Samoleceni.cz

 
Nákupní košík
Košík je prázdný

On-line poradna

Vyhledávání v poradně

Pokud chcete procházet poradnu, musíte vybrat tématický okruh.
Pokud chcete položit otázku, musíte se přihlasit / zaregistrovat.

19.04.2016

Kraječ zeleniny

Dobrý den,
snažím se jíst zdravě, ale mražená zelenina je dost drahá a tak bych si chtěla připravit na období zimy zeleninu vlastní ze zahrádky.
Nejvíce mi vyhovuje zpracování na nudličky julliene, ale nevím jakou kuchyňskou pomůcku pořídit.
Dokážete mi poradit??
Děkuji

Dobrý den,

znalost domácích spotřebičů přesahuje informační okruhy naší poradny. Doporučuji Vám obrátit se na prodejnu domácích potřeb.

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

15.03.2016

rybí olej

Dobrý den
Chtěla bych pro děti ( 3 a 5 let ) nějaký rybí olej, tuk.
Ale četla jsem, že většina preparátů je tepelně zpracovaná, což je údajne u rybího oleje, tuku špatné zpracování. Dokonce prý rakovinotvorné... Rybí olej se má zpracovávat prý za "studena", fermentací. Takové oleje jsou údajne
jediné v pořádku. Ovšem takto upravený rybí olej jsem našla pouze jediný, Blue ice BIO FERMENTOVANÝ OLEJ Z TRESČÍCH JATER.
Cena je tedy šílená:-)
Můžu poprosit o nějaké info o téhle problematice,popř. jaký další rybí olej, tuk můžu bez obav pro děti dlohodobě používat.
Velice děkuji

Dobrý den,

doporučujeme lékopisný rybí olej Oleum jecoris aselli, získaný z čerstvých jater různých druhů tresek, především Gadus morrhua (treska obecná), který je ochlazením zbavený nežádoucích složek a který obsahuje vitamín A,D v předepsaném množství. Požadovaný objem Vám připraví v lékárně dispenzací do sterilní lékovky. Doba použitelnosti je ale kratší z důvodu zachování kvality a jakosti oleje. Dávkování je pro děti 1čajová lžička denně.

Pokud by Vám děti tento olej odmítaly přijímat kvůli charakteristické chuti a zápachu, můžete nahradit pouze vitamínem D pro děti buď ve formě kapek Walmark vitamin D3 15ml nebo ve formě tablet Swiss vitamin D3 efekt Kids tbl.60.

Pro rybí olej i vitamín D platí užívání při nebo krátce po jídle kvůli vstřebávání v tucích rozpustných vitamínů.

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

 

09.04.2015

Jogurtový probiotický nápoj IMUNEL

Dobrý den. Jogurtový probiotický nápoj Imunel pravidelně užívám od jeho uvedení na trh.
Dříve se uvádělo, že stačí jedna dávka Imunelu na celý týden a nyní se mluví o pravidelném užívání - ??? každý den ??? Mám následující dotaz - Jak se změnil názor na jeho dostačující užívání? Musí se užívat každý den nebo stačí jedna dávka na týden?

Dobrý den,

tento přípravek obsahuje unikátní probiotickou kulturu nové generace SYNBIO, která se vyznačuje především  vysokou přilnavostí ke stěně střeva a tím pádem stačí užívat 2 balení týdně. Doporučuje se užívat pravidelně.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

11.02.2015

doplňky stravy

Dobrý den,
Děkuji Mgr. Petře Machalové za odpověď.
S pozdravem Bárta Mohelnice
Zatím nezodpovězeno
10.02.2015

Doplňky stravy

Dobrý den,
Používám dosti vitamínů jako doplněk stravy a proto jsem se chtěl zeptat, beru Coenzyn Q 10, celitin, selen, hořčik, Caltrate, nemůžou se navzájem nějak ovlivňovat?
Děkuji za odpověď Bárta Mohelnice

Dobrý den,

tyto doplňky stravy můžete užívat současně, nijak se neovlivňují. Dodržujte dávkování doporučené výrobcem.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

15.11.2014

multivitaminy na snizeni cholesterolu

Dobry den,

Trpim vysokym cholesterolem. Doted jsem pouzivala multivitaminy Centrum Cardio a vysledky krve na cholesterol se vyrazne zlepsili. Bohuzel se tento produkt uz nevyrabi. Moje otazka zni: jaky jiny produkt se co nejvic podoba Centrum Cardio? Je mi 27 let, vazim 74 kg a merim 1m77.

