krauroza

takzejsem sla k leciteli ten nasel plisen herpes boreliouzu tu bych aj verila tak jsem sal k doktorce se mi vysmala ze jim neveri a rikam jak je mozne ze mi nasel bulku v prsu no ale napsala mi mast proti plisni a hormony v lekarne s receptu nevycetli co maji udelat opet musim jit k lekarce uz nevi jak dal musim verit leciteli
Zatím nezodpovězeno
18.06.2014

krauroza

prave si nevedela rady je mladunka sama rekla ze nevi co ta mast kortikoidy bojim se jich

Dobrý den,

v tom případě Vám doporučuji poradit se ještě s dalším lékařem.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

18.06.2014

krauroza

prave si nevedela rady je mladunka sama rekla ze nevi co ta mast kortikoidy bojim se jich
Zatím nezodpovězeno
18.06.2014

krauroza

od patku me natekly stydke pysky boli to a citim se celkove moc unavena byla jsem u lekare rekla dubovou kuru poradte a napsala kortikoidy mast

Dobrý den,

aplikujte přípravky předepsané Vaší lékařkou, protože Vám je dala na základě odborného vyšetření a zná Váš současný stav nejlépe.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

17.06.2014

kombinace léků Letrox a Helicid

Dobrý den, jsem v 7.měsíci těhotenství. Od cca. půlky 5.měsíce užívám ráno na lačno Letrox 50. Kromě toho mám chronické zažívací obtíže (se slinivkou) a užívám Kreon při jídle, pokud se mi obtíže zhorší přidávám i Helicid. To se nyní stalo, bolí mě po jídle žaludek a mám jednou denně řidší stolici. Mohu kombinovat Helicid s Letroxem. Resp. s jakým odstupem od sebe. Oba se užívají na lačno. Děkuji LK.

Dobrý den,

léky Letrox a Helicid můžete užít současně, ideálně půl hodiny před snídaní.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

15.06.2014

paraziti

Dobrý večer,kamarádka má problém.Dostala vši a už tedy má umytou hlavu šamponem proti nim.Ale má nastoupitn do práce a potřebovala by nějákého lékaře.Na koho se má obrátit na kožní?

Dobrý den,

na odstranění vší a hnid se používají speciální přípravky, které se dají sehnat v lékárně. Vhodné je také působit na vlasy vysokými teplotami - např. fénem nebo žehličkou na vlasy. Píšete, že Vaše kamarádka už použila šampón proti vším, takže není nutné chodit s tím k lékaři. Kdyby ale i přesto chtěla konzultaci s lékařem, ať se obrátí na nejbližší kožní ambulanci, popřípadě polikliniku nebo nemocnici.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

06.06.2014

Placení flexipassem

Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli je možné při osobním odběru v Brně na Dornychu platit flexipassy, popřípadě jaké je maximální limit jejich použití.
Děkuji

Dobrý den,

ano, je možné platit internetové objednávky při osobním odběru flexipassy, ale cena je navýšena na běžnou prodejní cenu lékárny, protože nelze kombinovat více slev najednou.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

03.06.2014

akce imunoglukan

Dobrý den.
Asi před 14 dny jsem obědnala dětský sirup imunoglukan 250ml.
Při vyzvednutí obědnávky,jsem k mému velmi příjemnému překvapení,dostala druhý sirup imunoglukan 125ml zdarma.
Paní magistra mi zdělila,že je to Akce.
Pří obědnání ani poté,jsem v nabídce tuto informaci nenašla.
Předně chci ještě jednou poděkovat a zeptat se,jestli akce nadále trvá,případně kdy končí?
Děkuji Škurková

Dobrý den,

děkujeme a těší nás Vaše spokojenost. Akce nebyla uvedena na www.samoleceni.cz z důvodu krátké expirace IMG sirupu 120ml (06/2014), nabízíme ji tedy pouze přímo v lékárně k zakoupenému jakémukoli přípravku z řady Imunoglukan.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

19.05.2014

krauroza

dobry den je mi 59 let a zjistili mi kraurozu vulvy je tam i srustani stydkych pysku a docetla jsem se ze dojde ke srustani klitorisu neumim si predstavit navazat snekym vttah mam komplex zatim to jeste jde ale co dal
dali mi ovestin celkem se tomu vyhybam jsou to hormony je fakt ze jsem mela chut na sex ale ja pouzivam intimmoments vyborna masticka ale to srustani tam je malokdy to mazu neni potreba co rikate na plastiku nebo zakrok poradte mi

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že jsou Vaše potíže s největší pravděpodobností způsobeny hormonálnímí změnami, používejte ještě nějakou dobu přípravek Ovestin. Pokud by nedocházelo k postupnému zlepšení, navštivte odborného lékaře a konzultujte s ním další postup.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

31.03.2014

Depresia,úzkost.

Dobrý deň.V poslednej dobe cca 2 mesiace trpím depresiou a úzkostou.Lekárka mi predpísala Xanax O,5mg,ale ja sa skôr prikláňam k alternatívnej liečbe.Zaujal ma produkt Saframyl a Kneipp Trezalka,len sa neviem rozhodnút,ktorý je vhodnejší.Prosím o radu,ktorý by bol vhodnejší na depresiu,úzkost.Dakujem velmi pekne za odpoved.

Dobrý den,

přikláněla bych se spíše k Saframylu, protože má méně interakcí s dalšími látkami než třezalka, u které by bylo případně vhodné konzultovat její užívání s lékařem. Pokud se rozhodnete některý z těchto přípravků vyzkoušet, určitě ho už nekombinujte s Xanaxem.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

27.03.2014

nevolnost

Dobry den, asi pred tremi tydny jsem trpela strevni chripkou ja i obe me deti a od te doby me obcas jeste trapi nevolnost a je i celkove nekdy jeste spatne, nezvracim ani nemamm jiz prujem, jen tu obcasnou nevolnost, silne bolesti v brise to nejsou jen se citi takova nafoukla a obcas me picha v zaludku. Chci se zeptat jestli to muze byt jeste k te prodelane strevni chripce? dekuji

Dobrý den,

proděláním střevní virózy může být u citlivějších jedinců narušena funkce trávení. Pokud je Vám "těžko" po jídle, máte pocit plnosti s následným nadýmáním, doporučuji s hlavními jídly užívat několik dní např. Pancreolan Forte nebo před jídlem 20kapek Iberogastu. Jestliže nevolnost nesouvisí s jídlem, může Vám pomoci k normalizaci trávicích funkcí také přípravek s obsahem probiotik (př. Imunoglukan Synbio, Bifolac Balance, Biopron9.), který doporučujeme užívat minimálně 14dní.

V případě nelepšících se potíží nebo zhoršení stavu, vyhledejte raději lékaře!

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

26.03.2014

Sedatif

Děkuji paní Mgr. Petře Machalové za odpověď .
Bárta Mohelnice
Zatím nezodpovězeno
21.03.2014

sedatif

Děkuji paní Mgr. Petřě Machalové za odpověď. Zapomněl jsem dodat, že beru pravidelně ráno magnezium 0,5 s pyridoxinem 0,02. a tak 3x do týdne magnosolv. Sedatif jen jeden ráno,na nervozitu pomáhá, ale jsem dosti utlumen, jako řidič si to nemůžu dovolit. Mám ho brát večer, nebo odpoledne a ráno Q 10, nebo něco jiného ? Moc děkuji za radu.

Dobrý den,

můžete užívat 2 tablety přípravku Sedatif večer a ráno potom koenzym Q10. Pokud by u Vás i nadále docházelo k nadměrnému útlumu, doporučuji na zmírnění nervozity zkusit např. přípravek Relaxa Comfort, který neovlivňuje pozornost a je tedy možné jej užívat i při řízení motorových vozidel.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.03.2014

sedatif

Dobrý den, potřeboval bych poradit, začal jsem brát na uklidnění "sedatif" v letáčku je psáno, že ho můžou i řidiči.Ale mám pocit, že bych nyní potřeboval něco na zvýšení pozornosti, děkuji za radu.

Dobrý den,

pokud užíváte přípravek Sedatif i přes den a dochází u Vás k většímu útlumu, doporučuji snížit dávkování na 2 tablety večer. K tomu můžete pro snížení únavy užívat hořčík ( např. přípravek Magne B6), nebo koenzym Q10 ( např. přípravek Koenzym Q10 z mojí lékárny).

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

18.03.2014

bolesti krku a mandlí v tehotenstvi

DOBRY DEN JSEM VE 27TT A BOLÍ ME V KRKU A MANDLE ,MAM I KASEL ALE TEN UZ ME TAK NETRAPI NA KASEL POUZIVAM CAJE S MEDEM A CITRONEM A STOP KASLI JE TO SIRUP Z BYLINEK DOPORUCILY MI HO V LEKARNE NA KRK MAM SEPTISAN A LE MOC NEPOMAHA NEMUZU NEJAKE BYLINKOVE CAJE NECO CO MI POMUZE?TED PIJU PODBĚL A CAJE PROTI NACHLAZENI OPET MI TO DOPORUCILY V LEKARNE DĚKUJI

Dobrý den,

přípravek Septisan je na bolest v krku během těhotenství vhodný, pokud Vám ale ani po několika dnech při dodržení správného dávkování nepomohl, doporučuji návštěvu lékaře, protože se může jednat o angínu a v tom případě je potřeba užívat antibiotika. Z čajů bych doporučila jitrocelový nebo lipový, nevhodné jsou v tomto případě kombinované bylinkové směsi a čaje s obsahem šalvěje nebo lékořice. 

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

12.03.2014

kojení -léky

Dobrý den,kojím 2,5 letou dceru a v přestávce s kojením jsem užívala dva dny Clarinase , kdy mohu opět kojit prosím.Děkuji Katka

Dobrý den,

užívání přípravku Clarinase se v době kojení nedoporučuje, proto je dobře, že jste udělala přestávku. S kojením můžete začít nejdříve 8 hodin po užití poslední dávky přípravku Clarinase.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

23.01.2014

Doplnek stravy

Dobry den, pozivam doplnky stravy od firmy Pharma Nord, chtela bych vedet zda mohu pouzivat soucasne bioaktivni karoten a bioaktivni selen a zinek, kazdy z nich totiz obsahuje vitamin A ve forme betakarotenu, tak nevim zda je to vhodne abych se "neprevitaminovala". Jinak selen a zinek pouzivam kvuli pleti. dekuji za vasi odpoved. Katarina.

Dobrý den,

oba dva přípravky můžete kombinovat, protože betakaroten je prekurzor, který si tělo přeměňuje na vitamín A podle potřeby a tím pádem nehrozí předávkování. Nepřekračujte doporučené dávkování od výrobce.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

09.01.2014

bolest třísla

Dobrý den,chtěla bych s zeptat od 13.12 marodím hnisavá angína později mi to vlezlo jaksi k průduškám měla sem 3 dny horečku,kašel dráždivý(hleny).Užívala sem Penicilin750mg,kodein a tusin přitom mě začalo bolesti na levé straně břicha i v třísle a střílelo to do břicha.Někdy to šlo z nohy.Lékař praktik mi odpověděl,že je to od silného kašle.Bolesti jsem měla denně.Nyní mi kašel odezněl sice bolesti již nemám takové jsou to rozmezí tří dnů,ale je to nepříjemná bolest,ale nedmohu zatím na vyšetření kvůli menses a nechce mě poslat nikam,že sem měla rtg nyní za sebou stále tvrdí,že je to od páteře.Problémy se stolicí nemámn pouze při kodeinu sem dostala zácpu jden den,ale druhý den v pohodě již.Nemám problémy ani k močovým cestám žádný výtok,pálení při močení ani nezvracím.Stolici mám maličko řidší,ale to je prý pitím.Jen při prvním náznaku bolesti v tom třísle sem měla průjem,ale to mi řekl,že je po sirupu který sem měla na kašel Mucosolvanu.Je to bolest levé tříslo ke stydké kosti a naopak jako když něco praskne nebo napne a bolí to.Občas to jde jako z boku kloubu.Před rokem mi byl zjištěn maličký žluč kámen,ale problémy vůbec nemám byl mi zjištěn náhodou po prodělání zánětu vaječníku.Prosím o radu co by to mohlo způsobovat zda je to nervové od páteře nebo ten kámen.Od střeva si myslím,že snad ne.Záda mě nijak výrazně nebolí.Dostala sem zatím léky Aulin,Ibalgin či Algifen pak se dále uvidí.Užívám Milurit váha 62kg.Předem děkuji za odpověd.Hezký den Marcela

Dobrý den,

podle Vašeho popisu potíží můžeme vyloučit příčinu v žlučnových kamenech a popř. potíží se slepým střevem. Doporučujeme požádat o celkové ultrazvukové vyšetření břišní oblasti. Přičinu bolesti třísla Vám nedokážeme na dálku diagnostikovat. Může být způsobena větší zátěží šlachy (svalového úponu), může se týkat např. zánětu vnitřního orgánu, může být původu neurologického. Z naší pozice a vzhledem k předepsaným lékům, které mají protizánětlivý a analgetický účinek, můžeme poradit pouze lokální léčivé prostředky - Ibalgin krém  nebo Emoxen gel. Tyto přípravky můžete potírat na bolestivá místa 2-3xdenně.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

09.01.2014

saframyl

Dobrý den,prosím o info, jak dlouho mohu užívat saframyl.
Moc pomáhá ,beru již 4 měsíc a cítím se čím dál lépe,ale
bojím se ho brát tak dlouho.Jinak ho beru na doporučení
psychiatra protože klasická antidepresíva jsem nesnášel
Jinak se léčím s tlakem beru lokren a ramipril a emaneru na
reflux.Věk 52 výška 197 a váha 104
Předem děkuji Vladimír

Dobrý den,

doporučujeme zkonzultovat pokračování užívání s vašim psychiatrem. Běžná doba 1 kúry je 2-3měsíce, klinické studie byly prováděny po dobu 6týdnů. Jedná se o bezbečný doplněk stravy, proto se dá předpokládat, že Vám lékař další užívání schválí.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

31.12.2013

genitalie

dobry den k lekari zajdu se poradit celkem se vse pravilo ouzivam fungicidin,ale kdyzmne o zasvedi poskrabu a v momente je to cervene jinak flek dlouho se to potom hoji pri sexu mne to boli u vchodu a taky se dlouho hoji mam pouzivat nejaky krem?snazim se na to uz nemyslet ale nejde tolecitelmi rekl že mi spatne pracuji ledviny ale to uz mi rekl lecitel pred dvaceti lety to vim no a ze taky zalezi co jim mocovy mechyr ze bych nemela tvrdy alkohol malo bilkovin ale kdyz jim vic jogurtu su natekla takze mi bylo receno ze to je i moci je to mozne ale vysetreni mam na urologii
Zatím nezodpovězeno
28.12.2013

užívání tryptofanu

Dobrý den, před pěti lety jsem odešla z práce kvůli velkému psychickému vypětí s následkem vleklých psychických problémů. Od té doby tpím na sezónní deprese, které jsem dříve řešila užíváním třezalky tečkované. Byla jsem sice spokojená s výsledkem, ale kvůli různým omezením v užívání jsem chtěla přejít na jinou přírodní léčbu a tak jsem si vyhledala pomoc v podobě "tryptofanu". Protože mám žaludeční neurózu s kažodením zvracením, došlo mi, že mám asi i problém příjmat z potravy tryptofan, který pomáhá vytvářet serotonin v mozku. Začala jsem tedy asi před 2 měsíci užívat L-tryptofan (160 mg) v kombinaci s Tryptofan B (250 mg) denně. Velmi mi to pomáhá zvládat tyto sezónní deprese, ale v jednom z přípavků jsem se dočetla, že po 3 měsících užívání se musí udělat 1 měsíc pauza, ale v dalších produktech (tryptofan od jiných firem) tato informace uvedena není a je u nich psáno "k dlouhodobému užívání". Protože bych měla za 3 týdny podle první informace ukončit na měsíc užívání (z čehož mám obavy), chtěla jsem se zeptat Vás, jakožto odborníků, která příbalová informace je pravdivá a jestli můžu užívat tedy tryptofan v hodnotě 410 mg denně (160 mg + 250 mg) ještě dále bez přestávky po celou dobu trvání zimy a začátku jara. Děkuji Vám předem za odpověď. Irena

Dobrý den,

pokud nemáte omezenou funkci jater kvůli jejich zátěži při metabolizaci L-tryptofanu, lze užívat dávky do 1500mg/den neomezeně. Viz podrobnější sdělení z odborného článku http://www.albert-sd.cz/tryptofan-mnohostranne-prospesna-aminokyselina/ Zde se také dozvíte, které potraviny jsou vhodné k doplnění hladiny L-tryptofanu.

Dávkování

Mnoha lidem prospívá užívání samotného tryptofanu a nemají potřebu užívat další látku. Doporučená denní dávka má značné rozpětí 350-3000 mg. I dávky do 20 000 mg jsou vysoce bezpečné, nicméně nedávné výzkumy potvrdily hypotézu, že marže dávky tryptofanu nad 5000 mg jsou enzymem tryptofan pyrrolázy přeměněny rovnou na neproduktivní metabolický odpad. Dávkování je nutné si určit individuálně cestou pokusu a začít u dolní hranice doporučené dávky. Přípravek (tabletu nebo kapsli) je nejlépe vzít přesně s posledním soustem hlavního jídla. Denní dávku do cca 600 mg je možné užít najednou (po večeři), vyšší dávku je vhodnější rozdělit (po obědě a po večeři).

Subjektivně je účinek tryptofanu zpravidla pociťován druhý až čtvrtý den, zcela vyjímečně i první den (záleží i na výši dávky a dalších okolnostech). Soustavnost užívání je důležitější faktor než výše dávek. Denní dávky do 1500 mg je možno užívat bez přestávky (a bez jakéhokoliv rizika) řadu let. Po přerušení nebo skončení užívání nenastane žádná protireakce.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

26.12.2013

Těhotenství a Magnólie, Saframil

Dobrý den,
může se při těhotenství bezpečně užívat SAFRAMIL, nebo Magnolie FORTE? Nemůže to poškodit plod? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

jedná se o doplňky stravy, u nichž nemusí být ověřena bezpečnost užívání během těhotenství a vliv látek na vývoj plodu.

Vzhledem k menšímu množství údajů o extraktu magnolie, které by byly ověřeny klinickými studiemi, se zdá tento přípravek bezpečnější, ale jednoznačně Vám ho doporučit nemůžeme.

V případě Saframylu, o jehož mechanismu účinku máme více informací a podobá se jedné skupině antidepresiv, která se vyjimečně užívají v těhotenství a pouze pod přísným lékařským dohledem, také užívání nedoporučujeme.

Poraďte se nebo informujte o případném úžívání svého lékaře.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

17.12.2013

genitalie

dobry den beru cipky hyalosoft mam si je davat porad kazdy den?nebo udelat pauzu vse delam jak rikate k tomu jsemzacala pouzivat malinovou smes a po te mi odtekly pysky uleva,ale klitoris jeste trochu citlivy a nacervenaly stydke pysky svetle skoro bile a u vchodu cervena skvrnka svedeni prestalo staram se podle vasich pokynu,ale ta kuze nerikejte ze budu muset brat ty kortikoidy to mne praskala kuze

Dobrý den,

 

čípky Feminella hyalosoft se zavádí optimálně dvakrát týdně dlouhodobě, v případě nedostatečného efektu a obtěžující vaginální suchosti a svědění, je vhodné poradit se o možnosti aplikace lokální estrogenové léčby s Vaším gynekologem. Dále pokračujte dle předchozích doporučení.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

14.12.2013

nespavost a kojení

Dobrý den,
kojím (5.měsíc) a mám problémy se spaním. Někdy mám problém večer usnout a jindy zase nemohu usnout po tom, když v noci vstanu k miminku ke kojení a přebalování. Vzhledem k tomu, že mám kromě miminka ještě další 2 děti,nemohu spánek většinou dohnat ani přes den a jsem už opravdu hodně unavená. Je to takový začarovaný kruh, vím, že bych se potřebovala vyspat, a tím jsem před spaním ve stresu a usíná se mi hůř. Je nějaký lék (nejlépe přírodní) který bych mohla při kojení užívat, aby se mi spánek zlepšil?
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

při kojení lze užívat při lehčích poruchách spánku meduňkový čaj, dále kombinované homeopatické přípravky Sedalia sirup nebo Sedatif tablety v kombinaci s hořčíkem, který působí zklidnění nervové soustavy (např. léčivý přípravek Magne B6).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

12.12.2013

Kartička

Dobrý den,
jak mohu získat kartičku do Vašeho obchodu?
Kupuji u Vás přes Internet.
Děkuji
Richter

Dobrý den,

 

věrnostní kartička se vztahuje jen na nákupy v lékárně, t.j. v kamenné lékárně v Brně. Při Vaší návštěvě Vám ji vystavíme, nevztahuje se však na nákupy přez internet.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

11.12.2013

prechod

a jak dlouho ty cipky mam brat cetla jsem deset dnu nekde jinde dvacet dnu a potom jednou tydne nevim jim sarapis

Dobrý den,

 

čípky Feminella hyalosoft se zavádí optimálně dvakrát týdně dlouhodobě, v případě nedostatečného efektu a obtěžující vaginální suchosti a svědění, je vhodné poradit se o možnosti aplikace lokální estrogenové léčby s Vaším gynekologem. Dále pokračujte dle předchozích doporučení.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

07.12.2013

prechod

dobry den dekuji za odpoved takze jsem si koupila cipky Hyalosoht delaji mi dobře ,ale poštevacekje pořad trochu zarudly sarapis jsem zacala brat tak co dal prosim

Dobrý den,

 

pokračujte v užívání přípravku Sarapis, jeho efekt nastupuje postupně a je potřeba brát několik měsíců, dále kombinujte s čípky Hyalosoft a přípravky intimní hygieny. Pokud potíže neustoupí, obraťte se znovu na Vašeho gynekologa.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

07.12.2013

Spermicidy

Chtěla jsem se zeptat, jestli můžu používat spermcidy ve formě krému pří končíci slabé menstruaci. Je to možné? Nebo se tím nějak snižuje účinnost?

Dobrý den,

 

dostupný spermicidní gel nebo globule Pharmatex jsou spolehlivou ochranou v jakékoliv části menstruačního cyklu.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

04.12.2013

stydke pysky pretala jsem brat

prestala jsem brat kortigody a zase zacalo to belmo kolem pysku ted nevim co dal na umivani zlepsilo a fungicidin ale to bile okolo damvse zto aby se to zlepsilo mam pritele achci sexualne it jeste poradte jedno od vas mi uz pomaha

Dobrý den,

 

pokračujte v užívání přípravku Sarapis, jeho efekt nastupuje postupně a je potřeba brát několik měsíců, dále kombinujte s čípky Hyalosoft a přípravky intimní hygieny. Pokud potíže neustoupí, obraťte se znovu na Vašeho gynekologa.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

02.12.2013

genitalie

prestala jsem brat pimafucort 14 dni klid a opet svedeni fungicidin nezabira pysky jsou svetle aj u vchodu uz su v prechode a jeste se mne zda ze zacinam byt podelsi dobe milovani sucha poradte co dal at muu jit za svym gynekologem a poradit se mast nechci brat ale dneska jsem si ji dala dost to svedilo dost postevacek nebo zmenit doktora jak je mozne ze vam napise mast na pul roku kdyz tam pisi nejdele 14 dni prosim poradte nechci neco zanedbat

Dobrý den,

 

doporučuji na opakující se kvasinkové infekce se svěděním přípravek FemiVaxinum Neo, který má velice dobrý efekt právě při častých recidivách onemocnění. Problémy způsobené menopauzou souvisí s poklesem estrogenů a jejich řešení je spíše v rukou lékaře. Z volně prodejných přípravků jsem již zmiňovala čípky Feminella Hyalosoft, které řeší potíže s vaginální suchostí při hormonálních změnách. Existuje dále celá řada potravinových doplňků, které obsahují přírodní fytoestrogeny a pomáhají předcházet hormonální nerovnováze (např. Sarapis soja, GS Merilin aj.). Při nedostatečné vlhkosti při pohlavním styku jsou vhodné silikonové lubrikační gely (např. Doer medical silk aj.).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

21.11.2013

vypadávání vlasů

Dobrý den, ráda bych požádala o doporučení doplňku stravy / vitamínů vhodného pro můj problém: nadměrné vypadávání vlasů. Zvýšené vypadávání vlasů zhruba od září, v říjnu a nyní v listopadu návštěva odborného lékaře, z krve nebyla příčina vypadávání zjištěna (železo, zinek i štítná žláza v pořádku). Takže pravděpodobně stres, možná nevědomá chyba ve výživě / jednostrannost (od května jsem se snažila zhubnout, což se podařilo - za 5 měsíců cca 8 kg pouze úpravou stravy bez pohybu). Od lékaře na vypadávání vlasů Alpicort a Neocapil, sama od září beru Revalid, se kterým mám zkušenosti, ale tentokrát příliš nezabral, v podstatě bez efektu. Od včerejška jsem přidala Biosil Plus (ale nevím, jak to dopadne, vadí mi umělé sladidlo v něm obsažené). Proto bych potřebovala doporučit něco dalšího, čím bych mohla doplnit Revalid na dlouhodobější užívání (ideálně bez umělých sladidel) - panthenol, biotin, ... ?? Předem děkuji za odpověď, Vašková

Dobrý den,

 

doporučuji pokračovat v užívání přípravku Revalid i Biosil, tyto potravinové doplňky je nutné užívat několik měsíců. Dále by bylo vhodné zkombinovat s multivitamínovým přípravkem (např. Centrum AZ, Supradyn aj.) a dostatkem čerstvých potravin v rámci diety. Z lokálních kosmetických přípravků ovlivňujících tzv. reakční vypadávání vlasů (roční období, stres, nevyvážená strava) byla prokázána účinnost např. u ampulí Vichy dercos Aminexil nebo Ducray Anastim. Všechny tyto postupy lze zkombinovat s aplikací přípravku Neocapil.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

17.11.2013

Saframyl a třezalkový čaj

Dobrý den,
chci se zeptat, když budu užívat Saframyl, zda k tomu mohu pít 2x denně (ráno a večer) třezalkový čaj.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

tato kombinace se vzhledem k podobným mechanizmům účinku nedoporučuje.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.11.2013

stydke pysky

Děkuji za odpoved a myslite ze mam pokracovat dale s masti pumafucortem nebo jen uz fungicidem ja z hormonu maam dost obavy napsala mi mast na dva mesice muze se to?tu Feminelu na to se podivam ale ja e vnitr nemam zadne problemy tak co dal

Dobrý den,

 

mast Pimafucort se používá nejdéle 14 dnů, delší aplikace se nedoporučuje z důvodu obsahu kortikoidu. Pokud jsou Vaše problémy pouze zevní, doporučuji při opakujících se potížích používat přípravky pro intimní hygienu jako prevenci kvasinkových infekcí (např. Lactacyd emulze, Saforelle gel aj.), při intenzivnějším svědění mast Fungicidin. O hormonální lokální terapii se poraďte se svým gynekologem.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

11.11.2013

genitalie

dobry den,zacal mi svedit genitalie a sem tam prasklinka mam veskere vysetreni vysledky dobre pani doktorka ze mne ubylo hormonu a mam mastpimafucort svedeni prestalo ale nevim co to udela dal po sexu pysky natecou a jeste ma svetlejsi kuzi stydkych pysku dekuji za odpoved mam 57 let zacalo mi to rozchodem s pritelem ale ted se vratil a mam obavy co udela sex

Dobrý den,

 

pokud se jedná o věkem podmíněný úbytek hormonů a suchost a svědění sliznic, existuje lokální hormonální léčba ve formě topických přípravků vázaných na lékařský předpis. Poraďte se o této možnosti se svým gynekologem. Z volně prodejných přípravků doporučuji prasklinky přeléčit mastí Fungicidin 2krát denně a na zvlhčení vaginální sliznice a zmírnění vaginální atrofie globule Feminella Hyalosoft.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

04.11.2013

vysoký krevní tlak

dobrý den, již 30 let beru na vysoký tlak trimepranol, který v současné době má ukončenou výrobu, na tlak se najde náhrada, ale zklidňoval mi i srdeční činnost, občas se mi stane, že se mi srdíčko rozeběhne moc rychle, prý je to psychického rázu, proto se ptám na nějaký produkt byť i bylinný na zklidnění srdeční činnosti, moc děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

existují adekvátní náhrady za účinnou látku trimepranol, z velice často předepisovaných na arteriální hypertenzi a tachyarytmii je např. Betaloc, Concor, Sectral a spoustu dalších léků, které působí na oba symptomy. O nejvhodnější alternativě rozhodne Váš lékař. Všechny léky ovlivňující srdeční činnost jsou vázány na lékařský předpis, z volně prodejných doplňků můžete užívat bylinné čaje nebo tablety působící psychické zklidnění v případě, že jsou Vaše potíže psychosomatického původu. Doporučuji např. Anti-stress tablety, Hypnox StressPro, Megafyt nervová čajová směs aj.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

01.11.2013

Kombinace léku

Dobrý den, přes 10.let používám antidepresiva momentálně Argofan 150SR a někde jsem četl že se tento lék nesmí kombinovat s léky na bolest. Chtěl bych se zeptat jaké léky např. na bolest hlavy mohu používat. Děkuji

Dobrý den,

 

není vhodné kombinovat Argofan s analgetiky obsahujícími tramadol, protože existuje zvýšené riziko vzniku serotoninového syndromu. Tyto léky jsou však vázány pouze na lékařský předpis. Dále existuje při užívání Argofanu teoretické riziko vzniku krvácení, tento nežádoucí účinek je však velmi vzácný. Přesto by bylo vhodné neužívat analgetika, která mají také riziko tohoto nežádoucího účinku, z volně prodejných léků se jedná zejména o ibuprofen (např. Ibalgin, Brufen), kyselinu acetylsalicylovou (např. Aspirin, Acylpyrin) nebo naproxen (Nalgesin S). Za zcela bezpečná analgetika lze v tomto případě považovat paracetamol (např. Paralen, Panadol), Ataralgin, Saridon nebo Valetol.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.10.2013

Tejpování

Dobrý den, před 5-ti týdny jsem si o obrubník zvrtla kotník (natažené vazy). Od fyzioterapeutky mi bylo doporučeno zakoupení tejpovací pásky. Ráda bych se zeptala, zda je mezi páskami nějaký rozdíl, propřípadě, která z vašich nabízených tejp je nejvhodnější pro fixaci kotníku.

Děkuji za odpověď

Čapková

Dobrý den,

 

k dlouhodobé fixaci pomocí tejpovací pásky při běžných aktivitách se doporučují tzv. kinezio tejpy (např. kinezio tejp ARES), které jsou vyrobeny z bavlny, propouští vzduch a vlhkost a jsou hypoalergenní. Tyto jejich vlastnosti umožňují několikadenní nošení. Ke krátkodobé fixaci kloubů, šlach a svalů při vysoké námaze (zejména při sportovních aktivitách) se potom používají klasické neelastické tejpovací fixační pásky (např. tejpovací páska KinesioMAX neelastická).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

21.10.2013

kombinace leku

Dobrý den dostala jsem od neurologa lek MELOCOX 15 mg 1 x denně ráno ale vůbec nezabíra a bolesti mám pořád,je možné aspoň na noc užít lék proti bolesti např. aulin? děkuji s pozdravem H.S.

Dobrý den,

 

není vhodné kombinovat léky ze skupiny tzv. nesteroidních antiflogistik, do které oba výše uvedené léky patří, z důvodu zvýšení nežádoucích účinků. Doporučuji zkombinovat lék Melocox s lokálně působícími přípravky proti bolesti a zánětu (např. Voltaren forte gel aj.), dále analgetický účinek zvyšuje současné užívání magnesia (např. Magne B6 forte tbl.) nebo krátkodobě guaifenesinu (Guajacuran tbl.). V případě, že tyto postupy nepovedou k úlevě, existují další možnosti kombinační léčby pod dohledem lékaře (v případě neuropatické bolesti se např. často předepisuje Neurontin tbl), nezvladatelnou bolest je možno řešit opioidními analgetiky.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

03.10.2013

léčba kloubů

Zdravím,je rozdíl a popř.jaký mezi těmito dvěma produkty:HyalOne 60mg/4ml a SynviscOne 48mg/6ml?Myslím v charakteristice,použití.díky






Dobrý den,

oba přípravky se používají jako náhrada synoviální tekutiny a je určen pro pacienty postižené degenerativními změnami kloubů (osteoartóza). Mají podobné složení, tzn. obsahují deriváty kyseliny hyaluronové, která je přirozenou součástí tkání. Podání je intraartikulární a patří výhradně do rukou zkušeného odborníka, který Vám také doporučí konkrétní přípravek na základě diagnózy. Další volbou mohou být také ampule Guna MD (např. MD-Knee)

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

02.10.2013

Sterilizace Avent VIA jídelní sady

Dobrý den, zakoupila jsem si Avent VIA sadu na krmení http://www.samoleceni.cz/2639715/avent-via-jidelni-sada-20ks-poharku-s-vicky-lzicka a ráda bych se zeptala, jak mohu kelímky a hlavně modrá víčka a lžičku sterilizovat - nemám parní sterilizátor ani sterilizátor do mikrovlné trouby, takže mě zajímá pouze sterilizace ve vařící vodě (5 minut?) - je možné kelímky, víčka a lžičku sterilizovat vařením v hrnci s vodou po dobu 5 minut?

Děkuji za odpověď.

Štroblová

Dobrý den, dle návodu výrobce je sterilizace možná. Vzhledem k věku dítěte a správnému budování imunity doporučujeme sterilizovat pouze v případě uchovávání potravy. Na běžné použití stačí lžičku nebo pohárky vypláchnout vařící vodou.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

18.09.2013

Kapky na bolest v krku

Dobrý den, je mi 19 let (meřim163cm a vážim 52kg)a chci se zeptat, omylem jsem vypila kapicky na kloktani v krku ,nevim jak se jmenovaly,ale byli hodne peprmentové. Na lahvicce bylo napsano nepoužívejte vnitřně,ale ja si toho bohužel nevsimla a asi 15 kapicek s vodou vypila, mohou se dostavit nejake potiže ? Měla bych vyhledat lékařskou pomoc? Zatím až na mírné bolesti žaludku mi nic není.
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

v tomto případě bych se neznepokojovala. I když jsou kapky pouze k vnějšímu použití, může při kloktání k minimálnímu užití dojít a 15 kapek je relativně malé množství. Pokud nemáte jiné potíže, není návštěva lékaře nutná.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

19.08.2013

zubní náhrada

Dobrý den, nevím zda se mohu na vaši poradnu a tým lékařů obrátit i s otázkou týkající se horní zubní náhrady. Přesto zkusím položit otázku, zda je možné, aby zhotovená náhrada nedržela /resp.vydržela pouze krátce/ i při použití fixač. krémů, či prášků s odkazem, že se s tím nedá nic dělat, pokud je patro "příliš rovné". Má někt. z lékařů na tuto inf. jiný názor??? Děkuji za jakoukoliv informaci. J.S.

Dobrý den,

 

je prakticky nemožné odpovědět relevantně Váš dotaz na dálku. Jsou možné obě varianty, t.j. protéza je nesprávně zhotovená a proto nedrží, ale také se mohou vyskytovat výrazné změny na sliznice patra a dásní, které znemožňují správné přilnutí protézy. Z Vašeho dotazu bohužel není zřejmé, o jaký typ protézy se jedná. Obvykle protézy, které obepínají celý zbytek dásní, drží lépe než částečné protézy. Krémy poskytují obvykle lepší fixaci než prášky, u obou typů však může problém spočívat ve vyplavování slinami. V tomto případě je pak možné doporučit speciální fixační podložky Protefix, jak pro horní čelist, tak pro dolní čelist. S podložkami se sice o něco hůře než s krémy manipuluje, sliny je ale nevyplavují.

Pokud nic z toho nepomáhá, stále častěji bývá doporučované zavedení alespoň 2 zubních implantátů do čelisti, ke kterým je možno protézu připevnit speciálními nacvakávacími "patentkami" zapuštěnými do těla náhrady. Protéza se pak dá normálně každý den vyjímat z úst, ale díky implantátům drží při běžném používání zcela pevné. O této možnosti se informujte u svého stomatologa, jedná se v současnosti už o relativně rozšířené řešení, které ani není moc operačně náročné. Bohužel obvykle není hrazen pojišťovnou, to ale většinou platí u všech kvalitnějších stomagologických zákroků.

Další možností je zhotovení slizniční plochy protézy ze speciálních měkkých materiálů (silikon nebo pryskyřice), které vytváří mnohem lépe než tvrdé materiály podtlak. Takové protézy jsou mnohem šetrnější k dásním a patru, ale zatím nejsou standardně rozšířené. Jejich zhotovení nevykonávají všechna pracoviště.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

18.08.2013

Jak nakoupit s poukazem na léčebnou pomůcku

Jakým způsobem se provádí nákup s poukazem na léčebnou pomůcku od lékaře?

Dobrý den,

 

výdej zdravotních potřeb na poukaz je možný v lékarně nebo ve zdravotnických potřebách, přičemž v lékárně většina zdravotních pomůcek nebývá skladem a zboží se objednává zpravidla do druhého dne. Platnost poukazu je 1 měsíc od data vystavení u lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

15.08.2013

antidepresiva Remood 20 a Saframyl

Dobrý den, po devíti letech braní remoodu kvůli záchvatům úzkosti nyní beru polovinu tablety Remoodu 20, po dohodě s paní doktorkou dál snižovat nebudeme, čeká mě nástup do nového zaměstnání a mám strach že se úzkosti znovu objeví, chtěla bych si koupit Saframyl, ale potřebuji radu, zda mohu zaráz užívat Remood a Saframyl, nebo zda mi poradíte něco jiného.Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

vzhledem k tomu, že účinné látky tryptofan a vitamín B6 přípravku Saframyl ovlivňují vznik serotoninu a obsahové látky obsaženého šafránu potencují ještě jeho účinek, není kombinace s ostatními antidepresivy vhodná z důvodu nárustu nežádoucích účinků, které mohou vyústit až do vzniku tzv. serotoninové krize, což je velice nebezpečný stav. Dle mého názoru by bylo vhodnější snížení dávky na půl tablety léčivého přípravku Remood zahájit až po stabilizaci v novém zaměstnání a eventuelně po nějaké době přejít na užívání pouze přípravku Saframyl.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

23.07.2013

břicho

Dobrý Den,
Chtěla bych se zeptat udělala se mi pod pupíkem pigmentová čára od pupíku až ke stydké kosti všichni říkali že jsem vtom tak jsem šla k doktorce a nejsem tak proč se mi tam udělala když se prý dělá jen těhotným ? Děkuji předem za odpověd týna

Dobrý den,

může se jednat o hyperpigmentaci kůže v důsledku změny hladin hormonů. Neuvádíte, kolik Vám je let, zda berete nějaké léky, jestli jste například nezměnila antikoncepci atd. S jistotou Vám příčinu sdělí Váš ošetřující lékař - gynekolog, popř. dermatolog.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

22.07.2013

pomoc mému synovy při nadměrnému stresu

Dobrý den, jsem matka 30tiletého syna,velice úspěšného ve svém zaměstnání./ing.IT/.Je ženatý,zatím bezdětný.V poslední době/asi 2 roky/ je nadměrně neurotický,abnormálně výbušný,přecitlivělý,vše ho vykolejí do nepříčetnosti. Jinak je hodný.Slibuje,že vše bude dobré,ale to slýchám stále.Mám o něj strach.Co by jste mi prosím pro něj poradili?

Dobrý den,

 

v tomto případě je potřeba se zamyslet, jestli je příčinou těchto potíží nadměrná zátěž v zaměstnání, a pokud vznik těchto potíží není vyvolán vnější stresovou situací, poradit se s odborníkem. V opačném případě je nutné zařadit do životního stylu více odpočinkových a relaxačních aktivt, věnovat se koníčkům a snažit se snížit pracovní vytížení. Z volně prodejných přípravků Vám na zvládnutí akutních neurotických stavů můžu doporučit např. Novo-Passit kapky nebo Anti-Stress tablety.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

14.07.2013

krev v moči

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na jeden problém ohledně krve v moči.Vzhledem k tomu,že se jedná asi o nějaké jen malé množství a nejde rozpoznat vizuálně,přišlo se na to při náhodné prohlídce u doktora.(v rámci prohlídky u zaměstnavatele).Podle testovacího proužku tam prostě nějaké množství je.Bylo mi doporučeno preventivně navštíví svého lékaře.Vzhledem k tomu,že se to nijak neprojevuje a nemám s tím žádné problémy tak mi to nedalo a koupil sem si u vás testovací proužky na zjištění krve v moči(Hemo Phan) .Nevím co si o tom myslet.Při prvním testu bylo vše ok(asi týden po zjištění).Při dalším za pár dní už tam zase nějaký náznak je.Je to sice jen minimální podle barevné stupnice ale je.A moje otázka zní:Je to nějak ovlivněno i jinými faktory,než jen vyloženě nějakou infekcí nebo nějakým jiným problémem spojeným s močovým ústrojím?Předem Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

nejčastější příčinou krve v moči jsou záněty močových cest, prostaty, močové kameny, ale i např. nežádoucí účinky některých léků (např. Aspirin, Warfarin aj.). Doporučuji test zopakovat v rozmezí několika dnů a v případě opakovaně zjištěného pozitivního výsledku opět navštívit lékaře k dalšímu vyšetření. Zakoupený test je pouze orientační a není vyloučena možnost falešně pozitivního nebo falešně negativního výsledku.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

15.06.2013

Operace skoliozy

Dobrý den,
Jsem po operaci skoliózy, takže mám podél páteře 2 titanové tyče. Již od operace jsem se zdravil rychleji než ostatní. Dnes je to zhruba 4 měsíce a chtěl bych vědět, jestli bych mohl zlehka začít jezdit na kole nebo plavat. V nemocnici mi tamní fyzioterapeutka řekla, že plavání až po 6 měsících a kolo až po roce. Jenže mě taky řekla že 5 měsíců nevydržím sedět déle než 4 hodiny a já ve škole zvládám bez problému sedět klidně osm hodin. Už sem zkoušel jezdit zlehka na kole, jde to. Moje otázka tedy je, zda bych mohl začít pomalu jezdit, jestli to není nebezpečné. Bude krásné léto a já nechci jen sedět doma. Je mi 17 let, 180 cm váha 50 kg. Předem děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

 

ve Vašem případě bych se řídila doporučením lékaře a fyzioterapeuta a rekonvalescenci neuspěchala, dle mého názoru je kolo absolutně nevhodné kvůli otřesům nebo případným pádům.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

06.06.2013

MAM Kousátko Bite & Relax Fáze 2 od 4měsíců

Dobrý den, ráda bych se zeptala na sterilizování tohoto kousátka od firmy MAM, které jsem si u Vás zakoupila - http://www.samoleceni.cz/2754282/mam-kousatko-bite-relax-faze-2-od-4mesicu Je možné ho sterilizovat klasickým způsobem vařením po dobu 5 minut v hrnci s vodou? A je možné toto opakovat třeba jednou za 2 dny, tj. dělat to často? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

Vámi zakoupené kousátko lze sterilizovat varem. Podrobný popis je přímo u výrobku MAM Kousátko Bite Intervaly 2-denní jsou vyhovující a určitě je můžete přizpůsobit okamžitým potřebám a situacím. Z důvodu budování a posilování obranyschopnosti dítěte doporučuji méně častou steilizaci, kterou nahradíte pouze oplachováním vařící vodou.

S pozdravem

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

 

29.05.2013

Leky v tehotenstvi - nevedela jsem o nem

Dobry den,
pred tydnem jsem se dozvedela, ze jsem v 7-8 TT. Je mi 45 let a lecila jsem se 12 let pro neplodnost. Myslela jsem, ze jde o prechod - ale jsem tehotna. Problem je - ze jsem v tech 8 tydnech - kdy jsem o tehotenstvi netušila - prodelala zanet dutin a zanet prudusek se silnym kaslem a teplotami. Brala jsem nekolikrat Brufen na bolest, dále cca 4 dny Coldrex, take kapky do nosu Nasivin, Clarinase pro uvlneni dutin, ACC na kasel a hlavne DVOJE antibiotika. Duomox 1000 a Xorimax 500. Jsem z toho nestastna. Miminko bychom chteli - jen nevim - samozrejme krome vsech rizik, ktere ssebou nese muj vysoky vek - zda uvedeny vycet leku, zasadne ovlivni vyvoj plodu. Prosim o Vas nazor.
Dekuji
I.H.

Dobrý den,

 

užívání zmíněných léčivých přípravků se pochopitelně nedá doporučit a bylo by vhodnější se jejich užívání po dobu těhotenství vyhnout. Na druhou stranu není ani u jedné účinné látky prokázán teratogenní účinek, antibiotikum Duomox se naopak v těhotenství v nezbytných případech podává. Celou medikaci sdělte Vašemu gynekologovi, aby Vás případně více sledoval, nemějte však zbytečné obavy, k podobným případů dochází často a rodí se naprosto zdravé děti.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

24.05.2013

objednávka

Prosím objednat 3 ks Indulony na komáry - repelentní.
Děkuji Alice Soumelidu

Dobrý den,

 

Indulona repelentní není momentálně dostupná u žádného dodavatele. Sledujte prosím naše stránky www.samoleceni.cz, kde zjistíte aktuální informace o dostupnosti jednotlivých přípravků.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

06.05.2013

Salmonelas enteritidis 5 měsíců pozitivní

Dobrý den, patnáctiletý syn je alergik a má sníženou imunitu. Krom jiného je dlouhodobě léčen co 3 týdny Igamplia Grifols 5 ml. Koncem loňského roku prodělal salmonelu a ve výtěru ji má dosud. Protože ho poslední dobou často bolelo břicho, dostal na užívání MeteoSpasmyl a byla mu doporučena probiotika. Můžete mně, prosím, poradit, která jsou účinná? Vyzkoušeli jsme jich mnoho, ale zlepšení žádné. Moc děkuji a zdravím

Dobrý den,

 

doporučila bych Vám léčivý přípravek ze skupiny střevních eubiotik Enterol kapsle, který má schopnost vázat střevní patogeny, stabilizovat střevní mikroflóru a zvyšovat nespecifickou imunitu střevního traktu. Se stejným složením je dostupný potravinový doplněk Probio Restart, který je dostupný i ve větším balení. Velice dobrou zkušenost dále máme s přípravkem Synbio, který obsahuje komplex probiotik a prebiotik a dále imunomodulační imunoglukan. Synbio komplexně ovlivňuje rovnováhu střevní mikroflóry a zároveň posiluje imunitní systém.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

24.04.2013

Vincentka sirup a kojení

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda Vincentka SIRUP je vhodný v době KOJENÍ (vím, že v těhotenství vhodný je, ale nevím, zda i v době kojení). Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

Vincentka sirup lze užívat v těhotenství i při kojení, nedochází k přestupu ani přes placentu ani do mateřského mléka.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

23.04.2013

Bolest v lýtku

Dobrý den....Chtěla bych se zeptat...mojí mámu poslední 2 dny bolí levé lýtko..nemůže došlápnout na nohu, ikdyž má nohu v klidu tak jí to bolí, navíc se jí pod kůží utvořila boulička...(bohužel do toho má ještě křečové žíly...je starší žena..) Snažím se jí vyhnat k doktorce, aby jí poradila co s tím, jenže mojí mámu jen tak k doktorovy někdo nevyžene...hrozně se bojím, že by boulička pod kůží mohla znamenat rakovinu, nebo nějaké hodně vážné onemocnění....prosím mohli by jste mi poradit, jestli je to akutní, nebo jestli se to rozchodí... ????

Dobrý den,

 

není možné určit diagnózu virtuálně, příčin popisovaného problému může být více. Pokud pacientka trpí na křečové žíly, je možné, že je boulička tohoto původu, dále se může jednat o hematom, tukovou bulku, absces, poškození svalu nebo úponu aj. Vzhledem k přetrvávající klidové bolesti, nemůžu než doporučit návštěvu lékaře, do té doby aplikujte nějaký protizánětlivý analgetický přípravek (např. Ibalgin krém, Aulin gel, Emoxen gel aj.).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

17.04.2013

Hyal-Drop

Dobrý den, je možné používání přípravku Hyal-Drop během kojení? Děkuji.

http://www.samoleceni.cz/4049649000060/hyal-drop-multi-ocni-kapky-10ml

Dobrý den,

 

lokální aplikace kapek Hyal-Drop s obsahem kyseliny hyaluronové není kontraindikována ani v těhotenství ani při kojení.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.04.2013

Glukometr

Pro zjišťování cukru v krvi používáme japonský přístroj GT-1640 (výrobce ARKRAY Japonsko), testovací proužky nám však již došly a nemůžeme za ně sehnat adekvátní náhradu. Pomůžete nám?
Děkuji za odpověď JM

Dobrý den,

 

tento typ testovacích proužků nemáme bohužel v naší nabídce, doporučuji tedy obrátit se přímo na výrobce těchto glukometrů.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

09.04.2013

klíšťové encefalitidy

Dobrý den můžu se nechat očkovat proti klíšťové encefalitidy i když beru Warfarin 5.Já jsem mělá v půl roce Zánět mozkových blán od klíštěte můžu tu nemoc zase dostat nebo ne děkují za odpověď Libuše

Dobrý den,

 

užívání Warfarinu není kontraindikací pro očkování proti klíšťové encefalitidě a nehrozí riziko vzájemného ovlivnění léčiva a vakcíny. Imunita proti viru klíšťové encefalitidy vzniká při setkání s virem, není však trvalá a postupem času slábne.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

06.04.2013

Dotaz navíc k Smecta a Enterol

omlouvám se, ale nepochopila jsem pojem: Smectu potom 3x1 sáček

Dobrý den,

 

užívejte současně Enterol 2x2 kapsle a Smectu 3x1 sáček v rozestupu alespoň 2 hodiny do odeznění akutních příznaků, Enterol můžete dále užívat po odeznění průjmu v dávkování 1x1 kapsle.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

06.04.2013

Smecta a Enterol

Dobrý den, mám důležitý dotaz, doufám že mi brzy odpovíte, mám hodně velký průjem, už 4 dny, a nevím jak se ho už zbavit...jím suché rohlíky, nebo černé celozrnné housky, piji teplý černý čaj...nic jiného nepiji a nejím...byla jsem u své lékařky a předepsala mi Enterol, který se bere 2kapsle 2x denně, brala jsem je poprvé včera tj. 4 kapsle mám snězené, a dnes jsem si brala další 2 kapsle, jenže mi přítel doporučil že Smecta dobře proti průjmu pomáhá, tak mi dal na zkoušku jeden balíček smecty, ať ho zkusím, jenže já nevím, jestli si můžu vzít smectu, ají Enterol... Prosím poraďte mi, DĚKUJI.
(je mi 16 let)

Dobrý den,

 

pokud je účinek Enterolu nedostačující, můžete kombinovat se Smectou. Doporučuji Enterol dále užívat v dávkování 2x2 tablety, Smectu potom 3x1 sáček v odstupu od Enterolu 2 hodiny. Nadále dodržujte dietní opatření, celozrnnému pečivu se raději vyhněte a dbejte na dostatečný příjem tekutin a minerálů.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

22.03.2013

Warfarin a antibiotika Macmiror

Doktor Ginelog mi předepsal kvůli infekci antibiotika Macmiror ,já jsem zapoměla říct že beru warfarín.Teď nevim jestli na warfarin můžu brát Macmiror,v letáčku jsem se nic nedozvěděla Děkují za odpověď

Dobrý den,

 

tyto dva léky se navzájem neovlivňují, nemusíte mít žádné obavy.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

19.03.2013

vytok nebo inkontinence

začala jsem cvičit s trenérem a když dělam sklapovačky mam vytok nevim jesi je to moč nebo vytok .vytok nemivam a moč taky udržim každe rano beru tabletky activele hormony a od urologa vesi care5 mg nevim zda stim jit k lekaři

Dobrý den,

 

vzhledem k tomu, že se léčíte s hyperaktivním močovým měchýřem, dle mého názoru se bude jednat o únik moči při zvýšeném nitrobřišním tlaku při cvičení (tzv. stresová inkontinence). Existuje celá řada cviků na posílení svalů pánevního dna jako doplněk k Vaší terapii (např. Kegelovy cviky, časované močení). Doporučuji zaměřit se na posílení těchto svalů a zatím se vyhnout cvičení, které Vám tyto potíže způsobuje.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

12.03.2013

slovensko

dobry den tato stranka je vyborna a rada by som si nieco z tade poobiednavala len skoda ze sa to neda dorucit na slovenko nemohli by ste to nejak zmenit aby aj slovaci mohli si kupovat prosim vas?lebo u nas na slovensku som zatial nenasla ziadny test na hepatitidu c z krvy dakujem...

Dobrý den,

těší nás Vás upřímný zájem, ale bohužel z technických důvodů zatím na Slovensko zasílat objednávky nelze.

S pozdravem

Lékárna Samoléčení.cz

08.03.2013

piercing rtu

Dobry den mam piercing ve rtu uz tyden tetkom a mam kolem toho piercingu cerveno filovy (jaklo kdyz si ho po prve propichente a mate ho cervene ne a , ja uz ho mam tyden cistim si ho z stou vodou na cocky ale ja se bojim co to asi bude ??? cerveno fialovy u ty rany odpoveste me prosim na email gansterka123@seznam.cz dekuju cekam na odpoved a jestly byste chtely fotku muze byt

Dobrý den,

 

doporučuji aplikaci přípravku Hemagel, který urychluje hojení a regeneraci akutních i chronických ran. V případě, že nedojde k ústupu infekce, neváhejte navštívit svého lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

08.02.2013

dlouhodobé hnisání ucha po náušnicích

Dobrý den,
prosím o radu ohledně hnisání dírek po náušnicích v uchu. Měla jsem 3 dírky v řadě na jednom uchu dole v ušním lalůčku. Dírku kterou mám od malinka mám ještě obsazenou náušnicí a je bez problému. Ale před více jak 2 roky jsem přestala nosit náušnice ve zbývajících 2 dírkách a ty mi po celou dobu hnisají... tvoří se v obou z nich bouličky plné hnisu (obden vymačkávám) a vevnitř jakoby ještě bílá hmota. Když je mačkám tak mě pak bolí i hlava. Myslíte že je to normální, nebo by bylo lepší s tím někam zajít na vyčištění? a popřípadě kam - chirurgie? může to souviset s imunitou organismu, že se to sám nedokáže "vyřešit"? imunitu mám totiž asi ne úplně v pořádku... moc děkuji za radu, s pozdravem, Terka

Dobrý den,

 

postižené místo přetřete jedenkrát denně tenkou vrstvou hojivého gelu Hemagel. K posílení imunitního systému doporučuji volně prodejné Imunoglukan kapsle. Při přetrvávajících obtížích navštivte lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

04.02.2013

Svalová únava

Dobrý den, poslední dobou se mi projevuje zvýšená svalová únava i bolesti nohou i zad, mám i zhoršené prokrvení končetin. Užívám léky na vysoký krevní tlak Amlodipin Actavis 5mga Telmisartan-ratiopharm 80 mg. Na příbalovém letáku je mimo jiné uvedeno, že by mohly vyvolávat bolesti svalů,šlach a kloubů nebo zánět cév.
Mám sice artrozu v kyčli a trpím na bolesti zad , ale tato svalová únava a bolesti nohou se mi zvýraznily, tak nevím, jestli by to mohly zhoršit i tyto léky, které beru asi 3 měsíce. Nevím, jak postupovat adále a na koho se obrátit. Děkuji mnohokrát za radu.

Dobrý den,

 

jestliže se Vaše potíže výrazně zhoršily po nasazení antihypertenzivní léčby, měla by jste tento nežádoucí účinek konzultovat s Vaším lékařem. Léky působí velice selektivně  a popsané nežádoucí účinky jsou velice vzácné. Pokud pociťujete slabost, může se jednat spíše o nevhodnou dávku léčiv. Pokud je Váš tlak při medikaci spíše nižší, může docházet k ortostatické hypotenzi a svalové slabosti s možností pádů. Pokud je naopak i při medikaci tlak vyšší, může docházet k horšímu prokrvení na periferii. Doporučuji monitorování tlaku, konzultaci s lékařem, případně doplnit užíváním přípravku s obsahem hořčíku a komplexu vitamínu B, k dosažení lepšího prokrvení končetin doporučuji vyzkoušet potravinové doplňky obsahující extrakt Ginkgo biloba.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

30.01.2013

Problémi

Dobrý den chtěla bych se zeptat na mé příčiny nevím čím to je a nikdo mi stím jestě neporadil trapímě ty to příčiny :třepení rukou, bolesti hlavy, nevolnost, časté střidavé nalady,nechuť k sexu , mrzkost, divné pocity . Nevím čím to může být byla jsem v pořádku dokuď jsem nešla na operaci se slepím střevem od té doby mám ty to problémi nemůže to být tím že mi něco chybí vitamíny želo nebo něco takového Děkuji moc za radu :(

Dobrý den,

 

vyzkoušejte užívat několik týdnů vitamíny skupiny B v kombinaci s hořčíkem, případně doplňky stravy na posílení imunitního systému (např. Imunoglukan tablety). Dále pochopitelně dopučuji celkové vyšetření u lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

25.01.2013

Dlouhotrvající velmi bolestivá erekce-priapismus

Dobrý den.Již přibližně pět let se mi čas od času začalo stávat,že po ranním probuzení ,jsem vstal z erekcí,která byla nepříjemně bolestivá-velmi.Toho jsem se přes veškeré pokusy snažil zbavit,ale marně.Někdy erekce trvala celý den,někdy půl dne.S tímto se potýkám celou dobu nepravidelně.V posledních měsících se mi to ale stává čím dál tím častěji -př. ráno vstanu s erekcí-penis mě bolí-pálí.To už vím že je zle a erekce trvala přes noc.Takhle to přetrpím přibližně do třech hodin odpoledne,kdy erekce začne ustupovat a pomalu se vytratí.Dnes už to mám druhý den po sobě.Jinak s erekcí při sex.styku problémy nemám žádné-jako hodinky.Je mi jasné že se toto bude muset nějak léčit,ale jen bych chtěl vědět co si o tom myslíte a poradit,zda je problém řešitelný bez operativně.Rozhodně si nechci nechat řezat do penisu,to radši budu trpět dál.Děkuji za Váš čas a předem díky za odpověd. Poznámka- při erekci měký žalud

Dobrý den,

 

v tomto případě by jsem Vám doporučili co nejdřív vyhledat odborné urologické vyšetření - neléčený priapizmus vede k nezvratnému poškozování penisu a postupem času k totální strátě schopnosti erekce. Postup léčby pak závisí od zjištěných výsledků vyšetření, které zahrnují ultrazvukové zobrazovací vyšetření prokrvení penisu a vyšetření acido-bázických poměrů krve z penisu. Na základě zjištěných anatomických změn se pak volí vhodné rešení - může to být rešení injekční, kdy dochází injekcí částečnému ucpání nadměrného prívodu krve do penisu nebo operační - většinou se jedná o mikrooperační zákroky (např. punkce), konkrétní řešení ale může zvážit až lékař po vyšetření.

