Samoleceni.cz

 
Nákupní košík
Košík je prázdný

On-line poradna

Vyhledávání v poradně

Pokud chcete procházet poradnu, musíte vybrat tématický okruh.
Pokud chcete položit otázku, musíte se přihlasit / zaregistrovat.

08.04.2015

hubnutí a detoxikace

Dobrý de, chtěla jsem se zeptat. koupila jsem si ajurvédské čaje Vidanga a Nagara / na hubnutí a lymfatický systém/ Za 14 dní jsem nic pzitivního nezpozorovala i přestože se stravuji zdravě podle Dr. Fořta Světa zdraví. Úbytek váhy dříve býval, nyní mám nějaký blok a prostě to nejde. Jaká může být příčina. Alena

Dobrý den,

 

principy ajurvédské terapie spočívají v dosažení rovnováhy duše a těla, přičemž duše tvoří základ a na ni jsou navázány problémy tělesné. Jedná se o komplexní terapii postavenou na pití bylinných čajů, tělesném cvičení, meditaci a zdravém stravovaní. Bylinné ajurvédské čaje mají zejména regenerační účinky a podporují úspěch celkové terapie. Pro dosažení nejlepších účinků se doporučuje jejich užívání alespoň po dobu jednoho měsíce. Meditace a cvičení, nejlépe pod vedením odborníka, pomáhají otevřít Vaši mysl a získat tak kontrolu nad tělesným problémy a cíleně s nimi pracovat.

 

S pozdravem

 

PharmDr. Lenka Wojnarová

lékárna Samoléčení.cz Brno

27.02.2015

rychlý úbytek na váze

Dobrý den mám problém s maminkou(69 let) v listopadu byla na ženské operaci brali ji vše a od té doby má problém trpí nechutenstvím půl rohlíku k snídani to už je u ní výkon stěžuje si na bolest břicha,vždy jedla úplně normálně ba i přejídáním trpěla obezitou její váha před operací 110 kg nyní je o 15 kg lehčí,nemůže pořádně popadnout dech zadýchává se , ztrácí se mi před očima.Děkuji za odpověd

Dobrý den,

doporučila bych Vám, aby maminka vyzkoušela tekutou náhradní výživu Nutridrink. Jedná se o nutričně kompletní a energeticky bohatý nápoj vhodný právě při nechutenství a nedostatečné výživě - podává se i pacientům po operacích. Dávkování potom záleží na tom, jestli je pacient schopen přijímat i další stravu nebo jestli jsou Nutridrinky jediným zdrojem výživy. Je možné vybrat si z několika příchutí.   

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

23.01.2015

Euthyrox a hubnutí

Dobrý den, před 3 lety jsem začala užívat Euthyrox 50 v dávkování 1/2 tbl. obden. Podle mě zcela nesmyslně protože všechny hodnoty jsem měla v pořádku. Lék mi nasadil endokrinolog pro malinký uzlík na ŠZ. Po nějakém čase jsem začala hubnout což jsem ocenila. Nyní jsem změnila lékaře a ten naznal že užívání léku je zbytečné. Začíním přibývat na váze. je mi 50 let. Chtěla bych vědět jestli Euthyrox zrychluje metabolismus a jestli není lepší ho užívat dál. Může mě škodit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

lék Euthyrox se nasazuje na základě klinického vyšetření lékařem a podle výsledných hodnot krevního testu. Pokud tedy máte štítnou žlázu v pořádku, není důvod tento lék užívat - navíc je vázán na recept a lékař Vám ho bez indikace nepředepíše. Jinak Euthyrox opravdu zrychluje metabolismus, což se může projevit právě úbytkem  tělesné hmotnosti. Z nežádoucích účinků se může dále projevit například srdeční arytmie, tachykardie, bolesti hlavy, neklid, nespavost nebo třeba svalová slabost a křeče. 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz Brno

02.05.2014

Hubnutí a Depo proVera

Zdravím,
potřebovala bych poradit ohledně hubnutí. Před dvěma lety jsem začala s antikoncepčními injekcemi Depo proVera.. První měsíc jsem přibrala jedno kylčo a do příštího píchnutí injekce(na 3 měsíce) jsem to vysportovala...Další píchnutí už to byla dvě kyla, ale i Ta se mi podařila ukočírovat... Při třetím jsem v prvním týdnu přibrala 5kg a během následujících 14ti dnů dalších devět...Poté jsem ihned s jakoukoli antikoncepcí zkončila, ale kyla pořád ne a ne dolů. Až poslední dva měsíce se mi podařilo dát dolů těch 5kg, ale stále mám devět navíc než jsem měla dřív a nejde mi to dolů... Snažím se cvičit pár břišáků a přepů 3x do týdne, o víkendu min. 5km procházka či výlet, jím 5-6x deněovoce a sladší věci se snažím jíst do 12hodin, pak uz jen maso a zeleninu, pečivo odbourávám, čaj a kafe nesladím...Teď chci začít chodit do fitka, ale chtěla bych poradit s nějakým doplňkem stravy, nebo náhražkou stravy, která by mi pomohla při cvičení výrazněji hubnout... Měřím 163, vážím 75kg, je mi 21let. Mám nulku RH negativní... Děkuji za odpověď a radu.
Lucie

Dobrý den,

takový rychlý nárust hmotnosti může být v souvislosti s užíváním antikoncepce způsoben zadržováním vody v organismu. V tom případě můžete vyzkoušet přípravek Kneipp 3 bylinky na odvodnění. Z přípravků na hubnutí by Vám mohl pomoci např. C.L.A. Corectia TrioActive, který kombinuje chrom se zeleným čajem a pomáhá zlepšit metabolismus. Zároveň můžete půl hodiny před každým cvičením užívat Karnitin, který napomáhá spalování tuků.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.04.2014

kolísání cukru

Dobrý den, je mi 69 let a před dvěma roky jsem si nechala od výživové poradkyně poradit, jak se stravovat. Podařilo se mi zhubnout asi 13 kg. Přesto mi zůstalo 72 kg při mých asi 155 cm. V současné době se mi vrátily opět 2 kg ztracené váhy a mám obavy z jo-jo efektu. Po obědě a večeři mám vždycky chuť na sladké a nevím, z jakého důvodu. V současné době pečuji o svého manžela a a jsem trochu ve stresu. Může to mít nějaký význam? Co dělám špatně? Není to nějaké kolísáni hladiny cukru?

Dobrý den,

při hubnutí a udržování váhy je důležité především vyvážené a pravidelné stravování po 3 - 4 hodinách. Jestliže máte jídelníček sestavený přímo od výživové poradkyně, doporučuji v jeho dodržování pokračovat. V opačném případě může opravdu dojít k tzv. jo-jo efektu, kdy se tělěsná váha vrátí na svou původní hodnotu nebo i výš. Stres může hrát taky svou roli, proto se snažte najít čas pro sebe a relaxovat. Pro snížení chuti na sladké bych Vám doporučila užívání chrómu ( např. přípravek Walmark Chróm Forte), který podporuje metabolismus a pomáhá udržovat normální hladinu krevního cukru.

 

S pozdravem

Mgr. Petra Machalová

lékárna Samoléčení.cz, Brno

17.10.2013

hubnutí

Dobrý den, můžete ze své pozice doporučit nějaký spalovač tuků? Mám 44 let, 176 cm a 74 kg.Dle reklam funguje všechno perfektně, ale tomu moc nevěřím....Potřebuji shodit cca 3-4 kg, už jsem shodila všude, bohužel ne v pase, kde by to bylo nejvíce potřeba, kde se mi drží viscerální tuk. Částečně jsem upravila jídelníček a přidala pohyb na 4x týdně cca hodinu běhu a ráda bych to podpořila nějakým spalovačem tuků..Můžete mi něco doporučit?

Dobrý den,

 

všechny přípravky podporující hubnutí a zrychlující metabolismus mají efekt pouze při úpravě životního stylu, kde je pohybová aktivita, snížený energetický příjem a dostatečný pitný režim základ. Ve Vašem případě bych na podporu spalování tuků doporučila každé ráno přípravek Strong nature zelená káva a před fyzickou aktivitou přípravky na bázi C.L.A. (např. Bioaktivní C.L.A.) nebo karnitinu (např. Nutrend Carnilife).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

Lékárna Samoléčení.cz

29.08.2013

Jak zhubnout

Dobrý den.
Chtěla bych se zeptat, jak pomoci mé dceři zhubnout. Je jí 30 let a váží skoro 70 kg. Má sedavé zaměstnání a žádný pohyb, málo pije. To ovšem změní. Ptám se, jaký lék by ji pomohl při hubnutí. Pomohl by přípravek Allí, Lipoxal a nebo něco jiného.
Moc děkuji za radu.

Dobrý den,

 

z volně prodejných přípravků na hubnutí bych doporučila léčivý přípravek Alli, který váže část tuků přijatých potravou a společně s úpravou jídelníčku pomáhá při redukci váhy. U tohoto přípravku je však nezbytné omezit příjem tuků vzhledem k možnému nežádoucímu účinku vzniku průjmů. Dalším účinným přípravkem je volně prodejný zdravotnický prostředek Obesimed forte, který v žaludku zvětšuje svůj objem, mění se v gel, a tak zaplní větší část žaludku. Potravinový doplněk Lipoxal stimuluje metabolismus, jeho efekt je však nutné podpořit sníženým energetickým příjmem a dostatečnou pohybovou aktivitou.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

22.06.2013

hubnutí

Dobrý den. Zdravě jím asi 6 porcí denně po malých dávkách a k tomu samozřejmě sportuji. V poslední době jsem měla problémy s menstruací a dostala jsem injekci Agolutin po které jsem přibrala za dva měsíce 4 kg. Zdravě žiji ale kila nejdou dolů. Prosím o radu chtěla bych si pomoci některým z přírodních přípravku jako je obezin nebo chilli burner. Chtěla bych znát váš názor zda se opravdu zbavím přebytečných kil bez následného jojo efektu. Měřím 166 cm a vážím 67 kg. Za odpověď děkuji. Anna

Dobrý den,

 

léčivý přípravek Agolutin obsahuje účinnou látku progesteron, který spolu s dalšími gestageny může způsobovat nárust hmotnosti. K zvýšení hmotni dochází zejména retencí tekutin, což bývá nepříjemný vedlejší účinek hormonální léčby. Můžete vyzkoušet bylinný přípravek Kneipp 3 byliny na odvodnění proti zadržování tekutin a k detoxikaci organismu. Kombinace s přípravky na podporu hubnutí je možná, zde však většinou bez úpravy jídelníčku nedochází k výraznějšímu úbytku na váze, v případě nárustu hmotnosti po hormonální léčbě bývá efekt ještě menší. Z účinných volně prodejných přípravků na redukci hmotnosti doporučuji zdravotnický prostředek Obesimed, který působí na principu farmakologické bandáže žaludku, nebo léčivý přípravek Orlistat, který váže přijaté tuky z potravy.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

 

18.04.2013

cvičení po operaci krční páteře

Dobrý den , v únoru minulého roku jsem podstoupila operaci krční páteře, kde mi dávali titanovou dlahu se šruby . Mohla bych už skoro po 15 měsících jít cvičit na vibroplošinu ??? Cvičení trvá 10 min 2-3 týdně . Problémy již nemám vůbec žádné. Děkuji mockrát za odpověď . Marcela

Dobrý den,

 

teoreticky by mělo být už vše v pořádku, protože ale neznáme Váš úraz, ani průběh Vaší rehabilitace, nemůžeme Vám dát jednoznačné doporučení. Nejjednodušší je ale zavolat na pracoviště, kde Vám operovali / přípdně přímo Vašemu operatérovi, který Vám poskytne přesné informace.

 

Děkujeme za pochopení,

 

s pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

22.01.2013

Hubnutí

Dobrý den,prosím o Váš názor na Weight Loss,potřebuji zhubnout a na netu jsem četla diskuzi ohledně tohoto přípravku na 14 dní 990,-Kč a všichni skoro jsou s ním spokojeni,žádný jojo efekt a za 14 dní 8kg dole. Co si o tom myslíte .Děkuji Eva

Dobrý den,

 

přípravek Weight Loss obsahuje zejména komplex CLA, což je konjugovaná kyselina linolová, která zrychluje metabolismus a dále ovlivňuje metabolismus tukové tkáně. Efekt je však bez snížení energetického příjmu a zvýšení aerobní fyzické zátěže daleko menší, než při současném dodržování režimovách a dietních opatření.

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

06.12.2012

AB REVO

Dobry den,koupila jsem si posilovaci stroj AB REVO,chtela bych se zeptat jak dlouho bych na nem mela cvicit abych zhubla,pouzivam l-karnitin.Dekuji za odpoved.

Dobrý den,

 

zakoupila jste si stroj na zpevnění postavy. Pokud chcete zhubnout, je vhodné cvičení aerobní (např. rychlá chůze, jízda na kole, vytrvalostní běh) v kombinaci s vyváženou stravou a omezením kalorického příjmu. Užívání karnitinu má taktéž největší efekt při aerobním cvičení. Doporučuji cvičit dle tepové frekvence, kde pásmo pro spalování tuků leží mezi 60 % maximální tepové frekvence.

