Vyhledávání v poradně

Pokud chcete procházet poradnu, musíte vybrat tématický okruh.
Pokud chcete položit otázku, musíte se přihlasit / zaregistrovat.

12.08.2014

kopřivka

Dobrý den, je mi 19 let a asi před 14 dny se u mě objevila kopřivka, kterou mi následně potvrdili i na kožním. Mám nasazený aerius ráno a večer jednu tabletu, ale kopřivka se stále objevuju, hlavně na kloubech horních i dolních končetin. Také mám držet dietu. Něco jsem si tedy o kopřivce přečetla a u akutní kopřivky prý příznaky do 6 týdnů vymizí. Je to pravda? Dále tam byla zmíněna kopřivka v souvislosti s autoimunitním onemocněním štítné žlázy (hyperfunkce) ,s kterou jsem byla právě na operaci. Operovali mě i přes to, že jsem kopřivku měla a to poměrně intenzivně. Mohla by být kopřivka způsobena i případným snížením dávky léků (thyrozolu) před operací? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ve Vašem případě doporučujeme komlexní vyšetření na endokrinologii, imunologii, popř. alergologii. Spouštěcím faktorem mohl být i Thyrozol, u kterého se uvádí kopřivka jako jeden z hlavních nežádoucích účinků. Lokalizace kopřivky odpovídá spíše zánětlivému onemocnění. Neuvádíte přesný typ diety, kterou máte držet (bezlepková..atd.), ani podrobnější časovou specifikaci (od-do), proto skutečně nemůžeme nic bližšího určit.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

 

24.05.2014

Lactanon v těhotenství a při kojení

Dobrý den, zjistili mi nyní v těhotenství alergii na mléko, resp. intoleranci laktózy. Lze užívat přípravek Lactanon, který máte v nabídce, v těhotenství a pak při kojení? Kromě toho trpím chronickou pankreatitidou a užívám Kreon (enzymy), a jen v těhotenství navíc Letrox 50 na štítnou žlázu a injekce Fraxiparin na ředění krve. Děkuji. Pěkný den přeje LK.

Dobrý den,

přípravek Lactanon můžete užívat během těhotenství i kojení. Dodržujte výrobcem stanovené dávkování a snažte se vyhýbat potravinám s obsahem laktózy.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

17.04.2014

Hlíva ústřičná průjem

Dobrý den,

mám na vás otázku. Chtěla bych bratrovi koupit na imunitu hlívu ústřičnou plus (konkrétně tento přípravek - http://www.samoleceni.cz/2679364/walmark-hliva-ustricna-ex.-plus-tbl.60-30).

Je stále nemocný/nachlazený a má hodně akné. Občas mívá také průjmy, tak se bojím, aby se mu to po tom ještě nezhoršilo. U rakytníku je tam psáno, že povzbuzuje metabolismus. Někde jsem četla, že hlíva, resp. hlíva ve spojení s rakytníkem právě upravuje trávení, ať už člověk trpí na průjmy nebo zácpy, ale radši bych si od vás nechala poradit.

Případně doporučili byste mi pro něj něco jiného, pokud tento přípravek není úplně vhodný?

Jinak bratr má 18 let, měří 175 cm a váží asi 75 kg. Nějaké léky nebere, pouze vitamíny. Alergie nemá. Jako malý měl nějaké problémy se srdcem, které bohužel teď nedokážu specifikovat, ale léky na to nebere, jen by neměl příliš moc sportovat, což nedělá. To by snad na to nemělo nějaký vliv.

Moc děkuji.

Dobrý den,

přípravek s hlívou ústřičnou můžete bratrovi klidně pořídit. Vzhledem k tomu, že trpí na zažívací potíže, doporučila bych přímo přípravek Imunoglukan SynBIO, který kombinuje výtažky z hlívy ústřičné na podporu imunity s probiotiky, která upravují střevní mikroflóru a jsou vhodná při průjmech.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

04.01.2014

Alergie a těhotenství

Dobrý den,
jsem alergická na pyl, prach, různou kosmetiku a hlavně na nikl. Někdy se mi kožní alergická reakce vrací na stejná ložiska i bez kontaktu s alergem. Mám obavy, že v těhotenství nebudu moct brát Loratadine. Můžete mi prosím doporučit něco v těhotenství bezpečného?
Děkuji za odpověď.

dobrý den,

loratadin, deslortadin, cetirizin, levocetirizin patří do skupiny nesedativních antihistaminik, která se v těhotenství nedoporučují, ale nejsou úplně vyloučena. Jejich užívání musí být schváleno lékařem, který zváží přínos pro matku a plod.

Doporučujeme vyhnout se kontaktu s prokázanými alergeny. Další možností je také homeopatická léčba, která je bezpečná.i v těhotenství. Je potřeba vyhledat zkušeného lékaře-homeopata. V případě akutních potíží musí léčbu zahájit Váš ošetřující lékař.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

03.11.2013

štítná žláza

Dobrý den,
moje kamarádka je léčena na hyperfunkci štítné žlázy.
Problémy s tím spojené:průjmy ,nepravidelný tep,hubnutí,deprese...
Poradili by jste mi doplňky stravy,které by stav zlepšil?
např. Lacidofil 45?
děkuji mnohokrát

Dobrý den,

 

léčba hyperfunkce štítné žlázy je v rukou lékaře, z volně prodejných doplňků stravy je pouze potřeba se vyhnout přípravkům s jódem. Uvedené potíže spíše odpovídají příznakům onemocnění hyperfunkce štítné žlázy, z čehož se dá usoudit, že onemocnění není zřejmě úplně kompenzováno. Nepíšete, kterými léky je kamarádka léčena. U dostupných thyreostatik v České republice však nedominují zmíněné nežádoucí účinky.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

11.10.2013

nachlazení

známá na nachlazení,rýmu,bolesti kloubů ap.skoro neustále užívá kolostrum.je opravdu tak dobré,nevím, jestli ho mám taky užívat. je mi 60 let, sportuji a zatím žádné problémy nemám, prý je to i prevence. děkuji

Dobrý den,

 

kolostrum můžete užívat preventivně na podporu imunitního systému a zdravé střevní mikroflóry. Jedná se o prvotní mléko s vysokým obsahem zejména imunoglobulinů, vitamínů a minerálů a jeho užívání působí preventivně při řadě infekčních, alergických a revmatických onemocněních.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

28.09.2013

na podporu imunity

Dobrý den chcela by som sa spytat ked beriem varfarin môže sa pri tom brat Wobenzyn?

Dobrý den,

přímá kontraindikace při užívání Warfarinu není uvedena, ale protože má Wobenzym také fibrinolytický účinek, tzn. ovlivňuje srážlivost, je potřeba jisté opatrnosti. Doporučujeme poradit se s ošetřujícím lékařem, který Vám hlídá hodnoty INR (Quickův test) a může Vám tak pomoci s úpravou dávkování obou léčiv.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

30.07.2013

alergie na slunce

Dobrý den,prosím o radu. Před 3 léty jsem poprvé po opalování, po 2 dnech otekla, celá jsem byla rudá.(nebylo to při prvním slunečním svitu, byla jsem již opálená) a několik dní to trvalo než se mi to zcela srovnalo. Nyní se mi to opakuje , ale jsem oteklá jen v obličeji, ale rudé mám i ruce.Pálí mi to. Na slunci jsem nyní nebyla, zdržovala jsem se ve stínu a přesto se mi to opět stalo. Na jaře jsem začala sama od sebe brát Beta karoten a myslela jsem si, že už nebudu mít potíže.Co jsem si na internetu přečetla tak to typická alergie není, tam to popisují jinak. U lékaře jsem nebyla, protože to po pár dnech odezní, ale je to hrozně nepříjemné.Na slunce jsem byla zvyklá od mala a nikdy jsem žádné potíže neměla i jsem se dobře opalovala. Je mi 58 roků.Žádné léky neužívám. Jen mám suchou pleť a používám jen stejné mnou osvědčené krémy, které mi vždy vyhovovaly.Za odpověď děkuji.Jiřina

Dobrý den,

alergie může vzniknout kdykoli v průběhu života a na cokoli. Doporučujeme komplexní vyšetření krve a návštěvu alergologie. Domnívám se, že mohla alergie vzhledem k počasí a letošnímu nadměrnému výskytu alergenů právě u vás vzniknout na něco jiného.

Při akutních potížích užívejte 1xdenně antihistaminikum (Zyrtec, Livoreactin, Levox, Claritin), postižená místa můžete potírat Hydrocortison ung, Psilo-balsam gel. Suchou kůži doporučujeme promazávat hypoalergenními krémy určenými pro atopiky.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

15.07.2013

kožní vyrážka po celém těle

Dobrý den, po terapii PNC ATB pro anginu, zalečena kortikoidy 20 mg a Dithiadenem bez efektu. Výsev se stále zhoršuje. Problém trvá již třetí týden. První výsev byl na nohou, až slité fleky, pak pokračovalo po celém těle nahoru, nyní jde i do obličeje.

Dobrý den,

 

v případě prokázané alergie na penicilinová antibiotika a vyloučení další příčiny doporučuji pokračovat v užívání systémových antihistaminik (Dithiaden, Zyrtec, Claritine aj.) v kombinaci s rozpustným vápníkem, v případě celkových projevů pokročilé alergické reakce (zhoršené dýchání, otoky, malátnost) neodkladně navštívit pohotovost.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

06.05.2013

Zyntex

Pan doktor mi předepsal užívat lék Zyntex. V lékárně mi ale místo něj dali lék Analergin. Mám obavy jestli mohu tento lék použít stejně bez obav z jiných účinků. Děkuji.

Dobrý den,

 

lékař Vám s největší pravděpodobností předepsal lék Zyrtec, který obsahuje stejnou účinnou látku jako Analergin. Indikace, dávkování a nežádoucí účinky jsou tedy u obou léků stejné a Analergin můžete bez obav užívat.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

29.04.2013

Střevní chřipka

Dobrý den. Ted u nás řádí střevní chřipka chtěla jsem se zeptat co používat jako prevenci proti této nemoci. Již delší dobu 3 roky beru každý den 1 tab.biopronu prémium. Je to správné?

Dobrý den,

 

přípravek Biopron9 PREMIUM obsahuje probiotika, která příznivě ovlivňují imunitní systém a tím pomáhají předcházet řadě onemocnění. Při riziku infekčního onemocnění doporučuji přípravek Synbio, který kromě komplexu probiotik a prebiotik, obsahuje i imunomodulační beta-glukan a jeho působení na imunitní systém je tím pádem komplexnější.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

28.04.2013

atopický

dobrý den, má dcera dva roky, ma jíž od narození atopický e. Je stále samá vyrážka, špatně se soustředí, a u kožní lékařky jsme jako pokusní králíci. moc vás prosím o doporučení vašich přípravků, a to jak na koupel, tak na ložiska a promayávání. děkuji mazalová

Dobrý den,

 

přípravků na atopický exém existuje celá řada, proto uvedu ty přípravky, se kterými máme v lékarně nejlepší zkušenosti. K promazávání můžete vyzkoušet A-DERMA exomega krém, Bioderma Atoderm krém, Avene Trixéra nebo Excipial U lipolotio. Jako přísadu do koupele doporučuji A-DERMA exomega huile sprchový čistící olej,  La Roche Lipikar huile lavante, Balneum Hermal, Balmandol, Linola-fett olbad aj. Ke zklidnění v akutnějších fázích potom Bioderma Atoderm P.O.Zinc krém.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

24.04.2013

antidepresiva a antihistaminika

Dobry den mala by som otazocku moze sa popri uzivaniu escitalopramu teva uzivat zodac alebo xyzal na alergiu? nemozu sa neako ovplyvnovat navzajom ? Dakujem za odpoved

Dobrý den,

uvedená léčiva lze bez obav kombinovat, jejich účinky se vzájemně neovlivňují a nedochází ani k negativnímu ovlivnění jejich metabolismu.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

22.04.2013

snížení imunity, opakované onemocnění

Dobrý den,
od Nového roku trpím na opakované nachlazení a bolesti v krku. Před více jak měsícem jsem byla u své praktické lékařky a ta mi bez vyšetření výtěru (pouze se mi podívala do krku) nasadila antibiotika Augmentin a nosní kapky Pamycon a po týdnu užívání mi ještě na doléčení nasadila antibiotický sprej do krku Bioparox a 14 dní jsem užívala probiotika. Týden po užívání bylo vše OK a poté jsem se opět nachladila a opět mě bolí při polknutí v krku a při kašli také. Uvažuji o vytrhnutí krčních mandlí, protože na čepy na mandlích a bolesti v krku často trpím. Je to dobré rozhodnutí? Jsou mé problémy způsobené snníženou imunitou? Jsem i astmatik a alergik. Děkuji za rady a odpověď.

