Samoleceni.cz

 
Nákupní košík
Košík je prázdný

On-line poradna

Vyhledávání v poradně

Pokud chcete procházet poradnu, musíte vybrat tématický okruh.
Pokud chcete položit otázku, musíte se přihlasit / zaregistrovat.

30.11.2016

Venotonika

Dobrý den, je mi 52 roků, v roce 2009 jsem prodělala hlubokou žilní trombózu a plicní embolii. Léky na ředění krve již neberu. V loňském roce mi zjistili chronickou žilní nedostatečnost. Nejvíce mi otíkají nohy v létě. Vím, že chr.žil. ned. může být spouštěčem trombózy. Můžete mi prosím doporučit jaké mám užívat nejvhodnější venotonika, které by mě ochránili před trombózou? A musím nosit kompresní punčochy i teď v zimě nebo stačí nosit jen v létě při zátěži? A doporučit mě prevenci? Jsem abstinentka, nekuřačka, veganka. Mnohokrát děkuji za odpověď. Renata
Zatím nezodpovězeno
28.11.2016

Hemoroidy

Dobrý den, je mi 19 od 17 trpím hemoroidy. Nejdřív to začalo tak,že jsem měla jakoby nadržený řitní otvor a potom se mi udělal vnější hemoroid. Ze začátku to krvácelo více a ze začátku mě to při vyprazdnování hodně bolelo.Dříve jsem měla pocit i nedokonalého vyprázdněni.Krev se objevovala na toaletním papíře.Nyní se občas objeví,ale jsou to třeba jen 2 malinké kapičky nebo jenom takové červené jakoby odření na toaletním papíře skoro nepatrné.Krev a hlen jsem nikdy ve stolici nespatříla. Dost často mě to svědí.Občas mám častější nucení na stolici během dne,někdy to přejde,ale někdy si na záchod musím dojít.Většinou chodím 1 za den ale někdy musím 2× nebo 3×. V poslední době když jdu na záchod tak mám 2 malé bobky a potom fyziologicky dlouhou stolici.Nebo tu stolici mám dost často kouskovanou.A nebo je tmavě hnědá a bobkovitá. Včera se mi stalo že stolice byla bobkovitá a tmavě hnědá potom jsem šla během oběda a byla světle hnědá a kouskovitá a potom jsem šla večer a byla také světle hnědá a kouskovitá.Den předtím jsem pila alkohol,tak nevím jestli to může být tím.Někdy mi připadá jako kdybych v tom konečníku něco měla trochu mě to řeže.Když mám kouskovitou stolici tak ta stolice se někdy jakoby droli a rozpadá když do toho něčím kuchnu.Snažím se denně vypít 3 litry.V poslední době se z toho hodně nervuju,tak nevím jestli je to tím.Nyni po 2 letech jsem se rozhodla jít k praktické lékařce.Vyšetřila mě per rectum a napsala detralex a potom že uděláme nějaké kontrolní vyšetření,ale to jsem ještě neměla takovéto problémy se stolicí. Detralex mi pomohl,ale nezbavil mě toho.Dostala jsem žádanku na rektoskopii.Myslíte,že by to mohlo být něco vážnějšího? Mám z toho opravdu veliký strach.Promiňte za tak podrobný výklad. Nashledanou
Hezký zbytek dne

Dobrý den,

potíže s vyprazdňováním, které popisujete, budou pravděpodobně psychického rázu. Vzhled, barva a konzistence stolice se mohou lišit podle druhu konzumované potravy a příjmu tekutin. Za patologii se považuje stolice výrazně odlišné barvy (žlutá, zelená, černá) a zápachu, což asi nebude váš případ. Každopádně si pro vaši jistotu zajděte i na rektoskopii.

Při problémech s hemoroidy vám chválím pitný režim, vhodné je vypít minimálně 2 litry tekutin denně. Důležitý je i dostatečný přísun vlákniny, jako je např. psyllium, která má změkčující efekt na stolici a snížuje tím podráždění konečníku. Vhodné je také užívání probiotik, velmi dobrý efekt při dlouhodobých potížích má kultura Synbio® v přípravku Eubiomed.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

13.09.2016

ucpávání nosu

Dobrý den,

dlouho trpím chronickým ucpáváním nosu. Bohužel jsem si vypěstovala závislost na muconasalu plus (dříve jsem používala sanorin, kterého jsem se zbavila). Snažím se ho používat co nejméně (1 necelý střik, což pomůže). Ucpává se mi pravá nosní dírka (na ORL mi řekli, že mám vybočenou nosní přepážku a doporučili operaci, které ale nedůvěřuji). Problém s ucpáváním je spíše před spaním nebo když je venku dusné počasí. Každý večer nos proplachuji rinohornem a společně s muconasalem stříkám vincentku na zvlhčení. Je nějaký jiný nosní sprej, který je podobný musonasalu, ale je vhodnější? Ráda bych se ho postupně zbavila. Nebo nějaká jiná léčba pomocí homeopatik? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

vaše rozhodnutí zbavit se závislosti na nosních sprejích s obsahem dekongestiva určitě chválím. Při odvykací léčbě je potřeba trpělivost, může trvat několik týdnů. Ke snadnějšímu vysazení Muconasalu vám může pomoci nosní sprej Beclomet, který obsahuje kortikosteroid a pomáhá snížit otok a zánět nosní sliznice. Po jeho aplikaci nastává úleva během 3-7 dnů používání, nedostavuje se pocit ucpaného nosu a je proto vhodné v této době vysadit Muconasal. Beclomet se používá další 2-3 týdny a postupně se vysazuje. Delší doba používání není bez konzultace s lékařem vhodná.

Jako první pomoc od pocitu ucpaného nosu můžete místo Muconasalu využít také přírodní spreje s obsahem silic a mořské vody, např. Aspecton. Jedná se o šetrnější, přírodní, nenávykovou variantu.

Při dlouhodobém používání nosních sprejů bývá problém i s nadměrným vysušením nosní sliznice. Při těchto potížích můžete využít na zvlhčení a regeneraci některý z přípravků s obsahem kyseliny hyaluronové. Spreje jsou vhodné pro dlouhodobé používání, např. Hysan Care sprej nebo Tantum Protect sprej.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.03.2016

Poděkování

Děkuji Vám mockrát za odpověď a doporučení ohledně alkalického refluxu.
S pozdravem Jana
Zatím nezodpovězeno
28.02.2016

Alkalický refluf

Dobrý den,
synovi byl před několika lety ( v jeho 12 letech) diagnostikován alkalický reflux.Nějaký čas užíval prokinetika ( tehdy ještě ganaton ) a asi 1 rok jsme zkoušeli pití Aloe od fa LR. Nyní syn neužívá nic,jenom pije bylinné čaje ( sléz,šalvěj,heřmánek,máta ).V současné době bere Fromilid kvůli opakovaně pozitivnímu streptestu a u vás jsem mu objednala propolisové pastilky Prevapis.
Správné stravovací návyky myslím celkem dodržujeme.Synovi je nyní 17 a potíže se trochu zlepšily,nicméně přetrvávají.Hlavně po ránu a po prvním ranním jídle,občas i během dne.Jelikož se jedná o reflux alkalický,nemůže použít obvyklé přípravky na úpravu pH a zklidnění. Bohužel se setkáváme s nepochopením problému a nerozlišováním od klasického refluxu a to často i u odborníků.Jelikož se jedná o onemocnění s minimálním výskytem,neřeší se a my nemůžeme sehnat dostatek informací, jak synovi pomoci.Obáváme se případných budoucích problémů na sliznici jícnu ,popř. hltanu.Také jsme přesvědčeni o tom,že díky tomu trpí neustálými virozami,angínami (dlouhodobě pozitivní streptest ) apod.Z těchto důvodů již ted,jako mladý,aktivní kluk, má spoustu zdravotních omezení. Mohli byste nám prosím poradit co dělat,co užívat ( z léčiv i z přírodních zdrojů ) a jestli jde vůbec tento problém odstranit. Nebo abychom alespoň co nejvíce eliminovali negativní působení alkalického refluxu na žaludek,sliznice a zdraví našeho syna.
Děkuji moc. S pozdravem Jana

Dobrý den,

 

pokusila jsem se dohledat v odborné literatuře informace vztahující se k vašemu specifickému problému, ale zjistila jsem, že tato problematika je zřejmě velmi okrajová a mnoho informací se mi najít nepodařilo.

S velkou pravděpodobností lze říct, že opakované infekce dolních cest dýchacích jsou průvodním nežádoucím projevem refluxního onemocnění. Dokud tedy nebude dobře zaléčena refluxní choroba, budou se nejspíš opakovat, protože vracející se trávenina narušuje fyziologickou funkci a regeneraci sliznice jícnu a potažmo i hrtanu a vede k rozvoji zánětu, snížení imunity a tím ke zvýšené náchylnosti k infekčnímu onemocnění.

Neřešený problém také může, jak sama uvádíte, vést k zánětlivým změnám na sliznici jícnu a v nejhorším případě až k rozvoji prekancerózy (tzv. Barretův jícen) nebo karcinomu jícnu.

Doporučila bych vám tedy podrobné vyšetření na specializovaném gastroenterologickém pracovišti, kde jednak zjistí aktuální stav sliznice, ale také navrhnou další postup léčby. Pravděpodobně bude nutné opětovné nasazení medikace, v této indikaci lze použít léky ze skupiny prokinetik, které podporují posun tráveniny ven ze žaludku do střev, a případně gastroprotektivum, které chrání sliznici před agresivním působením žlučových kyselin.

Na místě je také dodržování určitých stravovacích doporučení. Je vhodné jíst spíše častěji menší porce jídla a poslední večerní jídlo si dát nejpozději 3 hodiny před ulehnutím.Váš syn by se měl vyhnout hodně kořeněným a tučným jídlům, kávě, kolovým a syceným nápojům, čokoládě, česneku a cibuli. Vhodná není ani máta a mátový čaj. Všechny tyto potraviny uvolňují sevření dolního jícnového svěrače a tím zhoršují příznaky.

Z čajů můžete použít heřmánek a řepík, jsou vhodné na podporu trávení a zklidnění zažívání.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení

 

 

 

07.10.2015

únava

Dobrý den, už dlouhou dobu jsem stále unavená, nejradši bych pořád spala, mohlo by to být i stálým stresem. Léčím se teď s bolestí zad, objevovalo se mi brnění prstů na rukách, bušení srdce, vyšetření na neurologii v pořádku. Co by jste mi doporučili, děkuji předem Kateřina

Dobrý den,

přesně jak píšete, může být nadměrná únava způsobena stálým stresem - dochází k rychlému psychickému vyčerpání, dále může vést k pocitům nervozity, úzkosti, poruchám spánku (přestože je člověk unavený a jak píšete pořád by spal, spánek je nekvalitní a ani po dostatečně dlouhé době se člověk necítí odpočatě). Jestliže jste už byla na vyšetření na neurologii a vše dopadlo v pořádku, tak je stres nejpravděpodobnější příčinou - obtíže s ním spojené se totiž neprojevují jen psychicky, nýbrž i fyzicky (bušení srdce, nadměrné bocení, bolesti hlavy i jiných částí těla- např. zad, nevolnosti a bolesti břicha). Jestliže chcete tyto potíže řešit, je nutné se stresu co možná nejvíce vyhnout - změnou prostředí, relaxací, koníčkem. Na uvolnění se dají vyzkoušet i přípravky na bázi bylinek, které uklidňují - např. GS Anxiolan (je šetrný k organismu, nenávykový, je možno jej používat i dlouhodobě). Doporučuje se také hořčík, který přispívá ke snížení míry únavy.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

02.09.2015

potravinový doplněk na stres při kojení

Dobrý den, prosím o odpověď, zda je možné užívat nějaký volně dostupný prostředek proti stresu, lehčí depresi, nervozitě,něco na zlepšení nálady. Je toho na mě nějak moc poslední dobou, problémy v manželství, děti.... Mám roční holčičku, kterou pořád kojím. Můžu vůbec něco užívat při kojení? Děkuji. Lze užívat L-tryptofan? Děkuji. S pozdravem Anna

Dobrý den,

během kojení je bohužel výběr přípravků na tyto potíže velmi omezený, L-Tryptofan se nedoporučuje užívat. Vyzkoušet můžete homeopatický přípravek Sédatif PC, který pomáhá zmírňovat úzkostné a emočně vypjaté stavy, nervozitu, stres a lehké poruchy spánku. Užívají se 3x denně 2 tablety - nechávají se pozvolna rozpustit v ústech.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

23.07.2015

NefroVaxin HP tobolky 30

Dobrý den , dcera 19 let trpí neustále zánětem močových cest, už vybrala 2x velké balení Wobenzym, samozřejmě byla i na urologii, prošla všemi vyšetřeními a vše je dle lékářů v pořádku. Na radu jsem zakoupila uvedený lék ... Nepřečetla si příbalový leták a brala každý den jednu tabletu ...
Teď bych jí ráda koupila další balení, máme dle pokynů počkat 2 měsíce i když to brala špatně ???

Moc děkuji za odpověď
Ivana Bencová

Dobrý den,

tento přípravek se užívá vždy ve třech cyklech - 10 dní se bere 1 tobolka a poté následuje 20 dní pauza, jedno balení proto vystačí na 3 měsíce. Pak by měla být dvouměsíční přestávka a po ní je možno užívat další balení. Jestliže Vaše dcera omylem vybrala celé první balení najednou během měsíce, udělejte teď 2 měsíce pauzu a poté už užívejte správně.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

11.06.2015

Pocení

Dobrý den, děkuji paní Mgr. Petře Machalové za odpověď,
Vyzkouším tablety Šalvěj, To nadměrné pocení se projevuje hlavně na hlavě, to za chvíli mám vlasy úplně mokré.Potom "ofouknu" na nachlazení je tu.
S pozdravem Franta
Zatím nezodpovězeno
08.06.2015

pocení

Dobrý den, prosím o radu, jedná se o nadměrné pocení při práci, vím že pocení je normální, ale u mě je to moc. Možná nějaké čaje? Za radu moc děkuji, Franta

Dobrý den,

při obtěžujícím a nadměrném pocení můžete z bylinek vyzkoušet např šalvěj - konkrétně potom přípravek Liftea Šalvěj tbl., kde se užívá 1 tableta denně. Dále je možné na zmírnění těchto potíží používat i roztok Driclor - nejčastěji se používá při pocení podpaží, rukou a nohou, lze ho ale použít i na jiné části těla. Aplikuje se první týden 1x denně večer, poté obvykle stačí nanést 2-3x týdně.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

01.06.2015

Mám dotaz,

Dobrý den, prosím může mě někdo odpovědět přes e-mail mám fotky a zde to nejde. Děkuji s pozdravem Jirka

Dobrý den,

můžete poslat Váš dotaz na aesculap@edukafarm.cz.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

22.05.2015

migréna

Dobrý den, děkuji paní Mgr. Petře Machalové za odpověď, hořčík s pyridoxinem beru pravidelně, ještě k tomu magnosolv, asi vím co vyvolává moje migrény, je to ostré světlo a únava, Migralgin mám koupený a taky Rivotril v kapkách, ten používám při nástupu aury, pokud to stihnu,ty nástupy jsou někdy tak rychlé, že se to nedá stihnout, vidím žárovkové vlákno a brnění ruky. Snažím se tomu vyhnout, ale vždycky se to nedá. Děkuji Franta
Zatím nezodpovězeno
21.05.2015

migréna

Dobrý den, již několik let mám občasné migrény, někdy je aura před migrénou i 2x za den, někdy je třeba měsíc klid. Je možné brát nějaké doplňky stravy, pravidelně, aby se migréně dalo předejít.Pravidelně beru hořčík. Někde jsem slyšel, že celitin, nevím jestli je to pravda, ten spíš podporuje nervovou činnost. Za odpověď moc děkuji, Franta

Dobrý den,

bohužel Vás budu muset zklamat, žádné takové léčivé přípravky nebo doplňky stravy nejsou, pouze se doporučuje hořčík, který už užíváte. Lecithin se používá na zlepšení kognitivních funkcí - pamět, pozornost...Jestliže víte, co má konkrétně u Vás vliv na spouštění migrény, snažte se těmto faktorům vyhnout. Jestliže nevíte, zkuste je vysledovat a vyhýbat se jim - poměrně často se jedná např. o kofein, alkohol nebo potraviny s vysokým obsahem tyraminu (např. některé sýry nebo červené víno). Při samotném záchvatu migrény se potom užívají analgetika, z volně prodejných např. Migralgin. Jinak také doporučuji konzultaci u lékaře, pokud jste u něj ještě nebyl.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

06.05.2015

aplikace - MD-SHOULDER

dobrý den¨
mám problémy s ramenem z cvičení a chci se zeptat kam se aplikuje MD-SHOULDER , jestli přímo do rameního svalu, kloubu nebo kamkoliv do svalové tkáně podobně jako B12
děkuji holeček

Dobrý den,

aplikace přípravku MD-SHOULDER se provádí buď periartikulárně (podkožně do hloubky 2-4 mm do okolí kloubu), nebo intraartikulárně (přímo do kloubu). Aplikace musí být vždy sterilní a provedena proškoleným lékařem.