 

 S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

lékárna Samoléčení.cz Brno

13.11.2012

Adipex

muzu se prosim jeste zeptat jestli k tomu adipexu a l-cartinu budu moct brat i spalovac tuku Weider body sharpers termo caps?chtela bych opravdu aby lecba byla ucina.Kvuli vaze mam velke zdravotni problemy.a pak jeste otazka jestli muzu brat vitamin c CTB.Potrebovala bych vedet kdy vsechny tyhle veci brat.Jestli rano nebo v poledne.Vim ze ten adipex mam doporucene brat spise vpoledne aby ucinkoval dele ale co s temi ostatnimi prasky?Mam v tom zmatek.A nema to vliv ma antikoncepci hormonalni?Na cviceni nemam cas.Chtela bych to brat preventivne aspon.Prece jen kazdy nejaky pohyb ma.A myslite ze ma nejaky vyznam bylinkovy caj na redukci vahy?a co si myslite o ultra diet shake?Dekuji vam moc za vase odpovedi.

Dobrý den,

 

v hubnutí se orientujete zcela nesprávným směrem - primární musí být vždy vůle ke změně režimu stravování a celkové životosprávy. Pokud jak tvrdíte "nemáte čas", zdravotní problémy Vás dostihnou a "čas Vám udělají".

Použití L-karnitinu a spalovačů tuků bez pohybu je ZCELA ZBYTEČNÉ a je zcela jedno, kdy je budete užívat. Stejně tak pro Vás zřejmě nebude přínosný lék Adipex, ten pouze omezuje chuť do jídla, pokdu se ale nepřekonáte a svůj jídelníček neupravíte, úspěch nedosáhnete.

Z Vámi navrhovaných opatření má jediný jaký-taký význam použití přípravků typu Ultra Diet Shake, jakožto nízkoenergetická dieta, kterými se nahrazuje jedno až několik denních jídel, přičemž se zachovává obsah nutričně významných látek a redukuje příjem energie. To je jediná správná cesta, potřebné je však zvolit vhodný - a především dlouhodobě udržitelný spůsob, jak takovou dietu sestavit. Pochybujeme, že dlouhodobě vydržíte na umělých práškových dietách...

Bylinkové čaj mohou usnadnit lymfodrenáž a vylučování toxinů, opět ale samotné velký účinek nemají.

Doporučujeme Vám proto se inspirovat se např. na stránkách združení Stop Obezity (www.stob.cz), kde najdete mnoho informací, jak správně hubnout a jak si výsledky dlouhodobě udržet. Každé hubnutí musí začínat především upravou dosavadních nevhodných priorit - každé hubnutí musí začínat především v hlavě...

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

13.11.2012

Adipex

Dobry den.Zitra jdu k lekari nechat si predepsat adipex.Mam velkou nadvahu.Je mi 16 let predepise mi ho vubec lekar nebo mi v tomto veku muze uskodit?

Dobrý den,

 

zda Vám lékař přípravek předepíše nebo ne je na jeho uvážení, protože musí posoudit Váš zdravotní stav - lék Adipex má vícero nežádoucích účinku a musí se proto používat s rozvahou - není vhodnýpro všechny pacienty. Rozhodně Vám ho však lékař nepředepíše jak počátečení nebo samotnou léčbu - předepsání musí vždy předcházet přiměřená režimová opatření (změny stravy, pohyb) a až při neúčinnosti těchto opatření se volí terapie léky.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

12.11.2012

L-carnitin a Adipex

Dobry vecer, chtela jsem se Vas zeptat jestli je kombinace L-carnitin a Adipex vhodna.

Dekuji za odpoved

Dobrý den,

 

na kombinaci L-carnititnu a Adipexu není nic špatného (pokud Vám Adipex předpsal lékař), ale je potřebná přiměřená fyzická aktivita. Úžívání samotného L-carnitinu bez cvičení nemá prakticky žádný význam.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

09.11.2012

l-karnitin

Dobry den,koupila jsem si l-karnitin Kompava 60kps.Davkovani je 1-3 tablety,zajimalo by me jestli si muzu vzit pred cvicenim 2 tablety nebo jednu a pak po nekolika hodinach druhou ,3tablety mi prijdou moc tak nevim.jeste by me zajimalo jak poznam ze pusobi,citila jsem takove teplo v zaludku.Pokud bych treba jeden den necvicila tak asi l-karnitin nic nespali?Dekuji za odpoved.

Dobrý den,

je vhodné užít před cvičení 2tbl jak uvádíte, při redukci hmotnosti lze užít i 1/2hod před jídlem 1-2tablety. Nejvyšší účinek pocítíte právě v souvislosti se zvýšenou fyzickou aktivitou. Pro ještě výraznější efekt doporučujeme přípravky zn. Nutrend např.

http://www.samoleceni.cz/search?hledat=carnilife&hledatOK.x=0&hledatOK.y=0

 

PharmDr. Jana Švejdová

lékárna Samoléčení.cz Brno

07.08.2012

Hydroxycut advanced

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat na tento doplněk na hubnutí. Četla jsem na to dobré recenze, zajímá mne,jestli a jak pomáhá...?

Děkuji za rady

Dobrý den,

 

pro hodnocení účinnosti přípravků tohoto typu ("spalovače tuku") většinou nejsou k dispozici objektivní údaje. Většina informací je subjektivních a zvláště na internetu je potřebné myslet na to, že řada reakcí a pochvalných hodnocení může být fiktivní, t.j. zveřejňují je přímo prodejci nebo výrobci prostřednictvím najatých agentur. Většinou je proto potřebná osobní zkušenost, nebo doporučení důvěryhodného známého. Bez zvýšené fyzické aktivity však obvykle nelze očekávat velký výsledek.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

26.06.2012

Kombinace prášku na hubnutí

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat na jednu věc. Beru Adipex retard každý den ráno. Jelikož mi tahle léčba nepomáhá, koupila jsem si na podporu hubnutí Hydroxycut, který bych chtěla začít brát. Nebude se ta kombinace nějak prát nebo mít špatné účinky?? Jaké jsou vlastně názory na ten Hydroxycut,pomáhá?

Ještě jsem četla dobré recenze na Celius E&S, jaké máte názory Vy?? Bylo by to už moc, kombinovat ještě Celius E&S s těmito dvěma. co užívám??

Moc děkuji za odpověď!

Dobrý den,

 

přípravky Hydroxycut a  Celius jsou potravinové doplňky obsahující mimo jiné i vysoké procento kofeinu a jejich kombinace s lékem Adipex je nevhodná z důvodu kumulace stimulačních účínků. Pokud není efekt léčby přípravkem Adipex dostatečný doporučuji případně kombinaci s přípravky na hubnutí obsahující C.L.A. (zlepšení metabolismu tuků) společně s pohybovou aktivitou nebo přípravky obsahující Acai Berry (má účinky detoxifikační a napomáhá spalování tuků).

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

20.06.2012

Acai so zelenym cajem

Dobry den chcela by som sa opytat ci mozem uzivat tablebtky ACAI WITH GREEN TEA ked kojim

Dobrý den,

Acai berry se nedoporučuje užívat v období kojení. Z toho vyplývá, že ani kombinace se zeleným čajem není vhodná

PharmDr. Jana Švejdová

 

14.06.2012

Obezin

Dobrý den, můžete mi prosím vysvětlit zda je nějaký rozdíl mezi přípravky Obezin a Obesimed forte - ve složení, účinnosti, negativních účincích? Dívala jsem se na netu na příbalové letáky připadne mi, že se jedná o totožný lék či doplněk s rozdílnými výrobci a názvy, jen s rozdílnou cenou.
Děkuji

Dobrý den,

 

oba přípravky fungují na stejném principu, t.j. tvorbě gelové hmoty, která plní žaludek. S tímto typem přípravků máme dobré zkušenosti, opravdu velmi dobře "zahání" hlad a chuť na jídlo. Hlavní rozdíl je ve statutu přípravků - zatímco Obesin je pouze doplněk stravy, Obesimed je registrovaný zdravotnický prostředek. Znamená to, že jeho účinnost musela být oficiálně doložena a potvrzena, zatímco u doplňku stravy tuto garanci nemáte - vše závisí pouze na čestnosti výrobce. S tím souvisí i poněkud vyšší cena přípravku Obesimed, zároveň s tím však dostáváte určitou garanci ověřeného přípravku.

Přímé srovnání účinnosti však nemáme, vzhledem k tomu, že oba přípravky fungují na stejném principu, nepředpokládáme výrazné rozdíly. Totéž se týká i případných nežádoucích účinků (oba jsou jinak velmi bezpečné, ale můžou se vyskytnout případy individuální nesnášenlivosti).

Dle našeho názoru neuděláte chybu s žádným z přípravků.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

10.05.2012

acai berry

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na acai borůvky. Mluví se o nich dobře a mají údajně rychlý účinek. Neni to nebezpečný s alkoholem? nenaberu zas po tom co je přestanu polikat?

Dobrý den,

 

potravinové doplňky obsahující Acai Berry jsou vhodné k očistě těla, napomáhají spalování tuků a obsahují celou řadu vitamínů, minerálů, nenasycených mastných kyselin a vlákninu. Jsou vhodné jako podpůrný prostředek při redukci váhy a detoxikaci těla. K interakci s alkoholem nedochází, díky vysoké energetické hodnotě alkoholických nápojů je však jeho konzumace při redukční dietě nevhodná. Při vhodné životosprávě s pravidelnou pohybovou aktivitou k nárustu hmotnosti po vysazení nedochází.

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

29.04.2012

Pancreolan

Dobrý den, mám chronický zánět slinivky břišní,ale celkem bez potíží a léčím se na štítnou žlázu už 2 léta. Co jsem onemocněla štítnou žlázou, neustále přibírám-za rok 10 kg. Ač jím ovoce a zeleninu,stolici mám s velkými obtížemi 1x týdně.Pomohlo by mi užívání Pankreolanu forte po každém jídle? V návodu jsem četla, že pomáhá trávení a tím pádem si myslím, že bych mohla chudnout.Je to tak? Za odpověď děkuji Helena

Dobrý den,

 

Lék Pancreolan Forte obsahuje trávící enzymy produkované normálně slinivkou břišní. Tyto enzymy podpořují rozklad potravy v tenkém střevu a trávení tak napomáhají - to znamená, že zlepšují trávení, urychlují vstřebávání živin i vyprazdňování žaludku. Jejich efekt je tedy spíše opačný než čekáte - mohou zvýšit příjem energie a lepším "vytrávením" zvýšit pocit hladu. Pokud se léčíte se štítnou žlázou a stále přibíráte (a problém není způsoben nadměrnou konzumací jídla), nemáte nejspíš dobře nastavenou léčbu. Přibírání na váze je typickým příznakem nedostatku hormonů štítné žlázy, který by měla správně vedená léčba vykompenzovat. Poraďte se proto co nejdřív s Vašim endokrinologem, zřejmě bude potřebné upravit dávkování léků, které užíváte na štítnou žlázu.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno 

18.02.2012

extra slim day a night 120tbl

dobrý de
chtěla jsem se prosim vás zeptat jestli tento lek je opravdu ověřen a odskoušen a jestli je učinej, je mi 20let..měřím 173cm a vážím 78kg mam mírnou nadváhu,,jsem po porodu.. a nekojim děkuji za brskou odpoved L.Mizeráková

Dobrý den,

 

tento přípravek v lékárně nevedeme, ale obecně jsme trochu skeptičtí ohledně všech podobných přípravků na podporu hubnutí - i když mohou mít určitý stimulační účinek na tvorbu tepla v organizmu, a tedy i na spotřebu energie, sliby výrobců obvykle vysoce překračují reálné možnosti. Jakoukoliv nadměrná stimulace organizmu navíc může vést k nespavosti, nervozitě nebo až srdcově-cévním problémům, proto se nedoporučuje nijak navyšovat dávkování. Bez úpravy životosprávy a přiměřeného cvičení však zatím nikdo zdravě nezhubnul...

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

16.02.2012

XL to S Slim + Shape

Dobrý den, chci se Vás zeptat jestli XL to S Slim + Shape a CLA Forte od Naturline je možno užívat společně. Potřebuji zhubnout 15 kg a již užívám CLA Forte. Hubnutí se mi daří, protože se snažím jíst pravidelně a vyváženě a 2x týdně chodím cvičit zumbu. Chtěla bych si koupit XL to S Slim a proto mě zajímá, jestli mohu tyto dva výrobky užívat společně.
Děkuji Jana

Dobrý den,

 

tyto dva přípravky se mohou bez problémů kombinovat, dokonce se vhodně doplňují.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

15.02.2012

Crohnova choroba a hubnutí

Dobrý den, před 2 roky mi byla diagnostikována crohnova choroba, nyní je v klidovém stadiu. Mohu používat LIPOXAL EXTREME?