Co se týče měkkého žaludu, je to zcela charakteristický příznak tohoto onemocnění.

 

Určitě neváhejte a vyhledejte lékaře co nejdřív....

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

24.01.2013

chrápání

Dobrý den. Máme s manželkou větší problém , neboť skrze mé chrápání nemůže spát.
Máte nějaké odborné lékařské doporučení pro mnr abych neměl noční chrapot?
Děkuji Vám z apomoc
Evžen Pekárek

Dobrý den,

 

mohu Vám doporučit některé volně prodejné přípravky, které mohou mít při lehčím chrápání dobrý efekt. K oblíbeným přípravkům patří např. Adenol kapky, které zlepšují prokrvení a napětí tkání nosní a ústní sliznice nebo např. sprej Psst!, který zlepšuje průchodnost dýchacích cest. Pomocný efekt může mít dobře větraná místnost, chladnější vzduch v ložnici, dále omezení konzumace alkoholu před spánkem a případná redukce nadváhy. Pokud by tato opatření neměla efekt, existují speciální spánkové laboratoře, kde Vám doporučí další postup léčby.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

26.12.2012

neurologie

Prosím o jakoukoliv informaci k mému problému:
Měl jsem při adrenalinovém sportu otřes mozku,což se později projevilo formou epi.záchvatů.
Nejsem spokojen s léčením u před 9ti léty mnou vybranou lékařkou.Necítím jinak vůbec žádné problémy,žiji sportem a pohybem.Prosím touto cestou o napojení na nějakého pana nebo paní doktorku v tomto oboru. Moc děkuji Karel Sládek
Zatím nezodpovězeno
25.12.2012

Krev ve stolici

Dobrý večer, mám 31 let, měřím 165 a vážím 65 a více než rok a půl mám téměř vždy krev ve stolici, někdy i na papíře po utření. Stolici mám někdy pevnou a někdy jen taková voda,která je samá krev, většinou je tmavá. Mám obavu, aby to nebylo něco závažného. Na žádném vyšetření jsem ještě nebyl. Asi před rokem jsem se na to ptal doktora, a řekl že to bude asi prasklina, která se zacelí buď antibiotiky, nebo operativně. Ale na vyšetření jsem tehdy nešel. Už se to ale nedá snášet. Jinak jsem zdravý, žedné léky neberu. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

přítomnost krve ve stolici má mnoho příčin, nejčastěji se jedná o onemocnění hemeroidy, které při podráždění při stolici krvácí. K dalším příčínám patří nespecifické střevní záněty, přítomnost polypů nebo nádorová onemocnění zažívacího traktu. K vyloučení závažnějších příčin je nezbytné podstoupit kolonoskopické a ultrazvukové vyšetření na základě žádanky od praktického lékaře. Vzhledem k délce trvání Vašich problémů, bych odborné gastroenterologické vyšetření dále neodkládala.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

04.12.2012

koupě rašelinového nahřívacího polštářku do mikrovlnky

jak si mohu objednat, koupit a vyzvednout v lékárně Aesculap na Dornychu v Brně rašelinový nahřívací polštářek do mikrovlnky? Řekli mi tam, že si ho mám objednat přes samoléčení, já ho ale na vašem webu nenašla. Děkuji Eva Moosová

Dobrý den,

 

vyberte si druh, jaký potřebujete: http://www.samoleceni.cz/search?hledat=ra%C5%A1elinov%C3%BD&hledatOK.x=0&hledatOK.y=0

 

S pozdravem,

 

tým lékárny Samoléčení.cz

 

23.11.2012

Střevní flora při antibiotikách

Dobrý den
Jaký doplněk stravy (lék) je vhodné zvolit při dlouhodobém užívání (4 měsíce) antibiotik CIPLOX 500 - z důvodů ochrany zažívacího traktu. Laktobaciy? Probiotika? ........

Dobrý den,

 

při antibiotické léčbě je vhodné zvolit probiotika, která odolají působení antibiotik. Zde mohu doporučit velice účinný potravinový doplněk Probacin kapsle, nebo léčivý přípravek Enterol kapsle. Probiotika je vhodné užívat denně po celou délku antibiotické terapie zároveň s jídlem.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

 

 

13.11.2012

Erefit forte

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je Erefit forte i pro ženy a pokud ano, tak zda je možné ho užívat s léky na štítnou žlázu Euthyrox a hormonální antikoncepcí.
Děkuji za opodvěď

Dobrý den,

 

přípravek Erefit forte je určen pro muže, obsahuje extrakt mimo jiné z byliny Tribulus terrestris, která podporuje petenci, erekci, stabilizuje hladinu testosteronu a zvyšuje svalovou sílu. Pro ženy je k dispozici např. potravinový doplněk ArginMax forte pro ženy, jeho užívání je vhodné i při současné léčbě hypofunkce štítné žlázy i při užívání hormonální antikoncepce.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

08.11.2012

Leidenská mutace, akné

Dobrý den,

fakt, že je pro mne HA tabu jsem přijala relativně dávno a od záměru užívat ji upustím. Chtěla bych se přesto dozvědět, proč se (jak tvrdíte “aspirin zasahuje na zcela jiném místě než je porucha Leidenské mutace, takže zvýšené riziko trombózy aspirinem nelze vyvážit“) nedá kompenzovat zvýšená srážlivost krve způsobená touto mutací kys. acetylsalicylovou? Zajímá mě to, protože mi třeba při dlouhých cestách bylo doporučeno užívat Anopyrin, neboť KAS, jestli se nepletu, zabraňuje shlukování krevních destiček.

Měla jsem za to, že účinky KAS jsou dostačující pro prevenci trombózy. Takže jestli to chápu správně, snažíte se mi říci, že pro kombinaci Leiden. mutace + HA už dostačující nejsou? Mohl/a byste mi to prosím odborně vysvětlit?

Co se léčby akné týče, mohl/a byste mi doporučit nějaké medikamenty? Žádnou vysušující kosmetiku. Mám smíšenou pleť s ucpávajícími se póry a podkožními uzlinkami, zhoršující se podle fáze periody. Používám kosmetiku La Roche-Posay, která mi vcelku vyhovuje a jako doplněk stravy tablety – pivovarské kvasnice.

Dermatoložka mi jednou předepsala jakousi antibakteriální mastičku (pleť mi akorát podráždila a přesušila), navíc je podle mě vnější péče pouze mírněním projevů. Já jsem chtěla řešit příčinu – užíváním HA.

Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den,

 

zjednodušeně řečeno existují 2 typy trombů, jednak tromby na podkladě destičkovém, které vznikají v řečišti arteriálním a jednak tromby na podkladě fibrinovém, které vznikají zejména v řečišti venózním. K léčbě nebo prevenci těchto stavů existují velice zjednodušeně 2 typy léčiv. Arteriální tromby spíše ovlivňují tzv. antiagregancia (zde zmíněná k. acetylsalicylová, která brání shlukování destiček), venózní tromby spíše tzv. antikoagulancia, která ovlivňují koagulační systém. U Vaší nemoci dochází k nadměrné aktivitě faktoru 5 koagulačního systému, tudíž k. acetylsalicylová nemá efekt.

Léčba akné z hormonální nerovnováhy je obtížná, doporučila bych vyzkoušet kosmetiku Avene krém Cleanance, který přímo v pokožce redukuje vznik testosteronu. Zmíněná kosmetika má i kompletní čistící (Avene Cleanance čistící gel nebo pleťová voda)  a hydratační péči (Avene Hydrance krém) a hloukově čistící masku pro problematickou pleť (Avene Cleanance mask).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

05.11.2012

antikoncepce

Dobrý den, potřebovala bych se zeptat jestli se dá koupit antikoncepce bez předpisu a jestli je možné když mám antikoncepci na předpis na 3 měsíce jestli bych si místo ní mohla vzít jen na měsíc jestli to jde když na předpisu je napsané na 3 ale já potřebuji jen na 1 měsíc

Dobrý den,

 

antikoncepsi lze koupit jenom s receptem od lékaře. Pokud máte na předpisu balení na 3 měsíce, můžete si vzít i jenom balení na 1 měsíc.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

05.11.2012

doplněk stravy

Dobrý den,lékařka mi doporučila užívat neuromax forte.Můžu ho nahradit přípravkem B-komplex forte od firmy Generica?A v jakém dávkování?Děkuji

Dobrý den,

 

přípravek B-kompex Forte od společnosti Generica obsahuje přibližne 10x méně vitaminů skupiny B než předepsaný přípravek Neuromax Forte. Záměna proto není možná.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

04.11.2012

Dlouhá perioda

Dobrý den.
Stala se mi takováto věc.
Měla jsem mít pravidelnou periodu, jsem dostala to že s týdením spožděním je u mě relativně pravidelné. Po té co mi zkončila mi po 3 dnech klidu opět začla. Normálně mi perioda trvá 7 dní nyní obě trvají 10 dní ( každá 10 ) k tomu mě doprovází častá únava, deprese, střídání nálad a lehké křeče v břiše a v poslední době návali na zvracení. Nevítě čeho by to asi tak mohli být příznaky ?
Ještě informuji, že před první Periodou jsem byla nachlazená.
k doktorovi jsem zatím nezašla mám trochu strach, že by mi řekl ,že jsem opět těhotná, při prvním těh. jsem totiž měla ze začátku periodu.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

jelikož nemáme bližší informace o Vás (věk, váha, anamnéza, užívané léky), musíme Vám doporučit návštěvu gynekologa. Existuje mnoho příčin Vašeho současného stavu. V rámci samovyšetření po 5-7dnech od termínu předpokládané menstruace si můžete provést těhotenský test.

 

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

 

04.11.2012

léků na nervy

mam výsoký tlak a potíže s páteří ted se mi přidaly i nervy, na tlek mám capidin, mikardis, a na uvlolnění páteře enelbin retard. mohu užívat na nervY GS-ANXIOLAN NEBOSAFRAMIL NEBOMAGNOLIE FORTE nechci si zvykat na prášky na deprese , je mi 54 let a měla jsem teď velice těžké období, starala jsem se několik let o dědečka s demencí , teď je v domově ajá zůstala bez práce děkuji za odpověd

Dobrý den,

ve vašem případě doporučujeme na potlačení pocitu úzkosti, strachu a možná až depresivního stavu jednoznačně Saframyl, kterého účinek je ověřen klinickými studiemi.

http://www.samoleceni.cz/2468578/saframyl-tbl.28

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

03.11.2012

Leidenská mutace (heterozygot) + HA + kys. acetylsalicylová

Dobrý den,

trápí mne periodicky se zhoršující akné, proto docházím k závěru, že mi může pomoci už jedině HA. Vzhledem k tomu, že mi byla diagnostikována Leidenská mutace (heterozygot), je mi jasné, že se jedná o rizikovou kombinaci. Zajímá mne tedy, v jakých dávkách by bylo nutno užívat antikoagulancia – konkrétně aspirin, abych předešla tvorbě trombů, a zda-li tato dávka nezpůsobí překyselení žaludku, popř. jiné problémy spojené s dlouhodobým užíváním.

Bude mi 20 let, vážím 56 kg, při výšce 169 cm, občas si zasportuji, žádné léky neužívám.

Předem Vám velmi děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,

 

v tomto ohledu Vás musíme zklamat - aspirin zasahuje na zcela jiném místě než je porucha Leidenské mutace, takže zvýšené riziko trombózy aspirinem nelze vyvážit. Bude lepší, když přijmete fakt, že hormonální antikoncepce je pro Vás zapovězená. Nepíšete ovšem, co vše jste už v léčbě akné vyzkoušela a zda se léčíte u odborného lékaře - dermatologa. Současná dermatologie má pro léčbu akné řadu přípravků - jak pro lokální použití, tak pro celkové užívání, které se s Leidenskou mutací nevylučují. Pokud chcete podrobnější radu, zašlete nám odpovědi na výše uvedené otázky.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

29.10.2012

RE: žaludek

Paní Bekeniová, velice Vám děkuji za vaši odpověd. S pozdravem Marcela
Zatím nezodpovězeno
28.10.2012

žaludek

Děkuji za odpověd na průjem dotaz léky mi zabrali.Průjem odezněl a začal se mi v týdnu ozývat žaludek -tlak žaludku a občas jako křeč sevře to a zabolí pod pravým žebrem a ozývá se mi to i v zádech.Horečku nemám stalo se mi to 2 po jídle,ale nezvracím a chuť k jídlu mám ani průjem nemám.Cítím se dobře.Brala jsem delší dobu Ibalgin na problémy se zuby je možné,že mi žaludek podráždil.prosím Vás co bych si mohla použít na uklidnění myslím,že to je jen podrážděné snad nic vředy nebo jiné.Meduňkový čaj zatím piji.Užívám Milurit.Je pravda,že nyní mám dost stresu.děkuji a hezký den.Marcela 156-75-36l

Dobrý den,

 

dlouhodobé užívání léků na bolest a zánět může působit na zažívací trakt dráždivě, proto je zkuste nyní vysadit, případně užívat dávky co nejnižší a vždy po jídle. Vaše potíže by mohl mít na svědomí i podrážděný žlučník. Typické zhoršení po jídle spolu s bolestí v pravém podžebří by tomuto onemocnění odpovídalo. Doporučila bych lehkou dietu, vyhnout se živočišným tukům, smaženým pokrmům, alkoholu, čokoládě, případně před větším jídlem vyzkoušet buď Cholagol kapky nebo Febichol tablety. Na zklidnění můžete pokračovat v užívání Iberogast kapek 3x20 kapek.Pokud potíže neodezní během 2 týdnů, neváhejte navštívit lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

23.10.2012

Narkóza a rýma

Dobrý den,
je mi 31 let a pozítří me čeká gynek.operace (podezření na endometriozu)která mi byla odložena o týden z důvodu mírného nachlazení. Chřipku jsem neměla ,ale vzhledem k mému povolání učitelky, jsem byla týden doma v pracovní neschopnosti. Cítím se dobře, ale občas mě přes den přepadne ucpaný nos. Pan doktor mě řekl, ať si kapu sanorin (kapu si 3x denně jednu kapku) Chci se zeptat, kdy naposledy před operací si mohu kápnout? Myslím si, že mě hodně ovlivňuje i psychika. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

nosní kapky obsahují účinnou látku, která se může při systémovém vstřebání projevit zvýšením krevního tlaku, což nemusí být žádoucí během narkózy. Systémové vstřebání je však minimální a účinek kapek přetrvává pouze 6 hodin, není tedy problém kapky používat ani den před operací.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

18.10.2012

břicho

Dobrý den,můj přítel (50)má v poslední době (asi 1měs.) bolesti břicha a jednom místě-nejde mu to do okolí. Vlevo pod pupíkem. Nic si nenahmatá,ale když se ohne,jakoby mu v tom místě něco překáželo. Můžete mi ,prosím,poradit? Předem děkuji.S.H.

Dobrý den,

 

sex bez ejakulace není nic nenormálního, pokud máte pohlavní styk denně, nemusí být vždy dostatek času k vyzrání nových spermií a tvorbě ejakulátu. Na  druhou starnu uvádíte, že má partner nezvyklé bolesti v oblasti břicha. Mohlo by se jednat v kombinaci s poruchou tvorby ejakulátu např. o onemocnění prostaty nebo infekci močových cest, pochopitelně při přetrvávajících potížích nutno vyšetřit u lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

18.10.2012

sex

Dobrý den,můj přítel je mimořádně sexuálně zdatný na svůj věk (50),ale nedávno se mu stalo,že při vyvrcholení nevyšla z penisu ani kapka spermatu. Oba nás to vylekalo. Můžete mi říct,zda to není vážné? Milujeme se téměř denně. Předem děkuji za odpověď. S.H.

Dobrý den,

 

sex bez ejakulace není nic nenormálního, pokud máte pohlavní styk denně, nemusí být vždy dostatek času k vyzrání nových spermií a tvorbě ejakulátu. Na  druhou starnu uvádíte, že má partner nezvyklé bolesti v oblasti břicha. Mohlo by se jednat v kombinaci s poruchou tvorby ejakulátu např. o onemocnění prostaty nebo infekci močových cest, pochopitelně při přetrvávajících potížích nutno vyšetřit u lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

17.10.2012

Průjem

Prosím o radu.V pondělí jsem dostala průjem a bylo mi špatně od žaludku,ale nezvracela sem.Vzala jsem si smectu 2 a povolilo to.Včera už jsem měla klid,ale v noci mě průjem znovu vzbudil.břicho mě vůbec nebolí,žaludek také ne ani nezvracím.dneska jsem si koupila endiaron.průjem mám vodnatý.36l,75kg.jinak užívám Milurit.dnes jsem jen na dietě.prosím vás o radu co třeba si vzít nebo i bylinky.děkuji za odpověd.Vůbec nemám žádné bolesti břicha,křeče ani v žaludku cítím se dobře jen tohle mě zlobí

Dobrý den,

 

pokud trpíte průjmem a nevolností, pravděpodobně se bude jednat o lehkou infekci nebo dietní chybu. Jestliže nezvracíte, nemáte zvýšenou teplotu, ve stolici nejsou známky příměsi krve nebo hlenu, pak by mělo podání Endiaronu (3x1 tbl) dostačovat. Alternativně lze podat i Smectu (zde je ale dávka pro dospělou osobu 6 sáčků denně), nebo Tasectan (3x 1-2 kapsle). Důležitá je dostatečná hydratace, na zklidnění žaludku můžete zvolit meduňkový nebo mátový čaj, případně Iberogast kapky v dávkování 3x20 kapek do 1dcl vody.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

  

Lékárna Samoléčení.cz

11.10.2012

dotaz na kosmetiku ryor

Dobrý den,
jaký máte obal krému RYOR : Regenerační krém na rozšířené žilky 50ml gel na pleť?
Je už nový s květinou nebo máte původní?
děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

krém máme dostupný pouze prostřednictvím internetového obchodu, vzhled obalu si můžete ověřit na stránkách http://www.samoleceni.cz/8594007971248/ryor-regeneracni-krem-na-rozsirene-zilky-50ml.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.10.2012

Jak postupně přibrat na váze

Dobrý den, zajímá mne, jak "snadno" a "rychle" přibrat na váze. Jedná se o mého kamaráda, který měl potíže s alkoholem. Při své výšce 192 cm má dnes 80 kg. Věk 42 roků. Jsou prosím nějaké nutriční preparáty, které pomohou nabrat tuk? Děkuji. E.B.

Dobrý den,

 

snadno a rychle přibrat na váze znamená hodně jíst.... Měla by to však být kvalitní a vyvážená strava, pokud Váš známý měl problémy s alkoholem, bylo by dobré vědět, v jakém stavu má játra, aby se případně omezili tuky. Každopádně jsou vhodným doplňkem vitaminy skupiny B (B-komplex Forte), protože zvyšují chuť k jídlu i využitelnost přijaté stravy. Doporučené dávkování je jedna tableta denně, později lze přejít i na slabší B-komplex, podávaný 1 - 3krát denně.

 

V případě potřeby rychlého zotavení a obnovení tělesné hmotnosti po delším strádání je možné použít i některé z nápojů speciální výživy, tzv. nutridrinky. Mohou se podávat v průběhu celého dne mezi jídly, obsahuje velmi dobře využitelnou energii, základní živiny a vitaminy s minerály.

 

Obecně vzato však váha 80 kg při výšce 192 cm není zase tak hrozné - podle tabulkových hodnot to stále ještě spadá do "ideální" tělesné hmotnosti - viz náš kalkulátor body mass indexu.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

25.09.2012

TEST NA NIKOTIN Z MOČE

Dobrý den, můžete mě prosím poradit název testovacích proužků, kterým mohu zjistit nikotin v moči u dítěte ? je to 100% záruka? děkuji Blandy

Dobrý den,

 

bohužel žádný test, který by dokázal stanovit nikotin v moči nebo ve slinách se pro domácí použití. Možné je pouze vyšetření v biochemické laboratoři. Podrobněji viz. http://www.labtestsonline.cz/tests/Nicotine_Cotinine.html?tab=1

 

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

12.09.2012

PHARMA ACTIV

Užívám šťávu za aloe od Pharma Activ. Nyní jsem se dozvěděla, že výrobce je z Polska, což mě docela rozhodilo! Vždyť, co je z Polska - zavání to problémem. Co mi můžete o tomhle výrobci říci bližšího? Zarážeíjící je vlastně i cena - o polovinu levnější než ostatní, např. Esi (Itálie?). Tady bych to tipovala , že cena odpovídá kvalitě. Je to tak?

Dobrý den,

 

myslíme, že není nutné vždy paušalizovat. Nemáme sice jednoznačné informace o kvalitě, pokud ale používají jako surovinu šťávu od výrobce AloeCorp (www.aloecorp.com) jak uvádí, tak se není čeho obávat. Tato společnost patří světově mezi nejkvalitnější výrobce šťávy z aloe. Svou kvalitu a používání značky si velmi dobře kontroluje, takže je jen malá pravděpodobnost, že by šlo o nekvalitní šťávu. Rozhodně se zřejmě jedná o produkt kvalitnější, než produkty různých jiných bezejmených - byť českých - výrobců. Ostatně, ta cena není zase tak nízká...

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno 

12.09.2012

Kominace léku Tenaxum a Cipralex

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zdali je vhodné užívat Tenaxum- na vysoký krevní tlak, jedna tableta ráno a večer a Cipralex na úzkost. Děkuji.

Dobrý den,

při terapii léky ze skupiny antidepresiv, není přípravek Tenaxum obecně vhodný, protože léky této skupiny mohou snižovat antihypertenzní účinek, u léku Cipralex je však tento nežádoucí účinek relativně nevýznamný v porovnání s jinými skupinami antidepresiv, na druhou stranu je podání přípravku Tenaxum zatíženo možným vznikem nebo zhoršením depresivních epizod. Přípravek Tenaxum navíc nepatří při terapii hypertenze k lékům první volby a přidává se spíše do kombinační léčby nebo se volí jako antihypertenzivum druhé volby.

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

30.08.2012

kombinace Orcal + Lusopress

Dobrý den, prosím Vás jsem 43/178/85 na peritonální dialýze kvůli Fokálně segmentární glomerulonefritidě-bílkoviny v moči , onemocnění z neznámého důvodu. Teď po změně léků na tlak na Orcal 10mg tento lék nefunguje a mám tlak 170/100 a tak mně dnes přidali Lusopress 10mg pro začátek. Otázka zní" jestli je tato kombinace léků správná", protože v lékárně se má známá lékárnice divila, že jsou to léky ze stejné skupiny a tedy by se k tomu orcalu mělo ordinovat něco jiného.

Dobrý den,

 

také nám tato kombinace připadá zvláštní, jedná se opravdu o velmi podobné léky, se stejným mechanizmem účinku. Orcal by se neměl podávat v dávce vyšší než 10 mg denně, avšak nedostatečná účinnost této dávky by se neměla suplovat lékem ze stejné skupiny. Nepíšete bohužel, kdo Vám tuto kombinaci předepsal - kdo doplnil Lusopress. Doporučovali bychom konzultaci v odborné kardiologické ambulanci.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

22.08.2012

Menstruace

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli je normální když jsem to ještě nedostala mam už tak dva roky výtok a furt nemam menstruaci je mi 13 let ostatní dívky už mají.. ale mám jen výtok každý den několikrát za den je to v pořádku? mám 38 kg,je mi 13 ale opakuji se,výška asi 148 nebo víc či mín nevím to jistě.Ale děkuji předem za odpověd

Dobrý den,

to, že ve Vašem věku ještě nemáte menstruaci je zcela normální, to časové rozpětí začátku se může pohybovat až do 15 let. Pravidelný výtok však rozhodně není v pořádku, určitě by ste měla s rodičemi navštívit odborného ženského lékaře.

 

S pozdravem,

 

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

10.08.2012

Otoky nohy a kyselina močová

Oteká mi levá noha nárt a prý to je z podvrtnutí je to možné? trvá to dlouho už,ale odpověd mé lékařky je tato z podvrtnutí a výronů a přitom výron jsem nikdy neměla.Prosím Vás o radu co požadovat za vyšetření alespoň přibližně laboratorní nebo čím to může být.denně užívám Milurit loni mi objevili kyselinu močovou a to nevím vůbec z čeho mi v těle vznikla od čeho to mohlo být. Děkuji za odpověd.Marcela 165-80 a 36l

Dobrý den,

 

otok pří výronu kotníku je běžná věc, zde bych doporučila mazat krémem Ibalgin Duo Effect, který působí proti bolesti, zánětu i otoku. Dále se mohou otoky vyskytnout při zvýšené koncentraci kyseliny močové v krvi, zde je potřeba zjistit, jestli máte dostatečně kompenzované lékem Milurit. Otoky také často vznikají při onemocnění ledvin nebo srdeční nedostatečnosti.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

10.08.2012

RE:odpověd na článek kašel ze dne 9.8 2012kašel

Děkuji za včerejší radu ohledně kašle na který jste mi odpovídali vzít na noc si tussin,sinecod,robitussin-antitussicum.zkusila jsem si včera koupit Tussin,ale v noci to bylo naprosto hrůza kašel byl ukrutný a dávilo a dusilo mě to.Až na zvracení.Nevím čím to mohlo být asi jak se to na průduškách zadrželo..Dneska jsem zkusila acc long doporučili mi ho v lekárně,že se bere jedna tableta denně a neměl by mě vůbec v noci dráždit.Mucosolvan už sem dobrala.Lékařka mi vůbec nic jiného dát nechce a prý když nemám horečky ani teploty tak mi antibiotika napsat nemůže či něco jiného.Mám ještě dotaz je možné používat když už vykašlám nasucho a hleny už moc ne je třeba nějaký sirup na pomalé utlumení kašle postupně,ale hlavně aby se mi průdušky úplně od hlenů vyčistily. a neusazovalo se to na nic či nezadržovalo.Já nejsem vůvec abych trpěla na teploty či horečku a průdušky mám jednou za čas. Děkuji za odpověd.Marcela 36l,165 a 80

Dobrý den,

 

pokud ještě vykašláváte  hleny, užívejte ráno jednu tabletu Acc long, na noc potom užívejte antitusikum. Pokud nezabírají volně prodejné léky, nechte s předepsat Codein proti dráždivému kašli, který budete užívat jednu tabletu na noc. Acc long můžete kombinovat např. s jitrocelovým nebo mateřídouškovýn sirupem.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

09.08.2012

Kašel

Mám od 3 den kašel pravděpodobně se jedná o zánět průdušek.Přišlo to asi z průvanu a nadýchání z prašného prostředí.Mám kašel vlhký a dost odkášlávám hleny.Kašlu dost po celký den to je jasné když to chytne trvá to jakou dobu,ale největší problém je v noci už vůbec nespím jak mě kašel strašně dráždí.Prosím o radu nějakého léku který bych mohla s Mucosolvanem kombinovat na noc aby mi to kašel uklidnilo trošku.Děkuji za odpověd.165 a 80kg a užívám Milurit.

Dobrý den,

 

Váš problém může být vyvolán účinkem Mucosolvanu, který vede ke zvýšené tvorbě řidšího hlenu, čím ulehčuje odkašlávání. Pokud máte problémy při spánku, doporučujeme neužívat Mucosolvan méně než 6 hodin před spánkem, popř. léčbu doplnit na noc vhodným antitusikem, které brání dráždění ke kašli a tlumí tím kašlavost (např. Robitussin Antitussicum, Tussin nebo Sinecod).

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

09.08.2012

Saframyl

Dobrý deň.Pred cca 10-timi rokmi pred tehotenstvom som trpievala stavmi úzkosti,panickým strachom,miernymi depresiami.Užívala som na odporučenie lekárky Neurol 0,5mg 1-krát za deň.Asi po mesiaci som ho postupne za pomoci psychoterapie vysadila,lebo som chcela otehotniet.Počas tehotenstva a asi 9 rokov som sa cítila dobre,žiadne psychické problémy som nemala.Po smrti môjho otca sa mi znovu pred rokom vrátili úzkosti,panické poruchy a depresie.Psychiatrička mi predpísala Eliceu,ktorá mala pre mňa velmi nežiadúce vedlajšie účinky,potom Cipralex,účinky tiež velmi nepríjemné.Môj manžel mi na odporúčanie svojej kolegyne kúpl Saframyl,ktorý som asi po mesiaci po vysadení vyššie uvedených antidepresív začala užívat.Nežiadúce účinky žiadne,výsledky a zlepšenie nastalo cca 14 dní od začiatku užívania.Teraz užívam už 3-tie balenie Saframylu 28 tbl.Chcela by som poradit,kedže antidepresíva sa majú užívat aspoň 6 mesiacov,či mám aj v užívaní Saframylu tak isto postupovat a potom ho postupne vysadit,ako u Elicei a pod.antidepresív.Dakujem za radu.Petra B.

Dobrý den,

 

délka užívání antidepresiv není zcela striktně dána na 6 měsíců a obvykle je potřebné posuzovat každý případ individuálně. Doporučili by jsme užívat Saframyl ještě jeden měsíc, pokud by byl stav nadále stabilizovaný, můžete postupně vysazovat.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.08.2012

Kombinace léku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda můžu kombinovat stoptusin a sirup ventolin při dávivem kašli a bolesti na průduškách? A zda můžu užívat diazepam při velkém dušení v noci. Nebo jsou lepší kapky fenistil? Do toho užívám i paralen,piju bylinkové čaje a vitamíny. Je mi 29let a vážím 85kg . Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,

Stoptusin lze kombinovat s Ventolin sirupem. Zde ale musíme upozornit na skutečnost, že Ventolin je určen pro stavy dušnosti a jeho indikace patří do rukou lékaře. Stejně tak Diazepam, který není určen pro léčbu suchého dráždivého kašle. Fenistil kapky si na noc vzít můžete. Musíte si ale upravit dávkování, protože je určen především pro děti, pro dospělé jsou na trhu tablety.

 

24.07.2012

Noční pocení

Dobrý den, moc prosím o radu ohledně problémů s nočním pocením. Můj manžel (31 let, nekuřák, žije celkově docela zdravě) trpí na dlouhodobé noční pocení, potí se dokonce i na hlavě a tváři. Příjde mně, že se potí ještě víc než normálně když má stres v zaměstnání. Můžete mně poradit co může být příčina a jak by to mohl zmírnit nebo případně jaká vyšetření by měl absolvovat? Velmi děkuji.

Dobrý den,

 

nadměrné noční pocení je obvykle neškodný problém, který ale může vyvolávat celá řada příčin (od celkem banálních až k vážným onemocněním), proto Vám zřejmě nemůžeme nabídnou přímé řešení. Nejčastěji je příčinou nadměrného pocení rychlý a stresující životní styl, nesoucí sebou velké psychické a emoční vypětí, v kombinaci s dědičnými předpoklady pro zvýšenou potivost. V tomto případě je jediným řešením úprava životního stylu (delší doba zklidnění před spánkem, nepracovat dlouho do večera) v kombinaci s úpravami prostředí pro spánek - t.j. lehké pyžamo a přikrývky, úprava teploty místnosti (je zcela přirozené, že se muži při současných letních teplotách nadměrně potí i v noci).

Mimo stresu však zvýšené pocení ovlivňují také např. pikantní, kořeněná strava, vysoká teplota jídla, dále kofein, nikotin či alkohol, na to je potřeba také myslet. Nepíšete bohužel, jestli Váš manžel absolvuje pravidelné preventivní lékařské prohlídky (právě lidi žijící "zdravě" je velmi často zanedbávají), ani jaký má např. krevní tlak.

Pokud by však pocení trvalo delší dobu a neustávalo ani při poklesu teplot, doporučujeme Vašemu manželovi důkladnou základní lékařskou prohlídku, aby se vyloučili možné závažnější příčiny. Zvýšené noční pocení může způsobovat např. některé chronické infekce, jako např. infekční endokarditida nebo tuberkulóza (ta je nočním pocením obzvlášť proslulá), hormonální nerovnováha (zejména zvýšená činnost štítné žlázy), cukrovka, některá neurologická a kardiovaskulární onemocnění nebo až nádorová onemocnění. 

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

18.07.2012

porod

Dobrý den,
prosím o informaci, které přípravky by pomohli k "vyvolání" porodu. U prvního dítěte jsem se vůbec nezačla otvírat, takže těhotenství bylo ukončeno sekcí. U druhého bych chtěla rodit přirozeně, tak prosím o radu.
Nyní beru na doporučení kamarádky homeopatika - a v lékárně mi poradili tyto: Arnica montana 9CH, beru již 14-dní doporučeno brát 14dní před porodem, caulophyllum thalictroides 9ch, beru 8 dní /doporučeno brát týden před porodem/
POROD ještě ale nenastal.
Bylo mi doporučeno brát Gelsemium sempervirens 15ch - ale zjistila jsem že je to jen na strach a úzkost před porodem, a já se potřebuji otevřít. Tak mi ještě poradili lachesis 15ch brát až do porodu, ale nenašla jsem nikde na internetu, zda skutečně pomůže k tomu, aby sem začala rodit?
Další homeopatikum, které je doporučeno během porodu je Actaea racemosa, která by měla pomoc na silné nepravidelné porodní bolesti, může i toto napomoct k tomu, aby započal porod, anebo se má brát až při porodu?
PROSÍM o Radu, jak kdy brát tyto homeopatika, aby vyvolali porod a zda neexistuje ještě něco účinnějšího, co by jste mi doporučili. Termín porodu mám 27.7., ale měla bych porodit do 21.7. - 22.7. jinak mě hrozí sekce. Nerada bych to zažila podruhé, pokud by to nebylo nutné ze zdravotního hlediska a mé první dítě je ještě malé na to, aby se obešlo bez mé pomoci a po sekci s tím budu mít problém a nemám nikoho kdo by mi mohl ty první 3 měsíce nonstop pomáhat.

 Dobrý den, 

omlouváme se, ale pravděpodobně jsme  Vám nestihli včas odpovědět. Homeopatika jste měla zvolena správně, ale někdy ani to nestačí. Každý porod je jiný a druhá sekce může být lépe snášená než ta první. Přejeme hodně štěstí Vám i miminku.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

18.07.2012

cukrovka

dobry den,prosim o radu,muj muz ma 70let,ma zvyseny cukr a uz 2x jsen koupila potravinovy doplnek na snizeni cukru a vysledek sklamani,vyrobci slybuji mnohem vice nez je realita,prosim Vas mohli by jste mi doporucit osvedceny a ucinny potravinovy doplnek na snizeni hladiny cukru....dekuji

Dobrý den,

 

nepíšete bohužel, o kolik má Váš muž cukr zvýšený, ani jak a kdy probíhá měření. Je též škoda, že jste neuvedla, které potravní doplňky jste už vyzkoušela. Obecně však situace u potravních doplňků pro diabetiky není zcela jednoznačná. Účinnost potravních doplňků bohužel nemusí být nijak medicínsky ověřovaná, a tak mnohdy výrobci účinky svých přípravků pouze odvozují z teoretických poznatků nebo poznatků získaných na zvířatech. U člověka však nemusí být účinnost stejná, nebo je jiné dávkování a toto výrobci doplňků stravy nezohledňují. Nejvíce poznatků svědčí pro účinnost extraktu skořice (např. Walmark Dialevel nebo Diaskor MPX)

Nelze však očekávat zázraky - pokud by některá látka byla významně účinná, zřejmě by musela být uváděna na trh jako lék, protože ovlivnění hladiny krevního cukru je vážným zásahem do rovnováhy organizmu a přílišné snížení může způsobit hypoglykemii, s bezvědomím až možným úmrtím. Použití potravinových doplňků může vést ke snížení lékařem používaných léčiv, samotné doplňky stravy však cukrovku léčit nemohou.

Jediným účinným postupem proto bude dodržovat léčbu předepsanou odborným lékařem - diabetologem.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

11.07.2012

chřipka a nachlezení

Dobrý den,
mohu pít horký nápoj Paralen Grip, když užívám 1tbl.Euthyrox a 1tbl.Zoloft 50mg denně?Děkuji Gabriela H.

Dobrý den,

 

Euthyrox i Zoloft můžete užívat zároveň s přípravkem Paralen Grip horký nápoj. Naopak Paralen Grip tablety jsou kontraindikované z důvodu obsahu dextromethorphanu, který se nesmí užívat současně s lékem Zoloft.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

05.07.2012

LEUKEMIE

Dobrý den.
mužete informovat jáká je lečba,na tuto diagnozu,chronickáleukemie- nález svědčí CLL,CD 38 negativní,,ZAP 70 neg. a jáká léčba s jakým vísledkem a co to obnáší a jaká je naděje na vylečení .

předem děkuji...
Zdeněk

Dobrý den,

 

léčebné režimy chronické lymfocytární leukémie v součastnosti zpravidla kombinují klasickou chemoterapii s novější biologickou léčbou nejčastěji monoklonálními protilátkami, tento přístup může vést k dlouhodobé remisi, její trvání je však individuální. Alogenní transplatace krvetvorných buněk je vhodná pouze u malé části nemocných a je zatížena poměrně vysokým rizikem, proto se dává přednost tzv. chemoimunoterapii, která zpravidla nevede k úplnémů vyléčení, ale výrazně onemocnění potlačuje a významně prodlužuje délku života.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

02.07.2012

bolest na pravém boku

dobrý den
poslední dobou mě často bolí na pravé straně břicha,bolesti jsou velké až si musím jít lehnou a trvají i několik hodin.Příjdou samy od sebe a také zvolna odejdou aniž by je něco přímo vyvolávalo. Nyní ale se bolest zvyšuje

Dobrý den,

 

doporučuji Vám vyšetření u lékaře k vyloučení závažnějších příčin, dle popisu se může jednat o podráždění žlučníku, onemocnění jater, nebo i zablokovaná žebra. Nelze odhadnout dle Vašeho popisu bez odběrů, ultrazvuku břicha a dalších vyšetření.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

25.06.2012

Schindeleho minerály

Dobrý den, manžel si objednal Schindeleho minerály. Přišla k nim kniha s úžasnými kladnými doporučeními od lidí, kteří je "údajně" užívají. Bohužel jsem nenašla žádné vyjádření lékařů z Čech. Slyšeli jste o nich?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

jak jsme psali už dříve, Schindeleho minerály patří do kategorie "bájných" produktů, jejichž složení je velmi neurčité a účinky nevěrohodné. Ve své podstatě se jedná o pomletou skálu, tedy velmi jemný písek, jednotlivé minerály jsou v nerozpustné, a tedy i nevstřebatelné formě. Rozhodně není vhodné věřit všemu, co se píše na internetu, mnohé firmy zakládají svou propagaci právě na placení "falešných diskutérů", kteří zaplavují internet správami o vynikajících účincích.

V lékářské praxi se rozhodně tento přípravek nepoužívá.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.06.2012

Křeče

Dobrý den,
mojí maminku (74) již dlouhá léta trápí křeče, nevíme jestli svalové nebo nervové. Ve 30 letech měla velké problémy s páteří - šlo jí to do pravé nohy. A před deseti lety byla na operaci s pravou kyčlí. Křeče má skoro každou noc - v jedné nebo i v obou nohách, v lýtku, ve stehně, musí vyskočit z postele a až u toho brečí. Mohl by jí pomoci nějaký homeopatický přípravek. Magnézium už používá dlouhou dobu a vitaminy skupiny B. Chronické onemocnění nemá, jen lehce zvýšený cholesterol - má slabé prášky na to, a nízký tlak.
Otázka mimo tento okruh. Homeopatické přípravky jsou volně dostupné? A přípravky od firmy Guna-cell, Guna-Matrix, Guna-liver jsou volně dostupné?
Děkuji
Kupková

Dobrý den,

 

přípravky Guna-Cell, Guna-Matrix a Guna-Liver volně dostupné nejsou, jedná se o neregistrované přípravky, jejichž předepsání je možné pouze lékařem, který se tomuto typu léčby věnuje (jejich seznam naleznete na stránkách www.guna.cz). Homeopatická léčba má výrazně individuální charaker a vždy je vhodnější pokud je terapie vedena zkušeným homeopatem. Píšete, že se matka léčí na vysoký cholesterol, některé léky (statiny, fibráty) z této skupiny mohou křeče způsobovat a vést až k poškození svalů, bylo by tedy vhodné o tomto informovat lékaře a případně vyzkoušet nasadit na zvýšený cholesterol lék bez tohoto nežádoucího účinku (např. Ezetzrol- vázaný na lékařský předpis). Dále na vysoký cholesterol existuje nový volně prodejný přípravek Swiss Vegapure, který by mohl také nevhodné léky nahradit. Vše je potřeba zkonzultovat s ošetřujícím lékařem.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

 

12.06.2012

Probiotika užívaní

Dobry den beru Synbio a APO Laktobacilus a doslechl jsem se že není vhodné probiotika užívat pořad ale po 3 měsících vysadit na měsíc jinak si tělo přestane samo vytvářet obrané latky.A dceři 4 měsíce jsme koupily laktobacilky jak ty brat?
Poradíte mi? A muže brat probiotika Kojící přitelkyně?

Dobrý den,

 

probiotika můžete brát nepřetržitě, jedná se o naprosto běžnou složku stravy, kterou však v naší stravě bohužel moderní potravinářské konzervační metody téměř zničili. Udává se, že ještě před 100 lety obsahovala naše strava až 10000 krát více bakterií než je tomu v současnosti. Podáváním probiotik nepodáváte tělu žádné obranné látky, ale naopak jej stimulujete k tvorbě vlastních. Dlouhodobým podáváním nemůžete nic pokazit, stejně tak se ale nic nestane, pokud si uděláte přestávku.

Laktobacílky Baby je vhodné podávat jednou denně rozmíchané v potravě - vlažné, nepřidávejte do stravy, kterou budete teprve ohřívat.

Podávání probiotik při kojení je vhodné, napomáhá dokonce rozvoji střevní mikroflóry u kojeného miminka.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

11.06.2012

Tlak v hlavě

Již asi 3 měsíce mám tlak v hlavě na levém temeni.Tlak je stále, někdy až nesnesitelný.Provedeno vyšetření na neurologii, mangetilcká rezonance mozku a T1 a T2.Patologicky v pořádku,pouze edematosně zbytnělá sliznice v pravém maxil.sinu.Z neurologie jsem byla odeslána na ORL, provedeno vyšetření, vše v pořádku, CRP 8, nedány antibiotika, pouze sprej nasonex.Prý po stránce ORL v pořádku.Z neurologie odeslána na rehabilitace,po rehabilitaci žádná změna.Každé ráno mám levé oko menší, dutiny při poloze v leže ucpané.Odeslána na oční, hraniční oční tlak.Tlak na levé straně hlavy stále, znepříjemňuje mi to život. Už nevím, kam se obrátit, jaké vyšetření absolvovat, aby se zjistila příčina.Co mi radíte?Kam se obrátit případně co by to mohlo ještě vyvolávat.

Dobrý den,

 

doporučila bych ještě vyšetření na endokrinologii z důvodu popisovaného tlaku v oku, kdy může tento problém (odborně tzv. endokrinní orbitopatie) asociovat s autoimunitním postižením štítné žlázy. Vzhledem k tomu, že žádné vyšetření neodhalilo příčinu, je potřeba vzít v úvahu skupinu tzv. psychosomatických onemocnění a případně se poradit u psychiatra.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

17.05.2012

Saframyl a dlžka užívania

Mám 49 rokov,v poslednej dobe som mala depresívne nálady,tak som začala užívat Saframyl.Asi za 2 týždne mi zabral,eliminovali sa mi stavy úzkosti a depresia asi,tak po 4 týždňoch tiež.Kúpila som si ešte jedno balenie 28 tabliet.Chcela by som poradit,kolko balení treba užit,aby sa mi spiatky nevrátili depresívno-úzkostné stavy,ktoré mám podla psychologičky z klimaktéria.Dakujem za radu a odpoved.Lenka.

Dobrý den,

těší nás pozitivní účinek tohoto přípravku. Klinické studie byly prováděny po dobu 6týdnů. Není problém užívat 2-3 měsíce nepřetržitě. Současně by měla probíhat vhodná psychoterapie a postupné vysazení přípravku. Pokud by se depresivně-úzkostné stavy dostavily zpět, můžete znovu začít užívat Saframyl, který je na rozdíl od antidepresiv bez nežádoucích účinků.

PharmDr. Jana Švejdová

 

17.05.2012

znecitlivění

Dobrý den, jaký se používá spray pro znecitlivění při gastroskopii ? Je možné tento přípravek koupit? Popřípadě existuje podobný, dosažitelný, se stejnými účinky ?? Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

znecitlivující sprej se aplikuje těsně před vyšetřením na kořen jazyka, jedná se o Lidocain sprej, jehož výdej je vázán na lékařský předpis. Před zavedením sondy do žaludku je běžně aplikován spolu s uklidňující injekcí.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

17.05.2012

Saframyl a úzkostné stavy

Dobrý deň.Užívam Saframyl už 6 týždňov,na depresívne nálady mi zabral,ale na úzkost iba trochu a na spánok skoro vôbec.Sem-tam mávam depresívne nálady,ale skôr ma trápia panické,úzkostné poruchy.Je vhodné aj nadalej pokračovat v užívaní Saframylu,alebo aký iný prípravok by ste mi poradili.Dakujem za odpoved.

Dobrý den,

 

po 6 týdnech užívání už by měl být patrný plnný účinek tohoto přípravku, není proto pravděpodobné, že by se efekt na úzkostní poruchy teprve rozvinul. V případě panických a úzkostných poruch je základem léčby odborně vedená psychoterapie a případně nasazení léků ze skupiny antidepresiv vázaných na lékářský předpis, kde vhodně zvolený přípravek kromě účinku antidepresivního působí i na úpravu spánku a úzkostné poruchy.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

14.05.2012

Mobivenal a hemerhoidy

Přeji Vám krásný dén . Před 8 měsící se mi objevila krev ve stolici a na toal. papíře . Po prvním vyšetření anoskopem mi byli diagnostikovany vnitřní hemerhoidy II stupně . Užíval jsem detralex bez efektu . Na další anoskopii mi byli zjištěny jen drobné ragady a překrveny prstenec ale bez uzlů .Bral jsem čípky Procto-Glyvenol take bez efektu problemy vždy na chvílí odezní ale pak se vrací krvacení býva i větší. Před měsicem jsem absolvoval kolonoskopii nalez iniciatvní hemerhoidy jen začínajici . Opět se mi krvacení vrací ve stolici objevuji i hlen značne množství beru nyní užívám Mobivenal 1 krat denně při jidle užívám ho jen 4 dny krvacení je o dost menší . Chtěl jsem se Vás zeptat , jestli při užívání Mobivenalu mohu konečně počítat s vyřešením meho problému nebo jestli by jste mi při popisu mých přiznaku doporučily něco jineho děkuji za Vaší odpověď .

Dobrý den,

 

potravinový doplněk Mobivenal má shodné složení jako lék Detralex a užívání obou přípravků bývá dlouhodobé, při akutním problému bývá dávka zvýšena až na 6 tablet denně ve dvou dílčích dávkách. Důležitý je také dostatečný příjem tekutin a strava bohatá na vlákninu, lokálně působící masti, gely a čípky uleví od akutních příznaků. U hemeroidů nereagujících na standardní léčbu se přistupuje k chirurgickému zákroku, případně k méně invazivní Barronově metodě (podvázání hemeroidu) nebo odstranění pomocí laseru.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

07.05.2012

zápach

Dobrý den,

starosti o svého přítele. Většinou v létě, nebo když se spotí, zapáchá jako starý člověk. Je mu 21 a je zcela zdravý. O zápachu mu říkala i jeho matka před několika lety.

Nemůže to být nějaká nemoc?

Dobrý den,

 

zápach potu ovlivňuje řada faktorů, ke kterým patří skladba jídelníčku, stres, genetické predispozice aj. Nevhodný životní styl může tedy zápach negativně ovlivnit. Ke snížení pocení a zápachu se užívají šalvějové tablety, dále můžete vyzkoušet dlouhodobě účinný tělový antiperspirant Driclor, jehož účinnost je i několik dnů po jedné aplikaci.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

06.05.2012

EKG

Dobrý den,
absolvoval jsem zdravotní prohlídku ke vstupu k Policii a u výsledků z EKG jsem narazil na tyto příznaky:syndrom předčasné excitace LGL (CLC) a hypertrofie pravé komory. Na internetu jsem se snažil zjistit co nejvíce o těchto problémech, pro pořádek napíši hodnoty z EKG: P-51ms, PQ-90ms, QRS-98ms, QT-381ms, QTc-404ms, RR 890ms, TF 67. Výsledky se dozvím až za dva týdny ale jsem teď nervozní, jestli mne můžou kvůli tomuto vyřadit. Měřím 190cm a vážím 95kg, aktivně sportuji především s činkami a věk 22 let.
Děkuji za Váš názor

Dobrý den,

 

u obou zmíněných poruch záleží na stupni postižení a příčině, hypertrofie pravé komory může být vrozená nebo souvisí s plicním onemocněním, při asymptomatickém průběhu obou poruch bez orgánového poškození není léčba nutná. Každého jednotlivého pacienta bude posuzovat policejní lékař individuálně. Obecně by Vás neměl žádný zdravotní problém omezovat při fyzickém výkonu, zde jsou kritéria spíše přísná. Pokud se jedná pouze o lehkou abnormalitu, která Vás nelimituje po zdravotní a fyzické stránce, nemělo by to rozhodnutí ovlivnit.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

28.04.2012

Piracetam

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na doporučené dávkování Piracetamu 1200, který jsem si pořídila kvůli studia a blížícím se státnicím. Má ho cenu vůbec brát nebo má opravdu vliv na soustředění a zapamatování učiva. Dále se chci zeptat, jestli v době užívání je možné sportovat, jsem zvýklá skoro denně běhat a posilovat, ale bojím se, že by to mohlo být nebezpečné. Děkuji.

Dobrý den,

 

léčivo piracetam se používá k posílení mozkových funkcí (tzv. nootropikum), pokud existuje nějaký problém či porucha mozkové činnosti. U normálního zdravého člověka není efekt tak výrazný, resp. účinek je často velmi individuální - najdete osoby, kterým piracetam pomohli, jiní zase jeho účinek nepocítili. I když se obecně nedoporučuje užívat léky zbytečně, piracetam patrí medzi relativně velmi bezpečné léčiva a má jen velmi málo nežádoucích účinků. Pokud tedy chcete, můžete vyzkoušet, jak  působí na Vás. Neočekávejte však okamžitý účinek - dostavuje se až po několika dnech, či týdnu, uživání. Nedoporučuje se však dlouhodobé užívání - delší než 6 - 8 týdnů. Co se týče sportu, tu nejsou žádné souvislosti a nijak se to neovlivňuje.

S ohledem na učení by jsme ještě připoměli přípravky s obsahem ginkgo biloga, u kterého taktéž existují dobré zkušenosti se zlepšením koncentraci. Tyto přípravky jsou zcela přírodního původu a stejně tak velmi bezpečné. Doporučili by jsme Vám však volit z registrovaných léčivých přípravků, ne doplňky stravy, protože pouze u léčivých přípravků máte plnou záruku na obsah.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

24.04.2012

současné užívání léků

Dobrý den,
lze současně užívat Coldrex horký nápoj + Coldrex pastilky + Coldrex broncho( sirup)? Zároveň se zeptám, zda některý lék neovlivňuje HA ? Děkuji R

Dobrý den,

 

léky můžete kombinovat, maximální dávka paracetamolu obsažená v přípravcích Coldrex horký nápoj a Coldrex broncho je 4000 mg, tj. 4 sáčky denně a 20 ml sirupu na noc krátkodobě, případně vynechat 1 sáček Coldrex horký nápoj a nahradit ho večerní dávkou sirupu. Pastilky působí pouze lokálně a uživájí se každé 3 hodiny. Léky neovlivňují hormonální antikoncepci.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

24.04.2012

Vhodnost léků

Dobrý den, měla bych takovou otázku, beru godasal 50 (půl tablety) dále beru acidum folicum 10mg, dále, vit. E 200, zinek selen, hořčík a femibion a k tomu všemu jsem musela začít brát AD asentru 50, ale bohužel jsem se na jedné internetové diskusi dočetla, že Asentra a godasal jsou prý až vražedná kombinace, o všech užíváných lécích samozřejmě lékařka ví a nic mi k tomu neřekla, jen že je to vše takhle v pořádku to samé mi řekl, i psychiatr, můžete mi prosím na to říci svůj názor, nerada bych si sama nějak ublížila, k psychiatričce jdu až příští týden tak co mám prosím v tuto chvíli dělat? předem děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

léková interakce mezi Asentrou a Godasalem je popsána a kombinace léků může zvýšit riziko krvácení. Případné riziko je však u podané dávky minimální a nemusíte se obávat. Nenapsala jste z jakého důvodu užíváte Femibion. V těhotenství je Asentra kontraindikována, pokud těhotenství plánujete, je otázka, zda Asentru vůbec nasazovat. Godasal je kontraindikován ve třetím trimestru gravidity v dávce vyšší než 100 mg na den.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

18.04.2012

Zarudlá kůže kolem očí

Dobrý den, je mi 52 let a mám třičtvrtě dioptrií na čtení. Poslední dobou mám zarudlou kůži kolem očí až k obočí a pod oči. Večer víčka svědí. Zkoušela jsem kapky visine, ale bez výsledku. Na noc se kůže trochu zklidní, když si víčka namažu calciovou mastí. Prosím o radu. Děkuji Eva

Dobrý den,

 

pravděpodobně se jedná o alergickou reakci projevující se v očním okolí, v tomto případě nemá aplikace kapek Visine opodstatnění. Při akutních potížích bych Vám doporučila ke zklidnění antihistaminikum v tabletách (volně prodejné např. Zyrtec, Zodac, Analergin tbl.). Vhodné krémy ke zklidnění jsou od Avene Soothing oční krém nebo od Biodermy Sensibio oční krém. Při výraznějším svědění a zarudnutí potom na lékařský předpis mast Ophthalmo-hydrocortison.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

10.04.2012

veterinární přípravky

přípravek na odčervení 35kg psa ,zda Drontal Plus stačí

Dobrý den,

 

u přípravku Drontal Plus Flavour 35 kg a.u.v.tbl.2 je jedna tableta určena pro psy s hmotností 35 kg, tedy je dostatečný. Odčervení se obvykle doporučuje zopakovat po 14 dnech, takže pro odčervení jednoho psa budete potřebovat 2 tablety - t.j. jedno celé balení.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.03.2012

Únava

Dobrý den,

je mi 22let a chtěl bych od Vás radu ohledně únavy. Jsou noci, kdy potřebuji být čilý jako rybička. Byl mi doporučen čaj Puerh, ale tu se píše, že je na redukování cholesterolu a odbourávání tuku. Jak to tedy je? Můžete mi doporučit jiný čaj, který mě nakopne místo energetického nápoje nebo kafe? ;-)

Děkuji.

Radek

Dobrý den,

 

čaj Pu-Erh má spíše účinky na metabolismus a zažívání, ideální čaj s výraznými povzbuzujícími účinky je Yerba maté z lístků cesmíny paraguayské, na který nevzniká návyk.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

28.03.2012

Imunoglukan

Děkuji Vám za odpověď. Ano, máte pravdu, tento server mi v jednom ohledu pomohl a v daleko více ohledech zamotal hlavu a připravil dosti horké chvilky.... Nepoučila jsem se a podívala se tam po měsících znovu.
Ještě jednou děkuji za vysvětlení.
Ještě Vás asi "využiji" na jednu otázku: Měla jsem už pár testů na borelliozu a je pravda, že co lékař, to názor. První atb údajně nezabrala, nasadili mi další (to mi dosti poničilo zažívání, se kterým mám i tak problémy). Nejprve byl WB pozitivní a IgM tuším 1,45 - na to jsem brala ta atb. Poté se čekalo asi dva týdny a s číselm 0,40 mi řekli, že je to dobré a že už chodit nemusím. Protože jsem ale vedená na jaterní poradně, testy mi zopakovali asi po 4 měsících po dobrání atb a WB byl negativn, IgM 1,61, ale údajně se dává na WB (?), takže mě nechali půl roku a tento týden tam jdu právě znovu. Je pravda, že se má dávat zásadně na WB a že zvýšená hodnota IgM (snad to píšu dobře) může signalizovat i jinou, třeba již dávno proběhlou infekci v těle?
Děkuji Vám.
Zatím nezodpovězeno
28.03.2012

Imunoglukan

Dobrý den, děkuji za odpověď ohledně imunoglukanu. Problém je, že jsem přípravek SYNBIO již brala a zrovna tento týden jdu na kontrolní krevní testy. Existují nějaké testy, které bych si měla nechat udělat, abych měla jistotu, zda jsem si jimi neublížila? Nebo mohou být samotné testy na boreliozu ovlivněny tím, že jsem je užívala. Brala jsem je v domění, že si tím naopak pomůžu... :-(

Děkuji Vám.
Pavlína Koukalová

Dobrý den,

 

vysledky testů by neměly být užíváním ovlivněny. Stejně tak bych neměla obavy po měsíčním užívání přípravku Synbio z autoimunitního onemocnění, existují daleko silnější léky k stimulaci imunity, které jsou vázány na lékařský předpis, u potravinových doplňků se jedná pouze o doporučení a pravděpodobnost komplikací je minimální. Zrejmě jste informace o možném poškození čerpala z webu www.borelioza.cz, je však potřebné dodat, že tento server není řízen žádnými odborníky a obsahuje jak řadu cenných rad, tak i řadu mýtů, skreslených tvrzení až nepravd. Možnost rozvoje autoimunitního onemocnění je pouze teoretická, zatím se to v žádném případě nepodařilo prokázat.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

25.03.2012

Posilování a doplňky stravy.