.

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

22.03.2015

Bolest kolena

Pořád mě bolí a natéká koleno. Ortoped několikrát vypustil výpotek, aplikoval anestetika a kortikoidy, potíže se ale stále vrací. Vedle toho užívám analgetika, ale po těch mě bolí žaludek. Slyšela jsem o kyselině hyaluronové a kolagenových injekcích. Co myslíte?

K léčbě bolesti pohybového apa­rátu je v ortopedii a revmatologii užíváno několik skupin léčiv, ty hlavní jste zmínila. Je­jich použití je limitováno nežádoucími účinky, kontra­indikacemi a interakcemi těchto látek, bohužel. Proto se ve farmakologii snažíme nalézt jiné postupy a lékařům je doporučit.  

Tzv. viskosuplementace kyse­linou hyaluronovou, podávanou pře­devším do kolenního, kyčelního či ramenního kloubu, je založena na výživě kloubní chrupavky. Kyseli­na hyaluronová dodává viskozitu a elasticitu pouze kloubní chru­pavce, nemá tedy účinek struktu­rální na pojivovou tkáň celého kloubní­ho systému.

Naproti tomu kolagenové injekce (tzv. Guna MD přípravky) působí podstatně komplexněji. Jednou z nejvýznamnějších příčin bolesti pohybového aparátu je totiž úbytek kolagenu a snížení kvality kolagenových vláken, což se projevuje ochablostí vnitř­ních a vnějších stabilizačních kloubních systémů. Příčinou mohou být degenerativní a zánětlivé změny, úrazy, pooperační stavy, ale i vadné držení těla. Ochablé podpůrné systémy vy­volávají kloubní nefyziologickou hy­permobilitu, při níž dojde k jejich před­časnému opotřebení, což vede ke sti­mulaci receptorů bo­lesti a k následným otokům. Lokální suplementace kolagenu zlepšuje profil kolagenového vlákna a tím přirozenou oporu těchto systémů, posiluje kloub­ní pouzdro, vazy, šlachy, a proto zpevňuje ochablé a hypermobilní kloubní systémy a přispívá i k uvol­nění a fyziologické funkci sval­stva v dané oblasti. Odstraňuje tak příčinu bolesti.

Tuto terapii provádí například zdravotnické zařízení inPHARM CLINIC v Jesenici u Prahy nebo v Brně (recepce@inpharmclinic.cz, tel.: 241 416 990, 724 521 161). V případě, že je pro pacienta toto pracoviště příliš vzdálené, je možné se obrátit na místně příslušného lékaře, který se touto terapií zabývá (viz www.inpharm.cz).  

26.02.2015

bolesti celého podbřišku

Dobrý den, od poloviny srpna mám bolesti břicha-celého podbřišku, někdy bolest vlevo nebo vpravo dole, bolí to celý den,noc je bez problémů. Jsem od těch dob na šetřící dietě-dá se to přirovnat ke žlučníkové dietě. Např. po třech týdnech klidu se dostaví průjem a je to tu zase. Silně už mi to ubírá chuť do života, moc nemám o nic zájem a to mě mrzí. Podle mě to se žlučníkem nesouvisí, protože můžu jíst dietě, ale celkem normálně, a nemám žlučníkové záchvaty, které jsem mívala kdysi - to mi bylo na zvracení, ale stejně mě u toho nebolelo břicho. Teď to je jako řezání v břiše, je lepší pokud se ho ani nedotýkám, stolice je denně, piji dostatečně, nekouřím, žádný alkohol. Moje lékařka z krve a sona usoudila, že je to žlučník - prý zvápenatění strany žlučníku. Ale já si to nemyslím - napadla mě candidoza, bolívá mě hlava silně, měla jsem a mívám exém v očích, koutky úst, teď jsem nasadila laktobacily, druhý den. Zkrátka jídlo na můj problém asi neplatí. Nevím co je smažený řízek, sladké krémy atd. Trochu se mi uleví ve skrčené poloze. Nemám vejcovody, vaječníky ani dělohu, chodím na roční prohlídky, tak tady taky nevidím problém.
Velmi byste mi nějakým nápadem co by to mohlo být, pozvedli náladu.

Díky moc
Ilona Hauerová

Dobrý den,

rádi bychom Vám pozvedli náladu, ale bez lékařského vyšetření není možné odhalit příčinu potíží a stanovit diagnózu. Doporučila bych Vám podstoupit prohlídku u gastroenterologa a u gynekologa. Mohlo by se totiž jednat buď o střevní onemocnění, nebo o srůsty po gynekologické operaci. Lékař by potom stanovil další postup. Laktobacily můžete užívat i nadále, jsou vhodné pro úpravu střevní mikroflóry. Zároveň dodržujte stanovenou dietu. 

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

21.12.2014

panická porucha a Saframyl

Dobrý den,trpím těžkou formou panické poruchy.Bohužel nemohu užívat antidepresiva.Snesu pouze 0,5 Ataraxu a 1 tabletu Amilia denně (s obtížemi)pomohl by mi v tomto případě přípravek Saframyl?K tomu užívám jako doplněk magnolii forte a šišák bajkalský,bohužel oba tyto doplnky mě již nějak přestávají pomáhat.Pomohl by mi Saframyl?A mohu ho užívat zároven s těmito léky a doplnky strravy?Děkuji Lada

Dobrý den,

přípravek Saframyl není určen k užívání při panických úzkostech, používá se jako přírodní antidepresivum, takže bych Vám ho nedoporučila.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

11.10.2014

osteoporoza

Dobrý den. Vážení, prosím vás o názor, radu či inf.týk. se osteoporozy axiál. skeletu. Věk 72r., váha 49 kg, výška 158 cm.Nevím všechna léčiva, ale léčena jsem cca 10 r. Předtím jsem mj. brala dologram a dolomit, od r. 2005 Evista, vit. D, od r. 2008 Bonviva, Caltrate, od r. 2012 Protelos a Calcichev D3 - vysazeno pro dyspepsie. V průběhu léčby jsem měla inf.,že se stav lepší, byť nepatrně -st.beder.páteře - 4,5. A v letoš.roce DXA beder.páteře -5,00. Na jaře nasazen denosumab /Prolie/. Mám dotaz, zda mohu ještě očekávat něj. zlepšení, popřípadě jakou léčbu byste doporučili.Děkuji předem za jakékoliv rady a informace. J.S.

Dobrý den,

léčba osteoporózy patří výhradně do rukou lékaře. Je nutné přesně dodržovat stanovenou léčbu - u Prolie docházet pravidelně na aplikaci injekcí a denně užívat vápník ( nejméně 1000 mg) a vitamín D (nejméně 400 IU). Léčba přípravkem Prolia  je v každém případě dlouhodobá a riziko vzniku nových zlomenin se postupně významně snižuje. Proto je možné očekávat zlepšení nebo alespoň zpomalení progrese onemocnění, což je ale individuální u každého pacienta a je potřeba to řešit a konzultovat s ošetřujícím lékařem.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

07.10.2014

tenisový loket

prosím zda-li je možno nahradit přípravek SportVis, který je poměrně drahý stejnou účinnou látkou kyselina hyaluronová - injekční vámi nabízenou a pokud ano,který přípravek konkrétně,děkuji

Dobrý den,

 

kromě přípravku SportVis existují i jiné s obsahem kyseliny hyaluronové určené k doplnění kloubní tekutiny a následnému snížení bolesti a zlepšení pohyblivosti kloubu. Aplikované množství je ale individuální a záleží na aktuálním stavu kloubu ( podle toho se také odvíjí výsledná cena). Pošlu Vám odkaz s námi nabízenými podobnými přípravky - http://www.samoleceni.cz/s/741/kyselina-hyaluronova-injekcni, kde vidíte ceny i velikost balení. Jinou možností je potom aplikace ampulí s obsahem kolagenu, které jsou taktéž určeny ke snížení bolesti kloubů -http://cs.gunainternational.com/k/17/terapie-bolesti-md-injekce.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

06.10.2014

migrena

dcera byla na vyšetření u neurologa,předepsal jí na akutní bolest sumatriptan mylan adenně cinarizin a magnesii. je možné, že se migrena objeví díky antikoncepci bere lootte. děkuji a.z

Dobrý den,

 

ano, migréna může být způsobena hormonální antikoncepcí, proto jestliže se tyto potíže u Vaší dcery vyskytly až poté, co ji začala užívat, bylo by vhodné zvážit její další užívání.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

20.09.2014

migrena

moje dcera trpí bolesti hlavy již několik let.bolest začíná dvojitým viděním a pak propukne, běžné léky téměř nezabírají.je jí 34.prosím o radu anna z

Dobrý den,

každopádně bude nutné, aby Vaše dcera co nejdříve zašla na vyšetření k lékaři - k neurologovi. Pokud se skutečně jedná o migrény, lékař může předepsat tzv. triptany, což jsou analgetika určená na zmírnění akutních migrenózních záchvatů.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

14.07.2014

expirace

Dobrý den,stalo se mi,že mi zůstala krabička léku Mirapexin 0,7mg /postupné uvolńování/. Jsem už 8let parkinsonička,Toto balení expirovalo v květnu 2014,mohu ho ještě využívat ?? Děkuji za odpověď kolaříková

Dobrý den,

přípravek s prošlou expirací už není možné dále užívat, proto toto balení přineste do kterékoliv lékárny na likvidaci.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

30.04.2014

Užívání loseprazolu

Dobrý den, moje babička měla předepsán Helicid, ale praktický lékař ji ho po třech měsícíh zrušil, že dlouhodobé užívání zůsobuje rakovinu. Nyní je loseprazol naordinován mému manželovi, je tedy vhodný pro dlouhodobé užívání, jak je to s karcenogenitou? Děkuji a hezký den, Lucie

Dobrý den,

při nadměrné tvorbě žaludečních kyselin může docházet k refluxu, kdy se tyto kyseliny dostávají na sliznici jícnu, kde působí agresivně a můžou při dlouhodobém kontaktu vést ke vzniku rakoviny. Lék Helicid dokáže tlumit nadměrnou tvorbu těchto šťáv, ale je důležité zjistit příčinu těchto potíží a řešit ji. Sám o sobě tento lék kancerogenní není.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

31.03.2014

Harpagofyt

Je mi 65 roků, vážím 67 kg, v.156. Cholest. mám 7-8. Od 3o let mám problémy s klouby i páteří,následkem léčení i se žlučníkem.Před 21 roky jsem prodělala půl roku neléčenou Boreliozu, mám pozit. HLA 27, bez křížení, podle revmatologa ještě zbytky chrupavek tam jsou. Poslední 4 r. léčba Artrodarem, 2x za rok po 2 měsících. Následovaly střevní problémy. Zkusila jsem tinkturu z Harpagofytu, bolesti po pár dnech přestaly, žádné problémy s trávením. Jenže jsem začala mít srdeční puls 90-100, když jsem dávku snížila, tak to nepomohlo. Přitom čaj na klouby od Váni piji asi 2 roky bez problémů. Za posledních 5 let jsem měla srdce vyšetřené 3x(z důvodu vys.cholesterolu a gyn.operace) a neměla jsem žádné potíže, dokud jsem nezačala Harpago užívat.Výrobce tinktury mi sdělil,že při srdečních problémech se nesmí užívat. U SWISS ochrany kloubů ani u Arkokapslí Harpagofyt na možné problémy neupozorňujete, mohla bych tedy některý z nich užívat?Děkuji Vám za odpověď. Sedláková

Dobrý den,

přípravky s obsahem extraktů z rostliny harpagofyt mohou mít vliv na srdeční činnost, což se u Vás pravděpodobně projevilo a proto by nebylo vhodné v jejich užívání pokračovat ( ani zkoušet jiné výrobce). Doporučila bych Vám spíše přípravky s chondroprotektivními látkami, např. lék Bayflex nebo doplněk stravy GS Condro DIAMANT, který působí proti bolesti a má zároveň i protizánětlivý účinek. Pro minimalizování případných trávicích potíží je lepší užívat je po jídle.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.02.2014

celiakie

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se dá zjistit onemocnění tenkého střeva, třeba jen sono, nebo se musí provést enetroklýza. Byla mně zjištěna celiakie 3st., před 14dny a mám neustále průjmy i když dodržuji bezlepkovou dietu! Je mi 39 let ( váha 47kg výška 156cm). Prosím kdyžtak o kontakt na nějakého dobrého gastro lékaře, nebo sono.., Léky žádné neužívám. děkuji předem za odpověď

Dobrý den,

ultrazvukové vyšetření (sonografie) patří již k vyššímu stupni v kvalitě vyšetření tenkého střeva. U Vašich potíží bych doporučila konzultaci s praktickým lékařem, který Vám případně vypíše žádost o vyšetření na odborných pracovištích a doporučí dobrého lékaře ve Vašem okolí.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

03.02.2014

Poúrazová artroza

Dobrý den,
ráda bych se zeptala- před rokem jsem prodělala autonehodu, měla jsem otevřenou zlomeninu pravého kotníku a zlomeninu levého kyčelního kloubu. Dodnes mě pravý kotník otéká, při chůzi bolí a ortoped mi diagnostikoval silnou poúrazovou artrozu, čeká mě za půl roku operace ale jelikož mi hrozí nějaký zánět tak mi doporučil neužívat žádné léky proti bolesti. Ráda bych věděla co mohu dělat abych si dopomohla od bolesti, zda chodit či nechodit,popřípadě zda by mi nepomohly nějaké vitamíny či něco jiného. odlehčovat si nohu moc nemohu , protože mi to bolest nedovolí na tu druhou(kyčel).. I na té mě časem čeká operace- výměna kloubu.
Děkuji za odpověď Holubová

Dobrý den,

ve Vašem případě by bylo vhodné užívat přípravky s obsahem tzv. chondroprotektiv, která zajišťují výživu a obnovu kloubní chrupavky, čímž potom dochází i ke snížení bolestivosti. Mezi tyto látky patří chondroitin a glukosamin a najdete je např. v přípravku Bayflex nebo Condrosulf. Užívají se dlouhodobě. Zároveň se při artróze užívají léčiva s analgetickým a protizánětlivým účinkem, proto bych doporučila další konzultaci s lékařem, aby u Vás zvážil poměr rizika a přínosu a případně tyto léky předepsal.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