Dobrý den,

 

v současnosti neexistuje mezi odborníky jednoznačný názor, zda je vhodné odstranění krčních mandlí, je proto nutné individuální posouzení u ORL lékaře dle Vaší anamnézy. Pokud trpíte opakovanými nachlazeními a bolestí v krku, doporučuji užívat několik měsíců přípravky posilující imunitní systém. Z nejúčinnějších volně prodejných přípravků doporučuji Imunoglukan kapsle s přírodním imunoglukanem, který přispívá k normální funkci imunitního systému. Z dalších volně prodejných přípravků máme dobrou zkušenost s preparátem Synbio, který navíc obsahuje i komplex probiotik a prebiotik, případně s přípravkem GS Imunostim ke zvýšení slizniční imunity. Velice důležitá je také správná aplikace protiastmatických kortikoidních sprejů, kde musí být dávka podána na lačno s následným výplachem úst. Tato léčba totiž může výrazně zvyšovat riziko chronických infekcí horních cest dýchacích.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

22.03.2013

Užívání GS Imunostim v těhotenství

Dobrý den,

jsem v 32. týdnu těhotenství a po 3 týdnech jsem opakovaně nemocná s horními cestami dýchacími a trápí mě suchý a dráždivý kašel. Můj praktický lékař mi doporučil koupit si přípravek GS Imunostim. Na příbalovém letáku je však napsána, že se nemá užívat během těhotenství. Je nějaké riziko pro miminko?
Děkuji.

Dobrý den,

 

u přípravku GS Imunostim nejsou dostupné studie bezpečnosti u těhotných žen, proto se jeho užívání v období těhotenství nedoporučuje, ačkoliv není jeho užívání spojeno s rizikem pro vývoj dítěte. Jestliže máte pochybnosti, doporučuji na zvýšený imunity přípravek Imunoglukan kapsle, který je zcela bezpečný v období těhotenství.

 

S pozdravemPharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

05.03.2013

Maska k OptiChamber

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda jde k inhalačnímu nástavci OptiChamber Diamond, který jsem zakoupila jako set s maskou velikosti S, koupit pouze nová maska o velikosti M. Přístroj jsme zatím používali pouze 2 měsíce, synovi bude rok a maska S už je mu malá.
Mnohokrát děkuji.
01.12.2012

Levocetirizin actavis 5mg

Dobrý den, Na ORL mi byl předepsán lék levocetirizin actavis 5mg a Nasonex. Vše na chronickou rýmu a zduřelé sliznice. Chci se zeptat zda se můžou tyto léky užívat v úplném začátku těhotenství. Popřípadě jak dlouho je mohu brát, abych neohrozila vývoj miminka. Děkuji Katka

Dobrý den,

 

ani jeden z předepsaných léků není v těhotenství kontraindikovaný, s jejich užíváním u těhotných žen však není dostatek zkušeností a užívat je můžete pouze na doporučení lékaře, který vyhodnotí, že přínos pro Vás převyšuje riziko pro plod. Osobně bych ani jeden lék v těhotenství nedoporučila.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

26.11.2012

Alergie na banán?

Dobrý den, prosím o pomoc nebo radu. Je mi 16 let. Chtěla bych se zeptat, jestliže jsem snědla polovinu banánu a cca. po hodině mě začali velice svědit a pálet dlaně, objevila se mi vyrážka na břichu, hrudi, prsou, krku a předloktí, pocit horka v žaludku, pocit těžkého dýchání a rudé uši. Je možné že jsem alergická na banán? Měla bych si to vzít třeba xyzal nebo něco takového? Předem děkuji moc za odpoveď!! :)

Dobrý den,

 

alergie na samotný banán je zřídkavá a pokud jste už dosud někdy banán bez problému jedla, na banán to nebude. Banány jsou však často ošetřovány různými chemickými postřiky, takže to bude s největší pravděpodobností tento případ - ostatně nasvědčuje tomu zejména to, že se alergie nejdříve projevila na rukách.

Doporučujeme důkladne omýt ruce, osprchovat se a vzít si některé z Zyrtec por.tbl.flm.20x10mg léčivý přípravek Zodac sir.por.1x100ml/0.1g léčivý přípravek Xyzal por.tbl.flm.14x5mg léčivý přípravek Zyrtec por.tbl.flm.20x10mg Léčivý přípravek

154 Kč
ks
Zodac sir.por.1x100ml/0.1g Léčivý přípravek
119 Kč
ks
Xyzal por.tbl.flm.14x5mg Léčivý přípravek
123 Kč
ks

Všechny produkty ze skupiny: volně prodejná antihistaminika

">antihistaminik - třeba právě zmiňovaný Xyzal.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

 

11.10.2012

Oteklý obličej

Měla jsem výsevy červených svědivých pupínků na rukou, zádech nohou a někdy k tomu i oteklý ret či nadočnicový oblouk. Projevovalo se to tak 10x do měsíce vždy večer. Do rána to zmizelo. Na alergologii mi žádnou závažnou alergii neodhalili. Lékařka mi přesto předepsala ZODAC 1x1tabl. Po osmi měsících jsem zkusila ZODAC vysadit. Okamžitě mi otekl obličej ( tváře, rty ). I když jsem si ZODAC ihned opět vzala a v tom pokračuji i nadále, již 2 dny mám stále nateklý obličej a nevím jak se toho zbavit. K lékařce jsem opět objednána, ale bohužel až za měsíc. Žádný jiný zdravotní problém nemám. Poraďte mi prosím. Děkuji.

Dobrý den,

 

zkuste užívat na alergické projevy přípravek s jinou účinnou látkou, doporučuji volně prodejné Claritine tablety, působí jednak proti alergii, navíc působí i protizánětlivě sníženou syntézou a uvolňováním zánětlivých mediátorů. Je možné i zvýšit krátkodobě dávkování na 2x1 tabletu. Ve Vašem případě by bylo vhodné vysledovat za jakých okolností se alergie zhoršuje (vazba na potraviny, kosmetické, dezinfekční přípravky..). Zároveň se neustále zvyšuje výskyt celiákie, která se může manifestovat právě alergickými projevy na pokožce (v lékarně dostupný test k domácímu provedení).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.10.2012

Imunoglukan P4H sirup

Ještě jsem se chtěla zeptat na dávkování pokud má dcera 12 kg, jakou dávku jí mám dát stačí 2ml ? Děkuji

Dobrý den,

 

dávkování sirupu Imunoglukan se řídí tělesnou hmotností dítěte, podává se 1 ml na 5 kg hmotnosti dítěte. Pro Vaši dceru proto bude ideální dávka 2,5 ml denně pro preventivní užívání. Při akutně probíhajícím onemocnění je vhodné dávku zdvojnásobit, tedy podávat buď 5 ml jedenkrát denně, nebo 2,5 ml dvakrát denně.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.10.2012

Imunoglukan P4H sirup

Dobrý den, koupila jsem dceři na posílení imunity výše zmíněný sirup. Chtěla jsem se zeptat jakým způsobem ho užívat? Je tam sice napsané že buď večer před spaním nebo ráno na lačno. Znamená to teda že sirup by neměl přijít nějakou dobu do styku s jídlem než se vstřebá? U nás by bylo ideální užívání večer, ale dcera chodí spávat hned po večeři, takže nevím jestli jí ten sirup můžu dát hned po jídle. Děkuji za radu. Katka

Dobrý den,

 

 

Imunoglukan (sirup i kapsle) je vždy výhodnější podávat na lačno, protože tato látka stimuluje imunitní systém aktivací speciálních imunitních buněk ve střevech. Míchání se stravou může účinek snižovat. Ideální je tedy ráno na lačno, t.j. min. 30 minut před jídlem. Přípravky však lze podávat s dostatečným odstupem od jídla (přibližně 3 - 4 hodiny) v kteroukoliv denní dobu, můžete tedy užívání přizpůsobit Vašim potřebám, jen by mělo být dbáno, aby to bylo co nejpozději od posledního jídla a minimálně 30 minut před dalším jídlem.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

10.09.2012

rýma Olynth

Dobrý den,
jaký je rozdíl mezi přípravkem Olynth HA 0,1% (výrobce URSAPHARMA) a Olynth 0,1% (výrobce PFIZER)?
Dle podrobných informací na vašich stránkách jsem našla jen jiného výtobce, rozdílnou dobu užívání 5 a 5-7 dnů a dobu likvidace po otevření za 12 měsíců a po 4 týdnech.
Kompletuji si lékárničku na nadcházející zimu a nevím, pro který Olynth se rozhodnout?
Předem děkuji,
Kateřina

Dobrý den,

 

v tomto případě se nejedná o zcela identické léčivé přípravky, i když hlavníúčinná látka je stejná - xylometazolin. Přípravek Olynth HA 0,1% od výrobce Ursapharma obsahuje oproti "klasickému" Olynthu 0,1% (Pfizer) ještě kyselinu hyaluronovou (proto zkratka HA - Hyaluronic Acid), která podpořuje zvlhčování a regeneraci nosní sliznice. Rozdíl v účinku sice není zcela zásadní, lze ale říct, že Olynth HA 0,1% je o něco šetrnější a proto i o něco lepší.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

12.08.2012

alrrgie-roztoče a pozdní pyly

Otázka: dobrý den
již dva roky ne pravidelně beru oční kapky Spersallerg,ale tento rok mám stále oteklé oči,taky dlouhodobě beru Zodac-prášky,-jsem alergická na podzimní pyly,ale můj alergolog šel do důchodu a mám ted jiného a ten mi dělal taky testy a po odběru krve mi našel alergii na roztoče a napsal mi prášky Dessellta 5mg,a kapky do očí mi nechal,po práškách ted kýchám a oči svědí,našla jsem si na internetu oční kapky-Livostin OPH gtt sus 4ml.myslíte že bych je mohla zkusit?
děkuji za odpověd

Dobrý den,

 

můžete při silnějších potížích zvýšit dávkování léku Dasselta na 2x1 tableta, oční kapky Spersallerg se mohou používat maximálně 14 dnů z důvodu obsahu látky způsobující konstrikci očních cév. Pokud máte potíže dlouhodobé, bylo by vhodnější aplikovat volně prodejné kapky Livostin, případně kapky se silnějším působením Allergodil, které jsou také volně prodejné. Lékař by Vám mohl dále předepsat kapky Allergocrom, které působí preventivě.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

03.08.2012

Wobenzym

Dobrý den, syn 6,5roku trpí na častá nachlazení (kašel a rýma), často při změně počasí - ochlazení. Na podzim jde do školy. Je alergik a astmatik (Xyzal a Seretide). Kvůli rodinné anamnéze - crohnova nemoc - nebylo doporučeno užívat Imunoglukan, hlívu, echinaceu atd. Na posílení imunity nám však byl doporučen Wobenzym. Kolik tablet denně by měl užívat? A po jak dlouhou dobu?Děkuji za odpověď. Katka B.