Dobrý večer.
Mám 15 let vážím:57kg a měřím:178cm.
Dělám sportovně atletiku už 4 roky.
Začal jsem chodit do posilovny ale jsem celkem hubený a slyšel jsem že se mi nemají z čeho dělat svaly. Tak mě napadlo že si koupím doplněk stravy (http://shop.kulturistika.com/sacharidy/gainer-junior/) Ale bojím se toho že když začnu brát tento doplněk tak když ho budu brát tak naberu svaly ale když ho vysadím tak svaly zmizí.
Takže jsem se chtěl zeptat jestli mám tento doplněk stravy brát nebo mi to uškodí ?

Dobrý den,

 

správná výživa je při sportu nezbytná, zejména kvalitní bílkoviny a sacharidy pro budování svalové hmoty, regeneraci po cvičení a doplnění energie, proto nemusíte mít žádné obavy s užíváním tohoto přípravku. Všechny "gainery" jsou vlastně koncentrovanou formou stravy, zjednodušeně se dá říct, že jedna porce běžného gaineru odpovídá např. jedné porci těstovin s masem. Nepíšete bohužel, kolik toho běžně sníte - jaký je Váš jídelníček. Při vhodné skladbě stravy jsou tyto přípravky vlastně zbytečné, pouze je jejich užívání pohodlné. Pokud v budoucnu přestanete přípravek užívat a přestanete cvičit dojde k pochopitelnému úbytku svalové hmoty, nebude to však důsledek neužívání tohoto přípravku, ale "necvičení". Je to podobné, jako by jste začal méně jíst. Není proto žádný důvod k obavám s užíváním tohoto doplňku.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

23.03.2012

Polikosanol

Dobrý den,
mám vyšší hodnoty cholesterolu LDL, HDL mám dle hodnot zase nízký.Dočetla jsem se o přípravku polikosanolu, který by měl hodnoty LDL snižovat a HDL zvyšovat. Sice zlý cholesterol mi klesel, hodný se nezvýšil, ale můj lékař je s výsledky spokojený. Jen se chci zeptat, jak dlouho mohu tento přípravek brát a jestli musí být nějaká pauza. Beru ho již 5měsíc, tudíž 3 balení polikosanolu, 1tabletu večer po jídle. Děkuji za vaši odpověď Irena.

Dobrý den,

 

vzhledem k tomu, že s dlouhodobým užíváním tohoto potravinového doplňku nejsou zkušenosti, bylo by vhodné brát např. 3 měsíce a minimálně měsíc vysadit, případně bych doporučila kombinovat s potravinovým doplňkem Vegapure na bázi sterolů rostlinného původu, které se nevstřebávají do organismu.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

22.03.2012

Imunoglukan

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu věc ohledně probiotik SYNBIO, která mi moc pomohla z hlediska zažívání... Zatím jsem je brala měsíc, pak jsem měla měsíc pauzu a teď je zase beru. Je to zároveň imunoglukan a já prodělala boreliozu. Poslední testy byly lepší (Western Blot negativní), ale mám přijít ještě na jedny. Teď jsem se dočetla, že pokud jsem prodělala boreliozu a nejsem si stoprocentně jistá, zda je opravdu pryč, mohl by mi Imunoglukan ublížit... Co je na tom pravdy? Mám obavy, abych si jimi nezpůsobila víc škody než užitku. Začala jsem je brát, protože jsem měla dost "rozházené" trávení po loňských antibiotikách (a ještě syndrom dráždivého tračníku).
Moc děkuji za odpověď.
Pavlína K.

Dobrý den,

 

ve Vašem případě by bylo opravdu vhodnější na úpravu zažívání používat samotná probiotika a vyhnout se užívání imunoglukanu. Váš imunitní sytém je dlouhodobě stimulován samotnou infekcí a další stimulace může zvyšovat riziko pozdějšího rozvoje autoimunitního onemocnění. Z vhodých probiotik bych Vám doporučila např. Biopron premium nebo v tekuté formě Enterina lahvičky.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

17.03.2012

Otoky nohou

Dobrý den,chtěla bych poradit jak na otoky nohou. Jsem prodavačka 39 let a stojím na nohou i 13 hod. Mám nadváhu,křečové žíly.S nadváhou,už bojuji.Moje nohy vypadají hrozně.Hlavně kolem kotníků.jako by tam byla voda.Nedávno jsem byla 2 měs. doma,měla jsem vysoký tlak a zjistili mi tetanii.Užívám Anopyrin 1x,magnesium.Prosím Vás o radu co s tím. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem,L.Berská.

Dobrý den,

 

především je potřeba mít zkompenzovaný krevní tlak, nepíšete, zda nějaké léky na vysoký tlak užíváte. Dále předpokládám, že jste podstoupila celkové vyšetření, které vyloučilo onemocnění srdce a ledvin. Pokud je vše v pořádku, potom Vám z volně prodejných přípravků můžu doporučit potravinový doplněk Mobivenal, který zpevňuje žilní stěnu, zamezuje vzniku otoků a bolesti dolních končetin. Užívání Mobivenalu lze zkombinovat s lokální léčbou, zde bych doporučila např. Antistax chladivý gel nebo Lioton gel.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

10.03.2012

Úzkost

Dobrý den, trpím panickou poruchou, kdy jejím častým jevem je úzkost, strach. Kamarádka mi doporučila saframyl. Chtěla jsem se zeptat, zda tento lék je vhodný také na úzkosti. Co jsem se pouze dočetla na netu, tak je prezentován jako dobrý přírodní antidepresant.

Dobrý den,

 

ano, Saframyl pomáhá i na úzkostlivé a ustrašené nálady, pouze by jsem opravili informace Vaší kamarádky, nejedná se o lék ale o doplněk stravy. Nicméně jeho účinek je ověřen několika studiemi a přípravek vyhrává průzkum Lékárníci doporučují v této kategorii. Rozhodně stojí za vyzkoušení, ovšem je potřebné vydržet užívat delší dobu - první příznaky zlepšení se dostavují až po cca. 2 týdnech.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

06.03.2012

Nákup v lékárně

Dobrý den, chtěl jsem se jen zeptat, zda-li je možné si produkt na těchto stránkách vybrat a jít si ho rovnou koupit do lékárny bez objednávání - tedy jestli nabízíte produkty, co máte v lékarně nebo jestli je od někud dovážíte.

Konkrétně by se jednalo o lubrikační gel GLIDE 4YOU 100ml...

předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

konkrétně tento produkt máme skladem na lékárně. Není tomu však u veškerých přípravků, proto je vždy lepší přípravek objednat a nejpozději do dvou pracovních dní bude nachystán k vyzvednutí v lékárně. Při objednání přes internet máte navíc výhodnější cenu o 5 - 10 procent podle typu přípravku. Objednávka bude pro vás rezervována po dobu 1 týdne od doručení potvrzujícího mailu.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

21.02.2012

Diosminol

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli užívání diosminolu a detralexu jsou stejné může se taky užívat při hemeroidech? děkuji

Dobrý den,

 

složení obou přípravků je velice podobné a jednou z indikací je i léčba hemeroidů. Diosminol je však na rozdíl od léčivého přípravku Detralex (vázaný na lékařský předpis) potravinový doplněk, kde je zaručena pouze nezávadnost, nikoliv účinost.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

14.02.2012

Doporučení léku

Dobrý den,děkuji za odpověd,hořčík beru každý den s vitamínem B6.Ještě bych se chtěla zeptat jestli byste mi doporučila saframyl nebo health spark
5-HTP,děkuji Tereza

Dobrý den,

 

Saframyl má oproti 5-HTP komplexnější působení, obsažený tryptofan a vitamín B6 ovlivňují vznik zejména serotoninu důležitého pro stabilizaci nálady a navíc obsahové látky z šafránu potencují jeho účinek. Pozitivní zpětnou vazbu od pacientů máme přímo i v naší lékárně Aesculap v Brně.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

13.02.2012

Doporučení léku

Dobrý den,byla mi prokázána latentní tetánie,mívám palení a brnění v rukou a necitelnost v pravé části obličeje,bylo mi řečeno že je to hlavně ze stresu a doporučen lék argofan,chtěla bych se vás zeptat jestli není něaký podobný lék na přírodní bázy,například saframyl nebo health spark,nebo něco podobného,děkuji za odpověd.Tereza

Dobrý den,

 

lék Argofan patří mezi novější antidepresiva (tzv. SNRI), jedná se o nenávykový lék, který však může u citlivějších pacientů způsobovat vnitřní neklid, který se vyskytuje výrazně na začátku léčby. Z tohoto důvodu nebývá lékem volby, ale nasazuje se až při neúspěchu léků z jiných skupin. Vhodnějšími léky jsou tzv. SSRI antidepresiva, která se v dnešní době předepisují nejčastěji. Saframyl je volně prodejný přípravek, který rovněž působí na stabilizaci nálady a celkové zklidnění, jeho účinek je však v porovnání s léky na recept slabší. Nepíšete bohužel, zda užíváte hořčík - právě nedostatek tohoto minerálu vede často k tetanii a v léčbě se používá jako první volba.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

09.02.2012

Glucometr-Glucolab

Dobrý den,nevím kam se obrátit o pomoc.Na internetu nemůžu nikde najít opravy Glucolabu.Ukazuje mi stále nesmyslné číslo a nefunguje.Nevíte prosím,kde se Glucolaby opravují? Nejlépe ve F-M a okolí.Předem děkuji za odpověď.Hezký den,L.Berská.

Dobrý den,

 

pokud je glukometr ještě v záruce (2 roky), obraťte se na místo, kde jste glukometr koupila. V případě pozáručních oprav se obraťte na oficiálního dovozce do ČR, společtnost Meditest (www.meditest.cz). Vzhledem k tomu, že se nejedná o zavedenou značku v ČR, však servisní síť nemusí být nijak hustá.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

09.02.2012

ovlivňování jednotlivých léků

Dobrý den, moje lékařka mi předepsala Onprelen 20mg na mé potíže se žaludkem. Ovšem v neděli odjíždíme na dovolenou a je pro mě nemyslitelné, abych cestu zvládla bez kinedrylu. Proto jsem se chtěla zeptat jestli si vůbec Kinedryl můžu vůbec vzít a jestli se tyto dva léky nebudou nějak ovlivňovat. A užívám také na cestovní nevolnost zázvor v podobě zázvorového čaje, nemůže i ten nějak způsobit komplikace?
A ještě jsem se chtěla zeptat na kombinaci výše zmíněného Onprelenu a Gutalaxu.
Předem děkuji za odpověď.
P.B.

Dobrý den,

 

tyto léky se navzájem neovlivňují, ani se zázvorovým čajem. Můžete je klidně spolu užívat.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

06.02.2012

křížoví vaz

Dobrý den,měla jsem natržený přední křížoví vaz v kolení.Jsem týden po operaci a zajímalo by mě jak mám koleno zatěžovat nebo posilovat.Předem děkuji za radu.Jarka

Dobrý den,

 

v tomto případě se nejlépe poraďte s ortopedem/chirurgem, který Vám operaci navrhl. Toto není otázka, na kterou by se dalo zodpovědět bez znalosti konkrétní situace a konkrétního provedeného zákroku nebo použité techniky. Obvykle je však potřebné počítat sa několika týdny šetření a následnou regenerací a plným posílení vazů až několik měsíců.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

02.02.2012

bobkovitá stolice :)

Dobrý den, stydím se a je mi hloupé se na to ptát protože se týká stolice.Je mi 29 let a mám 50kg a 160cm(myslím že normál) a již skoro rok mám bobkovitou stolici...dost podobnou jako mají králíci a kozy :).V minulosti jsem měla problémy s žaludkem a střevy, že některé potraviny byli špatně trávené a končilo to s velikou křečí,nadmutí,plynatost.Tak jsem nevhodné potraviny vynechala.Ted jím hodně obilnin(bebe dobré ráno),bílé jogurty,zeleninu,ovoce,ryby.Vyprazdňuji se pravidelně každý den a někdy 2 i 3 krát denně asi 1,5hod po jídle.Zajímalo by mě, zda si tělo takto rychle něco vzalo ze stravy a zda je to normální mít takovou stolici?Předem moc děkuji že mi poradíte.S pozdravem H.K.

Dobrý den,

 

pokud nemáte jiné potíže se zažíváním a vyprazdňováním, neměla by být konzistence stolice problém. Můžete zkusit užívat pravidelně některá probiotika (např. Synbio, Biopron aj.) k úpravě přirozené střevní mikroflóry. Důležité je rovněž dodržovat pitný režim. V případě, že jste trpěla i jinými zažívacími potížemi, bylo by vhodné podstoupit vyšetření u gastroentrologa k vyloučení nějaké organické příčiny.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

Lékárna Samoléčení.cz

30.01.2012

neurol a lexaurin

Dobrý den, uiž delší dobnu užívám neurol 1mg denně a asentru 50.Zajímalo by mě srovnání neurolu025 a lexaurinu 3mg, mám na myslikolik vzít lexaurinu aby se vbyrovnal neurolu.Děkuji předem za brzkou odpověď.

Dobrý den,

 

Neurol i Lexaurin patří do skupiny léčiv ovlivňujících zejména úzkost (tzv. anxiolytika), ve vyšších dávkách působí i sedativně, indikace obou léčiv je podobná, nástup účinku rovněž srovnatelný, Lexaurin má nepatrně delší eliminační poločas a dobu působení. Dávkování u obou léčiv je individuální  a měl by ho stanovit lékař, rovněž i délku užívání. Léky této skupiny by se neměly užívat dlouhodobě kvůli riziku tolerance a návyku, vyjímkou jsou pouze těžké psychické stavy vyžadující terapii dlouhodobou. Velice obecně se dá říct, že 1 mg Neurolu má srovnatelné působení jako 3 mg Lexaurinu. Je třeba však vzít v úvahu individuální odpověď na každý lék a proto nemůžete brát toto doporučení závazně.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

24.01.2012

Colafit

Dobrý den, pomáhá kolagen obsažený v colafitu kromě kloubů.vlasů,nehtů a kůže také na zpevnění cév popř. nemá na ně nebo na srdce škodlivý vliv?

Dobrý den,

 

kolagen obsažený v Colafitu má příznivý vliv i na vnější vazivovou vrstvu cév. Výraznější působení na zpevnění cév mají však flavonoidy obsažené ve venofarmacích (skupina léků snižujících lomivost cév: např.: Glyvenol, Cilkanol, Mobivenol aj. z volně prodejných přípravků, dále léky vázané na lékařský předpis: např. : Detralex aj.). S pozdravem

 

PharmDr. Bekeniová

 

 

21.01.2012

Wobenzym

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda není kontraindikováno při užívání Wobenzymu užívat vitaminy, konkrétně Symbi - lakt (laktobacily) a Omega 3 rybí olej Forte..?

Děkuji za informaci.
S pozdravem,
K. Šmejkalová

Dobrý den,

 

Wobenzym a zmiňované potravní doplňky můžete bez obav užívat najednou.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

15.01.2012

Emoxen gel

Dobrý den,
chci se jen zeptat, zda volně prodejný Emoxen gel může předepsat praktický lékař a je tam pak nějaké finanční zvýhodnění,
děkuji Marcela Vašíčková z Brna

Dobrý den,

 

Emoxen gel může předepsat praktický lékař a doplatek je 143 Kč u balení 100 g. Pokud by byl koupen bez receptu, byla by jeho cena 165 Kč.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno


 

12.01.2012

Glyvenol vs. Mobivenal

Dobrý den, mohli byste mi prosím vysvětlit v čem se liší užívání,indikace výše uvedených podpůrných prostředků, nebo působí stejným způsobem? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

oba přípravky se používají při chronické žilní nedostatečnosti, hemeroidech a varixech (křečové žíly). Indikace obou přípravků je tudíž stejná, liší se pouze ve složení (přípravky obsahují jiný typ flavonoidů a Mobivenal navíc obsahuje i aescin  s protizánětlivým a antiedematózním účinkem). Přípravky snižují permeabilitu kapilár, působí proti otokům a bolesti končetin. Mobivenal se užívá jedenkrát denně jedna tableta a je svým působením silnější než Glyvenol, který se užívá dvakrát denně jedna tableta.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.01.2012

žaludeční problémy při užívní léků

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu. Jsem muž (58) a od lékaře užívám lék na prostatu "Omnic Tocas 0,4". Od dětí jsem pod stromeček dostal "Vepamid" na oči.
Omnic beru cca půl roku a když jsem začal po 24.12. brát i Vepamid, rozbolel mě vždycky žaludek.
Chci se proto zeptat, zda existuje nějaká kontraindikace těchto dvou léků?
Děkuji za brzkou odpověď a jsem s pozdravem, Jiří Dobrý

Dobrý den,

 

přímo žádná kontraindikace neexistuje, pokud jste však Omnic Tocas užíval dlouhodobě bez problémů a bolesti žaludku se objevili pouze při užití Vepamidu, souvisí to zřejmě s tímto přípravkem. V případě Vepamidu se nejedná o lék, ale pouze o doplněk stravy. Znamená to, že jeho účinnost nebyla ověřena tak jako u léků a proto ani nejsou známé všechny možné vedlejší účinky. I když se vzhledem ke složení žádné nežádoucí účinky neočekávají, je možná individuální rozdílnost ve snášenlivosti a právě Vy jej snášíte hůře. Přípravek Vepamid kombinovaný přípravek, který obsahuje antioxidanty lutein a zexantin, nenasycené mastné kyseliny (DHA a EPA) a extrakt z jílovce maďalu (aescin). Je možné, že právě tato kombinace Vám nedělá dobře (jedná se o nový přípravek, proto s ním zatím není dostatek zkušeností). Doporučili by jsme Vám proto přípravky jednoduššího složení, které jsou navíc v praxi už dlouhodobě ověřené, jako např. Ocuvite Lutein Forte, Avilut 3-forte a další.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.12.2011

je pro me vhodny GS Anxiolan?

Tyto leky jiz dobre snasim,ale asi vlivem techto dvou kolapsu jsem mela jakysi postraumaticky sok,od te doby trpim stale castejsimi stavy uzkosti,ze nebudu moci dychat,parkrat jsem mela pocit,ze snad i ztratim vedomi,takze jsem dychala do sacku jako pri hyperventilaci a vzala si 1/2 Lexaurinu,který pomaha,ale nechci si na nej zvyknout.Obrovsky vnitrni neklid a uzkost me privedla k lekarce,kt.mi predepsala antidepr.Asentra,ale zatim jsem je nevzala-desive vedlejsi ucinky.Radeji bych neco nenavykoveho.Predem mocmoc dekuji.Dvorakova

Dobrý den,

popisované stavy úzkosti a nervozity mají zřejmě psychogenní původ a proto by měli být léčeny zejména po psychické stránce.  Máte možnost buď vyhledat vhodnou psychoterapii (která však může být podpořena vhodnou farmakoterapií), nebo volit přímo farmakoterapii. Ta je možná nejpohodlnější cestou, ale nemusí mít vždy dostatečné účinky. Přípravek GS Anxiolan Vám může pomoct, ale jedná se o relativně slabší přípravek (je to doplněk stravy na bylinné báze) a jeho účinnost se nedá porovnávat s léčivými přípravky (léky) předpisovanými lékaři. Jeho použití by jsme Vám proto doporučili pouze v kombinaci s psychoterapií.

Pro začátek Vám opravdu doporučujeme vyzkoušet předepsaný lék Asentra, jedná se o široce ověřený a užívaný lék a jeho vedlejším účinky jsou ojedinělé. Léková dokumentace musí popsat všechny možné nežádoucí účinky, i když se vyskytují velmi zřídka, a to může mnohé pacienty vystrašit (zvláště, pokud už trpí generalizovanou úzkostí...). Podobné "děsivé účinky" by jste určitě našla i u těch nejběžnějších léků proti horečce nebo bolestem hlavy. Pokud by jste však s jeho účinkem nebyla spokojená, je potřebná vyhledat odbornou pomoc psychiatra nebo psychologa.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

29.12.2011

je pro me vhodny GS Anxiolan?

Dobry den,pred 2 mesici me odvezla "rychla"s vysokym tlakem,byly mi predepsany leky Zorem1tbl.rano a Bettaloc 1/2 rano.Mozna bych mela dodat,ze jiz 13 let uzivam po rakovine deloz.cipku jednou za 2 dny davku Estrogelu,jenze moje lekarka me donutila jej okamzite vysadit,pritom muj gynekolog tvrdi,ze je to mizive mnozstvi,ktere potrebuji.
Zatím nezodpovězeno
17.12.2011

Bolesť chrbta oblasť krížov

Dobrý deň, mám bolesť chrbta oblasť krížov a mám 16 rokov som chalan a išiel som stým za doktorkou a tá mi povedala že mám bolesť s toho že rýchlo rastiem tak som jej povedal nechmi na to dačo predpíše a ona mi povedala že si mám kúpiť nejaký gel. Tak by som vás chcel porposiť či by ste mi niečo neodporučili keďže sa takto ku mne zachovala profesionálka. Ďakujem za kladnú odpoveď.

Dobrý den,

 

ve Vašem případě budou zřejmě potíže opravdu způsobeny rychlým růstem a nedostatečným rozvojem svalstva. Použití gelu proti bolesti nebude mít žádný význam. Ve většině případů potíže se zády u jinak zdravých osob souvisí výrazně s oslabeným břišním svalstvem. Pokud tedy bolesti nejsou intenzivní, doporučujeme Vám intenzivní posilování břišních svalů (sed-lehy, sklapovačky, min. 100 denně). Vhodné jsou též masáže. Pokud by potíže po měsíce cvičení nevymizeli, je potřebné se obrátit na rehabilitačního pracovníka - fyzioterapeuta nebo jiného lékaře - např. odborníka - ortopeda.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

14.12.2011

Užívání melasy

Dobrý den, může se po transplantaci srdce užívat melasa - BETA-EXTRAKT?
Na stránkách výrobce je údaj o učinku Beta-glukanu jak ničí cizí látky a buňky. Ono vlastně transplantované srdce je v těle pořád cizí předmět.
Děkuji.

Dobrý den,

 

vhledem ke komplikované léčbě po transplantaci srdce by jsme nadměrné užívání melasy nedoporučili. Její účinky nejsou zcela jasné a informace o přesném ovlivnění léčby po transplantaci nejsou známé. Můžete se poradit s ošetřujícím lékařem, účinky melasy nejsou nijak "zázračné" a vzhledem k neznámému riziku se bez jejího užívání jistě obejdete.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.12.2011

Čelní teploměr

Dobrý den, ráda bych vás požádala o radu - chtěla bych si koupit kvalitní čelní teploměr - máme malé děti... Který byste mi doporučili?

Dobrý den,

 

bohužel, s čelovými / ušními teploměry nemáme velmi dobré zkušenosti, proto si nedovolíme žádný konkrétní typ doporučit. Obvykle bývá problém s přesností teploměrů, a to bez rozdílu na výrobce nebo cenu přístroje. I když se bezdotykové měření zdá velmi pohodlné, řada uživatelů je velmi zklamaná.  Už z principu měření jsou totiž tyto přístroje velmi citlivé na vnější vlivy, může je ovlivnit např. spocené čelo, vzdálenost od pokožky, úhel naklonění, otevřené okno či dokonce barva zářivky nebo stěny pokoje. Na rozdíl od tvrzení výrobců jsou často zjišťovány rozdíly i o celý stupeň Celsia, což je poměrně dost. Doporučujeme je proto obvykle pouze na orientační měření, pro přesné měření se obvykle nehodí.

Na základe mnoha praktických zkušeností lze nejlépe doporučit nové rychloběžné digitální teploměry, ale ty tzv. "kontaktní". Dobré zkušenosti máme např. s teploměrem Omrom Flex Temp Smart (doba měření cca 10 s) nebo  řadou Thermoval Rapid - výrobce uvádí dobu měření 60 - 90 s, ale většinou je to méně. To se většinou z každým dítětem dá vydržet a odměnou je pak opravdu přesně změřená teplota.

Neradi by jsme Vás zklamali, ale podobné informace můžete nalézt např. i ve starších testech těchto teploměrů zveřejněných v médiích, např.:

http://ekonomika.idnes.cz/jednoduche-teplomery-meri-horecku-nejlepe-fjz-/test.aspx?c=A101201_1491727_test_spi

nebo

http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-a-hubnuti-zdravi/127468/test-ktery-teplomer-meri-spolehlive.html

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.12.2011

Užívání hořčíku

Dobrý den, prosím o informaci, který z přípravků byste doporučili při svalových křečích. Údajně se musí hořčík užívat současně s vápníkem, aby se lépe využil. Nezatěžuje ale vápník ledviny nebo cévy? Slyšela jsem, že lépe vstřebatelný je hořčík magnesium lacticum. Také jsou přípravky hořčíku s vitamínem B6 bez vápníku. Který z nich byste doporučili? Děkuji za zprávu.
Zatím nezodpovězeno
03.12.2011

Videa

Dobrý den, na televizi Public, která už skončila vysílání, jsem ráda sledovala pořady Zdravíčko. Byly v nich i Vaše užitečné rady a informace. Bohužel tyto videa už nelze sledovat. Chtěla bych požádat, jestli by nebylo možné je umístit na Vaše stránky, aby bylo možno se na ně podívat. Děkuji

Dobrý den,

 

bohužel se zánikem televize TV Public došlo i k zrušení archivu pořadu Zdravíčko. Odvysílaná videa už nejsou dostupná. V případě potřeby se ale i nadálen můžete obrátit na naše odborníky prostřednictvím naší poradny.

 

Děkujeme za pochopení,

s pozdravem,

 

Lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.11.2011

OTOKY DOLNÍCH KONČETIN

Dobrý den. Je mi 45 let,lečím se na vys.tlak beru, prestarium combi a lusopress rano. Pak na cukrovku beru normaglic 500 rano a 1500 večer.Asi dva týdny zpět, jsem začal častěji močit než obvykle a to nekdy 2 za zhruba 1 a něco.Od minuleho čtvrtku se močení upravilo a to opačně méně jsem močil než obvykle a pozor začaly mi otékat dolní končetiny,od lytek dolů. Dnes močím řekl bych v normě,ale otoky noh přetrvávájí. Dělám v dole v dosti špatných ,klimatických podmínkach (horko střídá chladno,vlhko a opačně),ale to už 20 let.Nikdy jsem neměl problémy podobného typu.Děkuji za radu. Roman.

Dobrý den,

 

vzhledem k tomu, že máte cukrovku a začal jste častěji močit, doporučujeme Vám nechat si co nejdřív zkontrolovat hladinu krevního cukru. Mohlo dojít ke zvýšení, což by se mohlo projevovat popisovanými problémy. Dále by bylo vhodné zkontrolovat krevní tlak. Bez těchto základních poznatků není možné poskytnou přesnější radu.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

28.11.2011

Synbio

Dobrý den, již 3 týdny užívám doplněk stravy Synbio. Musím tíct, že jsem spokojená a začínám cítit zlepšení. Jen jsem se chtěla ještě zeptat, jak dlouho je možné ho užívat. Je možná např. dvouměsíční "terapie"? Nebo je to příliš dlouhá doba? Nežádoucí účinky to asi mít nemůže... (?) ale přesto se raději ptám, přece jen se bere ráno nalačno..., zda jsou nutné třeba pauzy nebo zda můžu "terapii" opakovat za nějaký čas, atd.
Moc děkuji (i za doporučení tohoto doplňku stravy...)
Pavlína Koukalová

Dobrý den,

 

jsme rádi, že jsme byli nápomocní.... Přípravek SYNBIO je možné užívat dlouhodobě, pouze obecně a tak trochu "pro jistotu" se doporučuje po cca 3 měsících užívání pauza cca 1 měsíc, následně lze v užívání dále pokračovat.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

23.11.2011

anopyrin

Dobrý den,
můžete mi prosím poradit jakým přírodním prostředkem nahradit Anopyrin.Po úspěšném EKV mi lékař při kontrole v Ikemu napsal vysazení Warfarinu po 6ti týdnech po zákroku.Včera jsem byla u obvodní lékařky s doporučením od Dr. kardiologa o vysazení tohoto léku. Moje ošetřující lékařka mi však řekla, že místo toho nasadí Anopyrin, který jsem brala na začátku mého zdrav. problému s arytmií, která po zákroku EKV zmizela. Před půl rokem mi doktorka Anopyrin dala,měla jsem po něm bolesti v žaludku.Je mi 65 let jsem vegetarián a doteď jsem žádné léky nebrala, pouze přírodní doplňky, čaje.Jinak jsem zdravá a žádné léky neberu.Prosím zda se dá tento lék nahradit něčím volně prodejným, či zda zeleninou, ovocem a podobně. Děkuji za odpověď. Eli

Dobrý den,

 

nízké dávky kyseliny acetylsalicylové inhibují sráženlivost krevních destiček a proto se používají jako prevence tvorby trombů při různých srdečně-cevních problémech. Nejvyšší význam má v době blízké srdcovému zákroku nebo příhodě, - pokud jej však špatně snášíte na žaludek, je možné jej nahradit jinými léky, obsahujícím léčivou látku klopidogrel.

Lékaři jej jinak často nasazují paušálně, tak říkajíc "pro jistotu". Pokud však dodržujete zdravý životní styl, není v delším časovém období tato léčba natolik nevyhnutná. Poraďte se se svým kardiologem, zda při Vašem životním stylu je možné tento lék vynechat.

Z přírodních alternativ se podobný účinek pozoruje u enzymu nattokináza, který je hlavní obsahovou složkou tradiční japonské potraviny natto. Jedná se o sóju fermentovanou speciálním kmenem bakterií Bacillus subtilis - tzv. natto - bakterie. Nevíme, zda je tato potravina dostupná i v našich podmínkách, každopádně se k nám dováží doplňky stravy obsahující extrakt z této potraviny, jako např. Natto NKCP, 60 tablet. Je potřebné se však uvědomit, že se jedná o doplňky stravy, ne léky. To však nemění nic na tom, že i dietní opatření může mít léčebný účinek...

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno


 

22.11.2011

překyselní organizmu

Dobrý den, byla jsem po dlouhé době na přednášce. Informace, které jsem tam slyšela, jsem už dávno částečně znala a dočetla jsem se je. Ale nějak mě přesvědčila, že asi nastal ten správný čas třeba něco řešit.
Jedná se o teď velmi populární informace k překyselení organizmu. Z časových i finančních důvodů se nechci pouštět do této nabídky. Je-li to ve Vašich silách doporučit řešení, byla bych velmi ráda. Je mi 46 let, 168 cm, 106 kg.
Denně v té nabízené kůře se pojídají tyto preparáty:
ALOE VERA GEL SIVERA
PH PRO BALANCE
COLOSTRUM
PRO BIOTIC
Odtučňovací čaj – Figu activ
Chtěla bych udělat takovou očistnou kůru i pro syna, který má velmi slabou imunitua má problém s nadváhou. 22 let, 185 cm, 102 kg.
Dočetla jsem se i o Schindeleho minerálech, které mě docela nadchly. Taky jako velmi dobré se mi jeví Clolostrum.
Jsou ale preparáty, které sami o sobě nic neřeší a je potřeba je užívat s jiným preparátem dohromady.
Potřebovala bych Vás poprosit, zda můžete doporučit výrobce a názor, zda je to vůbec k něčemu a pokud ano, tak co a v jaké kombinaci.
Děkuji za Váš čas a pomoc.
Zatím nezodpovězeno
21.11.2011

hekla lava 200 ch

Dobrý den, ve vašem internetovém obchodě jsem si zakoupila homeopatický přípravek hekla lava 200 ch, ale nevím, jak ho mám dávkovat při ostruze patní kosti. Dále mě zajímá, zda se toto homeopatikum může kombinovat s dalšími léky. Užívám Warfarin pro poruchu srážlivosti krve. Děkuji

Dobrý den,

 

nevím, proč jste zvolila potenci Hekla Lava CH200. Tento lék nemáme běžně v nabídce, obvykle se totižto doporučuje Hekla Lava CH9 nebo Hekla Lava CH15 je 2 - 3krát denně 5 granulí.

21.11.2011

Křeče v rukou

Dobrý den, jsem v 27. týdnu těhotenství a před 14 dny mě začaly trápit převážně v noci šílené křeče rukou od dlaní až po ramena, budí mne také návaly horka, bušící srdce a děsné sucho v krku. Po třech takto probděných nocí jsem se odhodlala jít k lékaři, ale interní vyšetření mám v pořádku, krevní obraz taktéž, akorát sedimentace a leukocity mám zvýšené a neurolog mi doporučil nadměrně zvýšit dávku hořčíku, kterého mám údajně masívní úbytek... Beru jednou denně Magnosolv, jelikož při užívání dvou sáčků mám průjem i 3-4x denně, vypiju minimálně 2 litry denně minerální vody Magnesia, snažím se jíst i potraviny bohaté na hořčík, probiotika Biopron jím 1x denně na obnovení střevní mikloflory, aby se mi údajně hořčík i lépe vstřebával do organismu, ale ani po týdnu nevidím žádné velké změny a stále mě tyto stavy neskutečně trápí v noci, kdy se budím pravidelně každé 2 hodiny. Jsem už z toho děsně vyčerpaná a přes den šílené unavená a malátná. Moc prosím o radu, zda s tímto v mém stavu opravdu nelze NIC udělat a musím to vydržet až do porodu a takto se denno denně trápit. Velice děkuji za laskavou odpověď.

Dobrý den,

 

nepíšete bohužel, jaké hodnoty hořčíku Vám byli v krvi naměřeny. Dávkování Magnesolv se vždy řídí mírou nedostatku hořčíku. V případě výrazně snížené sérové hladiny hořčíku (chronický nedostatek magnézia) je nezbytná denní aplikace po dobu minimálně čtyř týdnů. Po týdnu tedy opravdu nemusí být výsledky ještě znatelné. Doporučuje se obvykle 1-2 sáčky, individuální snášenlivost však může být velmi odlišná. Projímavé účinky podávaného hořčíku lze do jisté míry antagonizovat současným podáním vápníku. Pokud by jste však měla stále problémy s přijímáním vyšších dávek hořčíku, doporučujeme kontaktovat Vašeho lékaře, který Vám může hořčík aplikovat v injekční formě, která ani ve vysokých dávkách.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

30.10.2011

vrácení peněz za léky

Dobrý den, můj známý má rakovinu plic. Na základě rozhodnutí ošetřujícího týmu, si měl vyzvednout určité léky na rcp (stály 400.-), za 3 dny mu byla diagnoza změněna, s tím, že léky nemá začínat brát a je nutné jít si pro jiné. Ptám se tedy, nejen na to co s léky, z kterých není brané ani jedno platíčko, jediný prášek, ale také na to, kdo mu vrátí peníze? Není jeho chyba, že lékaři poprvé rozhodli jak rozhodli a po druhé zase jinak...děkuji E.B.

Dobrý den,

 

bohužel, jak jednou lék opustí lékárnu, není možné jej vzít zpět, protože už není garance, jestli bylo s lékem správně zacházeno a jestli byl správně skladován. Byť mohli být ve vašem případě dodrženy všechny podmínky, toto je obecné pravidlo, které chrání všechny pacienty. Zřejmě by jste také nechtěla užívat lék, o kterém nevíte, kde všude byl skladován a jak s ním bylo zacházeno.  Nepoužité lék však můžete v lékárně odevzdat pro bezpečnou likvidaci - léky prosím nikdy nevyhazujte s odpadky, nikdy nevíte, jaké dítě je může nalézt, ani je nesplachujte do kanalizace (záchodu) - v mnoha případech se jedná o silně účinné látky, které by zbytečně zatěžovali životní prostředí.

Lékařství bohužel není nikdy 100% věda a proto žádné z rozhodnutí není neměnné. Pokud lékaři změnili svůj názor, zřejmě je k tomu vedlo nějaké nové zjištění ohledně Vašeho známého.

S pozdravem,


lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.10.2011

Bolest hlavy

DOBRÝ DEN , MÁM NA VÁS DOTAZ, JSEM NORMALNÍ DÁ SE ŘÍCT ZDRAVEJ CHLAP JE MI 40 LET, VŠE JE U MĚ OK AŽ NA JEDNU VĚC, JEDNOU TAK ZA 6 MĚSÍCÚ SE MI PŘI SEXU PŘI EJAKULACI DOSTANE DO HLAVY STAŠNÁ BOLEST NESNESITELNA KTERÁ TRVÁ I 2 TÝDNY NEUSTALE ZAHÁNÍM TO BRUFENEM ALE NEPOMAHA SEM Z TOHO NA NERVY A K LEKAŘI SE TO DO OČÍ STYDÍM ŘÍCT TA BOLEST JE NESNESYTELNÁ TLAK HO HLAVY DO OČÍ KRKU ŠÍLENÁ NIC NEPOMAHA JE NĚJAKEJ PROBLÉM V MÉ HLAVĚ NEBO U MÉ OSOBY, A ŽE SE TO STANE PŘI SEXU A PO TAKOVÉ DOBĚ A TRVÁ TO TAK DLOUHO DÍKY ZA ODPOVĚD.

Dobrý den,

 

bohužel podobná bolest hlavy může mít mnoho příčin a je potřebné odborné vyšetření. Za zdravotní problém není potřeba se stydět, lékaři jsou tu právě od toho, aby takovéto věci řešili. Rozhodně se svěřete svému lékaři, ten nařídí potřebná vyšetření.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

17.10.2011

kombinace léků

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda najednou mohu užívat tyto léky: Apoparox - 1/2 tablety denně, antikoncepci Cilest, B-komplex Forte a Ocutein Forte? jsem nějak unavená, tak nevím, zda to není z kombinace těchto léků, ale vzájemně by se asi ovlivňovat neměly ? moc Vám děkuji za odpověď

Dobrý den,

tato kombinace léků a doplňků stravy se navzájem nijak významně neovlivňuje, Váš pocit únavy rozhodně nepramení z této kombinace.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.10.2011

kojení + tetan

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda vadí očkování proti tetanu v době kojení. děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

očkování proti tetanu je běžně při kojení možné. Více informací o problematice očkování v těhotenství a při kojení najdete v samostatném článku Očkování v těhotenství a při kojení.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.10.2011

Kyselina Benzoová

Dobrý večer, budu nejspíš mít naprosto ojedinělý dotaz, ale už jsem zoufalá, jelikož mi zatím nebyl schopen nikdo odpovědět, a to ani prodejna (Verkon) kde jsem tuto chemikálii koupila.
Potřebuji ke konzervaci ovocných a jiných složek v ručně vyráběném mýdle konzervant, a to v podobě kyseliny Benzoové. Dle receptur se dávkuje po kapkách do určitého množství mýdla, ale zde nastává problém. Na našem trhu je k dostání pouze BENZOIC ACID G.R. - Kyselina Benzoová P.A. ( dále jen KB) C7H6O2 , M=122.12 g/mol v sypkém stavu, kterou jsem si také koupila. A nevím a nikdo mi není schopen říci v jakém poměru mám KB ředit, abych docílila tekutého koncentrátu, který tedy mohu kapat do již zmíněného mýdla. Velice Vás prosím o radu jak KB připravit.S pozdravem Vratislava Wolfová

Dobrý den,

 

kyselina benzoová se používá jako konzervační látka v potravinářství, kosmetice, tabákovém průmyslu a jako terapeutikum ve farmaceutickém průmyslu.

V kosmetických přípravcích se používá přibližně v koncentraci 0,1 % hmotnosti, t.j. na 1 kg kosmetické suroviny se použije 1 g kyseliny benzoové. Pokud by jste ji chtěla používat ve formě kapek, je možné rozpustit 100 g kyseliny benzoové v 0,5 l etanolu, následně se používá 5  ml na kg kosmetické suroviny.

Její použití v mýdle však zřejmě nebude zcela ideální, kyselina benzoová je účinná pouze v kyselejších prostředích, obvykle při pH pod 5. Protože mýdla jsou obvykle alkalická, bude její účinnost výrazně potlačena. Je otázkou, jestli informace o použití tohoto konzervantu v mýdle pochází z ověřených zdrojů nebo se jen tak "traduje" a používá "pro jistotu". Závisí však na konkrétní receptuře mýdla, pokud by bylo pH upraveno do kyselejší oblasti, neměl by tam být problém.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno 

28.09.2011

sex

Dobrý den, jsme manželé a oba máme 56let, manžel bere léky: prestarium neo a tulip, já mám po přechodu, neužívám žádné léky ani hormony. Chtěla bych poradit nějaké přípravky pro lepší sex ( erekce a vlhkost).
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

problematiku vaginální suchosti lze řešit akutně nejlépe pomocí vhodných lubrikačních gelů, nebo komplexně v rámci řešení post-menopauzálních příznaků (pokud jsou u Vás přítomné). Tu jsou 2 varianty řešení:

1) hormonální substituční léčba předepsaná Vašim gynekologem, která v různé formě vyrovnává nedostatek estrogenů po menopauze (tablety, náplasti nebo implantáty)

2) využití přírodních fytoestrogenů z jetele lučního nebo sóji, které jsou volně prodejné v lékárnách. Tyto látky mají podobné účinky jako přirozené lidské estrogeny a kromě mnoha jiných menopauzálních příznaků dovedou do jisté míry mírnit i vaginální suchost. Pro Váš případ by byl zřejmě nejlepší lokální přípravek Phyto Soya vaginální gel, který kromě lokálního působení fytoestrogenů zároveň přímo zvlhčuje i vaginální sliznici.

Co se týče Vašeho manžela, jednoznačně by jsme doporučovat překonat případný stud a informovat se u jeho lékaře na léčbu erektilní dysfunkce pomocí inhibitorů fosfodiesterázy typu 5  (léčivé látky sildenafil, tadalafil a další, léky Viagra a její ekvivalenty). Tyto léky jsou široce ověřeny a na rozdíl od různých "šarlatánských" doplňků stravy poskytují účinnou pomoc v takto "delikátních" problémech. V současné době navíc léku Viagra skončila patentovaná ochrana, takže její generické kopie začalo vyrábět množství výrobců, samozřejmě ve stejné kvalitě, ale s příznivým cenovým dopadem.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno 

27.09.2011

Probiotika

Dobrý den, ráda bych se zeptala na pár věcí ohledně probiotik jako takových: Na trhu je nepřeberné množství druhů doplňků stravy, které se "předhánějí" v "jedinečnosti". Ovšem až nedávno jsem se dozvěděla kritéria, podle kterých vybírat (?). Pokud má probiotikum (které obsahuje zároveň prebiotika a dejme tomuk, že má mikrozapouzdření) obsahuje 12 kmenů bakterií, ale celkový počet je 1 mld., je to v pořádku? Všude čtu, jak pod 10 miliard bakterií nemají probiotika až tak moc význam... na čem tedy skutečně záleží? Na počtu KMENŮ nebo celkovém počtu bakterií? Také se chci zeptat na nejvhodnější probiotika při dráždivém tračníku.... Moc děkuji a přeji hezký den.
Pavlína Koukalová

Dobrý den,

 

je správné, že věnujete pozornost výběru vhodného probiotika, faktory, které zmiňujete, jsou velmi důležité. Co se však týče množství, tu se názory velmi rozcházejí. Ono je to ve skutečnosti tak, že i množství 10 miliard je oproti celkovému - už existujícímu - množství bakterií ve střevech velmi malá část, proto nejdůležitější je, jak se bakterie ve střevech rozmnoží. Množství 1 miliarda je proto z nabídky na trhu sice nižší, avšak dá se považovat za dostatečné. Honbu za vyšším množstvím bakterií často startují výrobci, protože pak mohou přicházet se stále "lepšími" a "silnějšími" probiotiky, různými verzemi "forte" a "plus", přičemž nárůst vstupních cen je pro ně zanedbatelný. Pokud se tedy jedná o kvalitní výrobek, s garantovanou životaschopností probiotických bakterií, nelze 1 miliardu bakterií označit za nedostatečné množství.

Co se týče počtu kmenů, dnes se mu už takový význam nepřisuzuje. Probiotické bakterie žijí ve vzájemné synbióze a jejich vzájemné vztahy by měli být navzájem ověřené. Je otázkou, jestli je to vůbec možné ověřit u 12 druhů bakterií. Opět to lze připsat snaze výrobců přinášet "zajímavější" produkty, v tomto případě ovšem trochu ve stylu "čím víc proužků, tím víc Adidas..."

Dnes se ustupuje od paušálního doporučování "probiotik" obecně téměř na všechny problémy, medicína se snaží jít cestou konkrétního bakteriálního kmene (směsi) pro konkrétní problém. Proto se nejvíce cení reálné klinické zkušenosti z praxe. Právě v souvislosti s dráždivým tračníkem si Vás dovolíme upozornit na klinickou studii pana profesora Lukáše z 1. lékařské fakulty, Univerzity Karlovy, Praha. Ten prokázal velmi příznivé působení přípravku SynBIO právě u dráždivého tračníku. Tento přípravek kromě specifické směsi probiotik obsahuje též imunoglukan, což je látka s imunomodulačním působení. Ukazuje se totiž, že v případě dráždivého tračníku hraje svou roli i chronický subklinický zánět střevní stěny, který tato látka napomáhá normalizovat. Pokud by jsme tedy měli doporučit nějaká probiotika pro dráždivý tračník, volili by jsme díky prokázanému účinku právě tento přípravek.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

21.09.2011

průjem

Dobrý den, můj otec (67 roků), má přes týden neustále průjem. Neví z čeho (jestli nějaké jídlo anebo je to ze stresu, který měl poslední dny také). Co byste doporučili?
Jí stále vařenou suchou rýži, suché rohlíky, vánočku, léky jen černé uhlí a endiaron, průjmy stále trvají. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

pokud průjem trvá déle jak týden, doporučíme určitě vyšetření lékařem. A protože nemáme podrobnější informace o stavu Vašeho otce, nemůžeme tak určit příčinu průjmového stavu a tím pádem ani terapii.

Jinak lze na začátku zkusit probiotické přípravky s obsahem Saccharomyces boulardii - př. Probio Restart, Enterol, Biopron forte. Většinou zabírají velice dobře právě u průjmů bez jasné etiologie a za předpokladu nepřítomnosti dalších potíží jako je např. zvracení, křeče, teploty, nestandartně zbarvená stolice, přítomnost krve...atd

lékárna Samoléčení.cz, Brno

19.09.2011

Homeopatika před a po porodu

Dobrý den, chtěla bych užívat před porodem a po porodu homeopatika. Mám už soupis homeopatik, bohužel nerozumím jaký je rozdíl, když mám uvedeno užívat např.Staphysaria 5 nebo9CH, tak nevím jestli si mám pořídit 5 anebo 9, na trhu jsou obě.A takhle je to u všech homeopatik co mám napsané. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

dle zkušeností z terénu se většinou pooužívá ředění 9CH. Upřesnit by Vám to měl ovšem lékař - homeopat. Homeopatická léčeba je značně individuální.

Lékárna Samoléčení.cz

 
19.09.2011

Chlamidie

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak lekař pozná, že mám chlamidie. Odebere mi krev, nebo nejake vzorky a posle je do labolatoře? Myslim, že je mám. Všechny příznaky na mě sedí, mám zánět močových cest, obcas pri pohlavním styku krvácím ( ne moc) a nekdy mi je i sex neprijemny, jelikož pocituji bolesti.

Dobrý den.

Nutnost návštěvy lékaře dle Vašeho odhadu je správná, diagnózu musí stanovit on. Váš praktický lékař Vás pravděpodobně odešle na vyšetření k urologovi, odebírá se vzorka moči a ztěr z vaginální sliznice / močovodu.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

16.09.2011

Vysoký tlak

Ráno užívám 1x Ebrantil 60+30, 1x Tenaxum a 1x Orcal 5mg. Večer to samé, ale bez Orcal.
V poslednom čase mám z ničoho nič časté závrate, je mi mdlo,mám bušenie srdca a strach. Tlak je napr. 133/73 a srdce 99. Mám obavy, či konštalácia uvedených liekov mi tieto potiaže
sposobuje...alebo?

Dobrý den,

 

Popisované nežádoucí účinky jsou zřejmě způsobovány kratším nadměrným snížením krevního tlaku nebo pomalou reakcí oběhového systému na zvýšenou potřebu dodávek krve (např. při vztávání z lehu - tzv. ortostatická hypotenze). Z uvedené kombinaci léků má největší potenciál pro tvorbu závratí Ebrantil, poraďte se proto s Vašim lékařem, jestli by nebylo možné upravit jeho dávkování (obvyklé dávkování je 30 - 90 mg 2x denně, Vy užíváte 90 mg jeden krát denně - možná by stačilo danou dávku rozdělit do dvou denních dávek nebo dokonce snížit na 2 x 30 mg denně).

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

14.09.2011

Biopron premium

Dobrý večer, ráda bych se zeptala jestli mají tobolky Biopron premium enterický povlak. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

ano, přípravek Biopron 9 Premium má zajištěnou ochranu proti žaludečním kyselinám.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

09.09.2011

píchání pod levým prsem, a sucho v ůstech po probuzení

Dobrý den
Je mi 23 let, měřím 187 cm, vážím 70 kg.
Poslední rok jsem zjistil že když jdu spát a ráno se probudím, tak mám sucho v ůstech ,nevím jestli to je kouřením. Kouřím cigarety již 8 roků, posledni roky kouřím průměrně 25 denně.
A od určité doby (půl roku zpět) co jsem dělal ve stresující práci - svařování kovových součástek mě začalo píchat někdy pod levou bradavkou tak 3 - 5 cm
(při nádechu,někdy i v klidu když kouřím, a dnes dokonce když jsem se smál.....píchá mě tam skoro každý den na malou chvíly ).
Také mě chvílkově bolelo moc na hrudi, ale to už ustalo, ale ještě někdy mě méně bolí pod prsy.
Byl jsem na plícnním, tam mi řekly že plíce mám v pořádku, doktorka mi řekla že mám méně kouřit.
Tlak,tep.... vše mám v pořádku.
z prášků - bral jsem jen ženšen měsíc 1 tabletu denně, a měl jsem 10 prášků geratamů, také si někdy vařím heřmánkový čaj a piji 2 velké kávy denně.
Také jsem byl na rehabilatacich a tam mi paní řekla že mám krátké prsní svaly.
Moc děkuji za odpověd.

Dobrý den,

 

pokud jde o sucho v ústech, s největší pravděpodobností to souvisí s kouřením, nikotin způsobuje právě suchost v ústech. Píchání pod prsem může souviset právě se zmiňovanými zkráceným prsními svaly, ale pro jistotu by bylo vhodné i vyšetření u kardiologa (minimálně EKG). Po vyloučení kardiologické příčiny (zejména s ohledem na Vaše kouření) by jinak bylo zřejmě  vhodné natahovací cvičení (střečing) - tlačit rukama oproti rohu místnosti (jakoby "kliky", ale ve stoje, každá ruka opřená o jinou zeď) nebo např. pomocí utěráku - uchopit utěrák oběma rukama vhodně od sebe a "přetáčet" takto přepojené ruce za zády (na začátek zvolte větší vzdálenost, postupně ji zmenšujte).

... a samozřejmě, zanechat kouření....

S pozdravem

lékárna Samoléčení.cz, Brno

09.09.2011

urologické cévky

Dobrý den,
po urologické operaci nemám močový měchýř, ale vak, který bych měl pravidelně, cílově až 6x-7x denně cévkovat. Bohužel mně nejdou (ani lékaři) zavést jednorázové cévky, většinou jsou příliš tvrdé, a při zavádění hned z kraje narážejí na odpor a nejdou dále. Mohu používat pouze měkkou, latexovou cévku s balonkem, 2-cestnou Tiemann (Foley), ta však není určena pro jednorázové použití, a také by ji takto ani pojišťovna neuhradila. Takže si tyto cévky kupuji, a již jsem za ně vydal tisíce. Můj dotaz tedy je, zda se dají sehnat, a kde, jednorázové cévky v tuhosti (latex), jako ty, které používám.
Děkuji

Dobrý den,

 

bohužel se nám nepodařila na trhu nalézt žádnou jednorázovou cévku z jiného materiálu, než je PVC. Nepíšete bohužel, jaké typy cévek jste už vyzkoušet - např. společnost GAMA vyrábí jednorázové cévky ve dvou provedeních - tvrdší a měkčí, značeno písmeny M nebo T (http://www.gama.cz/katalog/item/cevky-urologicke-tiemann/), dále jsou cévy Easicath se speciální hydrofilní vrstvou, která se aktivuje 30 s před zavedením ve vodě pro lehčí zavádění... (http://www.easicath.cz/cz/kat.php)

Můžete tedy vyzkoušet z těchto možností, více se nám nepodařilo zjistit.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

09.09.2011

kouření,..

Dobrý den
když kouřím nebo si čistím zuby, tak se mi poslední dobou někdy nadavuje.Když se probudím, tak mám sucho v ůstech. a nekdy me bolí na částech prsou,a píchá mě někdy při nádechu v levé části pod prsem.jinak sem fajn )

Dobrý den,

 

bohužel, Vaše příznaky jsou velmi nespecifické a neuvádíte ani svoje základní charakteristiky - kolik Vám je let, kolik měříte a vážíte, jaký máte tlak krvi, jestli jste prodělal nějaké nemoci nebo užíváte nějaké léky, jestli máte stresující zaměstnání... Bez těchto podrobností není možné odhadnou jakoukoliv příčinu.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

23.08.2011

Klouby

Dobrý den, je mi 36 let a při práci poměrně namáhám kolena a mám i nadváhu takže bych rád začal používat nějaký doplněk stravy na podporu kloubů. Mohli by jste mi poradit co by pro mě bylo nejvhodnější? Děkuji

Dobrý den,

nabídka doplňků stravy pro namáhané klouby je veskrz velmi široká a víceméně všechny přípravky, pokud obsahují to, co uvádí, mají pozitivní přínos pro zdraví kloubů. Potíž je však v tom, že ne vždy obsahují to co uvádí, protože nezávislá kontrola obsahu u doplňků stravy  neexistuje. Doporučili by jsme Vám proto se orientovat se na větší a serióznější firmy, které se nemohou dovolit riskovat své dobré jméno. Doporučili by jsme Vám proto např. přípravek Proenzi 3+ od společnosti Walmark (vítěz průzkumu Lékárníci doporučují 2010) nebo GS Condro od společnosti Green Swann.

S žádným z těchto přípravků chybu neuděláte.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

18.08.2011

ginkgo + godasal

Vážení,
chtěla bych se zeptat, zda je možné užívat Godasal souběžně s přípravky z jinanu dvoulaločného. Dotaz pokládám za maminku, které je 67 let. Má vysoký krevní tlak a v poslední době je trošku roztržitá. Ginkgo si koupila na radu lékárníka, ale zapomněla upozornit, že bere léky na ředění krve.
Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Hučková J.

Dobrý den,

 

Ginkgo biloba skutečně může zvyšovat účinek léku na "ředení krve" - tedy kyseliny acetylsalicylové (Godasal), ale významně se to projevuje až při vyšších dávkách kyseliny acetylsalicylové. Pokud tedy Vaše matka užívá obvyklou dávku 100 mg kyseliny acetylsalicylové (Godasal 100), není potřeba se obávat.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

15.08.2011

Stomie

Dobrý den, je možné použít sáček 2D Natura uzavřený béžový s filtrem průměr 70mm na únik stolice z otvoru samovolně vzniklého na spodní části pupku? V současné době jsou používány jiné sáčky,ale prodejní cena u nás ve zdravotnické prodejně je o mnoho vyšší.Děkuji za odpověď,Michala Boubalová

Dobrý den,

 

stomické sáčky 2D Natura 70 mm vytváří dvojdílný systém s podložkou 2D Natura, takže k ceně je potřebné připočíst i cenu těchto podložek. Jestli budou vhodné i pro Váš typ stomie nelze takto na dálku posoudit. Pomohlo by nám, pokud by jste nám sdělila, jaké sáčky byli používány doposud. Vhodné by též bylo poradit se s Vašim lékařem nebo ošetřující sestrou.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

11.08.2011

Úzkost

Dobrý den, před otěhotněním jsem brala Asentru a neurol.V ěhotenství se to vysadilo a po pár měsících jsem musela znovu začít, Asentra už nesedla ale Mirtazapin a Neurol.Po porodu mi už nesedne jiné antidepresivum pouze tyto 2.Po všech je mi zle od žaludku.Je možné užívat třeba Saframyl, doplňuje serotonin?Či něco jiného?Moc děkuji.

Dobrý den,

 

v případe Saframylu se jedná o doplněk stravy, který může příznivě ovlivňovat hladiny serotoninu v mozku a může proto příznivě působit při depresích. Nenahrazuje však léčbu, je to jen alternativní přístup, který napomáhá správně vedené psychoterapii. Vzhledem k ovlivnění hladin serotoninu se nemůže užívat současně s ostatními antidepresivy. Při přechodu na tento přípravek je potřebná určitá doba přestávky, aby došlo k vyloučení stávajících antidepresiv z těla. Poraďte se proto o začátku užívání s Vašich psychiatrem.

Je důležité si však uvědomit, že všechna antidepresiva jsou jenom pomocnými prostředky. Bez správně vedené psychologické terapie je účinnost léčby antidepresivy mnohem nižší než s léčbou. Nepíšete bohužel, jak Vaše léčba probíhá. Je častým nešvarem lékařů, že léčbu depresí odbudou "mezi dveřmi" pouze předepsáním léků. Základem léčby deprese by však vždy měla být práce "na sobě" - tedy psychoterapie vedená psychologem/psychiatrem, antidepresive tento proces pouze podporují.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

10.08.2011

hledám naplast

Dobrý den, Potřebuji nutně poradit.Moje babička používala náplastě Spofaplast a nikde ji nemohu najít.Prosím pomocte!! Děkuji

Dobrý den,

 

zadejte do vyhledávání vlevo nahoře "spofaplast" nebo klikněte na tento odkaz:

http://www.samoleceni.cz/search?hledat=spofaplast&hledatOK.x=0&hledatOK.y=0

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

05.08.2011

hemeroid

Dobrý den,moje přítelkyně(54.let) má už asi potřetí problém s hemeroidem.Má na vnějším konečníku bulku jako fazolku.První týden používala mast Fastu a když se to nelepšilo tak zkusila ještě nějakou jinou mast a nakonec i gel z dubové kůry.Vždy se jí to do tří týdnů vstrebalo,ale nyní ne.Příští týden máme jet autem do Chorvatska a chcem se zeptat zda dlouhá cesta,slaná voda a nebo případné prasknutí té bulky nemůže způsobit nějaké větší potíže.Předem děkuji za řadu jak se zachovat případně dolecit.