19.12.2013

Zánět zubu

Dobrý den, v létě mi doktor řekl, že mám zubní zánět. Předešlý doktor mi tehdy už mrtvý zub špatně vyplnil a tak se mi utvořil zánět. Bolest byla prostě vystřelující a velice intenzivní. Poté mi doktor mechanicky vyčistil zuby a řekl ať se snažím uchovat čistotu v ustech. Přes den mě zub nebolel ani v noci akorát jsem na něj nekousala. Pro jistotu. Ovšem po třech měsících jsem letěla do ciziny a v letadle mě zase chytla ta šílená bolest. Po přistání a celou dobu v cizině zase nic a při letu domů opět bolest. Připsala jsem to tlaku v letadle. Ovšem za pár dní zase odlétám a ráda bych se tomu vyvarovala. Chci se zeptat zda existují nějaké volně prodejné léky, kteér by mě toho zbavily. Je mi dvacet let. Zub ani dásna na dotek nejsou citlivá, koušu jen měkkou potravu. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

ze své pozice Vám můžeme poradit pouze léky tlumící bolest a zánět. Do této skupiny patří volně prodejné léčivé přípravky na vnitřní užití s obsahem ibuprofenu (Apo-Ibuprofen, Ibalgin, Ibumax, Brufen, Nurofen Rapid), kys.acetylsalicylové (Acylpyrin, Aspirin), naproxen (Nalgesin S), diclofenak (Veral 25mg, Apo-diclo, Diclofenac AL),  Z lokálních prostředků vhodných na výplachy můžete používat Florsalmin, Herbadent, Tantum verde, popř. Corsodyl. Nemůžeme Vám přesně sdělit, zda příčinou opakující se bolesti je skutečně nedokonalý stomatologický výkon. Pokud se budou potíže opakovat, doporučujeme navštívit znovu stomatologa k revizi výplně a posouzení stavu postižené části čelisti.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

03.12.2013

dráždivý tračník

Všechno co toto onemocnění provází-zácpou netrpím,krev nebyla ve stolici objevena. Mám dopolední průjmové stolice, bolesti v podřišku a někdy až k pupíku i v podžebří. Jsem po operaci žlučníku od r.1978 a při ultrazvuku břicha zjištěn chronický zánět slinivky,poslední vyšetření na stolici - geontrici candida. Chtěla bych nějakou radu jak si pomoci,zatím beru Hylak forte, pangrol a duspatalin retard. Držím docela přísnou dietu( bez tuku,bez mléčných výrobků, bez cukru a sladidel) jak si mohu pomoci nějakým doplňkem-četla jsem,že jsou tyto potíže psychického charakteru-což v mém případě souhlasí. děkuji,

Dobrý den,

 

doporučení týkající se dráždivého tračníku jsou velice obecná, důležité je pravidelné stravování a příjem potravy v klidu, dostatek pohybu, snaha vyvarovat se stresovým situacím a také věnovat dostatek času na relaxaci a odpočinek. Někdy velice dobře na pacienty zaléčené na gastroenterologii působí konzultace u psychiatra nebo psychoterapeuta. Z postupů samoléčby se dá doporučit konzumace bylinných čajů zejména z meduňky lékařské a máty peprné a při nedostatečném efektu kapek Hylak, vyzkoušet jiná probiotika (např. Enterol kapsle, Biopron Premium aj.)

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

26.11.2013

Hemoroidy

Dobrý den, mám diagnostikovány hemoroidy II-III stupně, měl jsem jít na operaci, ale stále to odkládám. Po stolici krvácím, vyhřezne mi to, ale dá se to zatlačit a během dne už nemám problém. Asi před týdnem se mi však udělaly kolem řitního otvoru jakoby vřídky i směrem k hrázi, které jsou bolestivé a hodně svědí. Budí mě to i ze spaní. Používám mast faktu a zkouším i jiné masti, např calcium pantotenicum i nějakou domácí z konopí. Nic nepomáhá a zdá se, že se to horší. Může to souviset s těmi hemoroidy, nebo je to nějaký ekzém nebo paraziti? Je to i mírně vlhké. Můžete mi v této záležitosti poradit příp. doporučit lék?
Věk 53, výška 175, váha 96. Užívám hemodin a Sorbifer durules na anemii. 2 x denně.

Dobrý den,

 

nedá se na dálku odhadnout, zda Váš problém s hemeroidy souvisí, doporučuji na vřídky aplikovat gel Hemagel, který má hojivé účinky a aplikuje se 1krát denně. Na vnitřní hemeroidy existují nově čípky Hemagel Procto, které mají výborné regenerační vlastnosti, ve Vašem případě je však pravděpodobné, že nejúčinnějším řešením bude chirurgický zákrok.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

13.11.2013

Epilepsi - OZP

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda může osoba s epilepsií zažádat o částečný invalidní důchod - 1.stupeň. Epilepsii mám 6 let, ale už 2 roky jsem bez záchvatů. Pracuji na 12ti hodinové směny a např.několik dní po sobě, práce je psychicky i fyzicky náročná, silné zářivky atd. Chci se nejdřív zeptat na názor Vás.

Mockrát děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

je těžké odpovědět na tuto otázku, protože neznáme podrobně Váš stav. Jisté však je, že osoby s epilepsií mohou od jisté míry závažnosti o invalidní důchod žádat. Pokud nemáte vážné zdravotní těžkosti, pouze v pracujete v nevhodném prostředí, tak spíše myslíme, že to možné nebude, řada epileptiků normálně pracuje. Je však vždy na posouzení posudkového lékaře. Více informací můžete nalézt zde:

www.clpe.cz/old_web_CLPE/library/epilepsie_zamestnani.pdf‎

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

10.11.2013

léčba arytmie

Dobrý den,
může Lusopress způsobovat arytmie?
Beru Propanorm v 7hod.1/0/1, o 2hod. později Lusopress 1/0/0 a asi za 6hodin mi začnou arytmie.
Do té doby klid.
Děkuji

Dobrý den,

 

je nezbytné tento nežádoucí účinek nahlásit internímu lékaři, léčba arytmií je velice komplikovaná a individuální. Lék Lusopress může méně často tachykardie způsobovat, dále je nutné se u tohoto léku vyvarovat konzumaci zejména grepové šťávy, tato současná kombinace může zvyšovat incidenci nežádoucích účinků. U léku Propanorm potom existuje velká interindividuální variabilita v odbourávání a dle toho je potřeba upravit dávkování. Arytmie by mohla po 6 hodinách vzniknout i následkem doznívání účinku Propanormu, proto je někdy nutné lék podávat třikrát denně. Veškeré změny dávkování nebo medikace rozhodne Váš lékař.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

29.10.2013

Klouby, léčba bez chemických léků

Dobrý den,otékají mi klouby kolenní ,kotníky a drobné klouby na rukou a chodidlech .Ranní ztuhlost a silná bolestivost .Prodělal jsem v minulosti Borelliozu pozdě přeléčenou kdy léta přetrvávaly bolesti velkých kloubů ale bez otoků, a nyní mi již rok otékají a bolí i drobné klouby .Revmatoložka mi říkala že to mám od páteře a mám se léčit na neurologií a tam mi zase řekli že jsem klasický revmatik.Nechcí uživat drastická stereoidní ani nesteroidní antirevmatika Dost mne zaujala šetrná a účinná léčba kloubů pomocí přípravků Guna. Mám dotaz zda lze volně koupit mimo Guna MD kolagenových injekcí i Guna kapky, Flam,Artro,Osteobios.Za odpověď či další rady děkuji .

Dobrý den,

 

doporučuji obrátit se na lékaře, který se tzv. fyziologickou regulační medicínou a přípravky Guna zabývá. Seznam těchto lékařů najdete na stránkách www.guna.cz. Přípravky Guna Flam, Arthro i Osteobiosis jsou vázané pouze na lékařských předpis. Z volně prodejných přírodních doplňků stravy můžete vyzkoušet přípravek Litozin forte kapsle, který přispívá ke správné funkci kloubů a působí protizánětlivě. Další možností jsou kloubní přípravky obsahující extrakt z boswellie (např. Boswellia s kolagenem), která působí také protizánětlivě a antioxidačně.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

24.10.2013

Léčba arytmie

Dobrý den, poměrně zdravý, 56let. Hepertenze I.stupně.
Užívám Lusopress 1tbl/den. Tlak 130/80/65.Zjistili mi arytmii a po holtru mi nasadili Propanorm 1/0/1a Warfarin Orion 5mg.Údajně se jedná o fibrilaci flutteru. Není možné, že se léky bijí? Píská mi v uších, brní ruce a je mi na zvracení.
Děkuji

Dobrý den,

 

kombinace Warfarinu s ostatními léčivy je problematická téměř vždy a v tomto případě může současné užívání Propanormu vést ke zvýšení účinku  a nežádoucích účínků Warfarinu a tím ke vzniku nevolnosti a ostatních potíží, z nichž nejzávažnějším nežádoucím účinkem jsou krvácivé projevy.  Na vznik nežádoucích účinů je nutné upozornit lékaře, který dle laboratorních testů upraví dávkování nebo nahradí Warfarin jiným antikoagulanciem, které nemá zvýšené riziko lékových interakcí.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

18.09.2013

brnění do rukou

Dobrý večer mám problémy s krční a hrudní páteří,občas me bolí i na hrudníku žebra.Na RTG výrůstky na páteři,ekg v pořádku,sono srdce také v pořádku,zátěžové ekg také v pořádku.Včera jsem byla na masáži a dnes při pohybu cítím takové brnění do rukou.Když se rychleji opřu tak mě zabrní i v zádech.Prosím o radu co by to mohlo být?

Dobrý den,

 

Vaše potíže s největší pravděpodobností souvisí s touto masáží. Uvolněním zablokovaných míst může docházet k těmto projevům a Váš stav se může přechodně i zhoršit. Méně pravděpodobné potom může být špatné provenení masáže. Pokud nedojde ke zlepšení do 3 dnů, navštivte lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

05.04.2013

asi tzv. zadní rýma

absolvovala jsem vyšetření u několik orl, vč. rtg.,alergologa , plicní, bohužel bez výsledku
sice dýchám nosem, ale často mi stéká hlen, který musím doslova vychrchlat, většinou to nejde, spolknu ho, často to pak vyvolá pálení v krku či kašel. A často cítím tlak v horním části nosu. Je to velmi nepříjemné. dostávám rady jako nejíst mléčné výroky, na druhou stranu zase jezte je, očistu střev apod. Existuje nějaký lék



Dobrý den,

 

doporučuji používat pravidelně spreje s mořskou nebo minerální vodou k nosní hygieně a usnadnění vysmrkání hlenů (např. Sinomarin sprej, Vincentka sprej). Dále můžete vyzkoušet ke snadnějšímu vysmrkání přírodní tablety Sinupret, léčiva ze skupiny mukolytik ke ztekucení hlenů (např. Acc long šumiví tablety). Případné nasazení lokální kortikoidní terapie ve formě nosních sprejů je na zvážení ORL lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

29.03.2013

zvětšená krční uzlina

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jak zjistím příčinu zvětšené krční uzliny?Před 30-ti lety odstraněny krční mandle a od té doby problémy s uzlinami zvláště na jedné straně,užívám již několik měsíců lyphomyosot,po něm zmenšení.Pokud přestanu užívat opět během několika dní dojde ke zvětšení a bolestivosti uzliny.Doufala jsem,že homeopatika řeší i příčinu nejen příznaky?Existuje nějaká jiná léčba mimo alopatické?Děkuji za odpověď.R.Z.

Dobrý den,

 

správně nasazená homeopatická léčba by měla léčit příčinu onemocnění, léčba však musí být individuální pod dohledem zkušeného homeopata. Zvětšené lymfatické uzliny mohou signalizovat i závažná onemocnění a je nutné příčinu vyšetřit u ORL lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

23.02.2013

Injekce Guna MD-LUMBAR

Vážená paní doktorko,
moc děkuji za odpověď.
Může prosím výše uvedené injekce,které jste mi doporučila píchat obvodní lékař a místo vpichu je pouze do podkoží v místě bolesti?
Děkuji.Přeji pěkný den.
Šilhánková

Dobrý den,

Jedná se periartikulární aplikaci. Místo vpichu musí být sterilní za použití např. roztoku jodu, dále jehly sterilní 27G, inj. 5-10ml dle množství aplikovaného roztoku. Injekce se aplikuje subkutánně do oblasti lumbálních a lumbosakrálních obratlů do hloubky 2-4mm.

Doporučená frekvence aplikací:

2aplikace první 2týdny, následně 1 aplikace týdně až do okamžiku symptomatického zlepšení (v průměru 8-10aplikací).

V případě chronických patologií: pokračovat s 1aplikací za týden po dobu 1měsíce až do okamžiku symtomatického zlepšení a pokračovat s 1kůrou měsíčně nebo dle individuálních potřeb (45-50dní).

Může Vám MD Lumbar aplikovat obvodní lékař nebo lépe ortoped. Seznam lékařů proškolených v aplikaci GUNA MD přípravků najdete na http://cs.gunainternational.com/terapie-bolesti

nebo www.guna.cz

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

10.02.2013

chronická bronchitida

Dobrý den.
Již několik let (asi 30 - 35, je mi 85 let) mně po bronchoskopii diagnostikovali chronickou bronchitidu. Projeví se obvykle po novém roce zvýšeným suchým kašlem a bolestí na prsou. Protože se několik let dávám očkovat proti chřipce, jsou příznaky daleko slabší než předtím, kdy jsem se nedával očkovat a kdy vznikala akutní bronchitida i 2x za sebou, léčená antibiotiky. Jaké volně prodejné léky mi při stávajícím popisovaném stavu doporučujete. Bromhexin ? Nebo aspirin C ? Ten má vysoký obsah kyseliny acetylsalycilové a vzhledem k chronickému zánětu žaludeční sliznice jej nemohu užívat, mám pak bolesti žaludku. Vyhovoval mi Upsarin C, ten se však již údajně nevyrábí. Pokud jej máte skladem objednávám tímto 2x 10 tabletek. Jinak prosím o vyjádření k předešlému .
Zdraví Eiselt

Dobrý den,

 

lék Upsarin C se již nevyrábí a alternativou je např. Aspirin C, jehož užívání však při léčbě chronické bronchitidy není opodstatněné. Při kašli s přetrvávajícím zahlěněním je vhodný Bromhexin s expektoračním účinkem. Pokud je kašel suchý a dráždivý, užívají se léky s antitusickým účinkem (např. Sinecod tbl., Tussin kapky aj.). Vhodné je posílení imunitního systému k zabránění vzplanutí akutní ataky onemocnění. Zde doporučuji např. Imunoglukan kapsle nebo Wobenzym dražé aj.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

01.02.2013

Výhřez plotenky

Dobrý den,
omlouvám se,že ruším,ale mám na Vás prosbu.
Mám vyhřez ploténky krční a bederní páteři.Chodila jsem na akupunkturu,brala hromady léků,rehabilitace,plynové injekce apod.,ale bohužel problémy přetrvávají.Jsem z bolestí již neštastná .....
Jaký máte prosím názor na kolagenové injekce a můžete mi prosím nějaké doporučit?