Dekuji vam za radu.

Mathilde V.

Dobrý den,

kromě diety, která představuje příjem potravin se sníženým obsahem cholesterolu, transmastných kyselin atd., můžete podpořit snížení cholesterolu doplňkem stravy Swiss Vegapure Cardio

http://www.samoleceni.cz/search?hledat=vegapure&hledatOK.x=0&hledatOK.y=0

nebo produkty s čistými extrakty hlívy ústřičné např.

http://www.samoleceni.cz/2664390/hliva-ustricna-imunit-150-60-tob.-zdarma

 

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna samoleceni.cz

 

 

24.01.2014

Vitaminy a mineraly pro darce krve

Dobry den, mohli byste prosim doporucit vsechny konkretni vitaminy a mineraly, nebo rovnou konkretni doplnky stravy pro: pravidelny bezplatny darce krve a krevni plasmy od 18 let, muz, vegetarian, 30 let, hmotnost 80 kg, vyska 178 cm, sedave zamestnani, rekreacni sport sedm dni v tydnu vzdy cca jedna hodina denne (prumerna tepova frekvence behem teto hodiny dle sporttesteru cca 140 tepu za minutu). Velice dekuji za odpoved, J. Dobry

Dobrý den,

pokud neužíváte jiné vitamínové přípravky doporučujeme Supradyn CQ10 Energy, který obsahuje dostatečné množství železa, které je vhodné doplňovat při častějších odběrech krve. Jestliže již užíváte nějaké běžné multivitamíny, můžete užívat pouze doplňky stravy podporující správnou krvetvorbu např. Walmark Železo Plus, Revital Ferrodyn, šťávu z kustovnice.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

29.11.2013

těhotenství a doplněk stravy ph minerals

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je vhodné užívat doplněk stravy "ph minerals" během těhotenství.
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem
Jana Kořínková

Dobrý den,

 

v průběhu těhotenství Vám doporučuji užívat vitamínové přípravky určené pro toto období, jelikož obsahují správné zastoupení a poměr jednotlivých vitamínů a minerálů. U přípravku Ph minerals neexistují žádné studie pro tuto cílovou skupinu žen a nedá se jeho užívání bezpečně doporučit.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

21.06.2013

VITAMINY A V JAKEM MNOZSTVI

dobry den,pisete ze onkologickým pacientům se nedoporučuje užívat preparáty obsahující vitamín B12 a kyselinu listovou, ostatní vitamíny a minerály můžu užívat bez obav.Muzu tedy napoj multi iont pit????take obsahuje vitaminy skupiny B.dekuji za odpoved Monika

Dobrý den,

 

doporučuji užívat potravinové doplňky a nutriční potraviny s definovaným složením. Všechny kvalitní výrobky mají uvedeno kompletní složení kvalitativní i kvantitativní.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

21.06.2013

VITAMINY A V JAKEM MNOZSTVI

DOBRY DEN,JSEM ONKOLOGICKA PACIENTKA,V PRACI DOSTAVAME IONTOVE NAPOJE -MULTI IONT,MUZU UZIVAT TENTO NAPOJ???MELA JSEM RAKOVINU PRSU-ASI HORMONALNIHO PUVODU,VZALI MI PODEK Z PREVENTIVNICH DUVODU-MAM STALE VYSSI ONKOMARKRY,OSTEROPOROZU,ARTROZU,ZNICENE ZILY ATD,A VIM ZE NESMIM VUBEC VITAMINY SKUPINY B.A TYTO NAPOJE JE OBSAHUJOU,MUZETE PROSIM PORADIT?DEKUJI ZA ODPOVED MONIKA

Dobrý den,

 

onkologickým pacientům se nedoporučuje užívat preparáty obsahující vitamín B12 a kyselinu listovou, ostatní vitamíny a minerály můžete užívat bez obav.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

10.06.2013

kručení ve strevech

dobry den.uz delsi dobu me trapi kručeni ve strevech neznam přicinu zkousela jsem psyllium,digellu..ale nic mi nepomohlo..zmenila jsem taky svuj jidelniček..pri stresu se mi to jeste zhoršuje a kručeni je hlasitejsi.je mi to strasne neprijemne a stydim se zato..uz nevim co delat:-( mohli by ste mi nejak poradit?dekuji za odpoved