Dobrý den,

 

vzhledem k tomu, že Lipoxal Xtreme může dráždit zažívací ústrojí, bych vám jeho užívání určitě nedoporučila a to ani v klidové fázi onemocnění. Mezi vhodné potravinové doplňky k redukci váhy nedráždící střeva patří např. přípravky obsahující acai berry (např. Acai Berry linie) nebo C.L.A. (např. Bioaktivní C.L.A.)

 

S pozdravem PharmDr. Bekeniová

 

 

11.11.2011

chci přibrat

dobrý den, chtěla jsem se zeptat, snažím se přibrat, ale nějak se mi to stále nedaří. výška 1,63m, váha teď 52 kg, potřebovala bych alespoň 4 kg přibrat, ale nedaří se a to jím 5x denně. můžete mi prosím poradit, jak mám přibrat? je pravda, že v práci mám dost pohybu. navíc, pokud jsem ve stresu, žaludek potravu nechce, beru antidepresiva. taky mívám docela často průjem. je možné, že mám špatnou funkci štítné žlázy? eventuelně, čím by to mohlo být? jím docela dost, přesto hubnu :-( děkuji Vám za odpověď...

Dobrý den,

určitě Vám doporučuji komplexní vyšetření a to minimálně u praktického lékaře. Myšlenka souvislosti s funkcí štítné žlázy a ubývání na váze je správná. Průjmy se vyskytují také v případě celiakie, dráždivého tračníku, ale může se jednat i o psychosomatické onemocnění.

V každém případě můžete vyzkoušet užívat probiotika, která by pomohla stabilizovat střevní mikrofloru.

Za přečtení stojí: http://www.samoleceni.cz/drazdivy-tracnik-synbio

 

lékárna Samoleceni.cz, Brno

 

 

05.11.2011

Dotaz

Dobrý den
Chtěla jsem se zeptat,který ze aplovačů je lepší.XL toS SLIM SHAPE,EXTRA SLIM FAT BURNER,EXTRA SLIM DAY NIGHT nebo LIPOXAL XTREME-
Za Vaši odpověď předem moc děkuji
Hanka

Dobrý den,

XLtoS a Lipoxal Xtreme jsou přípravky svým složením podobné. Trošku na jiném principu pracuje EXTRA SLIM FAT Burner - momentálně je bohužel v našem sortimentu nedostupný. Jako účinné "spalovače" lze označit přípravky s obsahem L-carnitinu, synefrinu, taurinu. Vždy je však předpokladem efektivního spalování tuků a správného účinku těchto látek zvýšená fyzická aktivita - cardio trénink v oblasti aerobní zátěže, do kterého se dá zařadit i chůze v ostřejším tempu. Připomínáme, že správné hubnutí vyžaduje pravidelnost, úpravu jidelníčku, životosprávy atd. Hubnutí by mělo být postupné, přibližně 3kg za měsíc v tukové hmotě.

http://www.samoleceni.cz/8888000000003/carnilife-40000

http://www.samoleceni.cz/8594014864601/nutrend-carnitargin-gold-10x25-ml

http://www.samoleceni.cz/8594073171535/nutrend-synephrine-caps-60-kapsli

 

lékárna Samoleceni.cz, Brno

02.10.2011

Celilutida

Dobrý den, je mi 18 let. Mám 160 cm a 47 kg. I přes to mám celulitidu na stehnach. Sportuju (miluju jogging), jím zdravě. Všimla jsem si, že když jsem měla 40 kg (při stejné váze), měla jsem tu celulitidu v lepším stavu(jen kolem zadečku, teď to mám i na vnitřních stranach stehen a na vbějších stranach stehen a je to vidět-že na tu kuži nemusím tlačit).Mohla bych se zeptát, zdá je v mém připádě zdravé vážit 40 kg při mé výšce? Jiný řešení na pomerančovou kůži nemám...

Dobrý den,

 

Problém celulitidy je téměř univerzální pro všechny ženy a všechny se snaží nalézt řešení. Zdá se však často, že leckdy marně a účinný prostředek navzdory tvrzení výrobců kosmetiky neexistuje.

Rapidní hubnutí určitě není cesta, potvrdí Vám to řada žen, že po výrazném zhubnutí se příznaky celulitidy jenom zhoršili, protože po úbytku podkožního tuku kůže naopak ještě více "povadne". Je také otázkou, zda když jste měla 40 kg jste také nebyla mladší a celulitida ještě nebyla rozvinutá.

Nejlepším prostředkem je proto posilování a zpevňování "kritických" partií tělesným cvičením, masáže, mytí žínkou, popř. kosmetické přípravky proti celulitidě, které zlepšují pružnost pokožky. Zázraky od nich však nelze čekat. Nejnižší účinnost pak mají obvykle různé doplňky stravy proti celulitidě. Dostatek konkrétních rad tohoto typu jistě najdete v každém "ženském" časopise.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

02.10.2011

hubnutí

Mám 49 rokov,výšku 152 a váhu 118.Pred 5 rokmi mi rapídne šla váha na horu,nemožem sa jej zbavit k tomu mám ešte problémy s nohami.Pred 4 a polrokom som mala úraz kotníka a pretrhnutie šlach.Koleno mi operovali Pred 2 rokmi a šlachy pred rokom.Podla mna jej normálne neprejedám sa ,ale na mojej postave to nie je vidno.Tu nadváhu a problémi s nohami máme v rodine.Menit jedalny listok sa mi neosvedčilo

Dobrý den,

 

Při Vaší výšce 152 cm je bohužel 118 kg velmi vysoká nadváha. S tímto problémem je opravdu potřebné něco dělat, protože jak vidíte, projevuje se to už i na Vašich nohách. Protože Váš nárůst tělesné hmotnosti byl takto skokový, souvisí patrně s hormonálními změnami, které se stali v menopauze. Doporučujeme proto vyšetření u endokrinologa, často na nadměrnou tělesnou hmotnost může nedostatečná činnost štítné žlázy.

Na druhé straně je vždy otázkou, jaké stravovací návyky daný člověk považuje za normální, a jak na sebe dovede být při redukční dietě a fyzické aktivitě přísný. Do jisté míry za to mohou i vrozené rodinné dispozice, ale často jsou to i zažité rodinné zvyky stravování. Řešení Vašeho problému nebude jednoduché a určitě si nevystačíte s několika obecnými doporučeními z internetové porady. Nebudeme Vám proto doporučovat žádný přípravek, ani konkrétní postup. Nutný je opravdu důrazný individuální redukční režim stravování a přiměřená fyzická aktivita. Tato cesta už nebude jednoduchá, ani rychlá, proto Vám doporučujeme vyhledat odbornou pomoc výživového poradce dietologa a spolupracovat s nimi dlouhodobě.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

21.09.2011

Arkokapsle

Dobrý den, byla jsem na ozdravném kurzu a dostala jsem do ruky letacek s reklamou na arkokapsle - co se týče hubnutí doporučují zelený čaj, uvazovala jsme také o ananasu v kombinaci s cajem..Nevite jake jsou ucinky a jak dlouho by se kapsle mely brat k dosazeni prvnich výsledků..Dekuji za odpoved...

Dobrý den,

 

Vámi zmiňovaný přípravek Arkokapsle Zelený čaj obsahuje sušený prášek z listů zeleného čaje. Obsahuje velké množství antioxidantů, zlepšuje soustředění a zároveň zvyšuje tvorbu tepla (termogenezi), proto bývá označová jako "spalovač tuků". Přes obecnou prospěšnost zeleného čaje však právě v oblasti hubnutí nečekejte žádné zázraky - zatím nikdo žádný dokonalý "spalovač tuků" nevynašel a bez dostatečného pohybu a omezení příjmu potravy budou výsledky jenom velmi malé. Pokud však změníte svou životosprávu, dokáže Vám tento přípravek pomoct zvýšit úbytek tělesné hmostnosti dosažený díky novému životnímu stylu.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

22.08.2011

týká se léku ALLI

DOBRÝ DEN MÁM TROCHU INTIMNÍ OTÁZKU, UŽÍVÁM TÝDEM ALLI PODLE NÁVODU ,JE FAKT, ŽE ZE ZAČATKUI JSEM MĚLA MALÉ POTÍŽE SE STOLICI,ALE SPÍŠE MĚ TRÁPÍ TO VŽDY ,KDYŽ JSU NA VELKOU STRANU,MÁM PÁLENÍ V KONEČNÍKU,ALE KDYŽ NEMÁM V JÍDLE TUK, TAK ALLI NEUŽÍVÁM A PÁLENÍ ZMIZÍ..JE TO VŽDY ,KDYŽ SI VEZMU ALLI A PAK JDU NA WC.PROMINTE,ŽE VÁM TAKTO PÍŠI, ALE RADA BYCH VEDĚLA ,ČÍM TO JE.,DĚKUJI ZA VAŠ ČAS A RYCHLOU ODPOVED. S POZDRAVEM ADAL JE MI 54 LET ,MEŘÍM 175 CM A MAM 100 KG.

Dobrý den,

 

lék Alli blokuje vstřebávání tuků, proto je možné, že zvýšený obsah tuků ve stolici zvyšuje její dráždivost pro konečník. Je potřebné si uvědomit, že tento lék je pouze pomocným prostředkem, který má pomáhat hubnoucím - tedy osobám držícím redukční dietu, a neměl by se používat jako "záchrana" při konzumaci tučnějších jídel.

Nepíšete, jak to probíhá při konzumaci netučného dietního jídla a Alli - podle všech předpokladů by se v tomto případě nemělo pálení dostavit.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

12.07.2011

jak co nejrichleji zhubnout

Dobrý den je mi 16let měřím 166cm a vážim 86kilo chtěla bych poradin jak co nejrychleji zhubnout a neutratit všechny peníze u toho a bez námahy předem děkuji a kolik bych při své výšce správně vážit děkuji Marie Hofrichterová

Dobrý den,

to, co hledáte, hledá miliony lidí na světě, a zatím to nikdo nenašel - zhubnout rychle, zdarma a bez námahy.... Takovéto řešení neexistuje a vždy musíte minimálně jeden faktor zapojit. Nejlepší kombinací je omezení jídla (zdarma) a zapojit více pohybu (také zdarma). Návodů najdete v každém časopise nebo TV nespočetně, dovolíme se upozornit na zajímavý projekt STop OBezitě (www.stob.cz) PaeDr. Ivy Málkové, který se vyznačuje velmi komplexním přístupem a hlavně dlouhodobou účinností.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

08.06.2011

Celfix a Chilliburner

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat na účinnost tablet Celfix a Chilliburner.
Celfix už užívám, ale chci vědět, jestli to není zbytečné a po jaké době se dostaví účinky. K tomu chci říct, že denně vyjdu 140 schodů a stojím 12 hodin v práci a moje nohy vypadají otřesně. Mám celulitidu, ochablé svaly a křečové žíly. A to už jsem zkoušela snad všechno. Jsem trochu při těle. A také uvažuji o tabletách Chilliburner, které vypadjí slibně, jen mi připadá, že člověk dosáhne výsledků až po velmi dlouhé době .. Prosím o radu, pokud víte.

Mockrát děkuji.

Dobrý den,

 

bohužel, účinnost všech "tabletových" přípravků na celulitidu je navzdory tvrzení výrobců a jakkoliv "revolučních" technologii obecně nízká. Lepších výsledků, i když taky ne zázračných lze dosáhnou kombinací masáže a vhodné kosmetiky (viz. kosmetika při celulitide). Co se týče přípravku Chilliburner, patří k novinkám na našem trhu a je pravda, že u přípravků s kapsaicinem (účinná látka chilli) se prokázala do určité míry zvýšená tvorba tepla v organizmu a tedy i zvýšený energetický výdej. Stejný účinek však dosáhnete i cvičením. Spíše by jsme Vám doporučili léčivý přípravek ALLI, který ačkoliv je dražší, má účinnost ověřenou studiemi, takže poměr cena / účinnost je mnohem příznivější než u různých doplňků stravy.

Z hlediska pohybové zátěže je vhodnější volit méně intenzivní, ale delší aktivity. Měla by trvat alespoň 30 min denně. Chůze do schodů je poměrně intenzivní zátěž, u které se netrénované tělo dostává do anaerobní fáze spalování, při které jsou využívané především cukry a ne tukové zásoby. Pokud celý den stojíte, lze volit nějakou aktivitu méně zatěžující klouby, jako např. jízdu na kole, ale nejlepší by bylo zřejmě plavání. Zatěžuje kompletne celé tělo, nechává odpočinout unaveným nohám. Pokud by se Vám povedlo zařadit např. alespoň 2x týdně hodinu plavání, bylo by to vynikající.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

29.05.2011

Zdravá strava - žádné výsledky

Dobrý den,
jsem studentka dvou VŠ a mým problémem je, že nemám dostatek času na pravidelný pohyb - stíhala jsem jen 1x týdně - squash či zumbu (ve zkouškovém období nemám vůbec žádný pohyb, furt sedím doma nad učením). Už jsem se na sebe nemohla dívat a dala jsem se do hubnutí...jím hromadu zeleniny (při učení ráda něco přikusuji), těstoviny, luštěniny, pečivo (občasně tuňák, králík, ryby) + hodně piju (pouze obyčejnou vodu z kohoutku), ale zatím nevidím výsledky, což mě trochu frustruje. K tomu všemu jsem začala brát Synamin Plus, ale mám pak v noci problémy s usínáním, tak uvažuji, že ho vysadím (navíc mě tam trochu děsí ten kofein - kvůli srdci, abych si neškodila, jsem sice zdravá, ale proč to pokoušet). Vím, že hodně doporučujete Alli, ale ten je pro mě trochu moc drahý. Můžete mi doporučit ještě něco dalšího? Je možné, že se výsledky teprve dostaví? Začala jsem teprve 2. týden diety, ale i tak bych očekávala po jednom týdnu alespoň drobné zlepšení. Je mi 22 let, měřím 163 cm a vážím 65 (po ránu). Děkuji.

