Samoleceni.cz

 
Nákupní košík
Košík je prázdný

On-line poradna

Vyhledávání v poradně

Pokud chcete procházet poradnu, musíte vybrat tématický okruh.
Pokud chcete položit otázku, musíte se přihlasit / zaregistrovat.

21.10.2016

Diagnostika moci

Dobry den, jake diagnosticke prouzky jsou idealni pro domaci testovani moci u batolete - na pritomnost zanetu mocovych cest? Dite drive prodelalo pyelonefritidu.
Dekuji predem za odpoved.

Dobrý den,

 

domácí diagnostika močové infekce u malého dítěte je možná za pomoci univerzálních testovacích proužků Multi Urine screen 10 nebo pomocí jednorázového domácího testu Veroval. V moči se sledují markery infekce – nitrosloučeniny a leukocyty.

Domácí vyšetření ale může být velmi nepřesné a poskytovat falešně pozitivní výsledky v důsledku nesprávné techniky odběru vzorku moči. Odběr je nutný do sterilní zkumavky, která nesmí být při manipulaci kontaminována (nesmí se sáhnout dovnitř ani na vnitřní stranu uzávěru). Je nutné nejprve pečlivě omýt vodou a mýdlem genitálie, osušit čistým ručníkem a poté odebrat vzorek ze středního proudu moči (trochu nechat odčůrat do mísy a poté teprve do zkumavky). U malých dětí bývá dodržení těchto zásad často problematické, proužky lze tedy považovat za orientační pomůcku pro rozhodování, ale nemusí vám dát přesný výsledek.

Kromě nitrosloučenin a leukocytů se v moči sledují i další parametry, které doma není možné vyšetřit. Za zásadní se považuje hlavně kultivace a stanovení citlivosti na antibiotika.

Z těchto důvodů bych vám při jakémkoliv podezření na infekci doporučila okamžitě vyhledat lékaře a upozornit ho na již prodělanou pyelonefritidu.

U dětí se navíc infekce močových cest často neprojevují specifickými příznaky jako u dospělých, jako je bolest a řezání v podbříšku a pálení při močení. Bývají spíše unavené, apatické, špatně přijímají potravu, může být přítomna zvýšená teplota. Může se měnit množství a barva moči. Může se objevit časté nebo naopak málo časté močení.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

04.04.2016

Lymphomyozot

Dobrý den, od jakého věku lze podávat Lymphomosot (vzhledem k obsahu alkoholu)? Mám 19 měsíční dceru. Má asi zvětšenou mandli po několika rýmách, které prodělala během zimy v posledních měsících, v noci chrápe. U syna, který měl zvětšenou mandli také, jsem jej podávala spolu s Agraphis nutans 9 CH a díky tomu nás minula operace, kterou mu doporučili. Ale tomu bylo už 3,5 roku. Děkuji LK.

Dobrý den,

 přípravek Lymphomyosot obsahuje 35 objemových % alkoholu, pro děti do 6 let se doporučují přípravky s max. obsahem alkoholu 0,5%. Z tohoto hlediska považuji přípravek za nevhodný pro podání dětem, zejména při dávkování doporučeném pro akutní podávání by mohlo dojít k intoxikaci.

Pokud chcete pokračovat v homeopatické léčbě, volte raději monokomponentní přípravky ve formě granulí rozpustných v ústech. Konkrétní přípravek a indikaci je třeba konzultovat s ošetřujícím homeopatem.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

14.03.2016

Časté močení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Syn 6let často chodí močit. Např. jde 5krát po 10 min pak půl hodina pauza a na novo. V noci močit chodí málokdy. Podle vyšetření moči byla jen zvýšená bakterie 2. Podle paní doktorky je to v normě. Problém trvá už asi 2měsíce. Někdy se stane, že se syn i pomočí. Nevíme si rady co s tím. Na žádné bolesti si nestěžuje. Předem dekuji

Dobrý den, pokud se nezjistí jiná organická příčina častého močení (např. hyperaktivní močový měchýř), přistupuje se k přezkoumání psychického stavu dítěte. Sledujte tedy, zda nemá potíže ve škole nebo v kolektivu dětí, který navštěvuje. Často se totiž trápení dítěte projeví tímto způsobem, který popisujete.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

22.02.2016

neštovice

Dobrý den
Poradíte čím natírat neštovice aby se neutvořily jizvy? Dcera 5 let ted neštovice má, zatím natírám Tanno Hermalem. Ale po zaschnutí se chci zeptat, čím nejlépe mazat, aby se vše co nejlépe zahojilo? Na obličeji si přes veškerou snahu nějaké trochu škrábe, tak mám právě obavu, aby jí nezustaly škaredé jizvy.
Moc děkuji

Dobrý den,

přípravek Tanno Hermal lze určitě využít v akutní fázi onemocnění na zmírnění svědění a vysoušení mokvajících pupínků. Pokud již místečka zasychají a začíná se tvořit stroupek, doporučila bych Vám gel Hemagel pro vlhké hojení všech typů drobných kožních defektů, který urychluje hojení, působí protibakteriálně a zároveň předchází vzniku jizvy. Na ošetření již zaschlých míst lze s velmi dobrými výsledky použít také hojivý krém Avene Cicalfate krém, který ošetřuje, urychluje hojení a má protizánětlivý efekt.

Pokud se Vám nedaří utišit svědění pomocí lokálních přípravků, můžu Vám doporučit podání kapek Fenistil. Bez porady s lékařem je podávejte max. 3 dny a dodržujte dávkování uvedené v příbalovém letáku.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení

08.01.2016

Hodne velky zahleneni a kasel

Mam 6ti tydeni miminko kasel ma 3 dny a je silene zahleneny odsavam ale ma ciste nudlicky bez hlenu davam mu mucosolvan junior jen rano a dopoledne ale stejne to moc nezabira se mi zda a kdzy uz odkasle tak to zase spoulkne. Davam ekaliptovi olejicek an mokrx rucnicek a k postylce aby se mu lepe dychalo je ve zvysenx poloze hlavickou ... ale nevim si rady ani moc s eku nechce uz papat jako driv a blbe se nam usina driv usnul bez problemu :) dekuju predem za rady :)

Dobrý den,

podle Vašeho popisu postupujete správně. Nadále podávejte Mucosolvan junior sirup na odhlenění, doporučuje se i zvýšený příjem tekutin (dětský čaj). Odsávejte hleny a udržujte miminko v teple. Na potíže s dýcháním můžete krátkodobě použít např. Nasivin 0.01% kapky. Pokud by se potíže nelepšily, nebo by se dokonce zhoršily, vyhledejte dětského lékaře.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

16.12.2015

moucnivka

potrebovala bych neco na moucnivku u kojence

Dobrý den,

vyzkoušejte genciánovou violeť. Dítěti vytírejte pusinku vatovou tyčinkou, vhodné je nanášení roztoku i na bradavky a dvorce matky.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

22.10.2015

imunoglukan s kalobou

Dobry den. Chci Vas poprosit o radu. Syn (tri a pul roku) nastoupil do skolky, a je skoro porad doma: kasel (mukosolvan, kdyz je nejhure, tak na noc stoptussin), ryma (sterimar), laringitida (protazin, rektodelt) - to uz zname; nove nabeh na bronchitidu (nasazen ventolin)...
Na odkaslavani nam, pri posledni atace kasle, pomohla poprve vyzkousena kaloba (nahradila velmi uspesne mukosolvan).
Nyni jsme mu nasadili na zkousku imunoglukan, protoze neco proste vyzkouset chceme (nejen, ze je nemocny syn, ale chyta to i desetimesicni dcerka a je to porad dokola). A nyni resime, zda muzeme priste (coz bude jiste velmi zahy) pri prvnich priznacich nachlazeni (ryma, kasel) mu nasadit opet kalobu (kdyz bere imunoglukan)...ci zda pouze zvysit mnozstvi imunoglukanu...ci zda soucasne s beznou davkou imunoglukanu muzeme nasadit mukosolvan ci jina leciva na kasel...snad je to srozumitelne, predem dekuji za odpoved...

Dobrý den,

přípravek Imunoglukan sirup se může užívat dlouhodobě, při nachlazení nadále podávejte běžnou dávku (při silnějších obtížích ji můžete i zvýšit podle doporučeného dávkování výrobce) a k tomu můžete přidat Kalobu sol., popřípadě Mucosolvan Junior sirup.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

13.10.2015

slintani

Dobry den,mame 4 a pul mesicniho chlapecka a casto pres den a nejenom po jidle se mu delaji ze slin bublinky u pusinky a snazi se i sliny vyprskavat. krmime Hipp bio PRE stravou.Je to normalni?

Dobrý den,

nadměrné slinění je u malých dětí ve většině případů "normální", často je zapříčiněno prořezáváním zoubků. Pokud by se ale objevily i jiné příznaky jako např. kašel, říhání, dávení se nebo obtížné dýchání, vyhledejte lékařskou pomoc.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

15.07.2015

Močení

Dobrý den paní doktorko,
Je mi 13let a před spaním vždy jdu na WC, jenomže po 10 minutách mám potřebu znovu.. Dnes jsem se i pomočil poprvé.. Je mi to trapné ale před spaním jsem byl na záchodě a najednou jsem se pomočil.. Dvě hodiny před spaním jsem nic nepil. Je to normální? Děkuji za odpověď :(

Dobrý den,

nezmiňujete, jestli Vás trápí i nějaké další potíže - např. pálení nebo řezání při močení, bolesti...jestliže ano, může se jednat o nějakou infekci v močových cestách a potom bude nutné navštívit dětského lékaře kvůli vyšetření a stanovení dalšího postupu včetně předepsání léků. Pokud tyto potíže nemáte a stav by se dále nelepšil (stále by docházelo k nočnímu pomočování), také navštivte lékaře a konzultujte s ním potíže. (Samozřejmě se svěřte rodičům a potíže řešte společně).

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

17.05.2015

antibiotika

Dobrý den,moje dcera 6,5 let,má časté anginy.Opět dostala anti.penicilín dostane 2 a je po bolesti a takhle to je s z jakým koliv anti. po dvouch dávkách je po bolesti.Vždycky to dobereme,ale přemýšlím jestli to není zbytečné.Musí je vždy dobrat?Zkoušeli jsme to bez anti.,sprejema ,ruzné cucaní nazabýrálo to a dostane anti. a je po bolesti

Dobrý den,

antibiotika je opravdu nutné dobírat vždy až do konce, aby došlo k úplnému doléčení infekce. Jestliže se angíny často opakují, lékař může zvolit injekčně podáváná antibiotika nebo případně zvážit vytrhnutí mandlí.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

04.05.2015

Řezání zubů

Dobrý den. Je možné, aby dítě při prořezávání zubů /1,5roku/ mělo vysoké horečky klidně kolem 40 stupňů a CRP 140? Tyto hodnoty jsem měla u dcery cca před 14dny, byl nasazen Amoksiklav, téměř okamžitě horečky ustoupily..v pusině měl ukrutné ,,hrboly! na obou stranách v okolí čtyřek..ty/otoky/ se nyní trochu zmenšily, ale dítě je bez Ibalginu nyní po dobrání ATB velmi nevrlé a mám pocit, že se jí to moc nelepš, není žádný postup..zuby zatím nevidím. Mám obavy, aby nezačaly zase horečky dle toho, jak se chová. Takové chování měla i během horeček, i před nimy...Je možné dítěti nějak pomoci při velkých bolestech? homeopatiií? a je vůbec možné, že by toto vše bylo od zubů? Moč a uši měla v pořádku.děkuji

Dobrý den,

ano, s největší pravděpodobností jsou popisované potíže Vaší dcery způsobeny prořezáváním zubů. Během této doby se můžou problémy opakovat - teploty, bolesti...Na ty bych Vám doporučila sirup Panadol nebo Ibalgin Baby (můžete i střídat, vždy dodržujte dávkování a časový odstup stanovený výrobcem). Bolavé dásně je také možné potírat znecitlivujícím gelem (např. přípravek Calgel). Také můžete pořídit chladivé kousátko. Co se týče homeopatik, při teplotách při prořezávání zubů je možné použít Chamomillu vulgaris 9 CH - 1-3x denně 1 dávku roztoku (při větších bolestech možno i 1x za 30 minut).

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

21.04.2015

bolest všech velkých kloubů

Dobrý den, prosím o Váš názor na potíže mojí dcery, je jí 15 let, ve čtvrtek se jí udělaly na chodidlech ze spodu, nebo - li na ploskách bolestivé puchýře, v pátek po škole začala být unavená a v sobotu ji začaly bolet klouby - kolena, kyčle, páteř, lokty, ramena a u každého z nich se objevila svědivá vyrážka, u kyčlí velikosti dlaně. Články prstů nebolí. Teplota je zvýšená do 37,7. Každý pohyb je pro ni velmi bolestivý a hlavně po ránu. Přidalo se brnění v rukou od loktů po konečky prstů a točí se jí hlava. Včera jsme byly u lékařky, vzala jí odběry krve a moči na různá vyšetření a objednala dceru na revmatologii, ale až na 4.5. 2015. Výsledky vyšetření krve mají být do pátku, ale ráda bych znala i Váš názor. Jinak dcera užívá Euthyrox 50 - 1 x denně. O klíštěti nevíme, pokud jsme nějaké přehlédly, ale myslíme, že ne, jen od komárů měla štípance každý rok. Děkuji za názor, jsem nešťastná z toho co dceru potkalo. Jana

Dobrý den,

příznaky, které popisujete (zvýšená teplota, únava, bolest kloubů, vyrážka a brnění rukou způsobené nejspíše napadením periferního nervového systému), jsou nespecifické a projevují se u různých bakteriálních nebo virových infekcí. Od běžné virózy se odlišují především tím, že nemocný nedostane rýmu ani kašel. V téhle chvíli nemá cenu odhadovat možnou diagnózu, důležité budou výsledky vyšetření krve a moči s konkrétními hodnotami laboratorních markerů. Podle toho potom lékař určí další postup, teď Vám můžu doporučit klidový režim a podle potřeby snižovat teploty pomocí antipyretik.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

22.03.2015

Častá nemocnost

S nástupem dcery do první třídy jsem se vrátila do práce, ale od toho okamžiku je dcera opakovaně nemocná. Mohu jí koupit nějaký přípravek na posílení imunity?