Velmi děkuji.
Srdečně zdravím.
Renata Šilhánková

Dobrý den,

 

v současnosti se stále více lékařů zabývá tzv. fyziologickou regulační medicínou (FRM). Na Vaše konkrétní potíže existují kolagenové injekce Guna MD-LUMBAR a MD-NECK. Seznam lékařů specializujících se na tuto novou léčbu naleznete na stránkách: http://cs.gunainternational.com/seznam-lekaru-proskolenych-v-frm/

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

08.01.2013

Prenessa + Clarinase repetabs

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu brát zároveň léky na vysoký tlak, konkrétně Prenessu a Clarinase repetabs. Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

pro pacienty s vysokým krevním tlakem se přípravky obsahující pseudoefedrin (Clarinase repetabs tbl.) nedoporučují. K úlevě při chřipce a nachlazení můžete užívat paracetamol (Paralen tbl. aj.) a k uvolnění nosu hypertonické spreje na bázi mořské vody (např. Sinomarin nosní sprej).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

02.12.2012

křečové žíly

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat, na nějakou prevenci v oblasti křečových žil. Je mi 25 let a pracuji jako barman. Byl jsem dvakrát na vyplnění žil pěnou na zmizení varixinalů.
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

jako prevenci křečových žil doporučuji užívat přípravky s obsahem flavonoidů, existuje celá řada volně prodejných potravinových doplňků (např. Diosminol tbl., Diorex tbl., Mobivenal tbl.) nebo léčivých přípravků (např. Cilkanol tbl., Venoruton tbl.). Tyto preparáty zlepšují trofiku žilní stěny, působí protizánětlivě a protiedémově, jejich uživání by mělo být pravidelné a dlouhodobé. Pro rychlou úlevu od bolesti a pocitu těžkých nohou je vhodné kombinovat s lokálními přípravky (např. Antistax gel nebo sprej, Lioton gel aj.).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.11.2012

Antikoncepce+jiné léky

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, zda léky na epilepsii KEPRA mohou ovlivnit účinek antikoncepce Lindynette. Jestli má vůbec cenu antikoncepci u takových léků užívat ..Užívám ještě Depakine a Lamictal.

Mockrát děkuji !!!!

Dobrý den,

 

při užívání léku Keppra nedochází k ovlivnění metabolizace jiných léků jako je tomu např. u léku Depakine, který metabolizaci řady léčiv výrazně zpomaluje (mj. i užívaný Lamical). Pokud jste však zkompenzovaná se zmíněnou dvojkombinací, nevím, zda je vhodné zkoušet alternativy, Keppra je navíc relativně nové léčivo s ne úplně objasněným mechanismem účinku při epilepsii a její indikace jsou omezené. Pokud bychom odhlédli od všech interakcí a relativních indikací, je užívání HAK další zátěž na játra v kombinaci s jakýmkoliv antiepileptikem. Z lokálně působících přípravků bránících početí můžete vyzkoušet např. Pharmatex globule nebo mast, které nedosahují systémového účinku.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

15.09.2012

Crohnova choroba

Dobrý den, před třemi roky u mě byla diagnostikovaná Crohnova choroba (mám 24), nyní jsem bez příznaků onemocnění. Již dlouhou dobu trpím na vaginální diskomfort, gynekolog o mým potížích ví a neví si s tím rady. Dozvěděla jsem se o přípravku FemiVaxinum Neo, chtěla bych jej začít užívat. Nevím, jestli bych si spíše neublížila než pomohla, vzhledem ke svému onemocnění. Poradíte mi prosím, jestli je vhodné začít užívat tento preparát? Děkuji.

Dobrý den,

 

 při autoimunitním onemocnění může být kombinace s léky ze skupiny tzv. imunostimulancií riziková a může onemocnění dekompenzovat, zde však přichází v úvahu zejména léčiva vázaná na předpis a ovlivňující celkově imunitní systém organismu. U potravinového doplňku FemiVaxinum se jedná o specifické ovlivnění imunity na vaginální sliznici a nemusíte se obávat rizika. Přípravek má velice dobrou účinnost právě u chronických vaginálních infekcí. Provádí se preventivně tří měsíční kůra, která se opakuje dvakrát ročně.

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

29.08.2012

prsa

dobry den vam preji rada bych se chtela zeptat ohledne mich problemy ......z leveho prsa my po kapsach teka tmavo zelene mazivo barve a s praveho my zas bile vodnate mazivo barve muze te mi prosim vas pomoc co to znamena dekuji vam predem spozdravem bruneta....

Dobrý den,

 

v tomto případě doporučujeme co nejdřív kontaktovat Vašeho gynekologa nebo se obrátit na nejbližší v mamologickou poradnu, kde vyšetří prsa ultrazvukem. Podle vnějších projevů není možné stanovit diagnózu ani léčbu.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.08.2012

Bayflex

Dobrý den, je mi 62 let, léčím se na vysoký tlak (Prenessa) a sníženou činnost štítné žlázy. (Euthyrox 125). V levém koleni mi před časem něco přeskočilo a a neustále bolelo. Byl tam výpotek a podle vyšetření ortopeda došlo k poranění menisku. Artroza je tam sice taky, ale jenom v malé míře. Po obstřiku a magnetoterapii se to čátečně zlepšilo, ale do budoucna lékař navrhuje artroskopii kolene v případě přetrvávajících problémů. Nyní mi předepsal glukosamin DONA. Podle vyjádření lékárníka je stejný obsah glukosaminu také v přípravku Bayflex.. Když čtu příbalové letáky, tak Bayflex by se neměl užívat v případě léčby vysokého tlaku a v případě zvýšeného cholesterolu. DONA má zase vedlejší účinky na játra a ledviny. Který z přípravků byste mi doporučili? Prosím taky o radu, jestli by nebylo vhodnější použití přípravků Guna. Děkuji.

Dobrý den,

 

oba přípravky (Bayflex i Dona) obsahují stejnou účinnou látku - glukosamin - a jsou tedy v účinku prakticky stejné. Účinná látka je tělu vlastní a tvoří přirozenou součást kloubní tekutiny a vaziva, je proto velmi dobře snášena. V příbalových letácích není nikde uvedeno, že by se nemohli užívat při zvýšeném tlaku, nebo že by nějak významě ovlivňovali játra a ledviny. Tyto účinky byli velmi ojediněle u mála pacientů zaznamenané, ale není jisté, zda přímo souviseli s užívání přípravku. Nemusíte se ničeho obávat, oba přípravky jsou jinak rovnocené a můžete vybírat podle aktuální ceny.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

01.08.2012

hypertense - změna léků

dobrý den, užívala jsem kromě jiných léků Vasexten, který se přestal dovážet. Od té doby beru Plendil 5mg, který se teď opět nedá sehnat a byl mi nabídnut lék Presid.
Je v lécích nějaký velký rozdíl.
Přechod na Plendil byl bez problémů a výhodou pro mě bylo, že jej užívám jenom jednou denně ráno. Vasexten jsem brala ráno a večer.
Předem Vám děkuji za odpověď a
přeji příjemný den
Alena Klimečková

Dobrý den,

Nabídnutý lék Presid obsahuje stejnou účinnou látku jako Plendil. Jedná se o tzv. generický přípravek a v této katergorii léčiv nemusíte mít obavu z odlišného účinku.

Lékárna Samoléčení.cz

26.06.2012

dna,cukrovka

Dobrý den,
chci se optat jaký máte názor na produkty firmy Energy a Klas.Přiznám se,že užívám střídavě produkty obou firem.Zlepšil se mi cukr,cholesterol a dna je také mírnější.Ovšem těch přípravků je velice mnoho,které se musí kombinovat.Když se potom člověk dočte o Schindeleho minerálech,které vyléčí vše,je z toho docela v šoku.Co byste mi doporučili jako nejlepší přírodní léčbu?

Dobrý den,

 

užívání Schindeleho minerálů bych Vám nedoporučila, u tohoto přípravku nebyla nikdy ověřena účinnost a složením se jedná o velice neurčitý preparát. S produkty Klas bohužel nemám větší zkušenost, jedná se však o potravinové doplňky, které nepodléhají testům na účinnost, obdobně i produkty Energy, u kterých se vychází z principů tradiční čínské medicíny a tzv. celostní medicíny. Nejúčinnějším opatřením při Vašich problémech je samozřejmě dieta a vhodná pohybová aktivita, z volně prodejných preparátů na snížení cholesterolu bych Vám doporučila přípravek Vegapure, na snížení hladiny cukru je nejvhodnější konzumovat potraviny s nízkým glykemickým indexem, tzn. vyhnout se konzumaci jednoduchých sacharidů. Glykemický index přirozeně snižuje vláknina, zde bych za vhodné doporučila užívat např. Lepicol kapsle. Základem je dodržování pitného režimu, můžete zařadit čaj z borůvkových listů, který snižuje hladinu cukru v krvi. Samozřejmostí je také nízký příjem soli a omezení konzumace masa.

 

S pozdarvem PhrmDr. Bekeniová

 

19.05.2012

Bolesti prave strany tela

Dobry den, jsem bezradna. Uz 5 let me trapi bolesti prave nohy - zaclo to na vnitrni strane kotniku a postupuje to az k hlave po prave strane tela. Absolvovala jsem vsechna mozna vysetreni v Cechach i v Nemecku a ani magneticka resonance neukazala pricinu bolesti. Od 10 let jsem studovala profesionalne tanec - balet a moderni tanec a ted po 15 letech jsem musela tance nechat protoze bolesti se zvetsuji a mam problemy i chodit. Pred rokem jsem byla i hospitalizovana pro depresi a po pul roce uzivani antidepresiv - venlafaxinum, mirtazapinum - jsem je vysadila. Byla jsem u vsech moznych doktoru ale nikdo si nevi rady a ja bych se moc rada k tanci vratila. nejhorsi je bolest v prave noze a bederni pateri. Noha reaguje na pocasi a oteka kdyz je vedro a mam casto krece i kdyz pravidelne uzivam magnesium dle meho nazoru to ma co docineni s nervovyma drahama protoze bolestiva mista vedou presne po nervech ale na neurologii nic nezjistili. take od 16 let trpim na silny atopicky exem bohuzel homeopaticka lecba nebyla uccina tak uzivam hormonalni masti. dekuji za vas nazor a rady jak se bolesti zbavit.

Dobrý den,

 

protože jste absolvovala spoustu vyšetření bez zásadního výsledku, ani naše rada nemůže být bohužel jednoznačná... Nepíšete, co vše jste absolvovala a co vše jste už vyzkoušela, tak se jenom zeptáme, zda jste absolvovali vyšetření na boreliózu. Toto onemocnění je velmi záludné, protože se velmi obtížně diagnostikuje a nemá specifické příznaky, spůsobuje často "nevysvětlitelné" problémy. Klinický obraz, který u sebe popisujete, by však mohl poměrně často se vyskytující formě boreliózy odpovídat... Pokud to nebylo u Vás vykonáno, bylo by vhodné se na boreliózu zaměřit. Podrobné informace o diagnostice najdete např. na webu borelioza.cz.

Také se však může jednat o zcela jinou příčinu, na kterou se zatím nepřišlo, nebo ji lékaři přehlídli...

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

18.05.2012

Pamet, nesustredenost, nervozita

Dobry den, mam 21 rokov, som student a mam velmi slabu pamet a to tak ze ked sa ucim a citam tak automaticky zabudnem to co som cital, nevspomeniem si na to dokonca ani neskorsie a to aj po tom ako to niekolko krat za sebou precitam, velmi dlho mi trva kym mi veci dojdu, zasekavam sa v konverzacii lebo zabudnem co chcem povedat alebo sa neviem vyjadrit k jendnoduchej veci a za to som stredobodomm posmechu v urcitych situaciach. Dalej sa neviem na nic sustredit a to aj ked som sam doma je ticho a ucim sa a ked sa mi to podari tak to na velmi kratku chvilu. Obratil som sa na vasu radu pretoze som uz vyskusal velmi vela vitaminov a latok ako ginkobiloba, lecitin, rozne caje, guranu, dokonca som skusal aj piracetam o ktorom som sa docital ze pomaha, tieto lieciva som uzival dlhodobo s odporucanymi davkami a ked uz som bol zufalejsi tak aj so zvysenymi davkami. Uz si neviem rady, neviem comu verit, co funguje a co nie. Tak vas teda prosim o radu alebo aspon nejake voditko k niecomu. Vdaka vopred.

Dobrý den,

 

potravinové doplňky na zvýšení pozornosti a zlepšení paměti jsou pouze podpůrné, piracetam a ginko biloba mají spíše efekt u postiženého mozku (např. po úraze, u vaskulární demence aj.). Guarana působí pouze stimulačně díky vysokému obsahu kofeinu. Ve Vašem případě bych doporučila návštěvu psychoterapeuta, který je schopen pomocí specifických psychoterapeutických metod problémy s učením a soustředěním eliminovat.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

05.05.2012

Vysoký TK + epilepsie

Dobrý den,
starší pacient užívá 14 let medikamenty na vysoký TK + epilepsii,denně bere cca 10 léků.Prosím o radu zdali je možné k tomuto užívat nějaký doplněk na bázi bylin nebo vitamínů.Byla nám doporučena hlíva ustřičná + rakytník. Zdali ne toto,co tedy jiného? Děkuji

Dobrý den,

 

přípravky obsahující hlívu ústřičnou a rakytník působí na posílení imunitního systému a jejich užívání je bezpečné při zmíněných zdravotních problémech. Na trhu existuje celá řada potravinových doplňků, nejlepší zkušenost máme s přípravkem Imunoglukan tbl. obsahujíci  vysoce purifikovaný extrakt z hlívy ústřičné. Vitamínové přípravky může pacient také bez problémů užívat, je pouze potřeba vyhnout se přípravkům obsahujícím kofein nebo ženšen. Zde můžu doporučit např. Bion tbl., Centrum tbl aj.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

26.04.2012

coxartroza

Zdravím vás,a prosím o radu,jak na coxartrozu,Děkuji

Dobrý den,

 

nepíšete bohužel nic bližšího o sobě, ani stupni postižení, naše rady mohou být proto jen obecné:

Snížení tělesné hmotnosti - pokud máte nádváhu, mělo by být snížení tělesné hmotnosti prvním krokem. Snížení zátěže váhonosného kloubu často vede k ústupu potíží, nebo v případě už existujícího poškození ke spomalení zhoršování stavu.

Dostatek přiměřeného pohybu - vhodný pohyb, zatěžující jen mírně klouby udržuje klouby "v kondici". Zůstává zachovaný rozsah pohyblivosti, klouby "netuhnou". Nesnažete se však pohybovat přes bolest, raději pak zvolte jiný typ pohybu. Vhodné je npař. plavání, jízda na kole, rekreační chůze (nordic walking).

Nesnažte se bolest při pohybu přemáhat pomocí léků - v počátečních stadiích je bolest varovný signál, který brání dalšímu poškozování. Pokud budete tyto signály ignorovat a bolest při pohybu tlumit analgetiky, může se stav zhoršovat. Ve vážnějších rozvinutých případech však analgetika mohou být jedinou volbou, v tomto případě nejsou proti jejich užívání žádné námitky.

Léky - chondroprotektiva - stav kloubní chrupavky můžou zlepšit (nebo spomalit zhoršování) léky obsahující glukosamin nebo chondroitinsulfát, jako např. Condrosulf nebo Gool. Nespoléhejte na doplňky stravy - protože nemají garantovanou kvalitu, ani účinnost, nejsou určeny pro léčbu poškozených kloubů (viz. např. Rozeznáte léčivý přípravek a doplněk stravy?)

Pravidelná kontrola u lékaře - pravidelná kontrola stavu kloubů umožní včas postřehnou případné zhoršování a naplánovat včas potřebnou operaci - implantaci endoprotézy.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

02.04.2012

průdušek

Dobrý den,
je mi 56 let a léta trpím chronickou faringitidou. Mému doktorovi se asi léčba příliš nedaří, protože asi dvakrát do roku mi v hrdle pálí a sedne si to taky dolů na průdušky.Mám pak bolestivý kašel,
bolí mne ( ne příliš ) hlava a vždy je dlouhodobý problém se z toho dostat.Léčit to často antibiotiky se mi nelíbí a tak hledám něco a někoho, kdo tomu opravdu rozumí a kdo není jen prodlouženou rukou farmaceutických sítí.Je mi jasné , že problém je složitější, než na jeden dotaz, ale velmi rád bych toto své břímě začal léčit uspěšněji, moderně a hlavně rychle.O peníze ani tak nejde.

