Samoleceni.cz

 
Nákupní košík
Košík je prázdný

Vláknina

VlákninaVláknina je směs nestravitelných sacharidů vyskytující se v obilovinách, ovoci a zelenině a v semenech. V posledních letech zaznamenáváme zvýšené uvědomění si významu vlákniny jako důležité složky naší stravy. Má příznivý vliv na funkci trávícího traktu, zlepšuje jeho pohyblivost a čistící mechanizmy. Její nedostatečný přísun zvyšuje riziko vzniku mnoha závažných onemocnění.

 

 


Vláknina je obecně pro naše tělo inertní (nestravitelná) látka, která se nevstřebává do krevního oběhu a nezasahuje do metabolických procesů v našem těle. V žaludku odolává agresivnímu působení trávicích kyselin a enzymů, v tenkém střevě se neštěpí a není resorbována a využívána. Tak se dostává až do tlustého střeva. Dostatečný a pravidelný přísun vlákniny a tekutin vede k úpravě konzistence stolice, a hlavně k její pravidelnosti.

Nejzásadnější dělení je podle rozpustnosti vlákniny ve vodě a tím i mechanismu jejího působení v našem těle. Rozlišujeme tak vlákninu nerozpustnou a rozpustnou.

Nerozpustná vláknina

Jak označení skupiny napovídá, nerozpustná vláknina není rozpustná ve vodě. Její složky dokážou velmi dobře vodu absorbovat, ale nebobtnají. Patří sem celulóza (obsažená v slupkách obilných zrn, ovoci, zelenině) a jiné polysacharidy (např. houby). Náš trávicí systém je neumí rozložit, procházejí jím proto nestrávené. Nerozpustná vláknina změkčuje stolici až v dolní části trávicího traktu, jemně mechanicky dráždí střevní stěnu a urychluje tak střevní peristaltiku. Zároveň změkčuje stolici a usnadňuje její formování.

 

Rozpustná vláknina

Vláknina velmi snadno bobtná a za působení střevních bakterií se v tlustém střevě částečně rozkládá. Rozpustná vláknina ihned po podání mnohonásobně zvětší svůj objem už v horní části trávicího traktu, stimuluje tak peristaltiku střev, následně zvětšuje objem a změkčuje stolici, čímž přispívá k odstranění obstipace. Zde je velice důležitý dostatečný přísun tekutin. Jejími dobrými zdroji jsou oplodí jitrocele věnčitého (psyllium), ječmen, otruby, slupky některého ovoce a luštěniny, topinambury atd. Mezi rozpustné vlákniny se řadí hemicelulóza, pektin a inulin. Dále existuje 100% rozpustná, ale nebobtnající vláknina, jejímž zdrojem je částečně hydrolyzovaná guarová guma. Výhodou oproti bobtnajícím druhům vlákniny je, že i v případě nízkého přísunu tekutiny nehrozí obstipace.

 

Vláknina rozpustná ASP 100g
100%-ně přírodní rozpustná vláknina v prášku, vyrobená z rostliny Guar.
Doplněk stravy
150 Kč
Psyllium zn.Psyllicol cps.120
Rozpustná vláknina - doplněk stravy. Reguluje střevní činnost.
Doplněk stravy
158 Kč
Psyllicol 100g příchuť malina
Originální psyllium Dr.Popova - s příchutí malin. Nová ochucovací složka obsahuje...
Doplněk stravy
79 Kč
Apotheke BIO Psyllium 300g
Tradiční indická vláknina v bio kvalitě. Napomáhá snadnému a rychlému...
Doplněk stravy
134 Kč
Vláknina pro děti 100g ASP
Obsahuje 3 důležité prvky pro pohodu bříška dítěte: vlákninu, živé...
Doplněk stravy
103 Kč



Všechny produkty ze skupiny: vláknina

 

 

 
 

© 2003 - 2015 Edukafarm, s.r.o. Všechna práva vyhrazena
Aesculap - lékárna Brno