Dobrý den,

 

ke vzniku kručení v briše dochází zvýšenou střevní peristaltikou nebo zvýšeným obsahem plynu ve střevech. Existuje celá řada příčin těchto potíží, k nejpravděpodobnějším patří: konzumace nadýmavých potravin (např. zelí, fazole), spolykání většího množství vzduchu (např. při mluvení během jídla), nedostatek pohybu, syndrom dráždivého střeva, nespecifické střevní záněty, intolerance mléčných výrobků nebo celiakie aj. Doporučuji vyzkoušet proti nadýmání např. Degasin tbl., případně na zlepšení střevní činnosti Chlorellu v tabletách s probiotiky. Dále se vyhněte kořeněným, smaženým a mastným jídlům, alkoholu, kofeinu a nikotinu. Při přetrvávajích potížích však neváhejte navštívit gastroenterologa.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

02.05.2013

pleť, vlasy

Dobrý den, před více jak měsícem jsem vysadila antikoncepci Chloe. Po vysazení se mi zhoršila pleť a nadměrně se mi mastí vlasy. Po dobu užívání antikoncepce jsem tyto problémy neměla. Moje otázka zní: existuje nějaký kvalitní potravinový doplněk k vyrovnání hormonální hladiny nebo pro zlepšení kvality pleti a vlasů? Kvalitní kosmetiku používám.

Dobrý den,

 

Vaše potíže jsou bohužel po vysazení antikoncepce obsahující látku cyproteron, která má výrazné antiandrogenní působení a tlumí zvýšenou funkci mazových žláz, velice časté. K vyrovnání hormonální hladiny doporučuji přírodní přípravkek FEM+, který není bohužel dostupný v lékárnách, ale pouze ve vybraných gynekologických ambulancích. Můžete dále kombinovat s přípravky obsahujícími pupalku dvouletou, která má příznivý vliv na úpravu cyklu a zlepšuje vzhled pokožky. Dále existují preparáty aktivující přirozené mechanismy kůže v boji proti nejčastějším bakteriálním původcům způsobujícím akné (např. Acneon tablety, Acnevac kapsle). Proti nadměrnému maštění vlasů existuje léčebný šampón regulující tvorbu mazu Ducray Sabal.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

13.04.2013

Mumio sirup 100ml s bylinami

Dobrý den, chtěla bych si u vás objednat mumio sirup 100ml s bylinkami 2ks .
Děkuji za odpověď.Alice Soumelidu

Dobrý den,

je nám líto, tento produkt není nyní v naší nabídce.

S pozdravem

PharmDr. Jana Švejdová

Lékárna Samoléčení.cz

01.02.2013

paraziti

Dobrý den. Vzhledem k tomu, že již několik let provádím očistu těla (klystýry, hladovky, strava), chtěla bych se zbavovat parazitů, jak se dovídám, jsou přítomni v těle lidském zrovna tak jako ve zvířecím. Lze kromě různých potravinových zásahů (česnek atp.) použít třeba přípravky pro zvířata? Pokud ano, jak nejlépe, pokud ne, proč. Byla bych velmi ráda, pokud mi odpovíte. Děkuji předem, Nina H.

Dobrý den,

 

veterinární přípravky nelze použít u člověka, jelikož nebyly k tomuto účelu testovány. Na trhu existuje léčivý přípravek Vermox tablety nebo suspenze, které jsou vázány na lékařský předpis a používají se při nákaze např. roupem, škrkavkou, tasemnicí aj. Léčivo je nasazeno po prokázání parazitů nebo jejich vajíček ve vzorku stolice.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

Lékárna Samoléčení.cz

24.01.2013

Vitaminy

Dobry den chtel bych se vas jen zeptat jestli mohu brat kazdy den vitamin B12 dohromady s vitaminem B komplex?
V posledni dobe se mio dost delaji opary a koutky.
Dekuji s pozdravem marsak michal

Dobrý den,

 

vitamíny skupiny B jsou rozpustné ve vodě a jejich nadbytek je vyloučen močí, proto nemůže dojít k jejich předávkování a mohou se brát i dlouhodobě a v kombinacích. Pokud trpíte často opary nebo koutky, doporučuji užívat vitamín B2 (riboflavin) v dávkování 3krát denně 1 tableta.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