Děkuji

Dobrý den,

 

terapie chronické faryngitidy je bohužel často zdlouhavá a zpravidla nevede k úplnému vyléčení. Zcela nový přístup přináší tzv. fyziologická regulační medicína. Terapie je založená na obnově fyziologického stavu nemocného organismu za pomoci biologicky aktivních molekul regulujících funkce lidského těla (neuropeptidy, hormony, cytokiny). Jedná se o zcela inovativní přístup k léčení onemocnění a v České republice se této metodě léčení věnuje čím dál více lékařů (seznam najdete na internetové adrese www.guna.cz)

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

19.03.2012

Mravenčení a brnění v hlavě

Dobrý den,
už měsíc pociťuji mravenčení brnění v hlavě jakoby na týlu. Nejsem si jistá zda se nejedná i o tlak - nějak to nemůžu identifikovat. Byla jsem hned po prvním týdnů těchto problémů, které se mi vyskytly po skončení zkouškového období u obvodního lékaře, který mě poslal na neurologii. Na neurologii mi provedli klasické vyšetření s verdiktem " po neurologické stránce Vám nic není - to samo odezní, dojdete si k chiropraktikovi" (kam jsem bohužel nedošla) Po vyšetření mi byly doplněny krevní testy, kde mi byla objevena zvýšená hodnota TSH 6,2, tudíž jsem šla na endokrinologii, kde mi žádnou léčbu na tyto hodnoty nenasadili, ale budu testy opakovat za půl roku. Nic jiného v krevním obrazu nebylo nalezeno. Nicméně se chci zeptat čím by to tak mohlo být? nikdy jsme obzvlášť na bolesti hlavy netrpěla max v důsledku nemoci (chřipka) nebo vyčerpání (učení se přes noc). Je to nepříjemné pořád na to musím myslet, jiné problémy jsem nezpozorovala. Po ránu o.k, chuť k jídlu o.k. únavu nepociťuji, spím dobře. V rodině nikdy podobné problémy nebyly. Samozřejmě mám strach (díky internetu) z nejhoršího je mi 25 let.
Mnohokrát děkuji za odpověď.
Markéta

Dobrý den,

 

pokud je vyšetření na neurologii v pořádku, můžete ještě požádat o vyšetření na magnetické rezonanci, která poskytuje detailní zobrazení jednotlivých částí lidského těla. Podobné symptomy však bývají často vyvolány dlouhodobějším stresem a mají tedy psychosomatický původ, pacienti mívají velice nepříjemné somatické příznaky, které však  nemají příčinu ve skutečné nemoci, můžete zkusit užívat magnesium  a vitamín B1 k posílení nervového systému. Problémy může způsobit rovněž zablokovaná páteř, zde by vhodné podstoupit vyšetření u ortopeda. Vyšetření endokrinologické je hraniční, proto je vhodné stav zpočátku sledovat.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

28.02.2012

Žaludeční potíže

Dobrý den,
je mi 50 let a již několik let mám příznaky refluxní choroby,tlaku v žaludku,někdy ztíženého říhání.Nezvracím,žáha mne nepálí jen vyjímečně po dietní chybě pálení v žaludku.Při gastroskopii nebyla nalezena žádná patologie, testy na HP jsou negativní.V posledním roce mi pomocí irisdiagnostiky byla určena mírná gastritida,která po bylinné léčbě ustoupila.Hlavní příčinou vyvolání potíží jsou u mne stresové situace (léčím se také se štítnou žlázou,osteoporozou,chronickou hepatitidou a v posledních letech se zhoršil i můj únavový syndrom´a mám zhoršenou imunitu.
Někteří lékaři nasazují na tyto potíže IPP.Pokud mám však sníženou tvorbu žaludeční kyseliny,zpomalené trávení hlavně bílkovin,tak to situaci musí jen zhoršovat.Prosím o odpověď jaké léky či doplňky se doporučují právě při snížené tvorbě žal.kyseliny.
Děkuji

Dobrý den,

 

nejdůležitějším opatřením při Vašich potížích je samozřejmě vhodná dieta, kdy je potřeba sledovat potraviny, které Vám způsobují potíže, a eliminace stresových situací. Na podporu trávení jsou vhodné jakékoliv žaludeční čaje, velice dobře na zažívání působí volně prodejné Iberogast kapky (užívání 3x denně 20 kapek), které jednak zklidňují žaludek a jednak podporují trávení, při potížích s trávením bílkovin jsou vhodné pankreatické enzymy (např. Pangrol, Kreon), které se užívají 20 - 30 minut před větším jídlem. Dobře na celkové zklidnění působí také meduňkový čaj.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

09.02.2012

steatoza

Dobrý den,
mám steaózu nezvětšených jater,existuje nějaký lék. Dále bych se chtěl zeptat jestli při této diagnoze mohu užívat lék Doxybene. Děkuji za ospověď.

Dobrý den,

 

nejúčinějším opatřením při steatóze jater je striktní abstinence a vhodná dieta s nízkým obsahem především tuků v potravě. Mezi vhodný doplněk k dietě patří léky ze skupiny tzv. hepatoprotektiv. Volně prodejná mohu doporučit Essentiale Forte N a Lipovitan S. Doxybene je relativně kontraindikováno pouze u závažné insuficience jater, jeho užívání je proto u Vás v odůvodnělých případech možné.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

26.01.2012

colostrum

Dobrý den. Je mi 40 let a bylo mi zjištěno onemocnění štítné žlázy a v poslední době na ultrazvukového vyšetření i výskyt strum . Bohužel se v mém případě jedná o dědičnou záležitost.
Nedávno jsem se dozvěděla se o účincích léku Colostrum a nevím, zda je vhodný i pro můj případ. Buď jako prevence ke zpomalení růstu strum nebo celkově jako prostředek k léčbě. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

colostrum je vhodný přípravek na posílení imunitního systémy. Jeho užívání se doporučuje při infekčních onemocněních, alergiích nebo např. zánětlivých onemocněních. Struma vzniká z různých příčin, colostrum však na její zmenšení vliv nemá. Velikost strumy se dá ovlivnit snížením příjmu tzv. strumigenů v potravě (např. v kapustě, zelí, kedlubnách, řektvičkách..) nebo zvýšením příjmu jódu (pokud je nedostatečný). Bohužel nepíšete jakým onemocněním štítné žlázy trpíte, zde by mohlo colostrum mít pozitivní vliv pouze na autoimunitní zánět štítné žlázy. Základní léčba však v tomto případě zůstává v rukou endokrinologa. S pozdravem

 

PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

20.01.2012

silnébolesti po bouračce

prosim jde koupit volně lék podobný zaldiaru,jsem delší dobu po bouračce

Dobrý den,

 

žádný volně prodejný léky proti bolestem podobný Zaldiaru není. Zaldiar obsahuje specifické analgetikum tramadol, které vzhledem ke svým silným účinků a možných sedativním účinkům není volně prodejné. Navíc samotné tlumení bolesti bez důkladného vyšetření lékařem není vhodné - mohlo by dojít k přehlídnutí příznaků jiného onemocnění nebo postupně se zhoršujícícho předchozího stavu. Pokud máte déletrvající bolesti, obraťte se na svého lékaře, nebo přímo na specializované ambulance pro léčbu bolesti. Jejich seznam najdete na webových stránkách Linky proti bolesti http://www.linkaprotibolesti.cz/index.php?id=0500

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz Brno

13.01.2012

Strava pro chronické onemocnění slinivky a bezlepkové diety

Dobrý den,mám chronické onemocnění slinivky břišní a díky tomu musím dodržovat i bezlepkovou dietu i když né tak přísně.Sladké a příliš tučné pokrmy mi nedělají dobře.
Mám nízkou váhu a ráda bych přibrala nějaké kg.Kterým potravnám bych měla dát v tomto případě přednost .
Děkuji Kmetková

Dobrý den,

 

strava při chronickém onemocnění slinivky břišní by měla být bohatá na sacharidy a lehce stravitelné bílkoviny (nízkotučné mléčné výrobky, vaječný bílek, libové maso, ryby..). Ve Vašem případě by základ jídelníčku měly tvořit polysacharidové bezlepkové přílohy (brambory, rýže, bezlepkové těstoviny, jáhly, bezlepkové nekynuté pečivo..). Pokud není zajištěn běžnou stravou dostatečný příjem kalorií, doporučila bych Vám perorální nutriční doplňky bez vlákniny typu Nutridrink, Fortimel, Resource, Fresubin (obvykle 1 - 3 balení jako doplněk k běžné stravě). Příjem tuků by měl být minimální a měl by být zajištěn tuky rostlinnými, v případě průjmů a problémů s trávením užívat pankreatické enzymy (Pangrol, Kreon), aby nedocházelo ke ztrátám živin a vitamínů rozpustných v tucích.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno


 

28.11.2011

těhotné a přípravky na boslesti zad

Dobrý den,
mám docela velké bolesti zad dole v kříži.... a nevím čo by mi na to mohlo pomoci. Jsem v 17 tt (začátek 5 měsíce), a byla bych moc ráda, kdyby jste mi na to mohli něco doporučit. příklad: Voltaren emulgel, Veral neo.....
Zatím nezodpovězeno
23.11.2011

schyzofrenie

Dobrý den, moc Vás prosím o radu. Nedávno jsem se po roce rozešla s přítelem. Začal se chovat strašně zvláštně. Už od začátku jsem si všímala určitých věcí ale nikdy jsem si to nespojovala se žádnou nemocí. Občas se v noci budil a z ničeho nic začal brečet, potily se mu ruce, ze všeho mě podezříval. Kontroloval mě uplně všude. Dříve jsem si myslela že je to obyčejná žárlivost ale jak šel čas dál, tak se postupně přicházela na to, že to nebude tím. Když jsem se s ním poprvé rozešla tak skončil v nemocnici protože psychicky zkolaboval. Nikdy na mě nebyl zlý ani nenazval sprostým slovem ale trašně moc lhal. Přestal chodit do školy a už 3x ho vyhodili kvuli docházce. Lhal mi že udělal ve škole reparát a přitom na něj ani nešel. Měli jsme jet na dovolenou, tvrdil že všechny doklady má vyřízené a v den odjezdu oznámil že doklady stratil, čemuž do dnes nevěřím. Rozešli jsme se znovu. Měsíc me ignoroval, neodepisoval a pokládal telefony. Po měsíci mi psal jak se mu ztýzká a že si chce promluvit. Na místo nedošel a když jsem mu volala, tak mi vypl telefon. Zavrhl všechny staré přátelé a nikdo o nem už strasne dlouho neslyšel, jakokdyby se skrýval před světem. Byl vždy strašný pohádkář a vymýšlel si neuvěřitelné příběhy. Když jsem se s ním poprvé rozešla, tak mi vyhrožoval že se stehuje k tetě někam do Českého Krumlova a už ho nikdy neuvidím. Žádnou tetu tam nemá. Myslím že na všem nese velkou vinu jeho matka. Od malička se s otcem o něj přetahovali a nakonec skončil u babičky. Nejméně 20x se stěhovali. Nemá doma moc dobré prostředí. Jeho matka trpí depresemi a jsou na tom finančně hodně špatně. myslíte že je jedná o schyzofrenii? Děkuji mockrát

Dobrý den,

 

zda se jedná konkrétně o schizofrenii není zřejmé, nicméně hlavní příznaky schizofrenie jsou jiné. Každopádně se však zřejmě jedná o patologického lháře, se kterým bude vždy problematické soužití. Samozřejmě, může za to do velké míry i jeho komplikované dětství, ale to si musí vyřešit sám.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.11.2011

ochrnuti

Dobry den , mam otce ktery ma po havarii ochrnutou dlouhodobe ruku a ma stale velke bolesti,ktere jsou uz chronicke da se nekak ta bolest alespon stlumit? Kafrove a mentolove masti nezabiraji a ani zadny Voltaren , ani mast z marianky to uz ma vyzkousene neni nejaka pomoc? Dekuji

Dobrý den,

určitě by měl být Váš otec pravidelně vyšetřen na neurologii, případně ortopedii, aby byla stanovena aktuální diagnóza. Existuje nová metoda léčby. Jedná se o fyziologickou regulační medicínu (FRM), se kterou se postupně seznamuje stále více lékařů.

Seznam lékařů zabývajících se touto metodou najdete na www.guna.cz

 

lékárna Samoleceni.cz, Brno

 

08.11.2011

Dráždivý močový měchýř

Dobrý den,je mi 38 let,měřím 176cm a vážím 85kg.Před rokem mi poznačných potížích s močovým měchýřem(bolesti v podbřišku,močení během noci)byl diagnostikován dráždivý močový měchýř.Od té doby beru s různě dlouhými přestávkami 2x denně uroxal,ale vždy se mi potíže po skončení léčby po nějaké době vrátí.Souvislost s gyn.obtížemi a s potížemi od zad vyloučena,záněty moč.měchýře také vyloučeny.Chtěla bych se zeptat zda je možná i jiná léčba,než zmiňovaná např.nějaké přírodní produkty a zda je zde souvislost např s těsným oblečením(nosím obepnuté rifle),nebo s psychickými problémy.Děkuji za brzkou odpověď

Dobrý den,

 

Bohužel, hyperaktivní močový měchýř je  problém, u kterého lékařská věda zatím nezná přesnou příčinu. Obvykle je potřebná dlouhodobá léčba předepsanými léky, naštěstí dnešní moderní léky jsou poměrně dobře tolerovány. Pokud Vám stávající léčba nevyhovuje (např. kvůli suchu v ústech, zácpě), můžete požádat svého lékaře o její změnu na léčiva s menším množstvím nežádoucích účinků Z přírodních produktů není znám žádný, který by zvýšenou dráždivost močového měchýře upravoval. S těsným oblečením syndrom dráždivého měchýře s největší pravděpodobností nesouvisí, mnohem významněji tento stav ovlivňuje psychický stav pacienta. Proto se někdy k léčbě používají i léky ze skupiny antidepresiv.  Další možností je rehabilitační léčba a cvičení -  močový měchýř je možné do jisté míry cvičit. Jedná se o techniku tzv. bladder drill, při kterém vědomě postupně snižujeme počet močení a prodlužujeme intervaly. Podrobnosti by Vám mohl vysvětlit Váš lékař. Poslední možností je pak operační léčba, tu však musí indikovat lékař.