Dobrý den,

 

v tomto případě Vám bohužel na dálku nedokážeme poradit. Hemoroidy mohou mít různou závažnost a faktory, které popisujete (dlouhé sezení v aute, koupání v moři) mohou přispět k jejich prasknutí. U malých hemoroidů dojde ke krátkému krvácení, které se samovolně zastaví, a může být postiženými popisováno i jako úleva. Větší hemoroidy však mohou při prasknutí vést k vážnějšímu krvácení, u kterého může být potřebný až chirurgický zákrok. Doporučujeme Vám proto před cestou určitě konzultovat s lékařem, který dokáže stav Vaší přítelkyně posoudit.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

05.08.2011

Těhotenství??

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda můžu být těhotná. 6.7. jsem měla s přítelem nechránění styk v domnění, že jde o neplodný den. Menstruaci jsem ten měsíc měla dostat 10.7. ale nedostala, měla jsem 3dny zpoždění potom se dostavila, ale jen na dva dny. Poslední 4roky mám menzes pravidelnou na den a to po 24dnech /5dní,
TT jsem provedla 2.8 vyšel však negativní, už nějaký ten týden dva pociťuji tlak v pod bříšku, jsem neustále nadmutá, unavená a mám celý měsíc citlivá prsa (hlavně bradavky) tak by mě zajímalo když bych třeba TT byla kdy se to na testu projevý. Tento měsíc by se menzes měla dostavit zítra tedy 6.8.2011
Předem děkuji za Vaší odpověď s pozdravem Lenka

Dobrý den,

 

metoda neplodných dnů bohužel není velmi spolehlivou metodou, proto těhotenství nelze vyloučit. Pokud jste však měla 10. 7. normální menstruaci, je těhotenství z tohoto styku nepravděpodobné. Každopádně většina těhotenstkých testů je schophná těhotenství stanovit až po zmeškaném termínu normální menstruace, proto doporučujeme test zopakovat.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

27.07.2011

Ceny léčiv

Dobrý večer, chci se zeptat zda jsou rozdílné ceny přímo ve Vaší lékárně a na internetu a také zda vedete zdravotní obuv. Děkuji

Dobrý den,

 

ceny výrobků na internetu jsou výrazně nižší než při nákupu přímo v lékárně. Doporučujeme Vám proto si požadované produkty objednat na internetu a zvolit osobní odběr v lékárně. Naši pracovníci Vám tak všechno předem přípraví a budete platiti zvýhodněné internetové ceny. Sortiment zdravotní obuvi máme bohužel velmi omezený, doporučujeme Vám podívat se spíše v prodejnách zdravotnických potřeb.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

27.07.2011

Vitaminy

Dobrý den,
užívám lokren, letrox a gleperil, je mi 52 let. Můžete mě prosím doporučit nějaké vitamíny /doplněk stravy/ . Nyní jsem užívala lecitin. Děkuji za radu.

Dobrý den,

 

nepíšete, jaké máte potíže. Pokud se jedná pouze o obecné problémy, jako je únava, nedostatek energie, lze doporučit některé z multivitaminových přípravků určených pro osoby 50+, jako např. Pharmaton Geriavit (velmi dobré dlouhodobé zkušenosti, "dodává" energii) nebo Calibrum 50+, obsahující extrakty ženšenu nebo Centrum Silver, obsahující lutein, který  napomáhá předcházet degeneraci oční sítnice.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

15.07.2011

pamět a učení (IQ)

Dobrý den, scháním doplnek stravy na zlepšení učení a paměti,mám před sebou spoustu zkoušek a psychotestů.
Mám pár typů jako doplněk stravy např: IQ super nebo DMAE ?
Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den,

nejlepší zkušenosti v této oblasti existují s přípravky s obsahem Ginkgo biloba, nejlépe ze skupiny léčivých přípravků. Zlepšují prokrvení mozku a využití glukózy, jejich účinek je tak dostatečně rychlý a lze jej dobře pozorovat. Krátkodobě lze ke zlepšení koncentrace a výdrži použít přípravky s obsahem guarany, která obsahuje kofein. Při delším užívání však může zvyšovat nervozitu a zhoršovat nespavost, čím se příznivý účinek na schopnost učení zhoršuje. Snášenlivost je individuální, je potřebné to odsledovat na vlastních schopnostech.

Vhodné jsou též přípravky s obsahem lecitinu nebo nenasycených mastných kyselin, popř. kombinované přípravky jako např. Acutil, ovšem v těchto případech se jedná látky důležité pro stavbu mozku , proto je nástup jejich účinku pomalejší.

Přípravky s obsahem dimethylaminoethanolu (DMAE) nebo Brahmi (Bacopa monnieri, výtažek z listu (Super IQ)) patří k méně ověřeným i méně používaným, jejich účinky jsou často více přáním výrobce než skutečností. Z tohoto typu přípravků by jsme Vám proto žádný zvlášť nedoporučili.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

04.07.2011

antikoncepce

Dobrý den, již 8let beru Depo-proveru, nemám žádný problém, ale nyní se objevil vysoký krevní tlak(150/130) je možné,že by to bylo dlouhodobým užíváním této antikoncepce? Je mi 41let

Dobrý den,

 

vysoký krevní tlak s antikoncepcí Depo-Provera s největší pravděpodobností nesouvisí, nejspíš je to důsledek "stárnutí" a nezdravého životního stylu.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.06.2011

Schindeleho minerály

Dobrý den,i když vím,že Schindeleho minerály se neprodávají ve Vaší lékárně,dovoluji si touto cestou zeptat na Váš názor,či případné zkušenosti s užíváním těchto minerálů.Četla jsem na internetu mnoho pozitivních ohlasů ze strany uživatelů těchto minerálů,ale zároveň jsem taky slyšela varování ze strany některých lékařu,zejména kvůli obsahu hliníku.Velice by mně zajímal i Váš názor.
Děkuji.

Dobrý den,

 

Schindeleho minerály patří do kategorie "bájných" produktů, jejichž složení je velmi neurčité a účinky nevěrohodné. Ve své podstatě se jedná o pomletou skálu, tedy velmi jemný písek, jednotlivé minerály jsou v nerozpustné, a tedy i nevstřebatelné formě. Rozhodně není vhodné věřit všemu, co se píše na internetu, mnohé firmy zakládají svou propagaci právě na placení "falešných diskutérů", kteří zaplavují internet správami o vynikajících účincích. S největší pravděpodobností Vám tento přípravek neublíží, ale jeho efekt nebude v mnohem odlišný od konzumace obyčejného písku.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

24.06.2011

zub

Mám umrtvený zub a pod ním váček. Hnis odtéká píštělí už 3/4 roku. Je to normální? Co mohu očekávat, dělat? Nechci o zub - tedy kořen, na který lze dát korunku přijít.

Dobrý den,

 

rozhodně není normální aby Vám takovou dobu odtékal hnis z pod zubu. Pokud se jedná o neléčený stav, hrozí vážné riziko zánětu okostice

Váš zubní lékař by proto měl odstranit příčinu zánětu (váček) - možná je extrakce - vytrhnutí zubu, nebo jeho léčba, t.j. výplach kanálků. Pokud by infekce byla rozšířená, eventuálně Vám může doporučit vhodnou antibiotickou kúru. Jako efektivní doplňkový postup se nám v podobných případech velmi dobře osvědčuje použití ústní vody Dr. Landa. Podrobný postup najdete např. v článku: Vyzkoušeno v praxi: ústní voda Dr. Landa.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.06.2011

B-komplex

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jaky je rozdíl mezi B-komplexy od Zentivy (B-komplex forte-červený, B-komplex-hnědý, B-komplex-oranžový)? Který z nich se dá použít jako ta prevence proti klíšťatům.
Popřípadě zda může některý z nich užívat i 3.letá dcera?

Děkuji

Dobrý den,

 

společnost Zentiva vyrábí dva druhy B-komplex-ů, které se liší množstvím obsažených vitaminů, a to "červený" B-komplex forte a oranžový/hnědý B-komplex.  "Červený" B-komplex forte je silnější variantou, obsahuje přibližně 8x vyšší dávku B-vitaminů než standardní B-komplex. "Oranžové" a  "hnědé" balení se však liší jen formou balení - oranžový B-komplex je v blistrech po 30 tbl, hnedý B-komplex ve skleněné lahvičce po 100 tbl.

Obecně užívání B-komplexu jako prevenci proti klíšťatům nelze doporučit, tyto rady patří spíše do kategorie "povídačky". Mnohem účinnější je použití vhodného repelentu, jak pro dospělé, tak pro děti. Pokud by jste to ale chtěl vyzkoušet, doporučuje se podávání vyšších dávek (cílem je dosáhnou vylučování nadbytku B-vitaminů potem) a proto je vhodnější B-komplex forte. Je však určen až pro děti od 12 let, tedy pro Vaši dceru je možné použít pouze základní B-komplex.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.06.2011

Depo-provera

Dobrý den,chtěla bych se zeptat za jakou dobu nastupuje antikoncepční účinek po první aplikaci inj Depo-Porvera..Děkuji

Dobrý den,

 

pokud je první aplikace provedena do 5. dne cyklu, tak je zaručena antikoncepční účinnost již v prvním měsíci první aplikace. Pro přesnou informaci však kontaktujte lékaře, který Vám přípravek aplikoval.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.06.2011

Elicea vs Concor

Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli mohu léky Elicea a Concor užívat současně. (tedy jestli si mohu vzít oba najednou) (večer ještě beru Prothiaden ) děkuji

Dobrý den,

 

tyto dva léky by se neměli navzájem závažne ovlivňovat, je však možné, že Elicea může mírně zesílit účinek Concoru, proto by bylo vhodné ze začátku častěji sledovat krevní tlak. Pokud se cca po týdnu neprokážou žádné významné změny, je možné v užívání normálně pokračovat.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

06.06.2011

Účinost HA a clarinase repetabs

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda může být ovlivněna účinnost antikoncepce (Lindynette 20) při užívání léku Clarinase repetabs (2x denně). Děkuji

Dobrý den,

 

tyto dva léky se navzájem neovlivňují.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

04.06.2011

Elancyl

Dobrý den,
použila jsem 1x ELANCYL SVELT SENSE Active massage Minceur masáž na hubnutí 200ml. Ale ještě než jsem vylezla ze sprchy, udělaly se mi na pozadí a bocích ostrůvky malých teček (vypadá to jako krevní sraženiny). Ale na stehnech a břichu to nemám, tak by to snad alergie být neměla. Nevím, zda mohu dále pokračovat v užívání a navíc se obávám, aby ty skvrnky zmizely. Je možné, že jsem ta místa jen příliš moc drhla, nebo je nedostatečně málo navlhčila? Zmizí to samo? Případně co proto mohu udělat?
Děkuji.

Dobrý den,

 

u podobných problémů není potřeba hned podléhat panice, je opravdu možné, že vznikli v důsledku masáže (zejména, pokud vypadají jako krevní sraženiny/podlitiny). Jak správně uvádíte, pokud k zčervenání došlo jen na izolovaných místech, není to zřejmě alergie. Dále však sledujte stav pokožky, pokud by docházelo k rozšiřování problému, zřejmě výrobek netolerujete dobře a není vhodné jej pak dále používat.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

26.05.2011

paraziti

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možno vypudit tasemnici i Acylpyrinem, popř.v jakých dávkách bych ho mohla užívat,když kojím cca 3xdenně (1,5roku). Brala jsem Vermox (2-0-2 po 3dny) před týdnem, měla jsem křeče v břiše,bylo mi špatně, ale zatím se nic nezměnilo,mám strach,jestli již není rezistentní,anebo jak dopomoci tomu,abych to co nejrychleji dostala ven? Jsem už pro to ochotná udělat cokoli,zvl.teď po léčbě mám větší bolesti břicha. Jaké jsou možnosti? četla jsem o projímadlech, léku Yomesan(zde neprodejný a na mě moc drahý)..co nějaká úprava životosprávy? Někdo také užíval Vermox opakovaně,obávám se však sama bez lékaře toto udělat.díky za odpověď.

Dobrý den,

není nám vůbec jasné, jaká úvaha Vás vedla k vypuzení tasemnice Acylpyrinem. Taktéž není jasné, na základe čeho je odvozena Vaše diagnóza - napadení tasemnicí. Pokud ji diagnostikoval lékař, měl by léčbu vést on. Doba vyloučení parazita může být různě dlouhá, až několik týdnů. Nejedná se však případ, který by byl vhodný pro samoléčení, spíše se podobnými případy zabývají specializované infekční kliniky.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

21.05.2011

pohlavní styk bez orgasmu

Dobrý den, je mi 22 a již pět let mám partnera, který je o 13 let starší a je můj první v pohlavním životě. Nemám problém dosáhnout orgasmu s pomocí ruky (mé nebo partnerovy), ale čistě při sexu jsem orgasmu dosáhla pouze jednou za celých pět let, jinak jednodušše orgasmus nemám. On nikdy neměl problém přítelkyni uspokojit. Chci se jen zeptat, jestli je to vůbec normální, jestli se to tak děje více ženám. Mě to totiž zas tak normální nepřipadá, hlavně když vím, že některé dokážou dosáhnout orgasmu i několikrát za noc. A taky se kvůli tomu potom cítí špatně i přítel. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

bohužel je to tak, že ženská sexualita se vyvíjí poměrně dlouho a opravdové zralosti v sexualitě ženy dosahují až před 30-tkou. Až v této době začíná většina žen popisovat nejkvalitnější sexuální život. Nedosahování orgasmu v mladším věku je poměrně časté, a rozhodně není potřeba se tím trápit, zvlášť, když existuje způsob, jak ho dosáhnout. Stačí to naučit i partnera a určitě se Vám rád pověnuje. Historkám o mnoha orgasmech za noc není radno moc věřit (pokud jste to neviděla na vlastní oči...), ženy často v popisu sexu přehánějí stejně jako muži.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

21.05.2011

větší poprsí

Dobrý den,
zajímalo by mne, jestli existuje nějaký opravdu osvědčený přípravek na podporu růstu poprsí. Nebo zda např. nějaká antikoncepce toto dokáže podpořit. Dříve jsem asi půl roku užívala HA Jeanine, ale kvůli vysoké ceně jsem přešla k jiné. Chvíli poté, co jsem ji přestala užívat, se mi zdálo, že se mi mírně poprsí zvětšilo. Tak mi stále vrtá hlavou, jestli by dlouhodobější užívání mohlo mít pozitivnější účinky na velikost prsou. Je mi 22 let, přibližně 170 cm vysoká, okolo 53 kg. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

bohužel, navzdory všem reklamním tvrzením dosud nikdo žádný prostředek na zvětšení poprsí nevymyslel. Tedy kromě přírody, poprsí krásně zvětší těhotenství a kojení... Menší změny lze pozorovat i při jiných hormonálních změnách, jako např. právě po vysazení antikoncepce, efekt ale nikdy nebude trvalý, ani příliš výrazný.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

14.05.2011

Liposukce ultrazvukem

Dobrý den,
zajímalo by mě, jestli lze po téměř dvou měsících ještě doufat v odpověď na položenou otázku, či zda některé otázky prostě "neřešíte". Díky!

Dobrý den,

Váš dotaz na ultrazukovou liposukci jednoduše přesahoval naše odborné zaměření - přece jen se jako lékárna zaměřujeme především na léčbu léky a nedovedeme Vám poskytnout kvalifikovanou odpověď. Ve skutečnosti existují dva druhy ultrazvukové "liposukce". Při pravé ultrazvukové liposukci dochází k rozrušování tukové tkáně ultrazvukem a ta je následně odsávána běžnou podkožní kanylou - jedná se tedy o standardní proceduru estetické chirurgie. Tuk se tak dostává přímo z těla odsátím.

Často bývá nesprávně z marketingových a komerčních důvodů jako "ultrazvuková liposukce" označována i neivazivní metoda rozrušování tukových buněk ultrazvukem, u které jsou však výsledky sporné. Obsah prasklých tukových buněk vstřebává lymfa a lymfatickými cestami se následně tuky dostávají do jater.  Tu jsou zpracovány standardním metabolizmem, mohou být použity jako zdroj energie nebo deponovány krví na jiná místa. Tato forma ošetření proto nemůže při jedné aplikaci odbourávat větší množství tuku a je potřebné ji vícekrát opakovat. Protože nedochází k žádnému "odsávaání" tuků, není správné tuto metodu označovat jako "liposukci".

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

14.05.2011

Sorbitol

Mnoho doplňků stravy obsahuje náhradní sladidlo sorbitol a je na nich uvedeno varování, že nadměrná konzumace škodí a může mít projímavé účinky. Při jednom potravním doplňku by to nebyl problém, protože dávkování je třeba 2 tbl./den, jenže co když člověk užívá více různých doplňků (vitamíny, Q 10, něco na hubnutí,...) a k tomu třeba po jídlech žvýkačky, které sorbitol obsahují též. Dá se stanovit nějaká denní dávka sorbitolu (třeba ve vztahu k tělesné hmotnosti, která je ještě určitě bezpečná? Děkuji za odpověď!

Dobrý den,

 

sorbitol samotný není nebezpečnou látkou - jedná se o derivát glukózy a nachází se i normálně v buňkách, při konzumaci potravou  je to však nevstřebatelný sacharid, který ve vyšších dávkách působí ve střevu jako osmotické projímadlo - váže ve střevním obsahu vodu a způsobuje tak řídkou stolici. Citlivost na tyto účinky může být individuální, projevovat se však mohou už po konzumaci 10 - 20 g sorbitolu.

V žádném případě však však není škodlivá, takže Vaši individální citlivost můžete jednoduše vysledovat.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.05.2011

bělení zubů

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli máte zkušenosti s přípravkem white light . Chtěla bych si tento výrobek zakoupit, ale nevím zda je vhodný pro mé zuby. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

žádný takový přípravek nemáme v nabídce, takže Vám nemůžeme poradit.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.05.2011

Nevolnost

Dobrý den od gynekolozky jsem dostala predepsany polygynax V letaku je uvedeno ze se muzou vyskytnout mirne zazivaci potize Je mozne abych po lecich zvracela a mela strevni potize jako jsou bolesti bricha a prujem?

Dekuji za odpoved

Dobrý den,

 

lék Polygynax obsahuje pouze lokálně působící antibiotika, celkové účinky jsou proto obvykle vzácné. V příbalové informaci se uvádí pouze pocit nevolnosti, avšak ne průjem. Vaše potíže jsou tedy s nejvyšší pravděpodobnosti způsobeny jinou příčinou a s užíváním léku nesouvisí.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

04.05.2011

Cigapan

Chtěla jsem si v lékárně koupit přípravek Cigapan, ale zarazila mě cena téměř tisíc korun. Dovozce přípravku ho ve svém e-shopu nabízí konečným spotřebitelům za 499,- Kč. Nezdá se vám marže 100% trochu moc?

Dobrý den,

 

bohužel, dovozce nám dodává tento přípravek pouze přes zástupce a ten nám nabízí tuto cenu. Ale jinak stál tento přípravek velmi podobnou cenu i v e-shopu výrobce, bohužel se na trhu vůbec neuchytil, tak jej teď narychlo vyprodává. Můžete si ověřit, že podobnou cenu mají téměř všechny internetové lékárny. Naše marže jsou důsledku konkurence minimální. Otázka úmery marže proto nesměřuje na nás, ale na dovozce, který původně nasadil tuto hroznou marži. Objednávejte samozřejmě tam, kde je to pro Vás výhodnější.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

28.04.2011

bolest v konecniku

dobry den, mam 45 rokov od unora pocitujem miernu bolest v oblasti konecnika zacalo to sviedenim a miernou bolestou, zacal som uzivat hemodin na radu znameho ale do dnesneho dna tie problemy neustavaju ale sa ani neako vyrazne nezhorsuju, stalepocitujem mierne palenie ked stiahnem svaly tak pocitujem trosku bolest na pravej strane v konecniku nevsimol som si neake krvacanie len par krat po stolici bola na papieri malinka znamka uplne svetlej krvy, prosim o radu co by som este mohol skusit aby som sa uistil co mam za problem a az potom navstivil lekara. dakujem

Dobrý den,

 

podle popisu příznaků to vypadá opravdu na hemoroidy, užívání doplňku stravy Hemodin Vás však akutních problémů rozhodně nezbaví, jedná se doplněk stravy, který pomáchá předcházet nebo mírnit dlouhodobé problémy s hemoroidy. Doporučujeme Vám vyzkoušet některý z lokálních léků na hemoroidy, např. mast nebo čípky Faktu, vítěze průzkumu Lékárnící doporučují 2010.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

09.04.2011

játra

Který Silymarin je nejlepší na českém trhu ?

Dobrý den,

 

informace tohoto typu bohužel nemáme k dispozici, protože doplňky stravy nepodléhají kontrole Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Obsah účinné látky tak více-méně není nijak garantován. Doporučuje však proto obracet se na renomované výrobce. Zmínit můžeme např. přípravky Silymarin Generica a Silymarin Duo.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.04.2011

opuchlé oční víčko

Dobrý den, prosím o radu, jsem tři týdny po úrazu v obličeji jsem se pořezala,zašité rany jsou zahojené, ale stále mám nateklé spodní oční víčko, vypadá to, že je v něm voda, vykapávám Opthalmo-septonexem a na noc mast Ophthalmo-hydrocortison,leduji. Stále mám víčko opuchlé a asi plné vody.
prosím o radu.
Děkuji
Jitka Kostínková

Dobrý den,

 

v tomto případě by bylo nejlepší navštívit oftalmologa, který posoudí, jestli se do oka nedostala nějaká infekce.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.04.2011

Prasknutá šlacha

Dobrý den,
Před necelými třemi týdny jsem si poranil na prostředníčku levé roky šlachu. Dosla jsem dlahu s tím že dnes přijdu na kontrolu a že mi to za 3 týdny sundají. Dnes mi jíný doktor řekl, že to budu mít ještě na měsíc a že je 50% šance že to nesroste a že mi bude do prstu bude vpraven drát na půl roku. Je to opravdu tak a jestli můžu třeba nějakými vitamíny dopomoct srůstu šlachy
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

bohužel, růst šlachy nelze "posílit" žádným "vitamínem". Nemůžeme taktéž vyslovit žádné předpovědi ohledně perspektivy léčby, protože Váš stav neznáme. Musíte léčbu ponechat na lékaři.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.04.2011

vitaminy

Dobry den,mela by jsem dotaz na vitamin B-komplex...jestli je pravda,ze pri dlouhodobem uzivani se muze pribirat na vaze? A jaka je vubec vhodna doba uzivani vitaminu B.

Dobrý den,

 

komplex vitamínu B zlepšuje využítí živin a zvyšuje chuť do jídla, proto obvykle při dlouhodobém podávání vede k nárůstu tělesné hmotnosti. Pokud však dodržujete zásady správné výživy a máte dostatek pohybu, bát se nemusíte.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

30.03.2011

průjem

Dobrý den, je mi 27, měřím 172cm a 58kg. Potřebovala bych poradit ohledně průjmu, který mi trvá už týden. Chodím na toaletu max dvakrát denně s bolestma v břiše, nejprve jsem používala Endiaron, ale ten mi nezabíral a tak jsem si koupila Smectu v prášku, piju tak 3-4 skleničky denně, bolesti občas pociťuji, ale na toaletu nebolo potřaba. Včera jsem to vynechala, zdálo se mi, že to přešlo a dnes jsem byla zase už třikrát. Stolice není moc řídká, nevím jak to mám popsat, jde s ní i vzduch. Poradte prosím, co s tím. Děkuji.

Dobrý den,

 

pokud je frekvence stolice 2-3krát denne a stolice není řídká, nedá se to považovat za akutní průjem. Nepíšete přesně, jak průjem začal, jestli náhle nebo ke zvyšování frekvence došlo postupně. Je možné, že z nějakého důvodu došlo k podráždění sliznice střeva nebo k narušení přirozené bakteriální mikroflóry. Často mohou být podobné problémy i psychogenního původu. Doporučili by jsme Vám vyzkoušet užívání probiotik, které střevní mikroflóru normalizují a pokud by frekvence stolice byla stále příliš obtěžující, je možné použít lék Imodium, který spomaluje pohyby střevní stěny. Pokud by však po 3-5 dnech nedošlo ke zlepšení, nebo by se Váš stav průběžně zhoršoval, doporučujeme konzultovat s lékařem.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

28.03.2011

rozdíl mezi přípravky

Dobrý den,
1) jaký je rozdíl mezi přípravky GS Condro Forte a GS Condro Forte Comfort?
2) Co za doplněk lze doporučit po úrazu kolene - natržené postr. vnitřni vazy (zhojeno ale stále bolí) a léze menisku II. stupně - prý nelze řešit operací. Koleno je ráno ztuhlé, po rozcvičení lepší, ale stále pobolívá zj. při chůzi ze schodů. Občas v něm přeskakuje a silně vrže. Je mi 45 let. Děkuji.

Dobrý den,

 

mezi výrobky GS Condro Forte a GS Condro Forte Comfort není žádný rozdíl ve složení, výrobce dodatkem "Comfort" původně označoval nový tvar a povrchovou úpravu tablet, které se lépe polykali. Nyní však už mají všechny tablety tuto úpravu výrobce už tento dodatek dále nepoužívá.

Co se týče Vašich potíží, je velmi těžké hodnotit, protože uvádíte velmi málo údajů - např. jak dlouho jste po operaci... Natržené vnitřní vazy vyžadují delší regeneraci, přece jenom šlachy nejstou tkáně, které by velmi rychle regenerovali. Plná pevnost se může obnovit třeba až za rok nebo i delší dobu.  Poškození menisku je poškození chrupavčité tkáně, v tomto případě se doporučjí tzv. chondroprotektiva, tedy např. už zmiňovanéGS Condro Forte. I když je trhu velké množství přípravků, výzmané rozdíly v účinnosti nejsou - tedy za předpokladu, že v tabletě je skutečně obsaženo to, co výrobce uvádí (jak bylo několikrát zjištěno, ne vždy odpovídá skutečný obsah deklarovanému). Rozhoduje tedy kvalita, přičemž přípravek GS Condro Forte lze považovat za kvalitnější, kde by jste skutečně měla dostat to, co je deklarováno.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

26.03.2011

použití léků

Dobrý den,chtěl jsem Vás požádat o radu ohledně působení a rozdílů u léků z kategorie AD,jako jsou:Elicea,Deprex.Citalec a Seropram.Jedná se o použití k léčbě úzkostí,obav,předsudků,spánku,strachů,nálad,výkyvu energií,motolic,atd.Nyní užívám cca.4 týden Eliceu,ale měl jsem již předtím Cipralex a jiná AD,ale účinek byl tak + - 50 %,proto se ptám na ta výše uvedená AD,která jsem ještě nevyzkoušel a potřebuji co nejvíce informací k příp.rozhodnutí,co dál.Problémy jsou z části dědičné,dále ovlivněny dřívější špatnou životosprávou a stresem.Zajímalo by mě,jaké jsou jejich účinky a na co hlavně,v čem se liší,popř.jejich sedace,vedl.čínky,atd.Mám 41 let.Problém se objevoval již před asi 10 lety-postupně ,ale vždy po úpravě režimu a životosprávy pomalu vymizel,až asi před 3 roky se to celé jaksi zhroutilo a již se s tím tělo nedokázalo samo vyrovnat,proto jsem přistoupil asi před 1,5 rokem na léčbu těmi AD,ale dodnes hledám ta vhodná.....
Mockrát Vám děkuji za radu a jsem s pozdravem.

Dobrý den, všechny léky, které jste uvedl patří do moderní skupiny  AD - SSRI, u této skupiny stojí v popředí poze nežádoucí účinky na trávící ústrojí, jako je nevolnost, průjem, které v průběhu léčby mizí, k sedaci=útlumu(spavosti) již téměř nedochází. Při vysazování je třeba postupovat dle instrukcí lékaře, obecně se léky vysazují minimálně 1 měsíc. Zpravidla je odpověď na léčbu individuální, často je potřeba vyzkoušet alespoň 2 léky ze skupiny a pokud se odpověď nedostaví do 6 týdnů, je na místě uvažovat o přechodu na léky z jiné skupiny. Výběr konkrétního léku pro pacienta může být zdlouhavý proces, mnohdy trvá i několik měsíců, existuje i malé procento pacientů neodpovídajících na léčbu žádným typem AD, zde je na místě uvažovat o nějakém typu psychoterapie. Tým samoléčení.cz

23.03.2011

pálení žáhy, zvracení

Mám dlouhodobý dráždivý kašel. Vyšetřeny plíce a alergie - nic. Mám časté pálení žáhy, které dlouho trvá, tabletky rennie mnohdy nepomáhají. Ráno si nemohu ani vyčistit zuby, protože jakmile otevřu pusu a začnu si kartáčkem čistit zuby, tak se mi začne nadavovat až na zvracení. Hodinu poté nesmím jíst ani pít, abych to nezvrátila.
Prosím o vaší radu. Předem moc děkuji.

Pravděpodobně se jedná o gastroezofageální reflux, který se může zhoršovat na jaře a na podzim.

Gastroezofageální reflux je zpětný tok žaludečních šťáv ze žaludku do jícnu. Zde dochází k dráždění sliznice jícnu

Příznaky onemocnění:

  • Pálení žáhy
  • Bolesti v oblasti žaludku a dolní části jícnu
  • Zápach z úst
  • Žaludeční šťávy v ústech
  • kašel, chraptění, průduškové a plicní komplikace

Doporučujeme vyšetření u gastroenterologa pro potvrzení nebo vyvrácení této diagnózy. Z volně prodejných léčiv  můžete volně koupit např. Apo-ome 20mg tbl, Pantoloc 20mg tbl, které omezují produkci žaludeční kyseliny. Užívání je 1-2tbl/den. Rennie a jiná dostupná antacida pouze žaludeční obsah neutralizují, proto je účinek jen krátkodobý.

S pozdravem

tým samoleceni.cz

21.03.2011

Řezné rány v obličeji

Upadla jsem na schodech na skleničku a mám pořezaný zašitý obličej.Zítra jdu na vyndání stehů.žádné léky ani mast jsem od lékaře nedostala sama používám mast z mariuhány. prosím o radu a doporučení co použít na zhojení ran v obličeji,popř.doporučení léku nebo masti.Jsem 9 dní po úrazu, stále mám spadlý koutek a necitlivou tvář.
Děkuji za Vaší radu.

Pokud rána ještě tvoří exsudát - mokvá - doporučíme Avene Cicalfate lotion, který se dá aplikovat i na  čerstvou ránu, resp. poškozenou tkáň.

http://www.samoleceni.cz/3282779048637/avene-cicalfate-lotion-40ml-vysus.a-reparac.lotio

Jestliže je jizva "zatažena", je lépe použít Avene Cicalfate krém.

http://www.samoleceni.cz/3282771196428/avene-cicalfate-creme-40ml-hojivy-antibakt.krem

Můžete používat také Contractubex, měsíčkovou mast nebo nadále konopnou mast, o které se zmiňujete. U těchto přípravků pouze pozor na vniknutí do očí.

 

tým samoleceni.cz

17.03.2011

steatóza jater

dobrý den,je mi 44 let,výška 167,váha 79,užívám léky dlouhodobě Zocor 20mg 1tbl denně, Fenofix 200mg 1 tbl denně a Zoloft 50 mg 1tbl denně
Byla mi diagnostikována steatóza jater,co mohu kromě diety a snížení váhy pro sebe ještě udělat,mohu užívat přípravky Sylimarin a Lecithin?Děkuji za odpověd´

Dobrý den,

 

obadva typy přípravků jsou vhodné, můžete si vybrat z široké nabídky naší lékárny:

silymarin >>>

lecithin >>>

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

14.03.2011

léky

ještě jednou děkuji za vaši odpověd :ten dráždiví kašel jsem měla před tím ted mě to nutí stále odkašlávat bolí mě s toho hlava a jak jsem psala mezi lopatkami spíš víše ke krku můžete mi doporučit nějaký lék který zabere nebo mám ještě dovyužívat AAC long mám ho teprve 2 den moc děkuji za odpověd

Dobrý den,

 

doporučujeme Vám užívat ACC long minimálne po dobu 1 týdne, aby došlo k důkladnému odhlenění dýchacích cest. Často dráždivý kašel "maskuje" silné zahlenění dýchacích cest, kdy je hlen tak hustý, že nejde vykašlat, a postiženému se tak zdá, že nic nevykašlává.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

14.03.2011

léky

Dobrý den chtěla bych se zeptat jestli mohu zároven nebo s odstupen několika hodin užít AAC Long a Ibalgin 400 je mi 35 let asi 5 dní jsem měla suchý draždivy kašel ale po užití Mucosolvanu se to zlepšilo ale po týdnu opět vrátilo teploty mám pouze v noci ale ne nijak vysoké
Zatím nezodpovězeno
10.03.2011

snížená funkčnost štítné žlázy

dobrý den.má sníženou funčknost štítné žlázy.užívám euthyrox 50 a euthyrox 75.chtěla sem se zetpat zda mohu užívát Paralen Grip a nebo Paralen Plus při nachlazení.je mi 28 let a měřím 157 a vážím 53kg.díky Chládková
Zatím nezodpovězeno
10.03.2011

snížená funkčnost štítné žlázy

dobrý den.chtěla sem se zeptat zda mohu používat Paralen Grip při snížené funkčnosti štítné žlázy?nebo Paralen Plus?díky Chládková

Dobrý den,

 

při snížené funkci štítné žlázy se Paralen Grip může užívat (nesmí se při nadměrné funkci štítné žlázy - hypertyreóze). Paralen Plus se obecně nedoporučuje při onemocních štítné žlázy.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.03.2011

Bolest zad

Dobrý den porřebovala bych poradit nějaké tlumící porstředky na bolesti zad.Děkuji

Dobrý den,

 

nepíšete bohužel, jak se bolesti zad projevují. Pro krátkodobé použití lze použít běžná analgetika / nesteroidní antirevmatika, jako např. nejčastěji používaný Ibalgin, nebo dlouhodobě působící Nalgesin S. Léčbu lze dále doplnit jejich lokální aplikací (např. Voltaren Emulgel) Pokud však bolest přetrvává déle, je to varovný signál, že je něco špatně a nemělo by se to tlumit léky. Potřebné by proto bylo vyšetření lékařem.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.03.2011

Problémy s orgasmem

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, žiju s mou přítelkyní rok a čtvrt z toho půl roku s polu bydlíme, jsme od sebe 8 let, já jsem o 8 let mladší. Teď se nám stává že se milujeme 2x do měsíce, z toho má má partnerka orgasmus jednou za měsíc, já ho můžu mít kdykoli, říkala že s předchozím partnerem jí to šlo skoro vždycky. Může být chyba ve mě? Může to být i tím že má menstruaci někdy i 2x do měsíce? Nebo bysme měly vyhledat sexuologa?
Děkuji za odpoveď, Jurák

Dobrý den,

 

zřejmě nejste v oblasti sexu ještě dostatečne sehraní, rozhodně to však není zatím žádný problém. 50% úspěšnost je jinak vcelku pěkné číslo...

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.03.2011

steheni sval

Dobry den,chtel jsem se zeptat zda mi muzete nejak pomoc,posledni dobou mam stale castejsi problemy se stehenim svalem,hraji fotbal a vzdy pri nejakem pohybu me jak ze zadu tak ze predu picha ze nemuzu pokracovat.Uz jsem se stim lecil asi cca 1rok a stale se mi to vraci.Kdyz jdu k doktoru stale mi rikaj ze to chce klid a ledovat a dostanu nejake maste (voltaren)jemi 28 let vaha 90kg.chodival jsem i na masaze a poctive se protahuju,tedka jsem si objednal tejpovaci pasku tak to chci zkusit sni,dekuji za odpoved jak tento staly problem muzu resit dale Josef Šredl

Dobrý den,

 

bohužel toto je problém, který se na dálku řešit nedá. Pokud Vás problém omezuje, jediným řešením je vyhledat ortopeda, který stehenní sval a příslušné svalové úpony důkladně vyšetří.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.03.2011

Nespavost dítěte

Dobrý den.Dceři je 11 měsíců a velice špatně v noci spí.
Byl mi doporučen homeopatický sirup Sedalia.Může ho dcera užívat a jak dlouho.Děkuji

Dobrý den,

 

sirup Sedalia je určen pro děti až od 30 měsíců věku. V případě tak malého dítěte doporučujeme experimentovat s režimem jídla - t.j. podávat sytící mléka nebo řídkou krupičnou kaši, nebo s denním režimem spánku (v tomto věku obvykle dostačuje spánek 1 - 2 x denně). Dcera by měla chodit spát "unavená" - zabezečte jí před spánkem dostatečnou aktivitu. Pokuste se případně vysledovat, na jaké podněty se dcera budí, jestli nemá např. žízeň, nebo jestli se budí sama. U takto malých dětí je bohužel potřebné najít potřebnou souhru mezi dítětem a rodičem. Podávání jakýchkoliv uklidňujících prostředků v tomto věku není vhodné.

Spoustu dobrých rad najdete např. v knize známé české psychologičky Jiřiny Prekopové "Když dítě nechce spát" http://obchod.portal.cz/produkt/kdyz-dite-nechce-spat/

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

01.03.2011

Jizvy

Dobrý den
Chtěla jsme se zeptat jesi je možné nějak odstranit jizvy, které mi zůstali po odřeninách, štípancích od komáru a td. nějak "odtsranit" není to hezké mám par větších na ruce, četla jsme že Wobenzim je na hjení jizev a ran po operacích ale je možné že by zvládl částečně ještě zahojit ty moje jizvy, a jizvičky po akné, mám docela problematickou pleť a dělají s emi takové velké bouličky které bolí a je v nich hnis . Nevím si s tim už rady tak jesi byste mi mohli poradit :) byla bych vděčná

 Dobrý den,

 

přípravek Wobenzym se osvědčuje při hojení větších ran a pooperačních jizev, ve Vašem případě by však výsledek zřejmě neodpovídal vynaloženým financím. Nepíšete bohužel, o jak staré ani jak hluboké jizvy se jedná, proto je velmi těžké určit konkrétní postup. Při hojení akutních poranění se velmi dobře osvědčuje gel Contractubex, ovšem jeho podávání má smysl tak přibližne do 3 měsíců po uzavřetní rány. Po této době výsledky nejsou až tak (pokud vůbec) viditelné. Dobré výsledky má při hojení má i mast Cicaderma, která jizvy pěkně změkčuje, ovšem tu je smysluplné pouze ještě kratší podávání, tak do dvou týdnů od uzavření rány.

Pokud se jedná o jizvyčky po akné, je potřebné se vyvarovat "vymačkávání" boulí, i když je tomu velmi těžké "odolat". Jakékoliv urychlované mechanické "vymačkávání" vytváří předpoklad jizviček. Doporučujeme proto vyhledat vhodnou kosmetiku (je potřeba vyzkoušet, např. Bioderma Sebium, Vichy Normaderm nebo La Roche Effaclar ) a používat jemné čistící procedůry, jako např. peeling. Pokud by tyto prostředky nepomáhali, je vždy dobré zbytečně se netrápit a co nejdříve navštívit odborného kožního lékaře - dermatologa. Ten má k dispozici mnohem účinnější prostředky, než jsou volně dostupné, a s jejich pomocí lze často problém úspěšně vyřešit. 

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

28.02.2011

Skolioza

Dobrý den,
Jsem kluk a bude mi 15 jsem hubený a mám skoliozu 39 stupnů, nosim korzet 16h denne ale hrozi mi operace.
Otázka zní: Jak je pooperační doba dlouhá, jak to prohíhá a co se bdue dít během operace a za jak dlouho zhrube po operaci budu normálně fungovat?
Předem děkuji za odpověď...

 Dobrý den,

 

operace skoliózy patří k poměrně náročnějším operačním zákrokům. Vše záleží na konkrétním stavu pacienta, k operacím se obvykle přistupuje po překročení stupně 40. Pooperační regenerace je poměrně dlouhá, ale nelze předjímat, jak dlouho to bude trvat. Nejlepší by bylo poradit se s Vašim lékařem - ortopedem, jistě si na Vás najde čas, aby Vám podrobnosti vysvětlil.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

25.02.2011

Antikoncepce

Dobrý den,
beru uplně první druh antikoncepce. Včera jsem začla brát druhé platíčko, chrání už antikoncepce před početím ? Děkujiza odpověď.

 Dobrý den,

 

záleží na konkrétním typu antikoncepce, obecně však antikoncepční účinek nastupuje po 7 dnech užívání. Přesnou informaci máte určitě uvedenou v příbalovém letáku Vašeho přípravku.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

23.02.2011

prevence

Zdraví,koupila jsem si přípravek B17 Apricar s meruňkovým olejem je pravda,že je to prevence proti rakovině? díky E

 Dobrý den,

 

že přípravek B17 Apricarc pomáhá jako prevence proti rakovine je tvrzení výrobce, ovšem skutečně ověřené informace nejsou ani zdaleka tak jednoznačné. Použití "vitaminu B17" jako prevence proti rakovině je předmětem velmi plamenných diskusí, kde na jedné straně stojí horlivý zastánci a na straně druhé horlivý odpůrci. Pokud však odstraníme všechny "fantaskní" správy výrobců a budem brát jen ověřený lékařský výskum, nelze považovat tyto účinky ve skutečnosti za ověřené.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

14.02.2011

průjem u býka

Můj býk má průjem,ale není to takový stříkanec,má to konzistenci jako špenát,použil jsem přípravek Aciprogentin,výsledek nic moc,jen když uberu vodu je stolice hutná,krmím seno bez jádra.Seno je kvalití domácí ručně dělané.

 Dobrý den,

 

zřejmě jste nezvolil zcela správnou poradnu, věnujeme se zde zejména lidským onemocněním a zdravotním problémům. Kontaktujte nejbližšího veterináře, každopádně však neodepírejte zvířeti příjem vody, průjem nevzniká v důsledku nadbytku tekutin, právě naopak, dochází k jejich velké strátě a hrozí riziko vážné dehydratace zvířete.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

13.02.2011

Deprese

Dobrý den,

chtěla jsem se prosím zeptat, jestli se může přírodní antidepresivum Saframil užívat, když kojím? Je to pro dítě bezpečné?

Děkuji za odpověď Petra

 Dobrý den,

 

výrobce se bohužel k tomuto nijak nevyjadřuje. I když se nepředpokládá žádné negativní ovlivnění, používá se "alibistická" formulace "vzhledem k nedostatku zkušeností v těhotenství a při kojení se používání dopooručuje jen po zvážení prospěchu a možného rizika". Neexistují tedy žádné informace, které by naznačovali nějaké možné poškození, ale ani nejsou informace o tom, že je to jednoznačně bezpečné. 

Z praktického hlediska by jsme Vám to tedy nedoporučili během prvních 6. měsíců kojení. Pokud už díte není výhradně závislé na příjmu potravin kojením, lze považovat užívání Saframylu za bezpečné.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

10.02.2011

bylinky

Dobrý den,
nevím na koho se obrátit..., mám k vám prozbu, je možné si u vás nechat namýchat směs bylin dle mého receptu? Seznam bylin a jejích gramáže bych zaslala, jedná se mi o čaj z běžných bylinek, nemám však tak citlivou váhu na převážení jednotlivých bylin, čaj používá můj syn který má potíže s játry a který synovi moc pomáhá.

S pozdravem, M. Augustínová

Dobrý den,

 

naše lékárna se bohužel se touto činností nezabývá, ale můžeme Vám doporučiet dvě možnosti, o kterých víme:

jednak je to Lékárna U černého orla v Praze 4 – Nuslích, Na Kolejním statku 373, tel. 261 264 203, 244 400 227, kde připravují čaje dle individuálních požadavků klienta,

nebo prodejna Léčivé Rostliny, Palackého 114, Brno- Královo Pole, tel.: 549 211 549, web: www.leciverostliny.com

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

08.02.2011

Antikoncepce a jiné léky

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jestli snižuje Mucosolvan - roztok 60 ml (ambroxoli hydrochloridum 15mg/2ml) účinost anikoncepce Femoden ? děkuji za odpověď

 Dobrý den,

 

tyto dva léky se navzájem nijak neovlivňují.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

 

 

 

05.02.2011

Převod kapek na mililitry

Dobrý den,
prosím o orientační radu - kolika mililitrům odpovídá jedna kapka (Bromhexin 8KM)?

 Dobrý den,

 

1 ml Bromhexinu 8 KM odpovídá 23 kapkám, 1 kapka tedy odpovída 0,043 ml.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

03.02.2011

plynatost

Dobrý den,je mi trapné hovořit o mém problému osobně s nějakým lékařem,proto jsem zvolila tento způsob.Trpím hodně často plynatostí,užívám espumisan.Tento týden jsem měla hlenovitou stolici a dost často trpím vaginalním zánětem. Nejvíc mě děsí ta hlenovitá stolice ale nevím jestli ty další problemy s tím nějak souvisejí.Na velkou chodím jinak obtížně jednou dvakrát do týdne.Ten den co jsem měla hlenovitou stolici tak i větry odcházeli s hlenem.Předem díky za odpověď

 Dobrý den,

 

pokud se jednalo pouze o krátkodobou přítomnost hlenů ve stolici, není potřeba se obávat. Pokud by to trvalo déle, bude potřebné se chtě-nechtě obráti na lékaře, aby stolici vyšetřil a vyloučil některá závažnější onemocnění. 

 

Bylo by vhodné zvýšit podíl vlákniny ve stravě, a to buď změnou stravovacích návyků (celozrnné pečivo, mouka), hodně ovoce a zeleniny; nebo je alespoň podávat doplňkově . Dále by bylo velmi vhodné začít užívání některých probiotik (doporučit můžeme např. Swiss Laktobacily 5, Biopron 9), které upravují složení střevní mikroflóry a příznivě tak působí jak na konzistenci stolice, tak na plynatost (jeden z Vašich problémů by se tak vyřešil přirozenějším způsobem než je užívání Espumisanu). Navíc, při normalizaci střevní mikroflóry může docházet i k úpravám vaginální mikroflóry, co vede k odstranění/méně častému výskytu vaginálních zánětů. Je však potřeba vydržet delší dobu užívání (optimálně tak 2 měsíce), protože výsledky se nedostaví okamžitě.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

01.02.2011

Výtok

Dobrý den,
27.1.2011 jsem začala brát úplně první antikoncepci Femoden, nikdy před tím jsem jí nerala, včera mi skončila menstruace, která trvala 7 dní, ale dnes se objevil černý výtok. Co to může znamenat ?

 Dobrý den,

 

černý výtok obvykle znamená starší krev, zřejmě nějaké zbytky po menstruaci. Při nasazení nové hormonální antikoncepce se samozřejmě charakter menstruaci změní, takže můžete vidět zcela jiné pochody, než na jaké jste dosud zvyklá. Pokud se to však už neopakovalo, není potřeba se obávat. V případě opakování (na začátku nebo v průběhu cyklu) by bylo vhodné kontaktovat Vašeho gynekologa.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

31.01.2011

Antikoncepce

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jestli se snižuje účinek antikoncepce Femoden, pokud si vezmu na bolest hlavy Ibalgin, Brufen nebo Paralen ? ( hlava mě bolí jen málo kdy)

 Dobrý den,

 

žádný z uvedených léků účinnost antikoncepce Femoden nesnižuje.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

27.01.2011

Zánět kloubu dutiny ustní

Dobrý večer,mohu se zeptat,jaké homeopatické léky, by mi mohly pomoci ,na zánět kloubu v ustní dutině?Trápí mne už rok a půl.Děkuji za odpověď.Helena
Zatím nezodpovězeno
25.01.2011

Infračervená lampa Beurer IL 50

Dobrý den, zaujal mne produkt Infračervená lampa Beurer IL 50, do jaké vzdálenosti od těla je infračervené záření u tohoto účinné? Děkuji za odpověď PK

Dobrý den,

 

jedná se o běžnou infra-lampu, která se používá podle pocitové teploty pokožky. Optimální vzdálenost je přibližně 30 - 100 cm.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

19.01.2011

Poporodni krvaceni

Dobry den, porodila jsem pred pul rokem sekci ve 26 tt. dvojcata. Jedno prezilo a je plne kojene. zhruba do terminu jsem krvacela nepretrzite. Nyni s tydennimi, ctrnactidennimi rozestupy okolo tydne spinim, pred mesicem jsem menstruovala. Kdyz nespinim, pak mam nazloutly vodovaty vytok.Pred porodem jsem brala leky na potlaceni kontrakci, nekolik antibiotik, horcik. Nyni beru jen laktobacily.
Na gynekologii jsem byla 3x s negativnim nalezem po cytologii, z delozniho hrdla, a kontrolou UTZ. Jizva je zahojena. Mam odebranou mikrobialni kultivaci z pochvy, negativni, CRP v norme, KO v norme.Vaha normalni, vek 32. Chronicke choroby nemam zadne. Predchozi porod i po porodu bez problemu.
Muzete mi, prosim, poradit jak se dopatrat diagnosy. Zacinam byt kancerofobicka. Dekuji
Zatím nezodpovězeno
16.01.2011

močové cesty

Dobrý den chci se zeptat, z mého penisu pořád teče semeno a když jdu na malou tak to bolí? Mužete mi nějak poradit co to muže být a jestli to není nějakej prušvich.? Dekuji za odpověd Jiří K

Dobrý den,

zřejmě se nebude jednat o semeno, ale všechny příznaky naznačují na možnost kapavky - infekční pohlavní nemoci. Měli by jste urychleně vyhledat odborného lékaře - urologa nebo dermatologa/venerologa.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

13.01.2011

Rakovina slinivky břišní

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli je možné použít přípravek s kravského mleziva pro člověka,který má poslední stádium nemoci a zdali mu pomůže tak,že by prodloužil jeho život.Děkuiji Sládková

Dobrý den,

 

přípravky s kravským mlezivem (kolostrum) mohou mít příznivý účinek na imunitní systém, v daném stadiu nádorového onemocnění však nejspíš nic nezmění.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

12.01.2011

Kombinace potr. doplnku

Dobry den,chtela jsem se zeptat,zda se da kombinovat pripravek PM 21 a Saframyl,alespon do doby nez Saframyl zabere.Dekuji

Dobrý den,

 

tyto dva doplňky stravy se mohou bez problémů kombinovat.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

06.01.2011

plánování těhotenství

Dobrý den, mám za sebou potrat v 25 týdnu těhotenství. Teď plánujeme miminko znovu. Objenala jsem si u Vás GS mamavit na doporučení kamarádky, která si ho vychvaluje. Doktorka mi ale z krve zjistila trochu zvětšenou štítnou žlázu. U vitamínů GS mamavit se píše že se nedoporučuje kombinovat s jinýma léky či vitáminy. Na štítnou žlázu je prý dobrý jód. Chtěla jsem se zeptat jestli ho v GS mamavit je dostatek nebo ho mám doplňovat třeba Vincentkou nebo si k tomu dokoupit vitamíny s jodem.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

při běžném spůsobu stravování (obsahující jodidovanou sůl) je příčina poruch štítné žlázy je ve většině případů endogenního (vnitřního) původu a proto ji obvykle podávání jódu nevyřeší. Těhotenství však zvyšuje stráty jodu močí a proto mají těhotné na jód zvýšené požadavky. Taktéž se snižuje množství volného tyroxinu - vlastního hormonu štítné žlázy. Obvykle je doplňková suplementace kombinovanými multivitamíny/multiminerály v těhotenství dostatečná.

Pokud by porucha funkce štítné žlázy byla závažnější, Vám lékař by Vám předepsal tyroxin - hormon štítné žlázy - v tabletách. Je to zcela běžná forma terapie a není potřeba se jí obávat. Umělé zvýšené podávání samotného jódu nepřináší zvláštní užitek. 

Vitamíny GS Mamavit obsahují vyváženou kombinaci vitaminů a minerálů, které doplňují běžné složení stravy. Plně pokryjí Vaše potřeby v těhotenství a další speciální přípravky s jódem nejsou potřebné a ani by jsme Vám jejich bezhlavé užívání nedoporučili.

Pokud tedy máte obavy, že by snížená funkce Vaší štítné žlázy mohla ovlivnit Vaše tehotenství, obraťte se ještě jednou na Vašeho lékaře, který prováděl endokrinologické vyšetření. Neléčená porucha funkce štítné žlázy může tedy průběh těhotenství komplikovat. Pokud je však včas zachycena, správně diagnostikována a odpovídajícím způsobem léčena, průběh těhotenství nezkomplikuje.

 

s pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

 

 

03.01.2011

saframyl

Dobrý den - už asi 2 měsíce užívám Saframyl a můžu říct že jeho pověst skutečně nelže ! Účinky jsem opravdu pocítila již 1 den! Okamžitě se mi zlepšila nálada, deprese zmizela vše se zdálo snadné, strachy a úzkosti z noci byly pryč...
Od té doby ho beru pravidelně a i když mám pocit že účinky už nejsou tak výrazné, můj stav "klidu" se úspěšně udržuje.
Přesto mě trochu zneklidňuje že u přípravku nejsou uváděny žádné vedlejší účinky ani upozornění čemu by se "pacienti" kteří ho berou měli vyvarovat (např.pití alkoholu). Nevěřím že přípravek nezatěžuje žádný orgán a je pro tělo JENOM přínosem - i když bych tomu velice ráda věřila. Jelikož ale jde o doplněk stravy a ne o lék, není výrobce povinen tyto informace uvádět - jak mi sdělila lékárnice. Můžeme se časem tedy nadít lecjakých nevysvětlitelných překvapení. Mě se nyní např. stává že mívám (skoro denně, nebo obden) nevysvětlitelné a bezdůvodné závratě a pocity mdloby které jsem nikdy v životě neměla. Začalo to asi měsíc po tom co jsem začala brát Saframyl. Dávám si každý večer tak 2dc červeného vína ale jakmile začaly tyto problémy začla jsem i já mít obavy ze spojitosti s tímto doplňkem. Ptala jsem se i svého lékaře ale ani ten mi nemohl odpovědět a z čeho stavy jsou jsme nezjistily. Moc ráda bych se tedy na tento problém zeptala, zda může jít o stavy a souvislost s užíváním saframylu a alkoholu a jak to s touto kombinací vůbec je. Také by mě zajímalo zda nějak saframyl nezatěžuje játra (což většina antidepr. dělá) a jak dlouho se vůbec může nepřetržitě užívat. Jinak jsem s ním velice spokojená, po letech vidím svět zas normálně, každý den dokážu zažít něco příjemného a nemám problém sebrat na řešení problémů sílu. Moc děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

extrakt ze šafránu obsahuje poměrně bezpečnou látku - safranal - které použití bylo schváleno Státním zdravotním ústavem. U doplňků stravy se nežádoucí účinky neuvádějí, protože jsou považovány za bezpečné. Nejsou známé žádné nežádoucí účinky ani po dlouhodobé konzumaci tohoto doplňku stravy, s alkoholem nevznikají nijaké nežádoucí interakce.

Aby jsme Vám mohli poradit ohledně Vašich problémů se závratěmi, museli by jsme znát alespoň Váš krevní tlak, protože k podobným problémům nejčastěji dochází v souvislosti s krevním tlakem. Nemusí se jednat pouze o trvale nízký krevní tlak, ale může jít o tzv. kolísavý krevní tlak . K tomuto je pak potřeba složitější vyšetření - kontinuální monitorování krevního tlaku (tzv. Holter), který Vám může doporučit Váš lékař. Na Vašem místě by jsme tedy hledali řešení tímto směrem, souvislost s užívání Saframylu je málo pravděpodobná.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

03.01.2011

kyčel

Dobrý den, už asi nějakých 10 měsíců mám problém v oblasti levého kyčelního kloubu. Z počátku jsem si myslel, že jde o nějaké svalové zranění třísla nebo jiného svalu v těchto místech. Dal jsem si tedy od sportu pauzu a na 2-3 měs. úplně ,,vypnul", ale po pravidelné zátěži se tato bolest znovu ozvala. Její charakter bych popsal jako nějaké ,,bodnutí" - prudký záškub. Není trvalá, jen se občas v místech třísla ozve. Samotný kyčel. kloub je v některých místech při prohmatání citlivý-zejména z boku a od zadní části těla. Je mi 22 let a od 8 let se věnuji hokeji (hokejový brankář). Nehraji sice profi soutěž, ale něco jako poloprofi-zátěž 5x týdně. Někdy mám pocit i zatuhlosti kloubu. Žádám Vás o radu co by mohlo pomoci. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

vzhledem k tomu, že Vaše sportovní zátěž je relativně vysoké úrovně, bylo by vhodné, kdyby jste si věnoval i odpovídající péči - t.j. péči odborného sportovního lékaře. Můžeme Vám samozřejmě doporučit obvyklé léky proti bolesti, ale tím by jsme jenom problém překryly a Váš stav by se mohl zhoršovat. Vzhledem k tomu, že pro posouzení stavu Vašich kyčlí je potřebné zobrazovací vyšetření (ultrazvukové nebo RTG), doporučujeme Vám vyhledat odborného lékaře - ortopeda.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

29.12.2010

Gelatina plus

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jestli při kojení mohu užívat Kapsle Gelatina plus?Mám 20měsíčního syna a kojím už jen 3krát za 24 hodin.Děkuji moc za odpověd.

Dobrý den,

 

přípravek Gelatina Plus obsahuje normální  přirozené složky potravy, pouze ve vyšších dávkách a proto se může bez problému užívat jak v těhotenství, tak při kojení.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

27.12.2010

sexuální problémy

Dobrý den je mi 21,měřím175cm,vážím 73kg,neberu žádné léky,drogy,nekouřím,rád sportuji,jsem zdravý,akorát v zimních obdobích trpím na zánět nosohltanu,a jsem občas unaven že si musim odpoledne lehnout,a mám nižší krevní tlak,občas si zajdu na pivo,a mám od svích 16let problém že když si najdu jakou koli partnerku a má dojít k sexu tak se mi nestopoří,a když jo tak špatně a nedojde k vyvrcholení,a při masturbaci v klidu doma nemám nejmenší problémy,a celkově nemám na sex chut,docela mě to trápí a už si ani nehledám přítelkini protože si říkám že to nemá cenu,a nechci se dále strapnovat,předem mockrát děkuji za odpověd

Dobrý den,

 

popis Vašich problémů jednoznačně poukazuje psychický podklad problémů s erekcí. S mechanickou stránkou erekce bude zřejmě vše v pořádku. Proto při masturbaci vše funguje. U Vás však zřejmě úspěšný průběh sexuální styku blokují podvědomé obavy se selhání, násobené několika špatnými zkušenostmi. Z toho též vyplívá i Váš nižší zájem o sex celkově. Sexuální dovednosti jsou však dovednosti jako každé jiné a jako takové potřebují i dostatečný trénink. Proto za nejdůležitější považujeme najít dostatečně trpělivou partnerku. Rozhodně to není záležitost, která by se vyřešila za jednu noc. Atmosféra vzájemné důvěry a postupné kroky však dozajista pomohou překonat Vaši nervozitu/úzkost a vše se postupně zlepší. 