Ano, častá nemocnost a náchylnost na sezónní infekce je charakteristická zejména pro malé děti, což má i významné efekty socio-ekonomické, respektive  časté absence v práci. Přitom existují  možnosti, jak zlepšit obranyschopnost organizmu jak u dětí, tak u dospělých. Momentálně máme k dispozici několik léčivých přípravků obsahujících extrakt echinacei a přípravky systémové enzymoterapie, avšak tyto účinné látky nejsou pro tak malé dítě vhodné. Doporučuji zvolit přípravek s nízkým až nulovým alergenním potenciálem a dobrou snášenlivostí, u kterého máme k dispozici klinické studie na předních českých a slovenských pracovištích. Takovým přípravkem je Imunoglukan, se kterým byly organizovány zmíněné klinické testy v reálných podmínkách místní populace a pod místní infekční zátěží.  Výsledky přitom byly akceptovány v renomovaných zahraničních vědeckých časopisech a vyvolaly zaslouženou pozornost lékařské veřejnosti. Ostatně to je pravděpodobně důvodem, proč již popáté v řadě tento přípravek zvítězil v průzkumu „Lékárníci doporučují“.

15.02.2015

Kasel

Dobry den syn ma suchy kasela bere Erdomet chci se zeptat kdys ma porad kasel suchy muze Stptusin s Erdometem kombinovat ? Dekuji Jilkova

Dobrý den,

přípravek Erdomed působí jako mukolytikum, což znamená, že snižuje viskozitu hlenu a usnadňuje tak jeho odkašlání. Užívá se tedy při vlhkém produktivním kašli a předepisuje ho lékař na základě vyšetření. Stoptussin má potom kombinaci účinných látek na oba typy kašle - na vlhký i suchý. Doporučila bych Vám teď přes den užívat Erdomed podle dávkování od lékaře a na noc užít dávku Stoptussinu doporučenou výrobcem. Na kontrole by pak lékař stanovil další postup podle aktuálního stavu dýchacích cest Vašeho syna.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

06.02.2015

dětský kašel

čtyřletý vnuk nekašle často, ale intenzivně kašel ze sebe vyráží. měl sirupy, kapky na suchý i vlhký kašel, doktorka říkala,že je čistý,ale kašel už je od vánoc.bylo by dobré mazat průdušky děkuji zavřelová

Dobrý den,

jestliže Vašeho vnuka na plicích nebolí a je podle lékařky na základě vyšetření a poslechu v pořádku, doporučila bych například jen bylinkové čaje na průdušky určené pro děti.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

24.01.2015

opruzeni děti

Dobry večer mam do tas mam 11měsični dite holčičku porat ji mam opruzenou ,skousela sem mastycky infandon uz nevym co dal jednou jito zmizne pak se to znova obevy ale ,porat ji prebaluji nechavam ji nahou ,muzete mi poradit děkuji

Dobrý den,

obecně je důležité dodržovat zvýšenou hygienu - jak píšete často přebalovat, pořádně utírat do sucha a nechávat dítě občas i bez plenky. Na dermatitidu můžete vyzkoušet přípravek Imazol krémpasta, který se nanáší v tenké vrstvě 1-2x denně po dobu 10 dní. Po prvních 3 dnech aplikace by mělo dojít k úlevě, v opačném případě je nutné navštívit lékaře. Také můžete nanášet přípravek Sudocrem, který vytvoří na pokožce ochranný film a brání tak jejímu podráždění. Aplikuje se podle potřeby 3-5x denně.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

08.12.2014

Kojenec stolice

Dobrý večer, mám 8 týdenního syna, není kojený Má velké bolesti břicha, trápí ho plynatost. Momentálně je na Nutrilonu allergy care. Bohužel se syn vůbec bez rektární rourky nevykaká. Naše Dr. říká, že je to normální že se to časem upraví. Je možné mu nějak jinak pomoci? Děkuji už jsem z toho velmi nešťastná vidět ho každý den trpět.

Dobrý den,

při nadměrné plynatosti je možné podávat kapky Espumisan do každé lahvičky s kojeneckou výživou (5-10 kapek, lze i dlouhodobě). Na úpravu a obnovení rovnováhy v trávicím traktu je také možné podávat probiotika, např. BioGaia ProTectis, které jsou určeny pro děti už od 1. měsíce života a podává se 5 kapek denně. Pomáhá i lehká masáž bříška gelem Pupík, který díky obsahu silic ulevuje od bolestí spojených s nadýmáním a působí i proti spasmům.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

08.11.2014

Sinupret + sinecod

Dobrý den, dvera (5 let) má již šestý den rýmu (nyní už tužší rýma, hlenová), před třemi dny začla kašlat, především v noci (suchý dávivý kašel), před šesti dny začla užívat sinupret, je možno k užívání sinupretu začít podávat sinecod? děkuji Meščanová

Dobrý den,

 

ano, je možné užívat oba tyto přípravky současně. Sinecod je určen na suchý dráždivý kašel, pokud by dcerka začala vykašlávat a byla zahleněná, bylo by vhodné dát přípravek na odkašlání ( např. ACC sirup). Ještě také zvažte návštěvu lékaře kvůli hlenovité rýmě.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

08.10.2014

salmonelóza

Dobrý den, dcera (10m) má už 2měsíce pozitivní výtěr na salmonelu. Podáváme lehčí stravu i laktobacily. Pediatr po 3.pozitivní výtěru naordinoval Duphalac. Mohu udělat ještě něco pro rychlejší zbavení se pozitivity? Jsme odříznuty od kolektivu dětí.. Předem děkuji za odpověď, Šimáčková Jitka

Dobrý den,

 

nadále dodržujte pokyny od lékaře - lehčí strava, laktobacily a přípravek Duphalac na vyprázdnění. Nepíšete, který konkrétní přípravek s laktobacily užíváte ( nebo které už byly užívány), ale je možné u kojenců a malých dětí užívat roztok Hylak forte ke zkrácení doby vylučování salmonel. Je to v tomto případě ale možné pouze po schválení lékařem, proto by bylo nutné s ním tuto možnost konzultovat a až pak případně začít užívat. Lékař by Vám stanovil i potřebnou dobu užívání.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

07.09.2014

Nevus simplex

Dobrý den, syn má od narození na čele červenou skvrnu ve tvaru písmene V, pediatrem nám bylo sděleno, že jde o tzv.nevus simplex, který postupně vymizí. Syn má 2 roky a bohužel skvrna je stále stejně viditelná. V lékárně nám doporučili zkusit užít mast Heparoid, ale to je bez výsledku. Je nějaká jiná možnost než čekat, jestli skvrna opravdu vybledne? Děkuji

 

Dobrý den,

k vymizení těchto potíží dochází většinou do tří let, nicméně je to individuální a může to trvat i déle. Určitě ale můžete nechat syna vyšetřit kromě pediatra i kožním lékařem, aby určil přesný typ těchto obtíží a případně stanovil další postup.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

24.07.2014

Omega 3 pro roční dítě

Dobrý den,
velmi Vás prosím o radu jaký přípravek zakoupit pro svoji roční dceru. Ráda bych aby užívala omega 3, můžete mně poradit jaký nejkvalitnější doplněk stravy s omega 3 pro ni zakoupit?
Velmi Vám děkuji.

Dobrý den,

z konkrétních přípravků bych Vám doporučila Walmark Marťánci Omega 3 sirup, který je vyroben z přírodního rybího oleje a neobsahuje umělá barviva ani konzervanty. Navíc má příjemnou medovo-pomerančovou chuť. Je vhodný pro děti už od jednoho roku a může se užívat dlouhodobě.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

23.04.2014

kluk 11let zvrací, teplota 38,8

Dobrý den! Syn 11let již 9 den užívá antibiotikum penicilin(předepsané na začínající anginu ), současně dostává laktobacily. Dnes ráno,9den užívaní antibiotik, začal zvracet a má zvýšenou teplotu 38,8. Mam pokračovat v podávání antibiotik? Ráno to myslím stejně vyzvracel...
Děkují za odpověd, Marie

Dobrý den,

vzhledem k vyšší teplotě podejte určitě co nejdříve Paralen nebo Panadol, pokud zvracení bude pokračovat i nadále snižujte teplotu studenými obklady a podávejte vychlazený černý čaj. Ráno navštivte lékaře. Antibiotika do zítřka nedávejte.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

22.04.2014

horečka 1rok dítěte

pokud horečka přetrvává víc jak 3 dny co je třeba udělat ,a pokud dá lékař sirup na horečku a ona neustuopí jak se pokračuje dále u tak malého dítěte děkuji za odpověď Bačová vnučce je 1rok váží asi 8kg měla dlouho rýmu na plících žádný nález ale teď má stále vysoké horečky

Dobrý den,

pokračujte v podávání antipyretik až do té doby, než horečka ustoupí. Při teplotách nad 39°C jsou vhodné také studené zábaly ( pouze na ruce a nohy). V případě komplikací se znovu obraťte na dětského lékaře.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

25.03.2014

atopicky ekzém

Dobry den,rad bych se zeptal v jakem mnozstvi a intervalu spravne uzivat morskou sul pri koupani ditete.Vek16mesicu,vaha 10,5kg
prvni příznaky se objevily v 10mes.,leceno mastmi
Dekuji za odpoved

Dobrý den,

na potíže s atopickým ekzémem je vhodná především sůl z Mrtvého moře, která obsahuje vysoké množství hořčíku. První týden se doporučuje koupat denně po dobu 5- 20 minut ( postupně prodlužovat) při teplotě 37- 38°C a na závěr opláchnout čistou vodou. Po zlepšení potíží je možné snížit interval na 2 koupele týdně. Každý den je také potřeba pokožku promazávat. Množství soli do koupele záleží na aktuálním stavu ekzému, proto se o tom poraďte se svým lékařem.  

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.03.2014

zahleneny kasel

od kolika mes.se muze podavat lek ambrosan a nevadito kdyz ma dite zesilene srdicko dekuji

Dobrý den,

u přípravku Ambrosan sirup se do dvou let podávají 2 ml 2x denně, přičemž u dětí do tří měsíců je vhodná konzultace s lékařem. Ve Vašem případě bych také doporučila poradit se s lékařem, který zná stav srdíčka Vašeho dítěte.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

05.02.2014

operace

Dobrý den. . Proč vlastně nesmí tri týdny před operací být člověk nemocný? Proč nesmí mít rýmu ani kašel? Jaké je riziko když by s tímto onemocněním nastoupil k operaci? Děkuji Maškova

Dobrý den,

 

operace znamená pro organismus velkou zátěž, proto je důležité být alespoň týden před ní v celkově dobrém stavu. Při infekci je tělo oslabené, což může způsobit komplikace během operace nebo při následné rekonvalescenci. Kvůli připojení na umělé dýchání jsou také nutné průchodné dýchací cesty. 

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

31.01.2014

plíseň

Dobry den, potrebovala bych poradit ohledně dcery, které jsou 4 roky. Před pár dny se ji ukázali koutky, které léčíme framykoinem, jenže ted se ji ještě ukázalo na palci na noze zarudnutí,olupování kůže. Dávala jsem ji to do hypermanganu a natřela to imazolem,je ještě neco účinnějšího? Děkuji předem za radu.

Dobrý den,

jestliže jsou potíže s koutky způsobeny kvasinkami (plísní), bylo by vhodné použít místo Framykoinu mast Fungicidin a nanášet 2-3x denně v tenké vrstvě. Můžete ho také střídat se zinkovou mastí. V případě olupování kůže na palci doporučujeme konzultaci s lékařem, protože se nemusí jednat o plísňové onemocnění, u kterého by došlo po použití hypermanganu a Imazolu (4-5 dní) ke zlepšení.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

11.10.2013

imunita

můj 3letý vnuk začal chodit do školky a už byl 2x nemocný,má oslabenou imunitu.prosím,jaké doplnky jsou účinné děkuji

Dobrý den,

 

doporučuji na posílení imunitního systému dítěte v zátěžovém období nasadit přípravek Imunoglukan sirup, který může užívat přes celou zimu nebo alespoň 2 - 3 měsíce. Dále máme dobrou zkušenost při opakujících se infekcích s užíváním probiotik, která lze s Imunoglukanem kombinovat (např. Probacin lahvičky, Eubiomed kapsle aj.)

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

30.09.2013

Optimální váha u dívky

Dobrý den, prosím o radu, mám vnučku které je 11let. Máme doma dosti odlišné názory na její váhu. Měří 142 cm a váží 46kg, BMI je asi 23.Je mi tvzeno, že má 10kg nadváhu, je to pravda. Za odpověď moc děkuji,
Bárta Mohelnice

Dobrý den,

Podle BMI (indexu tělesné hmotnosti, poměru hmotnosti k výšce v závislosti na
věku a pohlaví) je hmotnost Vaší vnučky opravdu výrazně vyšší, než by měla být
vzhledem k doporučovaným hodnotám. Rodiče se mohou obrátit na pediatra, protože je potřeba
zjistit, zda není vyšší hmotnost způsobena některým z onemocnění. I v případě
negativního výsledku by hubnutí dětí mělo probíhat pod osobním dohledem
odborníka, proto požádejte lékaře o kontakt na např. nutriční terapeutku nebo jiného výživového poradce s dětskou klientelou. Optimální hmotnost vzhledem k věku, pohlaví a výšky dívky 42kg a méně. 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

24.08.2013

novorodenec s atopickým ekzémom

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať v čom by sa mal kúpať novorodenec s atopickým ekzémom. Momentálne som v 9 mesiaci tehotenstva a ja mám ekzém od 1 mesiaca života. Obávam sa, že moje dieťa zdedí toto ochorenie po mne a chcela by som jeho pokožku chrániť a ošetrovať čo najlepšie od jeho narodenia. Ďakujem za Vaše rady a odporúčania.