12.04.2012

Schindeleho minerály

Chtěla bych vědět lékařský názor na tyto minerály z horniny z Rakouska,není-li to podvod.Děkuji

Dobrý den,

 

schindeleho minerály patří do kategorie "bájných" produktů, jejichž složení je velmi neurčité a účinky nevěrohodné. Ve své podstatě se jedná o pomletou skálu, tedy velmi jemný písek, jednotlivé minerály jsou v nerozpustné, a tedy i nevstřebatelné formě. Rozhodně není vhodné věřit všemu, co se píše na internetu, mnohé firmy zakládají svou propagaci právě na placení "falešných diskutérů", kteří zaplavují internet správami o vynikajících účincích. Z našeho pohledu se o "podvod" jedná a užívání by jsme Vám nedoporučili ...

 

S pozdravem

lékárna Samoléčení.cz, Brno

12.04.2012

Colafit

Prosím o laskavé sdělení, zda a v čem lze rozpustit kostičky COLAFITU, tak, aby byl roztíratelný. Děkuji za Váš vzácný čas, přeji jen vše dobré. M.Pařízková

Dobrý den,

 

není nám zcela zřejmé, jak potřebujete Colafit natírat... Potřebujete aplikovat zvenčí, nebo jako konzumovat jako pomazánku? Kostičky se dobře rozpouštějí ve vodě, takže lze použít jakýkoliv základ obsahující vodu.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.04.2012

NUSKIN

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na následující. Jedna známá mi změřila hladinu antioxidantů v těle pomoví bioscaneru od firmy Nuskin a neměřila nejnižší hladinu a to 15000. Můžu věřit těmto udajům?
Doporučila mi i nějaké vitamíny a minerály od této firmy, ale nejsem si jistá, jestli to není nějaký reklamní trik. Asi 14 dní užívám ACAI Bery a nechce se mi zdát, že by se tento doplněk stravy nepromítl v naskenovaném měření.

Nemáte prosím s touto firmou nějaké zkušenosti.
Můžete mi prosím poradit?
Moc děkuji
Radmila

Dobrý den,

 

s přístrojem nemám bohužel žádné zkušenosti, ale byla bych spíše skeptická. Firmám jde většinou především o zakoupení jejich "zázračných" potravinových doplňků za vysoké ceny. Acai bery má dobrou antioxidační aktivitu a spolu s konzumací čerstvé zeleniny a ovoce a pitným režimem se nemusíte obávat nedostatku antioxidantů, za předpokladu, že nejste kuřák. Přímo v lékárně potom máme k dispozici test ORAXx na určení aktivity volných radikálů z moči stanovením malondialdehydu, který vzniká poškozováním buněčných membrán při oxidačním stresu.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

13.10.2011

schindeleho minerály

Dobrý den,dočetla jsem se samou chválu na Schindeleho minerály a protože v rodině máme cévní problémy a v poslední době mám občas zvýšený krevní tlak cca 160/90 (zatím neléčený), objednala jsem si je. Zvýšný tlak s mi objevil před 2 lety, kdy mi začal přechod. Je mi 51 let, měřím 172 cm, před rokem a půl mi odstranili štítnou žlázu (užívám 1 tabletu denně Letrox 100) a protože mi šla váha nahoru až na 82 kg, omezila jsem se v jídle (jím vše, ale méně a kolem 18 hod. naposledy) a dnes mám 77 kg a doufám, že váha půjde ještě dolů, občas trpím na migrénu (asi 1x za 2-3 měsíce, mezi tím mě občas bolí hlava normálně), další problémy zatím nemám.
Minerály užívám 9. týden, nějaké zdravotní vylepšení necítím a naopak se mi krevní tlak zvyšuje až na cca 180/100, takže asi budu muset navštívit lékaře. Zvýšený tlak nijak necítím, nic mi není. Je možné, že se mi krevní tlak zhoršil po těchto minerálech? Zatím je užívám dál, ale nejsem si jistá, zda dělám dobře. Děkuji za odpověď Radka

Dobrý den,

 

jak jsme psali už dříve, Schindeleho minerály patří do kategorie "bájných" produktů, jejichž složení je velmi neurčité a účinky nevěrohodné. Ve své podstatě se jedná o pomletou skálu, tedy velmi jemný písek, jednotlivé minerály jsou v nerozpustné, a tedy i nevstřebatelné formě. Rozhodně není vhodné věřit všemu, co se píše na internetu, mnohé firmy zakládají svou propagaci právě na placení "falešných diskutérů", kteří zaplavují internet správami o vynikajících účincích.

