Samoleceni.cz

 
Nákupní košík
Košík je prázdný

On-line poradna

Vyhledávání v poradně

Pokud chcete procházet poradnu, musíte vybrat tématický okruh.
Pokud chcete položit otázku, musíte se přihlasit / zaregistrovat.

14.03.2015

vysychání pochvy

Po poradě s lékařkou se snažím omezit užívání přípravku Vagifen pomocí ploštičníku větevnatého. Dále bych chtěla použít lokálně nějaký krém či gel. Prosím o radu, zda se dostane nějaký vhodný přípravek.

 Dobrý den,

můžete vyzkoušet mast nebo vaginální čípky Cicatridina - oba tyto přípravky obsahují kyselinu hyaluronovou, která zvlhčuje sliznice a urychluje hojení tkání.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

05.11.2014

Bolesti malych kloubu na rukou

Mam zkusit uzivat Hekla lavu, ale nikde se nemohu dozvedet, jak se davkuje ( kolik a zpusob- polykat- cucat??).
Dekuji za odpoved. Hr.

Dobrý den,

 

doporučené dávkování je 1-2x denně 5 granulí po dobu nejméně 3 měsíců. Granule se nechávají rozpustit pod jazykem.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

13.10.2014

bolesti kloubů

Před rokem jsem používal condrosulf400 a nyní se opětně projevují bolesti zej. kyčelních kloubů.Mohu používat CS 400 a pro zvýšení účinnosti ještě flextor nebo colatif.Díky předem za odpověď.OK.
PS.74 let,výška 174,váha 67,léky losartan,torvacard

Dobrý den,

 

doporučila bych Vám užívat vzhledem ke složení jednotlivých přípravků buď Condrosulf 400 s Colafitem ( případně Colafit s vitamínem C - což je kombinace čistého kolagenu a vitamínu C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu), nebo samostatně přípravek Flextor, který obsahuje 7 účinných látek pro komplexní péči o klouby. U všech je důležité dodržovat dávkování stanovené výrobcem.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

24.07.2014

bolest kolene a ramen

Mám asi již 2 roky problémy s kolenem a rameny, které bolí. Bylo mi doporučeno užívat doplněk Dacom Pharma Colafit DUO nebo Dacom Colafit plus MSM. Prosím o doporučení, který z léku je vhodnější, či mi doporučíte jiný. Mám 61 let, měřím 160 cm a vážím 70 kg. Zatím jsem nepodstoupila žádné vyšetření.

Dobrý den,

vzhledem k délce trvání Vašich obtíží bych Vám doporučila konzultaci u lékaře. Zároveň by bylo vhodné užívat přípravky s obsahem chondroprotektiv, která zajišťují výživu a obnovu kloubní chrupavky, čímž dochází postupně i ke snížení bolesti. Je potřeba užívat je dlouhodobě. Z konkrétních přípravků potom Bayflex nebo Condrosulf. K tomu můžete postižená místa natírat 2 -3x denně krémem broti bolesti a zánětu, například Ibalgin krémem

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

 

 

27.06.2014

bolesti kolene

Je mi 59 let,měřím 170 cm a vážím 85 kg. Poslední měsíc mě začíná bolet koleno když jdu do schodů. Jindy zatím ne ,jen při chůzi do schodů a jen jedno koleno. Myslím, že bych měla brát nějakou výživu na klouby,ale nevím jakou,je toho v nabídce moc.Žádné léky neužívám,jsem zdravá. Prosím o radu, jestli bych měla něco užívat a popř. co by to mělo být.Děkuji a s pozdravem Darjaninová Marie

Dobrý den,

určitě by bylo vhodné užívat přípravky s obsahem tzv. chondroprotektiv, která zajišťují výživu a obnovu kloubní chrupavky, čímž potom dochází i ke snížení bolestivosti. Čím dřív začnete s jejich užíváním, tím lépe. Mezi tyto látky patří chondroitin a glukosamin a najdete je např. v přípravku Bayflex nebo Condrosulf. Je potřeba je užívat dlouhodobě.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

28.05.2014

Chronický průjem.

Několik let průjem,hlavně dopoledne, někdy celý den, po každém jídle a pití,vyšetření před lety nic neprokázalo.Potřebuji cestovat,užívám Warfarin,Amprilan,furon,hypres můžete mně něco opravdu učinného doporučit? Je mně 65 let

Dobrý den,

píšete, že vyšetření proběhlo před lety, takže by bylo vhodné vzhledem k opakujícím se potížím znovu navštívit lékaře a provést testy. Z obecných zásad bych Vám doporučila především stravovat se v klidu, pravidelně a zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny ( celozrnné pečivo, popřípadě přípravek Psyllium). Na úpravu střevní mikroflóry jsou dále vhodná probiotika. Vyzkoušet můžete např. přípravek Synbio, ve kterém je obsažena kombinace probiotických kultur s beta-glukany, které navíc působí imunostimulačně na střevní stěnu. Během cestování bych Vám doporučila na zastavení průjmu použít Imodium ( nesmí se ale užívat při infekčním průjmu).