Dobrý den,

 

ano, samozřejmě i novorozenec s atopickým ekzémem se musí koupat. Jen je potřebná mnohem více dbát na promašťování pokožky. Bohužel jednoznačné doporučení konkrétního přípravku není možné, řada pacientů reaguje individuálně. Jako základní péče se nám však často velmi dobře u miminek osvědčuje koupání s přídavkem přípravku Balneum Hermal nebo u Balneum Hermal F (bez mýdla nebo jiných mycích prostředků). Obvykle není potřebné ani používat další mazací přípravky po koupání. Pokud by se Vám pokožka dítěte zdála stále suchá, je možné použít po koupeli vhodná jemná a neparfémovaná dětská pleťová mléka.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

26.05.2013

Pocení rukou

Dobrý den, před časem se na Vás obrátil s prosbou o radu ohledně pocení rukou mé vnučky. Bere denně B komplex a používala krém Excipial deo forte, ale ruce se jí potí stále a je to velice nepříjemné..
Má vyzkoušet Odaban hand lotion? Nebo poradíte něco jiného? Za radu moc děkuji, Bárta Mohelnice

Dobrý den,

 

doporučuji vyzkoušet zmíněný přípravek Odaban hand lotion k okamžitému vysušení rukou. Dále může vnučka užívat přípravky obsahující šalvěj (např. Bio Formule Šalvěj) po dobu 3 měsíců v dávkování 1krát denně 1 kapsle k zamezení nadměrnému pocení.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

22.05.2013

Guna Noni

Dobrý den,
koupila jsem tří a půl letému synkovi přípravek guna noni. Jak dlouho je vhodné kapky užívat?
děkuji

Dobrý den,

 

přípravek Guna - Noni se užívá při zvýšené zátěži organismu na podporu funkcí respiračního traktu. Přípravek je možno užívat po celou dobu rekonvalescence, při opakujících se infekcích i dlouhodobě.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

18.04.2013

Poděkování

Dobrý den, chtěl bych poděkovat paní PharmDr. Bekeniové za odpověď na můj dotaz ohledně pocení rukou mé vnučky. Bárta F. Mohelnice
Zatím nezodpovězeno
17.04.2013

Pocení rukou

Dobrý den, vnučce které je 11 roků se nadměrně potí ruce, má s tím problémy i ve škole při psaní. Chtěl jsem se zeptat jestli přípravek Excipial deo forte je vhodné i pro dětí, nebo můžete poradit jiný vhodný přípravek. S pozdravem Bárta

Dobrý den,

 

přípravek Excipial DeoForte je primárně určen pro dospělé pacienty, pro dítě  ve věku 11 let bych ho však bez obav doporučila k použití. Z obdobných přípravků existuje ještě na trhu antiperspirant Perspirex hand and foot lotion. Oba tyto přípravky se používají po dobu prvního týdne denně, dále pak 2 - 3krát týdně. K okamžitému vysušení rukou můžete také vyzkoušet Odaban hand lotion podle potřeby.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

22.03.2013

kombinace léků

Dobrý den,
můj roční syn (váha asi 10kg) dostal prvně antibiotika Amoksiklav a zajímalo by mě zda mu můžu podat na snížení horečky Panadol baby čípky (125mg).Už takhle mu dávám na kašel mucosolvan junior a na rýmu Nasivin ( 0.025% ).Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

tyto léky je možné navzájem kombinovat. Panadol Baby podávat podle potřeby každých 6 hodin (při nedostatečné účinnosti možné už po 4 hodinách, nepřekračujte však cekovou dávku 4 čípky za 24 h).

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.03.2013

zapáchající pocení

Dobrý den, můj 8 letý syn se víc potí a jeho pot docela zapáchá.Je to normální? Syn měří 130 cm a váží 30 kg. Jinak je zdravý, 1x v týdnu plave a 1x v týdnu trénuje street dance. Může používat deodoranty v tomto věku?
Četla jsem, že dobré zkušenosti jsou s přípravkem DRICLOR. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

míra pocení může být velmi individuální, stejně tak jako vznikající zápach, na druhé straně pokud dojde k rychlejšímu zhoršení, může se jednat i o určitý nespecifický příznak nějakého onemocnění. Pokud to tedy není náhle vzniklý problém, není potřeba řešit míru pocení, ale pouze ten zápach. V tomto věku je nejlepší úprava hygienických návyků, tedy častější sprchování, případně použití běžných deodorantů, které brání bakteriálním rozkladu potů. Doporučujem volit přípravky určené pro citlivou pokožku, a pokud možno, tak upřednostnit kuličku před sprejem. Jako příklad může uvést Sebamed roll-on Balm SensitiveBIODERMA Sensibio Déo nebo AVENE Deodorant 50ml - pro citlivou pokožku

 

Přípravek DRICLOR by jsme v tomto věku ještě nedoporučovali, přece jen dětská pokožka je mnohem citlivější a vyvíjí se, Driclor není zcela vhodný na citlivou pokožku - často štípe, navíc jeho účinek není zcela fyziologický - blokuje potné žlázy a brání tvorbě potu (na rozdíl od běžných deodorantů, které blokují pouze rozklad potu a tedy jeho "zapáchání"). Pokud by však problém přetrvával, doporučujeme obrátit se na Vaši lékařku, která by měla vykonat podrobnější základní vyšetření, aby se opravdu vyloučili možné skryté chorobní příčiny.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

12.02.2013

Kašel

Dobrý den, ráda bych radu ohledně neutišitelného kašle, syn 5. let, trpí špatnou imunitou, příští týden jde na imunologii. Má zase kašel, hlavně v noci a dusí se, už mu vůbec nic nepomáhá, doktor řekl,že to není na antibiotika, doporučil na ten suchý kašel stoptussin, na noc jsem mu dala prothazin,ale mám pocit,že už ani to moc nepomáhá,ještě jsem zapoměla,že má horečku, ne pořád,jen když se hlavně dusí kašlem, můžete prosím poradit, děkuji

Dobrý den,

 

léčivý přípravek Stoptussin je kombinovaný preparát obsahující dvě účinné látky působící společně antitusicky i expektoračně, proto bych na suchý dráždivý kašel doporučila spíše přípravek monokomponentní, z volně prodejných např. Tussin kapky, Sinecod kapky nebo sirup aj. V případě nedostatečného účinku 1/4 tablety Prothazinu. Vhodný volně prodejný přípravek na posílení imunitního systému je Imunoglukan v sirupu nebo kapsích, se kterým máme velice dobrou zkušenost u dětských i dospělých pacientů.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

05.02.2013

ortopedické vložky Marwell

Dobrý den, pan doktor nám při kontrole předepsal tuto vložku vel. 52, máme prý mírnou odchylku pravého kyč.kloubu, malá (7 týdnů) je však když má na sobě tuto pomůcku neklidná, někdy i pláče a má červená stehýnka, když jí dám 3 látkové pleny je to o poznání lepší. Myslíte, že můžu používat starou klasiku širokého balení, tedy 3 látkové pleny?? Nebude to mít vliv na vývoj kyčlí? Nemohu tím dceří ublížit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

protože neznáme stav Vaší dcery, nedokážeme stav jednoznačně posoudit. Před výrobou samostatných vložek se používalo vícero plen běžně, případně jsou dostupné abdukční peřinky. Nejjednodušší všal podle nás je zavolat Vašemu lékaři a přímo se ho zeptat.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

25.01.2013

Stolice

Dobry den,mam dotaz mame 5MESICNIHO kloucka a az do posud mel stolici pravidelnou,Ted uz asi 3-4 den jen prdikuje a nic vic.Nevim co stim,papa normalne,spinka to vseje v poradku.Mam kontaktovat lekare?

Dobrý den,

 

myslíme, že nemusíte mít žádné obavy. Dětské trávení a potřeba živin se rychle vyvíjí a může být velmi proměnlivá. Jsou období - tzv. růstové spurty, kdy se dětem relativně významně zrychlí růst a děti začnou i mnohem lépe využívat potravu. Často se pak může stát, že nekakají i týden, protože v podstatě nemají co - všechno zužitkují. Pokud je Vaše dítě stále normální, nepláče nadměrně a "prdíky" - dětské koliky netrvají nijak moc dlouho, nemusíte zatím lékaře vyhledávat, zrejmě se v nejbližší době vykaká. Můžete tomu napomoci masážemi bříška nebo mírně teplými obklady (např. nahřátý ručník). Až pokud by jste viděla, že je dítě nespokojené, stále se kroutí, pláče a stále nekaká, poraďte se s Vašim lékařem.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

27.12.2012

vysoké CRP

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o názor, příp radu. Moje dcera (6 let) má už potřetí opakované vysoké horečky s velmi vysokou hodnotou CRP. Vše začalo s nástupem do školky. Před dvěma lety jsme byly hospitalizované s hodnotou 134, nepřišlo se na 100% příčinu,ale zřejmě to byl zánět dutin. K vysokým teplotám přibyde vždy kašel a hustá žlutá rýma. Ve 2011 se vše opakovalo s hodnotou 50 a nyní jsme opět doma již po druhých ANTB s hodnotou 80. Před vánoci jsme na angínu dostaly Ospen 2 bal, po dobrání druhý den dcera dostala horečky okolo 39 st. dnes po odebrání krve nově nasazen Klacid 2 bal. Začínám být zoufalá. K teplotám přibyla opět hustá rýma. Dcerka je dost vyčerpaná a bolí jí bříško. Trpí nechutenstvím. Snažím se čímkoli přispět, aby jí bylo lépe. V létě jsme absolvovali imunologické testy, které dopadly v pořádku. Letos se poprvé od září po nástupu do školky "držela", teď si to však dvojnásobně vybírá :( Chci se zeptat, zda ke Klacidu mohu současně podávat Imunoglukan ? Chtěla bych jí přidat i laktobacílky,ale nevím zda sáhnout po klasických laktobacílcích od fi Swiss nebo po Probacinu ? Prosím o jakoukoli radu a pomoc .... co bych pro ni ještě mohla udělat ....Děkuji mnohokrát

Dobrý den,

 

vysoké hodnoty CRP jsou charakteristické pro bakteriální infekce. Nejedná se tedy o běžná nachlazení nebo chřipku. Vzhledem k opakovaným výskytům a normálním imunitním parametrům je možné, že se někde v organizmu skrývá ložisko infekce, na které antibiotika dostatečně neúčinkují. Dělali Vaší dceři kultivace z výtěrů na zjištění citlivosti vůči antibiotikům? To je velmi důležitá informace, protože jinak může být opakovaně léčena antibiotiky, na která jsou původci infekcí rezistentní.

Co se týče posílení imunity - sirup Imunoglukan je jedním z nejlépe ověřených prostředků u dětí. Můžete jej s antibiotiky kombinovat. Probiotika podávaná současne s antibiotiky by měli být odolná vůči podávaným antibiotikům, jinak je antibiotika stejně zahubí a podávání je zbytečné. To splňuje jedině Probacin (v kapslích nebo v sirupu), u kterého je použit speciální kmen Bacillus clausii, který se vyznačuje mimořádně vysokou odolností vůči antibiotikům. Jednoznačné doporučení proto patří řadě Probacin.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

03.12.2012

Moluska

Dobrý den, cca před měsícem diagnostikovala kožní lékařka u syna moluska. Je mu 7 let. Má je vyseté nejvíce v tříslech a kolem genitálií. Byli jsme jednou na seškrábnutí a zbytek máme natírat duofilmem. To vždycky hrozně řve, že to pálí a šťípe. Posilujeme imunitu, ale nějak se nám nedaří je zlikvidovat. Obden nalézám 2-3 nové. Každý den čisté oblečení, čistý ručník, 3x do týdne převlíkám postel, ale nic nestačí. Už jsem z toho zoufalá. Prosím poraďte mi. Děkuji Žaneta

Dobrý den,

 

k odstranění molusek se používá volně prodejný zdravotnický prostředek Infectodell vhodný pro děti od 2 let. Další možností je lokální ošetření krémem Imunoglukan, který podporuje hojení a zlepšuje obranyschopnost zasažené kůže. Základem je posilovat imunitní systém, nejlepší zkušenost máme s přípravkem Imunoglukan sirup nebo tablety obsahující  přírodní beta-glukany.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

24.11.2012

Teploty

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat syn má pokaždé 2 dny teplotu pak týden nic a pak znova?Mohla by jste poradit co to může být.Děkuji

Dobrý den,

nepíšete nic o věku syna, proto Vám můžeme odpovědět jen obecně.

U dětí mladších jak 3měsíce odkazujeme vždy k návštěvě lékaře. Pro děti starší jak 3měsíce s teplotou 38oC a více jsou určeny přípravky s obsahem paracetamolu (Paralen, Panadol) nebo ibuprofenu (Nurofen, Ibalgin) ve formě čípků, sirupů. Pro děti mladší 12let nejsou vhodné přípravky s obsahem kyseliny acetylsalicylové (Aspirin, Acylpyrin).