Kromě toho je možné požádat lékaře, který Vám může předepsat některý z ověřených léků pro léčbu erekce (je prakticky zbytečné investovat do volněprodejných přípravků jako jsou různé hojně propagované doplňky stravy, a též poměrně nebezpečné objednávat "zaručené" přípravky z internetu).  Předepsané léky Vám však mohou při krátkodobém podávání zlepšit průběh sexuálního styku, čím se Vám podaří získat lepší sebevědomí a zlepšit psychiku. Tím se Vám pak podaří sexuální styk lépe "nacvičit"

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

23.12.2010

cholesterol

Dobrý den,prosím o radu zda lze snížovat hladinu cholesterolu přírodními produkty.Již druhým rokem má hldina chol.kolísá 6,5 až v dnešní době mám 7,8.Již jsem vyskoušela dva druhy léků,ale necitim se dobře při jejich užívání.Je mi 57 roků netrpím výraznou nadváhou 163/64-65,mám brániční kýlu a trpím na záněty ledvin.Děkuji mnohokrát.D.W.

Dobrý den,

 

Za alternativních přístupů se jako nejpříznivější jeví podávání nenasycených mastných kyselin (omega-3 nenasycené mastné kyseliny), u kterých bylo v nedávno zveřejněné studii GISSI-HF prokázáno dokonce vyšší snížení cholesterolu než při užívání statinu. Uvádím odkazy na literaturu, jednu komerční stránku a jednu nezávislou odbornou stránku. Nenasycené mastné by se však měli podávat v dávkách vyšších než obvykle doporučují výrobci, uvedených klinických studiích se množství blíží až 2 g denně. Z vhodné by bylo možné považovat dávku odpovídající 1 g omega-3 nenasyceným mastným kyselinám denně.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.12.2010

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli biseptol může snižovat účinky antikoncepce.

Dobrý den,

 

Biseptol nesnižuje účinnnost hormonální antikoncepce. Dřívější domněnky o vlivu tohoto antibiotika na hormonální antikoncepci se nepotvrdili.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

17.12.2010

Libido

Dobrý den,
naším problémem je ztráta libida. Má přýtelkyně ( 45 ) ztrácí chuť se milovat. Ani já ( 46 ) nejsem úplně v pohodě. Můžete nám poradit jakými přírodními bylinami, výluhy, čí jinými prostředky zvýšit libido?
Děkuji

Dobrý den,

 

zřejmě by se tedy pro vás hodil nový přípravek Safran Positive Libido, který se zaměřuje zejména na psychické stránky sexuálních problémů (v důsledku vyčerpanosti, stresu, únavy a pod.). Na rozdíl od ostatních běžných přípravků se nesnaží zaměřovat na samotnou "mechaniku" mužské erekce a je tak vhodný pro obě pohlaví.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

17.12.2010

dutina ústní

Dobrý den, posledních pár týdnů mám problémy. Mám stále sucho v puse, bělavý povrch jazyka, hodně hlavně v zadní části jazyka, pocit jako kdybych "měla v puse a polykala prach" a někdy lepivé sliny. A někdy tak trochu pocit jako by mi trošku natekl jazyk. Léky žádné neberu. Nevíte čím to může být? Problémy se objevili nějakou dobu po té co mi byl vytržen zub, ale nic mě nebolí. Moc prosím o odpověď, děkuji.

Dobrý den,

 

mohlo by se jednat o určitou kvasinkovou infekci dutiny ústní, proto by jsme doporučili kloktání roztokem Tantum Verde. Sucho v ústech se však může pojit i s určitým hormonálním změnami - nepíšete bohužel, kolik je Vám let, abychom mohli vyloučit např. menopauzu.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

16.12.2010

Alergie

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli to jsou příznaky cukrovky. Vždycky když si vezmu tak 4-5 kousků cukroví udělá se se mi nevolno(poleje mě teplo, zrudnu v obličeji). Když si ale vezmu třeba jednu sušenku nebo vypiju litr coca coly tak mi vůbec nci není. Chtěl bych se zeptat jestli jsou toto příznaky cukrovky? Děkuji za odpoved

Dobrý den,

 

pokud se Vám nic nedeje po vypití litru Coca-coly - pokud se tedy nejedná o variantu ligth nebo zero - zcela určite nejde o příznaky cukrovky. Může se však jednat spíše o alergii na některou ze složek daného cukroví - ořechy, bílek, barviva, aroma a pod..

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz 

14.12.2010

vzužití vilcacory-kočičí dráp

Maminka má rakovinu žaludku,léčba je onkologická-už má několik sérií chemoterapií,je vhodné užívat přírodní lék vilcacoru?Děkuji za odpověd,Knapová Stanislava

Dobrý den,

 

extrakt z peruánské léčivé rostliny Uncaria tormentosa (taktéž vilcacora nebo kočičí dráp) má potenciální účinky na zlepšení imunitní odpovědi organizmu. Tato aktivita je známá zejména z experimentální studií, avšak informace o klinickém účinku na člověka s rakovinou nejsou ve skutečnosti přesně známé. Podávání tohoto přípravku tedy může podpořit boj s touto chorobou, zázraky však zřejmě očekávat nelze. Rozhodně však užívat vždy jako doplňkovou léčbu k stávající léčbě a ne jako náhradu za léčbu navrženou lékařem.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

09.12.2010

Zatočení hlavy

Dobrý den,
poslední dobou se mi stává, že se mi "zatočí hlava". Stává se to, když sedím (ležím) a vstanu. Mám pocit návalu horkosti v hlavě a jednou jsem až upadl. Souvisí to s tlakem nebo s věkem? Bude mi 52 roků, výška 176 cm, váha 77 kg, téměř denně sportuji (kolo, běžky). žádné vyšetření jsem zatím nepodstoupil, žádné léky (s vyjímkou mastí na psoriázu) neužívám, jinak se cítím fit.
Zdravím a děkuji za odpověď. M.G.

Dobrý den,

"zatočení hlavy" nejčastěji souvisí s krátkodobým slabším překrvením mozku. Nejčastěji souvisí právě s krevním tlakem - nastává tom při rychlých změnách polohy, kdy se krevní oběh nestačí vypořádat (do určité míry to souvisí s věkem). Tento problém se označuje jako ortostatická hypotenze. Obvykle se to stává osobám s nižším klidovým krevním tlakem, nebo u osob užívající určité léky, jako např. beta-blokátory (což není Váš případ).  Bohužel nepíšete, jaký máte běžný klidový tlak krve. Není to však obvykle nic vážného a nevyžaduje to žádné léky - nejlepší je počítat s tím předem přizpůsobit tomu svůj pohyb: tedy vstávat "na etapy", nejdřív se posadit. Oblíbený "lidovým" lékem je šálka kávy nebo pravidelná sklenička červeného vína.  Pouze pokud by to bylo časté a působilo Vám to problémy v běžném životě, bylo by vhodné vyšetření u odborného lékaře - kardiologa.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

08.12.2010

B-komplex

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda užívání B- komplexu forte od Zentivy nesnižuje účinnost antikoncepce Sunya. Děkuji.

Dobrý den,

 

přípravek B-komplex forte s hormonální antikoncepcí Sunya nemá žádné interakce, tedy se nijak navzájem neovlivňují.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

08.12.2010

Dispepsie?

Dobrý den.
Je mi 30 let, v dubnu letošního roku jsem byla operována - cholecystektomie. Od té doby trpím bolestí v nadbřišku - vždy po vytrávení, když žaludek tzv. "jede naprázdno". Byla jsem už i na gastroskopii, ale s normálním nálezem. Lékař řekl, že by to mohla být dispepsie, předepsal mi Omeprazol, ale bez valného účinku. Bolesti mám stále, většinou mě budí nad ránem nebo i několikrát během noci. Přes den potíže nemám, protože se snažím jíst pravidelně v menších dávkách, abych neměla žaludek zcela vyprázdněný. To si ovšem v noci uhlídat nemůžu.
Prosím Vás tímto o radu nebo doporučení.
Předem děkuji, s pozdravem Jana.
Zatím nezodpovězeno
06.12.2010

Impotence,Alergie

Je mi 44 let asi 8 let beru léky na Vysoký krevní tlak ( Betaloc SR 200 mg.)denně jsem bral jednu tabletu asi poslední tři měsíce jsem snížil dávku na polovinu,cítím se dobře sportuji,nekouřím a nepiju ale už delší dobu na sobě cítím že mám problém v sexuálním životě mám problém se ztopořením a moje žena si myslí že mám milenku,což je nesmysl,dále pořád mi teče z nosu v létě i v zimě a dělajá se mi ekzem na kotníkách a holeních,mám dojem že toto vše je reakce na lék Betaloc který beru můžete mi po radit co mám dělat jestly lék vysadit nebo pít bylinkový čaj,děkuji s pozdravem Josef
Zatím nezodpovězeno
30.11.2010

Doplňky stravy

Dobrý den. Chtěla bych se zepat zda doplněk stravy Hema Beauty nebo Hema BION Q10 může nějak snížit účinnost antikoncepce Sunya. Děkuji.

Dobrý den,

 

žádný z těchto přípravků účinnost antikoncepce Sunya neovlivňuje.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

24.11.2010

Zvýšený CRP

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co může znamenat zvýšená hladina CRP (15 jednotek)? Je mi 26 let, kromě hormonální antikoncepce žádné léky neužívám, cítím se zdravá, jediné, co mě trápí je vyšší padání vlasů - právě proto mi byl dělán rozbor krve, všechny ostatní ukazatele byly v normě. Může CRP v krvi něčemu škodit? Četla jsem, že jeho vyšší hladina souvisí s vyšším rizikem infarktu myokardu?! Co můžu udělat proto, aby se mi hladina CRP snížila? Děkuji za odpověď!

Dobrý den,

 

CRP je tzv. C-reaktivní protein a je to bílkovina, které produkce prudce stoupá při zánětech. Používá se proto jako jeden z indikátor probíhajícího zánětlivého procesu. Jeho normální hladina je přibližně 0 - 5 mg/l z při zánětu prudce stoupá. Např. u bakteriálních infekcí v průběhu 8 h až na 200 - 300 mg/l, u virových pouze na 20 mg/l, při infarktu myokardu na 50 - 100 mg/ a pod. Není to však nijak specifický ukazatel, který by dokázal poukázat na nějaký konkrétní orgán.

Je proto velmi důležité, jestli se jednalo pouze o jednorázové měření (ke zvýšení by tak mohlo vést třeba jen mírné nachlazení), nebo jsou tyto hodnoty zaznamenané opakovaně.

Zvýšení hladiny CRP  na 15 mg/ml je velmi malé zvýšení, které prakticky nic neprokazuje. Obecně hladina CRP kolísá ze dne na den, zvyšování hladiny v plazmě souvisí se stárnutím, vysokým krevním tlakem, užíváním alkoholu, nízkou fyzickou aktivitou, chronickou únavou, konzumací kávy, zvýšenou hladinou triacylglycerolů, inzulinovou rezistencí a diabetem, vysokoproteinovou dietou, poruchami spánku a depresí.Chronicky zvýšené hodnoty zaznamenáváme např.:

  • ve třetím trimestru těhotenství (do 20 mg/l) a při užívání orální antikoncepce.
  • u novorozenců (3. den až 15 mg/l) a kojenců (do 10 mg/l)
  • u kuřáků (až 20 mg/l) a po nadměrné fyzické zátěži (např. maratón - až 60 mg/l).

Pokud by jste teda tyto situace vyloučila, a zvýšené hodnoty by byli zaznamenány opakovaně, je možné uvažovat o nějakém chronicky probíhajícím zánětu ve Vašem těle.

Jak správně uvádíte, podle některých novějších správ souvisí zvýšená hladina CRP se zvýšeným rizikem srdcově-cévních onemocnění (infarkt myokardu, mozková příhoda a pod). Zvýšení hladiny CRP však není příčina zvýšeného rizika, pouze příznakem. Ateroskleróza cév vede k mírnému chronickému zánětu cévní stěny a ten se projeví jako zvýšená hladina CRP. Proto nemá smysl jakkoliv působit proti samotnému CRP, ale je potřeba odstranit příčinu, která vede k zánětu.

V případě cévních onemocnění je to především snížení hladiny cholesterolu, nejlépe v kombinaci dietních opatření: snížení příjmu tuku v potravě a zvýšený přísun omega-3 nenasycené mastné kyseliny a lecithinu. Zvláště omega-3 nenasycené mastné kyseliny se jeví pro tuto situaci jako zvlášť výhodné, protože kromě ovlivnění hladiny cholesterolu mají i vlastní protizánětlivé působení. 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

21.11.2010

patní ostruha

Dobrý den,od června tohoto roku trpím bolestí paty,před léčbou rázovou vlnou jsem byla rentgenovaná v této oblasti s diagnozou patní ostruha,jsem 2měsíce po léčbě a pata bolí pořád.Dnes už nemám bolesti po ránu,ale v podstatě pořád,zvláštˇpo námaze.Děkuji za radu

Dobrý den,

 

léčba patní ostruhy je velmi záludná věc. Velmi často je reakce na léčbu téměř nepozorovatelná. Hlavní problém spočívá v tom, že není známá přesná vyvolávající příčina, která vede k vytvoření "ostruhy". Podílí se na tom řada příčin, od dědičné (genetické) zátěže, přes přetěžování, nesprávnou obuv a nesprávné držení těla.

Příčinou bolestivosti je bolestivý svalový úpon, který v důsledku přetěžování úponů krátkých svalů nohy vede k vytvoření vnitřního kostního hrbolku patní kosti (tzv. osteofyt). Ten pak dráždí okolní měkké tkáně.

Prvním krokem, který by se měl v léčbě uplatnit, je pokusit se odstranit zdroj nepřiměřeného tahu svalových úponů. Znamená to především kvalitní obuv, eventuálně ortopedickou obuv na míru. Velmi často lékaři doporučují i vložky do bot, které Vám po individuálním zaměření u ortopeda zhotoví zdravotnický technik. Je potřeba se informovat u Vašeho ošetřujícího lékaře. U začínajících případů je možné vyzkoušet i hromadně vyráběnou podpatěnku při ostruhách, která odlehčí patě a bolest se zmírní.

Jinak se léčba provádí u odborného lékaře. Povrchová aplikace protizánětlivých léčiv (krémy, gely) obvykle nedosahuje dlouhodobých úspěchů. O něco lepší účinnost má injekční léčba - lokální obstřik kortikosteroidními hormony, které na delší dobu tlumí místní zánět. Ovšem ani tu nedochází k odstranění příčiny.

Poslední dobou je u řady pacientů populární léčba rázovou vlnou. Zdá se, že u Vás nedošlo k očekávanému zlepšení, nepíšete ovšem, kolik sezení jste absolvovala. Obvykle je potřeba 4 - 8 sezení. Při této léčbě dochází k rozvolnění svalového napětí a snižuje se tah svalových úponů. Do jisté míry se tedy odstraňuje příčina.

Posledními možnostmi, používanými však až u jinak nereagujících případů je rentgenové ozařování postiženého místa, které zastaví růst kostního výběžku, eventuálně jeho chirurgické odstranění. Tyto možnosti by jste však měla probrat s Vaši ošetřujícím lékařem - ortopedem, nemáme o Vás žádné podrobnější informace jako věk, váha, překonaná zranění a pod.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

20.11.2010

Vlasy

Dobrý den,

už asi půl roku mi strašně moc vypadávají vlasy. Je mi 21 let, jím celkem zdravě a nevím teda, čím to může být. je to šílené, vlasy mám opravdu všude. Jen projedu prstama přes pramen vlasů a mám jich hromadu v ruce. Mám celkem strach. nevím čím to může být a jak tomu můžu zabránit :-(

Děkuji
Zatím nezodpovězeno
18.11.2010

ostruhy

Je mi 71 roku .Mam ostruhy ultrazvuk a perličky nepomohly.
Koupil jsem si na radu znamych na ostruhy Homeopaticky preparat Hekla lava ch 9 není tam udano jake davky se podavaji.Prosim o radu.Předem děkuji

Dobrý den,

 

obvyklé dávkování u ostruhy patní kosti pro homeopatický přípravek Hekla Lava CH9 je 2 - 3krát denně 5 granulí.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

16.11.2010

Hallux valgus

Prosím o radu-manželka má asi mesiac-Hallux valgus-bolestivý výrastok na klbe palca.Aký prípravok,v akej koncetrácii a akých dávkach by sa mohol použiť?
Ďakujem

Dobrý den,

 

pro léčbu hallux valgus nenajdete žádné léky k vnitřnímu užívání. Jedná se o deformitu kloubu palce na noze s vybočením kosti palce ven od středu těla a vbočením první záprstní kosti směrem dovnitř. Nejčastější příčinou je nevhodná obuv - u žen nejčastěji příliš úzké lodičky, které směřují váhu příliš do přední části nohy, kde navíc není dostatek prostoru pro prsty.

Protože se jedná v podstatě o mechanický problém, možná je pouze mechanická náprava. Prvním krokem je používání správné obuvi, následuje možnost využití speciálních korektorů (používají se zejména na noc) a následně operační řešení - po doporučení ortopedem.

Případná akutní bolestivost se dá řešit nesteroidními antiflogistiky (protizánětlivá léčiva), nejlépe v lokální aplikační formě. Tu je k dispozici opravdu velmi široký výběr přípravků, doporučit je možné např. Voltaren emulgel, Flector, Fastum gel a další.

 

Hallux valgus - obrázek

Rentgenový snímek hallux valvus (zdroj: wikipedia.org)

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

10.11.2010

Chlamydie

Dobrý den,
můj partner se kdysi léčil na chlamydie. Bohužel nevím o jaký druh šlo. Je možné, že by se toto onemocnění mohlo vrátit?Neměla bych se nechat také vyšetřit?Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

chlamýdie jsou obvykle záludné onemocnění, které často po vyléčení akutních příznaků zůstává dlouhodobě v těle a může se reaktivovat. Proto se u Vašeho partnera může vrátit.

Možností, kde sa nakazit chlamýdiemi je však velmi mnoho (jedná se o relativně rozšířené patogeny), rozhodně k tomu není potřebný blízký kontakt s nakaženým partnerem. Svou roli spíše sehrává aktuální stav imunity - ve většině případů se s nimi náš organizmus dokáže rychle vypořádat, pokud ho však infekce zastihne v oslabeném stavu, může dojít k infekci.

Na Vaší otázku, jestli se máte nechat vyšetřit, tedy nelze jednoznačně odpovědět. Pokud pociťujete nějaké příznaky, které by mohli naznačovat infekci chlamýdiemi (z dlouhodobého hlediska zejména zvýšena únavnost), bylo by vyšetření vhodné.

Hlavními příznaky jsou:

  • podrážděný močovod - zánět močové trubice
  • svědění, výtok a nestandardní zápach (může znamenat i kvasinky či jinou infekci)
  • defekty nebo puchýřky na vnějších částech pohlavních orgánů
  • bolestivost u pohlavního styku, případně slabé krvácení
  • bolesti v podbřišku u žen

Pokud takovéto příznaky nemáte, je vyšetření více-méně zbytečné.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

06.11.2010

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat kdy se mohu opět spolehnout na účinek HA když u mě došlo k jednorázovému půjmu po šesti a půl hodinách od vzetí 2. pilulky z plata. Děkuji.

Dobrý den,

 

na otázku jsme Vám už odpovídali níže: pokud se jedná pouze o jednorázový průjem po cca 6 hodinách, není potřeba se o účinnost obávat.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

06.11.2010

Allivictus

Dobrý den
Může se užívat přípravek Allivictus v těhotenství? Jsem ve 21 týdnu.
Myslíte si, že forma užívání Allivictus intim je v těhotenství vhodná ( kapání na tampon, když všeobecně se v těhotenství tampony používat nemají,?)
Děkuji za odpověd

Dobrý den,

 

podle informací výrobce je možné používat přípravky Allivictus, avšak s použitím tamponů v těhotenství nám i přes jasně formulovaný dotjaz jednoznačné informace nezdělil. Podle našeho názoru a vzhledem k velmi vysoké náročnosti jakýchkoliv studií u těhotných žen nemá výrobce s použitím tampónu napouštěného tinkturou v těhotenství dostatečné zkušenosti, proto by jsme Vám my tento způsob léčby nedoporučovali.

Pokud máte problémy s vaginální mykózou v těhotenství je lepší obrátit se na Vašeho lékaře a volit z registrovaných léčivých přípravků, kterých použití v těhotenství bylo opravu ověřeno, jako např. Canesten.


S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

01.11.2010

Homeopatie a Borelioza

Dobrý den. Jmenuji se Petra, a momentálně jsem dostala výsledky krevních testů, které jsem si nechala preventivně dělat. Ve výsledcích byla malá pozitiva Boreliozy. Doktorka mi rovnou dala antibiotika Doxybene, zhruba na dva týdny. Já se však snažím využívat homeopatika, a ráda bych věděla Váš názor na tento problém = zda mate zkušenosti s někým, kdo si boreliozu vyřešil homeopatií. Je mi 31 let, vážím kol 56kil, a meřím 164cm. Nijak velké problémy nemám, žádné flíčky ci skvrny od klíšťat nevznikly. Jediné snad, že mě bolí trochu klouby.Jelikož jsem však teď dva měsíce řešila napravování vychílené kyčle apod., tak nevím, čemu tyto malé kloubní bolesti přičíst. Mockrát Vám děkuji. Petra Málková

Dobrý den,

 

borelióza je velmi záludné infekční onemocnění, které často při nesprávné léčbě přechází do chronického latentního stadia, proti kterému je pak velmi těžké zakročit. Toto stadium se projevuje zejména zvýšenou únavností a slabostí, která však postiženého docela omezuje. Rozhodně Vám proto doporučujem využívat naordinovanou kůru antibiotik a nespoléhat pouze na homeopatii.

Homeopatickou léčbu je možné brát doplňkově k antibiotické léčbě, obecně se nejčastěji doporučuje lék Ledum palustre, obvykle k ředění CH9 až CH 15. Protože je však možho zohlednit více příznaků a doplnit léčbu i vhodným konstitučním lékem na celkové posílení obranyschopnosti, doporučili by jsme Vám pro opravdu smysluplnou léčbu konzultaci s certifikovaným homeopatem.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

30.10.2010

Průjem

Dobrý den. Asi 6 hodin po vzetí antikoncepční pilulky jsem měla nejspíš z důvodu konzumace čerstvého ovoce jednorázový vodnatý průjem. Byla to 2. pilulka z nového balení. Může být účinnost antikoncepce Sunya narušena? Děkuji.

Dobrý den,

 

pokud došlo k průjmu do 6 hodin a jenom jednou, antikoncepční účinek to neovlivní, pilulka za tuto dobu ještě nedosáhla tlustého střeva.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

25.10.2010

srdce

Dobrý den,je mi 38 let.Mám šelest na srdci.Od minulého týdne nevím co se semnou děje.Chvílemise mi zrychlí tlukot srdce je to jen mžik stačím tak napočítat asi do pěti a zase je po všem po chvíli to příjde znovu.takhle se to do hodiny opakuje několikrák pak třeba 2 hod.nic a znova se to opakuje.Stává se to jak při práci tak v klidu.Vždy v ten moment kdy mi to srdce bije rychleji tak jsem taková malátná jakoby mdloba.Nevím jestli jsem to správně popsala ale je to divný.mohlo by to souvyset s tím šelestem,nebo by to mohlo být třeba k menopauze.Jsem s toho celá nesvá.Předem děkuju za radu.Jarča

Dobrý den,

 

napravidelnosti srdcového rytmu jsou označovány jako tzv. arytmie. Pokud máte vrozený srdcový šelest, může být pravděpodobnost vzniku arytmií o něco vyšší. Bohužel po příčině arytie musí pátrat lékař, minimální je tzv. EKG vyšetření. Objednejte se k Vašemu praktickému lékaři nebo rovnou ke kardiologovi.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

23.10.2010

Migréna

Dobrý den,
je mi 13 let a trpím tzv. akutní migrénou. Není to typická migréna. Většinou při velké zátěži, ale i bez ní mě začně bolet hlava, takové mžitky před očima na levé oko, brnění někdy i necitelnost levé ruky a většinou i zvracím. Mám to zděděné po tátovi a ten to má zase z další generace. Pravidelně beru půlku ráno Cinarizin Lek, ale je mi špatně stejně. Poprvé se mi migréna objevila asi kolem 11- tého roku. Když je mi špatně beru Ibalgin, ale moc mi nepomáhá nebo spíš vůbec. Vyzkoušela jsem řadu léků, ale nic mi nezabralo. Můj největší koníček je jízda na koni, ale pokaždé lekci mi začně ta migréna. Hrozně mě to omezuje. Teď mi mamka řekla, že dokud mi bude takhle špatně, že mě nenechá dál jezdit. Mám k nim hrozně velký vztah a bez nich to dlouho nevydržim. Moc bych Vás chtěla poprosit jestli by jste mi neporadili, jak té migréně předcházet. Asi chápete, jak mě to hrozně omezuje, vůči těm aktivitám a hlavně těm koním. Předem moc děkuju za odpověď!

Dobrý den,

 

bohužel odpověd není tak jednoduchá. Pokud jsou migrény časté, tvojii rodiče by s tebou měli znovu zajít k lékaři na opakované vyšetření. Exitují novější léky než Cinarizin, které by migréně mohli zabránit. Rozhodnutí, či jstou tyto léky vhodné je však právě na lékaři.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

22.10.2010

Zuby

Dobrý den, už asi čtyři dny mě bolí zuby, tak jsem dneska ráno šel k lékaří, který mi řekl že mi osmičky tlačí na sedmičky a poslal mě na rekngen. Chtěl bych se zeptat jak se bude tento problém léčit, zda mi zuby vytrhnou nebo ne. děkuji za odpoveď

Dobrý den,

 

vše záleží na vzájemné poloze zubů, kterou lékař viděl na rentgenu. Bez tohoto nelze vyvozovat žádné závěry.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

20.10.2010

afonie

Hezký den, již několik let mám problém s hlasivkami. Vždy při viroze přestávám mluvit, neboť mám hlen na hlasivkách. Lékařka ORL to většinou řeší antibiotiky, po kterých mi bývá nevolno ( Xorimax ). Vzhledem k tomu, že hlas je můj pracovní nástroj, ráda bych věděla, zda je možná léčba bez ATB, popřípadě vhodná prevence. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

bohužel hlasivky některých osob jsou na infekce citlivější než jiných, zvláště pokud jsou zvýšeně namáhané i mimo nemoc. Proto je důležité věnovat se jak regeneraci hlasivek mimo onemocnění (šetření hlasivek, cucavé tablety Panthenol). V období hrozící nemoci nebo zvýšené námahy je vhodné udržovat hlasivky neustále vlhké, dobře se v praxi osvědčují např. Emsské pastilky. Pokud snášíte špatně zvolená antibiotika, avšak jinak Vám pomáhají, je možné požádat lékaře o jiný druh, který by Vám lépe vyhovoval. Dále je možné jako náhradu antibiotik použít lokálně podávané antiseptika a antibiotika, jako je např. kloktadlo Tantum Verde nebo sprej Bioparox.

Řada lidí, kteří mají v oblibě homeopatické přípravky si dále u ztráty hlasu chválí homeopatické cucavé tablety Homeovox.

Jednoznačnou radu tedy není možné dát, je potřebné v praxi vyzkoušet, co nejlépe funguje.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

18.10.2010

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli mohou antibiotika gyrablock nějak snížit účinnost hormonální antikoncepce stodette. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

lék Gyrablock obsahuje norfloxacin, který se řadí do skupiny chemoterapeutik. Není tedy přímo antibiotikem. Výrobce v příbalové informace neuvádí žádné ovlivnění účinnosti hormonální antikoncepce, ke snížení účinnost nedochází. U jiných antibiotik je však potřeba s tímto možným jevem počítat.

 

S pozdrave,

lékárna Samoléčení.cz

15.10.2010

nehojící se tržná rána

Dobrý den.Mám takový problém.
Při práci na chalupě mi spadl na levý nárt těžký předmět.
Podle lékařů mi nic nezlomil,ale způsobil mi tržnou ránu,velikou asi 8 cm.Rána byla na pohotosti sešita,Po příjezdu do Prahy Chodím jednou týdně na kontroly,rána stálé hnisá,byla po měsíci podruhé sešita,vyndány stehy.
Nejprve bylo léčení višňovou mastí,teď každý den sprchuji a mažu masti Betadine.Stále je tam asi 5cm,které se nechtějí zahojit,stále rána hnisá.
Už jsem ohledně tohoto zranění 7týdnů na neschopnosti.
Neustále chodím o berlích.
Neměli by jste pro mne nějakou radu.
S pozdravem Josef Pohlreich
Je mi 53 let.

Dobrý den,

 

předpokládáme podle popisu, že ránu kontroloval lékař a není tedy infikovaná do toho stadia, že by vyžadovala antibiotickou léčbu. Při nehojících ranách tohoto typu máme dobré zkušenosti s použitím tzv. dračí krve (sangre de drago) - latexu jihoamerické rostliny Croton lechleri. Tato šťáva je po staletí využívána jihoamerickými indiány pro zlepšení hojení ran. Má vynikající stahující účinky.

Dračí krev nanesete v tenké vrstvě na ránu a necháte zaschnout. Po 12 hodinách je možné ránu opláchnout a nanést novou vrstvu. Po primárním zhojení otevřené rány je léčbu možné doplnit ještě mastí Cicaderma, která urychluje hojení. Může se nanášet střídavě s dračí krví nebo alsoň 20 min. po zaschnutí nanesené vrstvy dračí krve.

 

S pozdravem,

 

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

 

 

09.10.2010

Rány

Dobrý den,
dne 21.9 jsem havaroval na kole. Ránu jsem si ošetřil ale za dva dny nedošlo k zlepšení a rána mokvala šel jsem k doktorovi s tím že pravděpodobně mi rány sešije protože se mi zdálo že jsou hlubokého charakteru. Ani po návštěvě doktora se rána stále nehojí. Po dvou dnech mě převazují dávají Iulugen. Je to pořád stejné rány mokvá a na obvazu je známka hnisu či co to je. Mažu si stále ránu a z vslástní iniciativity jsem se koupil Wobenzym užívám ho zatím cca 3 dny dnes asi 4. nevím jak mám postupovat dále. Jak si jí mám sám výlečít protože u doktora nemám velké zastání a mám pocit že moje antiagregační terapie asi má vliv na hojení ran. Protože Godasal je proti agregaci krevní destiček tedy shlukování ale podle pada dokora prý nesouvislí moc tomu nevěřím. Prosím o pomoc.

Dobrý den,

 

Pokud jako antiagregační léčbu užíváte pouze Godasal, tak je pravda, že tato léčba hojení ran téměř vůbec neovlivňuje. Hojení tržných ran však může být někdy obtížnější, protože dochází nejen k otevření rány, ale i k pohmoždění přilehlé tkáně. Příznivé účinky léčby přípravkem Wobenzym jsou zřetelné až po delším užívání, rozhodně po 3 - 4 dnech neuvidíte nějaké významné zlepšení. Je určen spíše pro chronické nehojící se rány.

Velmi dobré zkušenosti však u nehojících se ran máme s hydrokoloidním gelem na rány HemaGel nebo Flaminal FORTE. Aplikujte pravidelně do rány, gely udržují vhodné vlhké prostředí pro hojící proces, zároven vstřebávají nadbytečný sekret z rány a působí antibakteriálně.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

08.10.2010

Dodatek k Hlíva v těhotenství

Ještě bych se chtěla zeptat, co bych v těhotenství mohla užívat jako podporu při nálezu atypických buněk na čípku děložním.
Na začátku roku odstraněn kondylom z čípku.
Děkuji

Dobrý den,

 

protože není známá žádná látka, která by prokazatelně příznivě působila při nálezu atypických buněk na děložním čípku, nelze Vám žádný přípravek doporučit.

Určité údaje naznačují možné příznivé působení tzv. indol-3-karbinolu, který je na trhu např. v přípravku Indonal for Woman. Protože však neexistují žádné údaje o jeho bezpečnosti v těhotenství, je potřebné s jeho užívání počkat až do doby po porodu.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

08.10.2010

Hlíva v těhotenství

Dobrý den
Mohu užívat hlívu popř. Houbové kvarteto z Vaší nabídky v těhotenství?
Děkuji

Dobrý den,

 

i když patří hlíva mezi potraviny, konzumace ve velkém množství - a tedy i koncentrovaného prášku z nich - by jste se však v těhotenství měla vyhnout. Přece jenom složení těchto přípravků není nijak standardizované a kromě účinné látky - beta-glukanu obsahují celou řadu dalších příměsí. Zvláště právě např. Houbové kvarteto obsahuje kombinaci hub, kterých účinek v těhotenství nebyl nikdy zkoumán. Těhotenství navíc nesvědčí žádná jednostrannost.

Proto, pokud by jste chtěla užívat něco pro podporu imunity, doporučit Vám můžeme pouze přípravky se standardizovaným obsahem beta-glukanů, jako např. Imunoglukan nebo Betaglukan IMU, u kterých je známé přesné složení. Beta-glukany jsou obecně látky s velmi vysokou bezpečností, do organizmu se nevstřebávají a neočekávají se proto ani žádné nežádoucí účinky těhotenství.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

06.10.2010

Nádorové onemocnění pejsků

Dobrý den, prosím o radu, může Lesklokorka lesklá pomoci nebo alespoň zmírnit průběh nádorového onemocnění malého pejska? Nádor má na pravé straně nahoře u páteře, zjevně roste, zatím je živý a jí, ale mám strach aby netrpěl bolestmi. Je vůbec možné kromě operace s tím něco dělat nebo to nějak zmírnit? Má už 11 let a operace je už nebezpečná. Děkuji za radu.

Dobrý den,

 

bohužel, podobně jako u lidí je léčba nádorů u psů velmi složitá. Zvláště ve vyšším věku zvířete nelze očekávat zázraky. Vzhledem k velmi vysoké ceně a množství nežádoucích účinků se u psů nepoužívá chemoterapie. Jediným řešením by tedy mohla být operace, ovšem je tu opět faktor poměrně vysokého věku Vašeho psa.

Lesklokorka podporuje imunitu a může usnadnit boj zvířete s nádorem - ovšem pouze ve velmi včasném stadiu. Proti bolesti související s nádorovým onemocněním však nemůže nijak působit. Pokud nádor pomalu roste a Váš pes nemá žádné jiné problémy, můžete si užívat jeho přítomnosti. Řada psů žije i s poměrně velkými nádory po několik let. Pokud však nádor dosáhne velikosti, která by závažně omezovala život Vašeho psa a působil by silné bolesti, nezbude Vám jiné řešení než bezbolestné utracení. 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

28.09.2010

a zase deprese...(asi...)

Dobrý den je mi 46 let 169/57kg,a jsem 4 roky rozvedená. Kdysi jsem léta podnikala ale na žádost manžela jsem podnikání ukončila a on mě na to opustil. Od té doby se stále nemohu "sebrat" a znovu zmobilizovat síly do dalšího nějak normálního života. Potácím svou existenci střídavě na ÚP a na různých krátkodobých pracích. Jelikož potřebuji větší výdělek a jsem z oblasti kde není práce většinou to dopadne tak že si najdu přítele který mě finančně podporuje a zůstanu na dávkách. Jsem v začarovaném kruhu, mám neustálé strachy zda seženu dostatek prostředků, zda se zvládnu o všechno postarat (mám starší dům, 18 letého syna, koně, psy, kočky...) Z mých strachů samozřejmě vyplývá nespokojenost a tlak i na mé případné partnery takže vztahy dlouho nevydrží... Hrozně se za to nesnáším, byla jsem vždy silná a vyrovnaná osobnost a teď se sebou hrozně opovrhuji že jsem sklouzla do takového stylu života ale nenacházím v sobě absolutně žádnou sílu se z toho vymanit. Díky neustálému stresu mám i spoustu zdr. problémů se št.žlázou (hypofunkce - beru Letrox70), klouby (artroza malých kloubů), páteří(krční a křížové plotýnky - chodím pouze na rehabilitaci) a játry (našli mi malý nádorek na okaji jater 4cm, zatím neroste, mám nemoc bilirubinu a sníženou funkci),objevila se i stresova inkontinence,prudce se mi zhoršil zrak a paměť, po vysazení letité antikoncepce (inj.Depo Provera 4 roky) mám bolesti prsou (gynekoložka mi doporučila pouze vit E 200 nic jiného mi prý dát nemůže).... Kdysi jsem byla velká optimistka a žádného problému jsem se nezalekla. Teď vidím problém absolutně ve všem a tisíc důvodů proč něco neudělat, nezačít, nezkusit... Vše je pro mě příliš nejisté, riskantní nezajímavé... Přitom mám tisíc nápadů co bych chtěla zkusit, co by mohlo vydělávat a co by mě bavilo. Ale dokopat se k tomu něco začít to ne.! Vše stále odsouvám na zítra a zas na zítra a zítra URČITĚ...a tak je to do nekonečna...Nemám absolutně žádnou vůli...a to dřív když jsem si poručila tak jsem to prostě udělala! Nemám rodinu ani nikoho s kým bych se poradila nebo o tom mohla mluvit. Každý kolem mě má plno svých strarostí. V poslední době mám pocit že mi vůbec nefunguje hlava, zapomínám v obchodech zaplacené nákupy, nic si nepamatuju, po 5 minutách už neví kde mám zaparkované auto, vše musím mít napsané a dělám věci o kterých se s vámi budu hádat že jsem je neudělala nebo naopak něco vůbec neudělám a jsem přesvědčená že jsem to řekla nebo udělala. Už se pomalu i bojím jezdit autem jak si nevěřím ale na tom jsem bohužel na vesnici závislá. Strašně mi to komplikuje i život se synem a přesto že se to snažíme brát s humorem já cítím časovanou bombu. Přestávám si absolutně věřit, bojím se vzít jakoukoli práci že ji nezvládnu a to se také většinou děje. Snažila jsem se vyhledat odb.pomoc u Help poradny kde mi řekli že mám pěknou krizi a tím to všechno skončilo. Absolvovala jsem i psychologa a psychiatra ale antidepresiva co mi daly mě absolutně vyřadily ze života (nějaké kapky a Seropram.Prášky co mi napsal obvodní lékař - Frontin a Zoloft už jsem ze strachu ani nezačla brát ptž mi lékařka na endokrinol.řekla že je taky brala a měla pěkné halucinance a hrozné stavy :-() a to bych doma vůbec nemohla fungovat starám se o koně které trénuji a jezdím a také celý chod domácnosti. Takže vše pokračuje a úspěšně se zhoršuje...Utíkám ke zvířatům a hledám tak zapomění od problémů. Ale v podvědomí vím že to nic nevyřeší já se vrátím domů a zas to na mě všechno padne... Přála bych si mít vedle sebe partnera o kterého se mohu - byť jen obrazně opřít - ale nedokážu ze sebe na oplátku nic vydat nebo se naopak velice upnu až to toho druhého odradí...Život pro mě přestává mít smysl protože z ničeho nemám radost a není na co se těšit. Jen strach, úzkost a existenční problémy... ale vím že to je všechno ve mě... I já jsem viděla reklamu na Saframyl a chytám se toho jako tonoucí...myslíte že by mi mohla pomoci..? Je to přírodní prostředek tak by nemusel mít vedlejší účinky, nebo se mýlím..? Nebo co vlastně se mnou...? :-((

Dobrý den,

 

sama vidíte, že máte poměrně vážný psychologický problém, který výrazně zasahuje do Vašeho života.

Řešením ale není HELP linka, nejedná se o zdravotnické zařízení, které by poskytovali odbornou psychologickou pomoc. Píšete, že jste "absolvovala" psychologa a psychiatra, ovšem nepíšeet, jak dlouho jste se terapii u nich podrobovala a proč jste léčbu ukončila.

Psychoterapie bude ve Vašem případě zřejmě nejpřínosnější věc, prášky samotné Vaše problémy nevyřeší, i když Vám mohou na této cestě pomoct. Není vhodné svévolně léky vysazovat - většina antidepresiv rozvine svůj účinek až po 1 - 2 měsících užívání. Pokud je nesnášíte dobře, řešením není přestat je brát, ale vyměnit za jiné, které by u Vám mohli mít lepší profil nežádoucích účinků. Bohužel u psychofarmak je tomu často tak, že reakce pacienta je velmi individuální a nelze je vždy dopředu předpovědět. Za únavu mohli též možná jenom předepsané kapky (nepíšete) jaké...

Léčba u psychologa/psychiatra by se však neměla omezit na pouhé předepsání léků. Cestu spět k původnímu postoji k životu musíte nalézt v sobě sama. Psycholog Vám může významně pomoct. Doporučujeme Vám proto vrátit se do péče psychologa/psychiatra (popř. vyhledat jiného, který by Vám více vyhovoval), podrobit se psychoterapii a ve spolupráci s ním se taktéž pokusit o nalezení léků, které budete lépe snášet.

Co se týče přípravku Saframyl, jedná se o přírodní přípravek, který se používá u lehčích depresí a může Vám na této cestě pomoct. Je velmi dobře snášen, bez nežádoucích účinků. Saframyl lze použít jako alternativu při špatném snášení ostatních antidepresiv. Ovšem opět je potřebné vytrvat v užívání minimálně 1 - 2 měsíce a současně by měla probíhat psychoterapie.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

26.09.2010

cholesterol

Dobrý den,moc Vás prosím o radu mám vysoký cholesterol a trigliceridy a měsíc již užívám preparát TRIOMAR KARDIO a chtěla jsem se zeptat jestli je tento preparát tak dobrý jak se o něm tvrdí a jestli mi ten cholesterol a ty tuky v krvi vymizí po tomto preparátu,když ho budu dlouhodobě užívat.

Dobrý den,

 

přípravek Triomar Kardio obsahuje při užívání dle doporučení v denní dávce 920 mg omega-3 nenasycených mastných kyselin. Tyto látky mohou přispět ke snížení hladiny cholesterolu, vě většině klinických studií se však významné snížení pozorovalo až po dávkách přibližně 2 g (2000 mg). Užívání je potřebné dlouhodobé t.j. alespoň 3 měsíce. Nepíšete však, jak vysoký cholesterol máte, proto Vám nedokážeme říct, k jakému snížení může dojít. Obecně při velmi vysokých hodnotách nelze očekávat účinek srovnatelný s léky na vysoký cholesterol, je ale možné snížit jejich dávku. Při nižším zvýšení se dá dosáhnout i normalizace hodnot.

Doporučujeme Vám tedy přípřavek vyzkoušet alespoň po dobu 3 měsíců a po této době ověřit jeho účinky - nechejte si u Vašeho lékaře opět změřit hladinu cholesterolu a krevních tuků.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

22.09.2010

Deprese

Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Už delší dobu(vnímám to asi 3měsíce, moji známí déle, od nehody s Eliškou) mám problémy s psychikou. Vše začalo tedy zřejmě tím, že nám při přenosu z kočárku vypadla naše Eliška (tehdy 3měsíce, nyní 8měsíců), spíše vyklouzla - uvolnila se rukojeť a kočárek se rozložil). 3 dny se hlídala a vše dopadlo dobře, nic se jí nestalo. Ale od té doby mám různé představy a myšlenky(nevědomky a nechtěně mi proletí hlavou) o tom, jak Eliška padá z různých míst a umírá, má rozbitou hlavu, všude krev atd... Asi o dva měsíce později málem vypadla znovu, téměř stejná situace jako prvně. A mezitím apoté do dneška párkrát menší, dá se říci malinké nehody při pohybu Elinky(učí se lozit a snaží se chodit)... Nejdříve jsem si to nijak neuvědomovala, ale poslední dobou je to opravdu čím dál horší, mívám špatné nálady, jsem nervní, nervy mi povolí kvůli každé hlouposti, naštěstí ty myšlenky ohledně Elišky už jsou lepší a mám je mnohem méně často! Ale ty nervy... :( hned brečím, nedokážu se plně soustředit, často se mi teď stává , že málem křičím i na malou Eli, ale ovládám se. Jsem protivná na manžela a bojím se, že mu jednou dojde trpělivost a nezvládne to se mnou a odejde... Byla jsem i u kožního lékaře, protože mi začalo svědění celého těla, ale na kůži jsem nic neměla, tak paní Dr. usoudila, že bude vhodná návštěva psychologa, kterého jsem tedy na její doporučení navštívila. Pani psycholožka po rozhovoru se mnou(vyprávěla jsem jí o nehodě s Eliškou a mých stavech) řekla, že prožívám úzkost a depresi a že jsou dvě řešení, buď k ní docházet na terapie a odcházet od ní s lepší náladou, ale v podstatě bez vyřešení mého problému nebo jako druhá možnost - antidepresiva. Vzhledem k tomu, že ale Elišku stále kojím a nerada bych kvůli lékům kojit přestala, nemůžu teda antidepresiva užívat, navíc, i když je to asi špatný pohled, připadala bych si jako hrozný slaboch, že musím užívat antidepresiva. Tak jsem zabrouzdala na Vaše stránky www.samoleceni.cz a snažila se najít jinou formu, jak můj problém vyřešit... A našla jsem lék zvaný Saframyl, popř. jiná přírodní antidepresiva, ale je tam psané, že existují případy, které je nutno konzultovat s lékařem: a mezi nimi je i kojení... u přírodních antidepresiv bych možná byla ochotná(já vím, že to zní hrozně) přestat kojit. Prosím, mohli byste mi o této možnosti antidepr. něco více říci? Kdyby se můj stav zlepšoval(jakože zlepšuje jen co se týká myšlenek na Elišku a smrt), o antidepresivech bych ani neuvažovala, ale s mými povolenými nervami o tom uvažuji, navíc je to opravdu čím dál horší...Moc děkuji za radu. K.

Dobrý den,

 

podle popisu Vašich příznaků se jedná spíše o chorobnou úzkost (generalizovanou úzkostní poruchu). Charakterizovaná je právě nadměrným a neodůvodněný strachem o cokoliv, který postupně vede ke změnám nálady, jednání a společenských vztahů. V průběhu života se s epizodou chorobné úzkosti alespoň jednou potká přibližně 10% populace, takže se nejedná o až tak zvláštní problém.

Je přirozené, že od té doby, co máte dítě, se už pořád budete o něj bát - máte přece za něj největší odpovědnost. Tento strach však nesmí překročit zdravou míru, a proto právě potřebujete pomoc s jeho překonáváním.

Rozhodně není pravda, že by Vám psychoterapie nepomohla. Ano, budete se "pouze" cítit lépe, ale to je přece to co chcete. Právě dobře vedená psychoterapie dokáže přinášet dlouhodobé výsledky -  pouze vyrovnání se s Vašim přirozeným (byť nadměrným) strachem a naučení se jeho kontroly vyřeší příčinu Vašich problémů. Léky (antidepresiva, sedativa) mohou být v tomto případě pouze berličkou, byť mnohdy velmi užitečnou.

Psychoterapie není pouhé „povídání“, ale účinné použití psychologických prostředků.  Kromě rozhovoru sem patří také relaxační metody, autogenní trénink, nácvik dovedností, hypnóza. Existuje několik ověřených postupů: kognitivně behaviorální psychoterapie nás vede cestou změny křivého a přísného náhledu na nás samotné a pokouší se naše selhávající chování přecvičit metodou „odměn a trestů“, psychoanalýza  se pokouší úzkost odstranit přesouváním nevědomých konfliktů do vědomé mysli, jejich pochopení nás může od úzkosti osvobodit. Obě metody v praxi velmi dobře na chorobnou úzkost zabírají.

Na druhé staně je nutné podotknou, že kdyby Váš lékař považoval za vhodné použití léků pro podporu psychoterapie, Kojení po dobu 8 měsíců je dostatečně dlouhá doba pro výživu i citový vývoj Vašeho dítěte a nemusíte si nic vyčítat, pokud by jste musela přestat kojit.

Deprese / úzkost (anxieta) je nemoc stejně jako např. vysoký tlak a ani při sebelepší vůli ji člověk sám nepřekoná. Léčba psychických onemocnění je léčba jako každá jiná a nedá se považovat za "slabost", stejně jako nelze považovat za slabocha kašlajícího člověka.

Vy jste už učinila jeden důležitý krok - vyhledala jste psychologa, byť jste možná nenarazila na zcela správného. K pouhému předepsání léků se lékaři uchylují obvykle pouze z pohodlnosti. Doporučujeme Vám tedy vyhledat lékaře (psychologa), který by s Vámi opravdu chtěl pracovat a chtěl Vám pomoct. Psycholog, který sám nevěří svým metodám není pro Vás dobrým lékařem.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

16.09.2010

cholesterol

Dobrý deň,
moja dcéra má 15 rokov, je chudučká a je veľmi aktívna v športe. Každý deň korčuluje alebo chodí behávať do lesa. Vôbec nejedáva biele pečivo, iba celozrnné. Na obedy máva vyváženú stravu. Vôbec nejedáva chipsy a podobné veci a ani nepije žiadne sladké vody. Ale výška jej cholesterolu je až 6. Ako je to možné??? Prečo???

Dobrý den,

 

bohužel, tak jak existují lidé, kteří mají i přes naprosto nezdravý životní styl hodnoty cholesterolu výborné, existuje i řada lidí, kteří mají vrozenou zvýšenou hladinu cholesterolu. Tuto hladinu je pak prakticky nemožné dále ovlivnit životosprávou (nesprávná životospráva však může tuto hladinu zhoršit). Je proto potřebné vyhýbat se možným rizikovým faktorům - pokračovat ve zdravé stravování, vyhýbat se kouření.

Velmi důležitý je též poměr HDL/LDL cholesterolu. Pokud je tento poměr příznivý, není potřeba se při hodnotě 6 v tomto věku ničeho obávat. Vždy se jedná pouze o hodnoty plošně doporučované, každý jedinec je však individuálním tvorem, který se může pohybovat v okolí těchto hodnot.

Snad kromě zvýšeného příjmu omega-3 nenasycených mastných kyselin (rybí tuk) by jakákoliv léčba v tomto věku byla spíše na škodu.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

 

16.09.2010

výtok z pochvy

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda je k léčbě kvasinkového výtoku z pochvy potřeba používat čípky a zároveň mast(např.Gyno Pevaryl),nebo zda je mast jen na doléčení.Dále pak jestli je nutné,aby i partner
po dobu mojí léčby používal genitální mast.
Děkuji za odpověď Helena

Dobrý den,

 

při léčbě kvasinkového výtoku z pochvy přípravkem Pevaryl se využívají u žen hlavně čípky, které se zavádějí nejlépe večer po pochvy. Krém je určen k eventuálním ošetření poševního okolí, ale hlavně k léčbě partnera. Vždy se musí PARTNEŘI LÉČIT SOUČASNĚ.

Přikládáme podrobný režim používání:

Gyno-Pevaryl 50
Během patnácti po sobě jdoucích dní zavádějte jeden čípek hluboko do pochvy, nejlépe večer vleže. Nedojde-li po sedmi dnech od zahájení léčby ke zlepšení příznaků onemocnění, nebo se stav v průběhu léčby zhoršuje, navštivte lékaře.

Gyno-Pevaryl 150
Gyno-Pevaryl 150 Combipack
Během tří po sobě jdoucích dní zavádějte jeden čípek hluboko do pochvy, nejlépe večer vleže.
Nedojde-li ukončení léčby k vymizení příznaků onemocnění, nebo se stav v průběhu léčby zhoršuje, navštivte lékaře.
Zejména za horkého počasí uložte před použitím čípky i krém nejméně na 30 minut do chladničky.
Po zavedení čípku do pochvy setrvejte asi 20 minut v poloze vleže na zádech. Vaginální čípek po vložení do pochvy vlivem tělesné teploty změkne a celou plochu sliznice rovnoměrně pokryje.
Krém v balení Gyno-Pevaryl 150 Combipack je určen k ošetření poševní oblasti, oblasti konečníku a k léčbě partnera. K ošetření krémem přistupujte vždy současně se zahájením léčby poševními čípky do spotřebování celého balení krému. Léčenou plochu je nutné jednou denně umýt teplou vodou, osušit a pak nanést v tenké vrstvě krém.

Léčba partnera:
Před použitím krému (jednou denně) důkladně omyjte žalud a předkožku teplou vodou, osušte, a pak naneste v tenké vrstvě krém Gyno-Pevaryl 50, který je součástí přípravku Gyno-Pevaryl 150 Combipack. Léčba by měla trvat ještě jeden týden po vymizení příznaků nebo do úplného spotřebování celého balení krému. V případě úporného svědění, pálení až bolestivosti a přetrvávajících příznaků je nutné navštívit lékaře.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

13.09.2010

puchýře na jazyku

Dobrý den,naše dvouletá dcera nejprve měla na jazyku dva puchýřky,něco jako afty,počase jí tam zůstaljeden velký sloupnutý flek.Problemy s tím neměla jedla pořád stejně bezproblémově.Má moluska a na to užívá imunoglukan,dulcamara 30ch,thuya occidentalis 30ch a infectoddel.Nemuže to být z některého přípravku.A ještě ohledně molusek ,už nás trápí přes rok,jedny vyléčímea nové se objeví.Prosím o radu,děkuji

Dobrý den,

 

zřejmě se opravdu jednalo o afty, jejich výskyt však nesouvisí s žádným s užívaných přípravků, je však velmi úzce spojen s oslabenou imunitou, čím Vaše dcera zřejmě do jisté míry trpí. Není však důvod se znepokojovat.

Co se týče opakovaného výskytu molusek, je pravda, že u některých dětí léčba nedosahuje žádoucích výsledků a bohužel, jiná účinnější varianta není. V drtivé většině případů však výskyt klesá s věkem a u dětí po 3. - 4. roku se moluska vyskytují mnohem méně často (děti z nich jednoduše "vyrostou").

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

08.09.2010

bolest kolene

Dobrý den, již 2. měsíc mám bolesti pravé nohy, nejvíce pocituji tuto bolest v kloubu a kyčly. Ve zprávě z rentgenu stojí:" zahrotenie eminentia intercondylaris med., jinak bez změn". a z dalšího rentgenu ohledně páteře: " Sinistroskolioza. spondylosis deformans". Můžete mi prosím vysvětlit co to znamená?. Děkuji

Dobrý den,

 

termín "eminentia intercondylaris" označuje drobný přirozený výběžek na spodní straně kolenního kloubu. Ve Vašem případě je zřejmě mírně zahrocený, ovšem v rámci fyziologické normy - nepůsobí žádné potíže, které by vedli ke změnám kolenního kloubu.

eminentia intercondylaris

 

termín "Sinistroskolioza" označuje vybočení páteře do leva, termín "spondylosis deformans" označuje degenerativní postižení páteře, které se vyznačuje postupným srůstem a omezením hybnosti mezi obratli.

Vaše problémy tedy zřejmě vyplívají z postižení páteře.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

 

05.09.2010

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, chystám se na dovolenou do Řecka a jelikož se obávám průjmu, chtěla bych si s sebou zabalit nějáké vhodné léky(Smecta, Endiaron, Imodium), které by ale nesnižovaly účinnost hormonální antikoncepce Sunya mohli byste mi prosím něco doporučit. Děkuji .

V intervalu 2h před nebo po užítí antikoncepce může vstřebávání ovlivnit živočišné uhlí, Smecta.

Účinnost antikoncepce může snížit samotný průjem, zvracení. Znovu Vás odkazuji na podrobné údaje  a upozornění v přípalovém letáku Vaší antikoncepce.

odborný tým samoleceni.cz

02.09.2010

Otrava Sirovodíkem

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat. Při čištění odpadu kyselinou je cítit nepříjemný zápach. Mám podezření, že to může být jedovatý Sulfan. Chtěl bych se zeptat, přiznaky otravy sulfanem, při krátkodobém ale intenzivním vdechování. A zda to mohlo poškodit CNS, nebo cokoliv jiného. Měl jsem pouze krátkodobé dýchací potíže. Mohlo to nějak poškodit mozek, nebo jiné orgány?
Děkuji

Většina čistících prostředků je označena zvláštním symbolem(piktogramem) jako dráždivý, toxický atd. K tomuto symbolu se vztahují tzv. "R", "S" věty, které přesně charakterizují účinky daného přípravku na lidský organismus, typ toxicity, návod na uchovávání, manipulaci a první pomoc při potřísnění, požití atd.

Doporučujeme vždy nejdříve nastudovat etiketu, pracovat s čistícím prostředkem přiměřeně dlouhou dobu v neuzavřené místnosti, vyhnout se bezprostřednímu kontaktu(kůže, sliznice, oči, ústa), větrat.

odborný tým samoleceni.cz

28.08.2010

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli může heřmánkový čaj nějak snížit účinnost hormonální antikoncepce a jestli je třezalka tečkovaná jediná bylina, která může účinky antikoncepce snížit, nebo existují i další? Děkuji.

Heřmánkový čaj účinnost antikoncepce neovlivňuje.

Všechny účinné látky, popř. skupiny léčiv, které mohou vyvolat změnu hladiny hormonů (antikoncepce) máte uvedené v příbalovém letáku.

odborný tým samoleceni.cz

27.08.2010

Re.: slabý nehet

Černý nehet už odpadl. Ale od té doby mi roste nehet moc slabý. Neměl bych si spíše koupit něco na zdravé / silné nehty? Filmový gel je na poškozený nehet.

Můžete použít např. regenerátor nehtů lokálně nebo podpořit růst a kvalitu celkově např. Biosil H tbl.

http://www.samoleceni.cz/8595002314450/medical-care-hand-regenerator-nehtu-25ml

http://www.samoleceni.cz/8594054260197/biosil-h-tbl.60

24.08.2010

slabý nehet

Řízl jsem se do kůže v oblasti nehtu - vykysličníkoval - nehet zčernal, teď je slabí a málo přilnavý ke kůži. Co doporučujete za přípravek?