 Dobrý den,

 Dávkování léčivého přípravku Wobenzym by měl na základě registračních informací určovat lékař podle diagnózy. Obvykle platí 1dražé/6kg váhy dítěte/1den. Dá se rozdělit na 2 dávky za den. Důležité je brát přípravek minimálně 1/2hod před jídlem a hodně zapít (2dcl).

29.07.2012

časté anginy,zlepšení imunity

Přeji hezký den a prosím o názor týkající se mé dcery /od malička alergik zejm. na pyly, atop.ekzémy,reakce na změnu a výkyvy teplot, častý výskyt angin/ 34 roků, posledních 10 roků žije v Kanadě. Od podzimu loň.roku 2011 9x angina - vždy zjištěn streptokok skup.A. Vždy řešeno PNC, neb amoxycilinem. V součas. době bere chadamycin po 6 hod. a cortizon 1x denně 5 dnů. - vždy bolí v krku a horečka 39st. V mezidobí navštívila ORL, rovněž dopor. amoxycilin na 4 měsíce /1tbl./d. - léčba jako pro nosiče, nosičem však není/, jednak se v průběhu této léčky angina vrátila a po 4 měs. podpůrné léčby amoxycilinem - 3 týdny po dobrání léků ,výtěr v krku negativní, avšak po 10 dnech další angina a streptokok skup. A pozitivní. Jinak krev.testy , krom bíl.krvinek - s přihlédnutím k inf.v těle, v pořádku, Rtg. krku rovněž v pořádku.
Od loňského podzimu současně bere HAK - allese, dále zkoušela cold attack echinacea a cold 1x - druh kanadského ženšenu na podporu imunity bez úspěchu. Občas vit. pro ženy Centrum a laktobacily Bio K.
Závěr: protože se chystám na návštěvu, chtěla bych vědět, co by bylo vhodné např. na posílení imunity, co byste mi doporučili,abych zde ev. zakoupila a vůbec jakýkoliv názor na situaci, zda nemůže stav zhoršovat i HAK, apod.
Předem děkuji za váš čas, vaši ochotu pomoci. Dovoluji si využít této poradny proto, že již 1x /cca před 3 roky/jste nám také dokázali poradit a posunout se dále. Díky moc. Jitka S.

 

Dobrý den,
Vzhledem k takto častým recidivám s přihlédnutím na věk Vaší dcery, bude určitě nutné komplexní vyšetření – ORL, imunolog. Je možné, že bude nutné odstranit krční mandle.
Pro zvýšení obranyschopnosti a posílení imunitního systému doporučujeme užívat imunoglukan cps po dobu min 2 měsíců nepřetržitě.
Hormonální antikoncepce zpravidla nezhoršuje stav imunitního systému.

 

12.07.2012

Stale svedeni pokozky

Dobry den,
cca pred 5 tydny jsem dostala Zodac a Tafen sprej na me stale zahleneni - dle pani doktorky alergickeho razu. Pred 3 tydny se u me objevila kozni alergicka reakce - tyden jen jemna vyrazka a po tydnu silne svediva vyrazka na nohou a rukou. Jelikoz jsem nesnedla zadnou potravinu, ktera by pro me byla nova, tak jsem radeji vysadila i Zodac a Tafen. Dostala jsem kortikoidy v injekci a i v masti a Aerius tablety. Cca tyden uz jsem bez vyrazky, ale svedeni pokozky pretrvava - mast jiz nepouzivam, beru jen tablety (1x denne). Je mozne, ze alergicka reakce stale dozniva nebo je to tim, ze jsem stale vystavovana alergenu?
Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den,

 

u léků Zodac a Tafen se vyskytují projevy přecitlivělosti jen velice vzácně, je tedy možné, že se jedná o alergen, kterému jste byla vystavena z vnějšího prostředí (nový čistící prostředek, prací prášek, kosmetika, chemicky ošetřené ovoce, zelenina, konzervant aj.). Doporučuji sledovat, jaké potraviny a kosmetické přípravky mají na průběh vyrážky a svědení vliv, a případně zvýšit dávku Aerius tablety na 2krát denně 1 tbl.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

11.06.2012

probiotika

Jaký je Váš názor na léky pro zlepšení imunitního systému
po prodělané Klostritidové kolitidě ?
ROYAL GLUCAN ?
TYMIÁNOVÁ SMĚS ?
LACTOBACILY "5"
WOBENZYM DRG 200

Dobrý den,

 

Přípravek Swis Lactobacily 5 obsahuje 5 kmenů a 6 miliard probiotických bakterií, které příznivě ovlivńují imunitní systém obnovením přirozené mikroflóry v trávícím ústrojí. Přípravek Wobenzym posiluje imunitu a tlumí zánět, udržovací dávka je u tohoto přípravku 3x3 dražé 2 - 3 měsíce. Ve Vašem případě je možné užívat spolu s přípravkem Synbio (viz. předchozí dotaz). Tato kombinace je vhodná při dlouhodobém oslabení imunitního systému. Přípravek Royal Glucan obsahuje beta glukany a také posiluje imunitní systém. S konkrétním produktem však nemáme tak dobré zkušenosti jako s přípravkem Imunoglukan cps. Přípravek Tymiánová směs je čistě rostlinného původu, jeho užívání bych doporučila spíše na posílení imunity v době nachlazení.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

11.06.2012

probiotika po Klastridiové kolitídě

Prosím o radu, prodělala jsem Klastridiovou kolitidu červenec,září říjen dok 2011, úbytek váhy 9 kg.
Mám jít na operaci karitid. Váha se vrací ale potřebuji podpořit imunitní systém. Další diognozy nedostatečnost ledvin a alergie (urticara pigmentoza)
Je mi 79 let. Děkuji Galiová

Dobrý den,

 

ve Vašem případě se jako nejvhodnější a nejkomplexnější jeví přípravek Synbio, který obsahuje komplex prebiotik a probiotik spolu s vitamínem C a navíc i beta glukan hlívy ústřičné. Tato kombinace  působí na obnovu střevní mikroflóry a zároveň příznivě ovlivňuje imunitní systém. Doporučuji užívat 1 kapsli denně dlouhodobě.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

25.05.2012

Střeva imunita

Dobry den,Koupil jsem si APO- Lactobacillus 10 ale nevím jak to mam užívat jestli před jídlem nebo po jidle a jestli hned po jidle nebo až za pul hodiny.
Mam špatny imunitní system ,jsem alergig což s tím souvisy a mé střeva také nejsou v nejlepší kondicy Poradíte mi i nějaka učinější Probiotika a jak je mam užívat Děkuji Tylšar

Dobrý den,

užívat probiotika je nejlépe po jídle, kdy je koncetrace žaludeční kyseliny nejnižší, což zaručuje probiotikům nejlepší prostup trávícím traktem. Ideální by mělo být cca 0,5 - 1 h po jídle, ale i když si je vezmete hned po jídle, nic nezkazíte, rozdíly jsou už velmi malé.

APO-Lactobacillus 10 jsou probiotika dobré kvality, pokud však máte problém i s imunitou, doporučili by jsme Vám nejlépe kombinovaný přípravek SynBio, který obsahuje kombinace ověřené účinné látky imunoglukan, posilující imunitu a vysocekvalitních probiotic DuoLac. Tato kombinace je mimořádně prospěšná právě v případech oslabené imunity v důsledku poruch střevní mikroflóry, protože její složky se navzájem potencují a účinnost se tak násobí.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

10.05.2012

Častá nemocnost celé rodiny

Dobrý den,mám 4,5 letého syna a od nástupu do školky se stále potýkáme s nachlazením-kašel,rýma,bromchitidy,už jsme měli i 2x zápal plic a opakovaně dostáváme ATB.Nasadili jsme IMUNOGLUKAN.Začátku jsem měla pocit že malému se tak nerozjedou příznaky a probíhá nachlazení klidneji,ale ted mám pocit že se to vrátilo zpět,jako když jsme nic na posílení imunity nedávali.Ted se dokonce opakovaně léčíme i my s manželem na různá nachlazení co od malého pokaždé dostaneme.Pořád se v tom topíme,prosím poraďte nám jak vyzrát na bacily třeba i nějaké bylinné produkty .Děkuji Kučerová
Zatím nezodpovězeno
21.04.2012

JINAK LEČIT

Lečím se na Revmatoidni artritidu.lečba se skládá léku ARAVA

a MEDROLU , KORTIKOIDU je možnost nahradit tyto léky

něčím jiním, bylinkama nebo jinak je mi 59 let

DĚKUJI ZDENĚK

Dobrý den,

 

léčba revmatoidní artritidy pouze rostlinnými přípravky v žádném případě není dostačující. Existuje nová metoda léčby. Jedná se o fyziologickou regulační medicínu (FRM), se kterou postupně pracuje stále více lékařů. Terapie je založená na obnově fyziologického stavu nemocného organismu za pomoci biologicky aktivních molekul (neuropeptidy, hormony, cytokiny) regulujících funkce lidského těla.

Seznam lékařů zabývajících se touto metodou najdete na www.guna.cz

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

18.03.2012

imunoglukan sirup

dobri den koupila jsme si tenro sirup dceři 3 roky ale po otevřeni jsme zapomněla nebo sppiše nevšimla a nedala jsme ho tydne do lednice to znamena že už je bez učinku že????mam i nadale dceři davat?? ma to smysl???