Určitě Vám doporučujeme návštěvu lékaře pro zjištění příčiny zvyšování tělesné teploty. U dětí se může jednat o fyziologický stav, tzn. reakci imunitního systému na zátěž ať fyzickou tak psychickou. Pokud však pozorujete kolísání těles.teploty již delší čas bez jasných souvislostí, radíme nepodceňovat tento stav a informovat co nejdříve svého pediatra.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

16.11.2012

Potničky?

Dobry den,u 6tydenni holcicky se objevila vyrazka na tvarich a ve vlaskach. babicka tvrdi tojsou potnicky, to prejde.lekarka rika prikladejte obklady z cerneho caje nebo mazte Infadolanem. Moje otazka smeruje k doporucene masti - jeji pouziti z pribaloveho letaku mi prijde stejne jako u Rybilky,Bepanthenu, Sudocremu apod. Mohu pouzit kteroukoli z vyjmenovanych,nebo je Infadolan necim vyjimecny? Dekuji za odpoved

Dobrý den,

Infadolan, Rybilka, Bepanthen mají především regenerační vlastnosti a jsou určené k promazávání suché pokožky, hojení drobných poranění, předcházení podráždění pokožky a vzniku např. plenkové dermatitidy. Z Vašeho dotazu není zřejmé o jaké kožní onemocnění se přesně jedná, proto bych Vám doporučila držet se rady Vašeho pediatra nebo navštívit přímo kožního lékaře, ke kterému nemusíte mít doporučení dětského lékaře.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

02.11.2012

laringitida kojence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na možnost homeopat.léčby laringitidy u 5 měsíčního kojence.
Nejdříve měl malý tzv. zadní rýmu asi 1 měsíc. Prokapávala jsem mu nosík libenarem. Teď dostal v noci štěkavý kašel, rýmu a má zvýšenou teplotu. U lékařky jsme byli dostal Stoptusin,Fenistil, a na noc čípky Rectodelt.Nosík pravidelně odsáváme. Za jak dlouho mohu při dnešních teplotách 5-10stupňů s malým ven?

Dobrý den,

i u kojenců lze podávat homeopatika, léčba by však měla vycházet z doporučení homeopata.

http://www.vseprozdravi.cz/homeopatika-monokomponentni/homeopatika-v-pediatrii.html

Ordinované léky pediatrem jsou adekvátní k diagnóze vašeho dítěte. Z režimových opatření doporučujeme dbát na vhodnou vhlkost ovzduší doma (stav se zhoršuje při nízké vhlkosti a vyšších teplotách v místnosti než cca 22oC), neplatí samozřejmě pro teplotu při koupání. Pokud nemá dítě zvýšenou tělesnou teplotu s jsou příznivé povětrnostní a rozptylové podmínky (nízké hodnoty smogu, přiměřená vhlkost, vítr) ven můžete. Častějším pobytem venku dítě otužujete a přispíváte k přirozenému vývoji imunitního systému. Opakované laryngitidy mohou mít i alergenní základ.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

01.11.2012

Antibiotika

Dobrý den,
chtěla bych se vás zeptat, jestli můj syn, který dostal antibiotika Amoksiklav, může na ně pít mléko a jíst mléčné výrobky, děkuji za odpověď K.S.

Dobrý den,

 

nástup účinku ani celkové vstřebání léku Amoksiklav není ovlivněno mléčnými výrobky.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

16.10.2012

Diffusil H forte

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je ještě volně prodejný Diffusil H Forte, nebo zda byl z prodeje ztažen, popřípadě z jakého důvodu. Prosím o radu jaký je v současné době registrovaný účinný přípravek v boji proti vším. Děkuji za odpověď Ježová.

Dobrý den,

 

pokud máte na mysli původní přípravek Diffusil H Forte, obsahující insekticid karbaryl, tomu skončila registrace a v současné době se už nevyrábí. Vyskytli se totižto pochybnosti o zdravotní bezpečnosti této účinné látky. Jako určitá "náhrada" se v současné době prodává přípravek Diffusil H Forte B85, který však funguje na zcela jiném principu - neobsahuje insekticidy, ale směs silikonových a přírodních olejů, které na fyzikálním principu způsobují udušení vší.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

16.10.2012

Opakovaný kašel

Dobrý den, měla bych na vás dotaz ohledně mého syna,kterému je 5 let a navštěvuje od 3 let školku. Má často problémy s kašlem. Minulý rok v zimě byl kvůli tomu pořád doma a ve školce byl jen asi týden, než ho to zase chytlo, Tento rok jen nastoupil v září do školky,hned po týdnu mi zůstal zase doma, v noci se nemohl ani vyspat. Paní doktorka řekla, že to nic není a musí jen vykašlávat, tak jsem mu začala dávat stoptussin sirup a na noc prothazin, už nemá suchý dráždivý kašel,ale pořád vykašlává. Myslím si,že by bylo lepší,kdyby byl poslán na imunologii,ale paní doktorka už mi minulý rok řekla, že tam se posílají děti, které by museli mít horší příznaky. Prosím poraďte mi, nevím si už rady a syna to jen vysiluje. Děkuji za odpověď K.S.

Dobrý den,

 

nepíšete bohužel, jestli jste zkoušeli nějaké přípravky na posílení imunity. Z vlastních zkušeností můžeme velmi dobře doporučit sirup Imunoglukan, podávat preventivně v nejrizikovějších obdobích (t.j. cca 3 měsíce na podzim, začít krátce před návratem z prázdnin do školky, následně pak v na rozhraní zimy/jara, opět obvykle  měsíce). Při aktivním onemocnění se doporučuje pokračovat v užívání s dvounásobnou dávkou.

 

Jinak hranice pro odeslání dětí na imunologii není nijak přesně stanovena, obvykle se za hraniční považuje výskyt  5 onemocnění horních cest dýchacích, může to však být ovlivněno jak závažností, tak délkou jednotlivých onemocnění. Pokud by Vám tedy letos nepomohl sirup Imunoglukan a Vaše dítě bylo stále často nemocné, trvejte na jaře na vyšetření u imunologa, Vaše lékařka by Vám měla dát doporučení. Většina soukromých imunologických ambulancí však toto doporučení nevyžaduje, můžete se tedy objednat i bez Vaší lékařky.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

04.09.2012

hlen a kašel u kojence

Dobrý den,potřebuji poradit,mám 3 měsíčního chlapečka,váží 6.67 a měří 65 cm, mívá v krku hlen a občas kašle ,teploty nemá je plně kojen a já beru vitamíny mamavit co by jste mi prosím poradily,děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

pokud dítě nemá žádné jiné problémy, hlen mu nezpůsobuje dýchací problémy a kašel není častý, není potřeba nic řešit. Jedná se o běžnou adaptaci na "nové" venkovní prostředí. Užívejte si miminko a nenechte se zbytečně vystrašit...

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

14.08.2012

Nutrilon 1 Extra

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Vámi nabízený produkt Nutrilon Extra 1 - pro déletrvající pocit nasycení - žlutá krabice. Je tento produkt stejný s Nutrilonem 1 Extra - modrá krabice - pro extra spokojenost? Někde je nabízen žlutý jinde modrý. Můj tříměsíční chlapeček, kterého kojím a dokrmuji nutrilonem 1 se v noci budí čím dál častěji a chtěla bych ho zkusit na noc dokrmit tímto druhem nutrilonu. Děkuji Pernicová

Dobrý den,

 

produkty jsou totožné, jedná se pouze o odlišné obaly. Nutrilon Extra je více sytící a používá se např. na noc k dokrmení.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

18.07.2012

pupeční kýla

Dobrý den
našla jsem ve Vašem e-shopu dětský pupeční kýlní pás. Chtěla bych se zeptat, jestli je možné tento pás použít i u 15ti měsíční dcery nebo je pouze pro malé kojence? V případě že ano, jak dlouho se má používat?

Děkuji
Xenophontos

Dobrý den,

 

dětský pupeční kýlní pás se vyrábí ve dvou velikostech - velikost 1 pro obvod bříška 34 - 43 cm, velikost 2 pro obvod bříška 43 - 52 cm, to by mohlo stačit i pro Vaši 15-ti měsíční dceru (nutné změřit).

 

S pozdravem,


lékárna Samoléčení.cz, Brno

25.05.2012

Probiotika pro děti

Chtěly by jsme se zeptat jaky je rozdíl s probobiotiky .
A to Swiss tablety a kapkami Biogaia,co je učínější pro 4 měsiční dítě s boalavím bříškem

Dobrý den,

 

oba přípravky jsou přibližně stejně kvalitní, nelze říci, který by byl pro kojenecké koliky (úporné bolesti bříška) lepší. Účinné postupy jsou u těchto problémů často velmi individuální, jednomu dítěti pomůže něco, co u druhého nemá téměř žádný účinek. Je potřeba zkoušet... Nejjednodušší je zrejmě vyzkoušet Laktobacílky Baby od Swissu, protože jsou jednak ekonomičtější, jednak není potřeba je uchovávat v chladu. Pokud by nepomohli, můžete vyzkoušet Probiotické kapky BioGaia. Účinek ale také není zaručený...

Další možná rešení najdete popsána v samostatné článku Kojenecké koliky.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

04.05.2012

měření tělesné teploty v ústech

Dobrý den, mám dotaz, jestli se u měření teploty v ústech digitálním teploměrem odečítá. Názory se různí , někdo říká že se odečítá 0.3 nebo 0.5 dílků, někdo zase že vůbec. Děkuji za odpověd.Mašková

Dobrý den,

 

při měření tělesné teploty digitálním teploměrem se odečítá 0,5 oC při měření v ústech i při měření v konečníku. Pokud měříte teplotu bazální je důležité měřit vždy ve stejném místě.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

29.04.2012

zvětšená nosní mandle

Dobrý den, syn má 3,5 roku a za poslední rok měl 4x problém se zánětem středního ucha. Při poslední kontrole mu byla zjištěna zvětšená nosní mandle a doporučeno její odstranění. Ráda bych ale před tím vyzkoušela alternativní metody. Na ORL mu doporučili měsíc používat Aerius sirup a vyzkoušet i homeopatika, ale nevím, zda se to navzájem neovlivňuje. Doslechla jsem se o přípravku Lymphomyosot, ale nevím, kolik balení je třeba využívat popř. v jakém dávkování. Můžete mi prosím poradit? Děkuji S.B.

Dobrý den,

 

zvážení "urgentnosti" operativního zákroku u nosní mandle by mělo být vždy v kompetenci ORL specialistu, někdy je možné čekat, zda se stav nezlepší, u velkého zvětšení by se však nemělo s operací čekat. Pokud Vám tedy dali na ORL nějaký čas, můžete vyzkoušet navrhovaný homeopatický postup. Nejvhodnější by samozřejmě bylo nalezení konkrétního konstitučního léku homeopatem, v případech zvětšených nosních mandlí však též lékaři - homeopaté obvykle doporučují homeopatický lék Silicea 15 CH, podávat 3 granule cucat obden, např. pondělí - středa - pátek vždy 1x denně. Homeopatický lék Lymphomyosot je víceložkové homeopatikum a dle praktických zkušeností lékařů se doporučuje podávat 3 x denně 15 kapek. Měli by jste přitom pravidelně podle dohody chodit na ORL kontroly, aby bylo možné ověřit zlepšení stavu. Pokud by ke zlepšení nedocházelo, bude operace zrejmě nevyhnutná. Možné je pak ještě zvážit laserovou operaci nosních mandlí, kdy je díky použité laserové technologii významně minimalizované krvácení, rána se rychleji hojí a při zákroku je obvykle méně komplikací (i když je obecně operace nosním mandlí považována za bezpečný zákrok). Tuto techniku však nevykonávají všechny ORL oddělení, bylo by potřeba podle místa bydliště hledat.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.02.2012

imunita

dobrý den..mám 3letou holčičku,chtěla jsem se zeptat,jaké multivitaminy jsou kvalitní.jezdíme do lazni mala měla 2*antibiotika jinak neni často nemocna jen ryma občas kašel.davam malé laktobacilky baby ty dlouhodobě a omega 3.měli jsme i martanky s echinaceou.co by bylo pro malou nejlepší nebo jak kombinovat multivitaminove přípravky jak posílit imunitu?moc děkuji H

Dobrý den,

 

nejlepší zkušenosti máme se sirupem Imunoglukan. Používá se obvykle preventivně dvakrát ročně v kúrách (obvykle na podzim a začátkem jara), vždy cca 2 měsíce. Lze jej též použít u akutního onemocnění, v tom případě se používá zvýšené dávkování. Doporučuje též pokračovat v podáváí laktobacílků a omega-3 mastných kyselin, není ovšem nutné denní podávání, stačí jednouše "občas", t.j. několikrát za týden.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

21.02.2012

Blinkání

Dobrý den,mám miminko,4 a půl měsíce,od porodnice blinká.Na to jsme si už zvykli,od měsíce jsem musela dokrmovat a od 3.měsíce jsme plně na UM.Asi před měsícem začal špatně spát, přikrmujeme 14 dní mrkvičkou.Usne, za 10 minut se probudí, musím ho zvednout,aby si brknul,někdy si i prdne.Někdy nic...tak ho musím dát na bříško a čekám...ale na bříšku spát nechce.Takhle je to celou noc,přes den skoro vůbec nespí,tak si myslím,že večer by si potřeboval odpočinout...už nevím co vymyslet.Fenyklový čaj pije.Doktor mi řekl,že je to normální...Děkuji za odpověd
Laktobacílky baby dáváme od 1.měsíce, jinak máme Bebu Pro 1.Jen chci říct,že jsme měli Nutrilon,ale ten mu nevyhovoval,blinkal i MM i UM.Beba byla celou dobu dobrá,až ted je to horší.Doktor mi na to řekl,že pokud je spokojený a příbírá,tak že je vše v pořádku...
Zatím nezodpovězeno
20.02.2012

přetrvávající vlhký kašel

Dobrý den, mám 18měsíční dceru, která měla opakovaně rýmu. Při polsedním vyléčení rýmy jí zůstal vlhký kašel(trvá 3 týdny). Kašle jen v noci a ráno. Když spí, tak je slyšet hlen i v nosní dutině. Každopádně stříkám solné roztoky a odsávám, ale žádný hlen nemá. Používám Hedelix většinou ráno a někdy i v noci pokud kašle déle jak půl hodiny v kuse a to pak zabere(doktorka mi říkala, že jí na noc a v noci sirup nemám dávat). Mám pokračovat v Hedelixu a dávkovat i během dne i když nekašle nebo mám vyzkoušet jiný přípravek? Předem děkuji za vaši reakci na můj mail. S pozdravem G.