Dobrý den,

 

pokud nehet už zčernal a nedrží na kůži, není už pomoci a musí dolů. Pokud je nehet jenom slabý ale drží na kůži,  je možné použít ochranný filmotvorný gel URGO Poškozené nehty.

 

S pozdravem,

 

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

24.08.2010

Lecitin či Nature's Bounty Lecithin tob.200x1200mg

Dobrý den.
Bylo mi doporučeno užívat jako doplněk Lecitin. Jenže jich existuje mnoho druhů. Proto bych chtěl požádat o vysvětlení, jaký je rozdíl mezi Lecitinem a Nature's Bounty Lecithinem. Ten druhý je jednou tak dražší. Jen pro dokreslení - je mi 62 let a mám diabetes 2. typu léčený prášky. Děkuji. Stolařík

Dobrý den,

 

jedná se pouze o různé výrobce, mezi výrobky není podstatný rozdíl. Celou nabídku produktů s lecitinem najdete v sekci Lecitin. Vzhledem k poměru kvalita/cena Vám můžeme doporučit např. produkt  Cemio Lecithin 1200 mg, 100 + 30 tbl.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

24.08.2010

degenerace zraku

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Je mi 47 let a v poslední době pozoruji, že vidím hůř na blí¨zku. Tj malá písmena vidím tím lépe, čím dál je mám od očí. Je to začínající degenerace zraku. A jak proti tomu bojovat. Pomohou zde léčiva proti degeneraci zraku nebo je už pozdě. A je lépe nosit tedy brýle, nebo pokud mi to nevadí nemusím. V práci ani jinde mi tato "vada" nevadí. Díky Dana.

Dobrý den,

 

s největší pravděpodobností se nejedná o degeneraci zraku, ale o zcela obvyklé změny související se stárnutím - krátkozrakost. S nadsázkou se tomuto problému říká "krátké ruce" - text ke čtení si musíme dávat pořád dál od očí, až nám ruce nestačí.... Žádná léčiva ani vitamíny na tento problém nepomůžou, jediným řešením je používat správné brýle vždy když je potřebujete - nemusíte je tedy nosit pořád, pokud máte problém při čtení, stačí je nosit při čtení...

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

22.08.2010

vysoký prolaktin

Dobrý den.
Snažíme se o dítě a doktor mi zjistil vysoký prolaktin. Užívala jsem dostinex a utrogestan. Po kontrolních odběrech krve,to mám snížené,ale na vrchní hranici.Doktor říkal, že se máme tedy dále snažit. Přemýšlela jsem o nějakých vitamínech.Vím, že je dobrá kyselina listová, a přemýšlela jsem o baby plan od calibru. Chtěla bych se zeptat, jestli v mém případě to můžu užívat.A co by jste mi doporučili vy?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

Samotná kyselina listová pro podporu otěhotnění velký význam nemá, zvýšený přísun je potřebný až po početí dítěte. Vitamíny Calibrum BabyPlan jsou vhodným prostředkem, ovšem nejsou nějak zásadně odlišné od ostatních multivitaminových prostředků. Kvalitní přirozená strava je zřejmě vhodnější.

Pacientky nám občas popisují dobrou zkušenost s užíváním kořene rostliny Maca, která podpořuje celkovou vitalitu, jednoznačné důkazy o této účinnosti však v odborné literatuře nejsou.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

18.08.2010

Hormeel kapky

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat zda je možné společně užívat Hormeel kapky a Clostilbegyt.Snažíme se o miminko,bohužel nejsem nejmladší.
Děkuji

Dobrý den,

 

kapky Hormeel jsou homeopatickým lékem, který můžete kombinovat s Clostilbegytem. Pokud Vám můžeme ještě poradit,  určité dobré zkušenosti existují s užívání prášku Maca (např. Maca Dr. Popov a jiné). Můžeme Vás ještě upozornit na novinky určen0 pro podporu otěhotnění, bohužel nemáme s nimi žádné praktické zkušenosti a tak nemůžeme hodnotit úspěšnost.

Jedná se o:

Conceive Plus gel pro podporu početí 75ml

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

16.08.2010

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda je pravda, že antikoncepce Sunya je pouze kopií jiné antikoncepce a tak není jisté zda opravdu obsahuje udávané množství hormonu v požadované kvalitě? Užívám tuto antikoncepci a tak bych chtěla mít jistotu zda opravdu funguje. Děkuji.

Dobrý den,

 

v případě antikoncepce SUNYA se jedná o tzv. generickou kopii léčivého přípravku. Znamená to, že se jedná o přípravek, který vyrábí farmaceutická společnost po vypršení patentové ochrany původního přípravku. Je to tedy zcela "oficiální" a "legální" výroba, nemusíte mít žádné obavy. Ve všech případech se o registrované léčivé přípravky, které jsou pod neustálým dozorem Státního ústavu pro kontrolu léčiv a vyrábí se v přísně kontrolovaných podmínkách. Množství a kvalita obsažených hormonů je ve všech případech stejné a všechny přípravky jsou stejně důkladně kontrolovány.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

16.08.2010

Rozdíl probiotik běžných a pro seniory

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, proč nesnáším Biopron 9, ale Senior biotic užívat můžu. Čím se tyto přípravky liší? Zkoušela jsem několikrát začít s užíváním Biopronu 9, ale vždy se objevilo silné nadýmání a průjem. Náhodně jsem jako dárek k objednávce obdržela Senior biotic, tak jsem ho zkusila užívat a nic špatného se nestalo. Mám si ho kupovat i dál, nebo to pro mě není dobré? Neznamená to něco špatného, když je mi jen 26 let a běžný přípravek nesnesu, zato seniorský mi vyhovuje? Poradíte mi případně jiné vhodné probiotikum? Děkuji vám za odpověď!

Dobrý den,

 

probiotika Biopron 9 a Senior BIOTIC se významně liší v druhu obsažených bakterií. Biopron 9 obsahuje druhy Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve, Bifidobacterium longum, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus rhamnosus, Lactococcus lactis ssp. Lactis, Streptococcus thermophilus, přípravek Senior BIOTIC Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum a Lactobacillus acidophilus

Biopron 9 tedy obsahuje zejména laktobacily, Senior BIOTIC  hlavně bifidobakterie. Není však možné jednoznačně říct, které probiotické bakterie jsou "prospěsnější" nebo vhodnější pro určitou věkovou skupinu. Nadýmámí je uvedeno mezi možnými vedlejšími účinky téměř u všech probiotik. Pokud Vám osobně lépe vyhovují bifidobakterie v přípravku Senior BIOTIC, není žádný důvod, proč nepokračovat v jejich užívání.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

12.08.2010

Hemofilie vs. nootropikum

Dobrý den,je mi 18 let(výška 180cm,váha 60kg).
Mám hemofilii A a také lehkou formu autismu.
Rád bych zlepšil své kognitivní funkce a užil nootropikum,které zde nabízíte.Jedná se o Piracetam AL 1200.
Bude vhodná dávka 2krát denně 1 potahovanou tabletu Piracetamu AL 1200 (2,4 g piracetamu/den)?

Rád bych věděl,zda mi to nějak neublíží.
Předem děkuji za odpovědˇ.







Dobrý den,

 

s Vaší hemofílií nebude Piracetam AL 1200 nijak interagovat, z tohoto hlediska jej můžete bezpečně užívat. Protože však piracetam může vyvolat určitou nervozitu, agitovanost a poruchy spánku, je potřeba jeho užívání vyzkoušet (hlavně kvůli autistickým sklonům). Pokud se budete cítit dobře, můžete v užívání pokračovat.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

12.08.2010

Antikoncepce

Dobrý den. Nedávno jsem se dočetla, že kofola obsahuje extrakt ze 14 bylin, ale nikde už není napsáno o jaké byliny se jedná. Chtěla bych se proto zeptat zda je možné, aby tento nápoj obsahoval i třezalku tečkovanou, která snižuje účinky antikoncepce. Děkuji.

Dobrý den,

 

Přesný recept Kofoly je samozřejmě "tajný", je však známo, že základem je ovocný sirup z jablek a rybízu doplněný o sirup z višní a malin, který je dále obsahuje jako ochucovadla  cukr, karamel, směs kardamónu, skořice, koriandru, aromatickou přísadu z pomerančovníku a extrakt sladkého dřívka a malinovníku. Třezalku tedy neobsahuje, není aní proč ji používat - její chuť není nijak potravinářsky využívaná. Antikoncepci tedy Kofola nijak neovlivňuje.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

11.08.2010

Kombinace léků

dobrý den, chtěla bych se zeptat, zdali mohu užívat ibalgin 200, Amoksiklav a Clarinase repetabs dohromady.děkuji

Dobrý den,

 

tyto 3 léky se mohou v doporučeném dávkování bez jakýchkoliv problémů spolu užívat.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

07.08.2010

zápach z úst

DOBRÝ DEN.MÁM TAKOVÝ PROBLÉM.POKAŽDÉ KDYŽ SI PRSTEM ZATLAČÍM NA DOLNÍ DÁSEŃ,VYTLAČÍM Z NÍ MALÉ MNOŽSTVÍ SMRADLAVÉ TEKUTINY.PŘIPOMÍNÁ TO ZÁPACH HNOJE NEBO TAK NĚCO.ČISTÍM SI ZUBY 2KRÁT DENNĚ A PO KAŽDÉM JÍDLE SI VYPLACHUJU ÚSTA ÚSTNÍ VODOU.PORADÍ TE MI CO S TÍM?DĚKUJI

Dobrý den,

 

podle uvedené popisu máte zřejmě u zubního kořene vytvořený hnisavý absces - tzv. váček. V tomto případě Vám doporučujeme neprodlene vyhledat ošetření u zubního lékaře. Zánět se může rozšířit na celou dáseň, nebo až na kost - tzv. zánět okostnice.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

31.07.2010

biosin, stimulen a antikoncepce

Dobrý den, užívám hormonální antikoncepci (Femoden). Může být její účinek ovlivněn současným užíváním přípravků Biosil a Stimulen? Děkuji

Dobrý den,

 

uvedené doplňky stravy účinnost hormonální antikoncepce nijak neovlivňují.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

29.07.2010

vzetí léku ibalgín

prosím co se stane když dítě 10apůl létý váha 40kg, snědl půlku ibalginu 400 předem děkují za odpověd

Dobrý den,

 

Vašemu dítěti se rozhnodne nic nestane, ani nemusíte nic řešit. Ibalgin se používá zcela běžně už u nejmenších kojenců. Půlka tablety Ibalgin 400 odpovídá běžné dávce, která se může 10 letému dítěti podávat až několikrát denně.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

 

 

27.07.2010

dyspepsie

Dobrý den,
před rokem mi začaly obtíže s trávením. Bylo mi blbě na zvracení a také občastné průjmy. Při upravě stravy ten stav pomohl. Doktorka mi předepsala lékyna střavní onemocnění ale to pomohlo jenom na chvíli. Po tádnu se potíže vrátily. Až na to že stolice byla dobrá snad pouze pomalejší práce střev bych pozoroval. Zhruba v říjnu jsem se dostal gastroentomologovi. Tan zatím stanovil smíšený dyspeptický syndrom. Předepsal mi Prosulpnin. Po měsící jsem neměl lék užívat ale obtíže bylo podobné pocit na zvracení a natahnuátí k vyzvracení. Od té doby se to se mnou táhne. Předtím tj před dvěma roky jsem byl hospitalizovaný pro trombozu mozkového splavu. Tam mi zjistili že trpím agorafobii a sociální fobiemi a předepsali mi citalec. Po zhrůba roce jsem ho zvlástní iniciativity přestal brát a po nějakém měsíci se práce začaily objevovat potíže s trávením se souvislosti se stachem. Obávám se že mi něco ty léky zpuúsobily , protože jsem roky žil s těmito psychyckými problémy už od narození a jedině co si pamatuji že jsem ve strachu měl nechutě k jídlu a to po chvíli přešlo. Právě že jsem si něco málo o antidepresivech přečetl. Vím že je více druhá ale i když vychylovače serotoninu mají méně problémy tak je tan i to nebezpečí z vysazení a i také serotoninový syndrom. Právě že jsem asi měsíc vyzkoušel užívat saframyl a necitíl jsem se potom špatně. Ale nutn+ě potřebuji poradit co by jste mi doporučily za léky přírodní cestou, které člověku neškodí. Protože vetšina léku na nervy člověku škodí. Třeba antidepresiva co jsem se dočetl tal jenom zmenšíjí problém člověku tím že ponižují tu zdravou část mozku na úkor té nemocné. Takže neřeší potíže ale jenom tlumí příčinu což není dobře. Vím že jsou i jiné léky a doplky stravy, které by mě mohli pomoci. V součastné době ani ten prosulpin si myslím neřeší všechno i tem i neuroleptik je řada nežádoucích učinků Jako dočastné zmenšování mozku nebepečí tromboembolizmu. Což já bohužel trpím a i v příbalovém letáku stojí že mám být pod dohledem že je to rizikový faktor ty brombozy. Tyto léky je mají způsobovat já totiž jsem na antiagregační terapii užívám godasal na ředění krve. Mám suspektivní antifosfolipidový syndrom. Chci se proto vydat jinou cestou a jiných potravinových doplnků než pouze nějakými antipsychotiky a antidepresivy. Navíc až po půl roce se přišlo u gastroskopie že jsem měl duodenogastrický reflux takže do jisté míry ta nevolnost a zvracení se ujasnilo. Ale teď citím že po týdnu vysazení prosulpinu je problém neurozou a psychikou. Když se mi hůře spí tak se potom oběvila ta nauze a náznak na zvracení když jsem neměl prosulpin. Snad existují kapky na sklidnění a nebo i vitmíny na neurovou soustavu. Jinak se citím takový unavený a malatný.
Tak bych byl rád kdyby jste mi napsali jaké mám jiné možnosti. Je mi 27 roků, měřím 175 cm a vážím 60 kg.

Děkuji za pomoc.

Dobrý den,

 

Podle Vámi udávaných příznaků by jsme Vaše problémy přisoudili velmi úzkému propojení psychických a tělesných funkcí. Stres, úzkost, neuróza a deprese se velmi výrazně podepisují právě na činnosti trávící soustavy. Psychický stav tak může vyvolávat jak stavy nechutenství, nevolnosti aprůjmy, tak až organické změny orgánů (nebo alespoň významně přispívat k jejich vzniku), jako je např. poškození sliznice jícnu při gastroduodenálním refluxu.

Vaše potíže s velkou pravděpodobností nevznikli z užívání antidepresiv, ale z toho, že jste je samovolně přestal brát. Není pravda, že by tyto léky pouze potlačovali projevy nemoci. Právě při dlouhodobém užívání a v kombinaci s vhodnou psychoterapií vedou k pozitivním změnám mozkových struktur, které mohou vést k trvalému vyřešení problémů . Důraz je ovšem kladen na slovo DLOUHODOBÉ. Je totižto častou chybou, že si pacienti sami po zlepšení příznaků léky vysadí a onemocnění sa pak vrátí, byť třeba v jiné podobě.

Myslíme proto, že správným řešením podstaty Vaši příznaků by mělo být kontaktování odborné psychologické pomoci. Správně vedená psychoterapie, podpořená užíváním vhodných léků, je jediným řešením psychických problémů, které se přitom mohou projevovat zcela "tělesnými" příznaky.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

24.07.2010

Antikoncepce

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat zda se mám obávat selhání hormonální antikoncepce při konzumaci hašlerek a výtažkem z třezalky tečkované. Užívám antikoncepci Sunya. Děkuji.

Dobrý den,

 

hašlerky s výtažkem z třezalky tečkované neobsahují takové množství třezalkového extraktu, který by při jejich běžné konzumaci hormonální antikoncepci ovlivnil.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

24.07.2010

otoky

Dobrý den
prosila bych o radu ,před 20lety jsem prodělala těžkou trombozu hlubokých žil,ale až před 3roky mi začaly problémy s velkými otoky nohou/až po operaci páteře/,beru silné opiáty např.Vendal 120,na žíly užívám vessel due f,na odvodnění lék furon 2 tablety 1krát deně,různé masti jako lioton,ibuhepa,varixinal,měla jsem i lymfomasáže,ale nic nepomáhá,sem tam mi nohy splasknou,ale to je jen náhoda.Prosím Vás o radu co s tím,můj ošetřující lékař jen kývá a cévař nic.
děkuji za brzskou odpověd Miková

Dobrý den,

 

ve Vašem případě by bylo vhodné angiografické vyšetření, které poukáže na stav cév Vašich dolních končetin. Provést by Vám ho měli v cévní ambulanci. Nepíšete bohužel, jakou máte tělesnou hmotnost a výšku, ani jaký máte krevní tlak. To jsou všechno faktory, které přispívají k rozvoji otokům. Pokud věžné léky nezabírají, nezbívá než vyzkoušet sice neoblíbenou, ale vě většině případů úspěšnou komresivní léčbu (kompresivní punčochy, kompresivní obvazy). Vhodnou stahovací sílu by měl opět určit Váš lékař (angiolog) na základě posouzení stavu Vašich končetin.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

21.07.2010

Zvířátka

Dobrý den, prosím je možné podávat lesklokorku lesklou i pejskům? Pokud ano, tak v jakém množství, máme malého kníráčka a na zádech má velkou podle doktora asi tukovou bouli.
Děkuji moc za odpověď .

Dobrý den,

 

lesklokorku je samozřejmě možné podávat i psům, nejvhodnější by asi byla prášková forma. Pokud se jedná o malého psa, volili by jsme 1/4 běžné lidské dávky. Není nám však jasné, kvůli čemu ji chcete pejskovi podávat... Na tukovou bouli to nebude mít žádný účinek.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

21.07.2010

Porod

Dobrý den,jsem ve 33 týdnu těhotenství a ráda bych začala užívat homeopatika pro lepší porod.
Doma mám zakoupeno jedno balení actea racemosa 9ch a jedno balení caulophyllum thalictroides 9ch,a dívala jsem se,že by asi bylo dobré mít ještě arnica montana 9ch gelsemium sempervirens 15 nebo 30 ch.Ale jsem laik a nevím,jaká homeopatika kdy,v jakém množství-podle toho chci také objednat zde na stránkách,abych jich měla dost a nemusela objednávat na dvakrát.Děkuji Vám za radu a přeji hezký den.Alena

Dobrý den,

Užívání v těhotenství většinou začíná měsíc až 14 dní před porodem - a to preparát ARNICA MONTANA CH9 - 5 granulí 1x denně na lačno.

V průběhu produ - pokud se jedná o porod fyziologický - se doporučuje užívat CAULOPHYLLUM THALICTROIDES CH5 nebo CAULOPHYLLUM THALICTROIDES CH9 - pro lepší poddajnost děložního hrdla, nepravidelné kontrakce, při křeči pánevního svalstva a správnou funkci  dělohy.

Druhým přípravkem při porodu je ACTAEA RACEMOSA CH5 nebo ACTAEA RACEMOSA CH9 - pro pravidelnost kontrakcí, křeče děložního hrdla.

Dávkování je pro oba preparáty stejné : při nástupu porodní činnosti 5 granulí každých 30 minut, po odtoku plodové vody 5 granulí každých 15 minut. 

Po porodu, pro urychlení hojení, se doporučuje pokračovat v užívání ARNICA MONTANA CH9 - 5 granulí 2x denně. Do zlepšení obtíží. Je možné přidat STAPHYSAGRIA CH5 nebo STAPHYSAGRIA CH9 - preventivně pro hojení řezných ran (císařský řez, nástřih hráze) CHINA 5 nebo 9CH - únava způsobená velkou ztrátou tekutin (krev, plodová voda), dávkování 5 granulí 2x denně, do zlepšení obtíží. 

Jedno balení homeopatik vydrží zhruba na deset dní - při dávkování 2xdenně 5 granulí. Pravděpodobně bude nejlepší objednat od každého druhu dva kusy..Arnicu montanu můžete dobrat po porodu. Caulophyllum a actea se nedá lehce spočítat, protože každý porod je jiný.

Gelseimium se bere při strachu z porodu a úzkosti, užívá se jen nárazově 5 granulí, hned jak se vyskytnou potíže.

 S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

18.07.2010

dentalvaxin kids

Dobrý den,

od kdy se může používat přípravek DentalVaxin Kids?

děkuji

Dobrý den,

 

přípravek DentalVaxin Kids je doplněk stravy určený k prevenci zubního kazu u dětí a může se používat u dětí od 3 let věku.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

16.07.2010

HOMEOPATIKA

Dobrý den,dvouleté dceři jsem na moluska koupila DULCAMARA 9ch,THUYA OCCIDETALIS 9ch,když jsem to šla koupit podrhé tak mi prodali tyto homeopatika s označením 30ch.Prosím jaký je v tom rozdíl.Co je pro mou dcero lepší?Díky za odpověď.

Dobrý den,

 

jedná se o homeopatické přípravky, u kterých nejsou nikdy přesně definovány indikace. Podle homeopatické hypotézy by se zvyšujícím se ředěním (číslo před písmeny CH) měl zvyšovat i účinek. Někdy však dochází i ke změně charakteru účinku, proto by jsme Vám doporučili setrvat u ověřených ředění 9CH.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

15.07.2010

antidepresiva a látky na podporu pamäť

Dobrý deň. Mám 24 rokov, asi 50 kíl.Potrebovala by som niečo na podporu pamäti a celkovo kognitívnych funkcií. Pred rokom som prekonala psychotickú ataku, užívala som Zyprexu, Rivotril, Akineton.Tieto lieky neberiem už pár mesiacov. Ale užívam Zoloft 100 mg na depresiu a neviem, ktoré látky môžu so sertralinom nepriaznivo reagovať. Pred atakou som užívala Piracetam (bez predpisu), teraz neviem, či ho môžem užívať zároveň s Zoloftom. Viete mi prosím poradiť, ktorá látka (najlepšie prírodná, voľne dostupná) by mi mohla pomôcť s koncentráciou a pamäťou?
Ďakujem

Dobrý den,

 

ve Vašem případě by vzhledem k překonanému psychotickému ataku bylo nejvhodnější poradit se s Vašim ošetrujícím lékařem (psychiatrem). Několik měsíců od ukončení užívání antipsychotik není ještě dostatečná doba pro bezpečnou samoléčbu. Většina látek pro povzbuzení mozkových funkcí a paměti (nootropika) je sice velmi bezpečných, avšak k jejim nežádoucím účinkům může patřit vystupňování nervozity, podráždenost a agitovanost, poruchy spánku, což by mohlo ovlivnit Vaši psychiku.

S volně prodejných přírodních prostředků by pak do úvahy přicházeli zejména přípravky s obsahem gingko biloba.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

 

07.07.2010

zápach z úst

Dobrý den.Příšerně mi smrdí z úst.Chtěla bych znát příčinu tohoto problému,ale je mi trapné jít k lékaři .k zubaři chodím 2x do roka na prohlídku.Nechci to řešit pouze ústní hygienou,stejně je to jen chvilkové,ani ústní vody to neřeší.Navím co mám dělat,nejhorší je to ráno.Předem díky za pomoc

Dobrý den,

 

i když správná dentální hygiena je základ, někdy běžné prostředky prostě nestačí. Pro tyto případy by jsme si Vám dovolili doporučit aktuální novinku - ústní vodu Meridol Halitosis, která zápach z úst pouze nepřekrývá, ale zaměřuje se právě na odstranění možných příčin vzniku.

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

25.06.2010

užívaní homeopatika

na co se užívá aconitum napellus?

Dobrý den,

 

Aconitum napellus je monokomponentní homeopatikum, které nemá obecné užití pro nějaký konkrétní problém. Homeopatická škola ho doporučuje používat např. u viróz a nachlazení v důsledku silného profouknutí studeným nebo horkým větrem, ale též při leknutí, neklidu (obvykle v nočních hodinách - půlnoční strach), zimnici, návalech tepla do tváře nebo u studených končetin bez pocení.

Konkrétní indikace by proto měl stanovit lékař - homeopat při komplexním posouzení zdravotního stavu a typizaci pacienta. Pro laickou léčbu jsou určeny zejména polykomponentní homeopatika, které jsou zacílena na konkrétní zdravotní problém.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

24.06.2010

zahraniční dodávka

Dobrý den, pokud si zde zakoupím xyzal na svou alergii a jako adresu pro doručení zásilky zadám své dočasné bydliště v Německu, přijde tato zásilka bez problémů?

Dobrý den,

 

bohužel léky není možno z legislativních důvodů zasílat do zahraničí.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

18.06.2010

ochrana před hmyzem

Dobrý den, ráda bych se zeptala na homeopatikum Ledum Palustre 9CH. Tato homeopatika se dá brát i jako preventivní ochrana před hmyzem? Pokud ano, jaké je užívání u dětí (8 - 20 kg a 10 let - 33 kg ?). Děkuji.

Dobrý den,

 

Ledum Palustre 9CH doporučuje homeopatická medicína pro případy poštípání hmyzem v dávkování 5 granulí 4x denně, při príznacích: bledá, chladná kůže s mramorovou  kresbou v místě bodnutí, pocit místního znecitlivění.

Je možno použít i preventivně proti poštípání komáry, 5 granulí ráno a večer. Tato účinnost však není jednoznačně doložena, volili by jsme radši běžné repelenty.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

15.06.2010

Zjištění neurolu v krvi

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli při krevním obrazu + jaterních testech + moč je možné zjistit bez speciálních testů, že pacient užívá Neurol (cca 2 mg denně). Prosím, odpovězte rychle. Moc děkuji. J.

Dobrý den,

 

při běžném vyšetření krevního obrazu a jaterních testů nelze specificky užívání Neurolu prokázat.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

 

11.06.2010

Paresis n. facialis

Od středy jsem v hospitalizovaná s obrnou lícního nervu (snížená hybnost levého koutku úst, zejména horního rtu, očního víčka, obočí, zhoršené vnímání chuti na levé polovině jazyka). Prozatím nebyla zjištěna příčina, dostávám preventivně Herpesin a léky na podporu funkce neurotransmiterů, denně injekčně vit. B12, denně rehabilitace (nahřátí suchým teplem, masáž, procvičování), dnes jsem byla na akupunktuře, ale nezanechala ve mně dobrý dojem, takže příště toto ošetření odmítnu. Samozřejmě mám léčit i přes vínend doma a často masírovat apod.Chtěla jsem se zeptat, jaké aromatické oleje nebo přípravky jsou vhodné pro masáž či nahřívání tváře. Momentálně mám k dispozici olej skořicový, který bych chtěla v potřebném ředění vyzkoušet na prohřátí, ale doufám, že mi dáte nějakou lepší a komplexnější radu, jak s problémem bojovat a případně jak ještě podpořit celkově fyzický stav. Dočetla jsem se např. o prospěšnosti suchých teplých obkladů na nohy pro podporu funkce ledvin, z jejichž disfunkce a následného narušení vnitřní harmonie může problém vznikat, ale do této problematiky nejsem dostatečně zasvěcená. Co se týče dalších charakteristik: věk 21 let, skolioza páteře neléčená, jinak chronické problémy žádné, výška cca 168 cm, váha 68 kg.
Zatím nezodpovězeno
28.05.2010

Kila jdou nahoru

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Už pátým měsícem beru novou antikoncepci Chloe a nabrala jsem dobrých 10 kg. Před tím jsem brala Novinette. Bohužel ani jedny mi nesedí ačkoliv jsou oba dva přípravky jiného složení. Při braní Novinette jsem měla střevní potíže, křečovité bolesti břicha a zvracení, a u Chloe mi rychlým tempem stoupají kila. Vyhledávala jsem jiné antikoncepce, ale většinou mají stejné složení jako Novinette. Mohli by jste mi poradit, jakou jinou vyzkoušet? Abych nepřibírala na váze a zároveň neměla střevní potíže. Předem děkuji za odpověď. Věk:22, Výška:175, Váha:100 kg. Neužívám žádné léky. Nemám žádná chronická onemocnění. Na nic se neléčím.

Dobrý den,

 

antikoncepce Chloe je kombinovaná antikoncepce s vyšší dávkou estrogenů, která dále jako gestagen obsahuje cyproteron acetát. Ten může určitým způsobem přispívat k zadržování vody v těle a nárůstu tělesné váhy, ovšem 10 kg za 5 měsíců samotný "nezvládne". Zřejmě by bylo vhodné se zamyslet i nad tím, co se ve Vašem životním stylu změnilo.

Jinak nejnižší přírůstky tělesné hmotnosti vykazují antikoncepční přípravky obsahující drospirenon, který naopak mírně snižuje množství zadržované vody. Obsahují ho např. přípravky Yasminelle nebo Yaz. Jejich použití ale musíte předem zkonzultovat s Vašim gynekologem.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

24.05.2010

výtok z prsu

Přeji hezký den, mám tmavě hnědý, až zelený výtok z pravého prsu, dle lékaře nic vážného, dnes po měsíci a půl již na ústupu, užívám phytolaccu decadru, zvolila jsem dobře?

Dobrý den,

 

 Kromě fyziologických stavů (těhotenstí a kojení) může docházet občas k výtokům z bradavky, buď oboustrannému, nebo jednostrannému. Sekret může být čirý (vodový), bělavý, žlutavě, jantarově, či zelenavě zbravený, může mít v sobě příměs hnisu, nebo krve. První typy, jen mírně zbarvené výtoky, většinou neznamenají závažnější problém, mohou souviset s cystickým postižením prsů. Specializované vyšetření je však vhodné. Výtok s příměsí hnisu, nebo krve je již varovným znamením. Nemusí jít o nádorové onemocnění, často jde o určité postižení vývodů, ale přesto, takový nález vyžaduje vždy neodkladné vyšetření specialistou na nemoci prsu. Malé množství zaschlého, většinou nezbarveného výtoku na bradavce, či prádle nemusí znamenat problém. Vývody mají určitou schopnost samočištění, jehož produktem toto malé množství nezbarveného sekretu bývá. Při velkém množství je však vždy vhodné vyšetření.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz
(podle www.rizikanemociprsu.cz)

20.05.2010

Kruhy pod očima

Dobrý den, potřebovala bych poradit ohledně toho, že už od dětství mám dost viditelné kruhy pod očima. Nevím jestli je to dědičné, má je moje matka, ale nevím jak je eliminovat. Tak žádám o radu, jak je zamaskovat. Zkoušela jsem korekční tyčinku, ale nepomohlo to, děkuji






Dobrý den,

v podstatě si ve Vaší otázce odpovídáte sama - kruhy pod očima k Vám už dlouhodobě patří. Určitě se dají vhodným líčením dobře zamaskovat, v tomto případě je to však spíše otázka na kosmetičku-vizážistku, která Vám poradí vhodný make-up podle Vaší celkové vizáže. Z naší zkušenosti Vám můžeme doporučit kosmetickou řadu korektivní kosmetiky Avene Couvrance, která se vyznačuje velmi dobrým krycím efektem. V naší lékárně v Brně probíhají pravidelně dermatologické poradenské dny zaměřené na korektivní líčení.

Alternativní pohled na kruhy pod očima nabízí čínská medicína, která je považuje za projev oslabených ledvina a nedostatku životní energie. Protože životní energie se podle této nauky předává i od rodičů, vysvětlovalo by to i onu "dedičnost". Na tuto oblast se však nezaměřujeme, proto Vám v případě zájmu doporučujeme kontaktovat příslušné specialisty.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

18.05.2010

Křeče v nohou

Dobrý den, mého manžela v poslední době trápí hrozné křeče, stává se, že se v noci vzbudí křikem jak to bolí a když mu sáhnu na lýtko má ho jako kámen. Můžete mi poradit co by na to měl brát? Manželovi je 27 let, váží 85kg, měří 182cm. Hodně pije kávu a kouří, léky neužívá. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

svalové křeče v nohou jsou obvykle vyvoláváný nedostatkem hořčíku, proto jako základní pomoc mu můžete doporučit doplnit hladinu hořčíku. Obvyklá denní dávka je 200 - 300 mg, v případě akutních potíží jako u Vašeho manžela avšak může být krátkodobě zvýšena na 2-3 násobek (po dobu cca 7 dnů).

 

S pozdravem,

 

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

18.05.2010

poskodenie tbl.nizskou teplotou

Dobry den,
nedopatrenim som mala zmrazenu HAK Daine 35 na -20stupnov 24hodin.Moze to poskodit alebo ovlivnit ucinnost lieku.
dakujem

Dobrý den,

 

nízká teplota lékům v tabletách neškodí. Můžete léky dál užívat.

 

S pozdravem,

 

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

08.05.2010

únava

Dobrý den, potřebovala bych radu. Je mi 29 let, mám 3 děti, poslední holčičku ještě občas kojím (bude mít rok). Jsem pořád unavená, občas nejsem schopná dělat vůbec nic, dokonce jsem hodně zhubla, vážím 54kg a měřím 158cm. Občas mě hrozně pobolívá hlava, dokonce jsem přestala pít kávu, protože mi začlo bušit hodně srdce. Jediné co užívám jsou vitamíny Elevit pronatal. Tak bych chtěla vědět, jestli můžu užívat ještě něco na povzbuzení. Děkuji za odpověď.Sopůšková

Dobrý den,

 

těžko soudit na příčinu tak nespecifického problému, jako je únava. Jediným vodítkem může být Vaše zhubnutí - nepíšete bohužel kolik, ani jak rychle jste zhubla. Pokud by to bylo výrazné zhubnutí v relativně krátké době, doporučili by jsme Vám preventivní prohlídku u lékaře - už jenom základní rozbor krve dokáže mnohé napovědět.

Jinak jste asi rok od posledního porodu, dceru pomalu přestáváte kojit - to znamená stále probíhající hormonální změny (a předchozí kojení taky organizmus vyčerpávalo) . Pravděpodobně se nejedná o nic vážného, může se navíc jednat o problémy psychického rázu - vyčerpání z náročné starostlivosti o děti, stres při starostlivosti o domácnost, další problémy....  Letošní obzvlášť dlouhá zima taky moc na náladě lidem nepřidala. V tomto případě by jsme Vám doporučili nějaký přípravek s obsahem žen-šenu, nebo nověji máme velmi dobré zkušenosti s rostlinou maca.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

 

 

30.04.2010

Chlamydie

Dobrý den, mám otázku.
Jsem v 16. týdnu těhotenství a už jednu jsem měla přeléčené chlamydie v 10. týdnu těhotenství Rovamycinem 150. Po stěrech pořád pozitivní. Lékař mi předepsal další Rovamycin, ale už silnější 3 M.I.U. (na 14 dní). Dotaz zní zda si myslíte, jestli je dobré začít brát takto silné léky v 16. týdnu těhotenství nebo nejlépe až např. ve 20. týdnu těhotenství. Lékař říkal, že je to lepší zkusit ještě jednu přeléčit. Nejdříve, ale komentoval, že je 16. týden brzy, ale nakonec mi je stejně dal, ale musela jsem podepsat prohlášení, že s tím souhlasím. Chápu pana lékaře, ale na druhou stranu - já sama si nejsem jistá tou léčbou, jestli to nebude mít nějaké následky. Při konzultaci s přimářkou ATB centra - bylo zděleno lékaři, že by to už nepřeléčovala, že když se infekce dostane při porodu na dítě - tak se ihned zaléčí ATB. Prosila bych Vás o radu, jestli s tím nemáte nějaké zkušenosti. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

setkávají se tu dva rozdílné lékařské názory, a po pravdě - jednoznačná odpověď není. Zřejmě by jsme se však přiklonili k podání rovamycinu v průběhu těhotenství, než v podávání tohoto antibiotka novorozenci. Šance, že by dítě po porodu nemuselo užívat ATB je relativně nízká - tato situace se totiž obvykle neřeší tak, že by se zkoumalo, jestli k přenosu chamydií na dítě došlo (protože pravdepodobnost je vysoká, 25-50 % riziko vzniku zánětu spojivek a přibližně 5 - 20 % riziko pro vznik chlamydiového zápalu plic), ale obvykle se rovnou antibiotika dítěti nasadí.

Rovamycin je antibiotikum, které se zcela běžně používá právě v těhotenství např. na léčbu toxoplazmózy. Léčba rovamycinem v těhotenství je tedy relativně dobře ověřená a není potřeba mít obavy. Běžná dávka u dospělého je obvykle právě 3 M.I.U, takže se taktéž nemusíte bát, že by jste dostávala "silnou" dávku. Naopak právě 1,5 M.I.U (150) je spíše nižší dávka, která se obvykle používá u dětí a proto zrejmě nezabrala.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

29.04.2010

Hlasité křupání v kolenách

Dobrý den,je mi 34let ,chtěla bych se zeptat,začla jsem chodit do břišních tanců.Při těchto tancích,jsou kolena lehce v ohybu.Při krocích do boku mně po několika tanečních hodinách mně jedno koleno při každém kroku křupe(pouze při tech tancích,při normální chuzi mi vrže koleno při chuzi do schodu už spoust let) ,Bohužel mi to koleno křupe pěkně nahlas,že se to nedá přeslechnout.Nebolí to ,jen je to nepříjemné poslouchat.Samozřejmě to slyší i ostatní.Co s tím,je potřeba nějaký kolagen brát nebo nějaký vitamín mi chybí?Můžete mi poradit?Díky

Dobrý den,

 

můžete vyzkoušet některé z chondroprotektiv, které jsou vhodné pro prevenci různých kloubních obtíží. Můžeme Vám doporučit např. Proenzi 3, Geladrink nebo GS Condro. Nečekejte však rychlé zlepšení, první možné výsledky se dostaví tak za 6 - 8 týdnů. Obvykle pokud kloub nebolí, není potřeba se znepokojovat.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

24.04.2010

Rozbor krve

Dobrý den, chtěla bych se zeptat (protože mi to moje paní doktorka odmítla vysvětlit), co znamená přesně, když jsem měla na vyšetření krve tyto zvýšené hodnoty: Alaninaminotransferasa = 1,08 , Aspartataminotransferasa = 1,00 a taky mi byl udělaný test na protilátky Anti-HAV IGM = negativní a protilátky ANTI-HAV = 25,96 UI/l. Je mi 38 let a v 11 letech jsem byla očkovaná proti žloutence z důvodu objevené žloutenky u spolužáka. Děkuji předem za odpověď

Dobrý den,

v případe alaninaminotransferasy (ALT) a aspartataminotransferasy (AST) jedná o základní testy funkčního stavu jater. Jedná se o hladiny enzymů v krvi, kterých množství se při poruše jater zvyšuje.

Normální hodnoty u dospělého jsou: ALT 0,1-0,78 a AST 0,10-0,72. Znamená to tedy, že máte tyto hodnoty zvýšené a z nějakého důvodu můžete mít porušenou funkci jater.

Testy na protilátky anti-HAV jsou protilátky proti žlutence typu A. Samotné anti-HAV (celkové)  jsou známkou toho, že jste někdy přišla do kontaktu s virem hepatitidy A nebo vakcínou proti hepatitidě A. Uvedené hladiny by měli zaručovat ochranu proti hepatitidě A. Protilátky anti-HAV IgM jsou příznakem akutně probíhající hepatitídy A - pokud bylo toto vyšetření negativní, netrpíte akutní hepatitídou A.

Závěrem tedy možno zhrnout, že se u Vás prokázalo určité narušení funkcí jater, které ale není spůsobeno akutně probíhající hepatitidou typu A.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

24.04.2010

Nootropika a jiné

Dobrý den,

chtěl bych se Vás prosím zeptat na nootropika a jiné "chytré drogy".Které se Vám osvědčily,jaké kombinace byste doporučil,čeho se například vyvarovat.Studuji,mám 25 let,výška cca 193cm,váha 85kg,jsem vegetarián,žádné medikamenty neužívám.Momentálně zkouším Geratam 1200 3 X denně-po 14 dnech užívání jsem s výsledem spokojený(i když nemohu vyloučit placebo),jen mne v posledních 3 dnech bolela hlava jako při kocovině.Včera jsem si vzal 1 tabletku Ibalginu a bolest zmizela-je tedy možné dále pokračovat v užívání Geratamu s tím,že si v případě bolesti vezmu tabletku Ibalginu? Plánoval jsem si, že bych chtěl 3 měsíce užívat Geratam+granulovaný Lecitin (jako zdroj cholinu,který by měl údajně tvořit dobrou kombinaci s Pirac.),pak 3 měsíce Tanakan+Lecitin a pak opakovat předchozí kombinaci. Domnívám se,že netrpím žádných (závažným) psychickým onemocněním,jen mám zřejmě už od dětství lehkou poruchu pozornosti (ADHD),která mi ovšem nebyla ofic. diagnostikována.

Děkuji a přeji hezký den.


Martin P.

Dobrý den,

 

zřejmě Vás zklameme, ale rozhodně nelze považovat přípravky s obsahem piracetamu za tvz. chytré drogy. Jedná se léčivé přípravky s danými léčebnými indikacemi a není žádný racionální důvod, pro který by je měl užívat zdraví člověk.

Léčebné indikace jsou přesně dané a schválené Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) v Souhrnu charakteristických vlastností produktu (tzv. SPC). Jedná se o následovné stavy:

Časná stadia senilní demence Alzheimerova typu. Prevence a léčba senilních a poúrazových kognitivních a psychických dysfunkcí. Facilitace učení a paměťových funkcí u vývojové dyslexie, poruchy kognitivních funkcí po prodělané hypoxii a ischémii mozku a jejich prevence. Symptomatologie po CMP, bezvědomí, kortikální myoklonie.

Vertigo. Léčba abstinenčních příznaků u alkoholismu, delirium tremens. Prevence vlivu agresivních faktorů (alkoholu, hypoxie, xenobiotik) na mozkové funkce. Srpkovitá anémie.

 

Podávání piracetamu "na zvýšení výkonu" nelze doporučit. Vždy je potřeba posoudit poměr přínosu a rizika nežádoucích účinků.

Používání piracetamu vede ke zvýšenému výskytu řady nežádoucích účinků - uvádíme příklad nežádoucí účinky se statisticky významně vyšší incidencí než u placeba:

Nežádoucí účinek Piracetam Placebo
  (n=3017) (n=2850)
Hyperkinese 1,72% 0,42%
Zvýšení tělesné hmotnosti 1,29% 0,39%
Nervozita 1,13% 0,25%
Somnolence 0,96% 0,25%
Deprese 0,83% 0,21%
Astenie 0,23% 0,00%

Dále byli hlášeny např.

  • Nemoci ucha a labyrintu: vertigo.
  • Gastrointestinální poruchy: bolesti břicha, bolesti epigastria, průjem, nauzea, zvracení.
  • Poruchy imunitního systému: anafylaktoidní reakce, přecitlivělost.
  • Poruchy nervového systému: ataxie, poruchy rovnováhy, zhoršení epilepsie, bolesti hlavy, insomnie, somnolence.
  • Psychické poruchy: agitovanost, anxieta, zmatenost, halucinace.
  • Poruchy kůže a podkožního vaziva: angioneurotický edém, dermatitis, pruritus, urtikárie.

Je tedy možné, že bolesti hlavy souvisejí s užíváním piracetamu. Pokud by se tedy opakovali, není užívání piracetamu pro Vás vhodné, v žádné případě nelze doporučit jejich "přebíjení" Ibalginem. Tělo si obvykle samo řekne, co mu škodí a co potřebuje...

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

21.04.2010

co v těhotenství

dobrý den,jsem v 7 měsíci těhotenství,už týden mně škrábe v krku,lékař mi poradil jen paralen a v lekárně mi dali cuc.pastilky Propoliski s vitamínem C,chci se zeptat jestli opravdu nemají vliv na dítě a můžu je dlouhodobě užívat?Moc děkuju za odpověď,protože mi nic nepomáhá

Dobrý den,

 

pastilky Propolki můžete v klidu dál užívat. Pokud by zánět v krku neustával a bolesti se zhoršovali, je možné ještě použít po nezbytně nutnou dobu sprej s lokálně působícím antibiotikem Bioparox. Jedná se o volně prodejný přípravek, který je relativně často v těhotenství používaný, protože většina "běžných" cucavých tablet (Strepsils, Septolete, Neo-Angin a pod.) se v těhotenství nemůže používat.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

20.04.2010

Zdr. stav

Dobry den, prodelal jsem v roce 1999 meningoencephalitidu, je me nyni 29 let, vazim 70kg. Do toho roku jsem nemel zadne bolesti hlavy, brneni koncetin a problem neco cist, nebo nadale sportovat. Nejvic me ale trapi velke piskani v usich a brneni brisek na rukach, ted uz i zapesti a nohy. Prosim o radu, nebo kontakt na doktora, ktery se touto nemoci zabyva, nebot me to dost vadi a nic nepomaha. V roce 2008 lecen pro uzkostnou poruchu - asentra,cavinton forte, kventiax. Ct vysetreni dobre, karpalni tun. take a u neurologa dobre. Dekuji

Dobrý den,

 

vzhledem k charakteru příznaků Vám doporučujem konzultovat neurologa (brnění končetin) a oddělení ušní-nosní-krční (ORL) - pískání v uších. Na pískání v uších by Vám měl pomáhat užívaný Cavinton forte, další možností je vyzkoušet některé z přípravků obsahující gingko, jako např. Tanakan nebo Tebokan.  Je možné, že Vaše příznaky souvisejí s překonanou meningoencefalitidou, ale možné je i celá řada dalších příčin, proto je potřebné podrobné odborné vyšetření.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

15.04.2010

zhorseni zraku

Dobry den.Je mi 38let,175cm,76kg.Po druhem porodu po kterem jsem rok,se mi shorsil zrak.Nemohu ridit auto v otevrenem prostoru,jako je dalnice.Zacnu mit rozostreny zrak a boli me zatylek.Neurologicke vysetreni EEG a CT bez nalezu,vse v poradku.Na ocnim si nevi rady.Vysetreni opet bez nalezu.Dostala jsem jen Gingio tablety.Dekuji.

Dobrý den,

 

bohužel, v tomto případě Vám nedokážem pomoct, protože neznáme výsledky Vašich vyšetření a na dálku není možné ani posoudit stav oční sítnice.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

15.04.2010

glukometr

Dobrý večer, hledám pro kamarádku glukometr a potřenbuji vědět do jakého tipu glukometru ae ještě můžou používat testovací proužky wellion Linus. jeden má ale hledám něco levnější. Jako náhradní. Děkuji Melicharová

Dobrý den,

 

u všech glukometrů je možné používat jenom příslušné proužky, t.j. proužky Wellion využijete jen u přístrojů Wellion.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

15.04.2010

Zanesená kůže

Dobrý den, jsem kojící žena 2,5 měsíce po porodu. Na rukách, stehnech a zádech se mi zanáší a podebírají póry (dělají se "jebáci") již od porodu .
Za normálních okolností bych si naordinovala čistící jarní kůru z bylinných čistících čajů a zvýšeného množství vody. Vzhledem k okolnostem ale nevím jak si poradit. Ráda bych tou cestou požádala o radu jak postupovat ke zlepšení stavu.
Denně vypiji 3 litry a víc tekutin ve složení voda, ochucená neperlivá voda, jeden hrneček fenyklového čaje a jeden hrneček Caro-kávovinový nápoj.
Věk 32, výška 170, váha 74 (ještě po porodu 8kg nad původní výhou).
Předem děkuji za odpověď.
Jitka M.

Dobrý den,

 

zhoršení kvality pokožky může často souviset s hormonálními změnami, ke kterým dochází po porodu a při kojení. Jemnější očistnou kůru si však můžete dovolit. Dostatek tekutin při kojení je základ, pokud na 1 den zvolíte očistné čaje, nic se nestane. Tělo si rozhodne vždy najde dostatek bílkovin pro tvorbu mateřského mléka. Doporučujeme Vám při tom hodně čerstvého ovoce a zeleniny, nedoporučuje se pouze velké množství citrusových plodů (ve velkém množství mohou vyvolat alergii u kojence).

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

14.04.2010

Lactobacily při ATB

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké by jste mě doporučili Lactobacily při úžívání antibiotik. Při užívání antibiotik mám problémy s narušením poševní mikroflóry. Nyní mám předepsané antibiotika na léčbu zánětu močových cest(GYRABLOCK 400, 2 tablety denně) Děkuji za odpověď Horská(věk 31, váha 55)

Dobrý den,

 

v případě současného užívání antibiotik a probiotik (laktobacily) Vám můžeme jednoznačně doporučit prípravek Probacin, který obsahuj spóry Bacillus clausií. Přípravek je sice dražší, ale tato probiotická bakterie má nejvyšší známou odolnost vůči antibiotikům na trhu. Doporučujeme ho tedy používat po dobu užívání antibiotik, následne můžete přejít na jiný vhodný typ probiotik, které jsou pro dlouhodobé užívání levnější.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

P.S. - přípravek je momentálne i v akci se sprejem proti rýmě Sinomarin

13.04.2010

klouby

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu, před 5 lety jsem prodělala ošklivou angínu, vysoké horečky, bolesti kloubů, hlavně kyčelních. U lékaře jsem dostala antibiotika a po týdnu jsem běžela do práce, protože jsem byla ve zkušební době. Bolest kloubů ještě dlouho po tom přetrvávala a obvodní lékařka mi řekla, že je to normální.Nikdy před tím jsem s kloby problémy neměla. Následně při každé menší zátěži mě klouby začaly bolet a také při každé viroze a nachlazení. Navštívila jsem ortopeda, který mi předepsal nesteroidní antirevmatika a z rentgenu zistil, že mi začíná artroza všude v kloubech. Ptala jsem se lékaře, jestli je to možné, že toto se mnou provedla nedoléčená angína, vysvětli mi že to možné není.Ptala jsem se tedy co se s tímto dá udělat, řekl, že nic, jen užívat léky. Je to možné ve 33 letech? Opradu není možná nějaká účinná léčba začínající artrozy? Jsem bezdětná, váha 55, výška 162. Mimo to se léčím s alergií, užívám antikoncepci. Pracuji v kanceláři, popřípadě běhám po úřadech. Nikdo z rodiny s klouby problémy nemá.
Děkuji za odpověď.
Přeji příjmný den.

Dobrý den,

 

vzhledem k tomu, že jste angínu překonala před 5 lety, je už dnes těžko posoudit, jestli může za Vaše aktuální potíže. Je však pravdou, že zvláště přechozená angína může vést k onemocnění označovanému jako revmatická horečka. Je to multisystémové zánětlivé onemocnění, které může vzniknout jako následek nedostatečne léčené infekce streptokoky v hrtanu (angíne).

Nemoc vzniká jako důsledek abnormální imunitní reakce na streptokokovou krční infekci u vrozeně vnímavých jedinců. Imunitní reakce u nich napadá nejen původce infekce, tedy streptokoky, ale také některé tkáně vlastního těla. Může docházet k poškození srdcových chlopní nebo kloubů.

Je tedy možné, že v důsledku přechozené angíny u Vás došlo k poškození chrupavky kloubů a tedy k počátečním príznakům artrózy. Pro léčbu to však není rozhodující. Pokud Váš ortoped zjistil na RTG příznaky artrózy, léčba probíha bez ohledu na vyvolávající příčinu pomocí látek nazývaných chondroprotektiva. Jsou to látky, které zajišťují výživu a obnovu kloubní chrupavku a užívají se dlouhodobě. Mají též částečný protizánětlivý účinek, takže mírní i bolestivost.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

12.04.2010

Nedostatek železa v době kojení,jak doplnit?

Dobrý den,poprosila bych o radu ohledně doplnění železa a mikronutrienty.Plně kojím a vím,že by bylo třeba tyto látky mému dítěti v mém mléce měla dát.Prosím poraďte mi,zda mohu užívat v době kojení nějáké tablety s železem nebo zda nesmím.Popř. které by jste mi doporučili.Mnohokrát děkuji.Ivana

Dobrý den,

 

obecně se doporučuje při kojení pokračovat v užívání multivitaminových-multiminerálních přípravků jako v průběhu těhotenství. Tyto přípravky mají upravený poměř všech mikronutrientů pro potřeby vyvíjejícího se dítěte a obvykle právě zvýšený podíl železa (viz. vitaminy pro těhotné). Jediné, co se v podstatě po porodu ve výživě dítěte mění je, že živiny Vaše dítě nepřímá z Vaší krve přes placentu, ale přes Vaše mateřské mléko. Takže nároky na kvalitu Vaší výživy zůstávají přibližně podobné. 

Při dostatečně pestré stravě podávání samotného železa není až tak podstatné (pokud netrpíte např. anémií - chudokrevností). Jinak se mohou v běžně doporučovaném dávkování používat - nehrozí tam žádné riziko.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz 

12.04.2010

Léky na kašel

Dobrý den,mám osmi měsíční dceru a doktorka mi řekla,že ji mám v lékarně koupit Prospan(NE Hedelix - ještě mi to dvakrát zdůraznila,bohužel jsem se nezeptala z jakého důvodu,v tu chvíli se mi to nezdálo tak důležité).Jelikož jsem prošla 3 lékárny a v žádné neměli Prospan pouze Hedelix(který mi hned místo toho nabídli),tak jsem ho nakonec vzala,protože další lékárnu bych již nestihla.Zajímalo by mě,jaký je mezi něma rozdíl? Uškodit by ji to asi nemělo,ne? V lékárně mi neporadili. Malá je jinak naprosto zdravé dítě,na nic netrpí,nemá žádné alergie.Děkuji moc za odpověď.

Dobrý  den,

 

není žádný zásadní důvod, proč upřednostňovat Hedelix nebo Prospan - kromě motivace lékaře zástupcem výrobce sirupu Prospan. Oba přípravky obsahují pouze standardizovaný extrakt z břečtanu v približně ekvivalentní síle. Hedelix je na trhu mnohem delší dobu než Prospan a tak se musí zástupci výrobce Prospanu "více snažit". V roce 2008 např. získal Hedelix ocenění "Lékárnící doporučují". Vašemu dítěti rozhodně nemůže uškodiť.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

12.04.2010

doplnky stravy (Biosil...)

Dobry den, rada bych si poridila nejaky doplnek stravy, ktery mi pomuze zlepsit stav me pleti (mam ji preblematickou), nehtu (obcas se mi trepi) a podpori kvalitu mych vlasu (mam je velmi dlouhe). Rada bych, aby tablety mohla uzivat i ma maminka, ktera bude mit 50let, tudiz by ji mohly pomoci s pleti, ale i s nehty, ktere ma slabe a celkem dost se ji lamou.
Domnivam se, ze neni potreba poroizovat si nejaky predrazeny preparat. Jedna kolegyne mi doporucila Biosil Plus.
Muzete mi prosim poradit, ktery Biosil je vhodnejsi/lepsi: Biosil Plus nebo Biosil vitamin H+kremik - popripade doporucit neco jineho.
Dekuji moc a preji prijemny den,
Katerina Musilova

Dobrý den,

 

s přípravky řady Biosil máme relativně dobré zkušenosti a mezi pacienty jsou i díky dobré ceně oblíbené. Výrobce si však tak trochu "konkuruje" sám sobě, když má na trhu tři velmi podobné přípravky. Rozhodnout, který je lepší, není možné. Vedle křemíku jak biotin (Biosil vitamin H), tak panthotenát se zinkem (Biosil Plus) i kyselina hyaluronová (Biosil H) působí příznivě na stav pokožky a nehtů. Vzhledem k tomu, že se doporučuje užívat 1 - 2 tablety denně (a i díky příznivé ceně) rozhodně neuděláte chybu, když si vezmete dva přípravky - např. Biosil Plus a Biosil H a budete je užívat střídavě.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

11.04.2010

špatne trávení ze stresu

Dobrý den , dnes jsem poslouchala na tv public debatu na téma trávení.Mám přesně tento problém, před rokem mi byla diagnostikována semicirkulární jizva spodní,zadní a horní stěny bulbu po zhojené ulceraci.Užívala jsem Ganaton tbl. Po pozitivitě RUT antibiotika.Stále mám velký problém po jídle - pocit plnosti,tlaku,nadýmání,nauzey,bohužel jsem se naučila stres zajídat jídlem ,neustále mám pocit ztaženého žaludku.Prosím o radu jaká probiotika si mám koupit a nebo prokinetikum ? Děkuji a přeji heký den. Škrobánková

Dobrý den,

podle popisu Vašich problémů se může jednat o řadu příčin, které vedou pocitu těžkosti v žaludku. Vzhledem k tomu, že uvádíte zajídání stresu jídlem, se u Vás může jednat např. o tzv. syndrom dráždivého tračníku. Tato porucha se může projevovat jak pozitivními příznaky (např. průjem), tak negativním (t.j. pocit plnosti, nadýmání, )

Lék Motilium patří do stejné skupiny jako lék Ganaton - t.j. prokinetika., ale je volně prodejný, tedy nepotřebujete předpis lékaře. Pokud Vám Ganaton pomáhal, bude Vám zřejmě pomáhat i Motilium. Tato skupina léků však léčí pouze příznaky - to znamená, že jejich účinek se projevuje pouze po dobu podávání. Probiotika se doporučují pro dlouhodobé zlepšení problémů. Velmi dobré zkušenosti jsou např. s přípravkem SYNBIO, který používal právě pan profesor Lukáš v klinické studii u dráždivého tračníku. Kromě probiotik obsahuje beta-glukan, který působí příznivě na možný zánět sliznice trávícího traktu. Více o tomto použití najdete v samostatném článku SynBIO pro pacienty s dráždivým tračníkem.

Lék Motilium tedy můžete použít pro akutní zmírnění příznaků, pro dlouhodobé odstranění potíží by jsme Vám doporučili přípravek SYNBIO

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

10.04.2010

pigmentové skvrny

Dobrý den, je mi 40 let a nikdy jsem neměla problémy se svou pletí. Nyní se mi však občas objeví akné (dle kožní lékařky) a po jeho zhojení mi zůstávají pigmentové skvrny. Chtěla bych si koupit gel na pigmentové skvrny od Biodermy (nebo jiný dle Vašeho doporučení), ale zajímalo by mne, zda se porucha pigmentace nemůže ještě zhoršit (objevit se v ještě větší míře), pokud pak tento přípravek přestanu používat. Děkuji za Vaši odpověď. Petra

Dobrý den,

 

toho, že by se skvrny po ukončení používání zvýraznili se bát nemusíte, většina přípravků brání nové tvorbě kožního pigmentu - melaninu - a urychluje odbourávání už existujícího.