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

19.03.2014

膝关节

你好我妈妈右腿膝关节长骨刺了不能走路腿很疼请问吃什么药可以缓解疼痛谢谢

您好
以减轻疼痛可以采取产品IbalginParalen推荐剂量另外,也可以消除疼痛霜剂疼痛,如Ibalgin霜。另外我还建议参观一个咨询医生谁将会评估妈妈的状况,并提出下一步工作。

Nín hǎo,
Yǐ jiǎnqīng téngtòng kěyǐ cǎiqǔ chǎnpǐn Ibalgin huò Paralen zài tuījiàn jìliàng. Lìngwài, yě kěyǐ xiāochú téngtòng shuāng jì wèi téngtòng, rú Ibalgin shuāng. Lìngwài, wǒ hái jiànyì cānguān yīgè zīxún yīshēng, shuí jiāng huì pínggū nǐ māmā de zhuàngkuàng, bìng tíchū xià yībù gōngzuò.
 
 
问候
Mgr. Petra Machalová
10.02.2014

proleženiny

Dobrý den! starám se tři roky o nemocnou maminku. Parkinsonova nemoc. Půl roku již leží na lůžku. V červenci 2013 prodělala zápal plic, pak přestala přijímat potravu, tak jí zavedli výživu Pegem. Před třemi týdny se začli na kyčlích tvořit rány, které šly pak do hloubky. Zároveň horečky. Ty během necelého týdne odezněly po antibiotikách. Chodí charita a rány ošetřuje. Maminku jsem polohovala, jak jen se dalo. Koupila jsem antidekubitní deku, na paty botičky, pod lokty taky ochrany, dávala jsem pod kyčle podkovu nafouknutou z gumy. Já už nevím, jak tomu dále zabránit. Mamince je 85 roků, nemluví. Ještě se nám podaří, že jí manžel vezme do náruče a posadí jí na vozík, někdy vydrží i 4 hodiny ve vozíky. Před ní mám samozřejmě zábranu, stoleček namontovaný, aby nespadla. ještě jsem se chtěla zeptat na tvorbu hlenů a jak to zmírnit. Mám v nájmu odsávačku z Charity, kterou denně i 4 krát používám. hleny jdou ven, až když tu hadičku dám dále do krku ,ale to chuděrka už má na zvracení a to se ještě hadička ucpe a je konec. začala jsem dávat med do čaje, který jí dávám taky přes bříško. Měla jsem i ergomed, ale ten se asi nedá užívat stále. Prosím o radu. Jak zabránit těm proleženinám na těch bocích, co mám koupit, aby se jí netvořily. Děkuji moc předem za odpověď. Fusová

Dobrý den,

v tomto věku a stavu pacienta je léčba dekubitů velmi složitá. Přenechala bych starost o vzniklé proleženiny odborníkům. Jako doplňkovou léčbu lze použít nutriční stravu Cubitan, kterou lze přimíchat k výživě do Pegu. S polohováním a podpůrnými prostředky určitě pokračujte i nadále. S problémem zahlenění lze doporučit inhalaci přípravku Mucosolvan roztok, o způsobu provedení správné inhalace se poraďtě se zdravotníky z charity, kteří chodí maminku ošetřovat.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

09.06.2013

Coxatrosis

Vážení,
před nedávnem jsem Vás požádala o radu s bolestivou kyčlí. Na Vaše doporučení jsem si zakoupila přípravek Bayflex. Až doma po přečtení příbalového letáku jsem zjistila, že se přípravek užívá k úlevě od příznaků osteoartrozy kolene. Teď nevím, zda pomůže i při potížích s kyčlí.
Za odpověď předem děkuji.
Jarmila

Dobrý den,

nemusíte mít obavy. Glukosamin sulfát samozřejmě působí regeneračně na všechny klouby. Konkrétně na osteartrozu kolene byl ale registrován jako léčivý přípravek. Zde musel být jeho účinek doložen velkými klinickými studiemi. Obsahuje vysokou dávku glukosamin sulfátu a  proto je možné ho užívat 1xdenně.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

26.05.2013

Coxatrosis

Vážení, prosím o radu.
Je mi 74 roků, výška 170, hmotnost 69 kg a mám coxatrosis prvního stupně v pravé kyčli. Jaký lék bych měla užívat aby se nemoc nezhoršovala. Užívání Condro, Proenzi a Hyalgel v minulosti nepomohlo a stav se zhoršuje. Ještě užívám Sectral na vysoký tlak, Godasal a Vitacalcit.
Ještě bych měla dotaz k jinému problému. Byl mi zjištěn cholesterol 6.9, proto denně užívám rybí olej Blue Care 1000 mg. Je vhodné pokračovat v nepřetržitém dlouhodobém užívání?
Děkuji za odpověď.
Jarmila

Dobrý den,

 

pokud užívání zmíněných potravinových doplňků nevedlo ke zmírnění obtíží, doporučuji některý z léčivých přípravků, kde máte garantované složení a je prokázána terapeutická účinnost. Z volně prodejných přípravků můžu doporučit např. Condrosulf kapsle minimálně 3 měsíce v dávkování 2krát denně 1 kapsle, přičemž první 2 týdny je dávka 2krát denně 2 kapsle. Tuto kůru je vhodné po 3 měsících zopakovat. Z dalších léčivých přípravků doporučuji Bayflex tablety v dávkování 1krát denně 1 tableta.

