Samoleceni.cz

 
Nákupní košík
Košík je prázdný

On-line poradna

Vyhledávání v poradně

Pokud chcete procházet poradnu, musíte vybrat tématický okruh.
Pokud chcete položit otázku, musíte se přihlasit / zaregistrovat.

06.07.2016

absces v krku

Dobrý den, moc Vás prosím o radu, jak je možné ulevit od bolesti - absces v krku. Manžel užívá Warfarin.Děkuji za radu

Dobrý den,

na bolest může manžel použít některý z léků na bázi paracetamolu, např. Paralen. Při tělesné hmotnosti nad 70kg může užívat dvě tablety současně v šestihodinových rozestupech, maximálně potom 4x denně 2 tablety. Jestli absces není příliš hluboko, je možné přidat pro lepší úlevu ještě roztok na kloktání, který léčí zánět a zároveň tlumí bolest, např. Tantum verde kloktadlo.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

26.04.2016

Bolestivé úpony šlach

Cca 10 let se léčím pro revmatoidní artritidu malých kloubů..Posledního 1/2 roku ale mám velké problémy s úpony šlach na pravé lopatě kosti kyšelní..Nejprve mi můj revmatolog doporučil infuzní léčbu kortikoidy..Ta mi krátkodobě pomohla,ale další kortikoidy jsem odmítla a absolvovala léčbu v Centru tradiční číské medicíny ve FN HK.Měla rychlý analgetický účinek,ale myslím,že neřešila podstatu problemu.Nyní vám píši z lázní Bohdaneč,kde se bohužel moje "úpony" opět ozvaly a nevím,zda-li 3týdení pobyt dokončím.
Ráda bych vyzkoušela FRM Guma konkrétně Guna, S.p.a. MD-TISSUE ampulky. Zajímal by mě váš názor či rada jak dál postupovat v léčbě.
Děkuji za odpověď. Hájková Hana

Dobrý den,

přípravek Guna MD Tissue je jedním z celé řady přípravků fyziologické regulační medicíny, které se aplikují lokálně k ovlivnění zánětlivých a bolestivých procesů v různých částech těla. Jejich základem je kolagen, tělu vlastní protizánětlivé působky a bylinné extrakty, které po podání do cílové tkáně brzdí zánětlivý proces, tlumí bolest a navozují regenerační procesy včetně novotvorby kolagenu.

Konkrétně přípravek MD Tissue pomáhá působit proti stárnutí pojivových tkání a přispívá ke zmírnění lokální bolesti způsobené degenerativními změnami pojiva. Jeho použití, ať už samostatně, nebo v kombinaci s dalšími přípravky Guna, by měl doporučit odborný lékař po vyšetření Vašeho stavu a stanovení celkového léčebného postupu. Doporučuji Vám kontaktovat některého z lékařů proškolených v používání a aplikaci přípravků Guna. Jejich seznam najdete na internetových stránkách http://cs.gunainternational.com/seznam-lekaru-proskolenych-v-frm/ .

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

 

 

12.03.2016

Jak dlouho trvá nástup antibiotik Xorimax 500?

Dobrý den, manžel měl dýchací potíže provázené záchvaty místy až dávivého kašle,provázeného tvorbou velkého množství vazkého hlenu.Při dýchání dost chrčí.Paní doktorka mu předepsala od stolu (bez jakékoliv fyzické prohlídky) Xorimax 500 před 5 dny. Zatím má ale pocit,že se situace příliš nelepší. Je možné,že účinek antibiotik může být až kolem tohoto pátého dne? Zahlenění je navíc tak silné,že třeba neusne,až velmi pozdě, prý se mu při tom neustálém zahlenění špatně dýchá a má pocit vzduchové nedostatečnosti. Je možné, že tato antibiotika nemusí účinkovat? Děkuji za každou radu, Radka.

Dobrý den,

u zánětů horních cest dýchacích dochází po nasazení antibiotik k ústupu potíží obvykle druhý nebo třetí den užívání. Pokud je antibiotikum neúčinné, může se jednat buď o infekci bakterií, která k nasazené léčbě není citlivá, nebo o virovou infekci, kde antibiotika nezaberou vůbec. Proto bych vám doporučila znovu navštívit lékaře a požadovat opakované vyšetření, nejlépe včetně CRP testu na rozlišení typu infekce.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz

 

 

04.03.2016

paleni v krku a jazyka

Dobry den.Pali mne uz mesic krk a jazyk jaki kdyz snim feferonky.Je to uz neprijemne.Na orl zadny nalez.U obvodniho lekare vse v poradku.Nevim jak se toho zbavit.Je to prekyseleny zaludek nebo naka alergie.Dekuji za odpoved Haš
ková.
44let, 158cm, 64kg,.Problem se objevil po zalevani chemickych hmot.
Zadne leky neuzivam.

Dobrý den,

pro rychlejší regeneraci sliznice dutiny ústní můžete vyzkoušet některý z přípravků ve formě pastilek, např. PanthenolVincentka nebo Isla Medic. Obsažené látky mají příznivý účinek na hojení podrážděné sliznice, pastilky se nechají rozpustit v ústech několikrát denně do zhojení potíží, lze je i kombinovat.

Dále můžete popíjet minerální vodu Vincentku a vlažné čaje s obsahem šalvěje, heřmánku a řepíku.

Při práci používejte ochranné pomůcky (rouška, maska), aby nedošlo k dalšímu podráždění dýchacích cest.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz Brno

 

23.02.2016

Trombóza po úrazu a operaci

Dobrý den,

prosím o radu. Je mi 35 let, doposud zdravotně výborně, v rodině jen křečové žíly, u mě potíže s otékáním nohou po delším stání, cestování, nebo v horkých dnech, kvůli tomu neberu antikoncepci. Před 14 dny se mi při lyžování stal úraz na lýtku - během nastupování na lanovkovou sedačku mě sedačka prudčeji narazila do lýtka, dostala jsem velmi silnou křeč, která trvala ještě dlouho poté. V lyžáku jsem nohu nedovedla protáhnout a bála se ji vyndat, abych botu pak obula. Kopec jsem sjela s křečí a u auta těžko botu zula. Následně jsem nemohla hýbat nohou od kolene dolů, velmi mě bolela, velký problém s chůzí. Po vyšetření 2x na sonu zjistili modřinu ve svalu. Měla jsem jít na plánovanou lehčí gynekologickou operaci, tomu úraz neměl vadit. Chodila jsem ale s velkými obtížemi, noha stále bolela, udělala se mi velká krvavá modřina kolem kotníku, i zespoda na chodidle, prý jak krev stekla dolů, noha byla oteklá. Operaci jsem podstoupila, dostala preventivně injekce na ředění. Pak byla chůze ještě těžší, nakonec nemožná, bolest nesnesitelná. Po propuštění z gynekologického odd. jsme s manželem jeli hned na pohotovost, tam zjistili hlubokou žilní trombózu v horní části lýtka těsně pod kolenem, plicní embolii vyloučili. Po operaci jsem užívala ATB Duracef, Entizol, na ředění při trombóze mám Eliquis, na bolest Novalgin - ten již neužívám. Nohu stahuji kompresní stehenní punčochou tř.II, doposud jsem ji měla i na noc. Stále nemohu chodit, lýtko je celkem volné na pohmat, díky punčoše není nateklé, jen do večera trochu oteče. Ovšem kotník a chodidlo mám stále jednu oteklou bouli, modřina je malinko menší. Potřebuji poradit s tím otokem a pohyblivostí. Modřinu nasvěcuji Bioptron.lampou od Zeptru, otok chladím několikrát denně, mažu 2x denně krémem Hirudoid forte, celý den mám nohu staženou punčochou, až na krátké hopsání o berlích v klidu a zvednutou, v leže podkládám pod kolenem, protože je nepříjemné mít lýtko položené na podložce. Otok je každý den stejný. Ráno trochu lepší, večer zas boule jak nafukovací balónek. V lýtku mi sem tam cuká na více místech, od kolene dolů mohu pohybovat jen málo.
Poraďtě mi prosím, co dělat, abych se zbavila otoku, postupně zvýšila pohyblivost nohy a předešla jiným komplikacím spojeným s trombózou.

Děkuji, Anna

Dobrý den,

jak z Vašeho popisu vyplývá, otok ve spodní části končetiny je pravděpodobně způsoben kombinací poškozené tkáně po pohmoždění a prodělané trombóze. Nahromaděná krev, která se postupně vstřebává, potom ještě přispívá ke zhoršení potíží. Bohužel Vás musím sdělit, že potíže, jako jsou bolestivost, otok a snížená pohyblivost, vás můžou trápit několik týdnů až měsíců po prodělané trombóze, jejich ústup bývá zdlouhavý. Všechna opatření, která provádíte (punčochy, potírání Hirudoidem, chlazení), jsou na místě a pokračujte v nich. Na rychlejší vstřebávání otoků je možné ještě užívání tablet Aescin, ale jejich účinná látka může zvyšovat riziko krvácení při současném užívání některých antikoagulancií. Pokud byste je chtěla začít užívat, doporučuji se nejdříve poradit s ošetřujícím lékařem. Dále doporučuji zkusit končetinu alespoň trochu rozpohybovat, vhodně zvolené rehabilitační cvičení urychlí vstřebání otoku.

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení

20.02.2016

Migréna

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Mívám mígrény u kterých zjistím nástup, auru před migrénou, žárovkové vlákno, ale nevím jak tomu preventivně zabráním, nějaké doplňky stravy nebo něco podobného. Nosím u sebe Rivotril, když mi nabíhá migréna kapnu si 2 kapky na ruku a olíznu.Někdy se mi podaří migrénu zastavit,nebo omezit, aspoň si to myslím, protože jsem nikdy nezkoušel nechat migrénu rozjet," jen" mi asi 3 dny bolí hlava. Jen jednou, to jsem měl teplotu a zimnici a zvracení. Z léků beru jen hořčík.
Za radu moc děkuji. Franta

Dobrý den,

určitě schvalujeme doplňky stravy s hořčíkem. Můžete ještě kvůli lepší vstřebatelnosti vyzkoušet hořčík+vitamín B6, např. ve formě jednodávkových sáčků, kde je tak jednoduše umožněno mít stále 1ks při sobě viz. Magne B6 Forte stick pack, Pro předcházení migrenózních stavů je důležitý dostatečný příjem tekutin, minimalizace stresové zátěže, psychického vypětí a dostatek spánku. Na začátku aury můžete užít např. Panadol extra rapide, Apo-ibuprofen Rapid 400mg. Pokud by se záchvaty vyskytovaly častěji doporučujeme znovu navštívit odborného lékaře a pátrat po přesné příčině migrény.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

19.02.2016

Erdomed

Dobrý den, chtěla bych ze zeptat zda lék Erdomed může předepsat praktický nebo pouze odborný.

Dobrý den,

praktický lékař může předepsat léčivý přípravek Erdomed, ale musíte počítat s Vaší plnou úhradou. Většinou je pak na receptu poznámka: Hradí pacient. Pojišťovna hradí částečně tento lék předepsaný pneumologem a to pouze pro indikaci:

R05CB15

Erdostein je hrazen u pacientů s prokázanou CHOPN od stádia II, která má mukopurulentní fenotyp a více jak 2 exacerbace za posledních 12 měsíců. U pacientů, u nichž nedojde ke zlepšení průběhu CHOPN za 3 měsíce, má být léčba erdosteinem přerušena.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

12.02.2016

Nežádoucí účinky Lymhomyosotu

Dobrý den, moc by mě zajímalo, jak jste ve své odpovědi dospěli k tomuto tvrzení: "Obecně se nedoporučuje podstupovat detoxikační a lymfatické kúry při probíhajícím infekčním onemocnění, což může být Váš případ, pokud jste začala přípravek užívat při začínající infekci. Zvětšení lymfatických uzlin tedy může s jeho užíváním souviset." O nežádoucím efektu například lymfatickcýh masáží apod. při infekci samozřejmě vím, infekce se tím roznáší do celého těla, ale:
v příbalovém letáku i na samotném obalu přípravku Lymphomyosot se u dávkování uvádí, že "zpočátku při akutních obtížích užívejte 10 kapek každých 15 minut po dobu 2 hodin...". Samotní výrobci tedy při počínajících infekcích doporučují dávku naopak extrémně zvýšit (stejně tak Lymphomyosot řada pacientů začíná užívat až v momentě, kdy se infekce projeví, s cílem ji zastavit, aby nemuselo dojít k užívání ATB), doporučení výrobce je tak v přímém rozporu s Vaším vysvětlením.
Prosím tedy o Vaši reakci.

Děkuji.

P.S. mezitím jsem absolvovala sono s nejasným výsledkem, čeká mne tedy biopsie - i lékaři se však prozatím kloní k tomu, že se jedná o nežádoucí reakci na Lymhomyosot, neboť se mi nejméně jedna z bulek (lékařka kromě bulky na krku objevila ještě další bulku u klíční kosti) na lymfatické žláze objevila několik dní po zahájení užívání tohoto přípravku.

Dobrý den,

 

moje odpověď vychází z obecných zásad užívání léků. Pokud se na začátku užívání jakéhokoliv přípravku dostaví jakákoliv nepředvídatelná nebo neočekávaná reakce organismu, která s užíváním léku může souviset, vždy bych jako první věc doporučila přípravek vysadit a sledovat zdravotní stav, a pokud by nedošlo k úpravě stavu, vyhledat lékaře.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení

 

03.02.2016

Lymphomyosot a otok krku

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na možný nežádoucí efekt přípravku Lymphomyosot Heel:
je mi 33 let, 170cm, 60 kg, před 11 dny jsem preventivně začala užívat tento přípravek (v množství dle příbalového letáku). Po 4 dnech užívání se mi na krku 3cm pod levým uchem vytvořila asi 1cm velká na dotek bolestivá bulka - možná uzlina, ovšem není ani těsně pod uchem, ani u čelisti, místo je pro uzlinu tedy trochu atypické.