Dobrý den,

 

bohužel, pouze "zdravá strava" k intenzivnímu hubnutí nepovede. Rozhodně ne k takovému, aby jste výsledek viděla po týdnu. Jednak i tato zdravá strava může být kaloricky vydatná (při konzumaci ve velkých množstvích), jedna se tělo dokáže na snížený energetický příjem dobře adaptovat. V tomto případě by Vám zřejmě lék Alli stejně nepomohl, protože ten pouze snižuje vstřebávání tuku z potravy a pokud už potrava málo tučná je, nemá kde "ubrat".

K Vaší dietě by bylo možné přidat nějaký typ vlákniny, která zvyšuje pocit sytosti a dokáže tak odbourat např. při učení časté "pojídání".  Nejdůležitější by však bylo přidat pohyb, nemusí se přitom jednat o žádné mučení. Opravdu si stačí vyšetřit např. jen 30 minut denně (nebo aspoň obden...) na intenzivní proběhnutí (např. do kopce, do schodů a pod.) a výsledky jsou zcela jiné a navíc si "odpočine" i Vaše hlava...

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

26.05.2011

hubnutí s XLTOS

Dobrý den chtěla bych se zeptat jak dlouho se může užívat přípravek XLTOS k podpoře hubnutí.Je napsáno měsíc může se i déle?Děkuji.

Dobrý den,

vhodným řešením pro užívání přípravk XL to S Vám je dát si vždy po měsíce jeden týden pauzu. Pak můžete v užívání pokračovat.

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

18.05.2011

ALLI

Dobrý den ,chci se poradit,zdali se dá ALLI užívat při CELIAKIÍ, zda neobsahuje GLUTÉN?Děkuji Šokalová

Dobrý den, přípravek ALLI neobsahuje lepek, je však na zvážení, zda je při celiakii vhodné omezovat vstřebávání tuků a s nimi i vitamínů v tucích rozpustných a vápníku, jejichž vstřabání je při této nemoci snížené. Vzhledem k tomu, že neznáme blíže stav a závažnost Vašeho onemocnění, doporučujeme Vám poradit se s Vašim lékařem.

S pozdravem,

Tým lékárny Samoléčení.cz

02.05.2011

Duo Slim

Dobrý den,

začala jsem užívat produkt Duo Slim a chci se zeptat, jestli
je to opravdu účinné a neuškodí tělu, pokud je užíván s jinými léky.Taky se chci zeptat, jestli je vhodné po dobrání jednoho balení začít brát další a pokračovat v užívání i nadále.
Četla jsem, že má tento produkt pomoct rychle shodit kilogramy a slibuju si od toho, že za dva měsíce se to na mé postavě aspoň trošku projeví.
Na internetu toho není příliš napsáno, proto žádám o radu vás ..

Předem mockrát děkuji.

Dobrý den,

 

přípravek Bioaktivní Duo Slim se sice tváří jako zcela nový, ale jinak obsahuje kombinaci dlouho používaných přírodných látek. Lze říct, že tyto látka podporují energetický a tukový metabolizmus. Nejedná se o žádný "zázračný" přípravek. Pouze jeho užíváním mnoho nezhubnete. Alespoň do malé míry je potřebné změnit i životní styl a stravování.

Nežádoucí kombinace s jinými nejsou známé. Jedno balení vydrží necelé dva týdny, to znamená že musíte využívat několik balení. Rozhodně výsledek neuvidíte za dva týdny. Délku užívání výrobce neomezuje, nelze však doporučit nepřetržité užívání delší než 3 - 4 měsíce.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

06.04.2011

adipex retard

dobry den chcem vas poprosit zacala som uzivat adipex retard chcela by som vediet ci môzu kombinovat z hypnogenom ktory uzivam pol tabletky vecer a s pramipexole 1tabletku vecer dakujem.Jana

Dobrý den,

 

Adipex retard a Pramipexol nemají žádné závažné interakce. Pokud se však trpíte nespavostí (léčenou Hypnogenem), je potřebné podávat Adipex retard vždy ráno, protože podáván v pozdějších hodinách může zhoršovat nespavost.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz, Brno

04.04.2011

Somatoline cosmetics

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda tato kosmetika skutečně funguje, chtěla bych si objednat zeštíhlující krém na boky a bříško a noční intenzivní krém. Děkuji Lucie

Dobrý den,

 

i když se tato kosmetická řada docela dobře prodává, nemáme s ním přímé skušenosti. Záleží na tom, co od kosmetiky očekáváte - obecně jsou informace uváděné výrobci "kosmetiky na hubnutí" vždy trochu nadsazené.

 

S pozdravem,

 

lékárna Samoléčení.cz, Brno

 

31.03.2011

Liposukce ultrazvukem

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, co se stane s velkým množstvím tuku naráz volněným do krve po podstoupení ultrazvukové liposukce. Nehrozí, že se tento přebytečný tuk usadí třeba na stěnách cév? Pochybuji, že tělo takovou "nálož tuku" stihne spálit. Navíc mi připadá nesmyslné tvrzení provozovatelů této služby, že je jen nutné hodně pít a uvolněný tuk se jednoduše odplaví močí. Od kdy látka s velkou molekulou prochází ledvinami? To by potom musely procházet i cukry a bílkoviny, což je nesmysl. Nevím, co si o tom myslet a zda ultrazvukovpou liposukci podstoupit. Díky za odpověď!
Zatím nezodpovězeno
21.03.2011

Acai Slim 90

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na jaký bázy tento přípravek funguje? Neboli pokud toto budu pravidelně užívat a zhubnu a až to přestanu užívat nenastane klasický Jojo efekt??? Neboli plno výrobků fungují tak dokud je berete jste hubení. Děkuji za odpověd

Acai Slim je

Doplněk stravy pro zrychlení metabolismu, napomáhající spalování tuků a celkové redukci váhy. Obsahuje výtažek z palmy Acai, který je silný antioxidant, dále obsahuje Guaranu a Garcinii.

Tento přípravek je pouze doplňkovým prostředkem pro snížení hmotnosti. Součastí redukčního programu v tomto případě musí být dostatečný aerobní pohyb, úprava jídelníčku, pravidelná strava - menší porce 5xdenně. Pohybové aktivity a správné stravovací návyky, postupné snížení hmotnosti (1-2kg za měsíc) zabrání tzv.jo-jo efektu. Je důležité sledovat zmenšení obvodu v pase a ne celkovou hmotnost, dále poměry složení těla(voda, tuk, sval). V tomto případě můžete využít výživové poradenství.

Jediným volně prodejným léčivým přípravkem na snížení příjmu tuků ze stravy s prokázaným účinkem je Alli 60mg 84cps

http://www.samoleceni.cz/8590335005990/alli-60-mg-por.cps.dur.84x60mg

S pozdravem

tým samoleceni.cz

23.02.2011

Hubnutí

Dobrý den,dočetla jsem se ,že se dá koupit přes internet Slim Ball-žaludeční balonek,vyroben ve Francii laboratoř Nova Pharm,certifikát zdravotní nezávadnosti L 497-3/24.7.2010
nevím zda tomu můžu věřit a zda nemohou vzniknout zdravotní problémy.Děkuji za odpověď,co by jste mi doporučili?
Zdravím Křížková

 Dobrý den,

 

nejedná se o opravdový "žaludeční balónek" tak, jak známe zdravotnické prostředky (t.j. skutečně mechanicky fungující balónek). Výrobce si pouze "přisvojil" tento populární název pro tablety z nestravitelné vlákniny, které v žaludku mírně napučí a vyplní objem žaludku. Tím tlumí pocit hladu. Stejnou službu Vám však poskytne jakákoliv nerozpustná vláknina, dostupná např. v tabletové nebo práškové formě za mnohem nižší cenu.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

15.01.2011

SEROXAT,XANAX

DOBRY DEN.TRPIM PANICKOU PORUCHOU KOLY KTOREJ SOM PLNE INVALIDNA.PO UZIVANI SEROXATU A XANAXU SOM ZA 10 ROKOV PRIBRALA 35KG.SOM Z TOHO NESTASTNA,ZACALA SOM SA UPLNE VYHYBAT LUDOM.CHCEM SI NASADIT ADIPEX,ALE NEVIEM CI HO NA DANE LIEKY MOZEM UZIVAT.RAZ MI INTERNISTA NAPISAL LINDAXU A VELMI ZLE SOM JU ZNASALA.KED SA NA ADIPEX OPYTAM PSYCHIATRICKY,POVIE ,VSAK SKUSTE.CO SI O TOM MYSLITE VY?DAKUJEM.MONIKA

Dobrý den,

 

všechny léky, které zmiňujete, jsou pouze na lékařský předpis a jejich použití proto musí zvážit Váš lékař. Lék Adipex má poměrně dost kontraindikací a je potřeba zvážit zejména riziko kardiovaskulárních onemocnění. Proto by jeho použití měl schválit někdo, kdo dobře zná Váš zdravotní stav - a to zřejmě nebude psychiatr. Navíc má tato léčba i řadu možných nežádoucích psychických účinků, jako např. deprese, psychotické stavy, nervozitu, poruchy spánku a pod, což by mohlo zhoršovat Vaše základní onemocnění.

Proto by bylo mnohem vhodnější zvážit pomoc v podobě léčivého přípravku ALLI obsahujícího orlistat. Tato látka působí pouze ve střevu, kde blokuje vstřebávání tuků z potravy. Protože se při užívání prakticky nedostává do krevního oběhu, neovlivňuje jinou léčbu.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

13.01.2011

nadvaha

Dobry den,je mi 38let,merim 173cm a vazim 75kg.Za posledni 2 rok y jsem pribrala 12kg a rada bych vedela,jak velkou nadvahu mam.
Pred dvema lety jsem onemocnela Crohnovou chorobou a po dobu jednoho roku jsem uzivala kortikoidy a hodne jsem po nich pribrala.Nyni beru jen Pentasu a nevim,zda se muzu pustit d hubnuti,aniz bych si vice ohrozila zdravi.
Dale take zda muzu pouzivat napriklad Alli nebo neco podobneho.
Diky.Ira

Dobrý den,

 

pro stanovení ideální váhy můžete použít náš kalkulátor body mass indexu  na stránce www.samoleceni.cz/bmi. Bohužel, hodnoty BMI se počítají stejně jak pro muže, tak pro ženy, i když je jasné, že mají odlišnou stavbu těla. Jako ideální se tedy pro ženy doporučují hodnoty spíše z dolní poloviny daného rozsahu.

Váš přírůstek zřejmě souvisí s užíváním kortikoidů, které velmi často vedou k nárůstu tělesné hmotnosti. Nyní se však můžete pokusit s nabranými kily zabojovat, ale vzhledem k Vašim problémům s trávícím traktem by jsme Vám nedoporučovali žádné drastické postupy. Vše by mělo být založeno zdravém způsobu stravování, tedy hodně zeleniny, ovoce a vlákniny a dostatku pohybu.

Z pomocných prostředků lze doporučit právě zmiňovaný lék Alli, ale upozorňujeme na nutnost dodržovat dietu se sníženým obsahem tuků, protože se jinak dostavují nežádoucí průjmy. Zvýšený obsah tuků ve stolici by též mohli ovlivnit Vaši stávající léčbu, i když jinak se tato účinná látka (orlistat) nevstřebává a jinou stávající léčbu neovlivňuje.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

03.01.2011

hubnuti

zdravim, měla bych dotaz a to- mam zkřiženou alergii- atopicky egzem, a obědnala jsem si pravě XLtoS tab. na hubnuti, nebude to mit negativni vliv na muj zdravotni stav? předem děkuji za odpověd.B

Dobrý den,

 

zmiňovaný přípravek XL to S obsahuje výhradně přírodní extrakty z bylin a ovoce a neměl by Váš stav zhoršovat. Samozřejmě, nelze zcela vyloučit možnou přecitlivělost na některou složku přípravku (obsahuje např. extrakty z citrusů), ale to platí obecně pro jakýkoliv nově užívaný přípravek.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

28.12.2010

alli vs žaludeční vřed

dobrý den, měla jsem vřed mezi žaludkem a dvanácterníkem - ten je již vyléčený. Dobírám Gasec a Ganaton, plus beru Ascorutin. Mohu začít s užíváním Alli, nebo se mužou tyto léky vzájemně ovlivňovat? Muže Alli negativně pusobit na tuto mou "povředovou situaci"?