Jako velmi dobrý zdroj informací dále doporučujeme webovou stránku www.inkontina.cz, kde kromě problémů souvisejících s inkontinencí najdete i množství rad pro léčbu dráždivého močového měchýře.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

04.11.2011

bolesti zad a hlavy v zátylku

Dobrý den , je mi 49 let , měřím 160cm , vážím 52 kg. Letos v únoru jsem prodělala silnou chřipku se kterou jsem se léčila cca 2 měsíce, po odstoupení chřipky jsem byla asi měsíc v pořádku , poté následovaly šílené bolesti - tlaky v hlavě , pouze v zátylku,na neurologii jsem byla vyšetřena,bylo mi provedeno EEG, s tím , že je vše v pořádku , ale já bolesti měla neustále,obvodní lékařka mi napsala antibiotika a Neurol , poté bolesti ustoupily. Následující měsíc jsem měla klid , ovšem jednoho večera mě chytla opravdu ohromná bolest zad, ne klasická , kterou prožívá snad každý , ale bolest která se nedala vydržet , jezdila jsem stále na pohotovost , kde mi píchli injekci proti bolestem , ovšem ty zabrala jen cca na 4 hodiny. Několik nocí jsem pro veliké bolesti nespala , byla jsem úplně psychicky vyčerpaná , obvodní lékařka mě poslala na neurologii , kde opět zněl závěr , že je vše v pořádku , nebylo mi uděláno žádné speciální vyšetření , jen klasické neurologické. Byla mi odebrána krev s tím , že je vše v pořádku. Bolesti se stále stupňovaly , jela jsem opět na pohotovost , kde jsem byla snad už po patnácté a tam mě hospitalizovali na ortopedické oddělení.Byla mi nasazena infúze , která také nezabrala , po dvou dnech jsem byla propuštěna s tím , že odběry jsou v pořádku.Podstoupila jsem rehabilitace , které také nepomohly,bolest se nevzdávala a já už byla psychicky na dně. Sehnala jsem si v Praze fyzioterapeuta,kde mě jedno sezení stálo 1500,-Kč. Po prvním uvolňování bolest ustoupila,ovšem za dva dny byla pět , opět jsem jela do Prahy , ale tentokrát s výsledkem nulovým. Opět jsem zašla za obvodní lékařkou s tím , že bolesti jsou stále a už nemůžu takhle žít , napsala mi antidepresiva a Neurol....Takže v současné době jím Neurol 0,25 mg , Tralgit kapky 3x denně ze kterého mi je opravdu špatně a léky na deprese jsem ještě nezačala jíst , jelikož jsem si přečetla nežádoucí účinky a opravdu už se bojím. Každý den mi je špatně , jakoby divně , záda pokud si nevezmu Tralgit začnou zase bolet,přestala jsem vycházet ven , nemám do ničeho chuť , jsem strašně unavená , bojím se každého dne co zase přinese za bolest a v jaké síle :-(Prosím poraďte mi co mám dělat , jsem zoufalá ráda bych podstoupila nějaká vyšetření která by odhalila příčinu mých problémů,ale vůbec nevím kam jít a o co žádat.Mimochodem magnetická rezonance a CT mi bylo odmítnuto s tím , že to je zbytečné.takže už vžně nevím . Poradíte ?? Děkuji předem mnohokrát Květa , Most

Dobrý den,

 

bohužel, jak sama píšete, absolvovala jste množství vyšetření a různé druhy léčby, bohužel téměř bezvýsledně. Proto Vám asi těžko pomůžeme nějakým konkrétním doporučením. Můžeme Vás však upozornit na nový druh léčby, který často v takovýchto "bezvýchodiskových" případech zaznamenává úspěch, a to je tzv. fyziologická regulační medicína. Jedná se o nový koncept medicíny, založený na aplikaci fyziologických koncentrací přirozených regulačních molekul těla. . Přípravky však nejsou určeny pro samoléčbu, musí je aplikovat lékař se skušenostmi s tímto typem medicíny. Seznam lékařů používajících tuto metodu najdete na stránce www.guna.cz. V Ústeckém kraji to bohužel není žádný lékař, ale např. v Praze se specificky bolesti věnuje MUDr. Bretyšová Taťána, nebodalší lékaři (specializace na bolest - viz Terapie bolesti).

 

S pozdravem,

lékárna Samléčení.cz, Brno

05.10.2011

zácpa

Dobrý den, dcera(15 let) užíva tablety cerucal 3x1 tabl. před jídlem a dá se říct, že jí to celkem zabírá. Chtěla bych se ale zeptat, jestli je nějaký volně prodejný lék tomu podobný. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

přímo stejný lék volně prodejný není, ze stejné skupiny účinných látek je však lék Motilium, obsahující účinnou látku domperidon. Tato volba by však byla relativně cenově náročná. Doporučujem hledat jiný způsob řešení zácpy, zvláště u takto mladého člověka. Navíc ani léčba Cerucalem by neměla být dlouhodobá, obvykle se užívá 4 - 6 týdnů, pouze v ojedinělých případech až několik měsíců, dlouhodobé podávání může vést k řadě nežádoucích účinků.  Zkoušeli jste vlákninu a probiotika?

 

S pozdravem,

 

22.09.2011

Proenzi3 Premium

Dobrý den, moje maminka užívá na klouby přípravek Proenzi3 Premium. Protože jsou ale tablety velké a těžko je polyká, začala je rozpouštět ve vodě s citronem. Nevadí tam třeba ten citron, aby pak přípravek působil tak, jak má? Děkuji za odpověď. Bartošová

Dobrý den,

tento způsob podávání Proenzi 3 premium sice není zclea správný, ale pokud tableta není pokryta enterosolventním obalem (tzn.určena k rozpadu a vstřebání až v oblasti střeva), nemělo by být vstřebávání výrazně ovlivněno rozdrcením ani přítomností citronové šťávy.

Je však možné doporučit místo tablet užívat chodroprotektiva v příjemnější formě - rozpustné sáčky, roztok

http://www.samoleceni.cz/2590520/mobilin-premium-3x20sackux6g-pomer.-grep.-citron

http://www.samoleceni.cz/8594975120167/hyalgel-forte-pomeranc-500ml

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.09.2011

Statiny

Dobrý den, rodiče užívají dloudobě simvastatin, k tomu samozřejmě dbají na zdravý životní styl, netučnou stravu s dostečným mn.zeleniny, dostatek pohybu, nekouří, atd. Na internetu se objevují informace o škodlivosti statinů, jaký máte názor Vy? Pracuji jako farm.asistentka a u nás v lékárně jsou statiny hojně předepisovány. Děkuji Vám za Vaši odpověď. S pozdravem L.Proroková

Dobrý den,

 

na otázku širokého užívání statinů dosud neexistuje jednoznačná odpověď. Jisté však je, že nejrozsáhlejší kardiologické studie potvrzují snížení úmrtnosti na kardiovaskulární nemoc při snížení hladiny LDL cholesterolu a triglyceridůi. Otazné však je, za jakou cenu a na jakou hladinu má význam hladinu tuků v krvi snižovat. Navíc hladiny tuků v krvi jsou často významně určeny dědičně, někteří lidé i přes zdravý životní styl mají vysoké hladiny, jiní se omezovat nijak nemusí (a ani se neomezují), přesto mají excelentní hodnoty krevních lipidů.

Pokud tedy má člověk i přes zdravý životní styl vysoké hladiny krevních tuků, je užívání statinů vhodné. Za otazné lze považovat užívání statinů v případě hodnot lehce nad doporučené hladiny, protože tyto hladiny jsou pouze dílem lidí a navíc se neustále snižují. Je třeba si též přiznat, že na zvýšení užívání léků (jakýchkoliv) mají zájem farmaceutické firmy a nimi sponzorovaný výzkum tedy často tyto trendy podporuje...

Posoudit situaci Vašich rodičů bez znalosti jejich krevních lipidů tedy nelze, jediná "výhrada" může patřit používanému simvastatinu, protože patří ke starší generaci statinů a dnes se spíše volí látky modernější, jako např. atorvastatin nebo rosuvastatin.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

15.08.2011

detralex a moviben-ox

Dobrý den, jaký je rozdíl mezi detralexem a mobivenem...dle přibalového letáčku mají stejné složení? Jsou tedy totožné? Je mezi nimi rozdíl? Děkuji

Dobrý den,

 

jak jsme psali už dříve, přípravek Mobiven-ox je pouze doplňkem stravy, zatímco přípravek Detralex je léčivým přípravkem. Znamená to, že přípravek Detralex byl před uvedením na trh testován u skutečných pacientů a výsledky těchto klinických studií potrvrdili jeho účinnost. Na základě těchto studií udělil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) přípravku Detralex REGISTRACI. Znamená to, že jeho účinnost byla ověřena a jeho výroba probíhá za vysoce přísně kontrolovaných podmínek.

Přípravek Mobiven-ox obsahuje podle výrobce stejné účinné látky, ale účinnost tohoto konkrétního přípravku v klinické studii nebyla ověřena. Teoreticky by tedy měl být účinek shodný (pokud opravdu obsahuje stejné účinné látky), ale nikdo to neprokázal a nepotrvrdil. Proto může nést pouze označení "doplněk stravy".

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

15.08.2011

lék Mobivenox

Dobrý den, jak dlouho se může brát lék Mobivenox? Může brát preventivně stále, nebo jen při potížích - hemeroidy, pocit těžkých nohou..

Dobrý den,

 

jenom by jsme napravili drobnou nepřesnost - příprevek Mobiven-ox není lék, ale doplněk stravy. Tento přípravek je možné brát i dlouhodobě, obvykle se doporučují "kúry" 2x ročně po 2 - 3 měsících. Má spíše preventivní účinek, zlepšení příznaků se projeví obvykle až po týdnu užívání.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

10.08.2011

steatoza a lapacho čaj

Dobrý den. Mám steatozu jater, mohu užívat lapacho čaj? Mohu nebo dokonce by to bylo prospěšné na daný problém? Děkuji. Kašpar N.

Dobrý den,

 

čaj lapacho bývá často s nadnesením označován za "zázračný lék", přez řadu příznivých účinků např. u imunitního systému však přímo steatózu jater neovlivňuje. Bez problémů ho však můžete pít.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.06.2011

chronická mykóza

Dobrý den, dlouhodobě trpím (asi 10let) na vaginální mykózy a chtěla bych vyzkoušet přípravek Femivaxinum neo. Je možné ho užívat současně s probiotiky? Užívám Perls YB. Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

přípravek Femivaxinum Neo lze bezpečně užívat s probiotiky, účinky těchto přípravků se vhodně doplňují.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.06.2011

Hekla lava

Dobrý den,
mám patní ostruhu a první léčbou byl obstřik, který mipomohl od bolesti tak asi na 1 měsíc, dále léčba pokračovala ozářením - 5x a od této léčby uplynuly 3 měsíce a noha mne stále dost bolí. Kamarádka, která měla stejný problém, užívala homeopatika Hekla lava 9ch. Rozhodla jsem se vyzkoušet i toto, ale nevím dávkování.

Dobrý den,

 

obvykle se doporučuje užívání Hekla Lava 9 CH dva až tři krát denně po 5 kuliček.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.06.2011

Hekla lava

Dobrý den,
mám patní ostruhu a první léčbou byl obstřik, který mipomohl od bolesti tak asi na 1 měsíc, dále léčba pokračovala ozářením - 5x a od této léčby uplynuly 3 měsíce a noha mne stále dost bolí. Kamarádka, která měla stejný problém, užívala homeopatika Hekla lava 9ch. Rozhodla jsem se vyzkoušet i toto, ale nevím dávkování.
Zatím nezodpovězeno
10.06.2011

kombinace léků

Dobrý den,
mám daibetes 2.typu, vysoký tlak, štítnou žlázu a měla jsem problémy s otoky dolních končetin.
Beru siofor, lokren, losartan, verospiron, letrox, cilkanol,anopyrin. Chci se zeptat, jestli se tyto léky tzv. nebijí, protože mi je předepisují tři lékaři, každý něco.
Děkuji Staňková

Dobrý den, u kombinace léků, které užíváte, nedochází k žádné interakci, medikace není ani zdvojená. Léky jsou zvoleny správně s ohledem na diabetes 2. typu, bez nežádoucích účinků na hladinu krevního cukru. Z volně prodejných léků a potravinových doplňků se vyhýbejte přípravkům obsahujícím větší množství draslíku. PharmDr. Bekeniová A., tým samoléčení 

26.05.2011

současné užívání léků

Dobrý den,
já i manžel trpíme bolestmi kloubů je nám 64 a 65 let ,protože se oba léčíme i s jinými chorobami,chtěla jsem se zeptat jestli je možné užívat Vialoxin při léčbě Eucreasem, Micardisem,Lomirem a Sioforem a manžel užívá Multaq,Vasocardin, Sortis a Warfarin ?

Dobrý den,

 

nejsou známé žádné informace o vzájemném nežádoucím ovlivňování daných přípravků (Vialoxin).

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.05.2011

léky

Dobrý den, mohu současně užívat siofor a metfogamma.
Mám diabetes 2. typu.
Děkuji

Dobrý den,

 

oba léky jsou naprosto stejné, není důvod, proč by jste měla užívat najednou. Mohlo by dojít k nebezpečnému předávkování.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

15.05.2011

neuropatická bolest

Po pádu z kola jsem přišel do styku s bolševníkem a od té doby mne pálí ruce od konečků prstů až po lokty. Tato bolest mne trápí 10 měsíců. Lékaři si neví rady, možná, že mi poradíte.

Dobrý den,

 

bolševník obvykle neuropatickou bolest nezpůsobuje, proto je těžko radit. Je možné, že pozorovaná souvislost je pouze náhodná a příčinou Vašeho stavu může být zcela jiný důvod. Nepíšete bohutžel vůbec, jaké vyšetření jste absolvoval, ani u jakých lékařů se léčíte. Doporučujeme Vám kontaktovat specializované ambulance bolesti, seznam najdete na webových stránkách specializované Linky proti bolesti (http://www.linkaprotibolesti.cz/index.php?id=0500)

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.05.2011

Pálení a bolest v pochvě - nerovnováha poševního prostředí

Dobrý den

je mi 19 let a mám pravidelnou menstruaci, antikoncepci neberu. Už půl roku (a tím myslím po celou dobu) mě trápí pálení a bolest uvnitř v pochvě, střídavě i hustý bílý výtok. Nejdříve jsem užívala opakovaně Gyno Pevaryl, pak další antimykotika na předpis - bez účinku. Poté mi diagnostikovali ureaplasmu - brala jsem 3 balení Doxybene, kontrolní vyš. v pořádku a poté všechna vyšetření - stěry, moč a chlamydie - v pořádku.

Pouze mám špatné pH, podle indikátorového proužku od dr. a dle jejích slov "to tam mám suché". Zkoušela jsem také Fermalac a Cicatridinu, ale po těchto přípravcích mě to pálilo úplně nesnesitelně, takže jsem dále nepoužívala. Myju se gelem Saforelle, dlouhodobě užívám Candi Stop a tablety česneku, piju vodu s citrónem a jím bílé jogurty a kefíry a používám bavlněné prádlo. Teď jsem dopoužívala Vitagyn C, který má upravovat pH, ale mám z něj opět jen výtok a pálení přetrvává.

S přítelem jsme neměli styk půl roku a při menstruaci nemohu používat tampony. Mám zkrátka narušené poševní prostředí, které se nechce upravit. Jsem opravdu zoufalá a pomalu začínám věřit, že je to neléčitelný problém.

Prosím poraďte, co ještě můžu dělat, jak říkám, není to problém pár dní, ale celého půl roku. Jak zase nastolit poševní rovnováhu? Děkuji za Váš čas.

Dobrý den,

 

jak správně píšete, máte zřejmě problémy s normálním složením poševního prostředí. Bakteriální infekce dle vyšetření zřejmě není přítomná, proto je potřeba obnovit normální fyziologickou mikroflóru.

Vámi nastoupená cesta je zřejmě správná, zbývá ještě najít přípravek, který by Vám vyhovoval. V současné době se na trhu objevila novinka, která slibuje řešení podobných problémů - jedná se o probiotické tampony, které mají podobný účinek jako např. Vámi používaný Fermalac, ale mohli by mít lepší snášenlivost. Reálné zpětné zkušenosti od zákazníků však zatím nemáme.

Dobrý zkušenosti máme s přípravkem Lactovag Imuna - jedná se opět o vaginální čípky, avšak obsahující jinou probiotickou kulturu než Fermalac.