Další dva dny poté mě začalo bolet v krku (spíše nosohltan než angina, protože mám rýmu a kašlu, ale jsem bez teplot, nemám potíže s polykáním a mandle mám čisté), současně mě však stále více bolí ona "uzlina" a během dneška mi mírně otekla levá část krku, přesněji žláza vedoucí od oné bolestivé bulky šikmo směrem dolů ke krční jamce. Žláza je na dotek bolestivá a její zvětšení je (stejně jako "uzlina") nejen hmatné, ale i viditelné.

K doktoru jsem prozatím nešla s tím, že jsem se až do dneška domnívala, že jde pouze o běžný zánět nosohltanu a "uzlinu" jsem tomu též přičítala, i když se mi moc nezdá její lokalizace. Zánět jsem se snažila zaléčit jitrocelovým sirupem, bylinkovými čaji, cibulovým čajem, silným česnekovým vývarem a zvýšenými dávkami vitaminu C, též jsem před několika dny přidala lichořeřišnicové kapky pro případ, že by byla "viroza" způsobena streptokokovou či stafylokokovou infekcí. Běžné léky neberu, neužívala jsem ani analgetika či antipyretika, jediná možná interakce tedy potenciálně může být s jitrocelovým sirupem, lichořeřišnicí či běžnými bylinkovými čaji na nachlazení.

Současně pokračuji v užívání Lymhomyosotu, vzhledem k časové ose vzniku a vývoje problému ale nabývám dojmu, zda sám Lymphomyosot tyto obtíže nezpůsobil (v minulosti jsem nikdy Lymph. nebrala a žádný podobný problém jsem nikdy v životě neměla, tj. ani uzlinu v daném místě, ani otok krku), tedy zda Lymphomyosot nemůže nějak přeaktivovat lymfatické žlázy a způsobit takovouto přehnanou reakci lymfatického systému. A případně pokud ano, zda jde pouze o jakési "překlenovací období" nutné k tomu, aby se lymfatický systém pročistil (tzn. zda mám v užívání přípravku pokračovat), nebo zda je to natolik atypická reakce, že je vhodné s jeho užíváním okamžitě přestat.

Tímto prosím o Váš názor.

Děkuji.

Dobrý den,

přípravek Lymphomyosot je homeopatická specialita bez schválených léčebných indikací, u které nejsou známy nežádoucí účinky, a která se tradičně užívá na detoxikaci a pročištění lymfatického systému. Jediná možná interakce je s léky na štítnou žlázu vzhledem k obsahu levothyroxinu.

Obecně se nedoporučuje podstupovat detoxikační a lymfatické kúry při probíhajícím infekčním onemocnění, což může být Váš případ, pokud jste začala přípravek užívat při začínající infekci. Zvětšení lymfatických uzlin tedy může s jeho užíváním souviset.

Doporučila bych Vám užívání Lymphomyosotu přerušit a znovu začít užívat až po přeléčení probíhající infekce.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

28.01.2016

podezření na syndrom toxického šoku

Dobrý den,
prosím o radu, jak oslovit dětskou lékařku, aby se jí nedotkly moje "rozumy"
Dcera na přelomu dubna/května 2015 byla hospitalizovaná v nemocnici na dětském oddělení s tím, že se jí hodně točila hlava až jí kmitaly oči, zvracela, měla teplotu, na velkých kloubech se objevila vyrážka, na ploskách měla velké puchýře, ale důkladné vyšetření jako lumbálka, CT mozku, kožní lékař a přesně nevím čím ještě prošla, vše bylo negativní, přesto dceři byly naordinované antibiotika, v nemocnici byla 2 týdny, ale i tak jsem si ji domů odvážela s točením hlavy a brněním v rukách, tak jsem se chtěla zeptat, jestli by se mohlo jednat on syndrom toxického šoku z užívání menstruačních tamponů. Dceři tehdy bylo necelých 16 let, ale nic takového lékařská zpráva nenaznačuje. Jenomže jsem se zmínila kamarádce, jejíž maminka byla zdravotní sestra na gynekologii a ta mě přivedla na tu myšlenku. Ráda bych znala Váš názor a jestli se to dá nějak zpětně zjistit. V propouštěcí zprávě z nemocnice stojí selhání imunitního systému i když krátce před tím jsem shodou okolností nechala dělat testy na imunitu a ty měla v pořádku. Zajímalo by mě však co dceři bylo, moc děkuji za radu. S pozdravem Dokoupilová

Dobrý den,

v případě syndromu toxického šoku (TSS) se jedná o rychle se rozvíjející závažný stav, který může nastat při přemnožení bakterií Staphylococcus aureus, pokud je v těle zaveden vysokoabsorbční menstruační tampon. Bakterie produkují do těla toxin, který vyvolává řadu nespecifických příznaků, jako je náhlá vysoká horečka, bolesti hlavy a svalů, obluzení, zvracení, průjem, červená vyrážka kdekoliv na těle (často velkého rozsahu, postižen může být celý trup nebo končetiny, může být malinový oteklý jazyk). Typický je také rychlý pokles krevního tlaku. U neléčeného syndromu dochází u většiny pacientů k rychlému rozvoji šokového stavu spojeného s akutním syndromem dechové tísně, kolapsem a selháváním řady orgánů (ledviny, játra) a je nezbytná hospitalizace na JIP. Do jednoho až dvou týdnů po léčbě může docházet k následnému olupování kůže na rukou a nohou.

Pro potvrzení této diagnózy slouží řada laboratorních metod. Zejména je to kultivační průkaz S. aureus produkujícího toxin TSST-1 ze stěrů. Dále pak zvýšená hladinu kreatininu (prokazuje zhoršenou funkci ledvin), zvýšená hladina jaterních enzymů a bilirubinu a zvýšená srážlivost krve.

Základem léčby jsou antibiotika, u těžších stavů se podávají léky pro stabilizování krevního tlaku a objemu krve.

U části pacientů může po prodělání syndromu vzniknout imunita vůči původci onemocnění, ale není to pravidlem. Jako prevence se tedy doporučuje zvýšená hygiena po dobu menstruace a vyřazení používání menstruačních tamponů.

Z Vašeho popisu mi nejsou úplně jasné všechny okolnosti a časové souvislosti vzniku potíží a nelze tedy s jistotou říci, o jaký stav se u Vaší dcery jednalo. Pokud se laboratorně neprokázal příslušný patogen, mohlo se jednat o jiný akutní stav. Doporučuji tedy dbát všech preventivních opatření vzniku TSS a případné nejasnosti v lékařské zprávě neváhat konzultovat s ošetřujícím lékařem. Nebojte se zmínit lékařce o své domněnce, neboť se jedná o život ohrožující stav a určitě i ona uvítá Vaši snahu předejít další podobné události.

 

S pozdravem

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

Lékárna Samoléčení.cz

 

11.01.2016

dvoje antibiotika

dobry den muze se brat dohromady cotrimoxazol forte a doxibene soucastne nebo s nejakym casovym odstupem?dekuji

Dobrý den,

raději dodržujte odstup 2 hodin.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

16.09.2015

Parkinson

Prosim o informaci moznosti lecby Parkinsonovy nemoci vysokymi davkami vitaminu C, nitrozilne.Dekuji.

Dobrý den,

 

příznivé účinky vitaminu C v léčbě Parkinsonovy choroby nebyly prokázány, ale ani vyvráceny. Tento vitamin patří mezi silné antioxidanty, které fungují jako zhášeče volných radikálů, které mohou jinak poškozovat organismus (především při jejich zvýšené koncentraci). Jejich odstraňováním by pak k tomuto poškozování tkání nedocházelo. Nicméně Vám ale tento vitamin v této indikaci nemůžu přímo doporučit, protože nevím o žádné studii s prokázanými účinky. Studie byly dělány především u onkologických pacientů.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

11.06.2015

Zažívací potíže

Dobrý den,dřív bylo vše vpořádku, ale poslední cca půlrok mě trápí problémy s vyprazdňováním. Je mi 40 let, 175 cm, 75 kg. Stolice je nepravidelná. Často odchází v úzkém proužku. Mám pocit nedostatečného vyprázdnění. Další zažívací potíže (nadýmání,plynatost,křeče). Také jsem dost unavená. Koupila jsem si Pancreolan forte,ale k ničemu to nevede. Léčím se pouze s astmatem a před 7 lety jsem měla operaci výhřezu ploténky L5/S1. Děkuji za odpověď Žaneta

Dobrý den,

při zažívacích potížích hraje velkou roli především stravování - důležité je jíst v klidu, po menších porcích a zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny, která při správném užívání a při dostatečném příjmu tekutin podporuje vyprazdňování. Její příjem můžete zvýšit buď změnou v dietě například nahrazením bílého pečiva celozrnným, nebo užíváním doplňků stravy s vlákninou - např. Psyllium Indická rozpustná vláknina Dr. Popov. Pro rychlejší úlevu můžete podle potřeby použít i Guttalax kapky, ale dodržujte doporučení stanovené výrobcem (dávkování, omezení). Proti nadýmání můžete přes den popíjet mátový čaj nebo užít přípravek Degasin tobolky. Pokud by se Vaše potíže nezlepšily nebo se naopak zhoršily, doporučila bych Vám vyšetření u lékaře, aby se zjistila jejich příčina.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

10.04.2015

Herpesin 400 a alkohol

Dobrý den,
zajímalo by mě, zda při užívání tablet Herpesin se nesmí požívat alkohol, jako tomu je u antibiotik, nebo jestli je to možné (samozřejmě v minimálním množství a jednorázově).
V příbalovém letáku tato informace zcela chybí.
Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,

účinná látka obsažená v přípravku Herpesin se metabolizuje především ledvinami, takže by malé množství alkoholu, který zatěžuje především játra, nemělo vadit. Přesto Vám jeho konzumaci nedoporučuji.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

09.04.2015

antibiotika a antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda ATB Klacid 500 snižují účinek HA Yadine. Zda ano, tak jak dlouho po dobrání ATB je třeba se chránit. Děkuji mockrát za odpověď. Krásný den

Dobrý den,

při kombinaci tohoto antibiotika s hormonální antikoncepcí nedochází k interakci, nejsou proto nutná žádná opatření. Ke snížení účinnosti HA by ale mohlo dojít při gastrointestinálních potížích (např. při průjmu), které občas provázejí užívání antibiotik. V tom případě by pak bylo vhodné během celé léčby a ještě 7 dní po jejím ukončení využívat i jinou metodu antikoncepce (např. kondom nebo spermicidní krém).  


S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

24.03.2015

chlamidie

Dobrý den,
chci se jen zeptat ,jaká je pravděpodobnost nákazy od kolegyně která se léčila s chlamidiemi v plicích že se touto nemocí také nakazím? dva měsíce se léčila s kašlem než přišli na to že jí kašel způsobují ony chlamídie. Děkuji za odpověd I.Stará

Dobrý den,

toto onemocnění napadající dýchací cesty se řadí mezi kapénkové infekce - přenáší se tedy kýcháním, kašláním atd. To znamená, že nemocný člověk je neustálým zdrojem infekce. Pokud u sebe zaznamenáte příznaky tohoto onemocnění - bolest v oblasti plic a průdušek, únava, slabost, bolesti hlavy nebo dráždivý kašel, vyhledejte pro jistotu lékaře.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

22.03.2015

Chřipka

Nechala jsem se očkovat proti chřipce vakcínou, ale chřipku jsem dostala. Jak je to možné? Existuje nějaká spolehlivá ochrana proti chřipce? Co doporučujete?

Především je potřeba říci, že žádný lék neúčinkuje na 100 %, a to ani vakcína. V případě té protichřipkové se jedná o problém, že je vždy vyráběna podle chřipkového viru z minulého roku, což na aktuální chřipkový virus nemusí vždy spolehlivě účinkovat. Proto je vhodné vakcínu kombinovat s dalšími preparáty, které jsou schopny posílit imunitu.

Vhodné je doporučit léčivý přípravek Gunaprevac. V podstatě se jedná o perorální „vakcinaci“, tj. vytvoření obranyschopnosti proti chřipkovitým onemocněním a bakteriálním infekcím (záněty středního ucha ad.), a to díky látkám, které jsou obsaženy v nízkých dávkách (Anas barbariae hepatis et cordis extractum 200K, Haemophilus influenzae 9CH). Skutečně lze říci, že v důsledku synergické součinnosti obou uvedených účinných látek dochází k intenzivní stimulaci specifické buněčné imunity a zároveň je podporována slizniční imunita, což má svůj význam při působení proti rozvoji chřipky a bakteriálních komplikací. Tento lék byl porovnáván v klinické studii s protichřipkovou vakcínou a dosáhnul stejných výsledků. Nicméně nejvíce spolehlivá byla kombinace obou preparátů, tj. protichřipkové vakcíny a Gunaprevac.

21.03.2015

Krvácení z konečníku

dobrý den,
cca od října mám problémy s krvácením z konečníku. Jasně červená krev, která kape do mísy ( vcelku dost ), svědění, občas pálení, někdy cítím pálení i při stolici.
Po 1.vyšetření mi byla diagnostikována trhlinka, léčila jsem čípky ( belladona ), cca měsíc klid, pak se vždy krvácení objevilo znovu.
Poslední problémy jsem měla začátkem ledna, paní doktorka ale akutní trhlinu nenašla, jen strážný výčnělek a pohmatem pravděpodobně hemoroidy vnitřní 2.st., jsem objednaná kvůli prevenci ještě na rektoskopii ( babička i děda umřeli na rakovinu ).
Od ledna tedy klid ( jen občas po stolici na toal.papíře kapky červené krve, svědění ), ale dnes se opět objevilo krvácení, větší než předtím - ne přímo po stolici, ale při umývání se po stolici. Je možné, že toto je trhlina? Nebo ty hemoroidy? Krvácí to i mimo stolici, když se umývám - většinou když povolím svěrač, pak se spustí krev..Nijak to nebolí, jen svědí, občas to pálení. Mám ale obavu z něčeho horšího..
Prosím Vás o radu, předem moc děkuji.