Přípravky řady Bioderma White jsou ovědčenou volbou u pigmentových skvrn.

Vzhledem k Vašemu akné by jsme Vám nejradši doporučili přípravky z řady ISIS Unitone, t.j. ISIS Unitone Arbutin a ISIS Unitone 4 SPF 20, které kromě arbutinu - látky blokující tvorbu melaninu obsahují i kyselinu glykolovou, která patří mezi tzv. ovocné kyseliny (alfa-hydroxykyseliny), které jednak urychlují prostup účinné látky - arbutinu, jednak urychlují obnovu - mají tedy jemný peelingový efekt. Více o pigmentových skvrnách najdete v našem článku Pigmentové skvrny.

Velmi důležité je však při používání těchto přípravků používat na pleť důkladnou ochranu proti UV-záření, t.j. přípravky s ochranných UV-faktorem alespoň 30, protože může dojít k přechodnému zvýšení citlivosti pokožky na UV záření. Rozdílná tvorba pigmentu v ošetřených oblastech by dále mohla vést paradoxně ke vzniku světlejších skvrn.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

07.04.2010

Oteklé nohy

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co způsobuje,že mám po 12ti hodinové směně nateklé nohy..a nejsem jediná,má to více žen..je to celodenní námahou? Také mě trápí během směny vyprazdnování..nemůžu jít na záchod a pak mě bolí břicho a jsem nafouklá..před 5lety jsem měla akutní zánet slinivky..snažím se jíst dietně..je mi 37 let..děkuji

Dobrý den,

Vámi popisovaný problém je zcela přirozený důsledek 12 hodinové směny. Otékání nohou je způsobeno nedostatečných odtokem a hromaděním (městnáním) krve v dolních končetinách. V důsledku toho dochází k roztažení žil dolních končetin a ke zvýšení propustnosti žilních stěny pro kapaliny. To vede k otokům a postupně k rozvoji křečových žil. Tento stav se často nazývá i jako chronická žilní nedostatečnost.

V časných stadiích je vhodné posilovat stěny žil dolních končetin pomocí léku nazývaných venotonika. Tyto látky zlepšují pružnost žil a zlepšují tak návrat krve do srdce, snižují propustnost žilní stěny pro kapaliny a působí i protizánětlivě a protibolestivě v případě už rozvinutých patologických změn.

Obvykle se doporučuje preventivní kůra trvající 2 - 3 měsíce 2 - 3 krát do roka. Protože problémy se zpravidla nejvíce projevují v teplém počasí, bývá léto obdobím nejčastějších stížnosti. Proto je právě teď nejvhodnější čas pro začátek preventivní léčby. Doporučit Vám můžeme konkrétně léčivé přípravky Glyvenol, Venoruton nebo Antistax, popř. doplňky stravy jako např. Walmark Varixinal nebo Vitavenon.

Pro lepší zvládnutí dlouhých směn je taktéž možné používat kompresivní punčochy, které zajistí lepší návrat krve z dolních končetin a dobře tak zabraňují otokům, jejich použití v letním období však není tak pohodlné.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

05.04.2010

Působení vibrací

Dobrý den. Potřeboval bych vědět, zda jsou pro člověka nebezpečné vibrace. Hlavně pokud působí na hlavu člověka. Jde mi o to, že jsem si omylem na chvíli opřel hlavu o vibrující reproduktor a jednou o mazažní stroj. žádné změny ani bolest hlavy necítím, ale nemohlo to způsobit nějaké jiné problémy(např. Mozku?) a je to tedy nebezpečné?A jak?

Děkuji

Dobrý den,

 

Ochranu před nepříznivým působením hluku a vibrací je obecně upravena zákonem č. 258/2000 Sb. Nejvyšší přípustné hodnoty hluku a vibrací jsou stanoveny v navazujícím nařízení vlády č. 148/2006 Sb..   Pravidelné a časté vystavování se působení velkých vibrací může vést k trvalým zdravotním problémům. Nejčastěji se jedná o kontakt s vibrujícím nářadím nebo o situaci, kdy jsou vibrace nedílnou součástí pracovního procesu.

Při občasném působení vibrací na osoby je způsobení zranění nepravděpodobné, ale lidé s některými nemocemi (například Raynaudova choroba), by se měli působení vibrací vyvarovat. Podrobné informace najdete např. na stránkách Státního zdravotního ústavu.

Ve Vašem případě téměř se 100% nemohlo dojít k žádnému poškozeni.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

01.04.2010

Zubní pasta PROMISE

Jsem z Pardubic a nikde nemůžu sehnet zubní pastu PROMISE,poraďte kde koupit,předem děkuji

Zubní pastu PROMISE 150g máme v nabídce a je nyní dostupná. Můžete si ji objednat prostřednictvím naší internetové lékárny. Stejně jako v jiných internetových obchodech po potvrzení množství vybraného produktu, jste vyzvána k registraci - viz Jak nakupovat. Dále můžete požádat lékárnu v místě vašeho bydliště o objednání této zubní pasty z velkodistribuce.

odborný tým samoleceni.cz

01.04.2010

celulitida

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se smí přípravek Celustin gel od TOPVET používat i při kojení? Na obalu jepouze omezení pro děti do 3 let. Děkuji MN

Dobrý den,

 

přípravek Celustin TopVet se může používat při kojení, pokud ho nebudete aplikovat přímo na okolí prsních bradavek (což se nepředpokládá).

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

30.03.2010

Reflexy

Je mi 18, ještě bych Vám mohl napsat, že jsem se narodil s dětskou mozkovou obrnu, tak jestli to nemá nějakou souvislost...?

Tomáš

Dobrý den,

 

ta informace o dětské mozkové obrně je to nejdůležitější, co jste nám v prvním dotazu nesdělil. Bohužel vyšší citlivost na hluk a lekavost, může přímo souviset s překonanou dětskou mozkovou obrnou. V tomto případě Vám doporučujeme kontaktovat odborníka - neurologa.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

29.03.2010

Reflexy

Dobrý den, mám jistý problém se zvýšenými reflexy. Každého sebemenšího rámusu se prostě leknu. Nikdy jsem nezažil žádné trauma. Snažim se být vždy v klidu, ale při zaznění nějakého menšího rámusu se prostě leknu. Dříve jsem to nějak neřešil, ale teď už mě to trápí. Chtěl bych se Vás zeptat čim to může být způsobeno a jestli se s tím dá něco dělat? Předem děkuji za odpovět

Dobrý den,

 

kolik Vám je let?

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

20.03.2010

WIDMER DS7- Deo spray 75ml-bez parf.

Dobrý den,
zajímalo by mě, zda "WIDMER DS7- Deo spray 75ml-bez parfemace" máte skladem a zda je tento deodorant vhodný pro ženu, která kojí.
Za odpověď děkuji.
Jarmila Josková

Dobrý den,

 

uvedený dezodorant máme skladem. Najdete ho zde: WIDMER DS7. Dodání probíhá standardně do 2 pracovních dnů. Parfumace je velmi jemná a je proto vhodný i pro kojíci matky.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

17.03.2010

těhotenská zácpa

Dobrý den, ráda bych se s vámi poradila o vhodném přípravku na těhotenskou zácpu, dodržuji přísun vlákniny z ovoce a zeleniny a pitný režim 2,5 litru tekutin denně, ale stále to nestačí. Prosím o doporučení přípravků vhodných při těhotenství a kojení. Nyní jsem ve 32. t.t., našla jsem přípravek Stimulsin Prebiotic prášek 100g, ale nemohu ho najít ve vašem e-shopu. Z léhů užívám pouze Euthyrox 50 na štítnou žlázu a multivitamíny Calibrum pro těhitné. Děkuji za odpověď MN

Dobrý den,

 

ideální pro předcházení problémů se zácpou v těhotenství jsou probiotika, které eventuelně můžete doplnit vlákninou. Mohla jste je ovšem začít brát dřív, doporučujeme začínat s nimi už na začátku těhotenství, pokud u pacientů existuje určitý sklon k zácpě. Každopádně ani teď není ještě pozdě. Na výběr je dnes obrovské množství přípravků, my Vám můžeme doporučit např. Swiss Lactobacily 5 nebo GS Lactobacily Forte s prebiotiky.

Přípravek Stimulsin Prebiotic nemáme v nabídce, ovšem nejedná se o žádný zázračný přípravek, zcela rovnoceně ho zastoupí kterýkoliv přípravek ze skupiny vlákniny (psýlium, sypká vláknina, bioaktivní vláknina a další).

Velmi důležitý je též pravidelný pohyb, pokud nemáte jiné problémy s těhotenstvím, doporučujeme Vám najít si denně alespoň 1/2 - 1 hodinu na rychlejší procházku. Této aktivitě je možné se věnovat až tesně do porodu. Navíc Vám takto udržená "kondice" usnadní poporodní zotavování.

S přáním všeho dobrého

odborný tým Samoléčení.cz

09.03.2010

Cervene oci

Dobry denm,
chci se zeptat, zda mi muzete poradit nejaky ucinny prostredek na cervene oci. Dost casto trpim na cervene oci. Nemam zadnou alergii ani zanet spojivek apod. Byla jsem i nekolikrat na vysetreni zraku, ktery mam v poradku. Pracuji v kancelari a za pokladnou pred monitorem Pc. Je mi 40 let.
Dekuji Ivana Hruskova

Dobrý den,

 

existuje několik příčin červeného oka. Nejčastější příčinou je tzv. suché oko, tedy nedostatečná tvorba slzného filmu. Nemusí se však jednat pouze o množství - velmi důležitým faktorem je i jeho kvalita. Při nekvalitním slzním filmu může oko i nadměrně slzit, slzný film však nevytváří dokonalou vrstvu na povrchu rohovky nebo se může mnohem rychleji odpařovat a oko trpí příznaky suchého oka.

V zásadě tak existují dva principy léčby: doplnění slzního filmu náhradami slz (tzv. umělé slzy) nebo zlepšení kvality slzního filmu a zabránění odpařování slzného filmu pomocí fosfolipidů. Nelze však určit, který spůsob bude pro Vás výhodnější, musíte je oba vyzkoušet.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

 

04.03.2010

zánět achillovy šlachy

Dobrý den, skoro před 3 roky mně začla trápit achillovka, ale to tak, že nebolela při chůzi,námaze,ale když byla noha v klidu, jako by se v achillovce něco dělo,něco se tam hýbalo,mravenčilo nebo jak to nazvat (podotýkám nejsem sportovec a zátěž u mně nehrozí). Tento stav byl častější, bylo to víc a víc nepříjemné, později to přecházelo už i do lýtky, večer jsem kvůli tomu nemohla ani usnout. Na ultrazvuku se projevil zánět. Ortopedka si s tím nevěděla rady, zkoušela masti, injekci kortikoidů a nic nepomohlo. Nakonec jsem zkončila na operaci (vyčištění zánětu...). Od operace uběhly necelé 2 roky, stejný problém nastal u druhé nohy, vyzkoušela jsem reebox, který mi pomohl, opět uběhlo půl roku, opět zkouším reebox,ale nepřipadá mi,že by mi to teď nějak pomohlo. Nevím si rady a nechci opět zkončit na operaci,když vidím, že to moc nemá řešení (stejný problém se pouze přesunul na jiné místo). Podotýkám, že mi bude 30 let (štíhlá postava), takže na opotřebení to nějak nevypadá.
Lidé zabývající se alternativní medicínou mi tak nějak naznačili, že by se tento problém mohl týkat ledvin, je to možné?
Moc děkuji za každou radu.
Přeji krásný den a děkuji. Vašutová

Dobrý den,

 

záněty šlach jsou obvykle velmi vleklá onemocnění a většinou opravdu pomůže až operační řešení. U Vás pomohlo a to, že se stejný problém vyskytl na druhé noze neznamená, že by operace nebyla úspěšná. Máte zřejmě v těle kolující zánět, který za "příhodných" podmínek usadí v relativně namáhaném místě, jako je Achillova šlacha. Doporučili by jsme Vám využívat celou kůru systémové enzymoterapie - léčivé přípravky PhlogenzymWobenzym, nebo levnější novinka - doplněk stravy Apo-Curenzym. Ve Vašem případě by jsme konkrétne volili přípravek Phlogenzym, který se sice může zdát dražší než  Wobenzym, ale obsahuje v jedné tabletě vyšší aktivitu enzymu a užívá se ve výrazně nižším dávkování. Celkově tak vychází levněji.

Co se týče alternativního řešení, v tomto případě Vám nemůžeme poradit, protože se tomuto směru nevěnujeme. Dle našich zkušeností jsou ledviny téměř jakousi "univerzální" příčinou téměř všech potíží v alternativní medicíně, takže nás Vaše alternativní diagnóza nepřekvapuje. Na otázku, jestli bude alternativní léčba účinná, Vám odpovědět nedovedeme.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz 

02.03.2010

žluté skvrny v bělmu

Dobrý den, již 5 let mě trápí tento zdravotní problém: mám v obou bělmech 2 žluté skvrny a pod spodními víčky mám bělmo také žluté. Ale celé bělmo žluté zatím nemám. Před rokem jsem byla na krevních testech, které vyšly v pořádku. Kromě cholesterolu: s-cholesterol 5,5mmol, hdl cholesterol 1,7mmol, s-triacylglycerol 0,78 mmol, ldl cholesterol 3,44, apolipoprotein B 0,83 g/l. Je možné,že by skvrny souvisely s mým zvýšených cholesterolem. Má obvodní dr. mi k výsledkům nic neřekla, pouze mi je zaslala poštou domů. Je mi 32 let, jsem štíhlé postavy. Předem děkuji za odpovědˇ. Monika

Dobrý den,

 

hladiny tuků a cholesterolu v krvi na zbarvení bělma vliv nemají, aby však bylo možno posoudit funkci jater a žlučníku (které mohou ovlivňovat barvu bělma), je potřeba stanovit kompletní jaterní testy. Pokud budou jaterní testy v pořádku, doporučujeme Vám následně kontaktovat s problémem očního lékaře.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

28.02.2010

Štítná žláza

Dobrý den,mám prosím dotaz,byla jsem na sonu štítné žlázy a bylo zjištěno zvětšení obou laloků,pbvod krku 39 cm,tužší konzistence,labor T3 1,5 T4 92,5 TSH 4,7
sono: polynodosní struma vhodná ke SE,navrženo operativní řešení. Mám se rozhodnout,zda jít na operaci. Dopor.Motol,četla jsem,že na Homolce dělají operace neinvazivní metodou,ale nehodí se vždy.Prosím o radu dle těchto výsledků zda jít na operaci a kam. Děkuji velice. Zdravím Eva K.

Dobrý den,

bohužel na základě těchto údajů Vám nedokážeme poradit jestli jít nebo nejít na opoeraci, nelze určit Vaši předchozí léčbu ani navrhované operační řešení. Na Vašem místě by jsme důvěřovali Vašim lékařům.

Obě nemocnice patří k nejkvalitnějším v ČR, určitě se nemusíte bát. Pokud by jste byla více nakloněna neivazivní metodě, po které zůstává menší jizva, informujte se práve na pracovišti na Homolce, jestli je tato metoda pro Vás vhodná. Pokud ano, určitě Vám vysvětlí i všechny výhody a možné nevýhody tohoto zákroku. Reference tohoto pracoviště jsou velmi dobré.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

26.02.2010

předčasná ejakulace

Dobrý den,prosím o radu zda jsou k dostání nějaké volně dostupné léky bez receptu ,nebo něco co mi pomůže řešit tento problém.Děkuji
Zatím nezodpovězeno
14.02.2010

zubní korunky

Před 3 týdny mi byly zavedeny po prvé v žívotě 2 zubní korunky - metalokeramické (zřejmě na stříbrném podkladu) a od té doby mne asi co 2-3 dny pobolívá hlava. Nechci brát prášky, pátrám po příčině a proto se ptám, zda to může mít nějakou souvislost, jakože reakce na cizí těleso, či uvolnování tox. látek. Dále mne zajímá, zda si mohu vyžádat jakostní certifikát k zakoupeném výrobku (v t.p. zub.korunce), kde by bylo uvedeno složení materiálu, záruka, rizika, ošetření atd.
Děkuji

Dobrý den,

 

je možné, že Vás hlava pobolívá v souvislosti se stomatologickým zákrokem, protože je to do jisté míry zákrok invazivní a vede k lokální reakci - hojení je vždy doprovázeno kontrolovaným zánětem. To by však mělo po 1-2 měsících ustoupit. Takže by jsme Vám doporučili ještě chvíli počkat, pokud by se to do 2 měsíců neznormalizovalo, můžete pátrat po příčině. Jedna z možností je slabá alergická reakce Vašeho organizmu na použité materiály (pokud např. bylo použito jak uvádíte stříbro). To však nelze předvídat, ani Váš stomatolog to nemůže dopředu vědět.

Toxické látky se však určitě neuvolňují, všechny materiály ve stomatologii musí podstupovat velmi přísné zkoušení. Jsou proto také vždy vybaveny příslušnými certifikáty deklarujícími zdravotní nezávadnost a všechny potřebné vlastnosti. Váš stomatolog Vám je určitě bude vědět předložit.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

05.02.2010

ústní dutina

Dobrý den - mám veliké problémy ohledně dásní,trápí mě neustálé záněty a mám holé krčky a zubařka mi řekla že přijdu o zuby,které jsou jinak zdravé.Zuby se mi viklají a bolí-prosím poradte,děkuji Vl.Polach

Dobrý den,

 

v tomto směru máme vynikající zkušenosti bylinnou ústní vodou Dr. Landy. Více informací podrobných najdete v našem článku. Doporučujeme Vám absolvovat celou kůru i s antibiotiky, ty Vám však musí předepsat Váš lékař. Řada pacientů se nám pak vrací s tím, že jsme jim "zachránili zuby".

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz


Doporučený postup výrobce:

 

Odborný návod k použití ústní vody Dr. Landy při:

Chronické parodontitidě, gingivitidě, krvácivosti dásní, parodontitidě jako projevu celkového onemocnění, mírné hybnosti zubů, udržovací terapii parodontu.

  • první 3-4 týdny výplachy, potírání dásní nejméně 2x denně
  • další měsíc výplachy 1x denně
  • další 2-3 měsíce výplachy 1x za 3 dny
  • při následné udržovací terapii vyplachovat 1 x týdně

 

Odborný návod k použití ústní vody Dr. Landy při:

Agresivní parodontitidě, tvorbě parodontálních abscesů, parodontitidě s endodontickou komplikací, při putování zubů.

Ústní voda potencuje (zesiluje) účinek širokospektrých ATB (např. Rovamycin, Dalacin). Spolupůsobením zvyšují účinky. Například lze používat ústní vodu s Rovamycinem 3 M.I.U. V každém případě se před začátkem užívání antibiotik poraďte se svým lékařem (antibiotika jsou pouze na předpis).

Nejčastější způsob užití:

1 tableta po 12 hodinách po dobu deseti dnů (tj. 2 balení) a zároveň 4 x denně vyplachovat dutinu ústní vodou po každém jídle po dobu užívání ATB. Ředíme-li ústní vodu, pak vyplachujeme 8 x denně.

V nejtěžších případech parodontózy:

a) buď 1 tableta po 8 hodinách po dobu10 dnů (tj. 3 balení) a zároveň 4 x denně vyplachovat dutinu ústní vodou po každém jídle po dobu užívání ATB. Ředíme-li ústní vodu, pak vyplachujeme 8 x denně.

b) nebo 1 tableta po 12 hodinách po dobu 15 dnů (tj. 3 balení)a zároveň 4 x denně vyplachovat dutinu ústní vodou po každém jídle po dobu užívání ATB. Ředíme-li ústní vodu, pak vyplachujeme 8 x denně.

Po skončení užívání antibiotik doporučujeme:

  • 1-2 měsíce vyplachovat dutinu ústní 2 x denně (ráno a večer)
  • další 1 měsíc vyplachovat 1 x denně
  • při následné udržovací terapii vyplachovat 2 x týdně

 

Možné způsoby aplikace ústní vody

  • Výplachy koncentrovaným nebo ředěným roztokem (lze ředit vodou v poměru 1:1 nebo více podle snášenlivosti pacienta)
  • Zakapávání postižených míst
  • Potírání postižených míst pomocí vatové tyčinky
  • Landova aplikační metoda

 

Landova aplikační metoda

Maximální efekt účinných látek na postižené dásně zaručuje speciální aplikační metoda Dr. Landy, která spočívá v dokonalém promasírování a ošetření nemocných dásní. Je vhodná především v těžších případech onemocnění dásní. Postupujte tímto způsobem:

  • Připravte si ústní vodu a profesionální zubní kartáček (např. Curaprox CS 5460, který můžete objednat v našem e-shopu).
  • Nejprve proveďte dokonalé vyčištění zubů kvalitním zubním a mezizubním kartáčkem. Dodržujte správnou techniku čištění (viz sekce ústní hygiena).
  • Potom namočte kartáček Curaprox CS 5460 do neředěné ústní vody I (složky I) a jemně masírujte postižené dásně. Postup opakujte. Po namasírování dásní důkladně propláchněte ústa složkou I. Poměr ředění ústní vody pro výplach zvolte podle individuální snášenlivosti.
  • Potom namočte kartáček do neředěné ústní vody II (složky II) a postupujte stejným způsobem jako u složky I. Nakonec ústa důkladně propláchněte ústní vodou II. Poměr ředění ústní vody pro výplach zvolte podle individuální snášenlivosti.
  • Po dobu 30 minut po aplikaci nejezte ani nepijte.
05.02.2010

lecba zanetu prudusek

DOBRY DEN,MUJ 14LETY SYN JE ASTMATIK V PROSINCI MEL VIROVY ZAPAL PLIC A ZANET PRUDUSEK -LECEN ANTIBIOTIKY KLACID A SALBUTAMOLEM.OD 2.2.KASLE P.DOKTORKA NAM NAPSALA OPET ANTIBIOTIKA-AMOKSIKLAV,A SALBUTAMOL.CHTELA JSEM SE ZEPTAT JESTLI JSOU TY ANTIBIOTIKA NUTNE,MAM STRACH O SYNOVU IMUNITU.DEKUJI L.B.

Dobrý den,

 

hlavní nežádoucí účinek antibiotik na imunitu spočívá v potlačení přirozené bakteriální mikroflóry ve střevu. Ve střevu se přitom nachází až 70% všech imunitních buněk a tyto bakterie jsou pro správnou funkci imunity velmi důležité - udržují imunitu "v pohotovosti". Proto je velmi důležité při každé léčbě antibiotiky věnovat dostatečnou pozornost obnově této mikroflóry.

Pokud Váš syn užívá antibiotika už delší dobu a ještě nějakou dobu bude, doporučili by jsme mu po tuto dobu přípravek PROBACIN, který se vyznačuje nejvyšší odolností vůči antibiotikům - obsahuje přátelské probiotické bakterie, kterým antibiotika neublíží. Po ukončení užívání antibiotik už můžete volit z celé řady ostatních dostupných probiotik - z osvědčených můžeme vybrat např. Swiss Lactobacily 5, APO-Lactobacillus 10+ nebo Biopron9.

Kromě toho by jsme rozšířili léčbu dýchacích potíží Vašeho syna - k Salbutamolu by jsme přidali vhodné mukolytikum - t.j. lék, který rozpouští a zřeďuje hleny v průduškách. Velmi vhodný je např. ambroxol, protože kromě tohoto účinku též zvyšuje prostup antibiotik do hlenů v průduškách. Obsažený je např. v přípravcích Mucosolvan, Ambrobene a dalších.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

04.02.2010

objednaný tonometr

Dobrý den, dnes jsem si u vás objednal tonometr Tensoval Duo Control... Je možná touto cestou poprosit o větší rozměr manžety? ( 32-42 )
Zjistil jsem až po uzavření objednávky že jsou k tomuto přístroji dodávány dva rozměry. pokud to pujde nějak dodat k té objednávce, moc děkuji. Jiří Fiala č.obj. 9428
Zatím nezodpovězeno
31.01.2010

klouby-chrupavka

Děkuji za odpověd a ještě bych chtěla vědět,jestli tablety MELOXICAM MERCK 15MG.mají stejný účinek jako CONDROSULF při drolení chrupavky,bylo mi řečeno od obvodního lékaře,že mi tablety nepomohou na drolení chrupavky,jen operace,což se mi na operaci nechce,a jestli mi opravdu tablety pomohou,děkuji

Dobrý den,

 

lék MELOXICAM je protizánětlivý lék, který tlumí bolestivost a zánět v postiženém kloubu. Nemá však žádný vliv na poškození kloubní chrupavky, pouze může mírně bránit dalšímu poškozování v důsledku zánětu. Na druhé straně potlačení bolestivosti může vést k přetěžování kloubu a dalšímu poškozování.

Lék CONDROSULF patří do skupiny tzv. chondroprotektiv, t.j. látek které "pečují" o kloubní chrupavku. Zpomaluje až zastavuje degeneraci kloubní chrupavky vede tak k zlepšení funkce kloubů a částečnému snížení bolesti. Jsou to tedy zcela odlišné typy látek.

Pokud Vám lékař indikoval operační řešení, rozhodně se ho nebojte. Jedná se obvykle méně náročný operační zákroky prováděné v lokálním umrtvení. Lékaři pomocí speciálních nástrojů dokáži provádět operace kloubní chrupavky v kloubní štěrbině přes velmi malý otvor v kůži. Můžete mít např. prasklou chrupavku, nebo jí kousek "trčí" do kloubní štěrbiny a narušuje opačnou stranu kloubu. V tomto případě Vám žádné tablety nepomohou, ale lékaři dokáží tímto způsobem chrupavku sešít nebo nerovnosti odstranit. 

Informujte se u svého lékaře, jak dlouho by zákrok trval a jaká dlouhá by byla případná praceneschopnost. Možná budete překvapena, že to nebude nijak dlouho. Tyto operace patří mezi poměrně běžné zákroky, které dokáží zcela obnovit funkci kloubu -  bez těchto operací by zřejmě např. celá řada vrcholových sportovců už dávno nesportovala...

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

31.01.2010

Ustni dutiny

Dobry den chtel bych se zeptat na hornim patre my to trochu oteklo a hrozne to boli uz 2 den boli me stoho uz i zuby je my 32 let kdyz tam zajedu jazykem citim ze to mam opuchle,nevim jestli je to z horkych napoju nebo zda je to aft.protoze se my udelal den pred tim pasovy opar na nose,

Dobrý den,

 

z Vašeho popisu nelze posoudit o co se jedná, může to být aft, ale třeba i váček pod zubem nebo jiný zánět dásní. Pro aft je v pozdejším stadiu typické prohloubení s bělavým povlakem, musíte to sám posoudit. Jinak by bylo vhodné vyšetření od zubaře. Z horkými nápoji to nejspíš nesouvisí.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

28.01.2010

drolení kloubu

je mi 33let,už asi 3roky mě bolí koleno,byla jsem u svého lékaře a ten mi sdělil,že se mi drolí kloub,chtěla jsem se prosím zeptat,jestli na tento můj problém existují nějaké tablety,děkuji

Dobrý den,

drolení kloubu není žádná lékařská diagnóza a není teda jasné, co Váš lékař myslel. Protože předpokládáme, že jednalo o Vašeho všeobecného lékaře, doporučujeme Vám rozhodně konzultaci s ortopedem. Vzhledem k Vašemu nízkému věku se nelze smířit s touto diagnózou. Řada kloubních problémů se dá dnes docela dobře řešit poměrně nenáročnými lokálními operacemi, jako jsou artroskopie a pod.

Pokud by u Vás odborné vyšetření potvrdilo artrózu - narušení kloubní chrupavky a následně i kloubní funkce, je možné volit ze skupiny látek zlepšujících výživu chrupavky a působící i částečně protizánětlivě - tzv. chondroprotektiva. Do této skupiny patří řada látek s více-méně podobným účinkem, jako jsou glukosamin, chondroitinsulfát, kolagenní hydrolyzáty, kyselina hyaluronová. Tyto látky zlepšují stav kloubní chrupavky, zvyšují její pružnost - elasticitu a dokáží částečně i regenerovat už vzniklé poškození. Z řady přípravků Vám můžeme doporučit léčivý přípravek Condrosulf nebo doplňky stravy Proenzi 3, GS Condro Forte nebo celou řadu Geladrink.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

08.01.2010

refluxní onemocnění jícnu

Asi před šesti měsíci se u mě vyskytlo pálení žáhy .Navštívil jsem gastroenterologa který mi provedl vyšetření žaludku gastroskopii.Stanovil diagnozu k 219.Byl mi předepsán lék apo -panto 40 užívat 1-0-0.Tento lék jsem užíval 1měsíc pak mi lékař předepsal lék controloc 40mg užívat 1-0-0.jenže při užívání tohoto léku jsem měl velké bolesti a křeče v břiše a stolici několikrát denně.Proto mi gastroenterolog provedl další gastro vyšetření a opět mi předepsal lék apo-panto 40 užívat 1-0-0.A výsledky vyšetření jsou takové.Poněkud nedomýkavá kardie,klidné papuly v prepyloru.Histologie -sliznice antražaludečního se známkami mírně aktivního mírného chronického zánětu s tvorbou ojedinělého lymfatického foliklu a se shluky nečetných tyček helicobacter pylori.sliznice těla žaludečního se známkami mírného klidového chronického zánětu s přítomností nečetných tyček helicobacter pylri. Je sporné indikovat eradikační léčbu pro možnou protektivitu heliobacter pylori na reflux. při tomto stavu se prý operace neprovádí a zbýva ůdajně jen midikamentozní léčba a jiný kvalitní lék prý dosud není.Proto vás chci poprosit o váš názor na mou léčbu.A jak dlouho je možno lék apo-panto užívat.Lékař mě totiž již na další kontrolu nepozval až po roce.Velice děkuji za odbornou odpověd.s pozdravem František Čech frýdek-místek.
Zatím nezodpovězeno
05.01.2010

Calcium, magnezium, zinek

Dobrý den, máte v nabídce Calcium+Magnesium+Zinek tbl.100 Bio-Pharma
Zajímalo by mě, v čem je tento výrobek bio, jaké má složení.
S pozdravem
Demeterová

Dobrý den,

 

uvedený výrobek není "BIO" ve smyslu bio-kvality, pouze ho na český trh dodává společnost BIO-PHARMA.

S pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

03.01.2010

Migrény v těhotenství

Dobrý den,potřebuji poradit.Jsem ve 24 tt (29let,55kg,167cm) a mám teď skoro denně migrény.Nikdy jsem se neléčila.Trpím tím už od puberty,ale celkem jsem to vždy zvládala Ibalginem.Nyní bych se mu ráda vyhla,ale je fakt,že když mě chytne záchvat a není zbytí tak sáhnu i po něm.Nejsou nějaká homeopatika která by mi pomohla??
Zatím nezodpovězeno
02.01.2010

ortéza klíční kosti

ptřeboval bych koupit elastickou ortézu klíční kosti. Můžete mně prosím poradit kde bych ji koupil když vaše firma ji nemá na skladě. Dekuji

Dobrý den,

 

klíční ortézy nemám bohužel momentálně skladem, ale můžeme Vám je objednat. Jedná se např. o následující tipy:

Ortéza klíční kosti

Ortéza klíční Clavis

Kontaktuje nás prosim na telefonním čísle 542 212 412j, aby jsme případně mohli doplnit podrobnosti.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

26.12.2009

urologie

Dobrý den,chci se zeptat už asi 2 měsíce mám časté pálení při močení ačkoliv na mikrobiologii byl poslední nález negativní.Jestli zkusit vzorek moče poslat znovu už jednou jsem brala antibiotika jelikož jsem tam měla hemofila v moči.Tak nyní piju urologický čaj,aby se to zlepšilo.Prosím o radu.Je mi 26 let .Děkujií moc

Dobrý den,

 

pokud máte i po dobrání antibiotik stále problémy, je vhodné poslat moč opět na mikrobiologický rozbor. Je možné, že podávaná antibiotika nebyla dostatečně účinná a infekce byla způsobena bakteriemi odolnými vůči těto antibiotikům. Urologické infekce mají bohužel často sklon k chronickému charakteru. V tomto případě se osvědčuje spolu s antibiotiky užívat i systémovou enzymoterapii, např. přípravek Wobenzym, který zvyšuje účinnost podávaných antibiotik a podporuje přirozenou obranyschopnost organizmu. V užívání se proto doporučuje pokračovat 2 - 3 měsíce i po dokončení antibiotické léčby. Urologický čaj je jako podpůrná léčba vhodný postup, ovšem pouze samotný Vám vyléčení zřejmě nezabezpečí.

S pozdravem,

odborý tým Samoléčení.cz

20.12.2009

zpevnění prsou

Dobrý den, mám dotaz, už beru třetí balení náplastí na zpevnění prsou, ale bohužel bezvýsledně. Mohu dělat něco špatně? Nebo to nepomáhá všem ženám?
Děkuji za odpověď.
Koutná

Dobrý den,

 

bohužel nedokážeme garantovat účinnost všech přípravků tak, jak to tvrdí výrobci. Zvláště u podobně "žádaných" přípravků, jako jsou přípravky na zvětšení/zpevnění prsou, podporu erekce a pod. sliby výrobců často výrazně převyšují realitu. Proto, jak si můžete všimnou, ani u těchto skupin přípravků neuvádíme žádné "doporučené" přípravky. Praktické zkušenosti s náplastmi na zpevnění prsou nemáme, takže nemůžeme Vaši situaci nijak vyhodnotit. Několik příznivých zkušeností máme paradoxně s nejlevnějším přípravkem této skupiny, doplňkem stravy Stimulen, je to však pouze několik reakcí zákaznic.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

10.12.2009

Bolest chodidla

Dobrý den, je mi 45let, 156cm/58kg. Poprvé se problém objevil před rokem po cvičení
- bolest na levé noze, pod vnějším kotníkem, přes hranici šlapky a nártu na šlapku. V klidu je bolest větší, než v pohybu. Pocit je takový, jako když máte na noze těsné boty. U první návštěvy u ortopeda, jsem byla na rentgenu, ten byl v pořádku. Naordinoval mi klid a 10sezení po 1/2 hodině magnetoterapie a prášky na zánět žil a namožené měkké tkáně. Léčba mírně zabrala, ale mírná bolest přetrvávala. Uklidňovala jsem se, že se vše časem spraví. Jenže za 1/2roku jsem byla u ortopeda zase, protože bolesti jsou stále stejné a navíc, po cvičení ( šlapu a chodím ) mne brní šlapka - spodek. Vyfasovala jsem ortopedické vložky a opět 10sezení na magnetoterapii. A zase žádný výsledek. Nohu si stahuji a mažu ( fastumgel, měsíčková mast, koňská mast…, ) co to dá. Jinak mne nic nebolí, prášky neberu, na nic se neléčím. Není nějaká pomoc přes homeopatika ???

Předem děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

ve Vašem případě si dovolíme si zdůraznit záležitost dobrých ortopedických vložky. Píšete, že jste nějaké "vyfasovala", Váš lékař Vám ale může nechat vyhotovit vložky přesně na mírů - nasnímá se Vaše noha (pěnový otisk) a protetik Vám podle toho vložky vyrobí. Ty by jste pak měla nosit co možná nejvíce - ve všech botách.

Další pomůckou (pokud se jedná o narušení šlach) mohou být různé balanční cviky, které Vám kotník spevní.

Pokud by jste chtěla vyzkoušet alternativní léčbu, můžete vyzkoušet užívat homeopatika řady Traumeel, jak tablety Traumeel, tak mast Traumeel S. Užívání je potřeba delší dobu, min. 1-2 měsíce. Pokud by Vám však tato léčba nepomáhala a chtěla by jste pokračovat v homeopatické léčbě, můžete navštívit specializovaného homeopata, který se pokusí najít pro Vás specifický, tzv. konstituční lék.

 

S pozdravem,

 

odborý tým Samoléčení.cz

10.12.2009

Infračervená lampa IRL Medisana

Dobrý den, chtěla bych se zeptat kolika watová je žárovka v této lampě? Děkuji za rychlou odpověď.

Kaštánková Lenka

Dobrý den,

 

lampa IRL Medisana má příkon 150 Wattů.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

01.12.2009

Geriavit

Mohu si zakoupit Geriavit - mám jednu ledvinu. Jsem 6 let po operaci. Jinak již bez problémů. Mám 68 let,166cm,80 kg. Děkuji Jarmila Peštová

Dobrý den,

 

není žádný problém - Geriavit Pharmaton můžete klidně užívat, obsahuje výbornou a lety ověřenou směs potřebných vitaminů, minerálů a podpůrných látek.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

 

24.11.2009

Vypadávání vlasů

Prosím o radu.Manželka věk 50 let.V poslední době při sprchování a mytí hlavy nadměrné vypadávání vlasů. V minulosti ani součastnosti žádné zdravotní problémy na nic se neléčí.Možné důvody?Děkuji za radu ,popřípadě doporučtě nějaký přípravek.Král.

Dobrý den,

 

vzhledem k věku Vaší manželky se může jednat o příznaky menopauzy. Pokles hladin ženských pohlavních hormonů se může významně projevit i na kvalitě vlasů. Je možné proto vyzkoušet některé z volně prodejných přípravků mírnících příznaky menopauzy, jako např. Phytosoya, Menofem, Sarapis a další.

Dobře se nám dále osvědčují přípravky řady Revalid, které obsahují vhodnou kombinaci nutričních složek (vitaminy, minerály a další) důležitých pro kvalitu vlasů.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

24.11.2009

štítná žláza

Dobrý den,včera jsem byla se sedmiletým synem na sono štítné žlázy a našli mu hypoechogenní uzlík,prosím o co jde,jsem dost vyděšená.Děkuji Jana

Dobrý den,

 

hypoechogenní uzlíky jsou zhluky tkáně s jinou odrazivostí ultrazvuku, než okolní tkáň. Jedná se tedy o určitý druh pozměněné tkáně, je to však termín, který pouze popisuje pozorovaný stav - nic neříká o příčině. Nemusí se vůbec jednat o žádné závažné onemocnění (uzlíky mohou být ve štítné žláze celý život), je však potřebná kontrola této tkáně. Je na Vašem lékaři, aby vyhodnotil závažnost pozorování podle funkčních a dalších vyšetření štítné žlázy. Lékař může též požadovat biopsii, která by odhalila charakter těchto uzlíků. Zatím se však nebojte a důvěřujte svému lékaři.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.z

 

23.11.2009

Závislost na léku

Dobrý den,je mi 43let,asi před 5lety jsem se psychicky zhroutila a obvodní lékařka mi nasadila lék citalec 20 1tbl.denně.Občas jsem ho nebrala pravidelně,ale vracely se mi úzkosti a moc bolela hlava,takže ted ho pravidelně beru,ale chtěla bych se závislosti na něj zbavit nebo nalézt náhradu,protože ještě jsem po operaci štítné žlázy,zůstala mi polovina,beru euthyrox 50denně a poslední roky se nemohu zbavit kil navíc.Při výšce 166cm mám 85kg.Nejím mnoho, jím pravidelně,zeleninu,bílé maso,ale váha se ani nehne,tedy směrem dolů.Ještě beru Bellasin pro ženy.Lékařka na štítnou žlázu mi napsala lindaxu,jenže jsme zapoměli na citalec,který společně s lindaxou brát nemohu.Chtěla bych se poradit co tedy dělat?Lze citalec nahradit nějakým přírodním doplňkem?Myslím,že už bych ho nepotřebovala brát,tak jsem zatím snížila dávky na 10mg a pomalu bych jej chtěla vysadit nebo nahradit.Přitom se ale bojím at to nedělám špatně a neublížím si.Prosím o radu.Děkuji s pozdravem Jana

Dobrý den,

 

Vaše problémy s tělesnou hmotností mohou souviset s užívanými léky. Významně se na přírůstku může podílet antidepresiva (Citalec) nebo nedostatečně nastavená léčba hormony štítné žlázy (Euthyrox). Předepsaná Lindaxa není na štítnou žlázu, ale na potlačení chutí do jídla, a tedy "hubnutí".

Pokud by jste chtěla Citalec nahradit nějakýmpřírodním spůsobem, můžete po konzultaci s lékařem vyzkoušet např. nový přípravek Saframyl, obsahující extrakt ze šafránu a má antidepresivní účinky. Je však potřebný postupný přechod z Citalecu na Saframyl - sama píšete, že jste si už snížila dávkování, tak doporučujeme ještě jednou dávkování snížit, pak cca 1 týden nebrat nic a následné začít užívat Saframyl.

Pokud by jste chtěla neco na hubnutí, doporučujem místo Lindaxi spíše léčivý přípravek Alli, který brání vstřebávání tuků z potravy, a díky jedinečnému mechanizmu účinku nemá téměř žádné interakce s ostatními léky.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

18.11.2009

Rýma

Dobrý den,
už potřetí využívám vaší poradny a obracím se na vás o radu. Mladší dcera (28měsíců) má už od poloviny záři neustále rýmu (hustou), které se do dnešního dne nemůžeme zbavit. První týden v září jí samovolně praskl zánět ve středním uchu. Poté dostala rýmu, do 10 dnů jí praskl opět zánět tentokrát ve druhém uchu. Byl nasazen pouze Pamycon!!!! I když jsem docela trvala na antibiotikách (sice nerada, ale když už to bylo v tak krátké době podruhé....) a bylo mi řečeno, že není třeba, že je vše v pořádku.Připomínám, že jsem jí nechala očkovat na tuto nemoc (Prevenar???). Před měsícem 19.10. byla dcera na antibiotikách (vysoké teploty po dobu 4dnů a hodně zahleněná - průdušky nebyly čisté) po dobrání jsme se zbavily rýmy na tři dny a pak se opět vrátila. Smrká krásně. Někdy mluví přes nos, ale nevysmrkáme nic. Ve spaní dýchá pusou. Tato rýma se nám ukázala i vloni, když jí bylo 16měsíců (přišla však o 2měsíce později - v listopadu a odezněla v únoru).
Děkuji za odpověď

Katka

Dobrý den,

 

jak už naznačil Váš přechozí dotaz, má Vaše dcera oslabenou imunitu a lehce podléhá jak virovým infekcím, tak bakteriálním infekcím (rýma, zánět středouší). Proto pouze zdůrazňujeme naše předchozí doporučení ohledně sirupu Imunoglukan. Z hlediska užívání jsou možné „imunostimulační“ kúry v trvání cca 2-3 měsíce 1-2x v průběhu kritických období roka, nebo ho možno užívat krátkodobě (ve zvýšeném dávkování) při akutních infekcích 3-10 dnů.

Pokud tak malé dítě užívá často antibiotika, je vhodné "opravit" jeho mikrobiální flóru ve střevu (významně podporuje imunitu) podáváním vhodných probiotik,  (pro děti vhodné např. Probacin - vysoká odolnost právě vůči antibiotikům, Laktobacílky Baby, nebo cucavé Laktobacílky ).

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

18.11.2009

Homeopatiky proti stresu

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda můžete doporučit homeopatium proti stresu a jak se dávkují. Na internetu jsem našla homeopatikum arsenicum album, ale bohužel gramáži těch ampulek a potom číslu s CH nerozumím. Jedná se o mého přítele (1) 26let, 176 cm, 90 kg
2) při stresových situacích (jízda přeplněným dopravním prostředkem)
3) kardiologické vyšetření (echo, ekg, holter ekg), přetrvávající stavy úzkosti v zátěžových situacích
4) Concor 10 mg půl tablety ráno (palpitace), Prestarium (na vysoký krevní tlak)
5) vysoký krevní tlak, palpitace
6) žádné jiné léky neužívá

Velmi děkuji.
M. Malá

Dobrý den,

 

psychické problémy velmi často souvisí s konstitucí dané osoby a proto nelze paušálně doporučit monokomponentní homeopatikum (právě např. arsenicum album). Tu by bylo potřeba podrobnější vyšetření specialistou - homeopatem.

Ve chvíli akutních stresových potížích nebo preventivně před známou zátěžovou situací je možné doporučit z polykomponentních homeopatických specialit, které mají širší uplatnění u různého typu osobností. Doporučujeme vyzkoušet Sedatif PC, cucat 2 tablety každých 15 min až do úlevy (první hodinu), dále každých 30 min.

Nervozita ovšem může značně souviset se zdravým životním stylem, který by zřejmě Váš přítel potřeboval upravit. Užívat ve 26 letech léky na srdce je poměrně brzo a bylo by lepší soustředit se na jiné než lékové řešení. Taktéž váha 90 kg při výšce 176 cm není zrovna ideální. Možná by mu prospělo více fyzické aktivity, při které by se dokázal odreagovat. Následně by se měli upravit i problémy se stresem.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

16.11.2009

vitamíny pro těhotné

Dobrý den. Mám těhotnou manželku a dostala vitamíny -maxi vita-vitamin C+Zinek Chtěl bych se zeptat jestli je může brát. Je v 14 týdnu. Děkuji za odpověď. S pozdravem Korsa

Dobrý den,

 

v doporučeném dávkování je možné tento typ přípravků užívat i v těhotenství.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

10.11.2009

Rakovina tlustého střeva

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je možné onemocnit ve 20 letech rakovinou tlustého střeva nebo konečníku? Už asi rok krvácim hodně při stolici a cítím se také dost unavená a při spánku se hodně potím, ač spím jen lehké košilce. Tlak mívám někdy hrozně vysoký, ale poslední dobou spíš příliš nízký. Žádného vyšetření jsem se doposud neúčastnila. Nevím, jestli to může být následkek toho, že jsem bývala dost hubená a snažila jsem se přibrat, ale to během 4 let asi o 17 kg. Jinak jsem zcela zdravá. Z prášků beru jen antikoncepci. Měřím 175 cm a vážím 57 kg.

Dobrý den,

 

bohužel, při rakovině střev není věk žádnou ochranou, i když její výskyt stoupá s věkem. Vaše příznaky však nejsou nijak specifické pro nádorové onemocnění. Může se jednat o mnohá různá onemocnění - od méně závažných hemoroidy, přes střevní polypy a další. ROZHODNĚ Vám však doporučujeme co nejrychlejší kontrolu u lékaře.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

04.11.2009

Vliv zvuků na mozek 2

Dobrý den. Jak jsem se ptal na zvuky, tak bych se k tomu ještě chtěl zeptat.

Zjistil jsem že mi piští počítač(nikoliv z reproduktorů ale z hlavní bedny) Je to zase zvuk na hranici slyšitelnosti. A počítač mám asi 4 roky a asi 4roky jsem to každý den pištělo, ale nevnímal jsem a nevěděl jsem ani že to piští(protože jsem měl většinou puštěnou hudbu, které pištění překryla). A chtěl bych se zeptat zda tento zvuk který jsem nevědomky slyšel denně mohl poškodit mozek

A jak se projeví poškození mozku vysokofrekvenčním zvukem a zda jde hlavně o intenzitu zvuku, nebo o době trvání zvuku.

Děkuji a omlouvám se za zvláštní otázku.

Dobrý den,

 

tento typ zvuku žádné poškození nezpůsobuje.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

27.10.2009

Vliv zvuků na mozek

Dobrý den.
Chtěl bych se vás zeptat ohledně zvuků s frekvencí 15 000Hz a 30 000Hz, protože jsem nedávnou čistil počítač jednoho známého a tento zvuk jsem otevřel a několik sekund na mě z reproduktorů pískal (dokud jsem to urychleně nevypnul). Zda nemouhou poškodit sluch a hlavně zda nějak nemohou poškodit mozek a popřípadě jak. Žádné změny sluchu ani bolesti hlavy nepociťuji, ale zda to nemohlo poškodit mozek nějak minimálně.

Děkuji.

Dobrý den,

 

zvuk z reproduktoru PC nemá rozhodně takovou intenzitu, aby Vás jakýmkoliv způsobem poškodil.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

24.10.2009

znecitlivění kůže

Dobrý den,
ráda bych se epilovala cukrovou pastou v podpaží a intim. místech, ale bolest je příšerná a pak jsem z toho taky oteklá. Někdo mi doporučil krém Emla, který znecitlivuje kůži, ale je to maličké balení a stojí asi 700,tak bych se chtěla zeptat jestli se nedá v lékárně sehnat něco levnějšího co by mělo stejný účintek. Našla jsem emulgel a provi-vital tišící gel, ale nevím nakolik je v tomto pířpadě účinný na epilaci. Děkuji

Dobrý den,

bohužel, kromě zmiňovaného krému a náplastí EMLA (které se však používají zejména u dětí, aby se odstranila bolestivost injekcí) nejsou k dispozici žádné volně prodejné lokální anestetika. Není to ani žádoucí, bolest má jednoduše ochranný účinek a brání tak člověku, aby se sám - úmyslně nebo neúmyslně poškozoval. Pokud je bolest velmi velká, doporučujeme zvolit jiný způsob epilace.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

22.10.2009

TEHOTENSTVI

Dobry den.Chtela bych se zeptat jsem v 37 tydnu tehotenstvi a slysela jsem o homeopatikach Arnica montana 15 ch mam je doma ale jeste jsem je nepouzila chtela bych presne vedet k cemu se uzivaji a davkovani.A jeste mi doktorka predepsala Calcarea carbonica 15 ch ty uzivam dvakrat denne 3 kulicky pani doktorka mi k tomu moc nerekla jen ze to mam od bolesti zad tak bych k tomu chtela vedet vic.dekuji

Dobrý den,

arnica montana se všeobecně v homeopatii používá při léčbě traumatických stavů, ale také jako regenerace po velké námaze (sportovní výkon, namáhavá fyzická činnost apod.). Podporuje hojení několika mechanismy - působením na drobné kapiláry, stabilizací oběhu, podporuje dobrou funkci svalů a cév.

Užívání v těhotenství většinou začíná měsíc až 14 dní před porodem - a to preparát ARNICA MONTANA 9CH - 5 granulí 1x denně na lačno.

V průběhu produ - pokud se jedná o porod fyziologický - se doporučuje užívat CAULOPHYLLUM THALICTROIDES 5 nebo 9CH - pro lepší poddajnost děložního hrdla, nepravidelné kontrakce, při křeči pánevního svalstva a správnou funkci  dělohy.

Druhým přípravkem při porodu je ACTEA RACEMOSA 5 nebo 9CH - pro pravidelnost kontrakcí, křeče děložního hrdla.

Dávkování je pro oba preparáty stejné : při nástupu porodní činnosti 5 granulí každých 30 minut, po odtoku plodové vody 5 granulí každých 15 minut. 

Po porodu, pro urychlení hojení, se doporučuje pokračovat v užívání ARNICA  MONTANA 9CH - 5 granulí 2x denně. Do zlepšení obtíží. Je možné přidat STAPHYSAGRIA 5 nebo 9CH - preventivně pro hojení řezných ran (císařský řez, nástřih hráze) CHINA 5 nebo 9CH - únava způsobená velkou ztrátou tekutin (krev, plodová voda), dávkování 5 granulí 2x denně, do zlepšení obtíží. 

Dotaz na použití CALCAREA CARBONICA bohužel není možné zodpovědět, jedná se o konstituční homeopatický přípravek, který homeopat volí podle typu konkrétního pacienta. Podle potíží, ale také pocitů, povahových rysů a podobně.

 S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

 

21.10.2009

Deprese,strach

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,občas mívám stavy úzkosti,strachu, neklidu,někdy se dají ovládnout lépe, někdy ne.Většinou přijdou,když jsem v klidu a nemám žádnou činnost.Mám si myslím běžné každodenní starosti kolem rodiny,děti ,domácnost.Nějak se ale neumím uvolnit,mám strach se uvolnit,že se něco stane,často mívám strach ze samoty,smrti,nemocí.Dokážu se z toho vyspat a pak se to zase vrátí časem.Hledám nějaký přírodní lék,našla jsem jich více ,tak nevím ,pro který se rozhodnout ARSENICUM ALBUM 9CH nebo PHOSPHORUS 9CH nebo SAFRAMYL?Děkuji za odpověd

Dobrý den,

 

v tomto případě by jsme Vám odporučili vyzkoušet přípravek Saframyl, kterého účinnost u depresí je na rozdíl od homeopatik potvrzena v několika klinických studiích podle pravidel medicíny založené na důkazech a publikovaných v seriózních vědeckých časopisech.

Doporučená doba podávání je však minimálně 1 měsíc, optimálne 2 - 3 měsíce.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

19.10.2009

posilení organismu-klouby

Dobrý den,Jmenuji se Jura,váha 81,výška 178,mám 53 let, Problém se objevil po 50,dělám na stavbě venku jako zámečník od 18 let,přitom posiluji a aktivně trénuji kungfu-denně asi 2 h.Potřeboval bych něco na celkové posíléní organismu,denně beru centrum, něco jako výživa kloubů v lékarnách je toho moc, a já se v tom nevyznám ,poslední dobou mě začinaji bolet při práci a treninku,Velice Vám děkuji za odpověd jura

Dobrý den,

 

z hlediska komplexního složení se nám jako nejlepší jeví přípravky řady Geladrink/Gelacaps. Obsahují řadu látek s komplexním účinkem pro regeneraci chrupavky. Vzhledem k Vaší intenzivní zátěži kloubů by bylo vhodné o chrupavky přiměřeně pečovat. Výsledky se však nedostaví okamžitě, je potřebné podstoupit delší, minimálně 3-měsíční kůru a podle potřeby ji opakovat.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

16.10.2009

Deprese

Dobrý den mohu používat SAFRAMYL součastne s depresivem OLWEXIA 75M jedenkrát denně.Chtěl bych skusit něco jiného OLWEXIA MÁ VEDLEJŠÍ ÚČINKY SEXUÁLNÍHO CHAREKTERU.Děkuji za radu.Král

Dobrý den,

 

 

Z důvodu podobného mechanismu působení Vámi užívaného antidepresiva a rostlinného přípravku Saframylu nedoporučujeme současné podávání obou látek dohromady bez dohledu lékaře. Právě nežádoucí účinky jsou důvodem pro snižování dávky klasického antidepresíva a postupný přechod na Saframyl, který v klinickch studiích nevykazuje tyto nežádoucí účinky.
 
Ve spolupráci s Vašim lékařem je možné dosáhnout postupný přechod z klasického antidepresiva na Saframyl postupným snižováním již užívaného léku a postupným zvyšováním nově podávaného Saframylu.
 
V kadém případě byste se měl vyvarovat současnému podávání obou látek či případně vysazení Vámi používaného léku a nárazového přechodu na Saframyl.
 
S pozdravem,
 
odborný tým Samoléčení.cz

 

13.10.2009

cévy - žilky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - v posledním roce mě dost často trápí praskající žilky na prstech u ruky a dokonce se mi už párkrát stalo, že mi praskla žilka na koleni. "Vyleje" se mi modřina a dost to pálí a trochu bolí. Mohu tomu nějak předcházet? Je mi 35 let. Děkuji za odpověď Žaneta

Dobrý den,

 

v případě nedostatečné pevnosti cévních kapilár dochází k praskání žilek (u žen bohužel poměrně častý jev). Je však řešitelný prevencí. Doporučujeme vyzkoušet léčebnou kůru pomocí venofarmak. Do volného prodeje byl nejnověji uvolněn lék Glyvenol. Používá se preventivně, obvykle po dobu 1-2 měsíce, 2 x denně jedna tobolka. Z dalších vhodných léků je podobně možné použít Venoruton nebo Cilkanol.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

Glyvenol se používá k léčbě onemocnění žilního krevního oběhu. Snižuje prostupnost kapilár a tím zmenšuje otoky. Čtěte pozorně příbalový leták.
206 Kč

06.10.2009

syndrom karpalniho tunelu

Dobry den, je mozne zmirnit bolest pri syndromu karpalniho tunelu nejakymi mastmi ci leky? Operace me ceka nejdrive za 2 mesice.Dekuji Veronika Dalekorejova

Dobrý den,

 

syndrom karpálního tunelu vzniká v důsledku útlaku nervu (nervus medianus) inervujícího dlaň ruky. Útlak vzniká v důsledku zmnožení a zbytnění tkáně v okolí přechodu nervu přes zápěstí. Jediným účinným řešením je v tomto případě opravdu jen operace.

Úlevové postupy mají pouze omezenou účinnost a patří k nim ledování postižené ruky, případně použití některých lokálních protizánětlivých léků. Pokud máte velké bolesti, může Vám lékař dočasně ulevit injekcí kortikosteroidů do postiženého místa. To by mělo poskytnout úlevu na zmiňované 2 měsíce do operace.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

29.09.2009

Třezalka-Kneipp

Dobrý den,mám mírné stavy depresí a úzkostí které většinou poměrně dobře zvládám. Beru Třezalku od výr.Kneipp a na krabičče je uvedena jedna tabletka denně a na vašich stránkách jsem četla 3x denně jedna tableta. Jak tedy nejlépe užívat? A mohu spolu s Třezalkou užívat PANGAMIN?
Děkuji
s pozdravem Alena

Dobrý den,

 

doporučené dávkování podle výrobce je 1 - 3 dražé denně. Více viz připojená informace výrobce. S přípravkem Pangamin se může třezalka bez problémů kombinovat.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

23.09.2009

Bolest hlavy při ejakulaci

Dobry den.Obracim se na Vas s choulostivou otazkou.Jsem 49lety v celku zdravy muž TK normal bez diabetesu myslim zatim celkove bez problemu.Asi před čtyřmi dny se u me objevil problem pži ejakulaci mě šileně rozboli temeno hlavy mraziva nesnesitelna bolest.Pocit natahle kuže mrazeni palčive paleni ktere cca po 4-5minut odezni.Pak i před tim žadny problem,nikdy jsem bolestmi hlavy netrpěl netrpim nevim cop to je.Prosim o pomoc radu.Toto jsem zkoušel druhy den i při zmene polohy/podezřeni na pateř/ a opět popisovany problem.Dnes jsem to opět zkoušel se změnou polohjy a cca20minut před jsem užil saček Aulinu.Problem stejny.
Děkuji Vam za pomoc radu.
spozdravem Karel Horak

Dobrý den,

ve Vašem případě by bylo potřeba odborné vyšetření. Bohužel, není v našich silách Vám takto na dálku pomoci. Může se jednat o potíže neurologického (páteř) nebo cévního původu (poruchy překrvení/vazokonstrikce) původu. Jednoznačně doporučujem konzultaci s lékařem.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

06.09.2009

Svalové vyčerpání, noční potíže

Dobrý den, je mi 18 let, jsem muž, měřím 186 cm a vážím 80,8 kg. Mám zvýšenou funkci štítní žlázy. Hlavním problémem je každodenní únava. Nejde o to, že bych potřeboval spát, ale po jakékoliv fyzické práci (už třeba vyjití schodů), mám svaly unavené. Nejhorší je to ráno a k večeru. Občas se mi také stává, že mi brní konečky prstů na rukách a na nohách, obvykle k ránu dostávám masivní křeč zpravidla jen do jedné nohy, bolest křeče doznívá i hodinu a déle, v noci se také nadměrně potím a ráno (hodinu po probuzení) se mi také špatně dýchá, jakoby s kamenem na hrudníku. Předem děkuji za rady, které mi zbaví alespoň některého problému. Michal

Dobrý den,

všechny Vámi uváděné potíže mohou souviset právě se zvýšenou činností štítné žlázy. Zřejmě nemáte dobře nastavenou léčbu tohoto onemocnění (pokud se vůbec léčíte). Doporučujeme konzultaci a vyšetření v endokrinologické ambulanci.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

05.09.2009

Migréna

Dobrý den pane doktore, prosím o radu, jak vyléčit opakovanou migrénu. Je mi 53 let, žena, výška 164cm, váha 60kg. Vyšetření žádné jsem nikdy nepodstoupila. Mám porušený trojklanný lícní nerv asi 6 let, ale migrénu mám asi od 30 let. Mé léky : tralgit, lexaurin. Děkuji za radu Irena Pokorná

Dobrý den,

 

Pro léčbu a prevenci migrény je v současné době k dispozici řada moderních léků ze skupiny tzv. triptanů. Tato skupina léků však není volně prodejná, pro jejich použití je potřeba absolvovat odborné lékařské vyšetření. Požádejte proto o konzultaci a doporučení Vašeho obvodního lékaře k neurologickému vyšetření. Následně Vám potom na doporučení může předepsat vhodné léky.