S největší pravděpodobností Vám proto tento přípravek neublížil (jeho efekt nebude v mnohem odlišný od konzumace obyčejného písku). Zhoršení zdravotního stavu je pravděpodobně způsobeno normálním postupným zhoršování neléčeného vysokého krevního tlaku, proto by jme Vám doporučili vyhledat co nejdřív lékaře, aby se problém "podchytil" co nejdřív na začátku, aby nedošlo k rozvoji nezvratných změn.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

31.08.2011

Vitamíny

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli neztácí účinek a není škodlivé když beru najednou přípravek ChilliBurner na hubnutí, Varixinal na křečové žíly, hormonální antikoncepci a dvoje léky na epilepsii. připadá mi, že je toho hodně :(
Není to škodlivé a bude to zabírat ??

Děkuji moc za odpověď !!!

Dobrý den,

 

tyto přípravky se navzájem neovlivňují, pouze je otázka, jestli např. přípravek Chilli Burner je opravdu účinný jak výrobce uvádí, zatím žádné "spalovače tuků" jsou účinnost mimo reklamní kampaně výrobců nepotvrdili. Účinnost léků na epilepsii je ověřená a není se potřeba ničeho obávat, relativně dobře je ověřená i účinnost přípravku Varixinal u křečových žil a oteklých nohou.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

14.03.2011

Vápník

Dobrý den, prosím o informaci, který z přípravků by bylo vhodné užívat jako prevence osteoporozy v době klimakteria. Vápník se údajně usazuje v cévách. Jaká kombinace je nejvhodnější, vápník s hořčíkem nebo D3? A který z přípravků by se nejlépe vstřebával?

Dobrý den,

 

pro prevenci osteoporózy v období menopauzy jsou jednoznačně vhodnější přípravky obsahující kombinaci vápníku a vitaminu D, protože vitamin D přímo podporuje zabudování vápníku do kostí. Doporučit Vám můžeme přípravky CalciChew D3, Caltrate Plus nebo Osteocare (obsahuje též hořčík a zinek). Kompletní nabídku najdete v naší lékárně ve skupině "Kombinované přípravky pro prevenci osteoporózy".

Co se týká "usazování" vápníku v cévách, z toho strach mít nemusíte, vápník se v cévách neusazuje. Je sice pravda, že vznikající aterosklerotické pláty obsahují vápník, ale tento jev je nezávislý na přívodu vápníku potravou a docházelo by k němu i při zcela minimálních - až nebezpečně nízkých - dávkách vápníku v potravě.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

24.02.2011

štítná žláza a užívání indonalu part.for woman

Dobrý den, je mi 47 let,před 3/4rokem jsem přestala užívat lék na zrych.funkci štít.žlázy carbimazol/žádné jiné léky neberu/,nyní přes měsíc užívám jako prevenci indonal part.for.woman.Nyní mám pocit, že mám nateklá horní víčka,1oční zornici širší než druhou, více se potím.V příbalovém letáčku jsem se nyní dočetla,že lidé co mají problémy se št.žlázou by tento potr.doplněk neměli užívat/jaké vedlejší účinky může vyvolat/Předem moc děkuji Vondrová

 Dobrý den,

 

i když není uveden jasný důvod, proč by pacienti s poruchou štítné žlázy neměli Indonal užívat, výrobce to nedoporučuje a toto doporučení by se mělo dodržovat. Spíše si však myslíme, že Vaše popisované problémy mohou souviset s opětovným narušením činnosti štítné žlázy (které s Indonalem nemusí vůbec souviset), a proto pokud by potíže neodezneli nebo by se zhoršovali, doporučujem Vám opakovanou kontrolu u endokrinologa. Další možností je nastupující menopauza, to však nedovedem takto posoudit.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

22.02.2011

Kolena, klouby

Dobrý den, mám problémy s koleny už od dětství. Nejsem zase tak dospělí aby bylo pozdě to napravit, ale potřebuji poradit vhodný přípravek pro dobrou výživu a regeneraci kloubů bez následků. Mám spatnou ledvinu a druhou operovanou mnoha lékům nevěřím a slyšel jsem že je vhodná želatina. Chci se poradit s odborníkem co se dá nahradit želatinou a plně nahradit její funkci popř. i zlepšit. Děkuji za odpověď.
Zatím nezodpovězeno
07.01.2011

mohu kombinovat tyto doplňky stravy?