Dobrý den,

svědění, pálení a jasně červená krev objevující se ve stolici jsou typické příznaky hemoroidů a navíc píšete, že jste již byla na vyšetření u lékařky a ta hemoroidy pohmatem téměř potvrdila. Doporučila bych Vám užívat přípravek na zpevnění a zvýšení pružnosti cévních stěn v oblasti konečníku a spolu s tím aplikaci gelů s obsahem extraktu z dubové kůry se zklidňujícím účinkem - například Hemostop Micron Max. Zároveň je důležité dodržovat obecné zásady - dbát na dostatek vlákniny ve stravě, dostatek tekutin ( pozor na kávu a alkohol, které odvodňují), pohybovou aktivitu a zvýšenou hygienu v oblasti řitního otvoru.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

18.03.2015

lěčiva

díky za odpověď, v krku se to vylepšilo, ale rýma neustává užívám antibiotika Klacid, sinupret, je možno si vzít rozpustná čaj coldrex, z rýmy mě bolí hlava. Čaj mi pomáhá, ale nevím zda to není nevhodná kombinace.

Dobrý den,

s uvedenými přípravky můžete užívat i Coldrex. 

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

17.03.2015

Kombinace léčiv

Dobrý den je možno kombinovat antibiotika Klacid s sinupretem proti rýmě a tantum verde, díky za odpověď

Dobrý den,

ano, uvedené přípravky můžete užívat současně.

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

16.02.2015

tenisový loket

Dobrý den,
mám již přes rok problém s tenisovým loktem, kde jsem absolvoval 3x obstřik během jednoho roku a pomohlo to tak na měsíc. Bolesti z kloubu se rozšířili směrem k prstům.Absolvoval jsem léčbu laserem a od prvního zákroku mne ruka rozbolela více. Stav se nezlepšuje a mne ruka bolí víc než předtím.Chtěl bych se zeptat, zdali léčba laserem má působit bolest a nemůže spíše uškodit.Mám z toho smíšené pocity, zdali to má vůbec smysl.Absolvoval jsem 2x týdně, celkem 5x. Na netu jsem se snažil najít něco o této metodě, ale bohužel pořád stejné články a nenašel jsem odpověď na mé otázky. Problémy se objevili po asi půlroční brigádě, kdy jsem neustále zvedal a přehazoval pytle s mraženými fornety s váhou kolem 5 - 7 kg.Nejsem žádný sportovec. Dříve jsem problémy neměl a podle diagnozy doktora se jedná lehkou deformaci kloubu - tenisový loket a na druhé ruce o lukostřelecký.kde jsou bolesti mírnější a taky tam je stejná léčba, bez znatelného zlepšení. Jak se dá provádět jiná léčba, bez zvýšených finančních nároku.Myslím, že ne vždy nejmodernější a placená metoda pomůže ....
Děkuji za odpověď a s přáním hezkých dnů zdraví - Marek

Dobrý den,

po rehabilitacích nebo různých zákrocích, například po zmiňované léčbě laserem, dochází obvykle ke zlepšení stavu až po několika měsících. Ze začátku se proto může léčba zdát nepřínosná, ale chce to trpělivost. Další možností je jinak aplikace ampulí s obsahem kolagenu, který pomáhá zlepšit pohyblivost kloubů a postupně zmírňuje i jejich bolest. Konkrétně se jedná o přípravek MD-NEURAL a jeho aplikaci musí provést kvalifikovaný odborník. Dále je možné s lékařem konzultovat injekční aplikaci kyseliny hyaluronové, která nahrazuje v kloubu sinoviální tekutinu a obnovuje tak jeho fyziologické vlastnosti. Tady je na výběr více přípravků o různých velikostech a síle, ideální je poradit se s lékařem a vybrat podle aktuálního stavu postiženého kloubu. Některé jsou částečně hrazené ze zdravotního pojištění, takže pak nevychází finančně tak náročně ( například Sinovial). Také můžete s ortopedem konzultovat případný pobyt v rehabilitačním zařízení.

   

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

25.12.2014

spolknutí zubu

Co dělat, když syn spolknul při jídle zub (mléčný)? Je to nebezpečné? díky za odpověď.

Dobrý den,

nemusíte se obávat, nebezpečné to není. Po částečném natrávení dojde k vyloučení stolicí.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

23.12.2014

kombinace léčiv

dobrý večer

je možné kombinovat lék zovirax - tablety k léčení oparu a coldrex ( od svého syna jsem zřejmě chytila nějakou virózu)?

díky za odpověď

Dobrý den,

tyto přípravky můžete kombinovat. Dodržujte předepsané dávkování.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

03.11.2014

zápal plic - CRP 83,leukocity 10,5

Dobrý den, prosím o radu jak doplnit léčbu zápalu plic u mého partnera. Po týdenních 39 - 40° teplotách,došlo k pozvolnému poklesu, nyní je velmi slabý a dosti jej vyčerpává kašel. Ten je dusivý, hlen se velmi špatně uvolňuje k vykašlávání. Užívá Xorimax 500 mg co 12 hod., Ventolin - sirup 3 x 4 ml. Teploty jsme snižovali Paralenem 500 v doporučených intervalech (při nesnížení horečky byly podány 2 tablety). 1 x denně užívá probiotika - dle návodu.
Z potravin je schopen jíst ovoce - banány, mandarinky, hroznové víno, citrony, pomerančovou šťávu s dužinou, čistý vývar - kuřecí, česnekovou polévku, bílé rohlíky.
Váha 95 kg, 38 let, současně užívá Prestance 5/10.

Dobrý den,

 

partner může léčbu doplnit přípravkem na usnadnění vykašlávání a na odhlenění - např. ACC LONG por.tbl.eff., kde se užívá jedna šumivá tableta denně. K tomuto přípravku se doporučuje hodně pít ( 2-3 litry za den), partner může nejlépe bylinkové čaje - např. Megafyt Jitrocelový čaj. Jinak je důležité pokračovat v užívání antibiotik ( dobrat celé balení) a snižovat zvýšenou teplotu.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová 

Lékárna Samoléčení.cz

10.10.2014

Potrebuji poradit

Je mi 50, tyden užívam paralen grip, je mi lip, ale v ustech se objevili afta asi, mam doma orofar tablety , mohuje použít k cucani? Dekuji

Dobrý den,

Orofar tablety můžete používat. Jen zkontrolujte prosím jejich dobu použitelnosti, protože Orofar tablety nejsou již více jak rok na trhu. V současné době je k dostání pouze Orofar sprej. Na potírání a mírnění bolesti můžete použít v lokální formě také Kamistad gel, popř. Aloclair gel.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

26.09.2014

hlava

dobrý den

dnes jsem se v práci bouchla pořádně do temene hlavy, naskočila boule, a po hodině mi tekla z nosu krev (to se mi stává občas - mám jednu cévu ztenčenou), odpoledne se mi opět spustila krev z nosu. Může to mít souvislost s hlavou? Jinak mě hlava nebolí, jen mi připadá trochu těžká. díky za odpověd

Dobrý den,

 

důrazně doporučuji navštívit lékaře, přestože nepociťujete bolest hlavy.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

14.07.2014

suchá pochva

Dobrý den, je mi 25 let a mám přes rok stálého partnera. Přibližně před rokem jsem měla problémy při sexu, kdy mě to hodně bolelo a měla jsem pocit, že mě partner vždy ,,natrhává". Gynekolog mi řekl, že můžu být na cokoli alergická, ať si to sama nějak zjistím. Po delší době jsme zjistili, že mi vadí kondomy, když jsme měli sex bez nich, bylo to v pořádku. Při použivání lubrigačního gelu mě to hodně štípalo. Proto jsme úplně přestali používat kondomy i gel. Nějakou dobu to bylo v pořádku, ale v poslední době máme zase problém, že jsem úplně suchá. A nejen před sexem nebo při něm, ale pořád. Mám problém používat i tampony při menstuaci, protože jsem tak suchá, že je tam ,,tlačím na silu". Hlavní problém je sex, při sexu to hodně drhne a bolí, mám pocit, jako by mě přítel natrhával, gel používat nemůžeme, protože ten mě pálí. Je to hodně nepříjemné, kvůli tomu se sexu vyhýbám, přítel je hodně naštvaný a takto to dál nejde. Myslí si, že problém je on, že mě nevzrušuje, ale tím to není. Problém je někde jinde, když jsem suchá pořád. Ještě mě napadlo, jestli to nemůže být změnou antikoncepce, tu jsem změnila cca před tím rokem, protože moji přestala prodávat a tak mám Lindinete. Nyní mám předepsanou novou, tak uvidíme, jestli to nějak pomůže, ale potřebuji s tím dělat něco dřív. Není nějaký krém nebo prášky, které obnoví vlhkost v pochvě? Děkuji za odpověď, Zuzana

Dobrý den,

vaginální suchost bývá často důsledkem poklesu ženského hormonu estrogenu, což je u Vás ale vzhledem k věku nepravděpodobné. Píšete, že jste zkoušela lubrikační gely, ale nevím, které konkrétně. Pokud jste ho ještě neměla, tak můžete vyzkoušet Doer medical silk, což je hypoalergenní silikonový gel určený na citlivou pokožku a sliznice- je bez parfému a bez konzervačních látek, nelepí. Je vhodný i před zavedením tampónu. Zároveň můžete zkusit i přípravky s obsahem kyseliny hyaluronové, která na sebe váže vodu a tím dochází ke zvlhčení vaginální sliznice a spolu s tím ke zmírnění obtíží při pohlavním styku. Prvních 10-20 dní se zavádí denně, při udržovací léčbě potom 2x týdně ( FEMINELLA Hyalosoft, Cicatridina poševní čípky). Případně je také možné tyto potíže znovu konzultovat s lékařem.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

30.06.2014

Candibene a HA

Dobrý den, mám dotaz, jestli užívání Candibene 200mg - vaginální tablety ovlivňuje účinnost HA - Yadine ? děkuji za odpověď

Dobrý den,

vaginální tablety Candibene neovlivňují účinek hormonální antikoncepce Yadine.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

18.06.2014

Bolest v krku-angina

Dobry den,mám indikovanou anginu,beru Atb Azitromycin 3x po 24h, ale bolest v krku přetrvává,je to hrůza...mohu si jako doplněk vzít antib.sprej do krku? Moc dekuji,Tomankova

Dobrý den,

ano, můžete k těmto antibiotikům přidat ještě lokální přípravek, např. Bioparox ( má antibiotické a protizánětlivé účinky), nebo případně sprej s antibakteriálními účinky a s lokálním anestetikem, díky kterému dojde ke znecitlivění a tím k rychlé úlevě od bolesti ( např. Strepsils Plus spray).

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

Lékárna Samoléčení.cz

13.05.2014

Krvacanie do mozgu - pomoc

Ahojte,

potrebujem poradit, nasmerovat.

37 rocny bratranec - epileptik mal pred 2 dnami epilepticky zachvat. Udrel si pri nom hlavu. Ma krvacanie do mozgu. Podla vysledkov CT to osetrujuci lekar zhodnotil ako velmi vazne a z dovodu rozsahu poskodenia vylucil operaciu. Podla jeho tvrdenia je sanca, ze bude este niekedy chodit minimalna.

Viete mi prosim poradit kontakt na lekara, ktory by dokazal zhodnotit stav? Chcem ziskat nezavisly nazor este od niekoho ineho. Moze byt v ramci Europy.

Mozete ma naviest v tejto veci, ako by ste postupovali? Momentalne je v malej nemocnici na vychode Slovenska.

Dakujem, Palo, laknajpalo@gmail.com

Dobrý den,

řešit takovou situaci je složité. Po těžším epileptickém záchvatu není možné přesně určit, jak se bude stav pacienta dále vyvíjet. Zkuste zavolat do nemocnice do Bratislavy nebo jiného většího města, domluvte se s odborným personálem na případném dalším postupu a jakmile bude bratranec stabilizovaný, zkonzultujte jeho převoz s ošetřujícími lékaři.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

22.04.2014

Krvácení z nosu

Dobrý den

chtěla bych se zeptat, zda pokud se mi někdy spustí krev z nosu může to souviset i s krví ve slinách. Občas se mi spustí krev z nosu, která se pak objeví ve slinách, ale včera znenadání jsem bez krvácení z nosu začala plivat krev, objevila se ve slinách, může to mít souvislost s nosem či se může jednat o něco jiného. Tlak mám většinou nízký a občas se mi motá hlava,.

Dobrý den,

při poškození a lomivosti cév v oblasti nosu dochází často k následnému krvácení. Krev se odtud může dostat přes nosohltan až do úst, což se pravděpodobně stává i Vám. Doporučuji na zpevnění těchto cév užívat např. Rutascorbit, který zmírní jejich lomivost a propustnost. Samozřejmě se může jednat i o jinou příčinu a v tom případě je nutná konzultace s lékařem.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.04.2014

užívání léčiv

je možné kombinovat klacid a coldrex horký nápoj?

Dobrý den,

ano, tyto přípravky je možné užívat současně.