Příčinou těchto problémů může být tež oslabená imunita, proto by jsme Vám doporučili "zapracovat" i na tom, např. pomocí velmi dobře ověřeného přípravku Imunoglukan, nebo specificky na vaginální problémy zacílený Femivaxinum Neo.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.05.2011

Nádor na mozku a epilepsie

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli epilepsie vždy souvisí s nádorem na mozku , i když epilepsie začala v dospívání z nesprávného životního stylu ( alkohol, zábava, práce a málo spánku).
Dcera má již dva roky epilepsii, prodělala 4 záchvaty a již rok neměla žádný záchvat. Ale i přesto, že užívá Depakine a Lamictal , stejně si neodřekne na zábavách alkohol. Je jí 22 let a i když se o své zdraví bojí, protože si myslí, že má nádor na mozku, stejně to nedokáže nedát si nějakou tu sklenku. Pořád má tlak na jedné části hlavy, ale neurolog s tím nic nedělá. Na rezonanci byla asi před rokem a bylo vše ok. Je možné, že během toho roku se mohlo něco stát a vzniknout nádor ? Kvůli tomu že nedodržuje to co má ? Léky jí ale zabírají, protože už nemívá záškuby těla ani záchvaty jako předtím po nějaké své alkoholové akci. teď už je po zábavě vždycky normální. Mám strach, nevím si rady. Moc prosím o nějakou odpověď :-(((

Dobrý den,

 

epilepsie nijak nesouvisí s nádory na mozku, i když je pravda, že některé nádory mohou podobné epileptické záchvaty vyvolávat. Vznik nádoru na mozku nesouvisí s konzumací alkoholu a nepravidelným životním stylem (ponocování). Tyto faktory však mohou výrazně zhoršovat vlastní epilepsii a proto by se měl každý epileptik vyhýbat alkoholu a častým změnám denního rytmu. To může být právě příčina problémů Vaší dcery, a pokud se chová tak jak popisujete, nelze se ani divit, že s tím neurolog nic nedělá. Komu není rady, tomu není pomoci...

Co se týče vzniku nádoru na mozku - samozřejmě tuto možnost nelze vyloučit, protože nádory se mohou vyvinout kdykoliv a kdekoliv. 100% jistotu nemůže mít prakticky žádný člověk po žádném vyšetření. Pokud tedy nedošlo od poslední magnetické rezonance (MR) ke zhoršování stavu, je toto onemocnění nepravděpodobné, ale přesnou odpověď může poskytnou jen opakované vyšetření MR. Opět však výsledky platí "jen pro daný den" a nikdo Vám žádnou záruku nemůže dát, že se nádor nemůžej někde a někdy objevit.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

01.05.2011

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohou antibiotika nolicin snížit účinnost antikoncepce stodette, děkuji.

Dobrý den,

 

chemoterapeutikum Nolicin neovlivňuje účinnost antikoncepce Stodette.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

15.04.2011

bolest hlavy

Dobrý den,moje maminka,ročník 1957 má každý den velké bolesti hlavy,ale stím že každé ráno ji teče krev buď z nosi či úst.Neustále mi říká že cítí celý den velkou svíravou bolest hlavy,jako by měla hlavu ve svěráku.Již se léčí s Meniérovým syndromem a ještě jí před pár lety našly nějaký útvar o velikosti 12mm na pravé strně mozku,ale prozatím se nezvětšuje ani nijak nebují? Mám pocit jako by se to zhoršilo a byla bych ráda kdyby mohla navštívit nějakého odborníka, ale bohužel nevím kam se obrátit, na jakého specialistu?Můžete mi prosím poradit? Děkuji Blaháková Monika

Dobrý den,

 

řešením je v tomto případě jedině návšteva neurologa.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

25.03.2011

Imunoglukan

Dobrý den,
lze Imunoglukan užívat společně s Wobenzymem? A tím myslím zapít obojí najednou (ráno nalačno).
Děkuji!

Dobrý den,

 

zřejmě by bylo lepší užívat jednotlivé přípravky oddělene, u Imunoglukanu se doporučuje užívání navečer.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

24.03.2011

opakující se infekce průdušek

Dobrý den,
můj problém spočívá v neustálém kašli, který mám již přes půl roku. Nyní beru již čtvrtá antibiotika, při kultivaci sputa se zjistilo, že mám Zlatého stafylokoka. Nechci brát pořád antibiotika. Pokud je beru, nechodím ven, pokud je mám již dobrány začnu chodit ven, jen když musím a pokaždé jsem dostatečně oblečená, přesto mám zas brzy silný kašel a vykašlávám hleny. Asi už mám také oslabenou imunitu.. Co s tím? Děkuji za odpověď!

Z osvědčených přípravků na posílení a zachování dobře fungujícího imunitního systému můžeme doporučit Imunoglukan cps

http://www.samoleceni.cz/8588002084089/imunoglukan-cps.60x100mg

Jako podpůrnou léčbu doporučujeme inhalaci solí, bylinné čaje, pravidelné saunování, návštěvu solné jeskyně atd.

tým samoleceni.cz

14.03.2011

bolesti zad, rukou a achil. šlach

dobrý den, nevím, jestli jsem správně, jestli mi poradíte. asi 18 let mám problémy s páteří a nyní rok mám denně bolesti zad, mám problémy s achil. šlachama, ráno, večer, když dýl sedím mi dělá problém se rozejít, hodně mě ty nohy bolí, pak mně bolí klouby na rukou hlavně po ránu, prsty mi nějak neotékají, bolí mě celá pravá ruka a končí mi to v rameni. V pravé ruce nemůžu nic nosit, nic zvedat, dělá mi problém se obléct. Jsem hodně unavená, záda bolí i v klidu, v noci se bolestí budím. Jak kvůli ruce tak i k vůli zádům.
před těmi 18 lety mi byla diagnostikována chron. vertebrogenní lumboischiagiem,mám pozitivní HLA B27.
Nyní jsem byla na revmatologii, Bechtěrevovu nemoc nemám.Na nukleárce mi nic nezjistili, RTG mám v pořádku. Neuroložka mě poslala na EMG vyšetření a na RHB.
Všichni mi dávají jen samé léky, nevidím nějakou úlevu, protože jakmile si lék nedám, nic neudělám. 4 měsíce jsem už na neschopence, ale líp mi není.
Mám za léky Uno, ibalgin,tramal-ten mi dělá špatně, zaldiar - po tom se mi taky točí hlava, myolastan a teď jsem dostala meloxicam mylan 15mg a salazopyrin.
Jenže já si myslím, že někde ten problém být musí, nemůžu být denodenně na lécích, je mi 38 let...
Můžete mi poradit, na jaké vyšetření by mě měl můj lékař poslat? Já už jsem opravdu z toho nešťastná- děkuji za radu
Zatím nezodpovězeno
14.02.2011

Nádor na mozku

Dobrý den,
už dva roky se léčím na epilepsii a dvakrát jsem byla na magnetické rezonanci, ale nádor mi žádný nenašli.Ale neustále mě bolí (tlačí) půlka hlavy a je to nepříjemné, taky mívám záškuby těla nebo třeba jen končetin, špatně vidím a chovám se podrážděně.Mám strach jestli to nemůže být njaký nádor.Na poslední rezonanci jem byla cca před rokem,je možné že za ten rok se může nějaký nádor udělat ?? Záchvaty nemívám často. Naposledy jsem měla před rokem a celkově jsem měla asi jen 4.
Mám velký strach. Mockrát děkuji za odpoveď .

 Dobrý den,

 

popisované stavy mohou souviset s nedostatečně kompenzovnou epilepsií, nebo mohou být bohužel neodstranitelnými příznaky Vaší epilepsie. Doporučujeme Vám proto opět konzultaci s neurologem, popř. specializovaným epileptologem. Seznam specializovaných epileptologických center najdete např. na stránkách České ligy proti epilepsii http://www.clpe.cz/centraproepilepsie.htm

Jestli se může za rok vytvořit nádor se nedá vyloučit - jako u všech jevů v lidském těle vždy existuje určitá pravděpodobnost. Pokud však předchozí vyšetření nic neodhalilo a nedochází ke zhoršování příznaků, není potřeba se zbytečně dopředu obávat.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno 

07.01.2011

ostruhy na patách

Dobrý den,
dočetla jsem se, že na patní ostruhy pomáhá Hekla Lava. Mám ostruhy na obou patách. Prosím o radu, zda mohu lék užívat. Před dvěma lety mi byl vyoperován karcion na štítné žláze. Nepodstoupila jsem žádnou léčbu (nebylo potřeba), ale musím brát Letrox. Dále se léřím s vysokým TK. Je mi 53 let a trpím nadváhou.
Prosím o sdělení, zda mohu Hekla Lavu užívat a v jakém množství a jak dlouho.
Mnohokrát děkuji Blanka Trejbalová

Dobrý den,

léky Hekla Lava CH9 nebo Hekla Lava CH15 doporučovaný u ostruhy patní kosti jsou homeopatické léky, které nebyli klinikcy skoušené a proto Vám nedokážeme zaručit účinnost. Jejich použití je však obvyklé dávkování u ostruhy patní kosti pro homeopatický přípravek Hekla Lava CH9 nebo Hekla Lava CH15 je 2 - 3krát denně 5 granulí.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

03.01.2011

zrak

Dobrý den,v loňském roce ve věku 62 let jsem podstoupila operaci šedého zákalu a implantaci Restor čoček do obou očí. Dioptrie mi byly sníženy z -4,5 na -2,5. Přesto, že operace proběhla bez komplikací, mám nepříjemný pocit a ten se projevuje
promítáním tmavých pohyblivých čmouch (malých pavučinek) zvláště za světla a navíc mě při práci na PC nebo čtení oči řežou a bolí. Chodím pravidelně na kontrolu k očnímu lékaři, protože mi měří oční tlak a předepisuje kapky Travatan, které si musím denně kapat do očí. Lékař tvrdí, že to není nic závažného. Ale přesto mám obavy aby to nemělo vliv na zhoršení mého zraku. Obracím se na Vás s dotazem, zda je tento jev v pořádku a jestli mi hrozí zhoršení zraku i přesto, že mám umělé čočky. Děkují za odpověď.
Marková

Dobrý den,

 

Vámi zmiňované příznaky by mohli být příznaky tzv. suchého oka. Z různých příčin dochází k nedostatečné tvorbě nebo nadměrnému odpařování přirozeného slzného filmu na povrchu oka a jeho narušení se může projevovat jako zrakové vněmy nebo pálení, svědění oka. Doporučujeme Vám vyzkoušet některé z řady přípravků - tzv. umělých slz

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz, Brno

27.12.2010

Záněty moč. cest- chlamýdie

Dobrý den,
trápí mně opakované záněty moč. cest a za poslední rok a půl jsem jej měla asi 8x ne-li více krát... dostanu vždy antibiotika a po lečbě když proběhne sex , tak pravidelně třetí den po sexu jsem zase tam kde jsem byla... Přítel byl se mnou na urologii .. kultivace moč. trubice.. nález... antibiotika a stále dokola.. mám podezření na něj, že mi vesele nějakou bakterii předává, ale nevím kam ho mám ještě poslat... Na urologii mi řekli, že je již negativní a že mám problém v sobě.. ale já na to nikdy moc netrpěla.. na posledy v 17-ti letech.. I já jsem měla stěry moč. trubice O.K. Teď se tedy ještě chystám na gynekologii, ale žádné výtoky nemám a ničím jiným než pálením při močení netrpím.. příjdem mi to že jsem vylečená, ale tak na 95% Otázka zní, kam mám svého partnera poslat.. Zda na kožní nebo taky se mnou na gynekologii nebo zkusit ještě jiného urologa v jiném městě... Jsem zoufalá.. Nechci aby běhal od dokrota k doktorovi. Asi žádnému chlapovi není dvakrát dobře, když musí někde ukazovat své přirození... četla jsem o chlamýdiích.. ale příznaky u mně tomu nenasvědčují... Poradíte mi a pošlete odpověď na můj e-mail? Děkuji Vám za Váš čas a vzácné rady..

Dobrý den,

 

s podobnými problémy bojuje řada žen a průběh je velmi podobný - časté opakování. Ze zkušeností můžeme doporučit několik postupů, ze kterých zřejmě žádný není kauzální, ale v kombinaci mohou vyřešit, nebo zmírnit Vaše problémy. Obvykle je jednou z příčin opakovaných infekcí močových cest oslabená imunita, proto by jsme Vám doporučili několik způsobů pro její posílení: velmi dobrým nespecifickým "posilovačem" imunity je přípravek Imunoglukan s obsahem beta-glukanů. Jeho užívání by bylo vhodné podpořit některým specifičtějším postupem, jako jsou např. bakteriální lyzáty nejčastějších původců infekcí močových cest - přípravek Urivac. Osvědčené je též použití přípravku Wobenzym, který pomáhá zejména u různých nespecifických vaginálních zánětů. Jeho důležitou vlastností je, že zlepšuje průnik antibiotik a tak podporuje antibiotickou léčbu (zejména u infekcí různých "okrajových" částí těla a sliznic). Kvůli přenosu pohlavní cestou by bylo vhodné posílit přirozenou poševní mikroflóru (laktobacily), která brání průniku cizorodých patogenních mikrobů. V tomto případě se používají vaginální čípky s obsahem živých bakterií mléčného kvašení, doporučit lze přípravky Gynocaps, Fermalac nebo Lactovag

Doporučili by jsme Vám tedy minimálně měsíční léčebnou kúru těmito přípravky. Z Vašeho dotazu není zřejmé, zda k opakování infekce dochází vždy po sexuálním styku, nebo i bez sexuálního styku, rozhodně by jsme Vám však pro toto období doporučili používání kondomu.

Pokud by tyto postupy Váš stav nezlepšili, doporučili by jsme Vám i Vašemu partnerovi nechat si udělat test na chlamýdie, i když tomu příznaky nemusí zcela odpovídat. Infekce chlamýdiemi je zákeřná právě v tom, jak se těžce rozpoznává.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.12.2010

Opakující se střevní potíže

Dobrý den,je mi 37 let,měřím 176cm a vážím 84 kg.Předcházející 2 měsíce se léčím na dráždivý močový měchýř,brala jsem antibiotika,ty nezabraly,poté mi lékař nasadil léky na dráždivý močový měchýř,ty zabraly,ale začal mě trápit průjem.Léky jsem vysadila.ale obtíže přetrvávají.Již týden jsem na starém pečivu,celý týden beru smectu občas imodium.Nemám klasický průjem,v noci,když procitnu,začne se mi svírat břicho,jako když má člověk nervy a za chví li musím jít,stolice je kašovitá,za 2 hodiny jdu znovu a pak třeba celý den nic,nedokážu to ale ovládnout.Už jsem to dvakrát měla.pokaždé ve zkouškovém období a je velice těžké se toho zbavit.Mám za sebou čerstvě i kolonoskopické vyšetření,vše v pořádku,prý to může být i od zad,tam jsem se zatím nedostala.Prosím poraďte mi,co to je,jestli mi střeva špatně zpracovávají tekutiny,nebo jsou to nervy.nikdo mi zatím neřekl nic určitého.Ještě mi prosím napište,zda je nějaký lék,který lze dlouhodobě užívat na úpravu funkce střev,a mohu u něj jíst i něco jiného než suché housky.Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

podle popisu Vašich příznaků jsou zřejmě zdrojem Vašich potíží psychické stresy. Trávící trakt je velmi citlivý na stres a u řady lidí je poměrně těsně propojen s psychikou. Pak i menší podráždění může vyvolat řadu nežádoucích příznaků.  Někdy podobné příznaky spadají i pod pojem dráždivý tračník - tedy nepřiměřeně reagující trávící trakt.