Dobrý den,

 

Imunoglukan sirup se po otevření skladuje v lednici kvůli stabilitě, proto pokud neshledáte nějakou závadu v jakosti (podezřelá vůně, zákal..), můžete sirup dále používat, jeho ůčinnost by neměla být ovlivněna skladováním mimo lednici.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

18.03.2012

kortikoidy

dobri den mam otzku mam dceru je ji 3 roky od mala trpi častym kašlem v roce apul jsme byli polsani do alergologa všechny testy jsme prošly i testy na zvetšenou mandli i na reflux i na alergie všechny testy byly v pořadku nic se nenašlo byla skoušena lečbe leky a všeho vždy to pomohlo na chvili pak byla dcera dost dlouho nemocna tak sjme nasadili kortikoidy flixotide na pul roku a berodua u akutnich připadu nikdy jsme nemněli porblem s dychanim a ani zachvaty nic jen spoustu hlenu jak jsme byli nemocni dcera byla třičtvrte roku v pořadu kortikoidy vysazeny v 11 mesici 2mesice byla zdrva ai bez kortikoidu ale pak to začalo jako každym roke na jaře pořad dkola opakujicic se virozky ktere ale nebyly silne ale použiajsme u nich berodual nic vic bohužel se dalši viroza vratila neni moc velka je to vetšinou od rymy stečene v krku ale byla mi zase doporučena lečba kortikoidy ale ja nechci mocx je zase nasazovat vdyt každe dite ma byt nemocne a děcka lekařka mi vždy řekne že am davat ale to přece tak nejde lečit všechny virozy takto ne?? mohli byste mi poradit?? děkuji Iva

Dobrý den,

 

pokud Vaše dcera byla vyšetřena na alergologii a netrpí alergií, senou rýmou, astmatem apod., potom není užívání inhalačních kortikoidů (Flixotide) opodstatnělé, protože může naopak snižovat imunitu v dýchacích cestách. Při zahlenění je potřeba podporovat vykašlávání, aby se hlen nehromadil v dýchacích cestách (zde např. Mucosolvan junior, Acc sirup aj.). Lék Berodual pouze při větších dechových obtížích. Bylo by vhodné spíše posilovat imunitu, zde doporučuji užívat volně prodejný Imunoglukan sirup nebo kapsle alespoň 2 měsíce.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

28.02.2012

Rýma už přes 4 týdny

Dobrý den, mám už cca 4 týdny rýmu spíše hustou než vodnatou s mokrým kašlem. K tomu mám zalehlé uši. Necítím se nijak zvlášť nemocná jen mě trápí ta nekončící rýma. Byla jsem u doktorky, ta mi dala antibiotika a bohužel nepomohly, tak mě poslala na ORL kde mi brali stěry z nosu a krku, dnes jsem byla na kontrole a paní doktorka mi řekla, že nemám žádného bacila, ale nasadila mi opět antibiotika. Tak jsem se chtěla zeptat, jestli je normální mít rýmu už cca 4 týdny? Už jsem vážně zoufalá, muže se třeba jednat o chronickou rýmu? Často jsem trpěla na záněty dutin, ale tento krát na rentgenu nic neviděly. Je mi 17 let. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

v případě, že Vám nezabraly první antibiotika, nejedná se zřejmě o infekci bakteriální ale virovou. Zde Vám mohu doporučit na zánět dutin volně prodejné Sinupret tablety v dávkování 3x2 tbl a hypertonický Sterimar s mědí. Důležitý je dostatečný příjem tekutin a případně by bylo vhodné při déle trvajícím onemocnění podpořit imunitní systém. Dobrou zkušenost máme s volně prodejným přípravkem Imunoglukan tablety. K vyloučení alergické rýmy je potřeba vyšetření u alergologa.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno


 

 

 

22.02.2012

zánět nosních dutin

Dobrý den-můj desetiletý trpí při každé rýmě téměř okamžitým nástupem zánětu dutin.Pochopitelně návštěvy na ORL-antib. atd. K samotné léčbě memám výhrady,ale ani primář mi neumí odpovědět,co máme dělat,aby takto nekončila každá rýma.Syn je evid. na alerg.-zatím téměř nepatrná alergie na břízovité. Podávali jsme Olimunovac,Wobenzim,bere erius a nasonec,jinak není choulostivý na nic, kromě již zmiňovaných obtížích s rýmou.Dětská lékařka imunol. vyšetření odmítá,že je drahé.Tak nevíme co dál -nebotˇse stále posledních 6 let opakuje stejná situace-14 dní kolektiv-měsíc doma atd.Děkujeme za odpovědˇ.
Dobrý den, při začínající rýmě bych Vám doporučila užívání volně prodejného přípravku Sinupret kapky v dávkování 3x denně 25 kapek, který je vhodný právě při chronických zánětech vedlejších nosních dutin, dále je vhodný volně prodejný přípravek Sterimar CU s protibakteriálními a protivirovými účinky 2 - 4x denně. Dále máme při snížené imunitě a opakujících se infekcích u dětí velice dobrou zkušenost s přípravkem Imunoglukan sirup (opět volně prodejný), který posiluje obranyschopnost organismu. Zde bych doporučila užívat minimálně 2 - 3 měsíce. S pozdravem PharmDr. Bekeniová Lékárna Samoléčení.cz
16.02.2012

Phlogenzym

Dobrý den, je mi 67 let, užívám Trombex, v současné době mám zánět šlach , mohu užívat Phlogenzym v souvislosti na lék Trombex? Děkuji za lask. odpověď

Dobrý den,

 

Phlogenzym je enzymový přípravek se systémovým působením, který může ovlivňovat krevní viskozitu. Jeho současné podávání spolu s lékem Trombex by mělo být konzultováno s lékařem, který by měl stanovit individuální dávkování.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.02.2012

alergie na kyselinu acetylsalicylovou

Dobrý den, je mi 67 let.Alergickou reakci jsem měla před několika roky. Užívané léky:Detralex 2x, Zocor 20-1x, Trombex 75-1x,chronická onemocnění nemám. Chtěla bych se zeptat jestli existuje lék anebo mast na záněty šlach a kloubů bez obsahu kyseliny acetylsalicylové.Děkuji

Dobrý den,

 

kyselina acetylsalicylová se při lokálním podání kůži prakticky nevstřebává a proto nemá při běžných dávkách prakticky žádný místní protizánětlivý účinek a na záněty šlach a kloubů se nepoužívá. Vzhledem k možné interakci léků protizánětlivých s lékem Trombex, bych Vám bez porady s lékařem užívání léků z této skupina nedoporučila. Vhodná je topická aplikace, kde existuje celá řada přípravků bez obsahu kyseliny acetylsalicylové působících proti bolesti i zánětu (z volně prodejných např. Aulin gel, Emoxen gel, Voltaren emulgel, Ibalgin krém aj.)

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

  

24.01.2012

Dávivý kašel

Dobrý den, je mi 23 let. Před 12 dny jsem se nachladila. Asi třetí den jsem začala kašlat. Dělala jsem si domácí recepty jako průduškový čaj, cibuli s cukrem, med s jitrocelem. Po sedmi dnech jsem sáhla po lecích. Koupila jsem si ACC long. A na noc na uklidnění stopex. Ani nevím, jestli se to může užívat společně, ale četla jsem, že ACC je na rozpouštění hlenu a já nic nevykašlávám. Dusím se v autobuse, ráno a budí mě to v noci. Neustále mě to dráždí v krku. Zůstala jsem jen u ACC a nutí mě to k dávivému, suchému vykašlavání po probuzení. Už je to dvanáctý den. Proto jsem se chtěla zeptat, jestli bych neměla radši přejít k Stopexu, nebo něčemu jinému. Děkuji

 

Dobrý den,

 

pokud trpíte suchým kašlem a nevykašláváte, léky usnadňující vykašlávání jsou v tomto případě naprosto nevhodné a pouze Vás nutí ke kašli. Vhodné pro Vás je pokračovat s lékem Stopex, který kašel tlumí, zde můžete užívat dvakrát denně jednu tabletu. Případně můžete doplnit např. Vincentka pastilkami na zvlhčení v krku. Obecně se doporučuje vyšetření u lékaře, pokud kašel trvá déle než 3 týdny. S pozdravem

 

PharmDr. Bekeniová

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

05.01.2012

Užívání spreje,,BUDIAIR,,

Dobrý večer.Prosím,chtěla bych se zeptat,jestli užívání spreje ,,Budiair,,který můj syn užívá denně(jsou mu 3.roky,,a vdechuje to ústy,mu může nějak uškodit.BYL často nemocný ,většinu zkončil v nemocnici a právě tohle mu hodně pomáhá.ALE přípravek obsahuje kortikoidy,tak mě zajímá,jestli to synovi neškodí.DĚkuji za odpověd.

Dobrý den,

 

jako téměř všechny léky, i lék Budiair může mít nežádoucí účinky. Jako u každé léčby je však potřebné zvážit poměr přínosu a rizika léčby.

Budiar obsahuje kortikosteroidní hormon budesonid. Ten patří k moderním léčivům, s minimálním rizikem nežádoucích účinků při správném používání a nemusíte se nijak výrazně o Vašeho syna obávat. Při vdechování působí pouze lokálně, do celkového oběhu se dostává minimálně a je rychle metabolizován. Pokud je tedy jedinou možností, která Vašemu synovi pomáhá, je potřebné v léčbě pokračovat. Je vhodné si pouze připomenout zásady správné inhalace, které snižují riziko nežádoucích účinků a zvyšují účinnost podaného léčiva (je pak možné podávat nižší dávky):

  • podávat nejlépe před jídlem nebo na lačno
  • pře inhalací důkladně vydechnout
  • po hlubokém vdechnutí zadržet dech
  • po vydechnutí vypláchnout ústa vodou.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

03.01.2012

Kombinace léků Warfarin - Serrapeptáza

Po plicní embolii v roce 2007 u mne trvají dlouhodobé potíže s kašlem. Jsem dlouhodobě warfarizovaná (při pokusu o vysazení léčby mi okamžitě stouply D-dimery, takže jsem se musela k warfarinu opět vrátit). Po celou dobu mne trápí úporný suchý kašel. Na alergologii mi byl předepsán 1x denně Singulair, 2x denně inhalace Alvesco,při potížích Wentolin, večer Dithiaden, abych dobře spala. Dnes jsem byla na rentgenu plic, rentgenu dutin - obojí OK. Jsem objednána na CT plic. Byl mi doporučen přípravek Serrapeptáza, ale nevím, jestli mohu užívat vzhledem k Warfarizaci.¨
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

vzhledem k tomu, že enzym serrapeptáza může ovlivňovat krevní sráženlivost, jeho přidání k warfarinu lze připustit pouze při současné pravidelné kontrole parametrů krevní sráženlivosti. Účinnost tohoto enzymu navíc není dostatečně prokázána (na trhu jsou dostupné pouze doplňky stravy, kterých účinnost nebyla hodnocena), proto by jsme Vám jeho užívání spíše nedoporučovali (viz. např. http://en.wikipedia.org/wiki/Serratiopeptidase).

Ohledně trvalého kašle píšete bohužel velmi málo údajů o svém aktuální zdravotním stavu (věk, váha, tlak krve, současně užívané léky), proto se nemůžeme nijak blíže zamyslet nad jeho příčinou.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

23.11.2011

podrážděná kůže po aplikaci náplasti capsicolle

Dobrý den, můžete mi prosím poradit co použít na podrážděnou svědící zarudlou kůži po aplikaci hřejivé náplasti Capsicolle. I po 3 dnech po sejmutí náplasti je na kůži zarudlý svědivý flek velikosti náplasti. Děkuji.

Dobrý den,

 

účinek náplasti je dlouhodobý a přetrvává i po sejmutí. 3 dny je už dost dlouho, ale je to možné. Je taktéž možné, že se jedná o nějakou mírnější formu alergické reakce, v tom případě by jsme Vám doporučili vyzkoušet antihistaminikum Fenistil Gel.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.11.2011

alergie na mléko

může se při laktozové intoleranci používat mycí prostředky jako je například jar.savo a pod.děkuji velice za odpověd.smetankova jitka

Dobrý den,

 

tu není žádná přímá souvislost, zmiňované čistící prostředky můžete normálně používat. V řadě případů se však potravinové intolerance mohou projevit i na kůži ve formě atopického ekzému. V tomto případě by bylo vhodné se přímému kontaktu s těmito účinnými přípravky vyhnout, mohlo by dojít k nadměrnému odmaštění pokožky a zhoršení ekzému.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.09.2011

Kašel

Dobrý den, syn 3,5 roku měl rýmu, která přecházela v kašel. Užíval Biotussil, poté Hedelix a na noc noční sirup Mucoplant, denně 4l průduškových čajů s medem a citr, Multisanostol sir.. Kašel se zhoršoval, když jsme po 3 týdnech kašle nasadili Mucosolvan sir, bylo tam za 24h výrazné zlepšení a po 3 dnech kašle jen po ránu. Překvapilo mě, že přírodní léčba vůbec nezabírala. Doma vše vařím, nezná žádné sladkosti, barviva, atd. Prosím o doporučení přípravku na imunitu pro 3letého a 1ročního syna. Moc děkuji.