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

21.03.2014

dráždivý tračník

Dobrý den, jsem přibližně měsíc po vyndání polypu na děložním čípku. Po zákroku následovala menstruace, při které došlo k velkému nadýmání s obtížným odchodem plynů. Celá situace pro mne byla velice stresující a zůstala jsem jakoby vnitřně stažená a nedokázala jsem se uvolnit. Od té doby trpím špatným zažíváním. Stolici mám pravidelně každý den, buď měkkou nebo průjem. Plyny stále odcházejí obtížně, ale říhám. Držím dietu - kuřecí maso, rýže, brambory, zeleninový vývar, bílé pečivo. Dieta ale moc nezabírá. Někdy po jídle pobolívá žaludek, v levém podžebří jakoby lechtá a někdy mám pocit na zvracení. V noci se vše zklidní. Podstoupila jsem vyšetření na chirurgii - pohmat, poklep, nic se nenašlo. Dále vyšetření sono celého břicha včetně malé pánve - bez nálezu. Laboratorní testy z krve - vše v normě (včetně testů na celiakii) - lékař konstatoval výsledky dokonce jako excelentní. Gastrolog předepsal Duspatalin Retard a stanovil diagnosu dráždivý tračník. Patří do této diagnosy i bolest žaludku? Dokáže se žaludek zklidnit také po předepsaném léčivu, nebo bych měla užívat ještě zvlášť nějaké léky na žaludek? Nemohla by být poškozená i slinivka? Nebo by poškození slinivky bylo patrné na sonu či z laboratorních testů? Nevím, zda se znepokojovat, nechtěla bych něco zanedbat. Děkuji za odpověď

Dobrý den,

při diagnóze dráždivého tračníku hraje velkou roli především stravování - důležité je jíst v klidu, pravidelně a po menších porcích, vyhýbat se dráždivým potravinám ( např. s obsahem laktózy; koření), zařadit do jídelníčku dostatek vlákniny ( např. bílé pečivo je vhodné nahradit celozrnným), při nadýmání popíjet např. mátový čaj, který urychluje odchod plynů. Zároveň bych Vám doporučila užívání přípravku SynBio, který obsahuje probiotika s beta-glukany a působí imunostimulačně a protizánětlivě na střevní stěnu. Dále je důležitý pohyb, relaxace a vyhýbání se stresovým situacím. Přípravek Duspatalin se užívá na uvolnění spasmů gastrointestinálního traktu, takže by Vám měl zmírnit i obtíže s žaludkem. V opačném případě doporučuji konzultaci s lékařem. Poškození slinivky je možné zjistit při vyšetření, takhle na dálku Vám nemůžu tyto problémy diagnostikovat.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

18.03.2014

Penbene 1 000 000 a alkohol

Dobrý den.
Dnes jsem navštívil doktora kvůli přetrvávajícím bolestem v krku při polykání (+/- týden). Diagnóza byla stručná - angína. Mimo příznaku bolesti v krku (která i tak je pro mě vcelku snesitelná), nemám rýmu, teploty, ani žádné jiné příznaky. Dostal jsem od doktorky antibiotika Penbene 1 000 000 3x denně po 8 hodinách. Já 28 let, 90kg/180cm Dnes je úterý a v pátek máme dlouho očekávaný ples, na kterém bych se rád napil. Vím, že všeobecně antibiotika a alkohol dohromady nejdou, nicméně v příbalové informaci jsem se nedohledal jediné zmínky o kontraindikaci tohoto léku s alkoholem. Proto se chci zeptat Vás ( nerad bych aby si moje paní doktorka myslela, že jsem nějaký alkoholik). Neříkám, že se chci vylít jak námořník (i když bych možná rád), ale rád bych si při nejmenším připil s přáteli kořalkou... : Pokud v pátek od rána vynechám léky (poslední dávka ve čtvrtek večer tj. +/- 24 hodin před plesem ) a následně po plese druhý den v sobotu opět léky nasadím, tak za 1) Lze udělat takovouto "vyjímku" a je možné se tímto způsobem vyvarovat obtížím vyvolané užitím antibiotik a alkoholu? 2) neovlivní to zásadním způsobem účinnost léku? 3) pokud je dávkování po 8 hodinách, jak dlouho po poslední dávce budu mít léčivo v krvi? Abych nezapomněl současně užívám léky Cipralex 1x ráno. Předem mnohokrát děkuji

Dobrý den,

u antibiotik je nutné dodržet předepsané dávkování, jinak by léčba nemusela být úspěšná. Z tohoto důvodu určitě nevynechávejte páteční dávku. Co se týče alkoholu, jeho kombinace s těmito antibiotiky a Cipralexem se nedoporučuje.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

10.03.2014

CRP

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem po laparoskopické operaci (myom), v lednu proběhla operace, v závěrečné zprávě mám zvýšený CRP na 12,5, je to normální po operaci? Mám se znepokojovat? Mám si nechat udělat ještě krevní obraz? Předem Děkuji za odpověď

Dobrý den,

nemusíte se výrazně znepokojovat, pooperační zvýšení hodnot CRP na hodnotu, kterou uvádíte, je zcela běžné. Určitě máte naplánovanou kontrolu, při které by se případné zhoršení mělo odhalit. Antibiotika se nasazují při CRP vyšších 50.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

10.02.2014

užívání v těhotenství

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat,jsem v 17týdnu těhotenství a mám hrozný kašel.V noci nespím jak mě to budí.Šla jsem ke své doktorce,ale má dovolenou.Tak v lékarně mi dala kapky Hedelix,ale na letáku je napsáno že těhotné a kojicí to nemají užívat.Tak nevím zda si to mám vzít či ne.Teplotu naštěstí nemám.Nerada bych nějak škodila miminku.Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

užívání přípravku Hedelix se v těhotenství nedoporučuje kvůli nedostatku zkušeností. Pokud Vás trápí vlhký kašel, tzn. odkašláváte hleny, užívejte Jitrocelový sirup a vypijte alespoň 2 litry tekutin denně. Na suchý dráždivý kašel je potom vhodný sirup Drosetux. Je také možné přípravky kombinovat - Jitrocelový sirup užívat přes den, Drosetux na noc.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.01.2014

suchy kasel

Dobry den,dcera ma 3 roky a v noci ma suchy drazdivy kasel..pres den je kasel vlhky. Davame na to kalobu,sinupret,pres den mucosolvan. Na noc jeste aerius s robitusinem. Ted jsme dostali pulku tabletky prothazin na noc. Chtela sem se zeptat,zda na noc dat soucasne prothazin, aurius i robitussin ? Jak to spravne na noc nakombinovat nebo zda staci jen prothazin. Dekuji za odpoved

Dobrý den,

Prothazin a Aerius patří do skupiny antihistaminik, proto je společně nepodávejte. Prothazin má silnější protialergický účinek, ale současně také vyvolává ospalost, proto se užívá na noc. Vyzkoušejte zvládnout noc pouze s Prothazinem, přes den dejte 2-3dávky Mucosolvanu - poslední dávku kolem 18hodiny. Pokud by dráždivý kašel nepřestával po Prothazinu, přidejte raději Stoptussin . Robitussin v tomto případě není vhodný a nesmí se kombinovat ani s Prothazinem, ani s Mucosolvanem.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

25.01.2014

Lichořešnice v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu na zánět močových cest užívat Lichořešnici vetší bylinné tobolky Plus i v těhotenství. Na obalu je napsáno není určeno pro těhotné, ale jedná se o přírodní antibiotikum a tak se mi to zdá lepší varianta než klasická antibiotika. Děkuji

Dobrý den,

Nejsou známy případy nežádoucích účinků ani kontraindikace lichořeřišnice s léky. Při vysokých dávkách může ojediněle dojít k nechutenství, nevolnosti a bolestem břicha. Nejsou známy žádné nežádoucí účinky v těhotenství a při kojení, s ohledem k současné legislativě ji v tomto období ale doporučit nemůžeme. Pokud se rozhodnete pro užívání např. po poradě s lékařem, byl by lepší volbou extrakt ve formě kapek (3x15kapek) - lichořeřišnice extrakt. Prokázané účinky a bezpečnost v době těhotenství mají brusinky, můžeme spolehlivě nabídnout Apo-brusinky Forte, Swiss Mega brusinky. Samozřejmě platí zvýšený příjem tekutin (2,5-3l za den)

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

24.12.2013

Užívání léků v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 20. týdnu těhotenství a minulý týden jsem prodělala anginu. Ač si běžně dávám na stravu a vhodnost užívání léků v těhotenství pozor, nenapdalo mě, že bych nemohla užívat coldrex. Gynekolog mi kdysi řekl, že užívání paralenu v těhotenství je ok, a já měla coldrex za paralenovou náhražku. Užívala jsem 3 sáčky coldrexu každý den pod odbu 5 dnů + septolet + strepsils. Až nyní jsem se dočetla, že všechny léky jsou v těhotenství nevhodné. Hrozí poškození plodu? Co konkrétně dělá užívání coldrexu s miminkem? Děkuji.

Dobrý den,

užívání těchto léčiv se nedoporučuje z důvodu:

Coldrex kromě celkem bezpečného paracetamolu obsahuje ještě fenylefrin, u kterého nejsou dostatečné údaje o tom, zda fenylefrin má škodlivé účinky na plod během těhotenství. Obecně má vazokonstrikční účinky, což představuje zúžení cév a tím snížení prokrvení a otoku nosní sliznice.

Strepsils, Septolete - obsahují 3 účinné látky, které mají antiseptické účinky. Protože přípravky nebyly testovány na bezpečnost v průběhu těhotenství, nemohou být oficiálně doporučeny k užívání v těhotenství. Jako vhodné antiseptikum ústní dutiny a hrdla je doporučen v těhotenství Septisan.

Informujte proto určitě svého ošetřujcího lékaře -gynekologa o množství užitých tablet, sáčků včetně termínu užívání. K poškození plodu by nemělo dojít, ale je potřeba sdělit lékaři tuto skutečnost pro zajištění patřičného sledování správného vývoje plodu.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

12.12.2013

Močová trubice

Dobrý den. Prosím o radu. Před 14 dni jsem dobrala ATB na zánět močového měchýře. Od pondělí jsem cítila bolest v podbřišku. Začala jsem užívat lichořeřišnici a urologický čaj. Bolest v podbřišku ustoupila úplně, ale pociťuji mírnou bolest v močové trubici. Při močení žádné řezání ani pálení nemám. Mám navštívit svého praktického lékaře nebo ještě vyčkat. Nemůže se jednat opět o zánět močových cest? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

záněty močových cest mají bohužel často tendenci k recidivám a je tedy možné, že se u Vás  i po dobrání antibiotik může další zánět opět objevit. Doporučuji pokračovat v pití urologického čaje, dostatečný příjem tekutin hraje u močových infekcí zásadní roli, dále je vhodné užívat přípravek s obsahem brusinek, které působí antibakteriálně a protizánětlivě (doporučuji např. Swiss Mega brusinky akut, Urinal akut aj.). Při přetrvávající bolesti v podbřišku kapky nebo tablety Rowatinex. Důležitá jsou režimová opatření: Teplo, tekutiny a zákaz alkoholu a dráždivých potravin (kořeněná jídla) a léků (např. Ibalgin, Acyplyrin).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

30.09.2013

Kombinacia lieku a Zeleneho jacmena

Dobry den mojmu manzelovi diagnostikovali kyselinu mocovu v krvi... uz mesiac uziva Milurit a chcel by zacat uzivat zeleny jacmen v prasku moze sa to kombinovat?popripade my napiste vas nazor na uzivanie toho zeleneho jacmena ma to vyznam? opisuju to ako nieco vynimocne tak preto sa pytam.Dakujem za odpoved

Dobrý den,

užívání zeleného ječmene při zvýšené hladině kyseliny močové není zakázáno, ale ani doporučeno. Zelený ječmen slouží především k detoxikaci organismu. Doporučujeme držet se dietních opatření viz. http://www.dietologie.cz/dieta/zakladni-dieta/dieta-pri-onemocneni-dnou/dieta-pri-dna-purinove-latky.html

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

18.09.2013

acylpyrin

Dobrý večer udělala jsem si mazání z Alpy a acylpyrinu prý to pomáhá na bolest.Užívám Letrox a antidepresiva Olwexya.Je vhodný kombinovat acylpyrin k těmto lékům? Děkuji

Dobrý den,

 

vzhledem k lokální aplikaci acylpyrinu nemusíte interakce s jinými léčivy řešit. K úlevě od bolesti bych však spíše doporučovala lokální přípravky s obsahem ibuprofenu (např. Ibalgin gel), diklofenaku (např. Voltaren emulgel), naproxenu (Emoxen gel) nebo nimesulidu (Aulin gel). Tyto účinné látky mají povahou molekuly i výrobním zpracováním do forem gelů, mastí nebo krémů výrazně lepší vstřebání kůží a navíc mají i protizánětlivý účinek, který je u acylpyrinu zanedbatelný.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

11.09.2013

Fromilid a APO IBUPROFEN

Dobrý den, mohu tyto dva léky užívat zároveň?
Díky

Dobrý den,

 

léky můžete bez obav užívat současně.

 

s pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

10.07.2013

očista jater

dceři po opakované bolesti břicha byl zjištěn zhoršený stav jater.jelikož kojí, byla jí doporučena dieta. je možná nějaká účinnější léčba a je možné zhoršení po paralenu, trpí silnou bolestí hlavy děkuji

Dobrý den,

 

kromě jaterní diety doporučuji na zlepšení stavu a funkce jaterních buněk užívat léčivý přípravek Essentiale Forte N v dávkování 3x2 tobolky alespoň 4 týdny. Jeho užívání je vhodné i při kojení. Naopak užívání Paralenu se snažte co nejvíce omezit, protože působí zvýšenou zátěž pro játra a pravidelné dlouhodobé užívání může vést k poškození jaterních funkcí.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

04.07.2013

Stoptussin v tehotenství?

Dobrý den, jsem těhotná (23.týden) a od dcery jsem chytila opravdu hodně silnou rýmu a kašel.
Chtěla bych se zeptat, zda na rýmu mohu používat nosní kapky Olynth - dětské (protože v noci se opravdu nedá jinak spát) + ted mi mamka donesla Stoptussin na noc, protože v noci mám ted jako by spíš suchý a hodně dávivý kašel.
A co se týče dcery, rýmu a kašel už má druhý týden, na rýmu začíná zabírat Pamycon, už není zelená, je bílá a vodovější. A co se týče kašle, tak dneska jsem měla taky spíš pocit, že kašle celý den vkuse, ale že to začíná být spíše suché, hodně taky vyzvrací (začne kašlat po jídle a jídlo letí ven). Na kontrolu jdeme příští týden, a ted nevím, zdá se mi, že bych už i upustila od průduškových čajů a jitrocelového sirupu, připadá mi, že celý den nic jiného nedělá než kašle a pak zvrací. Myslíte, že bych mohla spíš začít dávat Stoptussin?
Děkuju moc.