Dalším důležitým faktorem je dodržování správného denního režimu - dodržovat by se měla určitá pravidelnost a měla by jste vypozorovat, které faktory Vám nejčastěji migrénu vyvolávají. Může se jednat např. o červené víno, čokoláda, ponocování, počasí atd...Těmto faktorům by jste se (pokud je to možno) měla pak vyhýbat

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

05.09.2009

UV světla

Dobrý den chtěl bych se zeptat, zda nemůžou nějak poškodit zrak lapače hmyzu(co jsou v supermarketech u uzenin) nebo zářivky v akváriích , které čistí vodu. Protože oba tyto výrobky používají UV zářivky, nebo jiné světelné zdroje, které vyzařují UV světlo.

Děkuji

Dobrý den,

oba druhy zářivek jsou konstruovány tak, aby splňovali bezpečnostní normy při běžném používaní. Samozřejmě se nepředpokládá, že by se někdo do zářivek intenzivně díval extrémně dlouhou dobu (jak je Vašim oblíbeným zvykem). Škodlivost UV záření vždy závisí od intenzity a délky působení - největším zdrojem UV záření je samotné slunce a UV záření je tedy všude kolem nás.

S pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

04.09.2009

Neurol

Ještě se zeptám, po jaké době po požití alkoholu se může vzít Neurol?
Děkuji.

Dobrý den,

 

pokud to s alkoholem nepřeženete, můžete si Neurol vzít následující den. Doba je úměrná rychlosti odbourávání alkoholu - tedy pokud už "nenadýcháte", můžete si Neurol vzít. Stačí orientační běžný odhad.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

04.09.2009

Neurol

Takže když jsem měla Neurol 0,25 včera 3.9. ráno před sedmou h. a dnes 4.9. večer bych si chtěla dát nějaký alkohol, tak už můžu nebo ne? Prosím, odpovězte mi conejdříve.
Moc děkuji.

Dobrý den,

0,25 mg  je nejnižší dávka, žádné vážné riziko Vám tedy večer po 24 hodinách nehrozí, pouze může mít alkohol na Vás větší tlumivý účinek.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

03.09.2009

Blikající zářivka

Dobrý den, chtěl bych s zeptat, zda vadí blikající zářivka(kterou máme na naší škole v každé druhé třídě). Jestli pouze unavuje oči(roztahováním a stahováním panenek) a nebo zda může oči nějak poškodit a popřípadě jak.

Děkuji za odpověd a přeji hezký den :-)

Dobrý den,

 

blikající zárivka nepoškozuje oči, blikání však může vyvolávat bolesti hlavy a únavu.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

03.09.2009

Neurol

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, když se užije tableta Neurolu za jak dlouho po ní se může pít alkohol? Předpokládám, že druhý den už je to v pohodě?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

poločas vylučování alprazolamu (účinná látka přípravku Neurol) je 12 - 15 hodin. Znamená to, že po 12 - 15 hodinách máte v organizmu stále ještě 1/2 podané dávky. Po dalších 12 - 15 hodinách se množství opět sníží na polovinu, to znamená, že po celkem 24 - 30 h máte v organizmu 1/4 podané dávky. Protože alkohol může významně zesilovat tlumivé účinky Neurolu, po jeho užití by měl následovat minimálně jeden celý den bez alkoholu (nestačí jedna noc).

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

02.09.2009

DÁSNĚ?

DOBRÝ DEN,DCERA MÁ ZÁNĚT DÁSNÍ,HROZNĚ RUDÉ A NATEKLÉ DÁSNĚ,BOLAVÉ I PATRO A KRK.PRÝ JE TO VIROVÉHO PŮVODU A NIC NA TO NENI.ZNÁMÁ NÁM PORADILA HOMEOPATIKUM CHAMOMILE,RÁDA BYCH SE ZEPTALA,ZDA JI OPRAVDU POMŮŽE A JAKÉ MNOŽSTVÍ ZA DEN BY MĚLA UŽÍVAT.JSOU JÍ NECELÉ 2 ROKY.

Dobrý den,

 

virový zánět dásní je u malých dětí poměrně častým onemocněním, naštěstí se nezvykne opakovat a i přes nepříjemný průběh poměrně rychle přechází. Vzhledem k nízkému věku není možné používat nějaké jiné léky. K doporučeným postupům patří vytírání úst dítěte odvarem z heřmánku a dále by jsme Vám doporučili ústní gel Gengigel Baby, který urychluje hojení a podporuje boj s infekcí ve tkáni dásní.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

02.09.2009

Persen

Dobrý den, užívám Persen a chtěla jsem se zeptat, jestli se na něj může pít alkohol? V příbalovém letáku o tom není nic napsáno, ale raději jsem se chtěla zeptat. Děkuji předem za odpověď.
Pavlína 24 let.

Dobrý den,

 

přípravek Persen obsahuje extrakt z kozlíku lékařského, meduňky lékařské a máty peprné. U žádných z těchto rostlin a jejich obsahových látek nebylo prokázáno nežádoucí ovlivnění při současném podávání alkoholu. Současná "přiměřená" konzumace alkoholu tedy není nebezpečná. Protože však alkohol obecně kvalitu spánku snižuje (i když s v počátku možná urychluje usínání), jeho používání se při potížích se spánkem nedoporučuje.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

30.08.2009

plynatost a zápach

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat zda existuje nějaký léčivý přípravek, který omezuje zápach při plynatosti.
Předem děkuji za odpověď
Roman

Dobrý den,

 

zápach střevních plynů je nejčastěji způsoben nedostatečným trávením a následným bakteriálnim rozkladem nevhodně složené stravy v tlustém střevě. Podílejí se na to zejména bílkoviny, proto je vhodné zaměřit se na případnou úpravu jídelníčku, t.j. snížení přísunu bílkovin, zejména těch hůře stravitelných (strukoviny).

Z krátkodobého hlediska je možno doporučit použití enzymatických přípravků při konzumaci problematických jídel - např. Meteo nebo Pancreolan Forte.

Pro dlouhodobou prevenci je vhodné normalizovat střevní mikroflóru pomocí probiotik. Pokud tyto postupy selžou, je možné podávat medicinální uhlí, (např. Carbofit) které má silné absorbční vlastnosti a pohlcuje pachy i ze střevních plynů.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

26.08.2009

zapáchající moč

Je to asi 3 měsíce zpátky co jsem měla zánět močových cest. Byl neléčený, jelikož vždy když jsem se chystala k doktorovi, tak se mi ulevilo nebo tam zase nebyl doktor. Pila jsem pouze urologický čaj. Nevím jestli to s tím může souviset, ale zhruba měsíc po tom mi docela začal zapáchat moč. Mám to až doteď. Nejhorší je to ráno, přes den někdy smrdí někdy ne. Připadá mi to jako nějaké chemické látky, divný smrad. Nevíte o co by se mohlo jednat? Žádné bolesti nemám.

Dobrý den,

 

bohužel, komu není rady, tomu není pomoci. Rozhodně jsme Vám naposledy doporučili kontaktovat lékaře, což jste neudělala. Takže doporučení je stejné: kontaktuje svého lékaře, toto není stav vhodný pro samoléčení.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

25.08.2009

tehotenstvi

jestli je mozne po 35 dni spozdeni menstruace a odberu krve u lekare ze krev nepotvrdila tehotenstvi i kdyby bylo v pocatku zda je to stejne jako u tehotenskeho testu.A zda je odber krve 100%

Dobrý den,

 

krevní testy jsou mnohem spolehlivější než testy z moči. Menstruace může být zpožděná i z mnoha jiných příčin. Důvěřujte svému lékaři.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

22.08.2009

Petra

Dobrý den,
mohou se současně užívat - Priessnitz Kloubní výživa a Bion 3 Senior?

Dobrý den,

užívání obou těchto přípravků současně se vzájemně nevylučuje.

odborný tým samoleceni.cz

21.08.2009

tehotenstvi

Dobry den, chtela jsem se zeptat.Jsem skoro 3 tydny po miniinterupci,a dodrzovala jsem sexualni pust, ale i presto jsme s pritelem provozovali to okolo, k samotnemu aktu nedoslo ale svym penisem se me dotykal dole.Dneska jsem si delala tehotensky test a vysel mi pozitivne.Je mozne abych byla zase tehotna?Nebo to muze byt jenom tou zvysenou hladinou HCG?Dekuji za odpoved Veronika Klasova

Dobrý den,

 

hladiny těhotenských hormonů (HCG) můžou zůstávat po nějakou dobu od interupce/miniinterupce zvýšené. Tělo si stále "myslí", že probíhá těhotenství. Zvýšená hladina HCG zároveň brání dalšímu otěhotnění. Je proto nepravděpodobné, že by došlo k oplodnění. Pokud chcete mít úplnou jistotu, kontaktujte Vašeho gynekologa.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

11.08.2009

protistresové pilulky a nadváha

Dobrý den, moc se omlovám, že obtěžuji, ale chtěla jsem se zeptat, co byste mi poradili pro zklidnění organizmu, abych vydržela dost vysoké napětí, které mě teď v nejbližších dnech čeká - již jsem si jednou stejné období prožila, bylo to děsný a tak se toho trochu bojím - jenom na vysvětlenou, jsem člověk, který si vezme maximálně paralen nebo brufen, když má chřipku, jsem zdráva, aktivní - snažím se sportovat (pilates, overball, kolo, denně chodím se psem. Je mi 48, mám nadváhu (172/90), ale jsem hodně pohyblivá. Do hlavního zaměstnání dojíždím denně 1,5 hod., takže na cestě trávím 3 hod. - dost času, přesto mám ještě druhé - menší zaměst.doma. Ale loni na podzim byl můj muž na operaci s kolenem (totální výměna kloubu), mám matku na inv.vozíku - citově mě vydírá a máme ne moc dobré vztahy, denně musím venčit psa, protože dcera studuje mimo trval.bydliště a toto září odjíždí studovat na rok do Belgie. Z dcery mám velkou radost. A letos od září mě to čeká všechno znovu, protože manžel jde na operaci druhého kolena. prosím poraďte, co si můžu koupit, abych to zvládla trochu v klidu. A to ještě s tím souvisí ta nadváha-málo spím, snažím se moc nejíst, ale to tělo se stejně nějak obaluje. Před dvěma lety jsem si sehnla Meridii - zhubla jsem, ale teď ji nemohu sehnat. dá se někde koupit? Moc děkuji za vaši pomoc a ještě jendou se vám omlouvám, že vás obtěžuji svými starostmi. S pozdravem j.f.

Dobrý den,

je velmi dobře, že ve chvíli, kdy uvědoměle vstupujete do nevyhnutelně přicházejícího těžkého období, které Vás čeká, se na ně chcete připravit. Je totiž zjištěno, že ataky deprese se opakují a vždy po sobě zanechávají určitou stopu v centrálním nervovém systému, tedy určitou jizvu, která přispívá ke zhoršení jeho fungování. 

V období, kdy víme, že přijde těžké období, je vhodné a účelné se připravit. Velmi využívanou skupinou léčiv, která ovšem je z hlediska dlouhodobějšího užívání naprosto nevhodná, jsou benzodiazepiny (známý diazepam a další jeho deriváty). Naopak mnohem vhodnější přístup je nasazení antidepresiv. Jejich účinek se dostavuje s určitou časovou prodlevou (obvykle 3 týdny), používají se dlouhodoběji a postupně se vysazují. jejich efekt na aktivitu mozku je však harmoničtější a dlouhodobější, než tolik zneužívané benzodiazepiny. Antidepresiva se volí individuálně podle charakteru pacienta a jsou pouze na lékařský předpis.

Příroda nám však dává určité možnosti, a to v podobě alternativních doplňků stravy, typu třezalka tečkovaná. na základě mnoha studií dokumentující její účinnost jsou i studie poukazující na interakce třezalky s jinými léčivy a následné selhání léčby pacienta. Proto se v poslední době přiklání medicína na důkazech k "safranalu" , látky izolované ze šafránu, u které byly zjištěny velmi dobré antidepresivní účinky u lehčích forem deprese, srovnatelné s léčbou klasickými antidepresivy. Přípravky s obsahem safranalu jsou v lékárně pod názevem Saframyl, jedná se  relativně nový příravek, který ale nevykazuje rizika ovlivnění nastavené terapie u pacientů.

Odpověď na druhý dotaz směřovaný na léčbu obezity je komplexní. Mezi volně prodejnými přípravky na hubnutí je v nedávné době uvedený přípravek alli, který funguje tak, že blokuje vstřebávání tuků a zvyšuje jejich vylučování stolicí. Alli je tedy vhodný u pacientů, pro které je obtížné udržet dietu se sníženým množstvím tuků. Meridia je stále na lékařský recept a žádná její obdoba není volně prodejná. Jelikož léčba nadváhy je velmi obsáhlá problematika, odkazujeme na www.istob.cz, kde se Vám podaří zcela jistě najít odpověď na Vaše otázky v této oblasti, včetně interaktivního programu nastavení jídelníčku.Stále zůstává zachován fakt, že pro úspěšné zhubnutí je potřeba pohyb, správně nastavený jídelníček a celková změna životního stylu. Mnohdy hraje roli i psychika. Více se dozvíte na již zmíněné stánce Dr. Málkové.

Srdečně zdraví,

odborný tým Samoléčení.cz

08.08.2009

Travici obtize,celkove vycerpani 2

Dobrý den,
velice dekuji na za odpoved na dotaz. Endokrinologicke vysetreni jsem nepodstoupila. Děkuji za radu a snad pomohou :)
Preji monoho osobnich i pracovnich uspechu.

Eva

Dobrý den,

 

věříme, že se podaří nalést příčinu, a hlavně řešení Vašich obtíží. Přejeme hodně zdaru!

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

06.08.2009

sex - nechut

potrebovala bych nejaky pripravek na podporu chuti na sex (vakorai,olimpex maca,stimulen p,brainway vescor...) ktera mi temer chybi. beru antikoncepci - nechci aby pripravek ovlivnil jeji ucinost. nekolikrat jsem mela zanet moc. mechyre(i pres to, ze dodrzujeme vsechny rady)a antibiotika mi znici vsechny bakterie, takze sex pak ani neni prijemny. pak je to uz treba v poradku, ale chut porad nemam. je mi 20let. dekuji za radu

Dobrý den,

nedávno jsme odpovídali na prakticky stejný dotaz, proto níže pouze citujeme z odpovědi. Ve Vašem případě může určitou roli hrát i hormonální antikoncepce, kterou berete. Můžete zkusit ji vysadit nebo nahradit jiným typem. U řady žen dochází ke zlepšení chuti k sexu, výsledek je však individuální a nelze Vaši reakci jednoznačně předpovídat...

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

Citace z předchozího dotazu:

Přemýšlím o zakoupení nějakých tabletek na podporu chuťi na sex.Přemýšlím o Eragmě max,nebo Vasoplex,Vasogen co by jste mi doporučili.
Je mi 40let,170cm váha 70kg,problém přetrvává po prvním porodě rok 1991, jsem zcela zdráva

 

Dobrý den,

doporučit jednoznačně některý z přípravků, které by podporoval chuť do sexu u žen, je velmi těžké. Ikdyž se řada výrobců o to snaží, účelem reklamy je zejména prodat daný přípravek, ne objektivně informovat.

Sexualita u žen je mnohem více než u mužů spojena s psychickým stavem a pocity, než se samotnými tělesnými funkcemi. Psychický neklid, nespokojenost  a vnitřní nerovnováha se na chuti na sex podepisují mnohem více než nějaké "dopování" a stimulace pohlavních hormonů.

Možná by jsme Vám proto spíše doporučili některá z rostlinných antidepresiv, např. extrakt se šafránu, který působí i proti nervozitě a úzkosti. Ale samozřejmě, důležité je dopřát si dostatek oddychu, relax, vypadnout z každodenní rutiny a najít to správné porozumění s partnerem.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

06.08.2009

sex

přemýšlím o zakoupení nějakých tabletek na podporu chuťi na sex.Přemýšlím o Eragmě max,nebo Vasoplex,Vasogen co by jste mi doporučili.
Je mi 40let,170cm váha 70kg,problém přetrvává po prvním porodě rok 1991,jsem z cela zdráva

Dobrý den,

doporučit jednoznačně některý z přípravků, které by podporoval chuť do sexu u žen, je velmi těžké. Ikdyž se řada výrobců o to snaží, účelem reklamy je zejména prodat daný přípravek, ne objektivně informovat.

Sexualita u žen je mnohem více než u mužů spojena s psychickým stavem a pocity, než se samotnými tělesnými funkcemi. Psychický neklid, nespokojenost  a vnitřní nerovnováha se na chuti na sex podepisují mnohem více než nějaké "dopování" a stimulace pohlavních hormonů.

Možná by jsme Vám proto spíše doporučili některá z rostlinných antidepresiv, např. extrakt se šafránu, který působí i proti nervozitě a úzkosti. Ale samozřejmě, důležité je dopřát si dostatek oddychu, relax, vypadnout z každodenní rutiny a najít to správné porozumění s partnerem.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

04.08.2009

travicí obtíže, celkové vyčerpání

Dobrý den,
potřebuji poradit. Nevím co se mnou je a vzhledem k tomu, že mám malého syna, bych byla ráda v pohodě a zdravá. Už přes rok mám celkové zdravotní problémy. Jedním z hlavních problému je celková únava, jako by vyčerpání. Jsem neustále ospalá, dokážu prospat i celý den s přestávkami a celou noc. Přesto se ráno budím unavená. Někdy bývám odpočatá, ale z 90% jsem neustále unavená. Unavují mě běžné domácí práce, jako uklízení, vaření apod. a doprovází to svalové bolesti. Mívám často (poslední cca 4 měsice téměř denně) pocit, že se mi rozpadne celé tělo a pocity jako by mě bolely kosti uvnitř. Často mě píchá různě po těle, převážně na hrudi nebo v hlavě. Ve spánku se hodně potím a to spím jen ve spodním prádle a přítel se musí ode mě odsouvat, protože jsem prý strašně horká a on tím teplem nemůže usnout. Dále mívám návalové bolesti břicha, převážně kolem žaludku a pod žebry, někdy v oblasti střev. Bolesti trvají tak den dva a objevují se nečekaně a nepravidelně. Mám často problémy s nadýmáním, pocity na zvracení (ale nezvracím),bolesti zad ve spodní oblasti. Během roku jsem měla už asi 4x zánět močových cest. Stolici mívám nepravidelnou, někdy jednou za dva dny někdy i třikrát denně a z 90% v ní zůstávají zbytky nestráveného jídla. Je převážně kašovitá, někdy na začátku ''tuhá bobkovitá'' a ke konci kašovitá. Velice zapáchající.
Objevují se i gynekologické potíže a to bolesti a nafouklé břicho v období menstruace převážně v prvních dvou dnech. Už asi třikrát jsem změnila antikoncepci, která mi vždy bolesti ''odstraní'', ale cca po třech až čtyřech měsících se opět vrátí.
Díky únavě nejsem schopná normálního života, nejsem schopná si hrát se synem a věnovat se mu jako kdysi, bývám hodně náladová, až přehnaně mrzká, snadno se rozčílím a mě samotné to vadí, protože kdysi tomu tak nebylo.
Vzhledem k tomu, že už tyto problémy trvají rok, tak jsem navštívila obvodního lékaře, který mi udělal prvni krevni testy na játra, ledviny, slinivku atd, tam vše v normě, poslal mě na sono břicha, i tam nezjištěny žádné problémy. Předepsal mi Helicid na zklidnění zažívánína na 14 dní, ale stav se zhoršil, měla jsem větší bolesti břicha celých 14 dní, silnější pocity na zvracení, na rukou a ramenech se mi během jednoho týdne objevily ve větším množství nové znaménka a malé hnědé fleky i únava byla větší. První tři dny problémy se stolicí, pak opět různé konzistence a různé četnosti. Přesto lékař doporučil léky dobrat. Cca po dvou týdnech od dobrání léku se stav pomalu zlepšil, přesto se stále nečekaně objevují bolesti břicha a pocity na zvracení. Následovalo fibrogastroskopické vyšetření s odběry na zjištění helicobakterie. I zde vše v pořádku. Tímto zjišťování příčin problému ukončeno.
Bývám i častěji nachlazená a vůbec náchylná. Ještě tak dva roky zpátky jsem bývala nemocná jednou za 5 let, přes zimu jen menší rýmy. Teď mi organismus reáguje na všechno ''jinak''.
Třeba jen po štípnutí nějakým hmyzem mi letos podrážděné místa ohromně otekly do velikosti kruhu o průměru asi 10cm a 2 cm do prostoru. V místě horečka a bolest. Nikdy předtím takové reakce nebyly, maximálně menší červený flek okolo vpichu.
Taky jsem začala mít problémy z očima. Vadí mi slunce, hrozně mě v něm bolí oči a hlava, v noci najednou hůř vidím. Při řízení, když se dívám delší dobu dopředu (při jízdě na rovině) se mi zničeho nic ''rozostří vidění'', takový pocit jako bych se dívala ''do blba''. Musím nachvíli zavřít oči, abych opět normálně viděla, což mi při řízení příjde docela nebezpečné, takže i řízení jsem omezila na minimum. U očního mi jen doktorka doporučila brýle s půl dioptriemi, ale i s něma problémy přetrvávají. Nevím, jestli to všechno může mít nějakou souvislost, ale tohle všechno dohromady mi už pořádně leze ''na mozek''.
Ještě dodávám, že v rodině je častá anamnéza rakoviny. Babička, teta a maminka rakovina prsu,babička vyléčeno, teta přišla o prsa a maminka na rakovinu zemřela (věk 25 let). Z mužské strany častá anamnéza rakoviny trávicího ústrojí.
Prosím o radu, jak se zase dostat do normálního života a co by mohlo být příčinou mých problému. Zda je možno někde podstoupit celkové vyšetření organismu (například CT) aniž bych musela navštívit obvodního lékaře. V první chvíli jsem vůbec lékaře navštívit nechtěla, ale přítel a sestra mě přemlouvali, abych si tam zašla, alespoň kvůli syna. Teď si všichni blízcí kolem mě myslí, že si vymýšlím, po těch všech pozitivních výsledcích a že jsem hypochondr. Také proto bych se už ráda dostala zpět do svého dřívějšího ''bezstarostného'' života a když už jsem se rozhodla zjistit co mi je, tak se dobrat výsledku a né to po prvních vyšetřeních ukončit, když problémy mi tím nezmizely.
Velice děkuji za radu neboť jsem už z toho zoufalá.

doplňující informace:
věk 25, výška 165, váha 63kg- velice mi kolísá plus mínus 5 kg
nejsem nikde léčená, neberu žádné prášky, ani proti bolesti (nezabírají)

 

Dobrý den,

 

Váš dotaz je velmi rozsáhlý a komplexní. Podstoupila jste řadu vyšetření a konzultovali jste s řadou lékařů (možná pro Vás zdánlivě bez výsledku), takže určitě Vám ani my nemůžeme nabídnout zázračnou odpověď. Pokusíme se však podívat na Vaše příznaky komplexně, protože to je možná přístup, který chybí.

Výsledky Vašich vyšetření jsou ve většině případů negativní, neuvádíte pouze výsledky endokrinologického vyšetření (podrobné stanovení hladin hormonů), ale předpokládáme, že jste ho asi absolvovala (pokud ne, tak doporučujeme).

Ve Vašem okolí byla řada lidí vážně nemocná. Neznamená to, že nutně onemocníte taky, pouze musíte více pozornosti věnovat preventivním vyšetřením. Tato situace však může být (ať si to připouštíte nebo ne) značně stresující a podílí se možná na značné psychické zátěži, které jste vystavena.

Proto musíme zmínit jeden syndrom, který by s tím mohl souviset a má projevy odpovídající popisu Vašeho zdravotního stavu. Jedná se o chronický únavový syndrom. Příčiny chronického únavového syndromu nejsou jednoznačně určené, ale řadí se mezi ně nervové vypětí, možné virové infekce, změny vlastního imunitního systému a řada dalších faktorů.

Stejně tak diagnóza chronického únavového syndromu je nesmírně složitá a zakládá se spíš na vyloučení všech ostatních možných příčin, než na nějakém konkrétním příznaku nebo laboratorní hodnotě.

Více informací najdete např.  v odborném časopise Interní medicína pro praxi nebo Klubu pacientů s chronickým únavovým syndromem.

Diagnostikou a léčbou chronického únavového syndromu se zaobírají především imunologická pracoviště, pro případné vyšetření potřebujete doporučení od Vašeho obvodního lékaře.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

 

01.08.2009

Fleky před očima

Dobrý den.
Někdy se mi stane že vidím před očima takové jakoby mastné fleky. Vidět jsou hlavně, když jsem venku a svítí slunce. Fleků bych si skoro nevšiml. Ale když se hodně soustředím jsou vidět a když pohnu okem jinam flek se taky pohne.Většinou vypadají jako malá kolečka nebo takový červíci. Ale nejspíš mění tvar.Někdy Je flek i tmavý, ale průhledný.(ale ten je tam nejspíš pořád a vypadá furt stejně)

Je to normální? A nevíte co se s tím dá dělat?

Moc Děkuji.

Dobrý den,

 

pokud máte jakékoliv problémy se zrakem, doporučujem Vám konzultovat s očním lékařem. Toto není problém, který by se dal řešit v lékárně.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

30.07.2009

čtečka čárových kódů

Dobrý den chtěl bych se zeptat zda škodí když se podívám z boku do čtečky čárových kódu, co je v obchodě(myslím tu pevnou, ne tu co se dá držet).I kdybych se nechtěl kouknout tak se tam aspon koutkem oka kouknout musím, když třeba vrací peníze. A zda je v této čtečce silný laser který může poškodit zrak.? A Jestli by vás to na chvíli oslnilo kdyby jste se do toho koukli. A jak by se poznalo kdyby se vám s okem něco stalo. Jestli okamžiě a vypálí se vám černý flek(akutní poškození sítnice-vypálí se díra), nebo jestli je možné že se vám bude zrak zhoršovat dioptriemi a bude to poznatelné až za pár let.

Moc Děkuji. A přeji hezký den

Dobrý den,

na dotaz jsme Vám už odpovídali, platí to samé co při laserovém ukazovátku.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

23.07.2009

škodí CRT monitor očím?

Dobrý den chtel bych se zeptat zda škodí CRT monitor zraku. CRT monitor mam 4 roky a chtel bych vedet zda mi to neco může udelat se zrakem když už ho tak dlouho používám, a jak by se poškození projevilo(jestli by se mi oči nepoškozovaly samy dál i kdybych už monitor nepoužíval)
Monitor mám nastavený na Obnovovací frekvenci 85Hz s možných 120Hz. Mam to nejak měnit nebo ho rovnou vyhodit a koupit LCD, které prý zraku neškodí. Děkuji

Dobrý den,

 

mezi kvalitním CRT monitorem a LCD monitorem není v zásadě žádný významný rozdíl, pokud se budeme bavit o míře poškození zraku. Přímá souvislost mezi používáním monitorů neexistuje, zrak však není dobré přepínat a je vhodné dodržovat správnou ergonometrii při práci. T.j. monitor ve vhodné výšce, dostatek oddechu, při práci občas přeostřit na vzdálenější předměty, dostatečně mrkat...

Pokud Vám CRT monitor vyhovuje, není důvod ho měnit

 

s pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

20.07.2009

Sledování televize ve tmě

Dobrý den chtěl bych se zeptat čemu a jak vadí sledování televize nebo monitoru ve tmě, když svítí pouze obrazovka a kolik světla stačí na to aby to nevadilo. Popřípadě jak dlouho byste museli na televizi nebo monitor ve tmě koukat aby se vám něco se zrakem stalo.

Moc děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

sledování televize ve tmě ničemu nevadí, Vašemu zraku se nic nestane. Lidskému oku však nemusí být příjemný velký kontrast mezi světlostí obrazovky a tmavým pozadím. Proto větší část lidí upřednostňuje alespoň slabý zdroj světla, nejlépe za televizní obrazovkou. Je to však vždy věc osobních preferencí, dělejte jak je Vám příjemné...

 

s pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

08.07.2009

odraz slunce od vody

Ještě bych se chtel zeptat zda se může sledovat odraz slunce na vodní hladině, jestli to nevadí a může se vodní hladina sledovat? a zda vadí odraz slunce od kapot aut a odraz slunce od skel?

Dobrý den,

 

tyto odrazy zmírňují intenzitu paprsků, navíc z přirozenosti těchto zdrojů se nedají dlouhodobě sledovat. Není to tedy nebezpečné. Delejte proste jak to cítíte - tělo Vám samo řekne, co je nebezpečné....

 

s pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

 

04.07.2009

Koukání do slunce

Dobrý den chtel bych se zeptat, jak je moc nebezpečné se dívat do slunce. jak slunce zrak poškodí při delším dívání přímo do slunce (když nejsou oči ničím chráněny) a jak se pozná že došlo k nějakému poškození(zda se zhorší dioptrie nebo se vypálí díra jako u laseru, nebo nejak jinak)a za jak dlouho se poškození projeví jestli ihned nebo až po několika letech.Prý se přes sklo na slunce dívat může(pohlcuje UV) Je to pravda?




Děkuji za odpověd

Dobrý den,

krátký pohled do slunce samozřejmě neškodí, oko se přizpůsobí zúžením zornice, při opakovaném a záměrně dlouhém pohledu avšak dochází ke zbytečnému namáhání jak svalů zornice, tak sítnice. Díra se žádná nevypálí, ale může dojít k zrychlenému stárnutí sítnice. Sklo filtruje část UV záření a snižuje tak možnost poškození, není ale 100% ochranou. Dlouhé dívání do slunce jednoduše není přirozené, jednoduše poslouchejte své tělo (a zdravý rozum), které se takovémuto počínání brání.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

25.06.2009

Kyselina z beterie

Dobrý den chtel bych se zeptat, zda může kyselina z baterie(mobilu, auta)poleptat kůži a zda může poleptat oči a jak se to projeví?.

Děkuji a přeji hezký den

Dobrý den,

 

kyselina z autobaterie může způsobit vážné poleptání kůže a očí. Rozhodně s ní zacházejte opatrně. Při zasažení očí může dojít až k oslepnutí. Baterie mobilních telefonů kyselinu ani žádné jiné kapalné látky neobsahují.

S pozdravem,

Odborný tým Samoléčení.cz

22.06.2009

Sluch a 15000 hz

Dobrý den chci se zeptat, zda vám může sluch poškodit zvuková frekvence 15000 hz (Pouštěná z mobilního telefonu).(ten pípací zvuk)

V naší škole to pořád pouští na mobilu a všichni mají strach o sluch.

máme se bát?

Děkuji za odpověd a přeji hezký den.

Dobrý den,

 

vše záleží na intenzitě zvuku (tj. vzdálenosti od zdroje) a délce vystavení. Je potřeba používat zdravý rozum - za normálních okolností poškození nehrozí, pokud však budete tento zvuk poslouchat z velmi krátké vzdálenosti po delší dobu, může k poškození přijít. Při běžné vzdálenosti více než 1 metr se není potreba se bát žádného poškození.

S pozdravem,

 

Odborný tým Samoléčení.cz

14.06.2009

Poškození očí laserem 3

Dobrý den opravdu se moc omlouvam (Potřeboval bych spíš psychologa :-D)

, ale nedá mi to a musím se zeptat zda opravdu nemůže poškodit oči laser tak, že se vám zrak poškozuje tak, že se vám zhoršují dioptrie a trvá to roky a potom musíte nosit brýle. Opravdu to není možné?

Opravdu se omlovam, ale je to už poslední otázka(co se laseru týče). Musím se (doufám) uklidnit

Dobrý den,

 

případné poškození oka laserem by bylo rychlé, opožděné projevy po několika letech jsou velmi nepravděpodobné. Pokud se chcete opravdu ujisti, objednejte se na vyšetření k očnímu lékaři.

 

S pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

10.06.2009

užití léku

Dobrý den,byl mi doporučen lék thuya occodentalis k celkovému očištění organismu.Nemám žádné( alespon doufám)konkrétní potíže, únava, nevyrovnanost a nespokojenost jsou asi jen následky mého život.stylu.Mohu lék užívat a jak často?je to 9Ch.Děkuji za odpověd,B.

Dobrý den, Vážená paní,

 

Thuya se řadí  v homeopatii k tzv. velkým lékům, jehož použití se zaměřuje především na tyto oblasti:

 

  • urologické a gynekologické (hypertrofie prostaty, polypy močového měchýře, chronické uroinfekce),
  • dermatovenerologické ( veruky, kondylomata, mykózy),
  • psychiatrické a neurologické (obsese, neuralgie),
  • dýchací a ORL ústrojí (bronchitidy, angíny, astma, záněty středního ucha ad.),
  • pohybové ústrojí (artróza, chronický kloubní revmatismus).

 

K celkové rekonvalescenci, respektive „očištění“ organismu, bych rozhodně Thuyu nedoporučil zvlášť v případě, kdy nemáte žádné významné shora uvedené obtíže. Thuya sice se dá takto použít, ale v úplně jiném ředění (koncentraci), s jinou technikou dávkování, ale jak bylo řečeno, ve Vašem případě není indikovaná. Na nevyrovnanost, nespokojenost a únavu je nutné odstranit prvotní příčinu.  To je, jak uvádíte, evidentně ve Vaší moci.
Jako berličku – na zlepšení nálady – doporučuji přípravek Saframyl, protože s dobrou náladou jde všechno lépe!

Zdraví,

PharmDr. Zdeněk Procházka

09.06.2009

oškození očí laserem 2

Omlouvám se že s tím ještě otravuji, ale potřeboval bych vědět jestli při poškození očí laserem dojde k okamžitému poškození zraku(Hned vidíte hůře) nebo jestli se zrak postupně zhoršuje.?

A jak se poškození projevuje(Jestli se vypálí skvrna na oku, nebo se vám zhorší dioptrie)

Děkuji moc

Dobrý den,

 

poškození oka laserem se projeví jako akutní poškození sítnice - t.j. dojde k lokálnímu poškození (jak píšete - vypálí se díra....). Ke zhoršení dochází prakticky okamžite, s rozvojem do 2 dnů.

 

S pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

08.06.2009

Poškození očí laserem

Dobrý den chtel bych se zeptat na poškození očí laserem. Jedná se o laser třídy III A(Max. výkon 5mW)(obyčejné laserové ukazovátko) tak jestli se vám může něco stát když se přímo do tohoto laseru podíváte. A jestli při poškození očí laserem dojde k okamžitému poškození zraku nebo jestli se zrak postupně zhoršuje.? A ještě zda je riziko poškození očí menší když je laserový paprsek odrážen (od televize).Pokud máte ještě na tuto otákzku čas chtěl bych se ještě zeptat zda je nebezpečné se přímo podívat do laserové čtečky čárových kodu (v supermarketu).

Děkuji moc za odpověd a Omlouvám se za vyčerpávající otázku.

Hezký den


Dobrý den,

 

Laser třídy IIIA s max. výkonem 5 mW je považován za nebezpečný pro oko a osoby se nesmí se dívat do paprsku. 

Podle definice, už lasery s výkonem do 1 mW (třída II) vyzařující ve viditelném oboru nejsou tedy oku nebezpečné, pokud ten, komu paprsek oko zasáhl, nepotlačí přirozený reflex a nesnaží se násilím udržet oko otevřené a dívat se do svazku co nejdéle. I když oslnění zpravidla člověka donutí zavřít oko, nelze přemáhání reflexu a pokusy o delší pohled do laserového svazku vyloučit (třeba při snaze vyhrát sázku).

Při náhodném zasažení je oko chráněné mrkacím reflexem, přičemž se předpokládá, že že doba, která uplyne mezi zásahem oka laserovým svazkem a zavřením víčka, případně odvrácením hlavy, je kratší než 0,25 s.
Při delším pohledu do svazku než je čtvrtina sekundy může poškodit sítnici oka i laser třídy II.

Označení laserů třídou IIIa znamená, že mají výstupní zářivý tok (přístupnou emisi) mezi jedním a pěti miliwatty, a jejich výkon je tedy vyšší než u třídy II. Mají však definovanou omezenou energetickou hustotu, proto rovněž při náhodném zasažení (krátkodobém!) k poškození nedochází. Jakékoliv delší působení však může vyvolat vážné poškození zraku. Odražení paprsku snižuje jeho intenzitu, avšak ne do té míry, aby to bylo možné považovat za bezpečné. 

Navíc řada bežných laserových ukázek nedodržuje stanovené limity, překračuje povolené hodnoty a řadí se tak k nebezpečným výrobkům - viz. stránky Sdružení obrany spotřebitelů: Nebezpečné výrobky - kategorie laserová ukazovátka.

Stejné pokyny pak platí i pro laserové čtečky - rozhodně se nedívat do paprsku!

Více info: Směrnice MZ ČSR č. 61 o hygienických zásadách pro práce s lasery.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

04.06.2009

Volné vazy

Dobrý den,

Je mi 21 let a mám volné vazy na kloubech, takže mám velmi často vyvrtnutý kotník, vymknuté zápěstí.... Když jsem byla na ortopedii, tak mi řekli, že se tím nedá nic dělat a že mi ezbývá nic jiného, než si nakoupit hodně obinadla, ale kolegové v práci mi říkali, že se vazy dají posilovat a že je na to dokonce nějaká mastička. Tak se Vás chci zeptat, co se s tím dá dělat. Děkuji

Dobrý den,

rozhodně nepropadejte skepsi, že by se s tím nedalo nic dělat. Podvrtnutí jsou však nejčastější poranění ve sportovní traumatologii. Dochází k poškození vazivového aparátu, většinou na zevní straně hlezna. Největší zkušenosti s nimi proto mají sportovní lékaři, pečující napr. o fotbalisty nebo basketbalisty. Zkuste vyhledat pomoc i mezi těmito odborníky.

Použití podpůrných pasivních prostředků - obinadla, ortézy atd. neřeší Váš hlavní problém - nezpevněné vazy. Žádná mast Vám pravděpodobně v tomto případě nepomůže. K prodloužení vazů může dojít zejména pri ruptuře vazu, nebo opakovaných poškozeních, kdy se vazy hojí jizvou v prodloužení.

Jediným možným řešením je posílení vazivového pouzdra kolem postižených kloubů. Pro posilování kotníků/hlezna jsou vhodné především balanční cviky - využívá se zejména balanční plošina, která vytváří stav nerovnováhy. Pomocí cviků na  balanční plošině se zapojuje tzv. hluboký stabilizační svalový systém. Tato nestabilní plošina nutí tělo srovnat a vyrovnat rovnováhu pomocí břišních, trupových a stabilizačních svalů. Při cvičení na balanční plošině se zapojují téměř všechny svaly těla, různými cviky se ale můžeme zaměřit na určitou svalovou skupinu, kterou chceme posílit.

Po akutním úrazu je potřeba dostatečného vyhojení - nedoléčený kotník bez cvičení nebude schopen čelit stejnému zatížení. Následně je potřeba věnovat se posilování hlezenního kloubu téměř každý den. V prevenci pak alespoň 3krát týdně.

Dalším vhodným cvičením je tzv. Bossa - step - gumová polokoule, která se využívá ke cvičení. Je však potřeba opatrnosti a nepřetěžovat. Samozřejmostí je vyhýbat se specificky rizikových sportům s prudkým zrychlením a rotací - basketbal, tenis, volejbal... dále pak běh v nezpevněném terénu/kross. Naopak vhodnou aktivitou je např. jízda na kole.

Pro více informací by jsme Vám doporučili knihu Prevence úrazů pro sportovce - obsahuje však hodně dobrých rad i pro běžný život. Rozhodně je však potřeba hodně trpělivosti a vytrvalosti.

Těžké případy opakujících se vymknutí je dále možné řešit chirurgicky - provádí se plastika postižených vazů. Tyto zákroky jsou indikovány zejména v mladším věku. Je však na zvážení odborníka, aby posoudil závažnost Vašeho postižení a vhodnost konkrétního operačního zákroku.

 

s pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

02.06.2009

Saframyl tbl.14 / těhotenství

Dobrý den, mívám deprese-úzkosti, plačící nálady, a ač se považuji na optimistu bez antidepresiv beru věci trochu negativne.Užívám Zoloft 100 a jelikož bych chtěla za rok zkusit otěhotnět, domluvily jsme se s lékařem že snížíme na 50 a když to bude v pohodě tak vysadíme. Při Zloloft100 je mi dobře ,ale teď již měsic beru poloviční =50 a všechno se mi vrátilo - plačtivost, nervnost, nazlobené jednání... Nemyslím si že bych mohla být v těhoteství bez antidepresiv a proto hledám nějaké přírodní, nebo nějaké co by byly pro plod nejrizikovější.Můžete mi prosím poradit? Je mi 29,váha 62kg,výška asi 170cm, Jiné léky neužívám, žádné jiné nemoci nemám.Teda celoživotní rýmu mám,ale jinak nic.Ani operace nebyla. před třema rokama jsme brala nějaké prášky ale přestala jsem a ted ten Zoloft beru rok.asi čtyři měsíce 50 a pak 100 a ted jsme pred třema týdny snížily na 50 ale je mi hrozně takže jsem objednaná a zas půjdu na 100asi.
Děkuju Pavla.

Dobrý den,

 

rozhodně by jsem neměla dopředu vylučovat možnost, že těhotenství bez antidepresiv nezvládnete. Podle příznaků, které popisujete, se pravděpodobně nejedná o závažnou depresi. Na tomto místě si je potřeba položit otázku, jestli tyto příznaky řešíte pouze léky, nebo i pomocí odborného psychologického poradenství. V případě depresivních stavů se mnohem větších úspěchů dosahuje právě při systematické psychologické péči, např. v kognitivně-behaviorální psychoterapii. Uvádí se, že při pouze ambulantním řešení léky dochází k návratu původních příznaků až u 35% pacientů, zatímco při současné psychologické péči v kombinaci s léky pouze u 8%. Použití antidepresiv je v tomto případě totižto pouze pomůckou, ovšem často omlouvající nedostatek času na komplexní psychologickou péči.

Navíc hormonální změny, které souvisí s těhotenstvím, i celé Vaše okolí Vás v radostném očekávání přivede na mnohem lepší myšlenky. Rozhodně se toho nebojte.

Doporučujeme Vám však současně vyhledat systematickou psychologickou pomoc. Ochromující je často pouze to první odhodlání, po kterém se Vám otevře zcela jiný svět...

Co se týče použití Saframylu v těhotenství, to Vám musíme zklamat. Použití šafránu se z důvodu možného stimulačního účinku na dělohu nedoporučuje. Protože o použití Saframylu v těhotenství nejsou dostatečné informace, nemůžeme Vám jeho použití doporučit.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

01.06.2009

Hodnoty TK

Dobrý den,
Jsem 22-ti letá hypertonička, ovšem při pravidelných kontrolách mám vždy rozdílné hodnoty. Měřeno obvykle ve stejnou denní dobu, stejným zdrav. prac., stejným, kalibrovaným přístrojem. Rozdílné hodnoty PHK a LHK cca 20 mmHg, jsou fyziologické. Ale rozdílné hodnoty při měření auskultačním (cca 100/60 mmHg) a palpačním (STK 150 mmHg) jsou také fyziologické? Tato situace je opakovaná.
Předem děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

rozdíly, které popisujet mezi končetinami jsou možné, ale rozdíly, které uvádíte mezi jednotlivými metodami měření tlaku jsou nejspíš dány nevhodnou technikou měření osoby provádějící vyšetření. Hodnoty naměřené palpační metodou jsou většinou spíše o 2 - 5 mmHg nižší než při měření auskultačním. Píšete, že jste hypertonička, ale při auskultačním měření TK Vám naměřili 100/60 mmHg? Tak to ale znamená, že toto měření je úplně mimo - nesprávně provedené.

 

s pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

01.06.2009

Bolesti DKK v souvislosti s invazivnímk vyš.?

Dobrý den,
Před několika týdny jsem podstoupila invazivní vyš. cestou v. femoralis l. dx., poté vstup několik dnů krvácel, nyní jen drobná zeristence v místě vpichu. Ale asi za 1 týden mě začala bolet pravá DKK, s lehkým otokem perimaleolárně. venofarmaka (s uč. látkou Diosmin) bez efektu. Pulzace na ADP +, na ATP ?.
Co bych mohla ještě vyzkoušet?
Zena, 22. let, 172 / 78; RA: HN, DM, ICHS; OA:
Recid. poruchy vědomí, Hypertenze s diurnálním kolísáním hodnot, neprokázána sekundární etiologie hypertenze, nyní na terapii kompenzována. Cephalea tenzní, expanze tukového charakteru v obl. cisterna lam. quadrig. l. sin.; FA: Prestarium NEO tbl 1-0-0, Betaloc ZOK 50 mg 1-0-0

Dobrý den,

V každém případě doporučuji urychleně navštívit lékaře, mohlo by jít o trombózu (ucpání cévy) případně nasedající zánětlivé změny. Lékař provede potřebná vyšetření a stanoví vhodnou terapii. Samoléčba takového stavu je naprosto nevhodná.

s pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

24.05.2009

Křečové žíly vnější

Dobrý den!
Je mi 40let,140kg,muž,12hodin za pultem prodejny,mám problém,který se bojím říci svému lékaři,na dolní hlavně levé končetině nám nohu celou modrou od křeč žil,postupně se zvedají i vzhůru/pravá méně/,samozřejmě mám ty nejhorší propozice popsané výše váha...Beru trvale lék na tlak tritazide 5mg ,někdy se koupím glyvenol400/beru dle návodu/...Jinak mě nic nebolí ani netrápí jen ta barva nohy když se někde vysléknu,řeši se to jen operativně nebo jinak?Operace prý pomůžou jen na chvíly a pak se to vrátí.Díky za pomoc,nápad,radu pokud na můj problém existuje.Regner

Dobry den,

odpoveď na Váš dotaz by jsme zhrnuli do dvou klíčových bodů:

  • rozhodně se nebojte konzultovat s lékařem
  • rozhodně se snažte zhubnout

 

Pokud Vás nohy nebolí, pouze máte modré žíly, jedná se nejspíš o povrchové křečové žíly. Operační zákrok je v tomto případě mnohem jednodušší, případně se dá využít injekční sklerotizace, při které Vám lékař pouze napíchne žílu sklerotizační látkou z injekce a žíla se "zatáhne". Váš lékař Vám doporučí vhodný postup. Operačního zákroku se nemusíte bát - většině lidí se významně uleví.

Ve Vašem případě může být ale úspěšnost zhoršená Vaší nadváhou - přispívá k většímu zatížení žil a může proto dřív docházet k obnově. Proto by jsme Vám rozhodně doporučili zhubnout - je Vám 40, to znamená, že máte ještě před sebou kus života.

Vysoká nadváha výrazně zvyšuje riziko cukrovky. Kombinace cukrovky a křečových žil je poměrně nebezpečná - hrozí vznik bércových vředů, které se velmi těžce hojí.

Proto se zkuste s lékařem poradit - mohl by Vám doporučit vhodného dietologa nebo výživového poradce. Další možností je vyzkoušet rady pro zdravé hubnutí a motivaci - velmi dobré zkušenosti máme se stránkami paní doktorky Málkové - www.stob.cz. Rozhodně se nebojte v této oblasti požádat o pomoc odborníky...

s pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

20.05.2009

chronická gastritida

Dobrý den, před třemi týdny mi byla na základě gastroskopie a odebrání dvou vzorků ze žaludeční sliznice stanovena diagnoza: chronická gastritis, neaktivní,diag. K293 bez helicobacterové infekce. Dostala jsem jen Apo-panto k užívání jednou denně ráno. Bohužel mi to vůbec od potíží nepomáhá,mám i menší inkompetenci kardie, takže i po normální vodě mě pálí žáha a já už opravdu nevím co dělat. Nemyslím si, že je to nervového původu,rozhodně ne ze stravy-jím už opravdu jen vše zásadotvorné a stejně obtíže trvají. Jiné léky neužívám, jen HAK. Bolesti mám vlevo i vpravo pod žebry, už jsem absolvovala snad všechna ostatní vyšetření (utz,odběry...), takže to asi bude od toho žaludku.

Chtěla jsem se zeptat, zda je možné zároveň s pantoprazolem užívat i přírodní léky-čaje, Alfalfa nebo trávicí enzymy, rakytníkový sirup etc. Nevím, kdy má lék zabrat, ale zatím se mu to vůbec nedaří a nechci ještě začít s antacidy.

Děkuji a jsem s pozdravem.

Soňa (27 let, 170/54)

Dobrý den,

vidíme, že jste v péči odborníků a nespoléháte pouze na samoléčbu. Účinky Vámi užívaného pantoprazolu (Apo-panto) by se měl objevit do jednoho - dvou týdnů. Následně by se měl užívat po dobu 4 - 8 týdnů, nebo podle potíží. Doplňkové přípravky, jako vojtěška (alfalfa), nebo trávící enzymy (Pangrol, Pancreolan a další) můžete užívat, ale myslím, že Vám moc nepomohou. Nemá smysl bát se antacid. Ve Vašem případě by jsme doporučili vyskoužet tekutý přípravek Gaviscon, který vytváří v žaludku ochrannou vrstvu a chrání zejména horní část žaludku (kardie) a nenarušuje přitom proces trávení v nižších částech žaludku.

Paradoxně některých lidem více než inhibitory protonové pumpy (pantoprazol, omeprazol) pomáhají starší antihistaminika (Ranisan, Famosan), můžete proto případně vyskoušet i tyto léky.

Důležitý je též správný spůsob stravování - může mít i rozhodující vliv - jíst často a po malých dávkách.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

20.04.2009

pocení

dobrý den, obracím se na Vás o radu z důvodu nadměrného pocení.i při používání deodorantů a antiperspirantů se neustále potím, což je vidět na mém oblečení.pracuji ve velkém kolektivu a "mokrých" skvrn na oblečení si již každý všiml.
Můžete mi poradit?
18.04.2009

léky

Dobrý den.Mám v mém "mladém" věku 48 let poměrně dost léků a moje lékařka nemá k dispozici počítač jako má neuroložka.V čem je problém?Potřebuji znát,zda se léky,které mám předepsané vzájemně neruší,nebo naopak,což je hlavně problém pro Warfarin.Jak mohu toto zjistit?Lze to vůbec udělat tímto způsobem?Moje neuroložka si dá všechny léky do nějaké tabulky a ono jí to ukazuje,zda se léky snesou a pokud ne,který je třeba vyměnit.Děkuji moc za odpověď.Jakubec.

Dobrý den,

 

možností jak zjistit lékové interakce (vzájemné ovlivnění léků) je několik. Vámi zmiňovaný program u neuroložky je pravděpodobně velmi kvalitní program VADEMECUM INFOPHARM od společnosti Infopharm. Vychází i v knižní podobě. Jejich zhodnocení však pro laika poměrně obtížné.  Tyto informační zdroje jsou však častou výbavou v kvalitních lékárnách, kde Vám jistě poradí a na problematiku Vašich současně užívaných léků se s Vámi podívaji.

Pokud by jste měl zájem, můžeme Vám tuto konzultaci nabídnout taky. Zašlete nám prosím seznam všech Vašich užívaných léků, spolu dávkováním a nemocemi, které Vám byli diagnostikovány. Následně ověříme jejich vzájemné interakce a pokusíme se je zhodnotit.

S pozdravem,

 

PharmDr. Vladimír Végh

01.04.2009

nákup

Dobrý den, je možné u vás nakupovat přímo v obchodu, nebo to lze jen přes internet?

Dobrý den paní Střítecká

Samozřejmě lze u nás nakupovat přímo i v naší kamenné lékárně. Jsme klasická lékárna navíc se zásilkovým obchodem. Nejjednodušší je ovšem zboží, které potřebujete si na internetu objednat a vyzvednout si ho můžete do 2 pracovních dní přímo na lékárně. A máte zaručeno, že vše co potřebujete budeme mít skladem. Další výhodou je i nižší cena zboží u internetových objednávek.

Otevírací doba lékárny: Po - Pá : 7-20h

                                          So - Ne: 8-20h

S pozdravem kolektiv LÉKÁRNY AESCULAP

21.02.2009

červenání v obličeji

Dobrý den. chtěla bych se zeptat jeslti je nějaký kosmetický připravek na červenáni v obličeji?? když mám před někým jako před více lidmi něco řikát začnu se červenat a chtěla bych se toho zbavit jestli by to nějak šlo.. Děkuji za odpověd..

Červenání v obličeji při vystupování před publikem je jeden z projevů aktivace tzv. sympatického nervového systému. Při jeho aktivaci (ve chvíli, kdy se postavíte před publikum) dojde k vyplavení adrenalinu, což vede k rozbušení srdce, třesu, zčervenání. Je to bohužel reakce, která nelze dost dobře ovládat, jelikož je to projev našeho vegetativního systému. Existuje zde skupina léků, která snižuje právě tuto aktivaci sympatiku a oslabuje pocity "trémy". Ojediněle ji používají například hudebníci před důležitým vystoupením. Jsou to léky na lékařský předpis a takové využití patří do rukou lékaře, jelikož tyto léky mají množství nežádoucích účinků.

Z hlediska kosmetického lze zřejmě využít kryjící make-upy, které zakryjí vasodilataci ve tváři. Nicméně se nejedná o zakrytí přirozené lidské vlastnosti, a to trémy.

Pokud mohu poradit, jak se zbavit vystupování před publikem, jediná rada je ta, která bohužel nepatří do oblasti léků. Je to opakované překonávání tohoto strachu a časté vystupování před lidmi. Časem se červenání dostavovat nebude, i Váš sympatikus si zvykne a nebude reagovat přemrštěně.

 

06.02.2009

zvýšená hladina cholesterolu

Prosím i informaci - během cca 1 roku docházelo ke zvyšování hladiny LDLchol.a triglyc., celkový chol 7.62. Omezení tuků a cukrů po dobu půl roku bez kladného výsledku. Asi 2měsíční léčba Zocorem 20mg ukončena pro bolesti v lýtku, nijak netestováno, občasná tlaková bolest nastává i při 14denním vysazení Zocoru. Zocor nahrazen Lipanthylem 267M - zatím jsem ho nezačala užívat, protože ve vedl. účincích je totéž co u Zocoru, tj. možné svalové bolesti, křeče ap. Nejsem diabetička, užívám Prenessu 4mg na hypertenzi, nemám nadváhu (164/59). Existuje lék na snížení cholesterolu s prokazatelně kladným účinkem bez vedl. závažných poruch? Když dojde ke snížení hladiny, je pak nutné stále užívat léky? Jak dlouho?
Děkuji předem za odpověď.
S pozdravem S.Tučková

Dobrý den,

bolesti svalů u léčby statiny (Zocor, Simgal, Lescol a další...) se vyskytují relativně často a jsou společné pro celou skupinu těchto léčiv. Lipanthyl je určen spíše na zvýšené celkové tuky v krvi, méně na cholesterol.

Za alternativních přístupů se jako nejpříznivější jeví podávání nenasycených mastných kyselin, u kterých bylo v nedávno zveřejněné studii GISSI-HF prokázáno dokonce vyšší snížení cholesterolu než při užívání statinu. Uvádím odkazy na literaturu, jednu komerční stránku a jednu nezávislou odbornou stránku.

Při dosažení cílové hladiny cholesterolu užíváním léků je potřebné tyto léky užívat dál, je však možné snížení dávkování při pravidelném sledování hladiny cholesterolu v krvi. Dávkování se pak upravuje podle změn - pokud se hladiny zvýší, zvýši se následně i dávkování.

30.01.2009

kožní onemocnění

Dobrý večer. Chtěla bych se zeptat, co mám používat za kosmetiku když mě v zimě vyskočí suché flíčky po těle.svědí a je to dost nepříjemné. Po nějaké době zmizí.a je to jen přes zimu. děkuji

Dobrý den,
pacienti si v zimním období často stežují na příznaky, které bývají označovány jako "alergie na zimu". Původ není jasný, většinou se jedná o nespecifickou dermatitídu, na kterou pomáhá intenzivní promaštění. Pokud by se jednalo pouze o odhalené části těla (tváře, ruce...) je vhodné použít mastné krémy - např.Linola Fett nebo Excipial mastný krém. Pro použití na celé tělo s mnohem lépe hodí promašťující emulze, např. Excipial Lipolotio nebo Linola Lotio. Pokud by svědení bylo intenzivní, lze krátkodobě (cca. 1 týden, dokud trvají obtíže) použít některé z antialergických léků - např. Zyrtec


Časopis Léky a lékárna
stefajir
 
 
21.12.2014 06:21

© 2003-2009 Edukafarm, s.r.o. Všechna práva vyhrazena
Aesculap - lékárna Brno