Vážený týme odborníků,
prostřednictvím tohoto online poradenství se chci dotázat, zda lze kombinovat tyto doplňky stravy?
1) multivitamin - klasický jednou denně, se všemy potřebnými vitamíny a minerály,
2) biopron - pro posílení trávení - posílení imunity
3) folixil - proti vypadávání vlasů
4) tribulus terrestris - doplněk stravy při cvičení ve fitku.

Doplňky se snažím rozdělit do celého dne - pokud lze takto doplňky kombinovat - v jakém pořadí je kombinovat?

za odpověď předem děkuji

Dobrý den,

 

tyto doplňky stravy se navzájem neovlivňují a mohou se tedy bez problémů spolu užívat. Na pořadí nezáleží, můžete je i současně. Tribulus terestris se obvykle doporučuje podávat před jídlem, ostatní přípravky s jídlem nebo krátkce po jídle.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

06.12.2010

lék Artilane

Začala jsem užívat Artilane,ale dočetla jsem se ,že obsahuje modifikovaný škrob.Protože jsem celiak a mám absolutní zákaz pšenice atd,zajímá mě,zdali jde o škrob pšeničný nebo jiný,Přípravek,zdá se pomáhá od bolestí kloubů.Díky
Zatím nezodpovězeno
20.11.2010

Vitaminy

Dobrý den,

beru pravidelně dvoje léky na epilepsii a antikoncepci. Chci se zeptat, jestli můžu brát jakékoliv vitamíny, aniž by mi to nějak škodilo. Začala jsem brát chrom a tablety pro zdravé oči. Je možné brát více různých vitamínů, aniž by to škodilo tělu ?

Děkuji

Dobrý den,

 

Pokud máte epilepsii a berete antikoncepci, není žádné zvláštní omezení, které by bránilo užívání multivitaminových přípravků v doporučeném dávkování.

Nedoporučuje se brát více multivitaminových přípravků najednou, většina z nich obsahuje vitaminy a minerály v doporučovaných denních dávkách a při současném podávání více přípravků by došlo k jejich překročení. Zbytečně se tak zatěžuje tělo a zejména u vitaminů rozpustných v tucích může být podávání vysokých dávek nebezpečné.

s pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

12.05.2010

Sladkosti

Dobrý den,

poslední dobou mám nepřekonatelné chutě na sladké. Sním denně i 3 - 4 sladkosti a i když si řeknu, že už si nic nedám, jakmile něco vidím nebo mě popadne chuť, hned to musím sníst. Souvisí tyto chutě s něčím? Nemůžou to být třeba nežádoucí účinky nějakých léků?
Zatím nezodpovězeno
12.04.2010

pálení žáhy

Dobrý den, je mi 27 let a již pár let trpím pálením žáhy. Jsem v 6.měsíci těhotenství a stav je stále horší. Vyhýbám se potravinám, které vím, že mi nedělají dobře, ale mám pocit, že je to po všem, co pozřu. Doktor mi doporučil Renie, které nezabíraly, ted užívám Gaviscon, který pomůže max na půl hodiny. Je možné v těhotenství podstoupit gastroskopii nebo je lepší počkat po porodu?
Vím, že jsem měla příležitost nechat se vyšetřit dříve, ale vždycky jsem si našla důvod, proč se tomu vyhnout.
Teď hledám pomoc, je mi ouvej..Večer je mi vždy až na zvracení a to se snažím spát v polosedě. Můžete mi pomoci? Už jsem o tom hodně přečetla, ale mám pocit, že na mě nic nefunguje a jediná možnost bude návštěva specialisty, o kterém si však myslím, že v mém stavu není příliš vhodné.
Moc děkuji a těším se na brzskou odpověď, s pozdravem Jana Texlová

Dobrý den,

 

zhoršování trávících potíží v těhotenství je docela běžné - Váš žaludek je v úplně jiné poloze než normálně, dítě a zvětšená děloha tlačí na dno žaludku, a tak se kyselý obsah může dostávat podstatně výše než normálně. Podstupovat gastroskopii v 6. měsíci nemá proto žádný význam -  asi by Vám ji ani žádný lékař nechtěl dělat. Navíc je to jen diagnostická metoda, která Vám nijak nepomůže.