Na snížení hladiny cholesterolu máme nejlepší zkušenost s přípravkem Vegapure, který omezuje vstřebání cholesterolu ze střeva do krve. Z kvalitních přípravků s obsahem rybího oleje doporučuji např. Maxicor tobolky nebo OmegaDefend tobolky, které je možno užívat dlouhodobě. Při neúspěchu této léčby v kombinaci s dietními a režimovými opatřeními po dobu několika měsíců se zahajuje léčba léčivými přípravky vázanými na lékařský předpis.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

28.02.2013

Bolesti kyčle a nohou

Dobrý den, asi 2 měsíce mám problém s bolesti levé nohy. Bolesti mi jdou od kyčle přes stehno, koleno až k nártu. Někdy se to projeví jako tupá bolest, jindy nárazově, někdy mi to připadá jako bolest kostí /hlavně holení kosti/. Chodím na rehabilitaci - laser a proud, ale mám dojem, že mi to moc nepomáhá. Je mi 66 let, výška 152, váha 54. Léčím se pouze s vysokým nitroočním tlakem. Jinak dosti sportuji, 2-3 týdne. Síla bolesti mi připadá větší v noci, musím si vzít brufen, abych mohla spát.Praktická lékařka mi vždy jen opíchá bederní páteř. To pomúže ale jen chvíli. Poradíte mi co mám dále dělat, na koho se obrátit. Děkuji

Dobrý den,

 

je pochopitelně těžké odhadnout příčinu Vašich potíží. Může se jednat o zablokovanou křížovou páteř s projekcí do končetiny, celkové přetížení nebo např. zánět aj. V každém případě je nutný klidový režim, případně tepelná terapie, lze doplnit systémovou enzymoterapií. Pokud po dokončení rehabilitačního cvičení při zachování klidového režimu nedojde k ústupu potíží, doporučuji vyzkoušet novou metodu léčby, tzv. FRM (fyziologickou regulační medicínu). Seznam lékařů, kteří se této metodě věnují, naleznete na www.guna.cz.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

11.07.2012

Chrápání + necitlivost nohou

Dobrý den, moc prosím o radu ohledně mého tatínka. Je mu 61 let, v poslední době hodně spí, klidně si jde lehnout 2x denně na cca 2 hodiny, noc prospí celou, vlastně kdykoliv si sedne tak začne hned podřimovat. Hrozně chrápe a občas se ve spaní i "zastavuje", tak jsem mu u jeho praktické lékařky domluvila vyšetření ve spánkové laboratoři, na vyšetření má jít v listopadu. Může být chrápání příčina toho, že tolik spí? Navíc si stěžuje, že necící nohy (nepozná například, že má mokré ponožky nebo nedávno stoupl na sklo po rozbité skleničce a poznal to až podle toho, že mu tekla krev, bolest vůbec necítil). Před měsícem díky tomu i spadl (často zakopává a nohy se mu podlamují) a zlomil si ruku. Praktická lékařka ho poslala na cévní vyšetření a neurologii, vše má průchozí a v pořádku. Můžete mně poradit jaká vyšetření byste ještě doporučili pro odhalení příčiny a zmírnění potíží? Velmi děkuji za Váš názor. Hezký den

Dobrý den,

 

ano, je to možné, že chrápání způsobuje zvýšenou ospalost Vašeho otce, protože chrápající člověk se ani zdaleka nevyspí tak dobře, jako člověk spící normálním spánkem v klidu. Taktéž je důležité zkontrolovat, jestli nezačal např. brát nějaké nové léky, které by ke zvýšené spavosti mohli přispívat.

Co se týče necitlivých nohou, popisované příznaky odpovídají už poměrně významné necitlivosti, proto je velmi zvláštní, že provedené neurologické vyšetření bylo v pořádku. Nepíšete bohužel, jaké testy byli Vašemu otci prováděny, pokud ale nepozná mokré ponožky, nebo to, že se pořezal, nechápeme, jak mohl v pořádku absolvovat základní neurologické vyšetření, u kterého se testuje citlivost na mechanické podněty (speciální bodce)... Pokud necítí sklo pod nohama, nemohl by cítit ani tyto testy. Doporučovali bychom proto důkladnější neurologické vyšetření, případně zvolit opakování vyšetření jinou neurologickou ambulancí...

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

25.06.2012

Vitamíny pro rodiče

Dobrý den, ráda bych koupila nějaké vitamíny pro mé rodiče (58 a 61 let). Dlouhodobě užívají pouze Maxicor omega 3, který jim snížil cholesterol a v jeho užívání budou z tohoto důvodu pokračovat + maminka bere léky na vysoký tlak. Prosím, můžete mně doporučit co nejkvalitnější komplexní přípravek vitamínů a minerálů? Velmi děkuji

Dobrý den,

 

za nejlepší vitaminový přípravek pro tuto věkovou kategorii lze bez pochyby považovat přípravek Pharmaton Geriavit. Jedná se velmi kvalitní kombinaci vitaminů, minerálů a standardizovaného extraktu žen-šenu. Je registrovaný jako léčivý přípravek a má tedy účinnost ověřenou v standardizovaných podmínkách a kvalitu garantovanou Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Ve srovnání s ostatními doplňky stravy to znamená bezkonkureční garanci kvality a obsahu. Stejně tak i spětné reference od našich zákazníků jsou velmi příznivé.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