Dobrý den,

 

léčivý přípravek Stoptussin a nosní kapky Olynth nejsou vhodné po celou dobu těhotenství, ve Vašem případě doporučuji na suchý dráždivý kašel sirup Stodal a na uvolnění nosu sprej s obsahem hypertonické mořské vody (např. Quixx, Sterimar aj.). Na podporu imunitního systému doporučuji užívat Imunoglukan ve formě kapslí pro dospělé a ve vormě sirupu pro děti. Pro dceru jsou vhodné na utlumení suchého dráždivého kašle kapky Sinecod.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

22.05.2013

Bolest pri polkani

Dobry den,unava,bolest hlavy,paviva bolesv v hrdle pri polykani,pohmatova bolest na vnejsi prave strane krku,moc nekaslu, obcas trochu hlenu,2krat vykaslani neceho jako gumoveho bileho trochu krvaveho asi 2cm v prumeru,neco jako tkan,ale ne mazlaveho jako je hlen.Bolest trva 3 dny a je porad stejna,zadne prasky neberu.Dekuji za odpoved

Dobrý den,

 

na úlevu od bolesti v krku doporučuji Tantum Verde pastilky, které působí antibakteriálně a zároveň protizánětlivě každé 4 hodiny. Na podporu odkašlání existuje celá řada léčivých přípravků (např. Mucosolvan sirup, ACC long tablety), lze kombinovat s libovolným průduškovým čajem. Dále je vhodné při zvýšené zátěži organismu posílit imunitní systém, z volně prodejných přípravků doporučuji Imunoglukan tablety.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

 

01.05.2013

bolest v krku

Dobrý den,už půl roku mě bolí v krku. z počátku jsem to léčil různými pastilkami,kloktadlyZkoušel jsem i různé babské rady.Na ORL léčen pamycoinem a Vincentkou.Stěry z hltanu několikrát,a vždy negativní.Hltan má zadní stěnu ztenčelou,jinak nevykazuje abnormality.Oblast zadní komisury má značně prosáklou nařasenou sliznici.Po změně lékarě léčen panthenolem a vitamíny A,B,E a omeprazolem pro potlačení překyselení žaludku.Zatím necítím žádnou změnu k lepšímu...Věk 37, 181/84

Dobrý den,

 

vzhledem k negativním bakteriálním stěrům a přetrvávajícím potížím, doporučuji přípravky na zvýšení imunity. Z volně prodejných preparátů máme nejlepší zkušenost s přípravkem Imunoglukan, který doporučuji užívat minimálně 2 - 3 měsíce nepřetržitě. Dálším vhodným přípravkem je Preventan Quattro, který aktivuje zejména slizniční imunitní systém a zabraňuje množení virů a bakterií, nebo nový přípravek fyziologické regulační medicíny Guna Prevac, která působí preventivně a zvyšuje obranyschopnost organismu. Při neúspěchu těchto postupů, doporučuji vyšetření u imunologa.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

20.04.2013

homeopatika vs. antibiotika

Dobry den jsem tehotna od 36 tydne beru arnica monthana 15CH a od 38 actaea racemosa 15CH .. ted jsem 38+2 a dostala jsem antibiotika na anginu :-( nevim zda mam uzivat homeopatika aby se to nejak netlouklo muzete mi poradit? jeste piju caj malinik

Dobrý den,

 

v tomto případě není potřebné nic upravovat, léky se mezi sebou "nebijí".

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

19.04.2013

Antibiotika a analgetika

Dobrý den, je mi 32 let, vážím 74kg a měřím 173cm. Minulý týden jsem po roce a půl dostala antibiotika (amoksiklav) na zánět průdušek, ta jsem v úterý dobrala, nicméně zánět se vrátil v ještě horší míře a navíc s horečkou přes 38°C (minulý týden jsem měla max. 37,7°C) Dnes ráno jsem dostala další atb (klacid 500) Zajímalo by mne, zda si mohu k těmto atb vzít třeba nurofen stopgrip, případně něco na bolest a teplotu. Mám úpornou rýmu a při smrkání mě dost bolí hlava. Dále by mne zajímalo, zda mohu normálně užívat xizal na alergii, lexaurin na sklidnění a navíc uroestan. S obvodní lékařkou jsem to ráno nestihla probrat. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

všechny tyto léky je možné s antibiotiky Klacid užívat v obvyklém dávkování.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

10.04.2013

kombinace léků cotrimoxazol al forte s brufenem

Dobrý den,
beru antibiotika výše zmíněná na zánět močových cest. Bohužel jsem teď navíc dostala menstruaci, která je dosti bolestivá a bežně na ni užívám algifen, jenomže došel a k doktorce se dostanu zítra ráno. Myslela jsem si, že to přežiju ale bolesti jsou příšerné(mívám to takto bolestivé od doby co jsem přestala užívat antikoncepci takže to neni tou nemocí) cítím se opravdu hrozně, tudíž jen ležím a nejblizsi utišovaci prostředek je brufen. Mužu si ho vzít?

Dobrý den,

pokud nemáte doma jiné analgetikum, můžete si vzít 1-2tbl Brufenu za den s dostatečným množstvím tekutin. Účinná látka ibuprofen(Brufen) patří do stejné skupiny léčiv jako kyselina acetylsalicylová (Acylpyrin, Aspirin), která je kontraindikována během užívání cotrimoxazolu. Z téhož důvodu se také nedoporučuje pít během užívání kyselé nápoje vzhledem možnému nežádoucímu snížení pH moče a vzniku krystalurie, popř. kožních problémů.

Nejvhodnějším analgetikem je v tomto případě paracetamol (Paralen) nebo Ataralgin v kombinaci s hořčíkem - magnézium. Jako podpůrný prostředek doporučujeme suché teplo.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

07.04.2013

akutni toxoplazmoza

Dobrý den.Ctěla bych vědět,jaký přírodní produkt byste mě doporučily na zmírnění zdravotních problémů,které toto onemocnění provází(únava,narušená imunita,vyrážky...),popřípadě,co by mě pomohlo rychleji se onemocnění zbavit. Děkuji.

Dobrý den,

 

u akutní formy toxoplazmózy je léčba zejména symptomatická, pouze u závažnějších projevů a u těhotných nebo imunodeficientních pacientů se podávají antibiotika. Účinek přírodních produktů nebyl u tohoto onemocnění prokázaný. Doporučuji tedy preparáty na posílení imunitního systému, z volně prodejných přípravků máme velice dobrou zkušenost s Imunoglukan kapslemi, které můžete užívat i dlouhodobě.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

16.03.2013

Bolest pod hrudníkem s otokem břicha

Dobrý den, před pár dny, jsem prodělal docela silný kašel a po pár dnech silného kašlání mě začalo pobolívat na pravé straně pod hrudníkem. To se začalo zhoršovat a ta boles je teď opravdu hodně silná, při kašlání, smrkání, při námaze i jen při jakémkoliv pohybu. A teď jsem před zrcadlem viděl, že mám na pravé straně pod hrudníkem i mírný otok. Mohli by jste mi poradit co by to mohlo být? jestli se to neuklidní, když už kašel ustal? a jestli to není třeba jen namožená bránice po tom silném kašlání? V dnešní době si nemohu dovolit jen tak jít k lékaři, přijdu o všechny bonusy tak na půl roku a riziko ztráty zaměstnání je vysoké :-(. předem děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

příčinou Vašich potíží může být nadměrná námaha dýchacího svalstva při zánětu průdušek. Tato bolest většinou spontánně během týdne po ústupu onemocnění odezní. Pokud však pozorujete i otok pod hrudním košem, doporučuji vyšetření u lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

15.03.2013

Doplnění k předchozímu dotazu

Žena 40, 55kg,161cm,jiné zdravotní potíže nejsou. Nyní teplota 37,8C, zimnice,bolest kloubů. S pozdravem

Dobrý den,

vzhledem k těmto doplňujícím informacím Vám doporučíme na snížení teploty paracetamol 500mg (Paralen, Panadol). Déle trvající tělesná teplota kolem 38°C může již zásadně ovlivnit vývoj plodu a hrozí potrat. Prosím nepodceňujte svůj stav a v případě zhoršení vyhledejte lékařskou pomoc. Důležitá bude též kontrola gynekologa. Z doplňků stravy můžete přidat vitamín C, B-komplex.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

15.03.2013

Chřipka v počátku

Dobrý den, jsem ve 4.měsíci těhotenství a dnes se u mě projevují první příznaky vir. onemocnění 37,5C, rýma. Dcera je už nemocná týden-měla vysoké teploty,užívá guna Virus i Guna Lympho a Rhodiola - od homeopata. Mám doma GUNA Virus, Engystol a Oscillococcinum,co mi z toho doporučujete užít.
Děkuji
Zatím nezodpovězeno
21.02.2013

Léky proti kašli v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 4. týdnu (svého prvního) těhotenství a během prvních 3 týdnů jsem pravidelně používala přípravek Stopex (1x denně) a Stoptussin (3x denně 30 kapek) na léčbu úporného suchého kašle. V 15. dni jsem pak byla na rentgenu plic (zcela zdráva). Toto vše jsem podstoupila, aniž bych o těhotenství věděla, indikovala jsem jej včera testem, u lékaře jsem k potvrzení těhotenství zatím nebyla; chci si předtím udělat ještě jedne test. Zajímá mě, zda a jaké problémy může zmíněná léčba představovat pro plod a případně jaké postupy léčby, diagnostiky apod. mám po konzultaci s lékařem zvážit. Jinak se těším skvělému zdraví, žádná chronická onemocnění či alergie, nekuřačka, váha 56 kg na 160 cm, žádné léky neberu. Je mi 35 let.
Díky za odpověď.

Dobrý den,

pokud i druhý test byl pozitivní, neváhejte a navštivte svého gynekologa. Informujte ho o výše zmíněným skutečnostech - užívání léků a provedeném RTG plic. Léky, které jste užívala by neměly plod výrazně ohrozit. Lékař rozhodne jak moc rizikové těhotenství bude a doporučí např. podrobnější testy.

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

11.02.2013

Úporný kašel a zánět močových cest

Dobrý den, potřebuji nutně pomoct... Minulý týden v úterý jsem byla u své obvodní lékařky s tím, že mám už přes 2 týdny strašný kašel... Nasadila mi 2 balení biseptolu. Hned jak jsem přišla domů, mě ale začala šíleně pálet močová trubice a při močení to šíleně řezalo, poté mě začal bolet i močový měchýř, jako bych v něm měla miliony jehliček :-(. Volala jsem tedy své lékařce a bylo mi sděleno, že biseptol mě vyléčí od hlavy až k patě... Jenže ještě v sobotu, kdy jsem dobrala první balení, mi vůbec nebylo lépe... kašel byl stále stejný a močové cesty ještě horší... Našla jsem doma celé balení antibiotik Gyrablock, která mi předepsal před pěti měsíci gynekolog pro podezření na zánět močového měchýře, tehdy ale moje potíže ustoupily a tak jsem antibiotika vůbec nebrala. Měla jsem tedy v sobotu večer načít další balení biseptolu, ale místo něj jsem si vzala Gyrablock. K tomu beru megabrusinky a lichořeřišnici-kapky. Vím, že změnit si sama antibiotika je nezodpovědné, ale já už opravdu nevěděla, kudy kam... Ale musím říct, že se mi ulevilo, co se týče močového měchýře... Jenže kašel stále trvá :-( a k němu se přidaly úporné bolesti hlavy, zánět nosohltanu a zahlenění :-(. Můžete mi prosím poradit, jaká léčba by byla nejlepší? A co ke Gyrablocku můžu brát a co ne? O víkendu chci jet na dovolenou a obávám se, že to nevyjde :-(. Jsem opravdu zoufalá :-(. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

antibiotikum Biseptol je účinné při infekcích dýchacích i močových cest, délka užívání je minimálně 7 až 10 dní, proto vysazení již po 5 dnech nebylo vhodné. Naopak antibiotikum Gyrablock je určené pro infekce močových cest. U tohoto antibiotika je kontraindikována fyzická námaha z důvodu rizika zánětu až ruptury šlach, dále se nesmí užívat mléčné výrobky 1 hodinu před a 2 hodiny po užití tablety Grablocku, délka užívání je také 7 až 10 dní. Ve Vašem případě doporučuji dobrat Gyrablock 10 dní, kombinace s brusinkami je možná, nutný je zvýšený příjem tekutin. Infekce dýchacích cest a nosohltanu, která nereagovala na ATB léčbu, může být virového původu, stejně tak ale mohou být potíže způsobeny předčasně ukončenou léčbou. V lékárně je dostupný volně prodejný CRP test, kterým zjistíte, zda se jedná o virovou nebo bakteriální nákazu. V případě, že se váš stav nezlepší, znovu kontaktujte lékaře a požádejte o testy kultivace a citlivosti případné bakteriální nákazy na antibiotika.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

21.01.2013

bolest v pravé části průdušek

Dobrý den, před měsícem a půl jsem prodělala angínu. Měla jsem hlenovitý kašel a celkově jsem byla zahleněná. Od té doby mne občas zabolelo v pravé části průdušek - nevěnovala jsem tomu příliš pozornosti. Nyní opět vykašlávám a cítím, jak se mi hleny odlepují od průdušek - je to až bolestivé. Cítím se tím celkově unavená. Prosím o radu, jaký přípravek si mám na tuto "neduhu" zakoupit. Předem Vám velice děkuji. Pěkný den.

Dobrý den,

 

pokud jste stále zahleněná, doporučuji přípravky na usnadnění odkašlání. K velice účinným přípravkům patří např. Mucosolvan, kde si můžete zvolit lékovou formu, dále Acc long šumivé tablety, existuje také celá řada kapek podporujících vykašlávání (např. Bromhexin kapky aj.). Dále by bylo vhodné zaměřit se na posílení imunitního systému, zde jednoznačně doporučuji volně prodejný přípravek Imunoglukan kapsle, který podporuje celkovou imunitu organismu, pomáhá předcházet celé řadě komplikací a zkracuje dobu rekonvalescence.