Dobrý den,

 

pokud Vaše dcera užívá Hedelix už 3 týdny, mělo by to být dostatečné pro vyléčení příznaků nachlazení, ale po takto dlouhé době užívání už může jít o vlastní účinek sirupu Hedelix - jedná se o tzv. expectorans -- sekretolytikum, které v případě nemoci stimuluje tvorbu řidších hlenů, proto ulehčuje odkašlávání. Pokud však už nemoc přejde, není tento účinek žádoucí a může se projevovat právě tak jak popisujete - tedy dlouhodobým kašláním, zejména v noci a z rána, protože Hedelix může stimulovat tu tvorbu hlenů. Proto by jsme Vám nyní doporučili připravek přestat používat a pokud by nedošlo ke zlepšení, vyzkoušet některý z přípravků na zastavení dráždivého (suchého) kašle, tedy antitusik. Pro tak malé dítě je vhodný zejména kapky Tussin, které se dávkují podle tělesné hmotnosti. Pokud by do 3 - 5 dnů nedošlo ke zlepšení příznaků, doporučujem konzultovat další postup opět s ošetřujícím lékařem.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

17.02.2012

Blinkání

Dobrý den,mám miminko,4 a půl měsíce,od porodnice blinká.Na to jsme si už zvykli,od měsíce jsem musela dokrmovat a od 3.měsíce jsme plně na UM.Asi před měsícem začal špatně spát, přikrmujeme 14 dní mrkvičkou.Usne, za 10 minut se probudí, musím ho zvednout,aby si brknul,někdy si i prdne.Někdy nic...tak ho musím dát na bříško a čekám...ale na bříšku spát nechce.Takhle je to celou noc,přes den skoro vůbec nespí,tak si myslím,že večer by si potřeboval odpočinout...už nevím co vymyslet.Fenyklový čaj pije.Doktor mi řekl,že je to normální...Děkuji za odpověd.Domluvilová

Dobrý den,

na Váš dotaz není jednoduchá odpověď, protože za popisované příznaky může vyvolávat řada příčin. Proto by jsme Vám spíše položili několik otázek, nebo návrhů .

Nepíšete bohužel, jakou značku a typ umělé výživy používáte. Možná by bylo vhodné vyzkoušet nějakou jinou značku. Taktéž nepíšete, jestli jste zkoušeli podávat nějaká probiotika vhodná pro kojence. V řadě případů vedou k zlepšení mnoha příznaků souvisejících s trávením. Otázkou taktéž je, proč dítě cely den nespí - to není v tomto věku obvyklé a možná by bylo vhodné zauvažovat nad změnou denního rytmu a způsoby uspávání. Řada dětí např. přes den mnohem lépe spí venku, ať už při procházce nebo i v klidu na balkonu... Každopádně tak dlouhá doba bez spánku je pro děti značně stresující a může se zpětně podílet i na problémech s trávením.

Taktéž nepíšete, u jakého lékaře se léčíte - jestli pouze u normálního dětského lékaře, nebo i u specialisty - dětského gastroenterologa. Pokud takto dlouho dítě zvrací, rozhodně by bylo odborné vyšetření velmi vhodné.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

27.01.2012

molusky

Dobrý den,dala jsem na vaši radu a koupila jsem INFECTODELL na molusky ale dcera mi tvrdí že to strašně pálí a už to nechce použít.Na zákrok nechci dcerku dát.Doktorka mi řekla jen mazat zinkovou mastí,,má to vůbec cenu?A ještě jestli můžem do bazénu.Děkuji za odpověd Zuzka G.

Dobrý den,

 

bohužel, pro tuto infekci není mnoho možností - buď používat Infectodell, který má leptavé účinky a proto může trochu pálit (a pokud je dítě citlivé, může to popisovat jako silné pálení), nebo volit vymražení/chirurgické odstranění u lékaře. Naštěstí to není onemocnění nějak výrazně omezující, proto pokud nemá Vaše dcera molusek mnoho, je možné se zaměřit na primární příčinu rozvoje infekce, t.j. oslabený imunitní systém. V tomto směru máme dobré zkušenosti např. s přípravkem Imunoglukan (sirup nebo kapsle, pokud už dítě dokáže kapsle užívat), případně jako doplňkové ošetření lokání potírání  krémem Imunoglukan nebo čajovníkovým olejíčkem Tea Tree. Léčba sice trvá déle, ale moluska většinou sami odezní.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

22.01.2012

dávkování Wobenzymu

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak správně dávkovat Wobenzym.
Obě dcery trpí na angíny, starší- 7let, 25 kg- čeká v únoru odnětí krčních mandlí, mladší -5 let, 19 kg- odnětí nosní mandle. Jsou průběžně kryté Pendeponem. Ráda bych věděla zda a kolik tablet užívat před zákrokem, pak těsně po operaci a dále v rámci rekonvalescence. Děkuji za radu. Lucie L.

Dobrý den,

 

dávkování Wobenzymu u dětí se podle údajů výrobce zakládá na tělesné hmotnosti dětí - na 6 kg tělesné hmotnosti připadá jedna tableta Wobenzymu denně. Protože u dětí není s dávkování tolik zkušeností, používá se stále stejné dávkování.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

16.01.2012

Velmi častá nemocnost - školka

Dobrý den,obracím se na Vás s prosbou o radu - moje 4,5 letá holčička navštěvuje už druhým rokem MŠ, než do ní začala chodit, byla téměř úplně zdravá, max. 2x ročně rýma. Vím, že první rok ve školce bývají děti více nemocné, nám se však opakuje situace naprosto stejně,ne-li hůř i letos,tj. pár dnů ve školce, pár týdnů doma (zelené rýmy, kašel, angíny, střevní chřipky..), už je toho opravdu moc, jsme s minimálními přestávkami skoro čtyři měsíce, navíc s pár denním zpožděním pokaždé onemocní i mladší dcera (21měs.). Od začátku roku obě užívají Ribomunyl, starší od prosince ještě Aloe vera gel (vitaminy apod. jsme zkoušeli již dříve, ale bohužel bez výsledku). Protože jsem na MD, ráda bych se zeptala, zda by pomohlo nechat dcerku na nějaký čas odhlásit z MŠ (měsíc, dva, tři....), příp. jak dlouho, aby to bylo platné... podotýkám, že po každé nemoci ji nechávám ještě min. další týden doma. Předem moc děkuji za odpověď a omlouvám se za zdlouhavý dotaz. Hezký den, Kateřina

Dobrý den,

 

zvýšená nemocnost u dětí navštěvujících kolektivní zařízení je celkem běžná a časem si dítě vytvoří větší obranyschopnost, nemá tedy příliš smysl nechávat dítě doma. Efekt přípravku Ribomunyl nastupuje opožděně a je tedy potřeba v užívání dále pokračovat, k jeho vlastnostem patří zvýšení imunity zejména horních a dolních cest dýchacích. K posílení celkové imunity bych Vám doporučila klinickými studiemi ověřený doplňek stravy Imunoglukan, který je k dostání bez receptu ve formě sirupu (aplikační forma vhodná pro děti) nebo kapslí (pro dospělé nebo starší děti, které nemají problém polykat kapsle).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno


 

11.01.2012

Atopický ekzém

Dobrý den,můj syn 12 týdnů trpí atopickým ekzémem. 14 dní léčíme mastí Imacort a promašťujeme Lipobází.Ale efekt 3 denní léčba Imacort mastí není nikde znát a promazávání také ne. Spíš naopak. Problém začal na krku, okolo obličeje a za ušima. Nyní je i na zádech,na bříšku,na rukou i v obličeji. Potřebuji poradit něco vhodnějšího k promazávání a aby se ekzém dál nerozšiřoval. Našla jsem si : BIODERMA Atoderm Moussant - pěnivý gel a BIODERMA Atoderm Créme a do koupele Atopos lázeň od Cannaderm. Nebo by bylo vhodnější něco od A-dermy??? Prosím o rychlou radu. Vím, že léčba a snášenlivost jsou individuální, ale potřebuji něco, co bude léčit a může se používat i preventivně - dlouhodobě. Děkuji, Lucie

Dobrý den,

 

k promazávání Vám můžu doporučit A-Derma exomega krém a přímo na ložiska na zklidnění Bioderma Atoderm P.O.Zinc krém. Do koupele jako přísady můžete použít A-Derma Exomega Huile sprchový čistící olej, případně Balneum Hermal F, Balmandol nebo Linola-fett Olbad aj. Po vykoupání pokud možno nesušit ručníkem, ale nechat pokožku volně uschnout např. v županu. Mast Imacort je nutno v akutní fázi používat déle než 3 dny, obecně se však na akutní fázi používají formy krému. V případě, že nedojde do 10 dnů ke zklidnění, bylo by vhodné opět navštívit lékaře a zvážit výměnu masti Imacort např. za silnější Beloderm krém nebo Pimafucort krém.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

05.01.2012

TUHÁ RÝMA

dobrý den mám 4letou holčičku a již 3 týdny má velice tuhou rýmu , dět. lékařka nám dala kapky a stříkání do nosu i po tom co jsem jí říkala že to nesnese! tedy pokud je třeba i bylinka ne inhalaci ? DĚKUJI s P řáním hezkého dne HAKOVÁ

Dobrý den,

 

nepíšete bohužel, jaké kapky Vám lékařka předepsala. Běžné kapky do nosu sa mohou užívat pouze týden, protože pak se jejich účinek snižuje a může na ně vzniknou dokonce návyk. Velmi dobře se nám však osvědčují tzv. "mořské vody" ve spreji, tedy solné roztoky, které se aplikují do nosu. Tyto spreje nemají omezenou dobu aplikace a šetrným způsobem zajišťují naředění hlenů a jejich vyplavení. Aplikaci sprejů s mořskou vodou lze vhodně doplnit inhalací nad horkou slanou vodou (eventuálně s kapkou eukalyptového oleje nebo s extrakte heřmánku). Dále je vhodné zvážit použití odsávačky hlenů. V řadě případů děti nedokážou ani v tomto věku dobře smrkat a důkladně si tak dýchací cesty vyčistit. Navíc je při smrkání možné v důsledku vzniknutého tlaku zatlačování hlenů hlouběji do nosních dutin. V tomto ohledu máme proto nejlepší zkušenosti s odsavačkou hlenů na vysavač, která dokáže dítěti velmi rychle, bezbolestně a důkladně hleny odsát.

Pokud by se Vám však zdálo, že se rýma nezlepšuje, jednoznačně doporučujeme kontrolu v nosní-ušní-krční ambulanci (ORL), i bez doporučení Vaší obvodní lékařky.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.12.2011

erdomed300mg

Dobrý den, včera jsem si koupila v lékárně ERDOMED 300mg tobolky, lékárnici jsem upozornila na věk dětí, tj. 5 a 9 let, i přesto mi dala tablety, všimla jsem si toho až doma, mohli byste mi poradit, v jakém množství a jakém hodinovém odstupu je mám dětem dávat? Děti dobírají antibiotika: starší má CEFZIL 250mg, mladší klacid 125mg/5ml, k tomu spiropent. Paní doktorka nám poradila už něco na vykašlávání. Zvolila jsem na radu lékárnice erdomed. Starší má 27 kg a mladší 17 kg. Šla bych koupit místo tablet sirup, ale s manželem nebýváme nemocní, tablety bych už neupotřebila. Děkuji za odpověď, Holbová

Dobrý den,

 

i když pro děti jsou právě kvůli nižšímu dávkování určeny kvapalné formy (sirup nebo prášek na roztok), lze to obejít, i když poněkud pracně. Obvyklé dávkování je 10 mg / kg / den, rozděleno do dvou dávek, tobolky Erdomed obsahují 300 mg. Starší dcera by tedy měla užívat přibližně 300 mg (1 tobolka) denně, rozděleno do dvou dávek (t.j 1/2 tobolky 2xdenně). Mladší dcera by měla užívat 170 mg, rozděleno do dvou dávek. To by odpovídalo dávce 85 mg 2 x denně, což je přibližě 1/3 toboky 2xdenně (obsah tobolky lze po vysypání rozdělit na části např. nožem...)