25.04.2012

Lek Zolafren

Dobry den, chtela bych se zeptat na lek ( Zolafren), ktery byl nasazen babicce (82) na halucinace, za jak dlouho muze mit ucinek. Chapu, ze je to jiste individualni (pokud vubec k ucinku dojde). Navic jsem se docetla, ze tento lek je naprosto nevhodny u starsich pacientu s demenci, kde naopak muze dojit k fatalnim vedlejsim ucinkum. Navic babicka uziva Walfarin, leky na stitnou zlazu, srdce, zkratka je toho dost. Myslite si, ze je tento lek skutecne vhodny? A jeste 1 otazka, pokud mi budete moci poradit i v tomto...jak se chovat k cloveku se sluch.halucinacemi, jez chce napr. volat policii na "dane osoby"? Vim, ze je zcela nemozne a zbytecne je presvedcovat o opaku jejich "reality", ale jak je uklidnit, ci jake vysvetleni dat? Mnohokrat predem dekuji za odpoved, jsme z cele situace zoufali. Hezky den

Dobrý den,

 

většina léků ze skupiny antipsychotik je u pacientů starších 65 let kontraindikována, mezi nimi i lék Zolafren, jehož anticholinergní nežádoucí účinky mohou prohlubovat demenci a vyznačuje se dalšími četnými nežádoucími účinky jako je sedace a hypotenze. K vhodnějším antipsychotikům z hlediska nežádoucích účinků patří Tiapridal, který se může použít i u starších pacientů, nebo lék Abilify. Opatrnosti je však třeba u obou přípravků u kardiovaskulárních onemocnění. Zvolená farmakoterapie je však plnně v rukou odborného lékaře.

 

Co se týká chování k nemocnému člověku, je opravdu téměř nemožné vyvrátit jim jejich převědčení, spíše je lepší "přistoupit"na jejich realitu a dát najevo, že jste na jeho straně a snažíte se mu pomoct v boji s imaginárními halucinacemi.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

04.04.2012

schizofrenie ci senilni demence?

Dobry den, ma babicka (82) zacala trpet sluchovymi halucinacemi, nejprve slysela muziku, nyni se situace zhorsila - slysi hlasy, ktere k ni mluvi. Nejvice o rodinnych prislusnicich, chodi za nami, proc se pry hadame, ze jsme spinavi, hlasy ji tvrdi, ze je hubena, ci naopak obezni atd..zacala uklizet, ze pry "zas prijdou", v noci se vydala po schodech za nami do 1.patra (spatne chodi) a malem spadla. Dle priznaku mi to silne pripomina schizofrenii, ale chapu, ze se muze jednat i o senil.demenci. Prakticky lekar predepsal jakysi lek na lepsi prokysliceni mozku a zklidneni. Ja si vsak myslim, ze je zbytecne cekat a lepsi by bylo vyhledat psychiatra. Nebot, cim driv bude pocata adekvatni lecba, tim vetsi je sance na zlepseni!? Rada bych znala vas nazor na tyto stavy a k cemu se priklanite? Predem mnohokrat dekuji za pripadnou odpoved, s pranim hezkeho dne
Nikola

Dobrý den,

 

popsané příznaky se mohou opravdu vyskytovat jak u schizofrenie tak i u senilní demence, vzhledem k věku pacientky bych se přikláněla spíše k demenci. Návštěvu odborníka v tomto případě neodkládejte, v případě senilní demence při nasazení léků dojde minimálně ke zpomalení progrese onemocnění, v případě schizofrenie mohou léky výrazně pacietce ulevit.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

03.04.2012

Kyčelní kloub

Dobrý den, je mi 53 let (výška 182 cm, 75 kg) a od léta loňského roku mám problémy s pravým kyčelním kloubem. Asi nadměrná zátěž při sportu (tenis). Lékař mi předepsal Artrodar, ale moc to nepomáhá, Na zmírnění bolestí používám občas Ibalgin. Chtěl bych se zeptat, zda s Artrodarem můžu současně používat i jiné léky nebo doplňky stravy, např.: Condrosulf, Proenzi, GS Condro Forte a pod.
Předem děkuji za odpověď.
V příoze zasílám zprávu svého orthopeda.
Vyšešření ze dne 06.02.20l2, 08:46
S: asi půlroku bolestiv P kyčli, po obstřiku a SYSADOA částečne zlepšení,
RTG P kyčle: v přiměř.postavení,kloub.štěrbina zúžena mediálně výr'azně se sklerotizací, kraniálně o
1/2, počínající okraj.osteofyty na hlavici i acetabulu laterálně
RTG L kyčle: v přiměř.postaverrí,kloub.štěrbina zúžena mediálně, kraniálně o l/2, počínající okraj.osteofyty
na hlavici i acetabulu laterálně'
O: P kyčel - E plná, F l00, AB a VR asi na 1l2 rozsahu, s nazn. bolest. odezvou, kloub bez zn. infektu. L
kyčel volně hybná, nebolestivá.
Dg: coxarthrosis bilat. (centrálrrí forma), l.dx. gr. II-lII, I.sin. gr.ll.
Dopor.: kyčle trvale nepřetěžovat, NSA p.b, SYSADOA interrrritentně.
Rp:ARTRODAR POR CPS DUR 30X50MG, 1-0-0, bal./poč.: 3