Dobrý den,

Mucosolvan s účinnou látkou ambroxol je výborný přípravek na odkašlávání. Je ale určen pouze na produktivní "vlhký" kašel - tzn. musí být přítomnost hlenů. NEPOUŽÍVÁ SE na suchý dráždivý kašel. Zvolila jste zřejmě tedy správně, upřesňujeme jen pro případné další použití. 

Na podporu imunitního systému doporučíme Imunoglukan sirup. Účinnost přípravku je ověřena klinickými studiemi, vhodný pro děti už od 1 roku věku.

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.09.2011

doplňující informace ke každodenímu kýchání

Kýchání 3x před Xyzalem, během užívání Xyzalu i po ukončení léčby Xyzalem

Dobrý den,

tak to potom není potřeba Xyzal dále užívat, sledujte pouze změny příznaků, popř. se snažte vysledovat vyvolávající příčinu - např. při cestě mimo domácí prostředí, jiná strava a pod.. Snad se stav nebude dále zhoršovat. V opačném případě by byla vhodná kontrola u alergologa.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

13.09.2011

doplnění informací ke každodenímu kýchání

Dobrý den, dcera kýchá bez ohledu nato jestli Xyzal bere či ne.Začala kýchat a Xyzal nebrala, tak jsem jí naordinovala Xyzal, brala ho cca 3 týdny a intenzita kýchání se nesnížila. Proto jsem se rozhodla ( doufam, že ne špatně) ho vysadit a kýchání pokračuje. Zatím se naštěstí nepřidaly další problémy, jako jsou výtok z nosu, z očí nebo ztížené dýchání. Tento měsíc se jí povedl jeden den bez kýchání, další den sice kýchala, ale snad se nám blýská na lepší časy. Odkýchne si vždy jen jednou, žádné kýchací záchvaty.
Zatím nezodpovězeno
30.08.2011

každodenní kýchání

Dobrý den, dcera je alergická na roztoče, příznakem alergie byl po ránu ucpaný nos. Tento příznak se užíváním vakcíny Pangramin-slit odstranil. Od června tohoto roku ji postihlo kýchání (tak 3xdenně). Xyzal na kýchání nepomahá. Znamená to tedy, že to není alergického původu? Dceři je 7 let, alergie diagnostikována ve 4 letech.

Dobrý den,

 

i když kýchání 3x denně není tak hrozné, je možné, že se u Vaší dcery rozvinula mírná alergie na jiný typ alergenu - jenom málokdy jsou alergie tak izolované, aby se po navození tolerance na daný antigen kompletně odstranili alergické příznaky - jakmile má člověk predispozici k alergickým reakcím, je náchylnější i na jiné podněty než původní alergen.

Otázkou je, jestli Xyzal na kýchání opravdu nepomáhá, nebo Vaše dcera kýchá pouze 3krát díky Xyzalu. Jak je to s kýcháním, pokud Xyzal neužívá?

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.08.2011

vaginalni infekce

Dobry den! Chtela jsem se zeptat trpim vaginalnimi infekcemi dlouhodobe uz par let letos jsem potratila a stale se me to vraci infekce doberu antibiotika a vrati se to opet jsem z toho nestastna pouzivala jsem tabllety dovnitr do pochvy bez vysledku jsem v cizine ne v cr dali me prasky Klacid,ktery me nepomohl ted me dali avelox na 14 dni ale neverim,ze me to pomuze a mam alergie uz na 5 ruznych antibiotik,ktere nemuzu uzivat brala jsem i z cech hlivu ustricnou a tablety podobny wobenzym jsou levnejsi nic me nepomohlo porad te me co mam delat a jak dlouho po uzivani antibiotik muzu byt tehotna a kdyz budu muze mit infekce vliv na plod?jsem nestastna z toho nevim jak dal s tim vylecit si to.dekuji moc za odpoved s pozdravem Jana.
Zatím nezodpovězeno
05.06.2011

alergie

dobrý den mam alergii na pyly trávu atd mam rýmu svědění kupuji si léky a pomahají mi ale mam 3a půl letou dceru má ty samé příznaky ale

antihista.... jsem pro děti neviděla které jsou vhodné aby jí ulevilo a nemusely bychom k lékaři děkuji

Volně prodejné antihistaminikum pro děti je ZODAC 20ml kapky a také CLARITINE sirup. Tyto antihistaminika jsou nesedativní - nevyvolávají ospalost. Pro nastavení komplexní léčby, určení rizikových alergenů atd. určitě doporučujeme návštěvu vašeho pediatra, popř. alergologa. Bez zjištění příčiny vyvolávající alergickou reakci je užívání antihistaminik pouze dočasným řešením

odborný tým www.samoleceni.cz

 

03.06.2011

vaskulitida

Ještě jsem se zapomněla zeptat už tak rok se mi stále motá hlava,různá vyšetření nic neukázala.Může to mít souvislost s tou vaskulitidou.Děkuji

Dobrý den,

 

tuto souvislost není možné takto jednoduše potvrdit, ale ani vyloučit. Je možné, že systémové rozšíření vaskulitidy může ovlivňovat i cévy v rovnovážném aparátu a působit tak zmiňované problémy. Diagnózu však opět může potvrdit pouze lékař - specialista. Obvykle se systémovými vaskulitidami zaobírají specializovaní revmatologové, protože se nejedná pouze o onemocnění kůže, ale o onemocnění podobného původu (zánět, autoimunitní původ) jako revmatická artridita

S pozdravem,

lékárna Samoleceni.cz, Brno

03.06.2011

vaskulitida

Dobrý den,už dva roky trpím lymfocytární reaktivní vaskulitidou.Toto onemocnění mi bylo ovšem zjištěno tak před dvěma měsíci odebráním kůže na biopsii.Byl mi nasazen Medrol,ale bez učinku.Nyní neví co dál.Můžete mi říci o co se vlastně jedná případně možné léčení?Děkuji zdravím

Dobrý den,

 

vaskulitidy jsou relativně málo časté zánětlivé onemocnění cev (nespecifické záněty cév), kdy v důsledku zánětu dochází poškození cévní stěny, s následným zúžením až ucpání cévy, které vede k lokálnímu nedostatečnému překrvování. Nejčastější je kožní výskyt u drobných cév, avšak onemocnění se může ojediněle rozšiřovat i na další orgány.

Příčiny jsou nejasné, může se jednat o autoimunitní zánět nebo důsledek infekce (bakterie, viry, plísně), či poškození pokožky různými chemickými látkami nebo léky.

Léčba spočívá v tlumení zánětlivé reakce. Používají se proto zejména léčiva s imunosupresivním účinkem, u lehčích stavů např. nesteroidní antiflogistika (ibuprofen, indometacin), u závažnějších stavů např. právě kortikosteroidní hormony (Medrol). U rezistentních stavů se pak volí silnější imunosupresiva, jako např. azathioprim (150mg/den), methotrexát (do 25mg/jedenkrát týdně), cyclofosfamid (2 mg/kg/den), cyclosporin A (3-5mg/kg/den). Jejich použití je však výhradně na indikaci Vašim lékařem.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

14.05.2011

paleni jazyka

Dobry den, jiz delsi dobu mam zdravotni problemy.Pali me jazyk,rty ,oci a pokozka na ruznych castech tela. Mam zimnice,zavrate. Zacala jsem mit problemy s ruznymi pachy napr.kour z cigaret, z kominu. Neuzivam zadne leky .Predem dekuji za Vasi odpoved.

Dobrý den,

 

Váš stav je hodně nespecifický a může mít mnoho příčin. Potřebné je minimálně základní vyšetření krve a proto Vám doporučujeme konzultaci s Vašim všeobecným lékařem.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.05.2011

Bolesti hrdla a ASLO

Dobrý deň, už 6 týždňov ma pobolieva hrdlo a mám hnisavý čap na ľavej krčnej mandli. Z krvi mám zvýšené hodnoty ASLO 548. Vybrala som antibiotikum Suprax, lebo som alergická na Ampicilín, takže penicilíny nemôžem. Po vybratí Supraxu asi po dvoch týždňoch sa mi vrátila bolesť hrdla a znova sa mi objavil hnisavý čap na ľavej mandli. Kloktala som šalviou, slanou vodou, užívala pastilky s tea tree olejom, echinaceu a tiež bylinnú tinktúru z kapucínky väčšej - prírodné antibiotikum. Zatiaľ mi nič nepomohlo, neviem čo mám robiť, prosím Vás o radu a pomoc, ktoré homeopatikum by mi vyriešilo môj problém. Počula som, že na hnisavú angínu účinkuje phytolacca. Ďakujem veľmi pekne za Vašu odpoveď.

Dobrý den,

 

pokud se jedná a rekurentní bakteriální infekci krčních mandlí (co by naznačovali zvýšené hodnoty ASLO) je primárně potřebná účinná antibiotická léčba - pokud nezabrali první nasazená antibiotika, je vhodné vykonat stěr a stanovit citlivost bakterií, podle toho pak volit vhodné antibiotikum. Jako doplňkovou léčbu je možné použít lokální antibiotiku Bioparox (volně prodejné). Pokud navzdory cílené antibiotické léčbě infekce přetrvávají, je nejlepším řešením odebrání postižené mandle s hnisavým ložiskem.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.05.2011

Opar

Dobrý den chci se zeptat,dělá se mi často opar na puse.Na Slovensku mi předepsali homeopatika a mela jsem roky klid.Ted po 5 letech se mi to vrátilo.Nevíte mi prosím poradit název tohto homeopatika? Děkuji Jana Turňová
Zatím nezodpovězeno
01.05.2011

Roztroušená skleroza

Dobrý den. Mé přítelkyni zjistili roztroušenou sklerozu a já jsem před několika měsici viděl v pořadu na TV Pablic ženu která tam vystupovala a která se z této nemoci vyléčila, ale už si nepamatuji čím. Můžete mi pomoci. Děkuji. Petr Kešner

Dobrý den,

 

bohužel nevíme, co máte na mysli, žádný díl nebyl věnován speciálně roztroušené skleróze a tak nevíme, o který díl se jednalo. Kompletní archiv pořadů však najdete na adrese http://www.samoleceni.cz/lekarna-a-leky-na-public-tv.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

22.04.2011

Alergie na slunce

Dobrý den chci se zeptat zda je možné mít alergii na slunce? A zda se toho dá zbavit, a co pomaha proti této vyražce. Většinou mi vyrážka vyrazí po zimě (když je první slunce). A docela dost to pálí a svědí. A nevím zda s tím mám jít k lékaři. Moc děkuji za informace

Dobrý den,

 

tato reakce kůže se označuje jako tzv. polymorfní světelnou dermatózu, lidově pak bývá označována jako "alergie na slunce". Při akutních projevech je vhodným postupem podání antihistaminik. Dokážou odstranit nebo zmírnit příznaky jako jsou svědění a zarudnutí pokožky.

Velmi důležitá je však prevence, t.j. používání krému s vysokým ochranným faktorem nebo specializovaných ochranných prostředků proti sluneční alergii, které někteří výrobci nabízí.

Více najdete v našem specializovaném článku Sluneční alergie - riziko u moře i na horách.