 

s pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

16.01.2013

Chodidla

Dobrý den,
chtěla bych poradit jak mám bojovat s nesnesitelnými bolestmi chodidel. Pracuji jako prodavačka a jsem na nohou 12 hodin denně. Pořád střídám obuv, ale mám šílené bolesti chodidel, převážně paty. Ráno nemůžu ani chodit a pořádně došlápnout, strašně mě bolí kost vzadu - u paty. Dělat 3 dny za sebou je utrpení, už nevím co si mám počít. Zkusila jsem si objenat masážní přístroj, tak snad to trošku pomůže, ale bojím se, že si ničím nohy :-( nevím, zda je ještě nějaký trik, jak tomuhle ulevit :-(
Děkuji za jakoukoliv radu !!!

Dobrý den,

 

příčin Vašeho problému může být více, může se jednat o nějakou formu neuralgie, kostní ostruhy, zřícení klenby, nevhodné držení těla, přetěžování, obezita aj. Nejdříve bych doporučila vyšetření u ortopeda případně neurologa.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

14.01.2013

Doxybene a doplňky stravy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné kombinovat Atb. Doxybene 200mg - 1tb./24hod. s ženšenem korejským 1000mg -1tb. denně a Echinacea 800mg - 2tb-/denně. Děkuji mnohokrát a přeji hezký den.

Dobrý den,

tyto dva přípravky se navzájem neovlivňují.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.12.2012

opakovany zanet vedle bradavky..

dobry den...
vse zaclo v roce 2005,kdy pri stehovani jsem se uderila nejak nesikovne do prsa a od te doby se mi tvori tzv povrchovy hnis.Hned jsem s tim byla na mamologii,kde me lecily antibiotiky,ale vraci se mi to neustale.Od toho roku,se mi zanet opet vratil v roce 2007 po porodu u kojeni a opet v roce 2008 po porodu,dalsi zanet se mi vytvoril v prosinci 2011 a ten jsem lecila opet antibiotiky od lekare ale nedarilo se tak jsem sla k lekari a znova dostala antibiotika,ale uz jsem ho nedobrala,bylo mi zle z toho,dolecila jsem se sama,pravidelnou desifekci a masti betadine.Lecila jsem ranu 5mesicu a rana byla hluboka asi centimetr od oka,nejvetsi rana otevrena za ty roky a mam z toho jizvu pres centimetr...ALE,od te doby citim napeti v prsu i podpazi jako kdybych tam mela modrinu,navic v te jizve mam malinkatou direcku patrne neviditelnou a obcas pri lehkem zmacknuti vytece bila pasta (pachnouci) jako hnis.Ted je to asi pul roku co mam zahojenou ranu a opet se mi vytvoril hnis,na dotek boulicka bolava a uz to znam natolik dobre ze kdyz je hnis videt na povrchu kuze,pomuzu si sterilizovanou jehlo,aby sel hnis ven.Zajima me jen jestli mam narok na nejake podrobnejsi vysetreni,popripade chirurgycky zakrok,nebo prosim doporucte mi neco...je to opravdu trapeni a to davam od toho roku 2005 na prsa obrovsky pozor.Dnes je mi 32 let.Dekuji za popripadnou radu.
S pozdravem Romana
Zatím nezodpovězeno
19.11.2012

asi tenisový loket

Dobrý den,

moje tchyně má od včerejška bolesti v oblasti pravého lokte, nemůže se jej ani dotknout. Když na ruku dá teplý obklad tak to sním nevydrží ani minutu a naopak když dá teplý tak říká že ji v tom píchá. Od bolesti bere prášky ZALDIAR, zkoušela ibalgin a maže si ruku gelem k tlumení zánětu ale prý skoro nepomáhají. Ruku má v šátku aby sní nepohybovala. Nevíme co s tím dělat. Prosím poraďte. Říkala že se ta bolest nedá vydržet. Prý takovou bolest ještě nezažila. A je jí 57. A Dřív měla přetrhané vazy v té samé ruce.

Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

je velice těžké odhadnout příčinu problému z Vašeho popisu. Pokud však nezabírá lék Zaldiar, který obsahuje velice silné analgetikum, je možné, že bude v ruce zánět. Jestliže měla paní v minulosti úraz ruky, je stejně tak možné, že se může jednat o nějakou komplikaci. Doporučuji protizánětlivě působící Ibalgin 3x 400 mg (k zesílení analgetického účinku můžete kombinovat s tabletami hořčíku 3x 500 mg) a lokálně ošetřit protizánětlivým přípravkem typu Ibalgin mast, Voltaren emulgel několikrát denně. Pokud bolest do týdne neustoupí, bude nutné vyšetření u lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

02.11.2012

jazyk

Dobrý den,mám velké problémy s imunitou,velmi velmi často mě bolí v krku, a také trpím dosti často pásovým oparem na hraně jazyka vzadu, je to dosti bolestivé, brala jsem Herpesin ale vrací se mi to, tak 4X do měsíce,můžete mi poradit?...je mi 36,měřím 169cm a vážím 68kg..děkuji za odpověd Barbara

Dobrý den,

na podporu imunitního systému doporučujeme klinicky ověřený Imunoglukan a nyní také nový preparát fyziologické regulační medicíny GUNAPREVAC

http://www.samoleceni.cz/8588002084089/imunoglukan-p4h-cps.60x100mg

http://www.samoleceni.cz/search?hledat=gunaprevac&hledatOK.x=0&hledatOK.y=0

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

15.10.2012

Bulka na boku

Dobrý den,

moc vás prosím o radu. Asi před týdnem jsem si nahmatala vzadu na pravém boku malou bulku. Na dotek mě bolí a mám z toho strach. Nevím co to může být a na jakého lékaře se mám případně obrátit. Nebo jestli mám čekat jestli to nezmizí ...
Mockrát děkuji za pomoc!

Dobrý den,

 

to je těžko posoudit takhle na dálku, nebo doporučit nějakého specialistu, když nevíme, jaká zdravotnická zařízení máte v okolí. Doporučujeme Vám proto kontaktovat Vašeho praktického lékaře, který se na to podívá a doporučí Vám další vyšetření v příslušné odborné ambulanci. Není potřeba mít strach předem, čím dřív ale lékaře navštívíte, tím dřív se vyřeší i Vaše obavy.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

31.07.2012

operace tlustého střeva-prozatímní vývod

Manžel je po operaci, kdy mu bylo odejmuto asi 20 cm tlustého střeva, s prozatímním vývodem. Špatně se hojí, měl komplikaci zápal plic, to snad již odeznělo, měl by se začít stavět,ale má bolestivou dorsiflexi planty na pravé noze a značně oteklé nohy. Z břišní dutiny mu vypouštěli vodu-2,3l, a momentálně nasadili diuretika. Je mu 68 let, doposud celkem sportovně založen, rekreačně tenis, windsurfing,celkem dost chodil-prostě byl fit a teď se z toho nemůže dostat. Operace byla 27.6.12.

 

Dobrý den,
protože neuvádíte jaká byla původní diagnoza, na základě které se přistoupilo k operačnímu výkonu na tlustém střevě, není zcela zřejmé v jakém směru chcete poradit. Především zachovejte klid, operace proběhla nedávno a hojení vzhledem k věku vašeho manžela a pooperačním komplikacím vyžaduje delší čas. Doporučujeme dodržovat všechna doporučení lékařů (dietní, rehabilitační atd)

 

29.07.2012

Oči

Dobrý den chtěla bych se zeptat co použít na oteklé oko?Včera mého přítele něco štíplo do oka,začlo mu natíkat a teď má nateklé horní oční víčko i spodní že pomalu ani nevidí,tak se chci optat co máme použít aby otok ustál,zkoušeli jsme chladivé obklady ale to moc nepomáhá.moc krát děkuji za odpověď.

 Dobrý den, 

zkuste fenistil gel, určitě dál chladit. Pokud by se to horšilo může přítel užít nějaké celkové antihistaminikum v tabletě- např. Zyrtec, Xyzal, atd.

s pozdravem

lékárna Samoléčení, Brno

16.07.2012

bolesti na prave strane a zaludku

Dobry den, predem chci podekovat, ze delate tuto poradnu. Potrebovala bych se zeptat jestli moje potize muze zpusobovat nejaka vazna choroba jsem hodne vystrasena, jiz tak rok mam potize s bolesti v pravem podzebri a i zaludku, pred necelym rokem me udelali scan pry v poradku pak zjistili bakterii Pylory a nasadili 3kombinaci ale nezabrala a nasli tuto bakterii znava nasadili dalsi 3 kombinaci a porade beru pantoprazol, zkouseli snad vsechny prazoli co jsou k mani ale potize neprestali a na prave strane me boli uz od probuzeni, nekdy je den kdy to boli malo nebo vubec ale to je malo kdy, nasli me zvysene hodnoty jaternich testu jinak nic, porad mam reflux a bolesti v zaludku a hlavne na prave strane az k zadum hlavne teda jakoby na boku a dozadu a nekdy ty mista i nahmatam ale zlucnik je pry v poradku, skoro nejim a jsem desne unavena, ze nezvladnu nic. Hodne se bojim rakoviny jater a zaludku, prosim vas co bych mela delat jak postupovat a je mozne ze bych mohla mit rakovinu ? Jak se pozna rakovina jater z jakych vysetreni ?Jeste jsem byla lecena na streptokokovou infekci v krku, jestli to nemuze mit neco spolecneho. dekuji moc za jakoukoliv odpoved

Dobrý den,

 

Vaše potíže mohou mít spoustu příčin, někdy může způsobovat bolesti určitých specifických orgánů či míst na těle tzv. vertebrogenní algických syndrom (onemocnění páteře). Celý problém je u vás komplikován strachem z vážného onemocnění, kdy se může takto projevovat tzv. psychosomatické onemocnění. Nejrůznější neurózy mohou dále ovlivňovat trávící systém a způsobovat bolesti žaludku a špatné trávení. Téměř všechna onemocnění mají příčinu v psychickém stavu člověka. Mezi vyšetření k vyloučení rakoviny jater patří ultrazvuk, CT, magnetická rezonance břicha, v neprůkazných případech i biopsie jater nebo laparoskopická průzkumná operace, dále odběr krve a stanovení nádorových markerů.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

 

 

07.06.2012

Solárium a léky

Dobrý den,

můžu chodit do solária když beru léky na epilepsii Lamistal a Depakine ?? ( Záchvat už jsem víc než 2 roky neměla )

Děkuji !!!

Dobrý den,

 

návštěvu solária bych Vám nedoporučila, léky, které užívate, mohou vyvolat i závažné kožní reakce a pobyt v soláriu by mohl dále tento problém ovlivňovat, ani samotné onemocnění není k pobytu v soláriu vhodné, některá solária mají tuto diagnózu přímo v kontraindikacích. V dnešní době se až na vyjímky (některá kožní onemocnění reagující na solária zlepšením) návštěva solárií nedoporučuje z důvodu zvýšení rizika např. zhoubného melanomu, dále dochází k urychlení stárnutí pokožky, její dehydrataci aj.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

23.05.2012

Křečové žíly

Dobrý den,
je mi 22 let a trpím křečovými žilkami. Dělám 12 hodin na nohou a navíc to mám dědičné. Na vaši radu užívám Varixinal a koupila jsem si kompresivní punčochy.Chci se zeptat, jak často je mám nosit a jestli mi vůbec nějak pomůžou, když mám takovou práci .. taky se mi často dělají modřinky.
Mockrát děkuji.

Dobrý den,

 

kompresní punčocháče můžete nosit v den, kdy máte zvýšenou zátěž, na noc je potřeba vždy punčocháče sundat. Pokud máte pouze povrchové žilky stačí  punčocháče podpůrné, vyšší stupeň komprese je potom spíše na doporučení lékaře. Nošení punčocháčů je základní léčbou křečových žil a nejlépe řeší příčinu - i když jejich nošení nemusí být obzvlášť v létě příjemné. Jako úlevu od akutních potíží bych Vám doporučila lokální přípravky ve formě gelů nebo krémů (např. Varixinal gel, Antistax gel, Lioton gel aj.). Lokální aplikaci lze doplnit užíváním přípravků na zpevnění žilní stěny (např. Mobivenal, Venoruton, Glyvenol a jiné.).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

21.05.2012

kašel

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli mohu k antibiotikům Curam,přidat i bylinný čaj...na nachlazení obsahuje bez černý,lip.květ a tymián. den užívám ant a stále se mi stav nezlepšuje.za odpověď děkuji

Dobrý den,

 

bylinný čaj můžete bez problémů s antibiotikem kombinovat. Pokud se jedná o nástup účinku, zlepšení se dostavuje zpravidla třetí den užívání.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

10.04.2012

léky

Dobrý den, vadí, když při užití klacidu 500 užiju jeden ibalgin na utlumení bolesti? díky

Dobrý den,

 

tato kombinace léků je bezpečná.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.03.2012

Poševní infekce

Dobrý den.Pred 2 dny jsem měla pohl. styk se svým pritelem.
V závěru byl dosti bolestivý,po té jsem i slabě krvácela.Co mě ale nyní nejvíce bolí jsou puchýřky na zevnich stydkých pyscích.Dělam si koupele v rosalginu, zatim bez efektu.Je to velmi nepříjemne a bolestivé i při každém močení.Navíc mám na hrudníku,zádech a pažích též takové drobné puchýřky,které svědí a jsou na dotek bolestivé.Chtěla jsem jét ke svému gynekologovi,ten však má dovolou.Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

doporučila bych Vám určitě návštěvu u dermatologa, může se jednat o genitální, eventuelně pásový opar. U genitálního oparu dochází často k nákaze při pohlavním styku a oba typy oparů se vyznačují svědícími puchýřky. Určení diagnózy však leží v rukou lékaře.