Dobrý den,

 

lék Artrodar má analgetické a protizánětlivé působení a jeho kombinace s tzv. chondroprotektivy (z volně prodejných přípravků můžu doporučit Condrosulf 400, Bayflex, Proenzi 3+, GS Condro forte) má synergický účinek. Při nedostačujícím analgetickém působení Artrodaru, je možná kombinace i s nestroidními analgetiky (např. Ibalgin tbl, Voltaren tbl.), dlouhodobější uživání je však nutné konzultovat s lékařem. Možno doplnit i lokální terapiíí (např. Ibalgin crm, Voltaren emulgel aj.).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

10.03.2012

Informace o doplňcích stravy

Zdravím Vás,je mi 76 let,beru geriavit stále,čím jej mám vzhledem k věku doplnit,mám dvě kyčelní endoprotézy a srdeční aritmii,čeká mne budíček,
užíváme spolu s manželkou,zdravotně jsme na tom stejně,děkuji předem a s úctou:Potůčkovi

Dobrý den,

 

z vlastních zkušeností považujeme Geriavit Pharmaton za opravdu nelepší přípravek pro celkovou vitalitu a udržení dobré kondice starších osob (nyní v naší lékárně za velmi dobrou cenu!). Proto by jsme Vám doporučili v jeho užívání pokračovat, má opravdu komplexní složení. Pokud nemáte žádné další obtíže, není co dalšího speciálního doporučovat - možná některý z přípravků pro výživu kloubů, dobré zkušenosti máme skutečně s často propagovaným Proenzi 3+ nebo s Geladrinkem (má výhodu v tom, že se užívá tekutý, nemusíte užívat žádné další tablety).

 

S pozdravem a přáním dále trvajícího dobrého zdraví

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

23.02.2012

vhodnost leku, možná náhrada

mám cukrovku 2 stupně
užívám lék Glucophage 500 mg 1 denně
Mám dosti nežádoucích účinku.
bolesti žaludku, hlavy, svalové křeče a bolesti.
Je lék možný nahradit jiným. Už jsem užíval SIOFOR a účinky byly stejné.
Děkuji předem za diporučení náhrady.

Dobrý den,

 

lék Glucophage a lék Siofor obsahují stejnou účinnou látku, proto jsou i nežádoucí účinky stejné. Ke snížení nežádoucích účinků na zažívací trakt je možné užívat Glucophage ve formě rozpustných sáčků. Pokud by ani tak nedošlo ke zlepšení, může Vám lékař zkusit předepsat lék z jiné skupin s podobným mechanismem účinku, který by mohl být lépe tolerován (v ČR je na trhu lék Actos).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

06.02.2012

Spanek u seniora

Dobry den, rada bych se zeptala na moznosti lecby, nebo spise jakekoli napomoci u nespavosti seniora. Ma babicka (82) trpi nespavosti, nejakou dobu brala leky na spani, nyni si stezuje, ze neustale v usich slysi hrat muziku! Prinutili jsme ji tyto leky vysadit( mmch. zacinala si davku zvysovat z 1 kapsle na 1+1/2, nazev leku bohuz. neznam). Snad je to s " tou muzikou" o neco lepsi, nicmene, myslite si, ze je to skutecne dusledkem leku na spani, ci se zacina jednat o stareckou demenci? A mohly by v jejim pripade byt ucinne kapsle na prirodni bazy SLEEPNOX FORTE? Nebo existuje neco jineho, specifictejsiho?Samozrejme nenavykoveho. Babicka krom popsaneho problemu jiz leta trpi sumem v usich, bere spoustu leku - na srdce, na redeni krve-Warfarin. Predem z celeho srdce dekuji za odpoved. Nikol

Dobrý den,

 

Sleepnox forte (případně další: Persen, Benosen, Hypnox forte..) je potravinový doplňek na přírodní bázi. Jeho účinek je však v porovnání s léky na recept slabší. Každopádně doporučuji vyzkoušet jako první volbu. Ke sluchovým halucinacím může docházet u léků na spaní s účinou látkou zolpidem (Stilnox, Hypnogen - vázané na recept) v kombinaci s alkoholem,u léků ze skupiny benzodiazepinů (Lexaurin, Neurol, Daizepam - vázané na recept) také, proto je tedy možné, že se " slyšení muziky" po vysazení mohlo zlepšit. K terapii poruch spánku se používá např. antidepresivum Trittico (vázané na recept), které je nenávykové, případně spánek upravuje i antidepresivum Mirzaten (vázané na recept), rovněž nenávykové. K specifickému nenávykovému hypnotiku patří novější Circadin (rovněž vázaný na recept).O vhodnosti užívání se poradně s psychiatrem.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

06.02.2012

Spanek u seniora

Dobry den, rada bych se zeptala na moznosti lecby, nebo spise jakekoli napomoci u nespavosti seniora. Ma babicka (82) trpi nespavosti, nejakou dobu brala leky na spani, nyni si stezuje, ze neustale v usich slysi hrat muziku! Prinutili jsme ji tyto leky vysadit( mmch. zacinala si davku i zvysovat). Snad je to s " tou muzikou" o neco lepsi, nicmene, myslite si, ze je to skutecne dusledkem leku na spani, ci se zacina jednat o stareckou demenci? A mohly by v jejim pripade byt ucinne kapsle na prirodni bazy SLEEPNOX FORTE? Nebo existuje neco jineho, specifictejsiho?Samozrejme nenavykoveho. Predem z celeho srdce dekuji za odpoved. Nikol

Dobrý den,

 