Dobrý den,

 

lék alli obsahuje orlistat, což je látka, která působí pouze ve střevu, kde brání vstřebávání tuků. Jinak se prakticky vůbec nevstřebává a má tak velmi malý interakční potenciál s jinými léky. S Vaší medikací proto můžete klidně lék alli užívat. Jediným nežádoucím efektem může být mírně zvýšená citlivost na obvyklý nežádoucí účinek alli - průjem po konzumaci tučného jídla, protože lék Ganaton je prokinetikum, kter0 mírně stimuluje i střevní peristaltiku. Je proto potřeba opravdu pečlivě dodržovat doporučení daná pro užívání léku alli - t.j. důsledně omezit příjem tuků v potravě, které by neměli přesáhnout celkově 67 gramů na den.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

20.11.2010

Rychle zhubnout

Dobrý den,

tato otázka je sice hloupá, ale potřebuju zhubnout za měsíc cca 10kg. Vím, že je to nesmyslné a to co shodím, naberu hned zpátky a ještě určitě kila navíc a naruším si metabolismus atd. Všechno to vím, i o správném jídelníčku atd. Ale teď je to opravdu důležité a já nevím jak to mám udělat, ale potřebuju to za ten měsíc opravdu stihnout. Chtěla bych se zeptat, jestli byste mi nemohli nějak poradit, jak toho můžu dosáhnout. Už jednou jsem tak rychle zhubla, protože jsem díky práci, do které chodím pěšky, celý den stojím na nohou a málo jsem jedla, protože jsem nestíhala. Teď stále pracuju, ale mám hned po ruce obchod a když se nudím, tak si jdu koupit jídlo, neodolám, nejde to. Piju i čaje Apetit stop ale nic mi nepomáhá. nevím co dělat :-( Co je účinné :-(
Prosím, poraďte mi, budu Vám moc vděčná!

Děkuji , krásný den.

Dobrý den,

 

opravdu nikdo nepotřebuje tak rychle hubnout. Nevíme, jaká motivace Vás k tomu vede, ale nejlepším postupem by bylo srovnat si v hlavě co chcete dosáhnout a tomu se věnovat. Doporučili jsme Vám už několik dlouhodobých postupů.

Pokud ovšem přesto chcete hubnout tak rychle, je potrebné drasticky omezit energický příjem a v rámci fyzických schopností zvýšit energetický výdej. Jinde cesta nevede. Při takovémto omezení příjmu stravy je však mimořádně potřebné věnovat pozornost kvalitě stravy, tj. zejména dostatek vitaminů, minerálu a přiměřené množství bílkovin. Ostatní složky je možné výrazněji omezovat. Znamená to např. hodně ovoce a zeleniny, nezapomínat na dostatečný příjem tekutin. K tomu denně kousek bílkovin - libové maso (nejlépe kuřecí prsa nebo ryby), nízkotučný sýr, odtučněné mléko a pod.

 

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

04.10.2010

Přípravky

Dobrý den,
poslední dobou mám neovladatelné chutě na jídlo. Vždy si řeknu, že si nic nedám a za chvíli už jsem v obchodě nebo v ledničce a musím si něco vzít . Mám pořád na něco chuť.
Chtěla bych se zeptat na nějaké přípravky , které potlačují chuť na jídlo nebo které jsou na hubnutí. Během dvou měsíců jsem zhubla skoro 10kg a teď to znova nabírám kvůli chutím :(

Dobrý den,

 

Snížení chuti do jídla slibují přípravky Fytofontána Dietceutical Hoodia spray 50 ml, nebo novinka na trhu XL to S Medical - Redukování chuti k jídlu. Při nezvladatelné chuti na sladké se zvykou doporučovat přípravky s obsahem chromu.

Nejleším řešením je však pouze změna životních návyků, t.j. při chuti na sladké volit např. sušené nebo lépe čerstvé ovoce. Energetický příjem při takéto záměně ja pak zanedbatelný.

S pozdravem,

lékárna Samoléčení.cz

06.09.2010

hubnuti

vsichni si vychvaluji LIPODEX na hubnuti, ale bude zabirat i mne, kdyz mam pul roku po totalce kycle a nemohu se tolik hybat? a strasne potrebuji zmirnit chut k jidlu.co si teda mam koupit za pripravek předem dekuji za radu a brzkou odpoved

Všechny volně prodejné preparáty na snížení chuti k jídlu obsahují převážně přírodní extrakty a jedná se o dolplňky stravy. Patří sem také Appetite STOP cps. a Hoodia sprej, které omezují chuť k jídlu. Součástí hubnutí v případě užívání Lipodexu by měl být také pohyb.

Doporučujeme přehodnotit skladbu jídelníčku(menší dávky 5xdenně, nehladovět, omezit tuky a cukry atd) a dále přípravek ALLI 84 tbl, který zabraňuje vstřebávání tuků ze stravy.

odborný tým lékárny Samoleceni.cz

08.08.2010

HA a těhotenství

Dobrý den,chtěla bych se zetptat jestli je riziko otěhotnění...Poslední měsíc jsem byla pracovně vytížená a někdy jsem užila HA v jinou dobu než jsem pravidelně zvyklá..Nikdy to ovšem nepřesáhlo 12 hodin!!!Vždy to bylo tak o 3-4 hodiny...Doktorka mi předepsala espumisan na nadýmání..Po 2 dnech užívání se dostavily střevní potíže...Existuje riziko otěhotnění když jsem měla v průběhu pohlavní styk??Děkuji za odpověd

Dobrý den,

 

výkyvy v rozmezí 3-4 hodin při užívání perorální hormonální antikoncepce nepředstavují zásadní zvýšení rizika nechtěného otěhotnění, i když ideálem je blížit se co nejvíce pravidelnému užívání.

Závažnější by mohli být uváděné "střevní potíže" - neuvádíte však, o co se konkrétně jednalo. Pokud by to byl průjem silný (do 12 hodin od užití tablety) nebo trvající delší dobu, byla by ochrana proti otěhotnění narušena. Jeden slabší průjem účinnost perorální hormonální antikoncepce nenaruší.

Podrobnosti o konkrétním postupu při průjmu najdete v příbalovém letáku Vámi užívaní antikoncepce.

Na závěr ještě poznámku - všem těmto obtížím by se dalo předejít použitím antikoncepčních náplastí - zkuste se informovat u svého gynekologa.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

12.06.2010

Ovlivnění HA

Dobrý den,chtěla bych se zeptat zda-li může Adipex retard ovlivnit účinek HA Minerva.Děkuji za odpověd

Dobrý den,

 

užívání Adipex retard neovlivňuje účinnost hormonální antikoncepce.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

21.05.2010

Hubnutí

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat jestli přípravek Alli můžou brát kojící ženy?Děkuji Rončková

Dobrý den,

 

přípravek Alli je při kojení kontraindikován - nemůže se používat, protože není známo, zda se vylučuje do mateřského mléka.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

21.05.2010

SPALOVAČE TUKŮ

Dobrý den,
před rokem jsem přestala kouřit a nabrala jsem 8 kg, něco šlo po čase dolů, ale ještě bych potřebovala shodit 5 kg abych se dostala na svoji váhu 50 kg, jsem drobnější postavy 165 cm, takové skladné tintítko a tak 5 kg které mi zbyly jdou poznat. Hlavně v podobě celulitidy, s sportuji každý den na kole min. hodinku a taky na in-line bruslích když počasí dovolí. Stravu se snažím mít vyváženou, zelenina ovoce, ryby, sýry (jsem totiž vegetarián) omezení tuků a sacharidů. Chtěla bych se zeptat na přípravek celluherb s kombinací produktu fact direct jestli je tato kombinace vhodná a zda pohyb který nevynechávám by společně přinesly požadovaný efekt. A chtěla bych se ještě zeptat jak mám přepočítat spálene Kcal na ener. hodnotu kj .Zkusila jsem přípravek lipoxal extreme a ten mi nedělal dobře a výsledek byl poznat akorád na peněžence:-) Mnohokrát děkuji za radu Lucie

Dobrý den,

 

Oba přípravky pocházejí od renomované společnosti NUTREND, která patří k špičce na českém trhu sportovní výživy. Přesto (nebo právě díky tomu) není vhodné od nich očekávat zázraky - žádné rychlé "rozpouštěče" tuků zatím neexistují. Mohou však příznivě pomoci hubnutí při současné fyzické aktivitě a vhodné skladbě jídelníčku.

Fat Direct obsahuje karnitin, který zlepšuje energetické využití tuků v organizmu při fyzické námaze. Měl by tedy zvýšit Vaši fyzickou výkonnost a tím dopomoci i k vyššímu energetickému výdeji. Další látky, jako extrakt z citrónovníku, kofein a extrakt z vrbové kůry napomáhají tvorbě a uvolňování tepla - tedy energetickému výdeji.

Přípravek Celluherb obsahuje několik bylinných extraktů, ze kterých je nejdůležitější extrakt ze zeleného čaje a kofein. Ten opravu v organizmu urychluje odbourávání tuků, protože mírně zvyšuje základní metabolizmus organizmu - zvyšuje tvorbu tepla. Další látky zlepšují stav podkožních cévních vlásečnic a proto mohou působit proti celulitidě. Opět však zkušenosti radí být v očekávání spíše opatrný.

Kombinace těchto přípravků může tedy být vhodná, je však potřeba dávat pozor na jednu složku - obidva přípravky obsahují kofein - proto by při vyšším dávkování mohlo přijít k součtu účinků a nechtěné stimulaci (vedoucí až k nervozitě a poruchám spánku). Pokud by jste pozorovala tyto účinky, je potřebné znížit dávkování.

Dovolíme se ještě malou poznámku k Vašemu jídelníčku - velmi častým zdrojem "skrytých" tuků jsou sýry. Mnohé obsahují i více než 50% tuků a proto je rozhodně nelze považovat za "dietní" potravinu. Pokud jste vegetariánka, jsou ryby mnohem lepším zdrojem bílkovin.

S pozdravem,

 

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

14.05.2010

mírná obezita BMI-30,4

Doporučíte mi Alli,když užívám Stalevo a Mirapexin+ motýlium
na začínající příznaky PCH.Mám obavy z vedlejších příznaků,protože se domnívám,že má strava není bohatá na tuky. Je mi 69 let a nadváha působí neblaze na klouby-dříve jsem hodně sportovala i teď se snažím dle možnosti pohybovat(jezdit na kole)
Ještě mám někdy nepříjemné potíže s hyátovou hernii a dlouhodobě mám makrocytální anemii a leukopenii.Mohu si v souvislosti s uvedenými chorobami dovolit užívat Alli nebo mi doporučíte něco jiného?
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

lék alli se při užívání prakticky nevstřebává do organizmu (působí pouze ve střevu) a proto by Vaši stávající léčbu neměl uvolnit. Pokud Vaše strava neobsahuje nadbytek tuků, nežádoucích účinků (průjmu) se bát nemusíte. K průjmu dochází pouze po konzumaci nadměrně tučné stravy, kdy nevstřebané tuky mohou vyvolat průjem.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

12.05.2010

APPETITE STOP

Dobrý den,

chtěla bych zkusit užívání přípravku APPETITE STOP. Mám nepřekonatelné chutě k jídlu i když nepociťuju hlad. Chci se zpetat, jestli se tento přípravek může užívat společně s léky, vitaminy apod. Jeslti to má nějaký vliv.

Děkuji

Olej ze semen borovice korejské vyvolává pocit sytosti a potlačuje pocit hladu cca na 3h. Může tak prodloužit intervaly mezi jídly nebo snížit množství přijímané potravy. Nejedná se o léčivý přípravek, ale pouze o doplněk stravy. Nedoporučujeme užívání u diabetiků. S vitamíny popř.jinými doplňky stravy je možné užívat.

odborný tým samoleceni.cz

 

26.04.2010

Tablety na hubnutí Alli

Je skutečně cena Kč 1020, kterou uvádíte , - za 2x balení po 84 pcs x 60 mg, tzn. za 168 pcs.???
Děkuji Kotyzová M.

Dobrý den,

cena 1020 Kč je za jedno balení Alli 84 x 60 mg, v popisu uvádím link na další akční balení 2 x  za 1999 Kč.

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz

08.04.2010

vláknina + spirulina

chtěla bych se zeptat, jestli je na hubnutí dobrá vláknina + spirulina.