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

05.03.2012

Kašlání

Dobrý den asi před měsícem jsem syna(4 letého)dala do školky moc dlouho tam nevydržel a byl nachlazenej,kašel a rýma,byl zhruba 10 dní doma,ale pořád pokašlával,začal chodit znovu do školky a za 10 dní přišel z nakřáplným hlasem a celou dobu pokašlává,šli jsme k lékaři a ten nám napsal čípky rectodelt(mám mu dávat půlku ráno i večer) a prášky prothazin(půlku na noc).Můžete mi poradit co s ním,protože to pokašlávání se mi vůbec nelíbí,hlavně večer a nebo když řádí.děkuji za odpově´d

Dobrý den,

 

léky, které Vám lékař předepsal, jsou vhodné při suchém dávivém kašli. Pokud syn nezačne být zahleněný, pokračujte v jejich užívání. Jakmile kašel přejde do kašle vlhkého s přítomností hlenů, je potřeba přejít na přípravky usnadňující vykašlávání (např. volně prodejný Mucosolvan, Hedelix aj.). Bylo by dobré při opakující se infekci podpořit imunitní systém, zde máme velice dobrou zkušenost s volně prodejným přípravkem Imunoglukan ve formě sirupu nebo kapslí, u kterého je klinickými studiemi prokázána účinnost.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

28.02.2012

Potíže u 20-leté dívky

Máme problém s dcerou, už jsme byli několikrát na pohotovosti, trvá to už asi dva měsíce, vždy se to nejvíce projevuje na začátku menstruace - vždy silné menstruační bolesti s nafouknutýn břichem. Pak ještě v průběhu menstruace (4. den) začala bolet levá strana břicha, křeče, teplota přes 38. Tento měsíc se to opakovalo + dnes k tomu dostala píchání u srdce, bolest zad, nemohla se pomalu ani hýbat, na levý bok si nemohla lehnout, špatně se ji dýchá.
Byla na vyšetřeních, V krvi ji zjistili zvýšené CRP (150), během dneška ji zjistili zvýšené leukocyty (12,5), opět vysoká teplota.
Takže pendlujeme mezi domovem a pohotovostí, nikdo pořádně neví co jí je. Gynekologicky je prý vše v pořádku, střeva také, byla na gastroskopii, teď půjde na kolonoskopii, byla na sonu. Vše bez nálezu, ale gynekoložka ji doporučila dát si odstranit slepé střevo, že by to s tím mohlo mít souvislost.
Poraďte prosím. Moc děkuji.

Dobrý den,

 

dle testu CRP a hladiny  leukocytů se jedná pravděpodobně o zánět, je však potřeba mít trpělivost při stanovování diagnózy, které v tomto případě leží výhradně v rukou lékaře.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

23.02.2012

Kombinace léků

Dobrý den,
bolí mě v krku, mám kašel, vykašlávám hleny a ztrácím hlas, bolí mě trochu na hrudi, celkově jsem slabá, celý den jen spím. Začala jsem užívat ACC long rozpustné tablety 3x denně 1/2tablety pro rozpustění hlenů, můžu prosím ještě přidat Orofar sprej? Případně poradíte mi prosím ještě nějaké léky?

Dobrý den,

 

pokračujte v užívání Acc long tablet na odkašlání jedenkrát denně ráno 1 tabletu, tablety je potřeba užívat tak dlouho, dokud budete zahleněná. Orofar sprej s antibakteriálním a protivirovým účinkem můžete užívat současně s Acc long tabletami. Na chrapot můžu doporučit Panthenol pastilky nebo Vincentka pastilky. Důležitý je při virových onemocněních dostatečný přísun tekutin.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

18.02.2012

laringitida

Dobrý den,prosím o radu včera odpoledne jsem začala štěkavě kašlat a začala jsem chraptět,bolí mě v krku,mírné potíže při polykání ,v noci neklid a popíjela jsem vlažnou vodu ,teplotu nemám,děkuji za odpověď Francová

Dobrý den,

v tomto případě poradíme z volně prodejná antitusika ve formě kapek nebo tablet s obsahem účinné látky butamirát (Tussin, Sinecod) popř. dextrometorfan (Stopex, Robitussin sirup). Proti bolesti v krku můžete použít jakékoliv pastilky nebo sprej s antisteptickým a lokálně anestetickým účinkem - Neoseptolete Duo, Orofar, Strepsils Plus...aj. V případě otoku sliznice a k  tlumení zánětu je vhodný Strepfen. Doporučíme také popíjet minerální vodu Vincetka. 

S pozdravem PharmDr. Jana Švejdová

http://www.samoleceni.cz/lekarna-brno

16.02.2012

Jícen podrážděni

Prosím Vás jsem už 15 let po operaci fundaplikace jícnu ( nevím zdali je to správně napsané, při zvracení nevolnosti jsem si podráždila jícen ( pálí při jídle je citlivý jak po operaci) vše citvé při jídle do žaludku . Prosím zdali nejsou nějaké kapky či pastylky cucavé na sklidnění a hlavně zabránění infekce (zánět ) děkuji

Dobrý den,

vzhledem k předchozímu operačním rešení refluxu by jsme Vá rozhodně doporučovali kontrolu u gastroenterologa. Ke krátkodobé úlevě lze použít omeprazol.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

13.01.2012

Podpora hojení zlomeniny obratle

Dobrý den,
prosím Vás o radu jakými prostředky podpořit hojení zlomeniny obratle bederní páteře. Úraz po pádu na hranu schodu,který se stal před 2 dny. Po lék. vyšetření odeslána do domácího léčení, určen jen klid na lůžku, bez léků. Doporučen jen Ibalgin na bolest. Netrpím žádným chron.onemocněním, zlomeninu jsem nikdy neměla. Věk 27,měřím 170cm,váha 50kg.
Předem Vám děkuji za radu.
Jana Repašiová

Dobrý den,

 

na podporu hojení zlomenin bych doporučila Osteocare tbl. (jedenkrát denně jednu tbl.) v kombinaci s Osteogenon tbl. (jedenkrát denně jednu tbl.). Oba přípravky se svým složením doplňují a podporují hojení.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

07.01.2012

zánět jícnu

Dobý den.V prosinci mě zjístili že mám zánět jícnu,Chtěla jsem se zeptat které prášky jsou na zánět lepší jestli Loseprazol a nebo Lanzul.A ještě bych se prosím chtěla zeptat jestli zánět jícnu může dělat probémi střevům jako je třeba zácpa a taky časté močení Děkuji

Dobrý den,

 

lék Lanzul obsahuje účinnou látku loseprazol, takto je stejný jako Vámi zmiňovaný Loseprazol. Zánět jícnu se může v ojedinělých případech projevit na celkové funci trávení (t.j. zácpa), ale je to spíš ojedinělé. Pravděpodobnější jsou dietní chyby. Časté močení zánět jícnu obvykle neovlivňuje.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.11.2011

bolavé koleno z volejbalu

Dobrý den,chtěl bych se zeptat,mam bolavé koleno z volejbalu,je to vnitřní dost ostře píchavá bolest.Koupil jsem si GS CONDRO FORTE užívam ho jeden týden a potřeboval bych vědět zda je možné,při této tří měsíční kůře i nadále sportovat?Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

přípravek  GS Condro Forte je samozřejmě velmi vhodný u Vašich problémů (a zejména u volejbalu, který představuje relativně vysokou zátěž pro klouby), ale možnosti sportování jsou vždy na individuální posouzení. Bolest je důležitý ochranný prvek, který chrání před dalším poškozování. Nikdy by se proto nemělo sportovat přes bolest (pokud za to nejste velmi dobře placený... :-)). V průběhu rehabilitace bolavého kloubu proto je možné sportovat, ale pouze tak, aby pohyb nezpůsoboval bolest. Doporučit lze proto např. kratší změnu hlavního vykonávaného sportu, jako např. jízdu na kole (hůře proveditelné v zimním období), běžky, plavání, posilování horní části těla a pod.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.10.2011

Kombinování léků

Dobrý den, měla jsem dotaz, jestli Omeprazol Teva Pharma 20 mg a Kinito 50 mg ovlivňují účinnost antikoncepce. Je to mu tak, že neovlivňují ani když mám antikoncepční náplast Evru? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

tyto léky neovlivňují ani antikoncepční náplasti.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

19.10.2011

Kombinování léků

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda můžu najednou brát Omeprazol Teva Pharma 20 mg a Kinito 50 mg? A jestli tyto léky ovlivňují účinnost antikoncepce? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

tyto dvě léčiva se spolu běžně používají, protože se vhodně doplňují jejich účinky. Perorální hormonální antikoncepci neovlivňují.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

21.09.2011

Bolest nosu

Dobrý den, cca před dvěma dny při smrkání mi tekla z nosu krev, další den také, ale jenom trošku, poté to ustálo. Další den jsem pociťovala tlak na nose a při omaku nosu cítím bolest. Bolí mě celá kost na nose. Čím to může být? žádnou ránu do nosu jsem nedostala, ani jsem se nebouchla.... Bolest je již třetí den a stupňuje se.

Dobrý den,

 

krátkodobé krvácení z nosu (epistaxe) není až tak neobvyklým jevem, obvykle souvisí se zvýšenou křehkosti cévních stěn v nose. Obvykle se velmi dobře upravuje venofarmaky, nejlepší zkušenosti jsou v tomto případě asi s lety ověřeným přípravkem Ascorutin. Pokud se však krvácení opakuje po vícero dnů, a pro bolest nosu není žádné rozumné vysvětlení (např. zánět nosních dutin), je potřebné vyšetření lékařem. Takto na dálku se nedá pomoci.

S pozdravem,

lékárna Samoléční.cz, Brno

14.08.2011

Tlak v podbříšku

Dobrý den, dva měsíce jsem jedla v kuse antikoncepci,po vysazení jsem mens dostala, ale mám strašné křeče v podbříšku,takové stahy a chvilkama tlak, ale jenom občas. Cca před 4 dny jsem seděla u dveří, kde byl strašný průvan a začali mě bolet i záda. Můžu mít zánět močových cest? Nebo to je něco jiného? Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

z Vašeho popisu není zřejmé, kdy se křeče dostavili - souvisejí s menstruačním cyklem a užívání antikoncepce nebo jsou mimo něj? Máte nějaké potíže při močení (to by nasvědčovalo právě na zánět močových cest), nebo jsou celou dobu stejné?

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

28.07.2011

guna-basic

dobry den, chcem sa opytat, v mocovom mechuri sa mi robia kamene, vraj z kyseliny mocovej, mocim tieto kamene obcas, ale mam tam aj 1,5 cm kamen a ten mi drazdi sliznicu, takze obcas mocim aj krv ... a mam bolesti. Urolog mi predpisal rozne lieky, nepomaha, kamene sa stale tvoria. Tak mi predpisal zasaditu zmes, ktoru mi pripravili v lekarni, lenze ta mi nerobi dobre. Jedina moznost, podla lekara, je operacia. Na internete som nasiel pripravok guna-basic, na znizenie acidity, ktoru mam vysoku, lenze v lekarni mi povedali, ze ked mam kamen alebo piesok nesmiem to uzivat. Chcem sa opytat na vas nazor. Dakujem. Janko.

Dobrý den,

 

pokud Vám lékař předepsal zásaditou směs na alkalizaci organizmu, můžete vyzkoušet i přípravek Guna Basic, tento přípravek nemá žádnou zmiňovanou kontraindikaci. Je možné, že ho budete lépe snášet než připravovanou lékárenskou směs, ale možná také ne. Individuální snášenlivost je potřebné vyzkoušet.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

28.05.2011

svalstvo

dobry večer chtěla bych poradit vic než 3 tydny trpim bolesti svalu na nohach , stači dele chodit nebo jit do schodu a boli mě stehna lytka,a bulka se mě na stehně uděla .přednedavnem jsem byla u sve neuroložky na obstřik lopatky jinak před několika lety, mě z ničeho nic bolela hlava hned zada a nakonec jsem se nepostavila na nohy a byla den na voziku,pak po par letech se to opakovalo,jen nohy a pak opět bolesti hlavy duněni a na vyšetřeni nic nezjistili už nevim jak dal a kam se obratit, nejsou to vymluvy občas si dam magnrsii nebo ibalgin na chvili to pomuže ale jen chvili. taky někdy chytnou zada a na to jsem měla antirevmatika silne i časem injekce ,a infuze,poradte mě bude mě letos 37let jsem mam 5 deti a musim byt čila a ne byt nemocna ,
Zatím nezodpovězeno
28.05.2011

epilepsie

dobry den moc bych prosila o radu vic než pulrok se muj 8lety syn leči na epilepsii,nic zvlaštniho by to nebylo ale už je snad po 10 v nemocnici už to ani nepočitam je mě do breku nejdřiv leky depakin.keppra ,lamictal,rivotril, lamictal vysadili , a rivotril zvyšili , nakonec kluk tak reagoval že začal padat a měl zraněni i omdlival,zustava v nemocnici v brně, take jsme byly v praze ve znojmě ,penize leti a žadna zvlaštni změna snad mirne zachvaty ale ty zase jsou min a hodně zvlaštni,prosim poradte jak dal, pokud mužete dik
Zatím nezodpovězeno
26.05.2011

suchý dráždivý kašel

23 let, 180 cm a 100 kg dobrý den,chtěl jsem se zeptat,co by jste mi doporučili na suchý a dráždivý kašel. přes den to jde,ale večer se s kašlem nezastavím,pořád mě něco lehtá v krku,a to mi vyvolává ten kašel. používal jsem robitussin 4 dny,a ani mi to nepomohlo.tak bych vás chtěl tímto poprosit o radu,děkuji

Pokud suchý dráždivý kašel trvá při současném užívání antitusik (Robitussin, Stoptussin, Tussin, Sinecod...) déle jak týden, může se jednat o závažnější onemocnění než je běžné nachlazení. V této chvíli můžete vyzkoušet přidat ještě celkové antihistaminikum např. Zyrtec nebo Claritine tbl. v dávkování 1x1tbl. Jako doplňkovou léčbu doporučíme pastilky na cumlání s obsahem islandského lišejníku. Pokud se stav nezlepší nebo se přidají dechové potíže, neváhejte navštívit lékaře.

odborný tým www.samoleceni.cz

 

26.05.2011

chlamydie

Dobrý den. Před rokem a půl jsem začala po gynekologické prohlídce krvácet (pravidelné vyšetření - cytologie). Nejednalo se o menstruaci a krvácení ani po pár dnech neustalo, proto jsem navštívila lékaře, který mi udělal vyšetření, které potvrdilo nákazu chlamydiemi, mykoplasmaty a ureaplasmaty. Doplňuji, že před cytologií jsem pozorovala asi měsíc zvláštní mokrý výtok. Léčila jsem se antibiotiky a opakované vyšetření bylo v pořádku. Do té doby jsem nikdy neprodělala žádné gynekologické onemocnění. Nyní, po roce a půl jsem cca před měsícem začala krvácet po pohlavním styku. Domnívám se, že se nejednalo o menstruaci (beru ATK). Krvácení bylo opět několik dnů a v podstatě navazovalo na pravidelnou menstruací, která následovala. Jakmile jsem začala brát opět pilulky, vše ustalo. Bohužel ale od té poslední MS opět pozoruji ten zvláštní mokrý výtok (bez zápachu). Má otázka zní, zda se mohla některá z těch nákaz vrátit a zda mám tedy navštívit lékaře? Žádné jiné projevy nemám, bolesti nemám, ovšem nechci nic podcenit. Na pravidelné gynekologické prohlídce jsem byla před dvěma měsíci, proto váhám, zda jít znovu. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den,

 

jakékoliv krvácení mimo pravidelného menstruačního krvácení je závažným důvodem pro odborné vyšetření. Rozhodně není vhodné váhat.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.05.2011

Prsa

Dobrý den,

skoro každý den mě bolí prsa. Spíše jen jedno. Mám ho i o dost větší než to druhé. Ptala jsem se kamarádek, jestli je také prsa bolí , ale ne. Čím to může být ?
Prosím, poraďte.