Sleepnox forte (případně další: Persen, Benosen, Hypnox forte..) je potravinový doplňek na přírodní bázi. Jeho účinek je však v porovnání s léky na recept slabší. Každopádně doporučuji vyzkoušet jako první volbu. Ke sluchovým halucinacím může docházet u léků na spaní s účinou látkou zolpidem (Stilnox, Hypnogen - vázané na recept) v kombinaci s alkoholem,u léků ze skupiny benzodiazepinů (Lexaurin, Neurol, Daizepam - vázané na recept) také, proto je tedy možné, že se " slyšení muziky" po vysazení mohlo zlepšit. K terapii poruch spánku se používá např. antidepresivum Trittico (vázané na recept), které je nenávykové, případně spánek upravuje i antidepresivum Mirzaten (vázané na recept), rovněž nenávykové. K specifickému nenávykovému hypnotiku patří novější Circadin (rovněž vázaný na recept).O vhodnosti užívání se poradně s psychiatrem.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

02.02.2012

Vitamín D a omega 3 mast.kys.

Chtěla bych se zeptat, jestli distribujete nějaký výrobek,který obsahuje vit.D a omega 3 mast.kys.Děkuji

Dobrý den,

 

rybí olej je přirozeným zdrojem omega-3 mastných kyselin i vit. D. Při užívání kapslí s rybím olejem (např. OmegaDefend, Triomar Kardio, MaxiCor aj.)  máte zaručený obsah omega-3 i vit. D. S pozdravem

 

PharmDr. Bekeniová

 

 

25.12.2011

Gingio tablety

Dobrý den, v návaznosti na mé předchozí dotazy ohledně vhodnosti užívání vitamínů pro mou 80 letou maminku se znovu dovoluji dotázat na vhodnost užívání Gingia tablet.
Maminka tyto tablety v minulosti již užívala, ale pak došlo ke změně léků na vysoký tlak,kdy užívá ApoPerindo,Lusopress a Concor 2x denně po 1 tabletě, tak jsem Gingio vysadila.
Jako doplněk léčby užívá Koenzym Q 10,Maxicor,antioxidanty a OptiTenzin,který ji opravdu velice pomohl a který touto cestou mohu opravdu doporučit,neboť jeho účinek je evidentní.
Chtěla bych se zeptat,zda by ještě k těmto lékům a vitamínům mohla Gingio tablety,tj.1 tabletu denně používat.
Děkuji.

Dobrý den,

 

k popsané kombinaci léčiv je možné lék Gingio bezpečně přidat.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.11.2011

ředění krve

pro velkou bolest koleního kloubu,-vysychaní maziva zakoupil jsem babičce ARTILANE doplněk na výživu kloubu ,od sveho lekaře má nasazený WARFARIN,můžou se tyto leky navzajem ovlivnovat? Znamena to že oba tyto léky může spolu užívat.?
Děkuji za odpověd petr4.7@seznam.cz

Dobrý den,

 

tyto léky se navzájem neovlivňují a je možné je bezpečne spolu užívat.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.10.2011

Kyčelní klouby

Je možné kombinovat coxtral nebo (Aulin) s léky na žíly

Venoruton forte? a při současném užívání Hlívy ústřičné s

rakytníkovým olejem? Děkuji za odpověď. Buřívalová Z.

Dobrý den,

 

tyto léky a doplňky stravy se navzájem nijak neovlivňují.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

16.10.2011

vysoký krevní tlak

Dobrý den,
chtěla bych své 80 leté mamince,která se léčí s vykokým krevním tlakem zakoupit přípravek OptiTensin.Chci se však touto cestou zeptat, zda jej může ještě používat ke stávajícím doplňkům- Maxicor,QMax Activ -60 mg a Bioaktivní Selen a zinek-tj.antioxidanty.
Děkuji.

Dobr7 den,

 

přípravek OptiTensin obsahuje pouze výtažky z olivovníku evropského a ze zmiňovanými přípravky se nijak nepříznivě neovlivňuje. Můžete jej tedy bez problémů mamince zakoupit.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

11.09.2011

užívání léků na srdce

Před měsícem jsem byla hospit.pro prekolapsový stav brněli mi ruce nohy velmi špatně dušnost.Plicní embolie vyloučena.Dosud jsem brala gopten 2 mg.
Nyní beru moduretik
sectral 200
atenobene 25 mg vše ráno
propanorm 3x denně 150 mg

Prosím je to v pořádku mám 64 let a jsem aktivní .Předem děkuji

Dobrý den,

 

reakci na předepsanou léčbu může posoudit jen Váš lékař, který může sledovat vývoj Vašeho krevního tlaku, vliv na rytmus srdce a EKG. Kombinace léků je jinak v pořádku.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

09.08.2011

Omron blood pressure monitor

Dear Sir or Madame,


I am willing to buy a blood pressure monitor (Digitální tonometr OMRON) and I would like to ask you to recommend me a model which is the most accurate for overweight person and with automatic inflation system? Besides I would like to have a Japanese made not chenesse. I have checked the list you have and I saw that you have some Japanese products like (OMRON M10). Also I would like to purchase an external adaptor for the device so I can avoid using the AA battaries.



I would appreciate your recommendation before I purchase the device.



Thank you and best Regards,



George Botros

Dear Mr. Botros,

the most important thing for choosing a blood pressure monitor is the circumference of your arm in relaxed status. The measuring cuff must fit this circumference.