Dobrý den,

vláknina je dobrým doplňkem při redukčních dietách. Důležitý je dostatečný příjem tekutin během dne a dávku vlákniny se doporučuje zapíjet cca 3dcl vody. Vláknina představuje nestravitelnou část potravy, která váže větší množství vody (např.Psyllium) několikanásobně zvětší svůj objem a podporuje tak pocit nasycení a lepší vyprazdňování.Spirulina je bohatým zdrojem beta-karotenu, antioxidačních látek, chlorophylu a vit.B12. Urychluje průchod odpadních látek tlustým střevem a zabraňuje jeho hnilobnému rozkladu. Spolu s vlákninou lze užívat.

odborný tým samoleceni.cz 

31.03.2010

hubnuti

dobry den ,uz 14dni uzivam Alli,nezhubla jsem jeste ani deko ,dodrzuji rezim ,ale po kazdem jidle jdu asi 5xna toaletu s prujmen ,je to tak spavne?dekuji za odpoved Marcela

Dobrý den,

 

pokud při užívání přípravku Alli trpíte průjmem, znamená to, že Vaše strava obsahuje příliš mnoho tuku. Lék Alli bráni vstřebávání tuku ze střev, pokud je ho nadbytek, jednoduše stolici "promastí" a to vede k průjmu. Musíte dávat větší pozor na složení stravy, záludné jsou zejména některé "skryté" tuky, jako jsou např. tuky v tvrdých sýrech, bílém pečivu, majonéze a pod.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

08.03.2010

léky na hubnutí

Dobrý den,beru na hubnutí Sibutramin (lépe řečeno dobírám) a dozvěděla jsem se,že ho a jemu podobné léky, stáhli z lékáren pro vedlejší účinky.Je tomu tak?A existují popř. jiné léky?

Dějkuji za odpověď Jana

Dobrý den,

 

Přípravky na hubnutí obsahující sibutramin jsou podle posledních údajú spojené se zvýšeným rizikem srdcově-cévních příhod a jsou proto staženy z celého trhu Evropské unie.  Rizika těchto přípravků jsou vyšší než jejich přínosy a bylo proto pozastaveno registrační rozhodnutí pro tyto léčivé přípravky. V České republice se jedná o přípravky Lindaxa, Meridia, Sibutramin Sandoz a Sibutramin-Teva.

Neznamená to tedy, že by předchozí užívání bylo jednoznačně nebezpečné. Registrace je pouze pozastavena, to znamená, že po doplnění dalších údajů může být znovu obnovena nebo definitivně zrušena. Ve studii, na základě které došlo k pozastavení registrace však byl sibutramin podávaný osobám s vysokým rizikem srdcově-cévních onemocnění - tedy osobám, které normálně tyto léky nemohou užívat. Výsledky tedy nejsou zcela jednoznačné, léčivé přípravky zatím nejsou stahovány od samotných uživatelů. Jedinou dostupnou alternativou je v současné době pouze lék ALLI.

 

Pokud se rozhodnete nepokračovat v užívaní, nevyužívané léky můžete vrátit v lékárnách. Ne všichni výrobci však vrací peníze. Jednoznačně se k tomu postavila pouze firma Abbott, výrobce léku Meridia.

 

Meridii vraťte v lékárnách

 

Nespotřebovaná balení léku Meridia mohou pacienti v ČR vrátit do lékárny nejpozději do 12. března 2010 za těchto podmínek:
•    balení může být celé i načaté, ale musí být v originální krabičce,
•    vrácený lék nesmí mít překročenou dobu použitelnosti (expirace)
•    lék je potřeba vrátit v lékárně, ve které byl vydán
•    předložení paragonu o koupi není nutné.

Jakékoliv další informace je možné získat na bezplatné infolince 800 233 234, která je v provozu každý pracovní den od 9 do 17 hodin, nebo e-mailové adrese info@abbott.cz.

 

 

27.02.2010

Jídlo

Dobrý den,
jsou sýry hodně kalorické ? nejím maso a tudíž nahrazuji všechno sýrama. Miluji sýry. Tavené nejím, pouze Eidam, Nivu a uzené,.
Děkuji.

Dobrý den,

 

téměř všechny sýry (tvrdné i měkké) obsahují poměrně hodně tuku - obvykle mezi 40 - 60 %. Údaje o obsahu tuku najdete na každém balení sýru. Obvykle čím tvrdší sýr, tím méně tuku. Nahrazovat sýry maso proto není nejvhodnější - libové maso (např. kuřecí, krůtí, ryby) obsahuje mnohem méně tuku. Mnohem lepší náhražkou za maso je proto sojové "maso".

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

27.02.2010

Alkohol

Dobrý den,
chci se zeptat, jestli škodí, pokud si dám večer v restauraci třeba 6 dcl bílého vína s Mattonkou. Je to hodně kalorické ? Vím, že při hubnutí by se neměl konzumovat žádný alkohol, ale pokud ano, který je nejvhodnější ? Všude se dočítám něco jiného.
Děkuji.

Dobrý den,

 

alkohol samotný obsahuje určité množství energie, a představuje tedy určitou kalorickou zátěž. Rozhodně však neplatí, že by se při hubnutí nemohl pít. Platí jako u všeho ostatního - vše s mírou. Pokud za večer vypijete 6 dcl samotného vína, je to už poměrně dost. 2 dcl suchého vína Vám však rozhodně nemohou uškodit - ani při pravidelné denní konzumaci. Suché vína jsou též nejlepší formou konzumovaného alkoholu, protože zároveň obsahují řadu látek působících příznivě na zdraví.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

27.02.2010

Sport

Dobrý den,

začínám hubnutím . Snažím se jíst zdravě a po 16hod. už nic nejím. K večeru jezdím na Orbitreku asi 30 min. , ale ne každý den . A taky dělám sedy-lehy.
Bojím se, že je to další zbytečná snaha o hubnutí.a zase z toho nic nebude. Mslíte si, že touto formou mám šanci zhubnout ? A za jak dlouho ?
Bydlím na vesnici a chodím do práce, takže to mám se sportem těžké. Kdybych chtěla jezdit sportovat do města, tak to nezvládám a nestíhám , tak se snažím alespoň jezdit na orbitreku.
Děkuji mockrát za odpověď.

Dobrý den,

 

pouze snaha bude odměněna úspěchem. 30 minut na Orbitreku pomůže Vašemu srdci i mysli, i kdyby jste nic nezhubla. Rozhodně pokračujete v započatém snažení...

 

S pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

 

25.02.2010

Pohyb

Dobrý den,
pokud začínám jíst zdravě a chci zhubnout a začít s nějakým sportem, jaký sport je pro začátečníky nejlepší ?? Je vhodné i posilování břicha a cvičení na míči ?
Děkuji

Dobrý den,

 

pokud chcete zhubnout, je vhodné se věnovat zejména aerobním aktivitám. Zjednodušeně řečeno, jsou to všechny sporty, u kterých se "zadýcháte". Posilování břicha je i cvičení na míči je velmi vhodné, protože vede ke zpevnění svalstva a postavy, co je velmi dobrým základem pro ostatní sporty. U samotného posilování břicha však moc energie nezvládnete spálit. Ideální by tedy bylo kombinovat sportovní aktivity ideálně alespoň 3 x týdne, a to ve složení 1 x posilovací cviky (břicho, balóny) a 2 x aerobní cvičení. Pro začátečníky jsou vhodné rychlá chůze (nejlépe do kopce :-)), jízda na kole/trenažéru (spinning), opatrné běhání nebo různé cvičební programy jako bosu, trampolínky, fit-box a podobně. Pro začátečníky vždy platí zásada nepřepínat síly! Cvičení by Vám mělo působit radost, jen tak vydržíte cvičit pravidelně. Rozhodně nemá význam "zničit" se na dvou hodinách sportu... a pokud Vám to nevyjde 3 x týdně, pokuste se alespoň 2 x týdně kombinovat posilování a aerobní sporty.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz 

18.02.2010

Voda

Dobrý den,

pokud po vydatném jídle vypiju hodně vody, pomůže to v těle rozpustit tuky ?

Dobrý den,

 

tak to je zcela nesmysl.

 

s pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

18.02.2010

Ovoce

Dobrý den,

sním denně i 4 banány. Chci se zeptat, jak moc obsahuje cukr a jestli si tohle můžu dovolit.

Dobrý den,

 

banány obsahují pomerně dost energie. 4 banány denně si můžete samozrejmě dovolit, otázka je, co jíte dále...

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

18.02.2010

Kdy naposledy jíst

Dobrý den,

v jednom časopise jsem se dočetla o zásadě hubnutí jedné modelky. Psala tam, že už po 16. hodině nic nejí, protože tělo potom nemá z čeho brát energie, tak sahá do starých zásob a tím i hubne. Je to pravda ?

Dobrý den,

obecně se za zdravé považuje nejíst po 18. hodině. Energitický výdej je večer a v noci výrazně menší než přes den, takže není potřeba další energii a tělo si vystačí z vlastních zásob.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

18.02.2010

Sport vs. zdravá výživa

Dobrý den,

zajímalo by mě, jestli je pro hubnutí nezbytný sport. Určitě ano, ale pokud někdo nemůže sportovat a pouze dodržuje zdravou stravu, je možné vůbec shodit nějaká kila ?

Dobrý den,

 

samozrejmě je možné zhubhout i pouze omezením příjmu jídla (zdravá strava). Nezaručí to však hezkou postavu, protože zároveň s ubýváním tuků dojde i k úbytku svalové hmoty. Sport je potřebný především proto, aby se udržela svalová hmota a tím pevná a pružná postava.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

27.01.2010

hubnutí

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na přípravek Alli.Píšete že na sebe váže tuky ze stravy jestli jsem to dobře pochopila ,ale když jíte dietně tak tento přípravek by měl také vázat uložený tuk v těle? ano nebo né to zde nepíšete.děkuji za odpověď
Zatím nezodpovězeno
27.01.2010

hubnutí

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na přípravek Alli.Když ho budu užívat a budu dodržovat při tom dietní režim s nízkým obsahem tuku.Jestli ten to přípravek bude vázat na sebe tuky ale uložené už v těle.BMI 33.Je mi 34 168cm.Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

přípravek ALLI snižuje vstřebávání tuků z potravy ve střevu. V praxi to znamená, že i když budete dodržovat dietní režim se sníženým obsahem tuku, vždy v té potravě vždy významné množství tuku bude. Přípravek  ALLI zabrání vstřebání toho zůstatkového tuku. Výrazně tak klesne Váš příjem tuku potravou, na základě čeho se začne organizmus využívat zásoby tuku v těle. Tím dojde i k odbourání tělesného tuku.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

12.01.2010

BMI menší než 28

Dobrý den,je mi 25,měřím 180cm a vážím 72 kg,tak bych chtěla shodit cca 6 kg. Ale můj BMI není větší než požadovaných 28. Co se tedy stane,pokud si to vemu? Díky

Dobrý den,

 

při Vaší výšce a váze máte BMI 22,2 a tedy jste v rozsahu ideální váhy (viz. kalkulátor BMI). Samozrejmě pokud chcete ještě nějaké kilo zhubnout, žádné omezení to pro Vás neznamená. Protože nepotřebujete snížit tělesnou hmotnost ze zdravotních důvodů, možná by bylo lepší zvážit jiné možnosti hubnutí, jako např. zvýšení fyzické aktivity nebo úprava jídelníčku. Kromě samotného snížení tělesné hmotnosti přinášejí i řadu dalších pozitivních faktorů. 

Předpokládáme, že Váš dotaz směřuje k přípravku ALLI, který je primárně určen k léčbě závažné nadváhy (BMI > 28), a tedy kde např. zvýšení fyzické aktivity není zcela možné, nebo pouhá úprava jídelníčku nevede k dostatečným výsledkům. Pokud jej však ke zhubnutí chtějí použít osoby s nižším BMI, nic se samozřejmě nestane a pomůže jim zhubnout stejně.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

07.01.2010

Antikoncepce

Dobrý den,
Užívala jsem asi 3 roky a hormonální antikoncepci a nyní jsem přestala. POkud zase po nějaké době znova začnu tuto antikoncepci užívat, začnu zase opět přibírat tak jako před 3 lety ?
Děkuji.

Dobrý den,

 

není pravda, že by se po všech typech hormonální antikoncepce přibíralo. Zejména novější typy hormonální antikoncepce obsahující nízkou dávku estrogenů a moderní gestageny (např. drospirenon) nevedou k žádnému přírůstků tělesné váhy. Bohužel, často se to používá jako "pomocná berlička", na kterou se svedou hříchy životosprávy...

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

21.10.2009

Alli a lipoxal

Dobrý den, lze užívat Lipoxal extreme a Alli společně? Neovlivňují navzájem svoji účinnost? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

Léčivý přípravek Alli brání vstřebávání tuků ve střevu a prakticky se do organizmu nevstřebává. Přípravek Lipoxalobsahuje látky urychlující metabolizmus a odbourávání tuků v organizmu (zejm. zelený čaj, guarana, Garcinia cambogia). Tyto látky působí na celkový metabolizmus organizmu a musí se tedy vstřebat.

Tyto přípravky tedy působí naprosto odlišným mechanizmem účinku a navzájem se neovlivňují. Jejich kombinace tedy je možná a může přinést lepší výsledky při hubnutí.

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

12.10.2009

Strava / pohyb

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestliže nesportuji ani nijak necvičím a pouze dodržuji zdravou dietní stravu, mám šanci zhubnout ? Jde hubout i bez sportování?
Děkuji

Dobrý den,

 

tady je odpověď jednoduchá - samozrějmě, že jde zhubnout i bez sportování. Při pouhém omezení jídla však dochází kromě odborávání tuků i k odbourání svalové hmoty. Takže při tomto způsobu hubnutí se trochu ztrácí ten vizuální efekt.