 

S pozdravem,


lékárna Samoléčení.cz, Brno

21.03.2011

přecitlivělost očí

Dobrý den,
mám pocit pálení očí v chlorovaném bazéně, ale i v rybníku, při podráždění kouřem, vadí mě i plíseň, slunce, vítr, mráz... Mám pocit, že asi všechno. Chtěla jsem se začít líčit, ale je možné, aby mě pálili oči nejen po řasence, ale také po denním/nočním krému, po tvářence a prostě snad při používání veškeré kosmetiky?Je vůbec možná taková přecitlivělost? A dá se s tím něco dělat, abych se mohla líčit? Doteď jsem používala na obličej jen modrou indulonu a niveu, ale chtěla bych to změnit.Trápí mě to.
Děkuji moc za odpověď. Dana

Na alergické oční projevy mužete volně koupit Livostine oční kapky, Allergodil oční kapky.

http://www.samoleceni.cz/1684761/allergodil-ocni-kapky-opht.gtt.sol.1x6ml-0.05

http://www.samoleceni.cz/3574660512656/livostin-oph.gtt.sus.4ml-2mg

K dezinfekci a čištění oka slouží např. oční borová voda /Ophtal/ nebo Ophthalmo-septonex oční kapky

http://www.samoleceni.cz/8594737040917/ophthalmo-septonex-gtt.opht.1x10ml

Co se týká alergie kůže, zde Vám můžeme poradit buď návštěvu pracoviště lékařské kosmetiky, dermatologa nebo využití dermoporadeské služby lékáren, které vedou léčebnou kosmetiku zn.AVENE, La-Roche, Bioderma. Zn.Vichy ve Vašem případě nedoporučujeme. Indulona, Nivea jsou pouze bariérové krémy, neřeší hydrataci, UV ochranu, citlivost atd.

Při silnější alergické reakci můžete vzít systémové antihistaminikum jako je Zyrtec tbl, Zodac tbl., Claritin tbl., Analergin....atd. Užívají se 1x1tbl.

tým samoleceni.cz

 

23.02.2011

medrol x glukamedic

Dobrý den, v rámci přípravy na IVF mi imunologem byl nasazen Medrol 6mg denně. Momentálně jsem po viroze a potřebuju se dostat do kondice. Navíc mi byl v krvi zjištěn vyšší obsah tuků a cholesterolu. Chtěla jsem se zeptat, zda při léčbě Medrolem mohu začít na podporu imunity brát Glukamedic, nebo zda byste mi mohli doporučit něco jiného? Zároveň bych se chtěla zeptat, zda může mít Medrol vliv na cholesterol a tuky v krvi. Je mi 33, měřím 166cm a po Medrolu (beru jej už 7 měsíců) jsem přibrala na 70kg.Dále užívám Aktiferrin. Děkuji za odpověď. S pozdravem, R.Šťovíčková

 Dobrý den,

Obecně by tu neměl být problém, avšak protože nám není znám jednoznačně účel nasazení a dávkování Medrolu Vašim imunologem, nelze tuto situaci jednoznačně posoudit. Medrol má kromě jiných účinků i účinky mírně imunosupresivní, což však mohl být účelem, pro který Vám imunolog před IVF tento lék předepsal. Doporučujeme Vám proto se telefonicky informovat u Vašeho imunologa. Každopádně je však možno doporučit kterýkoliv z multivitaminových přípravků.

Co se týče nárůstu tělesné hmotnosti, je to bohužel častý jev po kortikosteroidných hormonech. Taktéž může dojít i ke změně krevních tuků a cholesterolu, tu však ta není ta vazba tak zcela jednoznačná.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

 

 

14.02.2011

Colostrum

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, od jakého věku mohou děti užívat Colostrum.

Děkuji Řezníčková

 Dobrý den,

 

jako většina doplňků stravy je Colostrum určeno pro děti od 3 let věku. Jedná se o specifický protein kravského mléka a jeho bezpečnost nebyla u velmi malých dětí dostatečně ověřena.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

28.01.2011

Výtok z pochvy

Dobrý den. Je mi teprve 18 let a už pár měsíců trpím na výtok z pochvy...Pochva mě nesvědí ani nepálí jen vytéká bílo-žlutý zapáchající hrudkovitý výtok.U gynekologa jsem byla a ten mi předepsla vaginální globule Macmiror complex 500. Užívala jsem je tak jak jsem měla,ale žádný výsledek...Chci tedy zkusit nějaký přípravek sama, který lze koupit bez lékařského předpisu a který by mě toho už opravdu zbavil. Je to velice nepříjemné. Můj přítel vůbec žádne potíže nemá...Poradte mi prosím co si mám koupit(ne nic moc drahého),jak to mám užívat a jestli se má léčit i přítel když nemá problémy...
P.S: přemýšlela jsem nad Gyno-Pevarylem ale aději se ještě zeptám..děkuji moc:-)

 Dobrý den,

 

zřejmě se jedná o nějakou vaginální infekci. Je však otázkou, zda se léčil i partner, protože i když žádné potíže nemá, může být přenašečem onemocnění a vyléčení Macmirorom Vás znovu nakazil.

Gyno-Pevaryl je lék s velmi podobnou indikací, ale s jinou účinnou látkou, nedá se však říct, jestli silnější nebo slabší. Vše záleží na konkrétní citlivosti původce. Můžete jej tedy vyzkoušet, vždy je však potřebná léčba obou partnerů a během léčby je potřebná sexuální abstinence.

Pokud by to nepomohlo, měl by Vám Váš gynekolog udělat kultivaci z vaginálního výtěru, aby se stanovil původce potíží.

Vaginální infekce mají navíc často sklony k chronickému charakteru, v tomto případě je je často potřebná podpora imunity, dobré zkušenosti jsou např. s přípravkem Wobenzym.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

26.11.2010

imunita

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na imunitu u svého pětiletého syna. Chodí do školky a často bývá nemocný. Většinou je to rýma a kašel. U suchého kašle používáme většinou Sinecod. A při odkašlávání Mucosolvan. Před rokem mu lékařka z krve zjistila oslabenou imunitu v krku. Bral léky,které mu opravdu pomohly(bohužel si nepamatuji název). Teď začal užívat Wobenzym(2xráno a 1xvečer).Nevím,jak dlouho ten Wobenzym užívat? A není něco lepšího na imunitu? Děkuji za odpoveď.

Dobrý den,

 

použití léčivého přípravku Wobenzym na posílení imunity je doloženo klinickými studiemi a tento přípravek tedy je vhodný. Bohužel, jeho velkou nevýhodou je vysoká cena, protože jako při všech způsobech posilování imunity se jedná o dlouhodobou léčbu, navíc u Wobenzymu doporučené dávkování zahrnuje poměrně vysoký počet tablet (v případě opakujících se infekcí nosu, krku a uší je to 3 x 5 tablet denně). Představuje to tedy poměrně značnou ekonomickou zátěž.  Snížené dávkování a užívání 3 tablet Wobenzymu denně pravděpodobně nebude mít žádný efekt.

Dovolili by jsme si Vám proto doporučit jiný způsob podpory imunity a tím jsou beta-glukany. Nejlepší vlastní zkušenosti máme s přípravkem Imunoglukan, taktéž výrobce dokladuje jeho účinnost poměrně kvalitní dokumentací z klinických studií, takže není potřeba se obávat o jeho účinnost nebo bezpečnost. Z hlediska posílení imunity se nám tak jeví jako mnohem rozumnější volba.

Viz. samostatné články: Imunoglukan při sezónních infekcích, Beta-glukany a imunita ve sportu

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

02.10.2010

Probiotika

Chci se zeptat,která probiotika by jste mi doporučili na cestu do Egypta.Apo Lactobacillus + brusinky nebo acidophilus Pearls....nebo máte úplně jiný ověřený typ:Děkuji Kotová

Dobrý den,

 

při cestovatelských průjmech se nejlépe osvědčují probiotika obsahující kromě laktobacilů i kvasinku Saccharomyces Boulardi. V nabídce probiotik na trhu ji obsahují např. Biopron 9 Forte nebo Salutil Walmark. Doporučili by jsme Vám tedy některý z těchto dvou přípravků.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

29.09.2010

draslík

pokud je v některých přípravcích sorbit draselný může ho užívat dítě s poškozenými ledvinami, které musí omezovat přísun draslíku? Jedná se o sirup proti kašli Děkuji Tomášková

Dobrý den,

 

množství draslíku dodané sorbane draselným v sirupu proti kašli (používá se jako konzervant) je proti ostatnímu příjmu draslíku v potravě tak malé, že není potřeba se tím zaobírat.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

29.09.2010

Imunita

Dobrý den,
byl mi zjištěn chronický autoimunitní zánět štítné žlázy, užívám Euthyrox 1/2 tablety denně. Chtěla bych před nadcházející zimou posílit imunitu. Od své lékařky vím, že žádné multivitamíny nepřicházejí v úvahu a prý i ostatní přípravky mohou být problém, alespoň toto mi řekli v lékárně. Neexistuje přece jen nějaký přírodní preparát, který bych mohla užívat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

bohužel, při autoimunitních onemocnění nelze používat žádné přípravky na posílení imunity - šlo by to vlastně přímo proti Vám. Omezení multivitaminových přípravků při onemocnění štítné žlázy je většinou dané obsahem jódu v nich. Pokud by jste nalezla přípravek bez jódu, není důvod, proč by se nemohl užívat (případně se poraďte s Vaší lékařkou, protože neznáme přesně Váš zdravotní stav). Bezpečně však můžete užívat např. kombinace vitamínu C a zinku, která se dobře osvědčuje při prevenci chřipky a nachlazení.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

27.09.2010

upřesnění svědění celého těla

Děkuji vám za odpověď, ale chci vám upřesnit mou otázku. U gynekologa jsem byla s výtokem a svěděním několikrát a po vyšetření a testech mi nezjistil žádnou mykózu, řekl že je to alergie a napsal mi mastičku Primafucort, která by bohužel nezabírá. Ekzém se mi objevuje, ale svědění celého těla je jiné. Na ekzém používám Beloderm. Svědí mi oči i bradavky, které praskají, i konečky prstů. Nevím na koho se s tím mám obrátit a také čím to může být. Trvá to už zhruba 3 měsíce. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

stále si myslíme, že by bylo vhodné přeléčení mykózy postupem, jak jsme uvedli v předchozí odpovědi. Co se týče ekzému a svědění, je potřebné se obrátit na dermatologa. Problémy kůže se bez ohledání stavu řeší na dálku velmi zle. Mast Beloderm obsahuje kortikoidní hormony, které tlumí zánět a příznaky ekzému. Opět tedy doporučujeme promašťování dle předchozí odpovědi.

Pokud by se potvrdil alergický původ Vašich potíží, je vhodné vyšetření u alergologa. Může se jednat o projevy např. alergie na některé potraviny (často např. mléko), které by měl najít právě odborník.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

18.09.2010

svědění celého těla, sliznic

Dobrý den. Mám asi 3 měsíce problémy se svěděním celého těla, ekzémy se mi dělají více, ale co mě nejvíce trápí je svědění okolí pochvy a bílý hustý výtok. Gynekolog mi řekl, že je to jen alergie a dal mi na to mastičku, která mi ale moc nepomáhá. Praskájí mi i bradavky a konečky prstů.