We would recommend current new model of OMRON M6 with AC 220V power supply adapter. This model is supplied with larger measuring cuff (arm circumference 22 - 42 cm) and therefore suitable for most adult. Although marked as "Made in China",  it is made under japanese engineering and controlling, therefore of the same quality as product marked "Made in Japan" (and actualy all made of chinese compounds).

The only difference between this model and OMRON M10 is the USB connection to personal computer featured in OMRON M 10, the measuring technology is the same as in OMRON M6. However, OMRON M10 is not supplied with power adapter, you have to buy it separately in our e-shop (see Omron Power adapter)

Best regards,

Samoleceni.cz

22.05.2011

vhodnost užívání vitamínů

Dobrý den,
moje téměž 79 letá maminka po těžké chřipce a prodělalném diabetickém komatu-je diabetik II.stupně na lécích a léčí se s vysokým krevním tlakem bere 4 měsíce Geriavit Pharmaton,který ji opravdu velice pomohl.Už dříve jsem se radila, jestli je třeba udělat pauzu a bylo mně doporučeno samozřejmě pauzu udělat.Nyní zvažuji nasadit mamince přípravky s rybím olejem a nějaké antioxidanty.Ještě dříve maminka užívala tablety Gingio.Chci se zeptat,zda tablety Gingio ji ještě mohu dávat,když bude užívat rybí olej a nebo zda by to již bylo moc.
Děkuji.

Dobrý den,

zmiňované látky (extrakt ginkgo a rybí olej) se navzájem neovlivňují, navíc rybí olej je většinou v měkkých želatinových kapslích, takže ani nepředstavuje zátěž pro tablety z důvodu "velkého množství" tablet. Můžete tuto kombinaci bez obav "nasadit".

Jinak Vám můžeme doporučit jednu novinku, která obsahuje právě rybí tuk a extrakt ginkga (spolu s několika dalšími látkami pro dobrou mozkovou činnost) v jedné kapsli  - a to přípravek Acutil. Složením zřejmě odpovídá přesně Vašim potřebám...

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

26.04.2011

Kyčelní kloub

Dobrý den, mám něco přez rok bolesti kyćelního kloubu na jedné straně, je mi 40let a váha 100kg užívám lék condrosulf 400 a doplńuji Colafitem kostky, bolesti lehce ustoupily, ale stále cítm tlak a nékdy i bolest v leže, sedě. Je nějaká jiná vhodná výživa, nebo léčba? Děkuji.

Dobrý den,

 

bohužel z dlouhodobého hlediska je pro Vás jediným přínosným řešením zhubnout. Používaní léků nebo nutričních doplňků pro výživu chrupavky může zmírnit aktuální poškození, ale nezbrání postupné progresi onemocnění, pouze je spomalí. Doporučuje Vám proto dále užívat zvolené přípravky (Condrosulf, Colafit nebo Proenzi 3+ a pod.) a určite se zamyslet nad možností zhubnout. V řadě případů snížení telesné hmotnosti o 10 kg dokáže výrazně ulevit zažíženým kloubům a bolestivost pomine.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

28.01.2011

užívání připravku Geriavit Pharmaton

Dobrý den,moje 79 letá maminka prodělala velice těžkou chřipku ke které se ji přidaly komplikace s diabetem,neboť je diabetik II stupně-na lécích.Nemoc ji velice oslabila.Koupila jsem ji na rekonvalescenci Geriavit Pharmaton.Vidím,že ji přípravek opravdu začíná pomáhat.Doporučené dávkování tohoto přípravku je 12 týdnů.Chci se zeptat,jestli je možné přípravek užívat i déle a nebo radši udělat pauzu a zopakovat zase další cyklus 12 týdnů a jak dlouhá pauza má mezi jednotlivými cykly být.Dále se chci zeptat,zda je možné ještě současně s přípravkem užívat např.Beta Glukan.
Děkuji.

Dobrý den,

 

přípravek Geriavit Pharmaton je multivitamín s extraktem ženšenu, používaný zejména při celkové slabosti ve stáří. Jak sama vidíte, funguje docela dobře.

Přípravek je určen pro dlouhodobé užívání, žádné zásadní důvody pro přerušování podávání neexistují, léčebný cyklus 8 - 12 týdnů se zakládá na obecném podávání přírodních látek, které by se neměli ani při velké bezpečnosti užívat nepřetržitě. Doporučená doba "přestávky" je obvykle minimálně 1 týden, poté se mohou znovu podávat.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz 

10.01.2011

Klouby

Dobrý den, měla bych k vám dotaz? můj děda,který je ve věku 80 let již 3 roky trpí nemocí kloubů, tj. kyčelní kloub má ve stádiu artrózy nejvyššího stupně, operace na výměnu mu bohužel doporučena nebyla, jelikož trpí nemocí ledvin, kdy před 2 roky prodělal operaci ledvin, kdy mu byla jedna ledvina odebrána a druhá upravena pro alespoň částečnou funkčnost. dále ve stejném roce proděla trojitý baypass srdce a dosud již ze srdcem žádné problémy nemá. jinak je ze zdravotní stránky v pořádku. chtěla bych od vás poradit, jakým lékem je možné jeho bolesti nohou zmírnit. dosud si bral ibalgin, ale ten musel přestal brát, kvůli špatné reakci jeho žaludku. existuje nějaká náhrada za tyto léky, která je šetrnější k jeho zdraví? děkuji moc za odpověď