Mockrát děkuju

Dobrý den,

 

tento stav nemusí být vážný, ale zároveň ho může způsobovat řada velmi vážných příčin, které by se neměli zanedbat. Doporučujeme Vám proto co nejrychlejší kontrolu u Vašeho gynekologa a mamografické vyšetření.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.05.2011

Křečové žíly

Dobrý den,

dělám v obchodě , kde stojím 12 hodin na nohách. Nohy mě nebolí, ale dělají se mi hrozné křečové žíly které nevypadají hezky. Je mi teprve 21 let , takže určitě chápete, jak mě to trápí. Děsím se kvůli tomu léta. Nevím, jak bych tomu mohla zabránit nebo co dělat ... občas se mi udělají i velké modřiny a chvílema to nepříjemně bolí ... :-/

Děkuji za radu !!!!

Dobrý den,

 

bohužel problémy s žilním systémem dolních končetin jsou problémem, který trápí nejednu ženu, zvlášť pokud pracuje v profesi, kde se musí stále stát. Příčinou je pozvolná ztráta pevnosti, nepropustnosti a pružnosti žilní steny, v důsledku čeho dochází pronikání tekutin z žilního lumenu, rozšiřování jejich průměru a k zánětu - tzv. křečovým žílám. Nejúčinnější pomůckou jsou v toto případě kompresivní pomůcky - kompresivní punčochy, návleky nebo alespoň obinadla. I když tyto postupy nejsou příliš oblíbené, v dnešní době jsou kompresivní punčochy už docela kvalitní i estetické. Doporučujeme je proto buď v době nejvyšší zátěže, nebo v obdobích, kdy se stejně nosí teplejší oblečení.

Pružnost a pevnost žilní steny mohou do jisté míry obnovit léky a doplňky stravy ze skupiny tzv. venofarmak. Přípravků je celá řada a nelze vybrat jeden "nejúčinnější". Za doporučení stojí např. přípravky Glyvenol, Antistax, Varixinal (vítěz průzkumu Lékárníci doporučují 2010), nebo Mobiven Micro. Obecně se doporučuje alespoň jedna kůra (2 - 3 měsíce) před nejhoršími obdobím, t.j. obvykle letními měsíci. Právě teď je tedy nejvyšší čas začít... Kúru je však možné i několikrát do roka zopakovat.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

18.04.2011

Hemeroid a fistula

Mila poradno!
Minuly tyden v utery 12 dubna 2011 jsem podstoupila operaci vnejsich i vnitrnich hemeroidu a fistuly.Zitra to uz bude tyden od operace.Uz 2 dny ale mam bily povlak jako kdyby aftu a paleni a take stale mi z toho jde hnedy nekdy i krvavy roztok.Nevim za jak dlouho by se to melo zlepsit.A jak se pozna jestli nemam infekci a nebo jestli je to normalni pooperacni stav.Leky mi dali jenom na zjemneni stolice.
Predem dekuji!!!

Dobrý den,

 

bohužel není možné posoudit stav hojení bez vizuální kontroly, hojení v těchto oblastech však probíhá déle - i více než týden. Pokud nemáte horečku, nemáte zřejmě ani celkovou infekci, stav hojení by však měl posoudit chirurg.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

27.03.2011

bolest po vytržení zubu

Dobrý den,byl mi vytržen zub 6dole. Nebolel,ale praskl mi okolo plomby,prasklina byla až pod dáseň,proto se p.doktorka rozhodla zub vytrhnout.Měla jsem jen váček,jinak nic nebolelo.Zub vytrhnout nešel,trápili jsme se s trháním celou hodinu,zub se rozlomil na několik částí,udělala mi rentgen, aby zjistila jestli tam nic nezůstalo.Řekla mi že mi hodně obnažila kost, ve snaze zub dostat ven,proto mi raději napíše antibiotika,dostala jsem Klacid po 12hod na 5dní.Prý nešel vytrhnout proto, že byl u tohoto zubu dříve léčen kořenový kanálek a kořen přirostl ke kosti. Dala mi tam dren a druhý den také,říkala, že by mi ta kost jinak hodně bolela. Oba dva dny celkem šly, ale po vyndání drenu začala postupně docela silná bolest. Bolí většinou jen rána a kost pod ní, někdy to zabolí až k uchu nebo ke spánku, ale málo kdy. Při nějaké práci mi tam škube a tepe, více bolí. Zjistila jsem že mi vadí studené, nebo výplach po jídle. Rána se celkem zatahuje ze stran, je ještě dost hluboká, ale je vidět, že se tam tvoří bělavý povlak, jen někde. Na stlačení ze stran jsou dásně ještě hodně citlivé, ale je to lepší než dříve, dáseň už je skoro růžová, nateklé je to jen trošku, teplotu nemám. Vyplachuji šalvějí. Na bolest si beru ibubrufen 400 3x-4xdenně, ale klidně bych kvůli bolesti snesla víc. Zub byl vytržen v pondělí 21.3. a v sobotu jsem antibiotika dobrala, dnes v neděli mi ještě pořád rána bolí. Nevím jestli bolest souvisí s obnaženou kostí, která se nyní regeneruje, nebo jestli se mám obávat zánětu okostice. Při trhání zubů moudrosti mi šly vyndat lehce, a žádné bolesti jsem poté skoro neměla.
Děkuji moc za odpověď Krejčová

Dobrý den,

 

7 dní na tak velkou ránu není ještě dostatečně dlouhá doba na vyhojení. Pokud vidíte, že se stav stále pomalu zlepšuje, není důvod se obávat. Pokud by došlo ke zhoršování, kontaktujte znovu Vaši zubní lékařku. Co se týče bolesti, doporučujeme Vám vyzkoušet přípravek Nalgesin S, patří do stejné skupiny léků jako Ibalgin, avšak má mnohem delší působení.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.03.2011

vzájemné působení léků

Dobrý den, pokud jsem si vzala ráno AC long, mohu si vzít na sražení teploty Ibalgin nebo Paralen? Mám kašel a zvýšenou teplotu. Děkuji N.Surová

Dobrý den,

 

dané dva léky, tedy ACC long a Ibalgin nebo Paralen se navzájem nijak významně neovlivňují a zcela normálně se berou i současně.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz

14.03.2011

léky

ještě dodatek k mé otázce když mě to nutí kašlat bolí mě mezi lopatkami spíš víš ke krku předem děkuji za odpověd Šebestová
Zatím nezodpovězeno
04.03.2011

koldrex

Nebo co by jste mi na to doporučili? potřebuji už být zdravá, jsem doma týden..
Zatím nezodpovězeno
04.03.2011

koldrex

Dobrý večer, ještě jednou se chci zeptat, už mi bylo skoro dobře, ale najednou se mi vrátila velká rýma a mám dráždivý suchý kašel, občas něco vykašlu. Chci si vzít koldrex nápoj, ale ještě jsem dneska měla ten acc long. Tak jestli se to může kombinovat, někde jsem četla, že se nemůžou kombinovat léky podporující vykašlávání a léky tlumící kašel..Děkuji

Dobrý den,

pokud nebudete užívat léky současně, ale např. ACC long ráno a Coldrex horký nápoj na noc, nebudou se léky navzájem ovlivňovat. Naopak tato kombinace tlumením kašle v noci obvykle usnadňuje spánek a přes den naopak ulehčuje vykašlávání.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

26.02.2011

drill a acc long

Dobrý den, vykašlávám hleny a přitom mám i oteklé hrdlo, teď jsem do toho dostala rýmu a bolí mě v krku. Beru ACC long a koupila jsem si ještě Drill... ale nevím, jestli můžu tyhle dva léky používat dohromady?

 Dobrý den,

 

tyto léky se mohou bez problémů kombinovat.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

20.02.2011

sniženi horečky u děti

Moje pěti leta dcera ma od noci horečky od 38-39.5 davala jsem nurofen sirup,a zkoušela jsem dat i pul panadolu ale teplota je pořad mužete mi prosim poradit co dal?děkuji za odpověd Schmiedtová

 Dobrý den,

 

Doporučené dávkování u sirupu Nurofen podle věku Vašeho dítěte je:                  
3-7 let   -  5 ml suspenze (100 mg ibuprofenu) 3-4x denně

Orientační příklad dávkování podle hmotnosti dítěte je 20 mg/kg/den, rozděleno do 3 - 4 denních dávek.

Pokud podávání Nurofenu nestačí, lze kombinovat podávání ibuprofenu (Nurofen) s přípravky obsahujícím paracetamol (např. Panadol), vždy mezi jednotlivými dávkami prvního přípravků.

Pro akutní snížení velmi vysoké teploty jsou vhodné koupele/sprcha ve vlažné vodě a studené zábaly. Pokud by se horečku nepodařilo snížit, určitě kontaktuje lékařskou pohotovost.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

 

 

 

 

17.02.2011

Penbene - alerg. reakce

Dobrý den, od pondělka beru na angínu předepsaný Penbene 1500, ale už tři dny mne trápí bolets obou kolen, dnes se přidaly i lokty. Mám pokračovat v užívání, jedná se o běžnou reakci? Nebo je radši přestat brát, navštívit lékaře a požádat o jiný lék? Dále mne překvapilo, že na kašel, kdy vykašlávám hustý hlen, mi lékařka doporučila kapky Stoptussin a k tomu denně 1 sáček Mucobene. Je to v pořádku? Kašel nepřestává, ale změnil se v dráždivý, vykašlávám ale stále.

Děkuji vám za ochotu a přeji pěkný den.
Daniela Svobodová

 Dobrý den,

 

alergická reakce na penicilíny (Penbene) se projevuje zejména jako kožní projevy (vyrážka, svědění), ne jako bolesti kloubů. Spíše se jedná o běžné příznaky souvisejícící se samotnou angínou, případně horečkou, nesouvisející s podávanými antibiotiky. Postupně by měli ustávat, pokud by to do týdne nepřecházelo, poraďte se s lékařem.

Kombinace mukolytika (Mucobene) se Stopotussinem není v praxi až tak neobvyklá, i když řada dalších lékařů ji naopak nedoporučuje. Mucobene "ředí" hleny a tím ulehčuje jejich odkašlávání, Stopotussin by měl naopak mírnit dráždění na kašel - čím by mohlo dojít k hromadění hlenů v dýchacích cestách. Vhodnou volbou je proto oddělené užívání - mukolytikum Mucobene užívat ráno, aby jste mohla vykašlávat a Stopotussin na noc, aby Vás kašel v noci nedráždil.

Pokud je člověk silně zahleněn, trvá vyčištění dýchacích cest někdy i 14 dnů, i když se může zdát, že kašel je už jenom dráždivý. Doporučuje se proto podávat mukolytika a expektorancia po delší dobu.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

06.02.2011

Fervex

Prosím o informaci, proč z trhu mizí výrobek na chřipku Fervex - dle zkušeností mých i našich známých nejlépe zabíral. Stačili včas 2 - 3 pytlíky a bylo po problému. V lékárně nám doporučili Coldrex horký nápoj - nezabral, pouze snížil chvilkově horečku a stav se zhoršil. Případně - lze najít na trhu adekvátní náhradu? Může být i kombinace přípravků. Předem moc děkuji za odpověď

 Dobrý den,

 

u přípravku Fervex docházelo v říjnu ke změnám registrace a nově registrované přípravky bohužel nejsou zatím na trhu. Nemáme ani zatím žádné informace, kdy budou dostupné. Přípravek FERVEX obsahoval kombinace běžného paracetamolu (500 mg), vitamínu C (kyselina askorbová, 200 mg) a antihistaminikum feniramin.

Bohužel s touto účinnou látkou není na trhu žádný jiný lék. Pokud Vám však pomohla právě tato kombinace, nejblíže by mohli být jiné kombinace s antihistaminiky jako je např. paracetamol/chlorfenamin v přípravcích Trigrip a Humex Cold (vhodné ještě doplnit vitamín C) nebo kombinace paracetamol/prometazin/dextrometorfan, která kromě paracetamolu a antihistaminika prometazinu obsahuje látku dextrometorfan, která působí proti suchému dráždivému kašli (opět vhodné ještě doplnit vitamín C) . 

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 
 

© 2003 - 2015 Edukafarm, s.r.o. Všechna práva vyhrazena
Aesculap - lékárna Brno