Samotná tělesná váha není vždy rozhodující - sportem vyformované tělo vypadá mnohe lépe, i když absolutní číselná hodnota telesné váhy může být vyšší. Určitě si najděte čas alespoň 2xtýdně sportovat. Budete s výsledky mnohem spokojenější.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

07.10.2009

Stitna zlaza a chudnutie

Dobry den, mam 16 rokov, 165cm a 65kg. Pred rokom som drastickou metodou schudla asi 20kg, potom mi zistili znizenu funkciu stitnej zlazy a pribrala som zo 45kg na 70kg za pol, napriek tomu, ze som mala kazdy den pohyb 2 hodiny a moj denny prijem neprevysil 1000kcal...nedavno som kvoli zapche zacala uzivat prehanadlo zo senny, obcas ma napina, a byva mi zle, obcas vynecham jedlo...velmi by som chcela schudnut, ale nedari sa mi, nech cvicim aj jem malo...uzivam Euthyrox 25 jednu tabletu denne, ale mne sa to zda malo...som stale unavena, ale mam problem s nespavostou, nejem maso, maximalne nizkotucne jogurty a syry a zeleninu...zvykla som jedavat kelp jodove tablety, myslim, ze mi trocha pomohli...ale bala som sa, lebo som ich niekedy zjedla aj 10 denne, tak som radsej prestala...prosim, co mam robit aby som schudla???????? dakujem, prajem pekny den

Dobrý den,

 

podle toho co popisujte, jste v posledním roce zažila docela velké výkyvy váhy. Takové radikální postupy většinou  nevedou k trvalému úspěchu a může spíše dojít právě k rozhození hormonální rovnováhy, obzvlášť ve Vašem věku, kdy je organizmus stále ještě ve vývoji. Uvádíte problémy se štítnou žlázou a příznaky, jako únava, zácpa, nechuť do jídla.... Podle příznaků se skutečně může jednat o nedostatečně nastavenou léčbu hypofunkce štítné žlázy, proto rozhodně doporučujeme kontrolu u endokrinologa (Neupravujte si dávkování Euthyroxu sama!). Vyladění této hormonální léčby spolu s úpravou stravovacího režimu pak mohou poměrně jednoduše vést ke zlepšení Vašeho stavu. Oddalováním tohot vyšetření si jenom nahromadíte obtíže. Problémy se zácpou je nejvhodnější řešit úpravou složení stravy - t.j. strava pestrá, v menších množstvích a vždy dostatek vlákniny.  Při sportovních aktivitách, které uvádíte, se jistě dopracujete k pěkné postavě.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

S

05.10.2009

Strava

Dobrý den,
Je mi 20 let , měřím 172 cm a vážím 84 Kg. Potřebuju zhubnout alespoň 20 Kg. Ale můj problém je v tom, že vydržím jíst zdravě třeba 2 dny a potom to nevydržím a začnu jíst znova nezdravé jídla. Nedokážu se jich vzdát. A co se týče sportu, ani sportovat nemůžu příliš, kvůli zdravotním problémům. Občas běhám, ale je to stejné jako se stravováním, nevydržím si to nikdy udržet. Hrozně se se svou postavou trápím a nebaví mě chodit mezi lidi, mám hezký obličej ale hrozně přibírám do oblasti boků a zadečku. Neexistuje pro mě nějaká rada ? Už takhle dál nemůžu .. Mockrát děkuji

Dobrý den,

 

Vaše odhodlání zhubnout je správné, bohužel se setkáváte s obvyklým problémem všech hubnoucích - výdrží. Hubnutí však není jen omezení jídla a více sportu - je to v prvé řadě změna myšlení. Jako vždy v této poradně, doporučuje Vám stránky dr. Málkové (www.stob.cz), která se věnuje komplexním aspektům hubnutí, a najdete zde množství rad jak hubnout, aby pro Vás hubnutí nebylo vynuceným zlem.

Dále by pro Vás byla ideální pomoc nového léku Alli. Tento lék snižuje vstřebávání tuků z trávícího systému a snižuje tak příjem energie z potravy. Nestrávené tuky odcházejí stolicí. Tento mechanizmus účinku kromě snížení příjmu tuků vede k jednomu nežádoucímu účinku: při nadměrné konzumaci tučných jídel se dostaví průjem. Tento původně "nežádoucí" účinek se v praxi ukázal jako velmi "žádoucí" - motivuje uživatele, aby pokud se už na cestu hubnutí dal, opravdu dodržoval zásady správné výživy a nepolevoval...

Pomáhá tak nejen zhubnout, ale opravdu dodržovat zásady správné výživy.

 

S pozdravem,

odborný tým lékárny Samoléčení.cz


09.09.2009

Pitný režim

Dobrý den,
denní příjem tekutin je 2-3 litry a chci se zeptat, jestliže denně vypiju až 5 litrů čisté vody a zeleného čaje, jestli je to už nezdravé, jestli se mám držet těch 2-3 litrů denně.
Děkuji

Dobrý den,

 

nadměrný příjem tekutin nemá žádný smysl, neuškodí sice, ale pouze vyplavuje minerální látky z těla.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

09.09.2009

Jablečná dieta

Dobrý den,
nedávno jsem se na internetu dočetla o jablečné dietě, při které musím po dobu 8 dní jíst 8 jablek denně a nic jiného. Chtěla bych tuto dietu vyzkoušet a proto se chci zeptat, jestli je zdravá a nijak mi neuškodí. Děkuji

Dobrý den,

 

hubnutí je vždy dlouhodobý proces založený na úpravě životosprávy a téměř všechny slibované zkratky nepřinášejí trvalé výsledky. Vámi popisovaná dieta patří spíše mezi extrémnější přístupy. Je prokázáno, že ani nekolikadenní půst nemá při dodržování pitného režimu nežádoucí účinky na organizmus člověka. 8 jablek denně Vám zabezpečí alespoň částečný přívod vitamínů, minerálů a vlákniny a dá se považovat za určitou očistnou kůru. Pravděpodobně i zhubnete, otázkou však je, jestli se Vám podaří takto dosaženou hmotnost dále udržet.

Doporučili by jsme Vám spíše méně radikální postupy, podpořené případně nově dostupným ověřeným lékem Alli, který ovlivňuje vstřebávání tuků z potravy a podporuje tak nízký příjem energie z potravy.

s pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

17.08.2009

Antikoncepce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho se po začátku užívání antikoncepce přibírá na váze . Jestli to je jen otázka pár měsíců nebo se přibírá pořád v průběhu užívání např. i po roce .
Děkuji

Dobrý den,

tato otázka je kladena velmi často a velkým množstvím žen již od začátku vzniku hormonální antikoncepce v 60. letech minulého století. V té době byl tento dotaz oprávněný, protože se používaly vysoké dávky estrogenů. Výsledkem bylo zadržování , neboli retence tekutin v těle. Zpravidla se jednalo o několikakilový přírůstek hmotnosti způsobený zadržením tekutin v organismu.

S postupujícím vývojem se hormonální antikoncepce zbavila tohoto nepříjemného vedlejšího účinku, a to tím, že jsou používány šetrnější deriváty hormonů  a zároveň jsou voleny velmi nízké dávky, zabezpečující ještě ochranu před početím, nezpůsobující ale nežádoucí účinky.

Z výše uvedeného vyplývá, že čím modernější přípravky v hormonální antikoncepci, tím menší riziko přibírání na váze. Pokud užíváte některý ze starších přípravků,  je možné, že se tento efekt projevil, u modernějších je to nepravděpodobné.

Zároveň samotné přibívání na váze je ryze individuální, dostavuje se po nasazení antikoncepce, ale může se objevit i později, podle zdravotního stavu uživatelky.

V nabídce hormonální antikoncepce je již velký výběr pro ženy predisponované k nadváze, proto neváhejte se zeptat svého gynekologa, který s Vámi zcela jistě najde alternativu, která Vám bude vyhovovat.

S pozdravem

odborný tým Samoléčení.cz

10.06.2009

Jak urychlit spalování tuku

Dobrý den,
snažím se zhubnout. Je mi 20 mám 160cm a 59kg. Beru meridii. Za 14 dní jsem zhubla pouze kilo a to se mi zdá málo. Jím sice nezdravé a tučné věci, ale přesto držím svůj příjem pod 1000kcal a hladem netrpím (ledňák, mrož, hořické trubičky, eidam, chléb, rohlík,pivo, jogurty, pomazánkové másla). Pečivo jím v menším množství, abych se vlezla do 1000kcal. Když shrnu jídelníček za tři dny bílkoviny tvoří 23g, cukry 155g a tuky 28g - to je průměr. Je takové množství vhodné k hubnutí? V případě že ne, tak čeho ubrat a čeho navýšit?Každý den šlapu 30min na rotopedu rychlostí 20-22km v h. Většinou ujedu 10km a spálím 370kcal. Cítím, že mám stehna mnohem pevnější. Nerada bych si vybudovála na nohách nehezké svaly.Proč jde váha tak pomalu dolů? Co dělám špatně?

Dobrý den

pokud chcete efektivně zhubnout, tak správná skladba stravy je to NEJDŮLEŽITĚJŠÍ. Ledňáček, mrož, pivo, hořické trubičky - to všechno snad ani nemyslíte vážně... Samotné snížení kalorického příjmu není rozhodující - tělo se sníženému přísunu energie přizpůsobí efektivnější činností,  následně se objevuje tzv. jo-jo efekt. Navíc nikde není zelenina a ovoce...

Vaše skladba základních živin je přímo katastrofální - mnoho sacharidů a tuků, málo bílkovin. Doporučujeme důkladně si pročíst stránky www.stob.cz, kde najdete spoustu tipů na rozumné stravování.

Vhodným doplňkem by pro Vás byly alespoň nízkoenergetické proteinové diety, které by suplovaly nedostatek bílkovin.

Při tomto stylu jsou pilulky zbytečnou investicí...

S pozdravem, 

odborný tým Samoléčení.cz

31.05.2009

vysoká glikemie-hubnuti

Je mi 58let 164/95 mám diabetes IItypu už 6let posledni rok mam hodne velkou glikemii plus minus 15 uživam-glucophage1000 3krát denně - maninil 2ráno1vecer - concor 1/2 rano- lozap1ráno poradite mi co s tim na pravidelne kontroly samozrejmě chodim

Dobrý den,

 

trvalá glykemie kolem hodnoty 15 je opravu alarmující a svědčí o potřebě změny léčby. Nevíme, jak probíhají Vaše kontroly u diabetologa, když při těchto hodnotách nedošlo zatím k úpravě. Bude potřeba přidat nové léky, nebo inzulín, toto je stav vyžadující lékařskou konzultaci. Je to na uvážení Vašeho diabetologa, pokud dodržujete všechny pokyny diabetologa (užívání léků a hlavně dieta!), stav glykemie 15 svědčí o nedostatem nastavení Vaší léčbě. Požádejte svého diabetologa o konzultaci, popř. se poraďte v některém z center diabetologické péče. Seznam uveřejnil např. náš partnerský časopis FarmiNews.

 

S pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

28.05.2009

Alli

Jsem asi 4 roky po operaci štítné žlázy (celá odebrána), od té doby jsem přibrala přes 30kg.Mohu užívat přípravek Alli, beru léky na štítnou žlázu - euthyrox,na přechod-Klimonorm a na vysoký KT? Děkuji M.K.

Dobrý den,

 

přípravek Alli se přímo do těla nevstřebává, působí jenom ve střevě, kde spomaluje vstřebávání tuků. Má proto velmi málo lékových interakcí. K přímému ovlivnění Vaší léčby proto nedojde a přípravek můžete užívat. Vzhledem ke změně vstřebávání zložek potravin (tuků) však může přijít i k částěčným změnám vstřebávání Vámi užívaných léků. Pokud tedy přípravek Alli začnete užívat, je potřebné na začátku (po dobu cca. 1 měsíce ) častěji měřit krevní tlak a při případných změnách konzultovat s Vašim lékařem. Může být potřebné upravit dávkování Vašich léků. Podobně při ukončení užívání Alli - sledovat tlak, konzultovat případně s lékařem úpravu dávkování Vašich léků.

s pozdravem,

odborný tým Samoléčení.z

20.05.2009

xenical x alli

Zdravím! Mám dotaz ohledně rozdílu v lécích xenical a alli. Dříve jsem úspěšně užívala xenical a jelikož se mi teď nechce pro lékařský předpis, uvažovala jsem o zakoupení alli. Xenical ale obsahuje 120mg účinné látky oproti alli s 60mg. Je tedy účinek stejný nebo poloviční než u xenicalu? Díky!