Dobrý den,

 

je pravděpodobné, že Vámi popisované problémy spolu nesouvisí. Ekzém, který způsobuje svědění pokožky je potřeba řešit jako atopický ekzém, t.j. volit důkladné promašťování pokožky. Pro začátek můžete vyzkoušet např. Excipial U Lipolotio. Na zvlášť exponované části těla, jako jsou konečky prstů a bradavky, by jsme Vám doporučili mast Bepanthen.

Bílý hustý výtok rozhodně není způsoben alergií. Nepíšete bohužel, jakou mast Vám gynekolog předepsal. Ve většině případů se jedná o mykotickou (kvasinkovou) vaginální infekci. V těchto případech se používají antimykotika, nejčastěji ve formě vaginálních čípků, jako např. Gyno-Pevaryl nebo Canesten. Důležitá je však VŽDY současná léčba i partnera, který používá krém se stejnou účinnou látkou.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

31.08.2010

B6

Dobrý den, dcera (3 roky) měla předepsaný PYRIDOXIN a teď jsem koupila jiný PYRIDOXIN GENERICA 20,0mg 30 tbl.....nedočetla jsem se jesli to mohou užívat dětí a popřípadě od kolika let a v jaké dávce....děkuji mockrát za odpověď, Adéla

V případě PYRIDOXIN GENERICA 20,0mg se jedná o  stejný obsah účinné látky, ale jiného výrobce. Platí stejné dávkování jako u Pyridoxinu Léčiva, rozdíl je pouze v počtu tablet. Upozorňuji pouze na nutnost lékařského doporučení, stanovení dávky a vedlejší účinky při dlouhodobém užívání.

odborný tým lékárny Samoleceni.cz

19.08.2010

alergie po antibiotikách

Užívala jsem antibiotika na angínu, a jelikož mám s užíváním léků prolém od malička, užívala jsem současně po celou dobu i Zyrtex.
Teprve poslední dva dny užívání ATB se začaly projevovat malé alergické obtíže, které ale velmy zesílily po ukončení užívání ATB.
Nyní je to již 14 dní po ukončení užívání ATB a stále mě svědí kůže (zejména na hlavě a obličeji, ale i na intimních místech), mám pocit sucha v krku, který mě dráždí ke kašli (nejsem se nachlazená) a mám drobné "škrábance" na rukách po kontaktu s listy cuket a okurek , které se ale neztráceji a jsou zarudlé.
Zkoušela jsem se mazat měsíčkovou mastí a pít čaj z měsíčku lékařského a jiné bylinné čistící čaje, ale došlo jen k nepatrnému dočasnému zlepšení. Tak jsem vysadila i Zyrtec, ale nic se nezměnilo. Můj stav už zůstává stále stejný.
Prosím o radu, co by mi mohlo pomoci.
Předem velmi děkuji.
D.Smetanová

Dobrý den,

 

pokud by se jednalo o alergickou reakci po antibiotikách, je možné, že se může projevovat až dokud se antibiotikum celkem nevyloučí z organizmu a vytvořené protilátky postupně nerozpadnou. Může to tedy trvat i déle.... Doporučujeme postižená místa natírat protialergickým gelem Fenistil.

Otázkou ovšem je, či se jedná opravdu o alergii na podaná antibiotika, když se příznaky alergie objevili až na konci užívání a zesílili až po ukončení užívání (alergie na antibiotika má obvykle rychlý nástup). Je tedy spíš možné, že se ve Vaší blízkosti objevil nějaký jiný silný alergen, který tuto reakci vyvolává. Např. právě zmiňované listy cuket a okurek - obvykle nevyvolávají žádnou reakci - pokud však nyní s nimi intenzivněji pracujete a jste na ně alergická, je možné, že mohou za Vaše aktuální potíže.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

20.07.2010

štítná žláza

Dobrý den.Proděla jsem 2*černý kašel a chlamydie na plicích.Nyní mám každé ráno bolesti v krku,které postupně odezní.Jsem extrémě unavená,trpím zácpou.Jinak ještě problém s dýcháním i při malé zátěži,musím si odpočinout,popadnout dech.Stačí vyjít jedno patro do schodů.Doktorka nahmatala na krku uzliny,ale více se tomu již nevěnovala.Děkuji moc za odpověd.Pavlína

Dobrý den,

 

v tomto případě by bylo vhodné endokrinologické vyšetření, které poukáže na - nebo vyloučí - možné změny hladin hormonů. Zníážená funkce štítné žlázy se může projevit únavou. Příčin únavy může být téměř nekonečně... Nepíšete bohužel, jak dlouho jste po překonaných infekcích. Zvláště chlamýdiové infekce jsou velmi obtížně vyléčitelné a rády se vracejí. K jejich hlavní příznakům patří právě zvýšená únavnost.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

14.07.2010

Alergicka reakce na bodnuti

Dobrý den,
V sobotu me kousla muchnicka nebo neco podobneho do nartu na noze. Celou nedeli se nice nedelo, ale byla jsem se koupat. V pondeli mi pak zacala noha otekat a okoli bodnuti zacalo byt bolestive. Rikala jsem si, ze to bude jen alergicka reakce na bodniti, tak jsem si nohu jen chladila a mazala pripravkem Ibuhepa na splasknti otoku. Bohuzel jeste dnes mam nohu oteklou a bolestivou.
otázka č. 1) Chtela jsem si vzit jeste zodac, ale nevim jestli se s masti Ibuhepa nejak neovlivnuji
otázka č. 2) mam podezreni jestli se mi do toho nemohla pri koupani dostat infekce a jestli bych si nemela radeji zajit k lekari.

Dekuji za odpovedi, Kristýna

Dobrý den,

 

Lék Zodac je antihistaminikum a s krémem IbuHepa se nijak neovlivňují. Klidně je můžete spolu užívat.

Poštípání muchničkami je obvykle mnohem bolestivější a i déle trvající než než např. při štípnutí komárem. Pokud jste si ranku nerozškrábala, infekce by Vám neměla hrozit. Rozhodující je nyní vývoj ranky - pokud by se ani po 5 dnech stav nelepšil, je lepší vyhledat lékaře.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

26.06.2010

alergie na barvu na vlasy

Dobrý den. Asi před 3 lety jsem si nechala tetovat záda henou. To mi celé napuchlo a udělalo alergickou reakci. Poté jsem začala mít alergii na silonky, udělají se mi svědivé pupínky. Když jsem si nabarvila řasy, celá jsem opuchla a skončila na pohotovosti, teď jsem si nabarvila hlavu hi-co což je bezperoxidová barva která vydrží asi 5-6 umytí. a mám na ni alergickou reakci svědivé pupínky a podráždění. Zatím to léčím léky proti alergii a mažu Fenistilem. Jestli jste se s něčím podobným setkali a víte na jakou látku mám alergii nebo jak to léčit dál tak mi prosím poraďte. Předem děkuji

Dobrý den,

 

bohužel, jak jste už v několika případech zakusila, zřejmě jste alergická na barvivo používané v barvách na vlasy. Nezáleží tedy na tom, jestli je barva peroxidová nebo bezperoxidová, ani jestli je na přírodním (henna) nebo "chemickém" základu. Přírodní původ rozhodně není žádnou zárukou "nealergennosti" - stačí se podívat, kolik lidí je alergických na pyl.

Nejste v tom nijak osamocená - podobných případů je spousta a většina musí přistoupit na nejjednodušší - ale i nejúčinnější řešení - smířit se s daných stavem a tyto barvy prostě nepoužívat. Všechny léky proti alergiím představují pouze krátkodobé řešení.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

25.06.2010

aminokyseliny a arginin

Dobrý den. Dovoluji si Vás oslovit a zeptat na následující. Má dcerka byla v nemocnici na odběrech krve a metabolické vyšetření moči a bylo mi po čtyřech týdnech řečeno že má zvýšenou hladinu aminokyselin a argininu. Co to vlastně znamená,je mé dítě nemocné nebo co pro lajka toto do budoucnosti znamená? Na vyšetření jdeme opět po dalším měsíci. Chtěla bych ale již nyní znát nějaké podrobnosti. Děkuji za pochopení i rychlou srozumitelnou odpověd s pozdravem p.Slámová

Dobrý den,

 

bohužel nepíšete, jaké příznaky původně vedli k doporučení těchto vyšetření. Zvýšená hladina aminokyselin a argininu v moči znamená, že je v ledvinách nějaký spůsobem narušena schopnost filtrovat tyto aminokyseliny. Může se však jednat o řadu příčin, od vrozených poruch, až po různé získané onemocnění. Každopádně samotný tento příznak nehovoří o konkrétním zdravotním stavu Vašeho dítěte.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

 

17.06.2010

Alergie

Dobrý den,mám dceru 28let,otěhotněla a žijev Portugalsku.Od patnácti má alergii na mlečné výrobky.Potřebovala bych poradit jaké by měla užívat vitamíny a co jíst aby měla dostatek mléčných výrobků a díděti by to neuškodilo.Léky žádné nebere.Děkuji za odpověď Hana Šumová

Dobrý den,

 

mléčné výrobky nejsou nezbytně nutné pro zdravou stravu člověka a stejně je tomu tak i v těhotenství. Portugalská strava je obvykle bohatá na ryby a zeleninu, takže je lze pokládat za relativně velmi zdravou. Je možné doplňovat některými vitamíny pro těhotné, není to však nezbytné.  Jedinou výnimkou může být kyselina listová, ovšem ta je obvykle těhotným ženám předepisována ošetřujícím lékařem v těhotenské poradně.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

10.05.2010

autoimunitní onemocnění štítné žlázy

Dobrý deň,chcela by som sa spýtať,či možno ovlivniť protilátky proti štítnej žlaze bylinnými výťažkami,resp.kvapkami a pod.Ďakujem za odpoveď Halásová

Dobrý den,

 

bohužel, v případě autoimunitních onemocnění štítné žlázy se jedná o chronická zánět, ve kterém si tělo v důsledku poruchy regulace imunity vytváří protilátky proti tkáni štítné žlázy. Žádná léčba bylinkami (která by nebyla jenom taháním peněz z Vaší kapsi) neexistuje. U většiny pacientů se stav po čase upraví, štítnou žlázu je však potřeba pravidelně sledovat a případě nepříznivého vývoje volit další kroky podle uvážení endokrinologa.

 

S pozdravem,

 

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

13.04.2010

vitamíny

Dobrý den chtěla bych se zeptat když otevřu sirup pro děti martánky za jak dlouho je musím spotřebovat? Za jistých podmínek jsem je vysadila, jsou asi otevřeny 3-4 měsíce, mohu je ještě začít znovu používat nebo mám koupit nové? Děkuji

Dobrý den,

 

výrobce doporučuje sirup spotřebovat do 2 měsíců. Pokud jse tedy sirup neuchovávala např. v ledničce, nedoporučujeme pokračovat v podávaní.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

06.04.2010

Alergie

Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně alergie v oblasti očí. Každoročně v tuto dobu se mi projeví alergické příznaky - rýma, svědění očí, oteklý obličej. Od alergoložky mám léky, které mi však nepomáhají.Jen co si promnu oči, nezbavím se nepříjemného svědění, pálení a celý den mám oteklé oči s váčky pod nima. Neexistují například nějaké domácí obklady, které by mi pomohly? Jiné léky bych nechtěla kombinovat s těmi co mám již teď (v souvislosti s mojí kloubní nemocí). Předem děkuji za jakoukoliv odpověd, hezký den

Dobrý den,

 

nepíšete bohužel, jaké léky dosud užíváte. Pro Vaše oční a nosní příznaky by jsme Vám doporučili oční kapky a nosní sprej Livostin. Mají dlouhodobé působení (až 12 hodin), a protože působí pouze lokálně (v oku, resp. na sliznici nosu), mohou se bez problémů kombinovat s jinými celkově užívanými léky.