Dobrý den,

 

degenerativní onemocnění kloubů - artróza (bolesti kloubů) je bohužel nutné do jisté míry brát jako daň za vyšší věk, kterého se dožíváme. Do určité míry se jim dá předcházet preventivním podáváním tzv. chondroprotektiv - t.j. látek, které podporují metabolizmus a obnovu chrupavky, ve vyšších stadiích onemocnění však už nepomůžou. Funkčnost kloubu už nelze obnovit a proto je cílem léčby v pokročilých stadiích zejména odstranit bolestivost, i za použití silnějších analgetik (např. i opioidních). Ibuprofen obsažený v přípravku Ibalgin patří do skupiny tzv. nesteroidních analgetik - antiflogistik, používaných při mírných až středně silných bolestech, ovšem vyznačují se právě nežádoucí působením na žaludek. Tento nedostatek odstraňuje poměrně "novější" skupina léčiv, ze skupiny tzv. koxibů (celekoxib, etorikoxib), které mají zanedbatelné působení na žaludek. Pro jejich použití je však potřebné ověřit stav funkce ledvin Vašeho dědy a podle toho může Váš lékař tyto léky předepsat. Z dalších léků se používá např. slabší opioidní analgetikum tramadol (ovšem ze silnějším účinkem než nesteroidní protizánětlivá léčiva) případně až silné opiodní analgetika. Ve všech těchto případech však léky musí předepsat lékař, v rámci volně prodejného sortimentu zřejmě řešení nenajdete.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.12.2010

Porucha paměti ve stáří

Moje babička (83let) trpí stařeckou demencí, která se den ode dne zhoršuje. V pořadu Zdravíčko na TvPublic,pani Mgr, Kotlářová mluvila o léku, který obnovuje mozkové synapse. a že zlepšuje demenci. Ráda bych se dozvěděla jeho název, Děkuji

Dobrý den,

 

jednalo se o přípravek GUNA Geriatrics, je to příravek z řady fyziologické medicíny, alternativního inovativního přístupu k léčbě nemocí. V současné době se dováží pouze na individuální předpis lékaře, je tedy potřebné požádat lékaře o předpis. Ne všichni lékaři jsou však zatím s tímto způsobem seznámeni. Seznam lékařů pracujících s tímto přípravkem najdete na stránkách dovozce tohoto přípravku, společnosti inPharm.  Viz. Seznam lékařů aplikujících Guna metodu

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

19.09.2010

čaj z rhododendronu

P.T.,
před časem jsem viděla pořad, ve kterém se jednalo o čaji z rhododendronu (žlutokvětého?).
Je mi 67 let a mám problémy s bolestmi kloubů a pohybového aparátu vůbec. V uvedeném pořadu radili aplikaci čaje právě ze žlutého rhododendronu, který máme na zahradě.
Můžete mi prosím zopakovat recepturu?

Marie Karglová
věk/výška/váha: 67/152/74
v roce 2003 mozková příhoda
užívám léky: AGAPURIN, ANOPYRIN, ENAP, HELICID
na klouby FASTUMgel

Děkuji za odpověď a přeji krááásný den.

Vážená paní Karglová,

 

rhododendron, neboli pěnišník zlatý je keřík domácí na Sibiři, Kamčatce a v Altaji. Místní lidé odvary z listů používaly empiricky v rámci lidové medicíny při revmatismu. Jelikož se ale jedná o rostlinu jedovatou, nelze její užívání podomácku doporučit, neboť účinné látky rhododendronu je třeba přesně dávkovat, což se při přípravě odvaru vzhledem k proměnlivosti množství účinných látek nikdy nepodaří. Proto se dává přednost hromadně vyráběným přípravkům např. v podobě injekčního roztoku (MD-ISCHIAL), který zlepšuje hybnost a zmírňuje bolesti dolních končetin).

   

Při Vámi zmíněných obtížích se mj. osvědčuje podávání paracetamolu v kombinaci s kodeinem nebo tramadolem. Jedná se však o preparáty výhradně na předpis, proto o jejich eventuelní předepsání požádejte svého ošetřujícího lékaře.

    

 S pozdravy,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

29.12.2009

sex

74 let,178/88,sex.kontakt s vlastní ženou,urolog,nefrologické vyšetření,vše OK,Silkanol 2xdenně,Prostenal prfekt 1x,3roky,chronické potíže ??nekouřím ,alkohol příležitostně,spíš vyjímečně,krom 2-3 10st.piva po jídle.

Dobrý den,

 

pokud nemáte jiné obtíže, můžeme Vám k Vašemu zdravotnímu stavu pouze blahopřát.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

21.11.2009

Pažní návlek Maxis s rukavicí

Pro maminku (81 let ) potřebuji obstarat pažní návlek Maxis. Zjistila jsme že existuje několik velikostí.Ráda bych věděla jak velikost určit. Děkuji Marie

Dobrý den,

 

velikosti pažních návleků MAXIS a potřebné údaje, které je potřeba změřit, můžete zjistit na stránce výrobce:

http://www.maxis-medica.cz/lymfologie/pazni-navleky.htm

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

 

 

 
 

© 2003 - 2015 Edukafarm, s.r.o. Všechna práva vyhrazena
Aesculap - lékárna Brno