Pastilky Rennie nejsou úplně nejlepší pro dlouhodobé podávání. Gaviscon je velmi bezpečný, pokud Vám však zabírá pouze nakrátko, můžete vyzkoušet  inhibitory sekrece žaludeční kyseliny - např. omeprazol (Helicid, Ortanol), které s mohou používat i v těhotenství.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

10.03.2010

zažívání

Dobrý den, je mi 62 let před asi 30 roky po vyšetření žaludečních šťáv mně zjistili nedostatek žaludečních kyselin a dostal jsem tablety Acipepsol který se již léta nedodává. Prosím o radu, čím je možno lék nahradit. Děkuji

Dobrý den,

 

lék ACIPEPSOL obsahoval kyselinu chlorovodíkovou, tedy kyselinu, která je součástí trávících šťáv v žaludku. V současné době se žádný ekvivalentní lék nevyrábí, protože jeho použití nebylo zcela bezpečné. Pokud však máte trávící obtíže, velmi dobře se nám osvědčuje lék - kapky Iberogast. Obsahuje rostlinné výtažky, které stimulují tvorbu žaludečních šťáv a pohyblivost žaludku, tím zlepšují trávící procesy v žaludku. Jeho výhodou je vysoká bezpečnost, takže se může užívat i dlouhodobě.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

04.01.2010

Vysoký krevní tlak

Dobrý den, můj manžel má již 3 roky vysoký krevní tlak. Jeho věk je 39 let, měří 185 cm a váží 105 kg. Na doporučení lékařky bere léky na snížení tlaku Cynt 0,4 mg a MicardisPlus 80 mg od každého 1 tabletu denně. I po třech letech užívání má tlak stále vysoký. Začal konzumovat i česnek v tabletách a ananas v tabletách na podporu hubnutí, ale žádný účinek. Můžete nám poradit co dělat. Paní doktorka mu jiné léky nechce napsat.Děkuji Šudomová

Dobrý den,

Váš manžel bere dané léky v nejvyšším možném dávkování a pro zvýšení účinku by bylo potřebné jeho léčbu kompletně přestavit. To je však úkol výhradně pro kardiologa. Pokud si myslíte, že Vám není věnována odpovídající péče, změňte lékaře.

Bylo by však zřemě vhodné změnit taktéž životosprávu. Brát ve 39 letech léky v tomto vysokém dávkování neposkytuje mnoho prostoru pro při téměř jistém zhoršování zdravotního stavu v souvislosti s věkem. Ideální by bylo zhubnout 10 kg. Pak se zcela jistě upraví i krevní tlak. I když by to bylo pohodlné, bohužel ne vše se dá spravit tabletami.

Od ananasových tablet (a podobných) nemůžete čekat žádné zázraky, jediným ověřeným lékem na obezitu je lék All. Zkušenosti s jeho užíváním jsou velmi dobré, ale vyžaduje též určité úpravy jídelníčku.

Česnek působí příznivě na krevní tlak, musí se však užívat dlouhodbě.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

05.10.2009

Maso

Dobrý den,
nejím žádné maso, pouze občas kuře nebo nějakou rybu ale i to už posledn dobou nějak omezuju. Ne že bych chtěla, ale nedokážu to sníst. Mám k masu velký odpor. Chtěla bych se proto zeptat, čím můžu maso nahradit aby nenastaly nějaké zdravotní potíže. Vím, že to jde jen těžko nahradit, ale něčím si snad pomoci můžu .
Předem mockrát děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

odpověď je jednoduchá - maso není nezbytnou součástí stravy a existuje spousta vegetariánů, kteří maso dokážou plnohodnotně nahradit mléčnými výrobky, vajíčky, luštěninami a obilovinami. Pestrá strava je i bez masa dostatečným zdrojem všech potřebných látek. Pokud Vám maso nechutná, prostě ho nepotřebujete...

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 
 

© 2003 - 2015 Edukafarm, s.r.o. Všechna práva vyhrazena
Aesculap - lékárna Brno