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

09.11.2011

snížená imunita

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na pár otázek.Mám 4letou dceru,která je opakovaně nejméně jednou do měsíce nemcná,jedná se o anginy,záněty nosohrtanu,rýmy,bolesti v krku,kašle a laringitidy......po roce chození do školky se tsav ještě zhoršil a tak jsme navštívili imunologickou poradnu,kde malé odebrali krev a zjistili sníženou imunitu(paní dr říkala něco že je to snížené na obou směrech,nevím ? )Napsala nám IMUNOR a udělala vakcínu přímo pro malou,IMUNOR jsme dobrali a nastoupila vakcína,po které hned malá po třech dnech braní onemocněla,takto se to stalo třikrát a paní doktorka řekla,že je to vzácná alergie na autovakcínu a že tedy dáme znovu dvě balení IMUNORU,nyní bereme druhé balení IMUNORU a malá je od doby braní potřetí nemocná.Chtěla jsem se zeptat,jestli je možnost kombinovat IMUNOR třeba s IMUNOGLUKANEM,abych zlepšila imunitu pro malou,nebo mam ještě čekat,kdy pomůže IMUNOR?Neby bych jí tim ublížila,že budu podávat dvě věci na posílení imunity?
Dávam malé ještě tablety s hlívou ústřičnou a multivitamíny,ale nemoci se nelepší.....Moc děkuji za radu.Jana

Dobrý den,

 

imunitní systém je velmi komplikovaný a bohužel dosud nevím, jak přesně ho ovlivňovat. Často se bohužel musí postupovat metodou pokusu a omylu, než se najde pro daného jednotlivce správný postup.

Přípravky řadu Imunoglukan patří k velmi dobře odzkoušeným a mnoho dětí má na něj dobrou odezvu. Samozřejmě se však najdou i děti, které na jeho podání nereagují. Současné podávání s Imunorem je možné, protože se jedná o odlišný mechanizmus účinku.

Při častých infekčních onemocněních a oslabení imunity je také velmi často zjišťována poškozená střevní mikroflóra (obvykle děti často užívali antibiotika). To je velmi důležitý zdroj "síly" imunitního systému, protože ve střevní sliznici se nachází až 70% všech buněk imunitního systému, které následně "cestují" do ostatních oblastí organizmu. Proto by jsme Vám taktéž doporučili obnovu střevní mikroflóry vhodnými probiotiky - t.j. kúru minimálně 1 - 2 měsíce.

Dobré zkušenosti máme též z alternativním postupem - homeopatií. Osvědčuje se především přípravek Lymphomyosot. Bohužel má nyní delší dobu výpadek a nevíme, kdy bude opět dostupný. Můžete však zkusit popátrat po jiných lékárnách v okolí nebo na internetu, zda náhodou nemají nějakou zbylou zásobu.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

24.10.2011

mousci

Dobrý den,mám takový dotaz.Moje 5letá dcera dostala takzvaný mousky,nevím kde jsme k tomu přišli a ani s čeho se to dělá.Zjistila jsem jen od kamarádky že je to přenosný a časem se to ztratí....že by školka nebo bazén?poradte mi prosím co se tím dá dělat,jak to léčit a zda může mezi děti.Moc děkuji za odpověd.

Dobrý den,

 

jedná se zřejmě o onemocnění nazývané "molusky". Je to typické onemocnění dětského věku, které se šíří zejména v dětských kolektivech tělesným dotykem. Jedná se o virové onemocnění, které napadá děti se slabším imunitním systémem. Obecně se proto doporučují pro prevenci přípravky pro posílení imunity - velmi dobré zkušenosti máme např. s přípravkem Imunoglukan sirup. Pro léčbu akutních projevů je v domácích podmínkách možné použít přípravek InfectoDell, jinak je potřebné navštívit kožního lékaře, který molusky odstraní vymražením nebo chirurgicky, tzv. seškrábnutí speciální lžičkou.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.10.2011

Bolák + teplota

Dobrý den,mám prosím Vás dotaz.Kluk necelé 4 roky má od čtvrka zvýšenou teplotu (kolem 37,2-37,8.Od včerejška si stěžuje na bolest jazyka-má na špičce takový hnědý boláček.Afty znám,ale takový jsem ještě neviděla.Dnes máme v plánu jet radši na pohotovost.Předem děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

bohužel, radit takhle na dálku podle popisu "bolák na jazyce" (obzvlášť při zvýšené teplotě) není možné, nejlepším řešením je jak sa sama uvádíte navštívit lékaře.

 

Děkujeme za pochopení,

 

s pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

04.10.2011

fenistil + stoptussin

Dobrý den, chtěla jsem se jen zeptat zda můžu kombinovat Fenistil roztok se Stoptussinem. Malému je 8 měsíců. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

při dodržení předepsaného dávkování se tyto léky neovlivňují.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

27.09.2011

bule za usima

dobry den mam 8 mesicnyho syna a ziju ve velke britanii muj maly ma 2 boule za usima na leve i prave strane navstivili sme lekare ale ten nam moc neporadil cekame na pediatra a tam se dostavyme az za 2 tydny na dotek sou boule bolestive a velke asi tak 2 cm opravdu si nevim rady aby se to za 2 tydny nezhorsilo maly je docela nespokojeny mela bych nastivit zpatky lekare a co bych mela zadat nevim jestli antibiotika dekuji za radu

Dobrý den,

 

velmi závisí na tom, jak bylo Vaše dítě očkováno. Může se pravděpodobně jednat o příušnice (anglicky: mumps, parotid), pokud nebylo dítě proti tomuto onemocnění očkováno. I když obvykle toto onemocnění probíhá mírně, je potřebná kontrola u dětského lékaře, který dokáže lépe stav posoudit - především má možnost tyto "boule" vidět. U takto malého dítěte je včasná lékařská péče velmi důležitá.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

26.07.2011

Atopický ekzém 9.měs. dítě

Dobrý den dá se použít vitella ictamo na atopický ekzém u 9 mes.miminka?A pokud ne poradíte co by pomohlo?Děkuji moc za odpověď

Dobrý den,

 

dětský atopický ekzém je velmi častý problém, bohužel často s velmi individuálním řešením. Základem je vždy důkladné promašťování pokožky a vyloučení potenciálním dráždivých látek z kontaktu s pokožkou dítěte.

Při léčbě se proto začíná vždy od co "nejčistějších" promašťujících látek, až poté se přidávají směsi s jinými účinnými látkami (jako např. ichtamol). Jako první krok by jsme Vám proto doporučili každodenní promašťující koupel Vašeho dítěte (doporučit lze přípravky Balneum Hermal, Oilatum). Po koupání by pak promašťování mělo léčbu doplňovat mazání čistým masťovým/krémovým základem (např. Linolla Fett krém, Excipial mastný krém). Dále je potřebné se zaměřit zejména na prací prášky - používat co nejméně dráždivé (např. MiniRisk) a přidat při praní extra máchání.

Pokud by tyto postupy nebyli dostatečné, lze začít hledat ve skupině specializovanějších kosmetických přípravků pro léčbu ekzému (ovšem předem upozorňujeme, že se může jednat o metodu pokus-omyl), nebo navštívit kožního lékaře. Vhodné by možná bylo i alergologické vyšetření, protože atopický ekzém může mít často souvislost např. s nějakou potravinovou alergií.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

26.07.2011

Probiotické kapky a beba senzitiv

Dobrý den, mé dceři jsou 2 měsíce a týden, je kojená a jen večer dostává bebu HA, protože mi už mléko nestačí a bývá hladová. Máme problémy s plynatostí a užíváme kapky baby calm a probiotické kapky Bio Gaia. Chci se zeptat jestli by jsem neměla dceři dávat večer Bebu sensitiv která je šetrnější, nebo už by to nebylo vzhledem k obojím kapkám už vhodné? Děkuji

Dobrý den,

použití tohoto typu mléka s Probiotickými kapkami se nevylučuje, pokud je strava lépe stravitelná, mohli by dojít i k omezení plynatosti. Nemáme však reálné zkušenosti s rozdíly mezi jednotlivými produkty Beba, možná by bylo vhodné zkusit i trochu odlišnější produkty - t.j. jinou značku mléčné výživy. Jinak by jsme Vám ještě doporučili doplňkové podávání simethiconu v kapkách - přípravky Sab Simplex nebo Espumisan. I když samotnou tvorbu plynů neovlivňují, významně ulehčují jejich průběžné odcházení a pomáhají tak předcházet bolestivým křečím dítěte.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

03.06.2011

Rotaviry

Dobrý den,
dcera 7 měsíců má opět rotaviry. Koupili jsme jí probiotika Apo-baby probio. Naše padiatrička nám řekla, že tyhle probiotika nezná, nemá s nimi zkušenoust a máme si radši koupit Nutrolin-B, který jsme užívali u prvního onemocnění rotaviry. Jaký na to máte názor vy? V lékárně nám sdělily, že probitika Apo-Baby jsou lepší než Nutrolin. Ráda bych znala Váš názor. Samozřejmě chci ten druh, který zabere nejrychleji a uleví dítěti. Děkuji.

S přáním krásného dne
Veronika.

Dobrý den,

 

probiotika APO-Baby probio obsahují 6 kmenů probiotických bakterií, probiotika Nutrolin-B pouze jeden kmen (avšak jiný než v APO-Baby probio). To však nemusí automaticky znamenat, že by bylo horší nebo lepší. Přímé porovnání účinnosti těchto dvou přípravků neexistuje, podle našeho názoru bude účinek velmi podobný. Probiotika Nutrolin-B jsou však na trhu už několi let, zatímco APO-Baby probio pouze několik měsíců, takže je lékaři ještě moc neznají. Můžete tedy zůstat u zakoupených probiotik.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

01.06.2011

Vzájemné působení léků

Dobrý den,
můj syn dostal kašel. Chtěla bych mu začít dávat Stoptusin (kapky), ale protože je alergik bere každé ráno tabletky Cezera. Mohu mu dáva tyto dva léky současně ?
Děkuji za odpověď.
Benešová

Dobrý den,

 

tyto dva léky se navzájem neovlivňují.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

28.05.2011

agrese

muj syn je od 13let agresivni,prošel si psych, lečebnou, když mě napadl , měl několik, leky, a nakonec začal někdy tak provokovat že skoči z okna atd , několikrat se rval ve škole je sprosty a neumi se kontrolovat byl i u psychoterapeutky,ale vykladal o mych problemech nakonecpřed nedavnem byl u psychiatra a on řekl vaš syn by měl jit do pastaku a ne do lešebny a on ja nikam nejdu dejte mě leky a doktor mu je dal,jak to bude dal nevim bude mu 18let,dik za radu
Zatím nezodpovězeno
28.05.2011

parziti

už od lonskeho roku bojujem ze všima nic moc nepomaha a nebo jen na chvili, mam 5 deti a neni legrace ani po fin, strance tohle vydržet, vyskoušeli jsem tolik připravku že to neni možny , i v mš jsem několikrat diskutoval aj ve škole je to už tak trapny že pokažde to deti maji nevim co stim děkuji za radu , tolik připravku vyskoušeno a stači par dni a šup maj to zpět, poradte prosim
Zatím nezodpovězeno
20.05.2011

pláč miminka

Dobrý den,
moje vnučka, příští týden jí budou dva měsíce, hodně často a dost pláče až křičí. Zřejmě ji bolí bříško, protože trpí na větry . Dcera používá někdy trubičku. Někdy se malá vykaká sama.
Je kojená, hlad asi nemá, protože je samý faldíček a váží 5 kg.
Paní doktorka je pozvala na příští týden, že udělají výtěr stolice.Dcera je z toho zoufalá, protože neví co má jíst, aby to malé nevadilo. Můžete nám prosím poradit?

Dobrý den,

 

větry v období 1. - 6. měsíce jsou nejčastější potíží, které maminky u těchto dětí řeší. Často se tento problém nazývá kojenecká kolika, bohužel, nemá jednoznačné řešení, každému dítěti pomáhá jiný postup. Lze doporučit podávání probiotik pro kojence (speciální typy, vhodné pro kojence už od 1. měsíce věku, jako např. Laktobacílky Baby) a prostředky proti "spěnění" střevního obsahu, které brání dobrému odcházení střevních plynů, jako např. Sab Simplex.

Kompetní přehled vhodný prostředků najdete v rubrice Kojenecké koliky

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.04.2011

červíci ve stolici

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli existují černí červíci asi tak 0,5cm dlouzí.Můj syn je měl v plínce s kakáním.Nevím,jestli to není třeba z banánu,který jedl den před tím.
Děkuji a hezký den

Dobrý den,

 

pokud se opravdu jednalo o živé červíky (nebo prokazatelne o červíky, ne o části stravy), je potřebné vyšetření lékařem. Běžné parazitické červy dětí - roupy - jsou obvyklé bělavého zabarvení. Černé červíky nám nejsou známe, avšak určitě nepocházejí z banánu.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

19.04.2011

čajíky při kolice

Dobrý den,chtěla bych se touto cestou zeptat,zda když dávám svému 1,5měsíčnímu synkovi umělé mléko proti kolice Novalac AC,je vhodné mu během dne podávat i fenyklový čajík?Dělám to totiž a nevidím zlepšení,je možné že mu ten fenyklový čaj škodí,když je vlastně mléko na bázi proti kolice?Také začal kakat trošku tužší formu,tak není vhodné mu podávat raději heřmánkový čajíček?Můžete mi prosím poradit?

Dobrý den,

 

podávání fenyklového čaje není rozhodně na škodu a v žádném případě neovlivňuje podávané protikolikové mléko Novalac AC. Příčin dětskych kolik je však velmi mnoho a ne vždy se podaří nalézt řešení. Obzvlášť časté bývají koliky u dětí nekojených. Doporučujeme Vám vyzkoušet podávání probiotik pro kojence (např. Laktobacílky Baby) a použití simethiconu, např. kapičky Sab Simplex. Pokud by tato opatření nepomáhala, je vhodné zvážit jiný typ mléka pro obtížné trávení, např. Nutrilon 1 Comfort.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.04.2011

nadýmání, větry

Dobrý den
Chtěla bych se zeptat, jaký je nejlepší přípravek na obtíže novorozenců a kojenců jako jsou větry, nadýmání, kolika...
Děkuji Xenophontos

Dobrý den,

 

opravdu jediný nejlepší přípravek na koliky neexistuje. Protože příčin kojeneckých kolik může být několik, je bohužel často potřeba postupovat cestou pokusu a omylu a vytestovat, co je nejlepší pro Vaše dítě. V podstatě na každé dítě platí individuální postup.