Livostin nas.spr.sus.1x10ml/5mg Léčivý přípravek Livostin oph.gtt.sus.4ml/2mg Léčivý přípravek
Livostin nas.spr.sus.1x10ml/5mg
151 Kč
ks
Livostin oph.gtt.sus.4ml/2mg
151 Kč
ks
 

Můžete samozřejmě používat i chladivé obklady - např. chladivé gelové brýle nebo masku, ale jejich působení je jen krátkodobé. Rozhodně se však vyvarujte obkladům z jakýchkoliv bylin (např. heřmánku), protože mohou Vaši alergickou reakci významně zhoršit.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

01.03.2010

Alergie na barvu na vlasy

Dobrý den,
Mam velky problem. Pred 3 dny jsem si nabarvila hlavu pripravkem Pallete sampon na 24 umyti. Jiz vecer jsem se zacala skrabat ve vlasech a rano uz jsem vedela ze je zle. Cely den jsem se v hlave skrabala, protoze se to nedalo vydrzet. Zasla jsem si do lekarny pro pripravek Zodac. Nevim jestli mi pomohl. Svedeni ustalo ale udelali se mi otoky - krk, hlava a ted uz i cast obliceje... Dost zoufale. Kalcium nepomaha. Ma s tim nekdo zkusenosti take? Predtim jsem si hlavu parkrat nabarvila samponem na 6myti tez od Pallete. a nic.. A taky jsem teda zjistila loni, ze jsem alergicka na henu malovanou na telo. Je mi 22. Prosim poradte...

Dobrý den,

 

podle toho co popisujete zřejmě u Vás došlo k alergii na obsahové složky barvy. K akutnímu řešení je použití léku Zodac vhodné. Alergická reakce však odezní až po vymytí použité barvy z pokožky a vlasů, to může trvat i déle než 1 týden. Po tuto dobu by bylo vhodné Zodac užívat.

Vzhledem k Vaší přecitlivělosti i na henu je však zřejmě jediným řešením vyhýbat se alergizujícím barvám a používat pouze ověřené přípravky a odstíny. Můžete též vyzkoušet z naší nabídky barvy na vlasy značky Barva a péče (Color & Soin) od francouzského výrobce Les 3 Chenes, které by měli obsahovat minimum alergizujících látek. 100% záruku nealergičnosti Vám však dát nemůžeme...

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

 

01.02.2010

alergie na chlor

jsem alergická na úpravu vody v bazénech,který musím 3x týdně navštěvovat.Nechci pořád brát antihistamika. Není jenom nějaký krém,gel na tvář, kde se mě exzém objevuje? Co přípravky typu Konopka???
Moc děkuji

Dobrý den,

 

pokud se jedná pouze o lokální příznaky ekzému, můžete vyzkoušet gel Fenistil, který obsahuje antihistaminika pro lokání použití. Vhodnější by však zřejmě bylo důkladné promaštění pokožky před plaváním, použít můžete mastnější krémy a masti, jako právě zmiňovaná Konopka, ale třeba i řada dalších, jako např. mastný krém Excipial, Lipobase Repair , Linolla Fett krém a další ze skupiny přípravků obsahujících parafiny a vazelíny. Který přípravek bude pro Vás nejlepší však musíte vyzkoušet sama.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

01.02.2010

zubní pasta bez fluoru

Poradte zubní pastu bez fluoru na který jsem alergická.
Děkuji

Dobrý den,

v naší nabídce najdete dvě zubní pasty bez fluoru: Parodontax bez fluoru a Phyteneo Stomaphyt. Vyzkoušejte, která se Vám bude více hodit.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

25.01.2010

otrava zyrtecem

dcera-(5 let) asi pred hodinou vypila kapky zyrtek 20ml,ale vypila to cely.nevim jestly mam jit hned do nemocnice,nebo jestli to nevadi diky za pomoc

Dobrý den,

jako 1.pomoc doporučujeme podat 1sáček Smecta nebo živočišné uhlí. Nutností je dostatek tekutin. Co nejdříve vyhledejte lékařskou pomoc.

Příznaky předávkování
Symptomy pozorované po předávkování cetirizinem jsou spojeny především s účinky na CNS nebo s jevy, které by mohly naznačovat anticholinergický účinek.
Nežádoucí účinky hlášené po požití minimálně pěti doporučovaných denních dávek jsou zmatenost, průjem, závratě, únava, bolest hlavy, malátnost, rozšíření zornic, svědění, nervozita, sedace, ospalost, otupění, tachykardie, třes a zadržování moči.

Doporučená opatření
Není známo žádné specifické antidotum cetirizinu.
Pokud dojde k předávkování, doporučuje se symptomatická nebo podpůrná léčba.
V případě, že uplynula krátká doba od požití přípravku, je vhodné zvážit výplach žaludku.
Cetirizin není účinně odstraňován dialýzou

odborný tým Samoleceni.cz

04.01.2010

roztroušená skleroza

Dobrý den, jsem pacientka s RS. Chci se zeptat, které potravinové doplňky či jiné přípravky se mohou používat při tomto onemocnění,abych neonemocněla nachlazením či jiným virovým onemocněním . V současné době užívám Prednison, Calcichew a Viregyt. Budu léčena od 02/10 - Rebiff. Děkuji mockrát za odpověď. Olga Maršíková

Dobrý den,

 

v vzhledem k imunitnímu podkladu Vašeho onemocnění (roztroušená skleróza je autoimunitní porucha - t.j. vyvolaná aktivitou vlastního imunitního systému proti jiným vlastním strukturám těla) a protože jak uvádíte, budete od února 2010 léčena interferonem (Rebif), který je jedním z nejdůležitějších regulátorů imunitního systému, nejsou pro Vás vhodné žádné přípravky, které stimulují imunitní systém (echinacea, beta-glukany, bakteriální lyzáty a pod.).

Jedinou cestou je proto pestrá strava s dostatkem vitaminů, eventuelně můžete doplnit vitaminy a minerály pomocí vhodných doplňků stravy - vitamin C, multivitaminy a pod.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

15.11.2009

Imunita - dítě 18m

Moc děkuji za Vaši rychlou odpověď, zároveň jsem se mohla i ze ptat, zda je vhodné aby 18m syn, těžký kardiak, užíal betaglukany ve formě sirupu? Všimla jsem si ale, že v sirupu, který uívá teď, marťánky, jsou taky nějaké, jen v menším množství. Tedy doufám, že by to nemělo vadit?

Dobrý den,

 

beta-glukany by neměli jeho zdravotnímu stavu vadit. Pokud by jste chtěla specificky podpořit synovu imunitu, doporučili by jsme Vám sirup Imunoglukan, který je nově schválený k používání už od 12 měsíců věku a existuje s ním mnoho dobrých zkušeností pediatrů

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

15.11.2009

imunina - betaglukany v těhu

Dobrý den, mohu betaglukany užívat pro podporu imunitního systému i v těhotenství? Děkuji Vlaďka

Dobrý den,

 

V důsledku velikosti molekuly a nerozpustnosti ve vodě se účinná látka beta-glukan nedostává skrz stěnu tenkého střeva a tak není přítomná ani v krvi matky. Tyto vlastnosti umožňují užívat beta-glukany na posílení imunity bez obav i u těhotných žen a kojících matek.

Více např. MUDr. Bergendiová - zde.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

11.11.2009

Alergie a imunita

Dobrý večer, chtěl bych se zeptat jestli je správné užívat Preventan Classic a zároveň GS Imunostil, nebo je lepší užívat pouze jeden produkt, děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

důležitou otázkou, na kterou potřebujeme znát odpověď, je jestli nejste alergik. Pokud ano, užívání různých kombinací imunostimulačních látek by jsme Vám nedoporučili.

Jinak oba produkty patří do odlišných skupin imunostimulačních přípravků, avšak působících na stejném místě - lokálně v ústech. Mohou se tedy užívat současně, protože však není dost údajů o dlouhodobém užívání, omezili by jsme současné užívání pouze na období zvýšeného rizika infekcí. Pokud by jste chtěl kombinovat imunostimulační přípravky, doporučili by jsme Vám kombinaci přípravků s odlišným místem působení, t.j. jeden z Vámi uváděných + např. beta-glukany nebo probiotika, které působí v tlustém střevu

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

06.10.2009

Ucpávání nosu

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,co mám dělat,nebo co mám používat na neustálé ucpávání nosu?Jsem v 33t.těhotenství a používám už nějakou dobu asi tak měsíc přípravek Olynth (sprej do nosu).Pomůže mi cca na 6hodin a pak mám nos zase ucpaný!Nemám rýmu pouze ucpaný nos..Nepříjde mi to jako alergie..Zkoušela jsem mořkou sůl ve spreji do nosu,ale ta mi vůbec nepomáhá... Může te mi poradit co mám dělat a jaký vliv má přípravek Olynth na moje dítě? Děkuji za odpovédi..

Dobrý den,

 

potíže s průchodností nosu . Používání přípravku Olynth (ale i všech podobných!) po dobu 1 měsíce je opravdu dost dlouhé a další používání může vést k dokonce k poškození nosní sliznice. Atrofie nosní sliznice pak může vést až k tzv. suché rýmě - t.j. pocitu plného nosu bez produkce hlenů.

Mořská voda je v těhotenství velmi vhodná, avšak pokud jste používala mořskou vodu a nezabrala, zkuste se ujistit, že jste používala hypertonický roztok (napr. přípravky Sinomarin). Pouze hypertonický roztok účinkuje proti otoku nosní sliznice a uvolňuje tak nosní průduchy.

Více o možnostech léčby akutní i chronické rýmy najdete v rozhovoru s doc. MUDr. Ludmilou Vyhnánkovou, CSc., ORL specialistkou z Prahy: http://www.zdn.cz/clanek/novinky-v-lecbe-infekcni-rymy-414205

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

18.09.2009

Alergie

Mohu předejít alergii u ročního dítěte v případě, že matka i otec jsou oba astmatici? Jaký potravní doplňky jsou pro to nejlepší?
Děkuji.

Dobrý den,

 

alergická onemocnění mají určitý genetický základ, to je nepopiratelné. Dalším důležitým činitelem je však okolní prostředí dítěte. Ukazuje se, že rozvoji tolerance (tedy proti alergiím) napomáhá kontakt s mikrobiálními antigeny. Jedná se o tzv. hygienickou hypotézu. Dostatečným podnětem mohou být probiotické bakterie žijící ve střevě. Proto se doporučuje podávat vhodný druh probiotik. Je však potřeba podotknout, že ne všechna probiotika jsou stejná. Pouze u některých kmenů je účinek proti alergiím opravdu prokázán a nezakládá se pouze na obecných domněnkách.

Jedním z kmenů, který má dostatečné množství klinických studií je kmen Bacillus clausii. Jeho podávání ve studiích italských pediatrů významně snižovalo projevy alergické rýmy u dětí. U nás je dostupný ve specifické dětské formě v přípravku Probacin. I když je přípravek dražší, vysoká odolnost a schopnost přežití ve střevu umožňuje podávání pouze 2 x týdně.

Více podrobných informací najdete na stránkách výrobce www.inpharm.cz

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz


Časopis Léky a lékárna
stefajir
 
 
01.09.2014 15:35

© 2003-2009 Edukafarm, s.r.o. Všechna práva vyhrazena
Aesculap - lékárna Brno