Dobrý den,

 

uvedené léky obsahují stejnou obsahovou látku - orlistat. Alli obsahuje nižší dávku - 60 mg orlistatu a je proto volně prodejný. Xenical obsahuje 120 mg orlistatu a z důvodu vyšší účinnosti této dávky je jeho výdej vázaný na lékařský předpis. Účinnost obvykle odpovídá použité dávce. Vyšší dávka má vyšší účinnost, ale také vyšší výskyt možných nežádoucích účinků.

s pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

18.05.2009

Meridia

Dobrý den,
měřím 158 a vážím 61kg. Vím, že to není moc, ale přesto jsem oplácaná a můj přítel a okolí by taky uvítalo kdybych trochu zhubla. Chtěla bych se dostat na 53kg. Už mám koupenou meridi. Zajímalo by mě jaké zásady dodržovat, abych opravdu zhubla a na jaký čas to vidíte? Děkuji

Dobry den,

 

všeobecných zásad pro správné hubnutí najdete všude spoustu, takže se nebudu opakovat, ale doporučim Vám jednu z nejkvalitnějších stránek s radami pro hubnutí, poradnu dr. Málkové STOB - www.stob.cz. Tu najdete určite spoustu inspirace jak pro správný životní styl, tak pro motivaci. Přesně jak říkáte sama, Vaše uvedené hodnoty nejsou nijak extrémní. Nejlíp by Vám zřejmě prospěla úprava životního stylu a přidání sportovních aktivit. Rychlost hubnutí by neměla přesahovat 3 kg za měsíc.

Pokud chcete hubnout s pomocí Meridie, tak jedinou specifickou radou je opravdu sledovat pitný režim - Meridie netlumí jen pocit hladu, ale i žízně. Navíc když méně jíte, snižuje se i přívod vody obsažené v jídle. Proto by jste měli denně vypít doporučované množství vody - t.j. cca 2 l. Nedostatek tekutin se pak může projevovat bolestmi hlavy, suchostí v ústech, únavou a pod...

 

s pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

16.05.2009

alli

Dobrý den,je mi 45 let.Od 15 let beru léky na vysoký KT.Momentálně užívám asi rok concor,hydrochlorothiazid,tritace a apo-amlo.Zajímalo by mě jestli mohu k těmto lékům přidat alli.Mám nadváhu cca 20 kg.Chodím 2-3 x týdně plavat.Aerobik nebo jiný sport mi nedělá dobře mám přetížěné úpony na nohou,mám z toho bolesti až do kyčlí.Ivana

Dobrý den,

 

přípravek Alli se přímo do těla nevstřebává, působí jenom ve střevě, kde spomaluje vstřebávání tuků. K přímému ovlivnění Vaší léčby proto nedojde a přípravek můžete užívat. Vzhledem ke změně vstřebávání zložek potravin (tuků) však může přijít i k částěčným změnám vstřebávání Vámi užívaných léků. Pokud tedy přípravek Alli začnete užívat, je potřebné na začátku (po dobu cca. 1 měsíce ) častěji měřit krevní tlak a při případných změnách konzultovat s Vašim lékařem. Může být potřebné upravit dávkování Vašich léků. Podobně při ukončení užívání Alli - sledovat tlak, konzultovat případně s lékařem úpravu dávkování Vašich léků.

 

S pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

14.05.2009

dotaz

Dobrý den.chtěla jsem se zeptat,zda přípravek Alli funguje i v případě,že nejím tučnou a tuky obsahující stravu.A zda je na bříško a boky lepší

SOMATOLINE noční-450ml,nebo ten 2x denní -150ml.Za Vaši odpověď předem moc děkuji.Hanka

Dobrý den,

 

přípravek Alli snižuje vstřebávání jakýchkoliv tuků ze střeva. Tím snižuje příjem energie orgamizmem. Píšete, že nejíte stravu obsahující tuky. Dovolíme si však říct, že to prakticky není možné...  Mnoho tuků v potravě je skryto, jsou obsaženy i v na první pohled dietních výrobcích, i když v menšim množství. Účinek se proto projeví i u Vás, ale v menší míře než u osob, které konzumují nadbytek tuků. Pokud je však nadbytek energetického příjmu pokrýván hlavně cukry (sladkosti, škroby - testoviny, pečivo, brambory atd), bude účinek nedostatečný.

Pokud se jedná o řadu Somatoline, nezbývá nám zatím nic než věřit výrobci, který deklaruje specifický účinek na bříško a boky u denního gelu.

 

S pozdravem,

odborný tým Samoléčení.cz

 

 

12.05.2009

Alli

Dodrý den,
zajímalo by mě, jestlli lék Alli učinkuje stejně jako lék Lindaxa či Meridie. Má také takovou úspěšnost v úbytcích váhy?
Děkuji za odpověď

Dobrý den,

 

Vámi zmiňované léky Alli a Lindaxa/Meridie obsahují různé účinné látky a mají proto odlišný mechanismus působení.

Alli obsahuje účinnou látku orlistat (jedná se o stejnou účinnou látku jako v léku Xenical, vázaném na lékařský předpis.). Tato látka se po požití nevstřebává, pouze ve střevě blokuje činnost specifického enzymu - lipázy - který ve střevě rozkládá tuky a umožňuje tak jejich vstřebávání. Jeho blokádou se snižuje vstřebávání tuků z potravy ve střevě.

Protože se orlistat prakticky nevstřebává do těla, má velmi málo nežádoucích účinků (pouze možný průjem při tučné stravě) a kontraindikací, a byl proto uvolněn do volného prodeje.

Léky Lindaxa a Meridia obsahují účinnou látku sibutramin. Sibutramin je centrálně působící anorektikum, t.z. že ovlivňuje hladiny neuromediátorů v mozku a snižuje tak chuť k jídlu. Jeho užití má mnohem více kontraindikací. K nežádoucím účinkům patří zejména ovlivnění činnosti srdce (tachykardie, arytmie), centrální nervové činnosti (nespavost, úzkost, změny chuti) a trávícího traktu (zácpa). Jejich výdej je proto vázán na předepsání lékařem.

Srovnání těchto dvou účinných látek uveřejnil koncem roku 2007 renomovaný lékařský časopis British Medical Journal.

Autoři této analýzy klinických studií účinnosti farmakoterapie obezity hodnotili celkem 30 kvalitních studií trvajících nejméně 1 rok, publikovaných v letech 2002 až 2006. Analýza ukázala, že v porovnání s placebem pomáhají tato léčiva snižovat tělesnou hmotnost (při srovnatelném redukčním režimu) v této míře:

  • Orlistat (v ČR volněprodejný přípravek Alli, preskripční přípravek Xenical) snižoval tělesnou hmotnost průměrně o 2.9 kg.
  • Sibutramin (v ČR preskripční přípravky Meridia a Lindaxa) snižoval hmotnost v průměru o 4.2 kg.

Dále analýza přinesla tato zjištění:

  • Orlistat snižoval výskyt diabetes mellitus a přispíval k normalizaci hladiny celkového a LDL- cholesterolu, krevního tlaku a kontrole glykémie u pacientů s diabetem. Negativní stránkou je, že zvyšoval pravděpodobnost vzniku gastrointestinálních nežádoucích účinků (průjem), a mírně snižoval koncentraci HDL.
  • Sibutramin zvyšoval koncentraci HDL-cholesterolu a triglyceridů, negativní stránkou bylo, že zvyšoval i riziko vzestupu hodnot krevního tlaku a riziko vzniku tachykardie.

S pozdravem,

 

odborný tým Samoléčení.cz

10.05.2009

Hubnuti

Dobry den je mi 33 let. Vazim 95kg,merim 168 cm. Chtela sem se zeptat zdali bych mohla uzivat lek Alli. Pribrala jsem v tehotenstvi a ted mi to nejde schodit i kdyz mam celodenni pohyb se svym nejmladsim synem , ktery je hyperaktivni. Zadne leky neuzivam. Dekuji za odpoved

Dobry den,

 

lék Alli je velmi bezpečný, pokud nemáte žádné vážné zdravotní potíže (pro jistotu zkontrolujte příbalovou informaci), můžete jej užívat. Je však potřeba současně omezit přívod tuků ve stravě, protože mastná/tučná strava může při současném užívání léku Alli vést k vyvolání průjmu.

 

s pozdravem,

 

tým samoléčení.cz

02.05.2009

Alli

Dobrý den je mi 42 let.Vážím 89 kg,měřím 167 cm a moje BMI je 31.Chtěla sem se zeptat zdali mohu užívat přípravek na hubnutí Alli,když užívám sedm let antidepresiva na panickou ataku.Užívám Prozac 20 mg.1x denně.Děkuji za odpověď .

Dobrý den,

 

podle dostupných údajú se tyto dva léky navzájem neovlivňují. Přikládám citaci informace z oficiálního Souhrnu informací o přípravku:

Žádné interakce
Při současném užívání amitriptylinu, atorvastatinu, biguanidů, digoxinu, fibrátů, fluoxetinu, losartanu, fenytoinu, fenterminu, pravastatinu, nifedipinu s gastrointestinálním terapeutickým systémem (GITS), nifedipinu s prodlouženým uvolňováním, sibutraminu nebo konzumaci alkoholu nebyly zjištěny žádné nežádoucí interakce. Nepřítomnost těchto interakcí byla prokázána ve zvláštních studiích vzájemné lékové interakce.

 

Jedním z možných nežádoucích účinků užívání orlistatu, pozorovaným u 1 z 10 až 1 ze 100 pacientů je však vývoj úzkosti. Vzhledem k Vaší zdravotní anamnéze (panická ataka), by pravdepodobnost rozvoje úzkosti mohla být vyšší. Užívání tedy není kontraindikováno, avšak pokud by u Vás došlo k jinak neodůvodnitelným pocitům úzkosti, musela by jste užíváni orlistatu přerušit.

 

S pozdravem,

 

PhamDr. Vladimír Végh

 

01.05.2009

Alli

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda bych mohla užívat Alli zároveň se Sarapis,který je určen pro klimakterium.Děkuji Štalcerová

Dobry den,

 

tyto dva pripravky se vzajemne neovlivňují, můžete je společně užívat

 

PharmDr. Vladimír Végh

 

02.04.2009

Nutně zhubnout

Dobrý den,
prosím o pomoc s hubnutím,zkoušela jsem různé koktejly a prášky,ale výsledek byl buď opačný-že jsem spíš přibrala nebo žádný. Mám potíže s přijímáním tekutin-vypiju toho opravdu málo nebo někdy nic za celý den(piji prolinii,podebradku,caj nebo colu zero) Mám problémy se žluřníkem,proto piji časo kolu-po ní je mi dobře. Dále také vím,že jím více sladkého než by se mělo. Občas mívám pocit slabosti, točí se mi hlava a je mi špatně, na tu slabost mi pomáhá sladké. Doktor mi dělal test na cukrovku a štítnou žlázu,ale vše mám v pořádku.
Prosím o radu, jak mám zhubnout, vážím 82 kg a měřím 160 cm.Chtěla bych shodit 15-20 kg....

Děkuji

Monika

Z Vašich udajů, tedy váhy a výšky lze vypocitat tzv. body mass index ukazující objektivně, zda máte nadváhu či obezitu. Bohužel musím konstatovat, že BMI máte 32, což je klasifikováno jako obezita prvního stupně. Optimální váha pro vás je kolem 62 kg, což je redukce váhy o 20kg. Na tomto miste musim velmi silně doporucit, abyste se spojila s odborníkem dietologem či výživovým poradcem, který Vás bude dlouhodobě sledovat a pomáhat Vám v sestavení jídelníčku.

Dostávám se zde k tomu, co je při redukci váhy nejdůležitejší, a to jsou zmeny ve stravování doplněné pravidelným pohybem. Bez těchto opatření Vám zadne tabletky na hubnutí nepomohou. Ty jsou pouze jakousi berličkou a doplnkem správného stravování a dostatečného pohybu. Proto si dovoluji tvrdit, že pokud nevyhledáte specialistu, ktery by Vám pomohl k nastavení jídelnícku, bude pro Vás samotnou snizovaní váhy obtížné a zpravidla neuspesne.

Zároven není potřeba zhubnout 20 kg v kratkem období, ale hubnout pomalu a trvale, doporucuje se pul kilogramu za tyden. Stavy slabosti, ktere pospisujete, mohou pramenit z hladoveni ci maleho prijmu jidla. Takove stavy se v dobre nastavenem jidelnicku nevyskytuji, naopak, je zadoucí, abyste jedla 5-6x denně po malých množství. Při takovém režimu se stavy slabosti dostavovat nebudou.

Rada na zaver: sjednejte si schuzku u dietologa, zmente s nim svoje stravovaci navyky, vratte se ke sportu, ktery jste provozovala a mela jste rada, pokud zadny takovy není, zacnete pravidelnými procházkami rychlou chuzi. Teprve poté prichází na radu nejaky ten pomocníček v podobě tabletky.

S pozdravem. Mgr. Kotlářová

 

P.S. Jako jeden z dalšícm možných zdrojů odborné pomoci si dovolim doporučit program a stránky PhDr. Ivy Málkové Stop Obezite: www.stob.cz

 
 

© 2003 - 2015 Edukafarm, s.r.o. Všechna práva vyhrazena
Aesculap - lékárna Brno