Doporučujeme Vám začít s přípravkem Sab Simplex a do mléka přidávat pravidelně probiotika vhodná pro kojence. Velmi důležitá je též masáž bříška a cvičení s nožičkami, které uvolňuje křeče. V případě urputných kolik je vhodné vyzkoušet trubičku do konečníku.

Kompletní přehled přípravků pro řešení kojeneckých kolik najdete v článku Kojenecké koliky.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

05.04.2011

Opakované rýmy

Dobrý den, náš 5-ti letý syn chodí druhým rokem do školky. Od té doby trpí opakovaně na husté zelené rýmy. Loni mu byly odtraněny nosní mandle a problém nadále přetrvává. Kapeme Pamycoin nebo Gentamicin. Na posílení imunity bral Luivac. Výtěry jsou negativní. Děkuji předem za radu Otáhalová

Dobrý den,

 

je to těžké posuzovat pouze na základe těchto informací, zřejmě by bylo vhodné komplexnější vyšetření u imunologa, který dokáže posoudit stav imunity Vašeho dítěte. Z pomocných postupů můžeme doporučit podávání přípravku Wobenzym, který se používá na celkové posílení imunity, odstranění chronických zánětů a zlepšení průniku antibiotik do tkání. Posílení imunity je dále možné přípravkem Imunoglukan. Z dalších lokálních antibiotik by bylo možné vyzkoušet sprej Bioparox, který působí odlišným mechanizmem účinku než předchozí antibiotika, t.j. Pamycon a Gentamicin.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

12.02.2011

Probiotika

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli mohu dávat svému synovi,kterému je 5 měsíců probiotika jako jsou např.Laktobacilky Baby pořád dál,když už jedny dobral a nebo je potřeba na nějaký čas vynechat.
Děkuji a hezký den

 Dobrý den,

 

uvedená probiotika jsou určena pro dlouhodobé používání, není problém je užívat i několik měsíců.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

11.02.2011

Plynatost dětí

Ještě bych dodala ke své otázce,že je malí od narození na umělé stravě Beba a nikdy nebyl kojený.Neměla bych třeba zkusit změnit i jídlo?
Hanka
Zatím nezodpovězeno
11.02.2011

Plynatost dětí

Dobrý den,
máme 5 a půl měsičního syna,který od narození velmi trpí na "prdíky".Vyzkoušeli jsme všechny různe kapky jako třeba Sab Simplex,Baby Calm,i Probiotické kapky a nic nám nepomohlo.Syn je velmi unavený a uplakaný a i málo papá,když má nafouklé bříško.Už vážně nevím co bych mu dala,aby se mu ulevilo.Už je dost starý,aby ho to pořád tolik zlobilo.Poslední dobou ho to bříško bolí až tolik,že plače ,až je fialoví.
Teď nám bylo doporučeno začit dávat probiotika.Nevim,ale přesně jaká a jestli to má vůbec nějaký význam a jestli by mu to pomohlo,co se týká nadýmání.
Mohli by jste prosím poradit??
Děkuji a hezký den Hanka

Dobrý den,

kojenecké koliky jsou často označovány jako tzv. tříměsíční koliky, protože obvykle v tomto období dosahují vrchol, u některých dětí však trvají i déle. Lze proto očekávat, že by u Vašeho dítěte měli už postupně polevovat.

Jako první by jsme Vám však doporučili vyzkoušet změnu značky kojenecké výživy. Je možné, že právě tento typ Vašemu dítěti nevyhovuje. Bohužel není možné doporučit obecně nějakou konkrétní značku, snášenlivost je u dětí často dost individuální. Výrobci jako vhodné při kolikách uvádí Nutrilon Comfort 2 nebo Beba Sensitive, ale je možné, že Vašemu dítěti bude vyhovovat i tradiční Sunar, který naopak dětem obvykle nejlépe chutná a to povzbuzuje jejich trávení. Je to opravdu potřebné vyzkoušet,  pokud nedojde k úpravě do dvou týdnů, můžete vyzkoušet další typ.

Probiotika jste už zkoušela - jsou jimi zmiňované Probiotické kapky, ale je možné vyzkoušet probiotika jiné značky probiotik vhodné pro kojence, jako např. Bifiform kapky nebo Laktobacílky Baby.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

 

07.01.2011

rýma kojence

Dobrý den, prosím vás chtěla bych poradit, zda se dá v době kojení používat škodův černý bez sirup a jestli to bude mít aspoň trochu vliv na mého kojeného 7-týdenního syna s rýmou, používáme odsavačku i kapky libenar, ale stále mi připadá, že rýma přetrvává už 14 dní. Předem děkuji za vaši odpověď. Motlová

Dobrý den,

 

14 denní rýma není u kojence nic neobvyklého (zvláště v tomto počasí), i když je to rozhodně nepříjemné. Doporučujeme proto vydržet v nasazené strategii, t.j. důkladně odsávat několikrát denně (nepíšete, jak odsáváte ale rozhodně doporučujeme odsávačku na vysavač). Na noc je vhodné použít kapky/sprej s dekongestačním účinkem (proti otoku nosní sliznice), pro kojence jsou vhodné např. kapky Nasivin 0.01% nebo sprej Nasivin Sensitive 0.01%. Pro lepší odstranění otoku nosní sliznice i cez den je vhodné zaměnit Libenar za kapičky Sinomarin - obsahují slanou vodu s vyšší koncentrací solí, která šetrně "odsává" vodu ze zduřené nosní sliznice. Použitá mořská sůl dále obsahuje mikroprvky, které příznivě mají příznívý vliv na stav nosní sliznice.

Škodův sirup Černý bez rozhodně není určen pro tak malé děti. Obsahuje příliš mnoho sacharózy a bylinné extrakty, na které není trávící trakt Vašeho dítěte ještě dostatečně vyvinutý.

Pokud ho chcete užívat Vy, tak to můžete, ale na Vaše dítě nebude mít žádný vliv.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

19.12.2010

Seborea

Dobrý den, ráda bych se poradila v souvislosti s kojeneckou seboreou. Mám pětiměsíčního syna, kterému se tento kožní projev po vyhojení opět vrátil. Nerada bych však používala přípravek s kortikoidy (Locoid), který nám doporučila dětská lékařka, spíše bych se přiklonila k možnosti použití přípravku homeopatického. Mohli byste mi prosím poskytnout Vaše doporučení? Velmi děkuji za odpověď, Lenka Mjachká

Dobrý den,

 

bohužel není znám žádný homeopatický lék, který by šel paušálně bez podrobnějšího vyšetření použít u kojenecké seborey. Pokud máte zájem o homeopatickou léčbu, je teby potřebné obrátit se na konkrétního odborníka - homeopata, který dítě vyšetří a dokáže najít přesně odpovídající konstituční lék.

Velmi dobré výsledky u malých dětí však dosahuje i použití vhodných externích léčiv nebo kosmetických přípravků, které vedou k intenzivnímu promaštění pokožky. U dětí, které se denně koupou je velmi důležité používání olejových koupelí, jako např. Balneum Hermal, Balmandol olej. Lokálně by pak promašťování mělo léčbu doplňovat (např. Linolla Fett krém, Excipial mastný krém). Další dobré zkušenosti existují s Holtovým krémem (Cremor Holt), podobně jako u všech dermatologických obtíží je však odezva na léčbu často individuální.

Jako první a nejdůležitější krok by jsme tedy viděli použití olejových koupelí s lokálním promašťováním, výsledky by se měli dostavit do 1 měsíce, s olejovými koupelemi lze pak pokračovat dlouhodobě.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

18.12.2010

Dcera má sociální fobii s úzkostnými stavy

Chtěla bych Vás poprosit, zdali by jste mi nepomohli při výběru homeopatik pro dceru (12 let, 165cm, 65kg)s výše diagnost.nemocí. Léčena jen psychologem. Léky žádné nebere.
Brala několik antidepresiv, ale nic nezabíralo. Potřebovala by spíš něco na uklidnění, pak něco na trému a posílení nervů, protože dcera má stanoven indiv.plán a chodí do školy jen na konzultace a přezkoušení mimo vyučuj. hodiny. Večer strašně dlouho usíná. V jedné lékárně mi doporučili Gelsemium sempervirens nebo Ignatia, Zincum metalicum-na nervovou únavu, a Guna-Mood. Je toto možné vyzkoušet. Nikdo ale neřekl jaké dávkování. Děkuji Věra

Dobrý den,

 

v tomto případě (psychické problémy) homeopatické léky nefungují na základě jednoduchého principu problém-lék. Bylo by spíš potřebné hlubší vyšetření u homeopata, který by doporučil vhodný konstituční lék. V homeopatii je to pojem pro lék, který pokrývá charakter dané osoby a dokáže tak mnohem lépe zacílit léčbu.

Pokud se týká zmiňovaných doporučených přípravků, je jejich použití poměrně všeobecné a nemusí mít tak cílený účinek. Podle zkušeností se hodí spíše k řešení akutních problémů.

Gelsemium sempervirens (15 nebo 30 CH) pokrývá následující problémy: ztráta sebedůvěry,  „zmrtvění strachem",  neschopnost soustředit se, výpadky paměti. Slabost ve svalech, třes, emoční průjem nebo silné nutkání na močení. Používá se 5 granulí večer před očekávanou událostí, 5 granulí ráno a 5 granulí 1 hodinu před emočně náročnou situací.

Ignatia amara (9 nebo 15 CH) pokrývá následující problémy: přecitlivělost na nepříjemné emoce. Pocit knedlíku v krku pro stah krčních svalů, pocit stahu hrudníku s potřebou nadechnutí, nespavost. Zlepšení rozptýlením. Obvyklé dávkování je 5 granulí 2x denně.

Možná by bylo vhodnější zkusit např. homeopatikum Staphysagria (9 nebo 15 CH), která se doporučuje: konfliktní situace, způsobující pocit méněcennosti, rozhořčení nebo trápení, s následným uzavřením se do sebe a nedůtklivostí. Obvyklé dávkování je 5 granulí 1krát denně.

Lék GUNA-MOOD zatím není v ČR volně dostupný, musí Vám ho předpsat lékař na tzv. individuální dovoz. Poté je možné ho objednat v lékárně.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

 

14.12.2010

Nechutenství dětí

Dobrý den,

máme doma holčičku, je jí 6 let, váží 16,0 kg,

vše je v pořádku (příjem stravy,krev,moč,stolice),

chci se jen zeptat zda existují nějaké produkty ke zvýšení energetického příjmu či něco takového,

díky a s pozdravem

Hurt Antonín

Dobrý den,

nepíšete bohužel, jestli je nízká hmotnost Vaší holčičky způsobena odmítáním jídla, nebo holčička alespoň trochu normálně jí, ale nepřibývá na váze. Taktéž bohužel nepíšete, jakou stravu jí obvykle připravujete.
Pokud jsou všechny biochemické a klinické vyšetření normální, budeme předpokládat, že spíše odmítá jídlo. Zejména u holčiček jsou problémy s jídlem časté. Důležitá je též volba jídelníčku, děti mají obvykle radši lehčí jídla. Z přípravků, které Vám můžeme doporučit by jsme vybrali sirup Multi-Sanostol, se kterým známe vícero dobrých zkušeností při nechutenstí. Dětem obvykle dobře chutná a vysoký obsah vitaminů skupiny B podporuje chuť do jídal.
Z dalších možností se můžete obrátit na lety osvědčené pivovarské kvasnice z řady Pangamin - v současné době se vyrábí v kombinaci s řadou dalších příznivých látek, jako jsou např. probiotika a prebiotika, nenasycené mastné kyseliny a další látky. Pro Vaši holčičku by byl zřejmě vhodný Pangamin Bifi + Omega3 nebo Pangamin Bifi plus s inulinem a pupalkovým olejem. U některých dětí je však problém s určitou "kvasniční" chutí a vůní těchto přípravků, v tomto případě je možné volit sice o něco méně komplexní přípravek Pangamin Dražé, avšak pro tyto účely vhodně obalený v cukrové dražovací brstvě, který děti rádi konzumují.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

19.11.2010

léčba homeopatiky

Dobrý den.Moji dceři jsou tři roky,trpí chronickým kašlem.Homeopat doporučil léčbu homeop.preparátem Bronchalis Heel bohužel mi zatím nikde neposkytli informace o dávkování a délce léčby u dítěte jejího věku.Prosím o poskytnutí informací pokud nějaké jsou.Děkuji.

Dobrý den,

 

u léku Bronchalis Heel se obvykle v chronické stadiu doporučuje užívat 3 x denně 1 tabletu - nechat rozpustit pod jazykem, až do vymizení obtíží (jak u dospělých, tak u dětí). Při akutním zhoršení kašle je možné zpočátku podávat po dobu 2 hodin každých 15 min. jednu tabletu.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

04.11.2010

Suchý kašel u dětí

Synovi je 8 let a trápí ho často suchý kašel, který přetrvává poměrně dlouho. Při užívání syrupů má ale navíc průjmy. Sportuje,když má problémy cca 6 týdnů je doma,potom 4 týdny trénuje. Poraďte mi prosím vhodné užívání příp.pastilky.