Z dlouhodobého hlediska jsou dobré zkušenosti s přípravkem SynBio, který obsahuje probiotika a beta-glukan. Velmi dobře ovlivňuje dráždivost střevní sliznice, což bylo potvrzeno v klinické studii prof. Milana Lukáše.  Dále doporučujeme pravidelnou konzumaci vlákniny - ta na sebe váže jak látky potenciálně dráždivé pro střevní sliznici, tak tekutiny, čím dochází k zahuštění střevního obsahu. Doporučujeme Vám tedy 1-měsíční kůru přípravkem SynBio + každodenní podávání vlákniny, např. rozpusktné vlákniny ASP nebo indické psyllium.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

30.11.2010

Vysoký krevní tlak

Dobrý den,je mi 34 let. 4roky se léčím na vysoký krevní tlak.Než jsem začala brát prášky měla jsem kolem180/90 a výše.Niní beru-RIVOCOR 5-1ráno,LUSOPRESS-1/2ráno,MIRIL PLUS H 2,5mg-1ráno,MIRIL2,5-1večer.Tlak se mi po ranních práškách sníží zhruba na 130/80,ale v odpoledních a večerních hodinách mám většínou tlak opět kolem 150/90 někdy i vyšší.Prosím o radu,zda nejsou jiné léky,nebo přírodní léčiva která by lépe zabírala.Za odpověď předem děkuji.

Dobrý den,

 

bohužel, radit při léčbě vysokého tlaku takto od stolu je téměř nemožné. V současné době existuje velké množství léků na krevní tlak a pro jejich správnou indikaci a vzájemnou kombinaci je potřebné poznat řadu bližších údajů, jako např. výšku a váhu, srdcovou frekvenci, EKG, hladiny minerálů a cholesterolu a další. Kromě těchto základních parametrů nám neuvádíte ani žádné informace ohledne životního stylu.  Krevní tlak 180/90 ve třiceti letech není normální a naznačuje, že možná někde děláte chybu a nebo je tam další onemocnění, které vede k takto vysoké hodnotě.

Pokud nám tedy doplníte bližší informace, můžeme se na Vaši léčbu blíže podívat.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

20.11.2010

Bolest kloubů zevnitř

Dobrý den,

je mi 45 let a mám hrozné bolesti kloubů v dolních končetinách. Poradíte mi nějaké účinné vitamíny nebo léky? děkuji
Zatím nezodpovězeno
16.11.2010

opakující ataky

DOBRÝ DEN,PROSÍM EXISTUJÍ HOMEOPATIKA NEBO JINÝ PŘÍRODNÍ LÉK NA MRBUS CROHN?BERU JIŽ 16LET LÉKY A POSLEDNÍ DOBOU SE PŘIDAVAJÍ ,ZVÝŠENÝ PULS,NESPAVOST,ÚNAVA A PADÁNÍ VLASŮ.JE MI 45LET.DĚKUJI ZA ODPOVĚD.

Dobrý den,

 

Z přírodních způsobů prevence se v klinické praxi velmi dobře projevuje přípravek SynBio. Tento přípravek obsahuje specifickým spůsobem izolovaný beta-glukan z hlívy ústřičné a kombinaci probiotických bakterií DuoLac. Tato kombinace příznivě zasahuje do narušených imunitních dějů ve střevní sliznici a normalizuje zánětlivou reakci morbus Crohn. Doporučené dávkování je 1 kapsle denně, délka užívání alespoň 2 měsíce, nejlépe však dlouhodobě. V průběhu této doby by se měl projevit ochranný preventivní účinek proti akutním atakům, zároveň se zlepší imunita organizmu, což by mohlo vést i k zlepšení ostatních popisovaných problém, jako jsou únava, padání vlasů, nespavost a pod..

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz, Brno

06.11.2010

Opary na genitáliích

Během posledních dvou let se mi ve stále se zkracujících intervalech tvoří opary na zevním genitálu. Gynekolog konstatoval, že mám nápadně sníženou imunitu, ale nádorové onemocnění, kterého se obával, se vyšetřením nepotvrdilo. Aplikace krému je absolutně neúčinná. Můj sexuální manželský život se tím zredukoval na minimum. Neexistuje nějaká homeopatická alternativa? Je mi 43 let, výška 160, váha 52kg. Z hlediska homeopatie jsem typ člověka, který má stále studené nohy i hyždě.Jsem vizuálně mladšího typu v dobré tělesné kondici. Nekouřím, piju velmi příležitostně. Jsem trvale pod velkým stresem, protože: podnikám, přestavujeme svépomocně velký dům a jedno z našich dětí je syn s poruchou ADHD, který je právě v pubertě. Z jiných zdravotních poblémů: zapouzdřený myom na děloze, pravidelně sledovaný gynekologem. Cysta na pravém vaječníku. Silná menstruace. Často se vracející kvasinková mykoza. Přitom v jiných oblastech jsem zcela zdravá. Děkuji za Vaši případnou radu a Váš čas.
Zatím nezodpovězeno
06.10.2010

Zánět žaludku

Již tři měsíce mě trápí bolesti žaludku, lékař diagnostikoval zánět žaludku a předepsal lék Othanol a Ganaton. Léky beru pravidelně, dodržuji vhodnou dietu. Snažím se odpočívat a nijak se nestresovat, přesto zatím nedošlo ke zlepšení. Zkoušela jsem šťávu z ALOE VERA, nyní piju kefír z Tibetské houby. Někteří známí a přátelé, kteří se léčili s podobným problémem, mi tvrdí, že ke zlepšení dojde až za delší čas, ale začínám se bát, zda vůbec. Jak dlouho trvá taková léčba a co mám ještě zkusit? "Hladová" bolest mě, bohužel, budí i v noci.

Dobrý den,

 

pokud se jednalo o akutní začáte zánětu žaludku a ani po třech měsících nedošlo ke zlepšení, lze zánět považovat za chronický a bylo by potřebné pátrat po příčině. Nejčastěji se jedná o infekci bakterií Helicobacter pylori, která přežívá v kyselém prostředí žaludku a neustále dráždí jeho sliznici. Pro její zničení je potřebná antibiotická léčba, kterou Vám naordinuje Váš lékař. Z běžně dostupných prostředků toho ke smysluplnému použití není.

Doporučujeme Vám proto opět kontaktovat Vašeho lékař (gastroenterologa), který provede další potřebná vyšetření a určí potřebnou léčbu.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

30.09.2010

Záněty

Dobrý den,mám zánět palcové šlachy na pravé ruce.Měla jsem 3týdny dlahu,vyšetření karpálního tunelu je v pořádku.Potřebovala bych poradit jak se tohoto problému zbavit.Jsem 2 měsíce na neschopence.Bohužel mě to omezuje v pohybu ruky je to nepříjemná bolest.Děkuji za odpověď.

Dobrý den

 

bohužel zánět šlach je obtížně léčitelné, často se vracející onemocnění. Potíže přetrvávají řadu týdnů až měsíců až není neobvyklé, že se protáhnou i přes rok. Nepíšete bohužel, jaké léky jste kromě fixace ruky v sádře užívala.

Na tlumení zánětu se používají nesteroidní antiflogistika (ibuprofen, voltaren, nimesulid a další), často výhodně v lokální aplikační formě (mast, gel), které se aplikují na postiženou oblast.

Dalším doplňkovým opatřením bývá fototerapie, kdy se postižená oblast ozařuje speciálním světlem nebo laserem. Fototerapie podporuje krevní oběh v postižené oblasti a urychluje proces reparace, řada výrobců však účinek svých přístrojů velmi zveličuje a po malém praktickém přínosu jsou často pacienti zklamáni.

Vhodnou doplňkovou léčbou je proto léčba preparátem Wobenzym, který velmi příznivě působí u různých zánětlivých stavů pohybového ústrojí.  Wobenzym odbourání poškozené tkáně a tvorbu nové - zdravé. Pomáhá též zabránit přechodu zánětu do chronického stadia. Upozorňujeme však, že je potřebné dodržet doporučené dávkování i dobu léčby, i když je to poměrně finančně náročné.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

 

20.09.2010

Homeopatika za Sectral 200

Dobrý den. Prosím o radu. Muž 51. Vyšší TK 150/75 tep85. Beru Sectral 200 půl tablety 1x denně jinak nic. Po něm zklidnění TK 120/70 tep 67. Zablokované trávení i chuť k jídlu. Za rok jsem shodil 15kg. Teď mám 59kg. Dá se Sectral nahradit Homeopatiky? Kvůli žaludku a nervům? Mockrát děkuji za odpověď. Pavel

Dobrý den,

 

Pokud Vám lék Sectral nevyhovuje, doporučujeme Vám spíš se poradit s Vašim lékařem, protože je možné ho zaměnit za jiný lék, který by jste mohl lépe snášet. Nezdá se nám však zcela jednoznačné, že by v uvedeném dávkování a při neužívání jiných léků vedl lék Sectral k popisovaným problémům.

Je možné požádat o konzultaci homeopata - odborníka, který při vyšetření může stanovit Váš typ a od toho odvodit tzv. konstituční lék. Ten je odvozen z typu Vaší osobnosti, homeopat Vás proto musí podrobně poznat a vyšetřit. Z principu homeopatie není možné žádné paušální řešení "na vysoký tlak". I tak je však zároveň potřebné užívat předepsané léky a jejich dávku podle pozorovaného zlepšení vysazovat..

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

17.09.2010

Modřiny

Dobrý den,
asi před měsíce jsem dělat v obchodě, kde jsem 12hod. na nohách, ale zřejmě to na můj problém nemá žádný vliv.
Dělají se mi na celém těle modřiny, ze začátku na stehnech a ty byly poměrně velké, pak na celých nohách menší modřinky a teď jen asi 2 menší na rukou. Nevím, jestli je to v pořádku.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

za zvýšenou tvorbu modřin může nejčastěji zvýšená křehkost krevních kapilár, které lehce praskají i při malém tlaku a rozlitá krev v podkoží vytváří hematomy - "modřiny". Proto je vhodné na začátku začít užívat některé z léků upravujících pružnost žilní stěny - tzv. venofarmaka. Doporučit je možné např. Venoruton Forte nebo Glyvenol. K tomu by bylo vhodné ze začátku (cca. první dva-tři týdny) užívat ještě Ascorutin. První výsledky by se měli dostavit přibližně po měsíci, v užívání je však vhodné pokračovat nejméně 2 měsíce.

Pokud by tento postup nepomáhal, bylo by potřebné laboratorní vyšetření krevní srážlivosti, toto vyšetření můžete podstoupit u Vašeho všeobecného lékaře.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

16.09.2010

Neustálé afty, pocení

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Jedná se o mého manžela(33let), který má 2 stálé zdravotní problémy-afty, pocení. Během roku se mu víc než 6x tvoří afty v ústech, opary na rtech-rozlezlé po celých rtech.. Jeho pracovní lékařka mu doporučila nějaký lék, neví,jak se jmenoval. Četla jsem si na internetu, že se tento problém dá léčit. Tak bych vás chtěla požádat o doporučení léku atd. Musím ještě podotknout, že má manžel náročnou práci-hodně stresu, i když je to pohodový člověk,možná to má na něj vliv. Druhým problémem je nadměrné pocení, které má manžel po své matce (ta má vysoký tlak)a dědovi. Někdy mu dokonce v klidu začne téct pot po čele. Vysoký tlak nemá, zdravotní stav dobrý. Existují nějaká léčba jak mu pomoci-je to pro něj opravdu nepříjemné. Předem děkuji.Pištělková

Dobrý den,

 

neustálé opakování zmiňovaných infekcí svědčí zřejmě o narušené imunitě Vašeho manžela. Afty jsou infekce převážně kvasinkové, opary infekce virové. V obou případech původci normálně téměř bez příznaků existují v lidském těle nebo na jeho povrchu, ale právě u oslabených jedinců dochází mnohem častěji k propuknutí akutního průběhu onemocnění. 

Imunitní systém dále významně ovlivňuje i psychika člověka. Stres a vyčerpání mu určitě neprospívají. S tím však zřejmě těžko něco v krátké době uděláte. 

Vhodný by proto bylo podpořit imunitní systém Vašeho manžela. Dobrý zkušenosti máme s přípravky řady Imunoglukan, které obsahují vysoce kvalitní beta-glukan z hlívy ústřičné. Toto nastávající podzimní období je zvlášť vhodné pro začátek preventivní kůry, můžeme Vašemu manželovi doporučit užívat nejdřív cca. 1 měsíc dvounásobnou dávku (t.j. dvě kapsle denně), poté další dva měsíce pokračovat v dávkováním 1 kapsle denně.

 

Pocení může bohužel opět taky souviset s pracovním vypětím a stresem (i když navenek nepozorovaným). V případě nadměrného pocení bez příčiny hovoříme o tzv. primární hyperhidróze. Příčina není zcela známá, velmi významnou roli však sehrává emoční stav a hlavně dědičnost. Důvodem zvýšeného pocení je vrozená zvýšená citlivost potních žláz na regulační podněty. To bude bohužel zřejmě případ i Vašeho manžela.

Lidová medicína doporučuje u nadměrného pocení pití odvaru ze šalvěje, při silném pocení však účinek nemusí být tak zřetelný. Vyzkoušet můžete ještě čaj Antipot z řady čajů Dr. Popova.

Jako základ pro další postup by bylo primárně vhodné vyšetření u endokrinologa, zejména stanovení funkcí štítné žlázy. Lékař (dermatolog) pak může rozhodnout o dalším postupu. Pokud by byli projevy lokalizované (ruce, nohy, podpaží), je možná lokální léčbě. Při celkovém generalizovaném pocení je však nutné sáhnout k celkové léčbě, používají se některá anticholinergika, výběr je však nutné ponechat na odborném lékaři.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

14.09.2010

Emulips

Dobrý den, moje maminka má problémy se žlučníkem a známou jí byl doporučen doplněk Emulips. Ten jsem však u vás nenašla. Je možné ho nějak doobjednat? Děkuji
PV
Zatím nezodpovězeno
13.09.2010

bolesti kloubů

Kde mohu sehnat kolagenové injekce, které aplikuje MUDr. Dagmar Kolářová k léčení kloubů? Popřípadě je takový doktor v okolí Kladna nebo Slaného? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den,

 

seznam lékařů aplikujících kolagenové injekce fyziologické regulační medicíny zmiňované MUDr. Kolářovou najdete zde:

Seznam lékařů ve Vašem okolí používajících přípravky fyziologické regulační medicíny  >>>.

Ve Slaném je to např.

MUDr. Šimáková Růžena 
Nemocnice Slaný - ARO ambulance bolesti 
Politických vězňů 506 
274 01 Slaný 
Tel.: +420 312 575 380

 

Domluvte si konzultaci, injekce si pak můžete za zvýhodněné ceny objednat přímo v naší lékárně:

Všechny produkty ze skupiny: léčba bolesti - fyziologická regulační medicína

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

 

16.08.2010

Srdeční šelest a užívání sporttesteru

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli je v případě šelestu na srdci bezpečné užívat sporttester, kdy je signál z hrudního pásu bezdrátově přenášen na hodinky? Lékař mi doporučil každodenní alespoň půlhodinový aerobní trénink, rychlou chůzi až klus, tep při tom má být v určitém rozmezí. Pro sledování tepové frekvence bych si chtěla pořídit tzv. sporttester, ale mám obavy, jestli signál přenášený z hrudního pásu nějak negativně neovlivňuje činnost srdce. Sporttestry bez hrudního pásu, které měří puls přímo na zápěstí prý ale nejsou tak spolehlivé. Děkuji za radu!

Dobrý den,

 

všechny sport-testery jsou důkladně kontrolovány a navrhovány tak, aby srdcovou aktivitu neovlivňovaly. Srdeční šelest nemá nic společného s elektrickou aktivitou srdce (kterou by potenciálně, i když velmi-velmi nepravděpodobně), mohl bezdrátový přenos ovlivňovat, proto jeho používání je stejně bezpečné jako u zcela zdravého srdce.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

 
 

© 2003 - 2015 Edukafarm, s.r.o. Všechna práva vyhrazena
Aesculap - lékárna Brno