Dobrý den,

 

bylo by potřeba se ujistit, zda se jedná opravdu o suchý kašel. Časté návraty obvykle znamenají nedoléčený vlhký kašel, resp. hlenovitý kašel, kdy však nelze hleny odkašlat, a tak nedochází k vykašlávání. Prav7 suchý kašel je zvláště u dětí málo častý. Nepíšete bohužel, jaké sirupy Váš syn užívá. Otestovat druh kašle lze podáním vhodného expektorancia / mukolytika, t.j. látky ředící hleny, jako např. ambroxol (např. Mucosolvan), acetylcystein (např. ACC) nebo bromhexin (např. Bromhexim KM). Až pokud dítě po těchto lécích nebude odkašlávat, je možné zvážit použití antitusik - léků tlumících dráždivý kašel. Průjem po sirupu mohou často způsobovat pomocné látky, proto není nutné zatracovat účinnou látku, ale vhodné je zvolit jinou alternativu. Ve věku 8 let je už možné užívat i tablety, doporučit je možné např. STOPEX.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

01.11.2010

Potíže po očkování

Dobrý den, můj tříměsíční syn bude příští týden očkován 1. dávkou hexavakcíny. Obávám se možné následné horečky. Jaké homeopatikum bych mu v takovém případě mohla podat? A jak jej miminku dávkovat? Děkuji za odpověď, Lenka Mjachká

Dobrý den,

 

pokud máte zájem o homeopatické předcházení komplikací po očkování, obvykle se doporučuje tato kombinace:

3 - 6 dnů před a po očkování se podává Thuya occidentalis 9 CH, Silicea 15CH - vždy 3 granule denně a přidávat můžeme Poumon histamine 30 CH a Hypericum perforatum 15 CH po 3 granulích denně.

V případě vysoké horečky nad 39oC je pak vhodné použít přímo alopatickou léčbu, tedy paracetamol nebo ibuprofen ve vhodné lékové formě - čípky nebo sirup.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

21.10.2010

Kolika u novorozence

Dobrý den, měla by jsem otázku, před deseti dny se nám narodil chlapeček, nyní máme 3000g, trápí nás bříško a to zejména v noci, že pláčeme a nemůžeme spinkat. Máme kapky od lékařky Sab Simplex a Baby Calm. Četla jsem však na internetu i od rad kamarádek, že lepší jsou probiotické kapky, tudíž jsem si ve vaší lékarně objednala kapky BIFIFORM, zda-li je mohu pro tak maličké miminko použít a zda-li je můžu používat i já (maminka), dítě je plně kojené, dávám si pozor i na stravu, aby nenadýmala. Popřípadě, co by jste doporučili jiného. Děkuji mockrát za odpověď a za radu, s pozdravem Marcela Herková.

Dobrý den,

probiotické kvapky BIFIFORM jsou určeny pro děti až od 1. měsíce věku. Vzhledem k tomu, že trávící trakt Vašeho dítěte není ještě zcela vyvinut, bylo by vhodnější počkat tuto dobu doporučovanou výrobcem. Má se za tom, v tomto časném období je trávící trakt osídlován probiotickými bakteriemi z mateřského mléka. Hypotéza uvádí, že probiotické bakterie ze střeva matky dokážou prostupovat lymfatickými cestami až do mléčných žláz, kde se vylučují spolu s mateřským mlékem. Proto se doporučuje příjem probiotik už těhotným ženám. V aktuální situaci můžete vyzkoušet užívat některé z probiotickým přípravků obsahující více kmenů (např. SWISS Laktobacily, Biopron 9 Premium) ve zvýšeném dávkování (např. dvounásobném).  Po měsíci můžete doplnit probiotika už přímo do stravy dítěte.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz 

 

 

10.08.2010

Nesprávná tendence držení nožky novorozence

Dobrý den,
před pár dny se nám narodil syn a lékaři nám sdělili, že má tendenci držet nožku v poloze "equinovarosni". Jde jen o lehčí případ, máme provádět rehabilitační cvičení a masáž. Nepamatujeme si přesný postup,který nám paní doktorka ukazovala a tak jsme se chtěli optat, zda-li je někde on-line obrazová nápověda jak na to, nebo snad i video? Děkuji. David Dušek

Dobrý den,

 

vbočení nohy, tzv. pes equinovarus může být vyvinut v různých stupních závažnosti. U Vašeho dítěte se zřejmě jedná o lehčí stav, který vyžaduje pouze rehabilitační cvičkení. Protože však nevíme, jak "mírná" je tendence Vašeho dítěte pro vbočené držení nožičky a existuje několik metod léčby a různý lékaři se přiklánějí k různým postupům, nemůžeme Vám přesně poradit. Hodně informací v češtině - ovšem hlavně pro závažnější postižení - najdete na stránkách www.achilleus.cz. Dobrým materiálem je přeložená knížka o léčbě tzv. Ponsetiho metodou, kterou najdete na těchto stránkách - ovšem opět zejména pro vážná postižení, která vyžadují léčbu sádrováním a dlahou.

Doporučujeme Vám proto obrátit se znovu na Vašeho lékaře (zkuste alespoň telefonicky), aby Vám znovu popsal správný postup a rozsah cvičení.

 

S pozdravem,

 

tým lékárny Samoléčení.cz

02.08.2010

veš detská

DOBRÝ DEN MÁME POŘAD VŠI ŽÁDNE DRAHÉ PŘÍPRAVKI PROTI VŠIM Z LÉKARNY NAM NEZABÍRAJI VOLALI JSME PROTO NA EPIDEMIPLOGII KDE NÁM PORADILI PŘÍPRAVEK DIFUZINHA NA VŠI.NEVÍM ALE VE KTERÉ LÉKARNE HO MAJI.BYDLÍME MEZI BRNEM A BŘECLAVI.TI VŠI MA MÁ DCERA UŽ PO7 JA MATKA PO 3 A SYN MNĚL JEN 2X JAK JE TO MOŽNÝ ANI ZDROJ PŘENOSU NEMUŽEME ZJISTIT JSME VĚČNE DOMA A POBLIŠ DOMOVU.

Dobrý den,

podle názvu se jedná pravděpodobně o přípravek Diffusil H forte sprej.

Je dostatečně účinný, důležité je postupovat přesně podle návodu a kúru zopakovat. Dále doporučujeme důkladně vyčesávat hnidy(vajíčka), které tyto přípravky nezlikvidují. Proto je důležité opakovat postup po 8dnech, kdy dojde k vylíhnutí dalších živých vší z neodstraněných vajíček.

K likvidaci i prevenci můžete použít i přírodní kosmetiku, např. Capissan forte, Paranit preventivní sprej, Všiven balzám+šampon

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

 

30.07.2010

chudokrevnost

dobrý den,chtěla jsem se zeptat,hlídám 2letou vietnamskou holčičku,byla jí zjištěna chudokrevnost,tudíž bere železo.Je ještě jiný přípravek,kterým jí pomoc,aby se její krevní hodnoty zlepšily?

Dobrý den,

, každopádně novotvorbu krve lze dále podpořit podávání multivitaminových přípravků. Pro dvouleté dítě by jsme Vám doporučili pouze tekuté multivitaminové sirupy, protože takto malé děti mohou mít problémy s polykáním tablet. Z konkrétních přípravků můžeme doporučit sirup Multi-Sanostol nebo Pikovit.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

29.07.2010

Horecka a prujem pri rorezavani zubu?

dobry den.mam 6ti mesicniho syna,meri 69cm vazi 8.5kg.uz treti den mame horecky.dnes nam zacal i prujem.a dnes se horecka vysplhala na 38,6. odavame cipky paralen 100 a pri teplote nad 38 nurofen 60mg.je mozne ze je to od zubu?kdyz mu prejedu dole po dasni breci a citim tam boulicku.jak dlouho tyto horecky trvaji? nebyli by lepsi homeopatika,cetla jsem na internetu ze doporucuji CHAMMOMILLA VULGARIS.Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den,

 

u tak malého dítěte se jedná o poměrně vysokou horečnku a 3 dny je už opravdu hodně. Jednoznačně Vám doporučujeme CO NEJDŘÍV kontaktovat lékaře a nepokoušet se o samoléčení. Může se jednat o mnoho závažných příčin, ne pouze prořezávající se zoubky.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

16.07.2010

kasel

su hustel kvapky urcene aj pre deti? dcera ma 6 rokov

Dobrý den,

 

kapky proti kašli Husteel jsou multikomponentním homeopatickým přípravkem, který jje možné použít i u dětí ve věku 6 let.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

11.06.2010

Problémy s vyprazdňováním

Dobrý den,moc prosím o radu.Mám 2 1/2 letou dceru,která odmítá kakat.Stahuje půlky k sobě a zadržuje to,potom má hovínko tuhé a nemůže se vyprázdnit.Jako miminko s vyprazdňováním neměla problém,to až potom co jsme se zbavily plínek.Čípky odmítá,teď zkoušíme lňený olej ,asi jeden týden výsledek zatím nic moc.Prosím ji ať se vykaká,děláme srandičky,slibuji různé odměny,ale nic nepomáhá.Prosím o radu.S pozdravem a přáním hezkého dne Katka

Dobrý den,

 

tady jde zrejmě mnohme více o problém psychického rázu a veškeré "násilné" působení nebude mít úspěch (rozhodně např. nepodávejte žádná projímadla!). Děti jsou v malém věku často velmi citlivé, někdy stačí, že zaslechnout nějakou poznámku o "smradlavém hovínku" a může se vytvořit podobný blok. Nebo jim vadí šplouchání vody, může to být cokoliv. Zřejmě budete muset naplno rozvinou své přesvědčovací schopnosti a vymyslet "kakání" nějaký "smysl", např. o nějakém úkolu, který musí "hovínko" v záchodu vykonat.

Z vlastních zkušeností můžem zpomenout 3-letého kluka, který "kakal" je při skákání - musel jednoduše "hovínko vyskákat". Bez toho to prostě nešlo. Takže Váš případ patří zřejmě do podobné skupiny  "rodičovských trápení".

Jediné co by jsme mohli doporučit je podávat nějaká vhodná probiotika, která vhodně regulují tuhost stolice, takže ani při delším zadržování nebude příliš tuhá. Navíc mírně stimulují pohyb a snižují i případný zápach. Doporučit můžeme např. Laktobacílky Baby, které lze přidávat do běžné stravy.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

08.05.2010

Dospívání

Dobrý den, můj syn má 12 let, začal teď hodně jíst, taky hodně vyrostl. Chtěla bych poradit, které vitamíny mu pořídit. Děkuji

Dobrý den,

 

můžete zvolit prakticky libovolné vitamíny pro děti. Z naší zkušenosti jsou dětmi docela oblíbené cucavé "rybičky" Calibrum Junior, které vyrábí renomovaná farmaceutická společnost Zentiva. Z dalších můžeme zmínit oblíbené Marťánky nebo Revital Malé hviezdy (pro kluky).

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

10.04.2010

chripka u dětí

Dobrý den moje malá pořád trpí chřipkou,zkouším dávat vitamíny,a každých 14dní je nemocná je jí 5 let a má 13 kg.Děkuji

Dobrý den,

 

u často opakovaných infekcí malých dětí je obvyklou příčinou narušená obranyschopnost organizmu dítěte. V klinické praxi lékařů se velmi dobře osvědčuje přípravek Imunoglukan sirup, který obsahuje vysoce účinnou formu přírodní látky beta-glukanu, podporující imunitní obranu. Jeho účinek na nemocnost dětí je dokumentován publikovanou lékařskou (pediatrickou) studií. Protože však ne všechny beta-glukany jsou stejné, doporučujeme Vám právě tento konkrétní přípravek. U ostatních sirupů s beta-glukany se může jednat o méně účinné formy a jejich účinek není ověřen.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

20.03.2010

Posilování

Hezký večer přeji.
Potřeboval bych se zeptat, jak je to s posilováním u dětí. Je mi 14 a už rok posiluji. Většinou každý den večer si dám pár kliků a postupně je navyšuji. Takže je to pouze takové lehčí posilování. Ale několik lidí mi říkalo, že posilování v mém věku není moc vhodné, že bych s tím měl přestat. Ale já pořád nevím jestli je to pravda nebo jestli ne. A tedy jestli mohu posilovat nebo ne. Někdy mě "Pravda" po posilování (40ti klicích) bolí trochu záda.

Je to tedy pravda nebo ne? A měl bych něco změnit?

Děkuji.

Dobrý den,

 

ve Vašem věku může cvičit jakékoliv cviky, při kterých využíváte vlastní váhu - tedy kliky, leh-sedy, dřepy, přítahy na hrazdě. Není ještě vhodné začínat s činkami, protože zatěžují svaly příliš izolovaně. Pokud Vás při klikách bolí trochu záda, může to být tím, že máte relativně slabé břicho. Doporučili by jsme Vám pravidelně zařadit do cvičení i leh-sedy.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

12.01.2010

nožka

Máme problém s našim15.měsíčním synem už chodí 3 měsíce uplně sám. A tak jsem mu koupila kotníkové pevné boty v botkách se mu chodí dobře ale levou nožku nám trošku stáčí dovnitř . Náš pan doktor říkal že je to normální že si nožky přispusobuji botkám .Mě se to nezdá a tak jsem chtěla jít na ortopedii .Ale náš pan doktor řekl že se mi tam vysmějí že toto je u dětí do tří let normální .Tak nevím jestli mám čekat a nebo raději jít nerada bych něco zameškala.

Dobrý den,

 

bohužel na Váš dotaz nedokážeme odpovědět, protože nedokážeme posoudit míru stáčení nohy. V 15 měsících věku dítěte však ještě dětská chůze opravdu není zcela vyvinutá a postupně dochází k změnách způsobu chůze i kladení končetin. Pokud si však nejste jistá, zkuste se poradit např. telefonicky na nejbližším ortopedickém pracovišti.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 
 

© 2003 - 2015 Edukafarm, s.r.o. Všechna práva vyhrazena
Aesculap - lékárna Brno